Meniscusklachten. Herstel zonder operatie!

Meniscus, herstel zonder operatie fysiotherapie Middenweg

Meniscus-
klachten?
Herstel zonder operatie!

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
15 augustus 2019

Geactualiseerd op 20-02-2023
⏱ Leestijd 6 minuten

Kunnen meniscusklachten van de knie zonder operatie herstellen? Volgens recente wetenschappelijke publicaties in veel gevallen wel.

Toch worden er per jaar ongeveer 50.000 patiënten aan de meniscus geopereerd. 

Wat is de meniscus? Hoe ontstaan meniscusklachten? En, wat is voor jou mogelijk de beste behandeling? 


Wat is de meniscus?

De meniscus is een halvemaanvormig kraakbeenschijfje. Per knie hebben we er 2 van, één aan de binnen- en één aan de buitenzijde van de knie.

De meniscus beschermt ons kniekraakbeen, vangt schokbelasting op en verdeelt de gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof (synovia) wordt ook wel de ‘smeerolie’ van de knie genoemd.

Meniscus klachten knie zonder operatieBloedvoorziening meniscus

De meniscus is voor 1/3 deel van zenuwen en bloedvaten voorzien. Dit maakt gedeeltelijk herstel na beschadiging mogelijk.

Vanaf ons 40e levensjaar neemt de sterkte en beschermende werking van het meniscusweefsel af. Dit kan tot knieslijtage (artrose) leiden.


Ontstaan van meniscusklachten

Meniscusklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Acute klachten treden meestal na een trauma op. Dit kan bijvoorbeeld een knieverdraaiing (distorsie) op het sportveld zijn.

Maar ook tijdens het opstaan vanuit een geknielde positie kan een meniscus beschadigingen. Dit kan gepaard gaan met schietende pijn diep in de knie.

Zoals gezegd kan door een knieverdraaiing de meniscus scheuren. Dit veroorzaakt pijn en zwelling van de knie. Het buigen en strekken zal moeizaam gaan en lopen is daardoor niet goed mogelijk.

knie-verdraaid-meniscus-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Ook overbelasting zoals lange wandelingen in de bergen of op ongelijke ondergrond kan tot meniscusklachten leiden. Dit zien we meestal vanaf middelbare leeftijd.


Behandeling van de meniscus

Vroeger hechtte de medici niet zoveel waarde aan de meniscus. Indien  er een meniscusprobleem werd vermoed dan werd een operatie snel voorgesteld. Het kniegewricht werd chirurgisch geopend waarna de meniscus in zijn geheel verwijderd werd.

Wat volgde was een lange revalidatie. Op langere termijn bleek echter dat al deze patiënten sneller knieslijtage ontwikkelden. Blijkbaar was deze ingreep dus geen gelukkige keuze. Dat de meniscus toch wel een nuttige functie had werd naderhand duidelijk.

Kijkoperatie meniscus

Met de komst van de kijkoperatie (arthroscopie) is de ingreep veel minder ingrijpend geworden. De chirurg kan bij deze operatie door een kleine opening een klein deel van de beschadigde meniscus verwijderen. Deze ingreep verkortte de revalidatie aanzienlijk. En het gedeeltelijk verwijderen van de meniscus voorkwam snelle knieslijtage.

De meniscusoperatie fysiotherapie Middweg Amsterdam Oost


Wetenschappelijk onderzoek van meniscusletsels

Uit recent wetenschappelijk onderzoek (4) blijkt dat een 12 weken durend oefenprogramma onder leiding van de fysiotherapeut in veel gevallen dezelfde resultaten oplevert als een meniscusoperatie. Voorwaarde is wel dat het kniegewricht niet blokkeert en vrij kan buigen en strekken. Dit zijn omstandigheden die doorgaans niet met fysiotherapie te verhelpen zijn.

MRI-scan bij meniscusklachten

meniscus-niet opereren- mri scan-fysiotherapie-middenweg-amsterdam oost- watergraafsmeer

Vaak vraagt de patiënt of huisarts om een MRI scan. Met een MRI kunnen alle zachte weefsels als banden, kraakeen, spieren en pezen duidelijk beoordeeld worden.

Toch levert dit niet altijd relevante informatie op. Waarom dan niet zou je denken, met een MRI breng je toch immers veel structuren in beeld? Reden om terughoudend te zijn met scans is het volgende:

Boven de 50 jaar is de kans groot dat er meniscus- of andere degeneratieve afwijkingen in de knie worden gevonden. Ook bij mensen zonder knieklachten. Dit zijn normale bevindingen bij de ouder wordende mens.
Zo treft men ook leeftijdsgebonden afwijkingen aan in ons schouder-, heup-, enkel en wervelgewricht.

Een goede anamnese (navragen van de klachtengeschiedenis), lichamelijk onderzoek en de bevindingen uit beeldvormend onderzoek (scans, röntgenfoto) is daarom van belang.


Behandeling van meniscusklachten zonder operatie

Meniscusklachten herstel zonder operatie fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost
Behandeling van meniscusklachten zonder operatie kan tot goede resultaten leiden. Geadviseerd wordt een afwachtende periode van 3 tot 6 maanden aan te houden.

Recentelijk is nogmaals uit onderzoek gebleken dat een meniscusscheur prima zonder operatie en met fysiotherapie (oefentherapie) behandeld kan worden.

Mocht fysiotherapie niet tot functieverbetering en klachtenafname leiden dan is een consult bij de orthopedisch chirurg wenselijk.

Meniscusscheur

Een bekende complicatie is een loszittend meniscusfragment. Deze kan klem in het kniegewricht komen te zitten en de beweeglijkheid van de knie ernstig beperken. Mijn ervaring is dat deze klachten niet op een natuurlijke wijze herstellen.

Een kijkoperatie kan in dit geval uitkomst bieden waarbij het klemzittende fragment wordt verwijderd. Dit is ook de richtlijn binnen de orthopedische chirurgie.


meniscus-gescheurd?- fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer
Hoe verder met een meniscusprobleem?

Zijn je klachten geleidelijk ontstaan? Ben je nog goed in staat je knie te buigen en te strekken? In dat geval is afwachten zinvol.

Laat je knie door een fysiotherapeut beoordelen en neem tijd voor je oefeningen. Deze zijn gericht op het weer normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven en sport.

Heb je je knie verdraaid en werd deze snel dik? Heb je het gevoel door je knie te blijven zwikken? Of heb je (nu en dan) het gevoel dat je  knie ‘op slot’ zit? In dat geval is een consult bij de orthopedisch chirurg wenselijk. Een combinatie van kruisband- en meniscusletsel is aannemelijk.


Samenvattting ‘Herstel meniscusklachten zonder operatie’

Meniscus klachten komen veel voor, zowel acuut als chronisch

Het is een belangrijke kraakbeenstructuur die de knie beschermt

Meniscus afwijkingen nemen toe naarmate we ouder worden. Dit hoeft echter niet tot knieklachten te leiden

Snel MRI onderzoek is meestal niet nodig

Veel meniscus gerelateerde klachten herstellen zonder meniscusoperatie

Een oefenprogramma van 12 weken onder leiding van de fysiotherapeut heeft de eerste voorkeur. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek

Bron.

  1. New England journal of Medicine, december 26, 2013
  2. Richtlijn Artroscopie van de knie: Indicatie en behandeling © 2010 Nederlandse Orthopaedische Vereniging, NRC 22-07-2016, Julianne van der Berg
  3. British Medical Journal 2016;354:i3740; Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle aged patients: randomised controlled trial with two year follow-up
  4. Functional Outcomes of Arthroscopic Partial Meniscectomy Versus Physical Therapy for Degenerative Meniscal Tears Using a Patient-Specific Score: A Randomized Controlled Trial ‘(Orthop J Sports Med 2020 Oct 29;8(10)

Bel mij terug

Delen:
  • jozef van loo

    24 juni 2021 bij 15:48 Beantwoorden

    ik ben 71j heb een meniscus scheurtje en de arts heeft mij een ontstekingremmer voorgeschreven en curcu flam forte mocht het niet verbeteren nog eens op consultatie gaan en denk dat hij mij een inspuiting gaat geven met cortisone,de arts zegde mij dat ik te oud ben om een menuscus operatie te laten gebeuren ik kan mijn knie nog plooien maar stappen is soms pijnlijk,ik leg ook een kwartuur 3x per dag ijs op de knie en dat voel goed aan,en neem ook paracetanol 1000mg tegen pijn 3 of 2x per dag naargelang de pijn,met fietsen heb ik geen probleem fiets met een ebike,mijn vraag wat is fysiotherapie;dank u bij voorbaat
    vriendelijke groeten

    • Erik Versluis

      24 juni 2021 bij 20:23 Beantwoorden

      Geachte heer van Loo,

      Een meniscusscheurtje op u leeftijd is volkomen normaal. Eigelijk wordt alleen een operatie geadviseerd als de meniscusscheur in het kniegewricht klem komt te zitten en de gewrichtsfunctie ernstig belemmert.

      U vraagt wat fysiotherapie is. Een fysiotherapeut is een zorgprofessional en expert in behandeling en begeleiding van mensen met beperkingen bij het bewegen.

      In uw geval zou de fysiotherapeut u kunnen adviseren en oefentherapeutisch begeleiden tijdens uw herstel. Uit studies blijkt dat in veel gevallen een operatie kon worden voorkomen of worden uitgesteld.

      Ik hoop dat ik voldoende antwoord op uw vraag heb kunnen geven,

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • jozef van loo

    28 juni 2021 bij 13:51 Beantwoorden

    dank u voor de inlichting

  • Ronny ferlin

    12 juli 2021 bij 21:16 Beantwoorden

    Hallo, ik ben 55, en heb na een scan ook vernomen dat ik een gescheurd meniscus heb.
    De huisarts, en tevens sportarts in voetbal hoog niveau, adviseert om te wachten van te opereren tot er zware zwelling of blokkage komt.
    Dit verlof zouden we zoals gewoonlijk stevige wandelingen willen maken van een gemiddelde van 20 a 25 km per dag, met rugzak.
    Is dit nog te doen? Of kan ik enkele versterkende oefeningen doen? Draag ik een knieverband als steun?

    Alvast bedankt
    Gr
    Ronny

    • Erik Versluis

      12 juli 2021 bij 22:03 Beantwoorden

      Beste heer Ferlin,

      Een gescheurde meniscus hoeft niet altijd klachten te geven.Zeker vanaf middelbare leeftijd worden vaak niet-symptomatische scheuren gezien.

      Indien de knie nog goed kan buigen en strekken dan kunnen symptomen als zwelling en pijn gaan afnemen. Ik ben het met uw arts eens dat afwachten de eerste optie is.

      Wandelen is relatief minder belastend voor knie en meniscus. Of 20 km per dag mogelijk is durf ik niet te zeggen, mede omdat er geen rustdagen tussen zitten. U zou, als er nog tijd voor is, eerst een 10 km kunnen proberen te lopen. Indien dit met pijn en toename van zwelling gepaard gaat acht ik 20-25 km niet realistisch.

      Spierversterkende oefeningen kunnen zeker een positieve bijdrage leveren. De effecten laten zich echter pas na een aantal weken zien.

      Een kniebandage kan bij een gezwollen knie klachtenvermindering geven. Maar ook als het u, los hiervan, steun en zelfvertrouwen biedt zou ik er geen bezwaar tegen hebben.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ronny Ferlin

    15 juli 2021 bij 19:08 Beantwoorden

    Dank u wel voor de positieve feedback

  • Karin Vanrusselt

    27 juli 2021 bij 10:33 Beantwoorden

    Beste,

    Klachten begonnen een klein jaar geleden… Aangezien dat pijn begonnen was binnenzijde knie en uiteindelijk vooral aan de buitenzijde voelbaar was…. Dacht men aan lopersknie, daar zat ook wat vocht.
    MRI door fysisch geneesheer pas aangeraden als klacht bleef.
    Er was beterschap, nu weer een opflakkering.
    Geen bewust trauma ervaren.
    Pijntjes zeer schommelend waar te nemen. Minimale zwelling die komt en gaat.
    Mijn diagnose NU na MRI …. Horizontale scheur met paramenicaal cyste in de achterhoorns mediale meniscus

    Gaat dit uiteindelijk een operatie worden?
    Momenteel oefeningen van kiné terug wat meer aan het doen en ijs leggen nadien.
    Kinesist zegt dat crosstrainer nog mag, maar durf niet goed. Toch wil ik actief blijven…
    13 augustus terug naar Fysisch geneesheer…
    Momenteel grote innerlijke onrust.

    Groetjes Karin

    • Erik Versluis

      27 juli 2021 bij 19:21 Beantwoorden

      Beste Karin,

      Vanaf middelbare leeftijd is de kans op degeneratieve (‘slijtage’) meniscusscheuren erg groot. Afwijkingen van de meniscus hoeven echter niet altijd tot problemen te leiden, laat staan geopereerd te worden.

      Wel is van belang dat de knie volledig kan buigen en strekken. Deze mag dus niet ‘op slot’ schieten, want dit zou kunnen betekenen dat er een meniscusfragment loszit. Dit lost zich meestal niet vanzelf op.

      Volgens de huidige wetenschappelijke literatuur zou een opbouwend oefenprogramma voor de duur van 3-4 maanden eerst overwogen moeten worden. Mocht hierna de kniefunctie niet op gang komen en de pijn/zwelling op de voorgrond blijven staan, dan zou een operatie mogelijk uitkomst kunnen bieden.

      Dit zou natuurlijk in samenspraak moeten gaan tussen jou als patiënt, de behandelend kinesist en fysisch geneesheer.

      Ik wens je veel sterkte toe.

      MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Desmit Gina

    30 juli 2021 bij 11:47 Beantwoorden

    hallo,

    Ik ben 50 jaar en heb een meniscusscheur, ik kan mijn been niet meer plooien (dus op de knie zitten, hurken) dit heeft een grote pijn, ik zit met zwelling en met water in de knie.
    Zal ik een kijkoperatie nodig hebben, ik heb al een inspuiting gehad met cortisone, maar na 5 tal eken kwam het probleem terug, vaak kwellende pijn en zelfs vaak pijn aan achterste dijspieren en kramp

    Dank u

    • Erik Versluis

      30 juli 2021 bij 16:07 Beantwoorden

      Goedendag,

      Zowel een meniscusscheur, arthrose (slijtage) en vocht in de knie kunnen een buigbeperking van de knie geven. Dit kan zoals u zegt vaak kramp in de achterste spieren of knieholte geven.

      Ik weet niet hoelang u al klachten heeft, hoe de klachten ontstaan zijn en of u onder behandeling van een fysiotherapeut bent (geweest) ?

      Meestal wordt er eerst een afwachtend beleid van minimaal 3 maanden met fysiotherapie voorgesteld. Als dit geen resultaat geeft, dan kan opereren een mogelijkheid zijn. In dat geval moet de chirurg er wel vrij zeker van zijn dat de meniscusscheur de oorzaak van de aanhoudende klachten is.

      Als artrose een groot aandeel in de klachten heeft dan kan herstel van pijn en functie zelfs wat langer dan 3 maanden duren.

      Ik hoop dat ik een antwoord op uw vraag heb kunnen geven.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ilse de Boer

    30 juli 2021 bij 19:59 Beantwoorden

    Hallo Erik Versluis,

    Ik ben benieuwd naar uw visie. Ik ben 33 jaar, fanatiek danser en moeder van 2 jonge kindjes (0 en 3 jaar). Ik heb te horen gekregen dat op de mri te zien is dat mijn binnenste meniscus waarschijnlijk een scheur heeft. De meniscus steekt wat uit en het weefsel is onrustig. Ook zien ze vocht in de knie. De scheur zelf is echter niet gezien. De orthopedisch chirurg wil graag een kijkoperatie doen. Ik wil onderzoeken of er nog alternatieven zijn.
    Ik kan mijn knie strekken, alleen durf deze nog niet volledig te buigen. De knie is gevoelig maar ik kan deze wel belasten. De knie knoept wel veel maar blokkeert niet

    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Mvg

    • Erik Versluis

      31 juli 2021 bij 10:34 Beantwoorden

      Beste Ilse,

      Ik beoordeel in mijn prakijk een knie altijd eerst op functie en probeer in te schatten of deze met een afwachtend beleid met fysiotherapie kan herstellen.

      We weten tegenwoordig immers dat de grootte van de afwijking op een MRI of rontgenfoto niet altijd overeenkomt met iemands pijnklachten en functiebeperkingen.
      Naar mate we ouder worden zien we veel kraakbeen-, bot- en peesafwijkingen zonder dat men hier klachten aan ondervindt.

      Als je knie goed kan strekken en redelijk kan buigen dan kan functioneel herstel mogelijk zijn.
      Wat ik persoonlijk een indicatie voor een operatie vind :

      – Als de knie na een verdraaiing (bij herhaling) op slot gaat. Dit betekent dat je knie niet meer kan strekken en buigen. Dit lost zich meestal niet vanzelf op.

      – Ondanks een afwachtend beleid met oefentherapie de knie geregeld dik wordt en instabiel is (doorheen zwikken) tijdens het dagelijks leven en sport.

      Mocht je willen afwqchten dat zou ik je adviseren je te laten begeleiden door een (sport) fysiotherapie met expertise in knierevalidatie.

      Ik hoop dat ik je vraag voldoende heb kunnen beantwoorden.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Eltjo Haselhoff

    4 augustus 2021 bij 10:00 Beantwoorden

    Goed en duidelijk verhaal Erik. Stemt overeen met de laatste medische inzichten en ook met mijn eigen ervaring. Ik ben 58, fit, en kreeg vier maanden geleden last van mijn knie bij wat langer lopen. Het was in een periode van stevig sporten (diepe kniebuigingen op 1 been) en stratenmakerswerk in de weekenden. Na 6 weken naar de huisarts gegaan. Die vond een flinke Baker cyste na een echo. Op dat moment kon ik amper lopen. Röntgenfoto liet zien dat er geen sprake was van arthrose. MRI onthulde een scheur in de mediale meniscus. Voor conservatieve aanpak gegaan (geen cortison, geen kijkoperatie). Inmiddels ben ik vier maanden na de eerste symptomen, ik vermijd diepe kniebuigingen en loop met een knieband. Pijn is nagenoeg verdwenen, en behalve incidenteel kraken en ploppen van het gewricht bij het lopen (zonder pijn) ben ik nagenoeg symptoomvrij. Soms nog een heel klein beetje pijn bij bepaalde bewegingen die ik uiteraard dan probeer te vermijden. Kortom: zeer langzaam maar toch gestaag herstel. Binnenkort gaan we weer voorzichtig proberen om wandelingen te maken.

    • Erik Versluis

      5 augustus 2021 bij 12:54 Beantwoorden

      Dank voor je reactie Eltjo.

      Zoals je beschrijft kan gedoseerde rust, vermijden van pijnlijke bewegingen en geduld je kniefunctie weer op acceptabel niveau doen herstellen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis.

  • Elvier S

    28 augustus 2021 bij 17:32 Beantwoorden

    Ik ben 29 jaar en fanatiek voetbalspeelster in Damesteam.
    Vorig jaar september heb ik met voetbal een blessure opgelopen aan m’n re.knie.
    Ik had in een aanval de bal met weggetikt en de tegenstander haalde vol uit, helaas niet tegen de bal (deze was al weg), maar tegen de binnenkant van m’n re.knie.
    Gelijk voelde het eigenlijk niet goed, ik kon m’n knie niet volledig strekken en toen voelde het bij lopen er door heen te zakken (knikken).
    Even aangekeken en kwartier later toch maar snel gekoeld. M’n knie werd ook dik en gevoelig.
    Ik heb verschillende fysiotherapie-behandelingen toen gehad en oefeningen gedaan. Dit verliep uiteindelijk prima en klachten waren veelal weg.
    Trainen weer opgepakt en na 3 weken zou de Planning zijn weer een deel vd wedstrijd te gaan spelen, was in november. Maar door Corona lag het Competitievoetbal weer stil. In januari, februari gestart met op trainen. En voelde dat m’n knie nog niet heel sterk was en er soms nog doorheen zakte.
    Oefening op stabiliteit en kracht gedaan.
    Volgehouden wekelijks te trainen.
    Klachten waren weg en voelde weer fit (m’n knie was zga hersteld om meer te gaan belasten)
    Maar nu na zomerstop de eerste trainingen gehad en intensiever meedoen, nog niet volledige duels. Het is vd week weer voorgevallen dat ik opsprong en ws verkeerde ‘lichte’ beweging maakte bij opstaan. En hoorde een knak, waarbij ik al voelde en wist – dat wordt gevoelig en jahoor knie was pijnlijk (vooral voll strekken) en heb ’t gekoeld + proberen door te bewegen, dit gaat opzich wel.
    Maar aan de binnenkant van m’n knie en net onder m’n knieschijf blijft het kwetsbare te zitten. Maar weet niet of ik nu de oefeningen het beste trouw kan blijven doen of zn verder onderzoek – orthopeed en MRI-scan om ernstigere schade uit te sluiten.

    • Erik Versluis

      29 augustus 2021 bij 10:04 Beantwoorden

      Beste Elvier,

      Afgaande op het doorgemaakte trauma moment kan er sprake zijn van meniscus/kruisband letsel. Een afwachtend beleid met fysiotherapie kan in veel gevallen volledig herstel van de kniefunctie geven. Dit is (bij een acceptabele kniefunctie) dan ook de eerste keuze.

      Ik lees dat je al veel geoefend hebt en je klachten bij een relatief lichte kniebelasting weer terugkeren. Dit zou voor mij wel een reden zijn je knie eens door een orthopeed te laten beoordelen. Een MRI-scan zou dan meer uitsluitsel kunnen geven.

      Ik wens je veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Erwin Dicker

    31 augustus 2021 bij 23:44 Beantwoorden

    Beste Erik, ik ben 60 jaar en redelijk fit (89kg,180cm). 2x per week doe ik mee aan bootcamps, inclusief squats en lunges. Ik heb sportschoenen met een dikkere flexibele zool. Op vakantie heb ik die niet meegenomen en ben ik 4km gaan hardlopen. Niet op mijn normale sportschoenen,maar schoenen met een dunnere zool. Sinds 4 weken heb ik nu last van mijn rechterknie. Normaal lopen gaat, maar bijvoorbeeld trap af lopen doet de binnenkant van mijn knie pijn, precies op plek van de meniscus.
    Wat is wijsheid nu? Ik zou graag weer sporten.

    • Erik Versluis

      1 september 2021 bij 12:33 Beantwoorden

      Beste Erwin,

      Ander schoeisel en ondergrond (heuvelachtig terrein?) kunnen een verklaring zijn voor je knieklachten.

      Zowel de meniscus/binnenste knieband- en kniegewricht kunnen hierbij overbelast/geïrriteerd zijn. Dit leidt tot milde ontstekingsverschijnselen welke met relatieve rust weer prima kunnen herstellen. Structurele schade mag je uitsluiten.

      Praktisch houdt dit in dat alle pijnprovocerende belastingen met impact op je knie (springen, hardlopen) nog even vermeden dienen te worden. Een aantal bootcamp oefeningen zullen waarschijnlijk wel mogelijk zijn.

      Als alternatief voor cardiotraining zou je kunnen denken aan fietsen, roeien of zwemmen. In de sportschool zijn stepmachines en crosstrainers ook toegestaan.

      Alvorens je het hardlopen weer gaat hervatten zou een stevig wandeltempo zonder klachten mogelijk moeten zijn. Een schoen met goede demping raad ik aan.

      Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ruud van der Schoor

    9 september 2021 bij 20:22 Beantwoorden

    Geachte heer Versluis,

    Na een aantal maanden last van binnenzijde linker knie. Foto’s en mri laten maken. Uit de foto’s is gebleken een matige slijtage van het gewricht.

    Conclusie mri

    Graad 4 chondropathie mediaal met volledig destructie van de mediale meniscus. Corpus liberum postermediaal van het gewricht. Graad 3 chondropatie meiale trocheeën. Hydrodrops.

    Kan het zo zijn dat de foto’s anders verwijzen dan de mri. Betreffende slijtage gewricht. Tevens de vraag kan dit zonder een knie cq kijkoperatie verholpen worden. Ben druk bezig om de linker been te trainen binnen mijn beperkingen. En er staat een afspraak bij de orthopeed. Graag zie ik ook uw advies tegemoet.

    • Erik Versluis

      9 september 2021 bij 21:45 Beantwoorden

      Geachte heer van der Schoor,

      Op een röntgenfoto kunnen bot- of andere kalkhoudende structuren beoordeelt worden. Kraakbeen is niet zichtbaar en wordt als een zwarte ruimte afgebeeld. Bij een normale knie is deze ruimte aan de binnen- en buitenzijde van de knie even groot. Als deze ruimte kleiner wordt kan men dit beschouwen als artrose (slijtage). De kraakbeendikte is afgenomen.

      In uw geval zal de ruimte in de binnenzijde van de knie minder zijn.

      Met een mri kunnen naast bot ook de zogenaamde ‘weke delen’ beoordeelt worden. Dit zijn bijvoorbeeld kraakbeen, spieren, pezen, banden en organen.

      Nu weten we tegenwoordig dat de ernst van de afwijkingen niet veel hoeft te zeggen over de (pijn) klachten. Zo kunnen mensen met ernstige artrose milde klachten hebben en mensen met geringe artrose veel pijn en ongemak.

      Als iemand nog een acceptabele kniefunctie heeft en weinig beperkingen heeft in het dagelijks leven, dan wordt bij voorkeur een afwachtend beleid voorgesteld. Een kijkoperatie heeft in het algemeen weinig toegevoegde waarde. Tenzij er een kraakbeenfragment klem zit en de gewrichtsfunctie stoort. Een los fragment kan met een kijkoperatie worden verwijderd.

      Een oefenprogramma van minimaal 3 maanden wordt eerst geadviseerd. Dat u oefent is dus verstandig. Mocht dit geen effect op de functie en pijn hebben dan kan het plaatsen van een (halve) knieprothese overwogen worden. Dit zal uiteraard in samenspraak plaatsvinden.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ruud van der Schoor

    12 september 2021 bij 19:44 Beantwoorden

    Geachte heer versluis,

    Dank voor uw reactie. Ik ga volgend week naar de orthopeed. En wil graag een afspraak maken voor een intake.

    Groet, Ruud van der Schoor

  • Inge Lrs

    14 oktober 2021 bij 14:11 Beantwoorden

    Hoi hoi, ik heb sinds enkele weken pijn gekregen aan de binnenkant van mijn linker knie. De pijn verdwijnt soms of is soms minder en mijn knie is niet gezwollen. Ze is niet geblokkeerd maar volledig buigen is pijnlijk. Mijn arts besloot na een klinisch onderzoek dat het om een meniscus scheur ging. Geen verder onderzoek of behandeling nodig . Het probleem is echter dat ik heel graag hardloop. Mijn arts zei me dat als ik geen pijn had dat ik dat best mocht blijven doen. Ondertussen zijn we 4 weken verder en mijn knie doet pijn. Ik loop mank en heb momenteel ook moeite op en af de trap. Moet ik gewoon meer geduld hebben, moet ik volledig stoppen met hardlopen, moet ik terug naar de arts,…..? Met vriendelijke groeten Inge 50j

    • Erik Versluis

      14 oktober 2021 bij 17:48 Beantwoorden

      Beste Inge,

      Naast je meniscusklacht kan er mogelijk wat ontstekingsactiviteit aan de binnenzijde van je knie aanwezig zijn. Dit kan klachten veroorzaken bij het buigen en lopen.

      Dit soort klachten kunnen wat langer hersteltijd vragen. Dus 4 weken is nog relatief kort. Zolang je nog mank loopt zou ik niet aan hardlopen denken. Het is wel goed een trainingsvervangende activiteit te doen.
      Fietsen, roeien, stepmachinen en de crosstrainer (in de fitness) zijn goed trainingsapparaten waarmee je je uithoudingsvermogen kunt trainen zonder dat je knie teveel wordt belast.

      Alvorens je weer gaat hardlopen zal je eerst (stevig) moeten kunnen wandelen zonder toename van pijnklachten. Hersteltijden van 6 – 8 weken zijn echter geen uitzondering. Ik hoop dat je dus nog wat geduld kunt hebben.

      Veel sterkte,

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Eelco

    14 november 2021 bij 22:24 Beantwoorden

    Hoi Erik
    Eind juli plots pijnlijke knie gekregen na wandeling in de bergen.
    Bij fysio geweest en die dacht aan artrose, oefeningen gekregen om bovenbenen sterker te maken.Loop 2. Per week ca 10 km hard, dit dus voorlopig niet meer gedaan.
    Half augustus ca 300 km gewandeld in de jura in 3 week, aan eind vakantie vrijwel geen klachten meer.
    Half september weer half uur geprobeerd te hardlopen, maar na afloop veel pijn aan knie.
    Doorverwijzing van huisarts voor MRI., welke eind oktober is gedaan.
    Oktober weer ca 3 week veel gewandeld in de bergen, begin met stokken, maar aan einde vakantie geen vrijwel geen last meer van de knie.
    MRI wees uit dat het een scheurtje was 8n de achterste minuscus, maar gesprek net orthopeed laat op zich wachten tot ergens in januari….
    Vraag is nu of ik wel weer voorzichtig met schema kan beginnen met hardlopen, want ik mis het wel..
    Fiets wel als alternatief, maar hardlopen is toch meer mijn ding.

    • Erik Versluis

      15 november 2021 bij 21:25 Beantwoorden

      Beste Eelco,

      Hardlopen heeft aanzienlijk meer impact op het kniegewricht dan wandelen. Dus dit kan verklaren waarom je na het wandelen geen klachten het.

      Je pijnklachten kunnen afkomstig zijn van een deel van de meniscus, maar ook vanuit het onder het kraakbeen gelegen bot. Deze ontstekingsgerelateerde dien je te respecteren.
      Je zou kunnen proberen rustig te starten te joggen in intervalvorm. Bijvoorbeeld 5 minuten afwisselen met 2 minuten wandelen.

      Indien je bij het starten van het hardlopen al snel last ervaart dien je te stoppen of te wandelen om vervolgens nog eens te proberen. Toenemende en aanhoudende pijn dient voorkomen te worden.

      Gaat het wel goed dan zou je dit 2 keer per sessie kunnen doen. Na 3 dagen rust en bij een goed beloop 2 minuten erbij, dus 7 minuten.

      Opbouw dien je op gevoel en reactie van je knie te doen. Hier is geen vast protocol voor. Wellicht kan je behandelend fysiotherapeut je hierin begeleiden?

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg.

  • Paul Hazebroek

    19 november 2021 bij 18:42 Beantwoorden

    Hallo Erik,
    Acht jaar geleden raakte ik (nu 68) aan mijn linkerknie geblesseerd bij voetballen op het strand. Het gevolg was een kijkoperatie waarbij een klein deel van de meniscus werd verwijderd. Voor de rest was de knie volgens de chirurg oké (geen slijtage.). Toch adviseerde hij mij in plaats van te hardlopen, wat ik al decennia deed, voortaan te gaan fietsen. Zelf besloot ik na tien maanden revalidatie toch weer rustig wat te gaan joggen. Dat doe ik nu nog steeds, gemiddeld twee keer per week 5 km (6 minuten per km). De afgelopen zomer kwam het er niet van maar deed ik wel veel zwaar til-werk. Sinds een maand jog ik weer, maar nu ervaar ik onder het joggen pijn in mijn linkerknie (aan de binnenkant). Wat te doen? Helemaal stoppen met hardlopen en alsnog overstappen op fietsen, omdat hardlopen op mijn leeftijd en gezien mijn knie-voorgeschiedenis te belastend is en tot versnelde slijtage leidt, of een paar weken rust nemen en dan toch weer rustig gaan joggen, omdat ik dat nu eenmaal graag doe?

    • Erik Versluis

      20 november 2021 bij 11:38 Beantwoorden

      Beste Paul,

      Na een meniscusoperatie levert de knie altijd een stukje bescherming en schokdemping in. Dit kan op den duur de conditie van je knie enigszins verminderen. Hoeveel dat is, binnen welke termijn dat optreedt en bij welke sporten, dat is vooraf moeilijk te bepalen.

      Ik ben wel van mening dat pivoterende sporten (voetbal, basketbal, tennis, handbal etc) na een meniscusoperatie belastender voor je knie zijn. Dit verklaart mogelijk dat het hardlopen blijkbaar goed ging.

      Ik heb de indruk dat het vele en zware tilwerk icm de tijdelijke stop met hardlopen je knieconditie geen goed heeft gedaan. De pijn die je voelt zal gelokaliseerd zijn in de gewrichtspleet, daar waar je meniscus en gewrichtsband bevinden. De pijn wordt veroorzaakt door een milde ontstekingsreactie als gevolg van overbelasting. (je knie heeft vermoedelijk door het tijdelijk stoppen met hardlopen een stukje belastbaarheid ingeleverd)

      Het is goed mogelijk dat hardlopen op termijn weer mogelijk is. Doordat een deel van je meniscus verwijderd is zal opbouw en herstel van je kniefunctie wat langer duren.
      Zolang je pijn bij het hardlopen ervaart adviseer ik je hier nog even mee te wachten. Je moet er zeker niet ‘doorheen’ proberen te lopen.

      Je zou kunnen proberen een aantal weken versterkende oefeningen voor je knie uit te voeren, om vervolgens het lopen later in intervalvorm te hervatten.
      Dit dient op een rustig tempo te gebeuren (7-8km/h). Je zou kunnen denken aan 5 minuten joggen gevolgd door 2 minuten wandelen, mits dit binnen de pijn kan plaatsvinden. Mocht de dagen erna ook geen pijn opleverend dat kun je de intervalllen uitbreiden.

      Voorwaarde om weer te starten met joggen is dat je wel in staat moet zijn zonder klachten te kunnen tempo wandelen.

      Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt en wens je veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Lisa D

    4 januari 2022 bij 15:16 Beantwoorden

    Interessant artikel! Toen ik tijdens het opwarmen een verticale sprong maakte schoot er pijn in mijn knie op het moment dat mijn knie strekte. Ik ben daarna actief gaan hardlopen (20-40km per week) en de pijn was een tijdje in fluctuerende mate aanwezig, tot het na een lang weekend veel wandelen erger werd. 4 maanden na de eerste pijn een mri scan gehad en daaruit kwam een licht oedeem in de meniscus en een beginnende degeneratieve beschadiging van de meniscus zonder scheur. Ik ben pas 21 dus ik weet niet zo goed wat ik met nu al degeneratieve problemen aan moet. Na 2 maanden niet sporten bleef de kniepijn onverminderd (de knie blokkeert niet er is alleen zeurende schurende pijn bij bepaalde kniebewegingen) en ben ik doorgestuurd naar een orthopedist. Zou ik beter af zijn bij een fysiotherapeut? En hoe kan het dat ik tijdens het hardlopen vrijwel niks voel aan mijn knie, maar tijdens het fietsen of zwemmen of zelfs het zitten ik bij kniebewegingen wel pijn voel?

    • Erik Versluis

      5 januari 2022 bij 13:13 Beantwoorden

      Beste Lisa,

      Vraag is of het geconstateerde meniscusprobleem te maken heeft met de sprong. Bij deze belasting worden namelijk meerdere structuren in je knie belast die pijn kunnen geven. (pezen en banden).

      Het actief hardlopen heeft waarschijnlijk het herstel geen goed gedaan. Dit kan een verklaring zijn voor het voortduren van je knieklachten.

      Een beginnende degeneratieve beschadiging zonder scheur hoeft in principe geen blijvende gevolgen voor je kniefunctie te hebben.

      Als ik jou was zou ik de knie eens goed door een fysiotherapeut laten onderzoeken. Met specifieke oefeningen kan je knie op termijn weer goed herstellen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Camilo

    29 januari 2022 bij 10:03 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Ik ben een man van 45 en ben altijd redelijk sportief geweest (tennis, hardlopen, voetbal, fitness, XCORE).
    De laatste maanden is dat flink afgenomen door motivatieproblemen (wellicht o.a. door Corona).

    Half november 2021 kreeg ik tijdens mijn vakantie op Gran Canaria last van mijn knie tijdens een wandeling door de stad.
    De klachten bleven na terugkomst aanhouden en na meerdere behandelingen door mijn fysiotherapeut en diverse weken met oefeningen / beweging (fietsen) bleek dat er weinig (geen?) verbetering zichtbaar was. Ik kan mijn been/knie zonder problemen strekken, ik kan lopen zonder pijn, de knie is niet gezwollen en ik heb geen vocht in mijn knie gehad (althans niet dat ik weet). Toch kan ik niet volledig buigen zonder pijn vanaf een bepaalde ‘buigingshoek’.

    Uitleg: Liggend op de behandeltafel ‘schiet’ mijn been ‘uit het lood’ zodra mijn hiel in de buurt van mijn hamstrings komt (ik hoop dat ik het een beetje goed uitleg zo). Dat eruit schieten doet ook echt pijn.

    In het dagelijks leven belemmeren de klachten mij een klein beetje. Sommige bewegingen kan ik niet uitvoeren zonder een pijnscheut te moeten verdragen. Ik kan bijvoorbeeld niet zonder pijn met mijn linkervoet onder mijn kont op een bank zitten, of zonder pijn van rechter naar linkerknie wisselen als ik mijn schoenveters strik (hahaha, apart voorbeeld misschien maar het is wel echt zo).

    Gisteren heb ik dus een MRI scan ondergaan waarop een scheur(tje) in de binnenste meniscus van mijn linkerknie zichtbaar is geworden.
    De orthopeed en medisch manager van het ziekenhuis (tevens clubarts van een Eredivisie team dat jaarlijks voor de titel speelt, dus ik vertrouw op zijn kunde), heeft de bekende kijkoperatie voorgesteld waarbij hij tijdens de operatie zal bepalen of de meniscus gehecht of (deels) verwijdert kan/moet worden.

    Nu heb ik via mijn sportmaatje advies gehad van een bevriende fysiotherapeut die hetzelfde probleem als ik heb gehad. Die gaf aan dat haar orthopeed in haar geval zeer duidelijk aangaf ‘nooit laten hechten, dat geeft een lange revalidatie en hechten geeft een zeer kleine kans van slagen, vooral bij mensen boven de 40’.

    Nu zijn mijn vragen:
    1. kan een meniscus scheur vanzelf helen als je het maar voldoende tijd geeft?
    2. is operatie in mijn geval inderdaad de enige ‘logische’ oplossing of zou een langere periode met fysiotherapie en bewegingsoefeningen de klacht ook kunnen oplossen indien vraag 1 een Ja als antwoord heeft?
    3. indien een operatie idd de beste keuze is in mijn geval, wat is jouw advies dan? Hechten of (deels) verwijderen? ( en waarom?)

    Nou, het verhaal is iets langer geworden dank ik voorzien had, maar ik wilde zo volledig mogelijk zijn 😉

    Alvast heel erg bedankt voor je input en helemaal voor het beantwoorden van alle vragen van iedereen, echt super!

    Camilo

    • Erik Versluis

      30 januari 2022 bij 11:27 Beantwoorden

      Beste Camilo.

      Dank voor je uitgebreide toelichting.

      Je klachten passen inderdaad bij een meniscusprobleem. Ik vermoed dat er sprake is van een degeneratief scheurtje (geleidelijk ontstaan en leeftijd gerelateerd). Acute scheuren ontstaan doorgaans bij een acute verdraaiing van de knie met veel pijn zwelling en functiebeperking tot gevolg.

      Het achterste deel van de meniscus is voorzien van bloedvaten en zenuwen en wordt bij kniebuiging belast. Dit kan jouw pijn veroorzaken. Indien er zenuw- en bloedvoorziening aanwezig is, is er in principe weefselherstel mogelijk. Dit geldt dus ook voor een deel van de meniscus..

      Ik deel echter de mening van de orthopeed van je sportmaatje dat hechten op latere leeftijd een kleine kans van slagen heeft. Op middelbare leeftijd neemt namelijk de conditie (lees; sterkte) van je meniscus af. Naast een lange revalidatie is de kans op een recidieve (nieuw letsel) zeer realistisch.

      We weten overigens dat veel mensen van jouw leeftijd, en ouder, met een ‘degeneratieve’ meniscus lopen zonder dat zij hier erg in hebben. Ook ervaar ik in mijn praktijk dat een groot deel van deze groep gebaat kunnen zijn met een afwachtende periode bestaande uit oefentherapie. Dat laten wetenschappelijk studies ook zien.

      Dit is dan ook een antwoord op je 2e vraag. Ik vind persoonlijk je klachten relatief te kort en je kniefunctie te goed om nu al voor een operatie te kiezen. Ik zou proberen een termijn van minimaal 3-4 maanden aanhouden waarin je de knie gedoseerd oefent richting het pijnlijke buigtraject en dagelijkse functies.

      Mocht er geen enkele verbetering optreden dan zou een operatie uitkomst kunnen bieden. Voorwaarde is wel dat er geen uitgebreide arthrose (slijtage) van de knie mag zijn. Dit leidt namelijk niet tot goede resultaten. Een gedeeltelijke verwijdering van de gescheurde meniscus (partiële menisectomie) is dan het meest voor de hand liggend. Zoals eerder beschreven heeft dit de voorkeur boven hechten.

      Ik hoop dat ik je met deze info (een beetje) op weg heb kunnen helpen.

      Mvg Erik Versluis

  • Elsje van Gurp

    2 maart 2022 bij 02:07 Beantwoorden

    Beste Erik, uit een MRI blijkt dat mijn meniscus gescheurd is. Omdat mijn linkerheupprothese bijna 3 cm hoger staat dan rechts, steunt mijn hele lichaam het meest op mijn rechterbeen. Ik denk dat door overbelasting een scheur in mijn rechter meniscus is ontstaan. Zelfs wanneer ik op bed lig heb ik pijn aan mijn knie. Na een wandeling gister kon ik vandaag niet lopen van de pijn. Ik had ernstige pijn in mijn knie maar ook in mijn stuitbeen. Hoe kan dat. Wat adviseert u mij.
    MVG Elsje van Gurp.

    • Erik Versluis

      2 maart 2022 bij 21:11 Beantwoorden

      Beste Elsje,

      Ik betwijfel of de meniscus door het meer steunen op het rechter been gescheurd is. Meniscusletsels treden meestal op na een verdraaiing van de knie. Als we ouder worden kunnen er wel zogenaamde ‘slijtagescheurtjes’ ontstaan. Deze kunnen met een MRI gezien worden gezien maar hoeven niet altijd klachten te geven.

      Er zou bij u sprake kunnen zijn van een gewrichtsontsteking welke het gevolg is van overbelasting. Dit kan ontstaan na een strandwandeling, lopen op ongelijke ondergrond, wandelen in de heuvels of overmatig op 1 been staan. Dit type klachten zien we vaak op wat latere leeftijd. Pijn in rust, of in bed vind ik niet typisch voor meniscusletsels.

      Het lijkt mij verstandig uw knie door uw huisarts of fysiotherapeut te laten beoordelen, als dit nog niet gedaan is. De pijnklachten kunnen met een onstekingsremmer worden behandeld. Bij aanhoudende klachten zou er een injectie in de knie kunnen worden gegeven.

      Uw klachten van het stuitbeen zouden door het beenlengte verschil veroorzaakt worden. U zou met de fysiotherapeut kunnen overleggen of een extra zooltje ter vermindering van het beenlengteverschil een positieve invloed op uw rugklachten zou kunnen hebben.

      Ik hoop dat deze informatie u wat verder kan helpen.

      Mvg Erik Versluis

  • Johan de Heer

    18 mei 2022 bij 13:41 Beantwoorden

    Goedendag,
    Een keer per week loop ik een hardloopronde van ca. 24 km. (ca. 6 minuten per kilometer). Dat ging de afgelopen maanden goed, tot de laatste keer. Ik liep de ronde op een vrijdagochtend en er leek niets aan de hand. Tot de volgende dag… Toen had ik last aan de binnenzijde van mijn rechterknie. Het is inmiddels woensdag, dus vijf dagen verder, en de irritatie is nog hetzelfde als afgelopen zaterdag. Ik denk dat het gaat om overbelasting (ik weeg 96 kg).
    Als ik op de binnenzijde van mijn knie met een paar vingers druk uitoefen, kan ik de pijn niet traceren; er volgt dus geen pijnlijke reactie. Mijn idee is dan dat het de meniscus moet zijn, omdat die dieper ligt dan de (buitenste) gewrichtsbanden, maar zeker ben ik niet.
    Voorlopig niet hardlopen ligt voor de hand, maar wat vervelender is, dat is dat het openwaterzwemmen weer staat te beginnen. Ik zwem daarbij langere afstanden in schoolslag, omdat ik borstcrawl niet beheers. Schoolslag met knieklachten, dat gaat niet bepaald samen.
    Wat adviseert u? Inderdaad maar eens starten met zoveel als mogelijk rust nemen?

    • Erik Versluis

      19 mei 2022 bij 14:04 Beantwoorden

      Beste Johan.

      Ik weet niet of je nog andere sporten beoefend. Ik vind 1 keer per week 24 km hardlopen een afstand wen frequentie waarbij de kans op blessures groot is. Met een week ‘rust’, herstel je deels van de training, maar de loopfrequentie is te beperkt om fysiek en conditioneel sterker, lees getrainder te worden.

      Een lichaamsgewicht van 96 kg is relatief veel voor lopen, maar is ook afhankelijk van je lichaamslengte. Als je BMI (Body Mass Index) tussen de 18 en 25 zit, dan valt je gewicht binnen de norm.

      Je klachten worden aan de binnenzijde van je knie ervaren. Daar bevindt zich inderdaad je meniscus, maar ook gewrichtskraakbeen, een knieband en aangrenzende pezen. Al deze structuren kunnen pijn veroorzaken. Mocht je boven de 50 jaar zijn dan is de kans op enige artrose (knieslijtage) aannemelijk. Ook dit kan klachten geven maar kunnen weer van natuurlijke weg herstellen.

      Je doet er inderdaad goed aan relatieve rust te nemen. Alternatieven als fietsen of cardioapparatuur (roeien, stepmachine en crosstrainer) kunnen prima. Mocht de binnenband van je knie pijnlijk zijn dan zul je dat mogelijk bij de schoolslag merken. Dit zou je kunnen uitproberen.

      Als je knie weer pijnvrij is zou je kleine stukjes kunnen proberen te joggen. Ik zou niet verder dan 2 km gaan. Mocht er geen reactie op de dag en een dag later optreden dan kun je de looptraining rustig uitbreiden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Yana van Gool

    27 mei 2022 bij 17:05 Beantwoorden

    Beste,

    Ik heb vorig jaar in oktober een ongeluk gehad bij het volleyballen, waarbij ik mijn voorste kruisband heb gescheurd en er zat ook een kleine scheur in mijn meniscus. Ik ben hier eind november aan geopereerd. De kruisband werd gereconstrueerd, en er werd een stuk van mijn meniscus weggehaald. De revalidatie verliep altijd al wat stroef. Begonnen met flexiecontractuur, littekens die niet mooi geneesden,… De specialist stelde voor om 6 maanden postop een mri te doen om te kijken of er niet te veel littekenweefsel was. Deze is pas gebeurd. Ik blijk wel wat littekenweefsel te hebben (dit zou zorgen voor de ‘klik’ die ik hoor telkens ik stap), en er zou nog een kleine radiale scheur zitten in het corpus van de laterale meniscus. Aangezien ik 6 maanden na mijn operatie nog niet fatsoenlijk kan traplopen en ik nog maar 21j ben, maak ik me hier toch wel zorgen over. Is dit normaal? Ze hebben me gezegd dat ik moet gaan fitnessen voor spieropbouw, en dat de pijn op die manier wel zou weggaan, maar telkens als ik ga fitnessen heb ik veel pijn, en vraag me af of dit de dingen niet erger maakt?

    • Erik Versluis

      29 mei 2022 bij 20:51 Beantwoorden

      Beste Yana,

      Het is wel vreemd dat je 6 maanden na operatie nog steeds pijn en beperkingen bij het traplopen hebt. Als littekenweefstel verantwoordelijk is voor de klik dan verwacht ik niet dat je dit er met krachttraining oplost.

      Ben je nog onder behandeling van een fysiotherapeut? Hij of zij zou je namelijk ook in deze fase van je revalidatie moeten adviseren en begeleiden.

      Voor een goede kniefunctie dient de buiging en strekking in het bijzonder, optimaal te zijn. Mocht hier toch nog een beperking in aanwezig zijn dan vraagt dit in de therapie meer aandacht dan spierkracht.

      Bespreek de situatie nog een met je fysio. Mocht je die niet hebben dan adviseer ik je contact op te nemen met een (sport) fysiotherapie met aandachtsgebied ‘ knie’.

      Ik hoop dat je hier mee verder kunt Yana.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Jaap

    29 mei 2022 bij 14:04 Beantwoorden

    Goedendag ik heb een vraag mijn man heeft zijn been gebroken enkel en kuitbeen na 7 dagen kreeg hij een hersen bloeding rechts uit val nu blijk dat rechts scheurtje heeft in meniscus dus kan moeilijk lopen linkerkant gaat goed het is nu 12 maanden geleden

    • Erik Versluis

      29 mei 2022 bij 20:58 Beantwoorden

      Beste mevrouw,

      De kniefunctie kan met een scheurtje in de meniscus doorgaans goed herstellen. Het feit dat uw man een hersenbloeding heeft gehad kan het herstel wel wat bemoeilijken. Is hij onder behandeling van een fysiotherapeut? Hij of zij kan uw man begeleiden in de oefeningen.

      Mocht dit toch niet naar wens gaan dan zou de fysiotherapeut met een orthopedisch chirurg kunnen overleggen of er een alternatief is. In sommige gevallen kan er een kijkoperatie worden voorgesteld.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Floris

    13 juni 2022 bij 17:13 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik heb zo’n 10 dagen geleden mijn knie nogal geblesseerd. Na het sporten (worstelen tijdens vechtsport), merkte ik pas achteraf nadat ik was ” afgekoeld” ;-), dat er iets niet goed met mijn knie was. Bij het overstrekken in de loop, merkte ik pijnscheuten. Die dag ging het voor de rest wel met wat pijn, de volgende dag werden de pijnscheuten op onverwachtse momenten getriggerd, wat als intense pijn voelde en wat ik wilde voorkomen (beetje net zoals je met een rug kan hebben als het erin schiet). De dagen erna is de knie steeds meer opgezwollen, stijver en wordt het lopen bij kleine stukjes al vrij snel pijnlijk. De pijn is aan de binnenkant knie, zo tussen het onderbeen en het bovenbeen in. Knie lijkt wel stabiel en is niet beperkt (behalve door stijfheid kan ik hem niet goed doorbuigen, wat ook niet fijn voelt).
    Ik vermoed dat het een meniscusscheuring zal zijn. Zoals ik al hier en daar gelezen heb en ook in jou reactie is een conservatief beleid aangeraden in mijn geval.
    Ik wil graag al starten met wat oefeningen, maar wil ook niet overbelasten omdat ik merk dat ik als ik er wat meer op loop het vaak weer een tijd duurt voordat de pijn wegtrekt.

    Wat raad je aan voor nu:
    -het gewricht nog wat opgezwollen is;
    -Ik kan zonder al te veel pijn lopen, alleen de pijn komt al wel na een aantal stappen langzaam opzetten en wordt dan steeds intenser aan de binnenkant/midden van de knie.
    -Ook af en toe, met name na slapen(als er wat meer ruimte/minder vocht in de knie zit?) heb ik dat het er af en toe in lijkt te schieten bij het lopen, waarbij ik even geen kant op lijk te kunnen van de pijn met de knie, dit gaat dan na een minuut wel weer beter, als ik hem stil houdt. Deze momenten lijken wel wat minder te worden. Het is geen slotklacht, maar meer een “pijnslot” , dus een positie waar ik op dat moment niet zonder pijn uit lijk te kunnen. Na wachten in die positie verdwijnt het vrij snel.

    Ik denk dat ik voor nu beter niet te veel kan belasten met eigen gewicht (lopen of oefeningen met staand lichaam)?
    Wat zou al wel verstandig zijn zonder deze belasting? Ik wil voorkomen dat ik te lang het gewricht en de spieren niet gebruik.

    • Erik Versluis

      14 juni 2022 bij 12:54 Beantwoorden

      Beste Floris,

      Het soort knieletsel is afhankelijk wat voor beweging de knie heeft gemaakt. Verdraaiingen kunnen tot meniscus/band letsel leiden. Een (milde) verzwikking van de knie naar binnen betreft meestal een overrekking of scheurtje van de binnenste knieband.

      Later optredende zwelling, zoals bij jou, is in het algemeen gunstiger dan een snel optredende zwelling (binnen een paar uur). In het laatste geval kan er sprake zijn van een groter letsel waarbij een bloeding is opgetreden. Zolang de knie nog redelijk te bewegen is en niet blokkeert is een conservatief beleid zoals je schrijft de eerste keuze.

      Zolang de knie gezwollen is dien je rustig te belasten. Zoals fietsen, lichte cardio oefeningen. Geen explosieve of belastingen met veel gewicht (zoals Squats/Split squat en lunges)
      Ik verwacht dat de pijnklachten de komende 2 weken afnemen. Mocht je je binnenband verrekt hebben dan kun je mogelijk bij bepaalde bewegingen of houding (op de zij slapen) wat langer pijnklachten houden.

      Indien de zwelling minder wordt zou je wel de squat / step ups kunnen gaan doen, mits dit geen toename van pijn en zwelling geeft. Voer de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit. Het verdient de voorkeur alle oefeningen in ‘gesloten keten’ te doen. Dit zijn in feite alle staande oefeningen waarbij de voet tijdens de kniebuiging of strekking contact met de grond houdt.

      Bij twijfel zou ik je adviseren een fysiotherapeut te benaderen. Hij/zij kan je adviseren in de opbouw van je oefeningen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ribana van Scherpenzeel

    16 juni 2022 bij 22:51 Beantwoorden

    Beste,

    Deze jonge moeder van 35 jaar, heeft sinds haar 12de last van Osgood schlatter.
    Helaas ook nog eens in beide knieën.

    Onstekkingremmers zijn dan ook mijn beste vriend geworden, maar al deze medicatie plus de paracetamol die ik per 2 stuks moet in nemen elke 4 uur, zijn zeer zeker niet gezond.
    Na lang aandringen bij de huisarts en zelf al alles geprobeerd te hebben bij de fysio, therapeut peesband etc ben ik nu op consult bij de orthopeed geweest. Buiten het feit dat de arts de rontgen niet nodig vond welleswaar als grapje omdat de bulten zeer duidelijk aanwezig zijn, gaven de rontgen uiteindelijk de grote van de uitstulpingen weer. Helaas kan dit niet geopereerd worden omdat mijn pezen hieraan vastzitten. Zeer teleurgesteld hierover.
    Maar doordat ik meer pijnklachten in mijn linker knie had heeft de arts een mri voor me aangevraagd en dat bleek een verassing.
    Scheur achterhoorn mediale meniscus.
    Volgens het dossier word er vermeld dat dit ook een toeval bevinding kan zijn.
    Hierdoor heb ik nu als test een injectie in het gewricht gekregen.
    De arts heeft mij vermeld als dit niet aanslaat hij de kijkoperatie wil uitvoeren om een deel van de meniscus weg te snijden.
    Het gekke van alles is, bij het buigen/ gewoon zitten doet de binnenzijde van de linker knie ontzettend pijn . Terwijl er in ruststand /strekken de buitenzijde van mij knie (het stukje bij de knieschijf) veel pijn geeft. Helaas geeft dit ook een mega stijf gevoel ik mij knieholte.
    Terwijl lopen geen enkel probleem geeft voor zoveel de Osgood schlatter en de meniscus scheur, voel ik me beetje in de maling genomen door me eigen knieën.
    Vooral links is zeer onbetrouwbaar omdat het knakt/ en zelfs 1x per dag door me knie zak bij het opstaan of traplopen.

    Word er iets over het hoofd gezien?
    Ik ben echt ten einde raad 🙁

    Ik ben vooral benieuwd naar uw advies voor beide klachten.
    Ik ben ontzettend beperkt in het dagelijks leven en deze jonge moeder wilt nog zoveel kunnen doen.

    Alvast mega bedankt voor uw reactie!

    Groetjes Ribana

    • Erik Versluis

      17 juni 2022 bij 21:34 Beantwoorden

      Beste Ribana,

      Ik heb de indruk dat je huidige beschreven klachten niets te maken hebben met de Osgood Schlatter. Dit laatste is helaas niet operabel. Maar mijn ervaring is dat, behoudens het moeilijk op je knieën kunnen zitten, je hier niet jaren last van hoeft te hebben. Het goed trainen van je bovenbeenspieren en de aanhechtingen van de pezen van de knie naar het onderbeen zouden je klachten kunnen verminderen.

      De klachten aan de binnen- en buitenzijde van je knie kunnen afkomstig zijn van je meniscus. Toch zijn er veel mensen van jouw leeftijd met een meniscusscheur die prima kunnen functioneren. Vandaar dat de orthopeed eerst met een injectie wilt proberen de pijnklachten onder controle te krijgen.

      Een MRI geeft overigens een duidelijk beeld over de toestand van de inwendige structuren van je knie. Ik ga er dan ook vanuit dat er niets over het hoofd wordt gezien. Ik weet niet hoelang je al ‘meniscusklachten hebt’ maar als dit nog maar kort is dan zou een oefenprogramma voor je knie nog verbetering kunnen brengen. Dit beleid wordt meestal al eerste voorgeschreven.

      Mocht dit geen effect hebben en je knie blijft knakken en instabiel, dan kan een kijkoperatie je zeker verder helpen.

      Ik hoop je vragen bij deze voldoende te hebben beantwoord.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Petra Hoog Antink

    5 juli 2022 bij 14:39 Beantwoorden

    Hallo, sinds 3 weken last van mijn knie. Kan de knie niet meer strekken en buigen. Erg lastig met mijn werk, want ik moet regelmatig om mijn knieën liggen. Sinds 2 weken gaat de knie ook meerdere keren per dag en ook helaas ‘s nachts op slot. Ik voel dat ik mijn knie niet goed kan strekken en dan ineens knakt er iets, dit is gevoelig.
    Ik ben nu 56 en kan nu helaas niet ver lopen en ook niet fietsen.

    • Erik Versluis

      5 juli 2022 bij 15:17 Beantwoorden

      Beste Petra,

      Het is mij niet duidelijk of je klachten acuut of geleidelijk zijn ontstaan. Bij een verdraaiing van je knie of omhoog komen vanuit hurkpositie kan de meniscus scheuren en deels klem in de knie komen te zitten. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling en bewegingsblokkades.

      Mocht je kniefunctie de komende week niet op gang komen dan adviseer ik je even contact met je huisarts of een fysiotherapeut op te nemen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Rafaël Stevens

    8 augustus 2022 bij 13:43 Beantwoorden

    Beste Erik,

    De MRI-scan geeft aan dat ik een degeneratieve scheur heb in de achterhoorn van de meniscus.

    Het gekke is dat ik hiervan zo goed als geen last heb tijdens de dag. Ik kan de knie ook goed buigen en strekken
    Wel ’s nachts, dan kan m’n knie kloppende pijn veroorzaken, vooral na zwaardere inspanningen tijdens de dag.
    Dit is zo al meer dan een jaar, na een lange buiging door de knieên tijdens een yoga-sessie.

    Zijn oefeningen voor mij ook de oplossing? Kunnen die de pijn verlichten?
    Of moet ik er mee leren leven?
    Operatie is waarschijnlijk geen optie?

    Dank!

    Raf (65 jaar oud)

    • Erik Versluis

      9 augustus 2022 bij 09:42 Beantwoorden

      Beste Rafaël,

      Degeneratieve scheuren van de meniscus worden vaak per toeval gevonden, zeker op latere leeftijd. Afwijkingen hoeven dus niet altijd de kniefunctie te belemmeren.
      In jouw geval kon de langdurige kniebuiging tijdens de yogasessie je meniscus flink hebben belast.

      Je schrijft dat je overdag nauwelijks ervaart. Dit betekent dus dat de scheur niet van invloed is op je kniefunctie. Ik ben er dan ook niet zeker van of een operatie je van je (nachtelijke) klachten afhelpt. Heb je een orthopedisch chirurg geconsulteerd? Deze zou je op basis van zijn of haar expertise ook kunnen adviseren.

      Een scheur van de meniscusachterhoorn heeft, als deze niet te groot is, herstelmogelijkheden. Een deel van buitenzijde van de meniscus is namelijk van bloedvaten en zenuwen voorzien. Het is dus mogelijk dat de kloppende pijn in knie gaat afnemen.

      Om het herstelproces te ondersteunen zou ik de knie/meniscus niet te zwaar belasten, zoals het maken van diepe kniebuigingen, het doen van sprongvormen, of snel wenden en keren (bv bij racketsporten, voetbal etc).
      Bij dit soort belastingsvormen wordt de achterhoorn veel belast.

      Gedoseerde, functionele krachttraining (squats, lunges, step ups , split-squats) kunnen zeker een positieve bijdrage leveren als dit niet tot toename van pijn overdag en in de nacht leidt!

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis

  • Agnes Maria Strikker

    6 januari 2023 bij 01:21 Beantwoorden

    Beste Erik,
    IK heb op 16 november 2022 mijn knie verdraaid wat verschrikkelijk veel pijn deed. Op dat moment leek ik het te horen scheuren, iets in mijn knie. Daarna kon ik er absoluut niet op staan, het gaf ook een zenuwpijn erbij. Hij zwol flink op.
    Helaas was ik in het buitenland en kon pas na 2 dagen bij de dokter terecht.Ondertussen paracetamol en koelen. Ik kon er absoluut niet op staan, liggen alles deed pijn, wat ik maar deed.
    Ik moest van de dokter daar een brace en een kruk gebruiken, koelen en rusten. De zenuwpijn trok weg, maar de andere stekende pijn blijft. Bij thuiskomst ben ik naar de huisarts geweest en deze verwees mij door naar de fysio.. Ik doe oefeningen, de therapeut brengt meer ruimte dmv tractie, maar de zwelling gaat maar niet weg en de pijn ook niet. Het ging een paar dagen ietsje beter maar voor mijn voordeur zakte ik erdoor en hoppa, daar ga ik weer opnieuw.
    Is het niet beter dat ik toch mij door laat verwijzen naar een orthopeed voor een ct scan (MRI is lastig want ik heb een ICD. Hoe denkt u hierover?

    • Erik Versluis

      7 januari 2023 bij 18:59 Beantwoorden

      Beste Agnes,

      Een krakend/scheurend geluid en snel dik wordende knie na een verdraaiing kan wijzen op een meniscus en/of kruisband letsel. Het eerste beleid is doorgaans gericht op ontzwellen van de knie en oefenen van functies als (trap) lopen, opstaan en fietsen. Ik kan de tractietherapie niet onderbouwen.

      Als de knie instabiel en gezwollen blijft dan is het inderdaad raadzaam de orthopedisch chirurg te consulteren.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Jaap Meijer

    6 januari 2023 bij 20:40 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Na een potje padel had ik in eens last van me knie hij werd dik, ging wel een paar keer per dag op slot met bewegen en deed pijn.
    Dit is 3 maanden geleden gebeurt en loop nu ruim een maand bij een fysio, Me knie gaat helemaal niet meer op slot, en de pijn is minimaal en ik kan weer pijnloos rek en strek oefeningen doen. Ik neem aan dat dit een goed teken van herstel is en dat ik geen operatie nodig heb? Me knie voelt alleen nog niet heel sterk aan is dat normaal ? Ik train me knie wel al weer een beetje dmv fietsen in de sportschool.

    • Erik Versluis

      7 januari 2023 bij 19:05 Beantwoorden

      Beste Jaap,

      Als ik je verhaal zo lees dan is een operatie helemaal niet nodig. Het is normaal dat je knie nog niet helemaal sterk voelt. Dit kun je oplossen daar je kniespieren (quadriceps) goed te training. Fietsen is daarvoor niet de juiste methode, hoewel deze training prima in je oefenprogramma past.

      Ik neem aan dat je fysiotherapeut je hier verder in kan begeleiden. Wat mij betreft moeten de oefeningen een functioneel karakter hebben. Dit zijn bewegingsvormen die overeenkomen met de kniebewegingen in het dagelijks leven. Voorbeelden zijn: Squats, step-ups, Split-squats, lunges etc.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • D

    25 januari 2023 bij 16:47 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Sinds 6 maanden wat last van mijn knie, toen ben ik zelf aan de slag gegaan met oefeningen. Toen is het helemaal verdwenen binnen 1-2 weken.
    Recent is het weer teruggekomen na een work-out. Hiervoor wouden ze een kijkoperatie inplannen.

    Zojuist hebben ze bij mij een scheurtje in mijn meniscus mediaal (defect achterhoorn) vastgesteld met een echo.
    Mijn knie heeft geen zwelling, schiet niet op slot en ik kan hem nog helemaal buigen/strekken.

    Fietsen gaat ook prima enkel met wandelingen/traplopen etc wat last – lichte pijn. Het lijkt mij nog niet nodig een operatie in te gaan.
    Zelf leef ik erg actief en sport ik veel. Ik kijk niet uit naar een operatie en bijhorende revalidatie.

    Lijkt het je verstandig om eerst met oefeningen/fysio aan de slag te gaan?
    Heb je tips? Maak ik meer van de meniscus kapot door oefeningen te doen/te bewegen en moet ik toch snel overgaan op een operatieve ingreep?

    Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt.

    • Erik Versluis

      27 januari 2023 bij 19:45 Beantwoorden

      Beste Daan,

      Als je knie goed kan buigen en strekken en redelijk tot goed belastbaar is dan kun je er inderdaad voor kiezen het aan te kijken.
      Dit zal je kniefunctie zeker niet doen verslechteren.

      Is de diagnose meniscusscheur met een echo vastgesteld? Dit is voor het aantonen van meniscusletsel geen betrouwbare vorm van beeldvormend onderzoek. Dat is een MRI wel.

      Ik zou de oefeningen weer oppakken en afwachten of je hiermee pijnvrij kunt worden. Diepe buigbewegingen (hurken) zou ik laten. Dit belast de achterhoorn van de meniscus behoorlijk.

      Mocht dit op termijn geen gewenst effect hebben dan zou een operatie je mogelijk verder kunnen helpen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Frans Dappers

    7 februari 2023 bij 12:25 Beantwoorden

    Beste Eric,

    Sinds een week heb ik last aan de binnenzijde van mijn rechtse knie.
    Zodat ik weet heb ik geen gekke dingen gedaan ,Alleen heb ik een tijd geleden aan de rechtse voet buitenzijde een soort van hielspoor gehad.
    Nu heb ik met lopen zover dat het gaat telkens een flinke pijnscheut in de binnenzijde onder mijn knie .Zou dat de veroorzaker kunnen zijn van deze klachten .
    Mijn knie is niet dik ,kan goed buigen, alleen met belasten van lopen ongecontroleerde pijnscheuten.
    Heeft u tips ,wat of hoe ik hiermee om kan gaan .

    • Erik Versluis

      8 februari 2023 bij 12:51 Beantwoorden

      Beste Frans,

      Mogelijk ben je door je hielspoor wat anders gaan lopen. Het kan dan zo zijn dat je de binnenzijde van het kniegewricht of nabij gelegen pezen wat overbelast hebt.

      Het feit dat je knie niet dik is en goed kan buigen is positief. Er is dan niets met het kniegewricht aan de hand. Ik verwacht, gezien de korte klachtenduur, dat er spoedig verbetering zal optreden.

      Blijf bewegen op geleide van de pijn en vermijdt activiteiten / bewegingen die tot pijntoename leiden. Ik schat in dat het met 2-3 weken beter zal gaan.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Frans Dappers

    9 februari 2023 bij 12:43 Beantwoorden

    Hallo Eric,

    Ok bedankt voor de informatie.
    Dus die onverwachte steken die zeer pijnlijk zijn en het beangstig lopen dat hoort erbij. .

    • Erik Versluis

      13 februari 2023 bij 10:00 Beantwoorden

      Dat klopt Frans, zoals ik aangaf vermoed ik dat deze in heftigheid en frequentie zullen afnemen.

      Mvg Erik Versluis

  • Claerhout Peggy

    10 maart 2023 bij 14:49 Beantwoorden

    Beste ,
    3 maanden geleden werd via mri een degeneratieve scheur vastgesteld.
    Rust in den beginne deed goed , een inspuiting later dan ook weer de klachten verminderd maar toch weer klachten ( last bij het stappen ) Begonnen met fysiotherapie , oefeningen lukken aardig .Toch blijvende pijn bij het stappen .. Nu terug tweede spuit gekregen en toch steeds pijn bij het stappen .
    Volgende week staat mijn jaarlijkse skivakantie op programma , zal deze lukken ?
    Dank voor feed back

    • Erik Versluis

      14 maart 2023 bij 09:14 Beantwoorden

      Beste Peggy,

      Dit is moeilijk te zeggen. Skiën een andere belasting op je knie dan lopen. Ik zou deze vraag ook aan je behandeld fysiotherapeut kunnen voorleggen. Mogelijk kan hij/zij een aantal fysieke testen met je doen waaruit een inschatting zou kunnen worden gemaakt.

      Mvg Erik Versluis

  • Frans van der Hulst

    11 april 2023 bij 06:57 Beantwoorden

    Goedemorgen Erik,
    Ik ben een man van 65 jaar oud. Ik heb al jaren last van mijn linkerknie, waarbij deze knie veelal dikker is (gezwollen) dan de rechter.
    Er is jaren geleden (ik schat zo’n 20 jaar terug) een kijkoperatie uitgevoerd, waarbij toen wat meniscusweefsel is weggeknipt.

    De klachten komen en gaan. Er zijn periodes dat ik helemaal geen last heb, maar vervolgens weer tijden dat ik behoorlijk wat last heb.
    Ik heb (zij het in een heel milde vorm) reumatoïde artritis. Al geruime tijd is het ziektebeeld dusdanig positief dat ik hier geen medicatie meer voor gebruik.

    Ik wandel graag en over het algemeen erg makkelijk.
    Nu heb ik het plan opgevat om volgend jaar de Camino (de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela) te gaan wandelen. Dan praten we over ruim 800 kilometer, verdeeld over zo’n week of 5.

    Voorziet u problemen en zo nee, heeft u dan nog adviezen voor mij die mij in de voorbereiding kunnen helpen, maar ook tijdens de tocht zelf?
    Ik hoor het graag!

    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groet,
    Frans van der Hulst

    • Erik Versluis

      12 april 2023 bij 12:16 Beantwoorden

      Beste Frans,

      Dat is voor nu best moeilijk in te schatten. Er dient voor die tijd in iedere geval een grondige wandeltraining aan vooraf te gaan welke niet tot toename van knieklachten leidt.

      Je mag er vanuit gaan dat 20 jaar na een meniscusoperatie er (lichte) artrose in de knie is opgetreden. Dit maakt dat je knie wat minder belastbaar is bij intensieve belastingen. Dit kan, zoals je schrijf, nu en dan met pijn en zwelling gepaard gaan.

      Mochten de knieklachten tijdens de wandelweken toenemen dan kan een elastische kniekous comfort bieden, met name als de knie gezwollen is. Eventueel kan en ontstekkingsremmer (voltaren, brufen of diclofenac, mits toegestaan) de optredende pijnklachten dempen.

      Mvg Erik Versluis

  • Jenny Corten

    3 mei 2023 bij 03:20 Beantwoorden

    Beste Eric,
    Ben 62 jarige vrouw. Heb 23 jaar geleden kijkoperatie gehad aan linker knie waarbij loszittende stukjes meniscus zijn verwijderd. Sinds enkele jaren kan ik linkerknie niet meer volledig plooien bij hurken. Enkele maanden geleden knie overbelast bij werken in de tuin. Blijkt nu dat ik complexe scheur in meniscus heb en letsels in kraakbeen. De pijn wordt minder en het bewegen beter. Kan ik reeds terug zwaarder werk verrichten als graskanten bewerken met bosmaaier, snoeien,… (mijn gereedschap is aan de zware kant) ? Mag ik terug gaan mountainbiken? Bedankt voor je advies.

    • Erik Versluis

      3 mei 2023 bij 12:20 Beantwoorden

      Beste Jenny,

      Een complexe meniscusscheur en kraakbeenletsels zien we vaak na een eerdere meniscusoperatie, op latere leeftijd of een knietrauma, zoals een verdraaiing. Deze afwijkingen hoeven niet altijd tot klachten te leiden. Wel is het zo dat de knieconditie wat achteruit gaat.

      Je kan daardoor sneller klachten ontwikkelen na kniebelastende activiteiten, zoals lopen op ongelijke ondergrond, zwaar tillen of veel knielen. Deze klachten zijn vaak weer van voorbijgaande aard.

      In de meeste gevallen behoeven geleidelijk ontstane meniscus- of kraakbeenletses geen operatieve behandeling. Blijven bewegen en oefenen van de knie binnen de pijn kan de kniefunctie in het algemeen op goed niveau houden.
      Mountainbiken en fietsen zijn niet erg kniebelastend. Ik verwacht dat dit moet lukken.

      Als de pijn het toelaat kun je wat mij betreft de tuinwerkzaamheden ook weer hervatten. Mogelijk zou je eerst de zwaardere tuinwerkzaamheden kunnen verdelen over de dag(en) ?

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis

  • José smitshoek

    4 mei 2023 bij 17:02 Beantwoorden

    Beste Erik
    Ik heb een MRI gehad I.v.m knieklachten linker knie.
    De conclusie is: matige hydros. Zeer grote Bakerse cyste cranial uitbreidend. extrusion medialemeniscus bij kraakbeen verlies mediale
    Gewrichtscompartiment met verdenking scheur achter Hoorn medialemeniscus met kleine meniscus cyste.
    Het is een heel verhaal, wat is u advies in dit geval, afwachten of naar orthopeed.
    Groeten José

    • Erik Versluis

      5 mei 2023 bij 12:56 Beantwoorden

      Beste José,

      De MRI bevindingen duiden op artrose (‘slijtage’) aan de binnenkant van je knie. Nu is het zo dat de op de MRI geconstateerde afwijkingen niet altijd tot klachten of functie beperkingen hoeven te leiden. Zeker als we ouder worden kunnen we op scans en foto’s afwijkingen zien die passend zijn bij de leeftijd.

      Voordat ik mensen naar de orthopeed stuur wil ik er zeker van zijn dat een eventuele buig- of strekbeperking van de knie niet met fysiotherapie te verbeteren is. De pijn niet vermindert, of zelfs toeneemt. De knie ondanks rust (ontzien) en gedoseerd oefenen dik blijft en, men veel beperkingen in het dagelijks functioneren blijft houden.

      Ik houd hier in het algemeen een termijn voor 2-3 maanden voor aan. We weten namelijk dat een afwachtend beleid bestaande uit oefentherapie binnen deze termijn goede resultaten kan geven.
      Ook de orthopeden geven hier in het algemeen de voorkeur aan.

      Mvg Erik Versluis

  • José smitshoek

    5 mei 2023 bij 17:59 Beantwoorden

    Beste Erik
    Ik heb een MRI gehad I.v.m knieklachten linker knie.
    De conclusie is: matige hydrops. Zeer grote Bakerse cyste cranial uitbreidend. extrusion medialemeniscus bij kraakbeen verlies mediale
    gewrichtscompartiment met verdenking scheur achter Hoorn mediale meniscus met kleine meniscus cyste.
    Het is een heel verhaal, wat is u advies in dit geval, afwachten of naar orthopeed.
    Groeten José

  • José smitshoek

    5 mei 2023 bij 18:03 Beantwoorden

    Beste Erik
    Bedankt voor u reactie, maar ik vraag me af, wat er met die zeer grote bakerse cyste moet gebeuren.
    Kan die vanzelf weggaan.
    Mvg José

    • Erik Versluis

      8 mei 2023 bij 12:38 Beantwoorden

      Beste José,

      Een cyste gaat niet uit zichzelf weg. Dit kan alleen operatief gedaan worden, maar dan dient in veel gevallen de meniscus ook behandeld te worden. Een Bakerse cyste ontstaat vaak bij een meniscusscheur.

      Het volume/ dikte van de cyste kan wel in de tijd afnemen en tot minder klachten leiden. Chirurgen zijn daarom afwachtend t.a.v operatieve behandeling.

      Mvg Erik Versluis

  • Anoniem

    8 mei 2023 bij 21:20 Beantwoorden

    Dank je wel voor je duidelijke antwoord.

    Mvg José

  • Nico Verstraeten

    1 augustus 2023 bij 21:20 Beantwoorden

    Beste
    Ik heb altijd veel gesport, waaronder ook lopen. Ik ben nu 53 jaar oud. Drie jaar geleden kreeg ik tibiaal een stressfractuur. Op deze lokatie had ik veel last. Na genezing bleef deze pijn ontstaan. Maar ook mijn knie protesteerde regelmatig (mediaal).
    Uiteindelijk heb ik een nmr gehad: achterhoorn ingescheurd (mediaal) verder dan 1/3 + kleine cyste.
    De orthopeed wilde niet operatief ingrijpen. Ik heb een cortisone insputing gehad en terug naar huis. Is dit voldoende om het probleem op te lossen?
    Wat zou jij voorstellen?
    Alvast dank!

    • Erik Versluis

      2 augustus 2023 bij 08:51 Beantwoorden

      Beste Nico.

      Wat betreft de operatieve behandeling van meniscusklachten is men tegenwoordig terughoudend geworden omdat blijkt dat binnen een jaar vaak weer herstel kan plaatsvinden.
      Scheuren in meniscussen komen boven de 50 jaar veel voor, zonder dat dit tot klachten leidt.
      De cortisone injectie dempt de ontsteking en pijn in de knie. Dit zou het herstel dus op gang kunnen helpen.

      Er is wat mij betreft wel een uitzondering. Als er binnen 6 maanden geen herstel van functie en afname van pijn optreedt dan zou een operatie uitkomst kunnen bieden.
      Ik liep al 1,5 jaar met hetzelfde probleem en kon op gegeven moment de knie niet meer buigen. Hardlopen was al helemaal niet meer mogelijk.

      In overleg met de chirurg is er toen toch besloten een operatie te doen. Dit heeft mij zeer geholpen.
      Mochten de klachten nog maar kort aanwezig zijn dan adviseer ik je eerst de knie voorlopig te trainen (eventueel met begeleiding van een fysiotherapeut). En zou dit op termijn tot niets leiden dan zou ik nog eens in gesprek met de orthopeed gaan.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Mado

    5 september 2023 bij 00:15 Beantwoorden

    Goed dag,
    Ik ben vier maanden geleden gevallen in de sportschool. Helaas bleek na een MRI-scan dat er een kraakbeenscheur in de knieën zat. De chirurg adviseerde mij knie-oefeningen te doen. Als deze oefeningen niet voldoende zijn, zullen we een artroscopie uitvoeren van de knieën om het beschadigde deel van het kraakbeen te verwijderen. Na de operatie blijft de pijn in de knie en erosie in het gewricht. De leeftijd is 43. Ik kan de knie niet volledig buigen of hurken, maar ik kan wel lopen. Zijn er echt problemen met dit soort operaties? Zijn deze operaties, hoewel de meeste van mijn vrienden deze operaties hebben uitgevoerd, een goed advies? Bedankt

    • Erik Versluis

      6 september 2023 bij 09:19 Beantwoorden

      Beste Mado,

      Als het beschadigde kraakbeenfragment (vermoedelijk meniscus) klem in het kniegewricht komt te zitten dan zal oefenen geen effect hebben.
      Kleine scheuren hoeven niet altijd problemen te geven.

      We weten dat oefeningen op termijn ook tot een goed resultaat kunnen leiden, vandaar dat men dit eerst voorstelt.

      Als de kniefunctie niet verbetert, dus als de buig- of strekfunctie beperkt blijft dan kan een operatie zeker helpen.

      Vele sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Hanny ruiming-Wisse

    8 oktober 2023 bij 11:04 Beantwoorden

    Este Erik, ik ben een gezonde vrouw van 67 en ben altijd wel in beweging, doe aan yoga en wandel veel.
    Sinds enige tijd heb ik een plekje aan de voorkant van mijn knie dat enorm zeer doet bij aanraking. Ook kruipen op mijn knieën voelt daar niet fijn aan. Strekken, buigen, en lopen voelen gewoon goed, soms met overstekken een beetje kramp maar dat gaat dan ook wel snel voorbij. Wat zou het kunnen zijn en kunt u mij advies geven wat ik het beste kan doen?
    Bij voorbaat dank,

    • Erik Versluis

      9 oktober 2023 bij 11:48 Beantwoorden

      Beste Hanny,

      Aan de voorkant bevindt zich de knieschijf. Daaroverheen loopt de kniepees en slijmbeurs. Het zou kunnen zijn dat deze weefselstructuren wat geïrriteerd zijn.

      Ik zou je adviseren het knielen te beperken, dat vermindert de drukbelasting op deze structuren. Alle bewegingen/activiteiten die zonder pijn verlopen kun je gewoon doen.

      Ik verwacht dat je klachten dan op redelijk korte termijn zullen afnemen/verdwijnen.

      Mvg Erik Versluis

  • Pia Crul

    28 oktober 2023 bij 13:30 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Ik ben een fitte vrouw van net 70, sport en dans mijn hele leven al een paar keer per week. Ik heb een beenlengte verschil van 2 cm. Ruim tien jaar geleden kreeg ik ernstige knieklachten na oa bergwandelvakanties en is mijn linker meniscus geopereerd. Latere knieklachten heb ik altijd met fysio oefeningen weer kunnen herstellen (zowel rekoefeningen als knieversterkende oefeningen). Zes maanden geleden kreeg ik plotseling ernstige pijnklachten in mijn andere knie. Mogelijk door een val een maand daarvoor? Langer dan 5 minuten lopen zonder toenemende pijn lukt niet, Fietsen gaat nog wel. Dezelfde oefeningen van de fysio helpen nu ook niet meer. Een cortizone injectie hielp 6 weken toen kwam de pijn net zo erg terug. Strekken gaat wel maar volledig buigen niet. Rontgenfoto’s geven aan dat slijtage (artrose) meevalt. De klachten zijn precies dezelfde als voor mijn meniscus operatie links. Weer een operatie wordt afgeraden. Snap ik ook wel…
    Ik vind mezelf te jong en te fit voor een rolstoel of rollator …
    Wat raad je me aan?

    • Erik Versluis

      1 november 2023 bij 11:41 Beantwoorden

      Beste Pia,

      Als je valt op een knie met artrose (overigens heel normaal op 70 jarige leeftijd) dan kan het herstel van de functie wat langer op zich laten wachten. Het is niet zo dat als de artrose op de röntgenfoto meevalt er dan ook niet zoveel aan de hand kan zijn met de knie. Een röntgenfoto brengt namelijk alleen de botstructuren in beeld. Een probleem met een knieband, kraakbeen of meniscus kan niet goed beoordeelt worden.

      Het kan lonen door nog even af te wachten en oefeningen te doen die mogelijk zijn binnen de pijngrens. Een fysiotherapeut zou je daar goed in kunnen adviseren.
      Mocht de kniefunctie toch niet verbeteren dan kan een kijkoperatie naar mijn mening uitkomst bieden. Ik heb een aantal oudere cliënten die na een operatie weer goed hersteld zijn.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Nadine

    8 november 2023 bij 15:51 Beantwoorden

    sinds vanmiddag heb ik pijn aan de binnenzijde van mijn rechterknie.
    Het belemmert bij het stappen.
    ik ben 65 jaar en vorige week,bij n reisje heb ik heel veel gestapt en gewandeld..ook licht bergop.
    mijn knieën zijn al meerdere jaartjes n euvel…leeftijd en artrose.
    Ik heb nu ibuprofen genomen,eentje al, 3 per dag mag,heb ik gelezen.
    wat raadt u mij aan?
    ik hoop dat de pijn verdwijnt natuurlijk.
    zwelling is er niet…heb er ook ijs opgelegd.
    ik kan mijn knie buigen en strekken.Het volledig strekken is wel ietsje pijnlijk.

    • Erik Versluis

      9 november 2023 bij 08:12 Beantwoorden

      Beste Nadine,

      Ik zou het even tijd geven. De knie is door het vele wandelen wat overbelast. Overbelasting treedt sneller op als er sprake is van arthrose in de knie.

      Ik verwacht dat volgende week de klachten verminderd zullen zijn. Fietsen is overigens een goed alternatief voor wandelen. De knie wordt op deze wijze zonder teveel belasting op een goed manier bewogen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • George muller

    7 december 2023 bij 23:26 Beantwoorden

    Beste Erik
    Heb al ruim een jaar lsast van pijn aan de binnenkant van mijn linker knie. Niet als ik wandel maar wel als ik probeer te rennen of als ik met mijn linkerbeen over mijn rechter zit.

    Uiteindelijk toch naar een orthopeed gegaan en een Röntgen en MRI laten maken. Ik kreeg vandaag de uitslag:

    Dd mediale meniscuslaesie. Beleid: Intra-articulaire injectie.

    Uitslagen onderzoek
    Beeldvormend onderzoek, MRI: ruptuur mediale meniscus achterhoorn en pars intermedia en tekenen voor
    doorgemaakt letsel van de meniscocapsulaire overgang.
    Gering hydrops en een Bakerse cyste. Milde chondropathie mediaal..

    Zegt me allemaal niet veel Heb gelijk een cortisol spuit gekregen. Ik zou ooit het hardlopen weer een beetje willen oppakken. Is dat verstandig en wat voor oefeningen helpen daarbij?

    • Erik Versluis

      11 december 2023 bij 10:16 Beantwoorden

      Beste George,

      Je knie vertoont tekenen van artrose (in de volksmond ‘slijtage’ genoemd) welke het hardlopen kan bemoeilijken Studies laten echter zien dat een afwachtend beleid met oefeningen vaak tot goede resultaten kan leiden. Mocht je dit nog niet gedaan hebben dan is dat het overwegen waard.

      Een cortisone injectie (= krachtige ontstekingsremmer) werkt slechts tijdelijk tegen de pijn, het onderliggende probleem wordt niet verholpen. Bij aanhoudende klachten (langer dan 9-12 maanden) kan een operatie soms uitkomst bieden. Het beschadigde deel van de meniscus kan dan door middel van een kijkoperatie verwijderd worden.

      Wellicht goed eens een afspraak met een sportfysiotherapeut te maken. Hij/zij kan passende oefeningen voor je samenstellen. Voorbeelden zijn (split) squats, lunges, steps. Met deze oefeningen worden de ‘loopspieren’ geoefend.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Frank S

    15 december 2023 bij 08:37 Beantwoorden

    Beste Erik,

    ik loop sinds 5 Juli 2022 met knieklachten rond, mediaal linkerknie. Ik liep tot die dag eigenlijk zonder knie problemen. Ben 50 jaar en altijd een hardloper geweest. Bij een baantraining merkte ik geen direct trauma, maar een half uurtje stilzitten en opstaan voelde ik stijfheid in de knie. Na een periode van wachten (zo’n 3 maanden), daarna run walk run ed. geen verbetering. Het betreft met name steekjes in de knie als reactiepijn, met name bij trap aflopen, overstrekken ed.
    Inmiddels sportarts gezien, MRI gehad, gaf geen uitsluitsel afgezien van enige artrose (wat te verwachten is gezien de leeftijd). Nu al enige tijd bezig met spierversterkende fysio, tot nog toe zonder resultaat. Weliswaar worden mijn spieren sterker maar klachten (ik loop overigens niet meer hard) blijven gelijk. Er valt zonder meer mee te leven maar ik mis het hard lopen enorm. Ik heb nog steeds het idee dat er iets niet goed zit in die knie en dat zou dan wel eens een horizontale meniscusscheur kunnen zijn.

    Ik vraag me vooral af hoe nu verder als fysio traject verder niks brengt. Accepteren of toch nog eens naar een orthopeed, of eerst nog pijnstillings injectie.
    De knie wordt overigens nooit dik na oefeningen, alleen dus stekende pijntjes, hardlopen gaat absoluut niet. Fietsen wel, ook veel kracht zetten in gewricht geen problemen.

    Alle feedback welkom

    • Erik Versluis

      18 december 2023 bij 21:30 Beantwoorden

      Beste Frank,

      Arthrose van de knie hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Als het echter gelokaliseerd is op plaatsen waar veel drukbelasting plaatsvindt dan zou dat zeker tot lokale klachten kunnen leiden.

      Dit geldt ook voor de meniscus. Hier kunnen scheuren in ontstaan die zonder symptomen verlopen. Soms kan de scheur zo groot zijn dan dit wel tot pijn en/of beperkingen van de kniefunctie leidt.

      Aanhoudende knieklachten zoals jij die aangeeft zijn naar mijn mening op termijn niet te verbeteren met spierfunctie training. Een pijnstillende injectie zal mogelijk slechts tijdelijk werken.

      Een orthopeed zou je mogelijk meer informatie kunnen geven over de locatie van de arthrose en of dit verband kan houden met je klachten.

      Indien er sprake is van een eindstandige buig- strekbeperking van de knie kan een meniscusscheur de oorzaak zijn. Deze zijn zelfs met een MRI niet altijd duidelijk in beeld te brengen. Een kijkoperatie zou dan uitkomst kunnen bieden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Frank

    25 december 2023 bij 14:34 Beantwoorden

    Beste Erik,

    bedankt voor je reactie. Ik ervaar wel dat ik tegen een muur aanloop bij mijn fysiotherapie. De rek lijkt daar wel uit, zo voelt het voor mij. Ik zal eens proberen daar weer eens aan te sturen op een sportarts, orthopeed bezoek.

    Ze zijn met name terughoudend gezien mijn leeftijd, en dat het met name puur zou zijn om weer te kunnen hardlopen.

    Bij het st Anna ziekenhuis in Eindhoven wil ik nog wel eens langs gaan, dat is relatief in de buurt en die hebben ook een alternatieve methode (zenuw verdoving) voor een eventuele operatie ipv ruggenprik.

    Zelf ben ik ook niet persé voor opereren maar iets voelt dat er gewoon iets in mijn knie niet goed zit.

    nogmaals dank voor je reactie.

    mvg Frank

    • Erik Versluis

      27 december 2023 bij 10:19 Beantwoorden

      Beste Frank,

      Ik verwacht dat een bezoek aan de sportarts in jouw geval geen toegevoegde waarde heeft. Je kunt dan beter weer naar de orthopeed.

      Je leeftijd hoeft geen probleem te zijn. Ik ben 52, hardloper en dit jaar met succes aan een meniscus probleem geopereerd. Ik heb overigens eerst 1,5 jaar afgewacht, maar dit hielp mij niet verder.

      Een zenuwverdoving ben ik geen voorstander van, aangezien dit de kans op overbelasting / verdere beschadiging van de betreffende regio vergroot.

      Mvg Erik Versluis

  • Karin

    12 maart 2024 bij 15:24 Beantwoorden

    Een aantal jaar geleden door trauma een scheur in de mediale meniscus opgelopen in de linkerknie en bij de MRI bleek ook letsel te zijn waarbij een operatie (ik geloof dat dat microchirirgie heet) werd voorgesteld. Vanwege logistieken problemen (6 weken op krukken!) heb ik die operatie uitgesteld en covid kwam langs.

    Een paar weken geledem terug naar de orthopeed voor de operatie en de vraag waarom het links pijn doet als de MRI rechts aanwijst.

    De chondropathie waarvoor de operatie noodzakelijk was is niet meer aantoonbaar. De mediale scheur zit er nog wel en lateraal zit er een scheurtje in de meniscus maar ook hydrops in het infrapatellaire vet. En links doet dus pijn. Orthopeed dacht aan een plica maar dat is het dus niet.

    Ik weet nu eigenlijk niet wat ik kan en mag verwachten. Ik heb pijn maar niet van de scheuren in mijn meniscus. Is een brace een optie misschien? Het is allemaal links waar ik ook een chronische ontsteking heb ik mijn enkel en de bilspier regelmatig voor problemen zorgt. Zelf denk ik dat het allemaal verband houdt met elkaar en dat ik misschien beter naar een reumatoloog kan gaan. Maar ja, wat is wijsheid in deze?

    • Erik Versluis

      13 maart 2024 bij 08:54 Beantwoorden

      Beste Karin,

      De ervaren pijnklachten hoeven niet altijd overeen te komen met de MRI bevindingen. En scheur in de meniscus hoeft niet direct pijn te veroorzaken maar kan wel het kniegewricht anders doen bewegen. Dit kan pijn veroorzaken in diverse structuren van de knie.

      Ik vind het vreemd dat de chondropathie weer verdwenen zou zijn. Chondropathie is kraakbeendegeneratie (slijtage). Kraakbeen herstelt niet. Mogelijk is dit dan niet goed beoordeeld?

      We weten vandaag de dag dat degeneratieve scheuren in meniscussen op latere leeftijd veel voorkomen. Deze gaan veelal zonder symptomen gepaard. Studies laten zijn dat een afwachtend beleid met oefeningen goede resultaten kan opleveren. Voorwaarde is wel dat het kniegewricht volledig kan buigen en strekken. Mocht dit niet zo zijn en ook niet verbeteren dan kan een kijkoperatie uitkomst bieden.

      Bij deze operatie wordt de meniscusscheur bijgewerkt (geknipt) zodat deze niet meer klem in het gewricht komt te zitten en het buigen/ strekken belemmert.

      Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top