Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd: 10-09-2024
⏱ Leestijd: 5 minuten
Alles wat je moet weten over de Rotator Cuff van de schouder.
De schouder is een van de meest flexibele gewrichten in het lichaam. Die flexibiliteit hebben we nodig om optimaal onze armen in het dagelijk leven te gebruiken. Maar door die flexibiliteit is er ook kans op blessures.
Een van de belangrijkste spiergroepen die de schouder stabiliseren en bewegen, is de rotator cuff. In deze blog bespreek ik wat de rotator cuff is, hoe deze spier werken, welke klachten je kunt ervaren, en hoe we deze klachten kunnen behandelen.
Wat is de Rotator Cuff?
De rotator cuff bestaat uit vier kleine, maar belangrijke spieren: de Supraspinatus, Infraspinatus, Teres minor en Subscapularis. Deze spieren liggen rondom het schoudergewricht en zijn verbonden met de kop van de bovenarm (humerus).
Hun belangrijkste taak is om de schouder stabiel te houden tijdens bewegingen, vooral bij het heffen en draaien van de arm.
Elke spier van de rotator heeft een specifieke functie:
- Supraspinatus: Deze spier is betrokken bij het zijwaarts heffen van de arm. Het is ook de meest kwetsbare spier van de rotator cuff.
- Infraspinatus en Teres minor: Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de uitwendige rotatie van de arm, zoals wanneer je je hand naar buiten draait. Ook zorgen ze ervoor dat je je arm geheven kunt houden.
- Subscapularis: Deze spier zorgt voor de inwendige rotatie van de arm, zoals wanneer je je hand naar je buik toe draait. Samen met de andere cuff spieren wordt tijdens het bewegen de schouderkop goed in de kom gehouden.
Activatie spieren van de Rotator Cuff
De spieren van de rotator cuff worden zoals gezegd geactiveerd bij vrijwel elke kleine en grote beweging van de schouder. Dit geldt met name bij activiteiten waarbij de arm boven het hoofd wordt geheven, zoals bij het schilderen van een plafond, serveren bij tennis, en het pakken van een voorwerp van een hoge plank. Bij letsel zijn deze activiteiten vaak niet of beperkt mogelijk.
Rotator Cuff aandoeningen
Er zijn verschillende soorten klachten die kunnen ontstaan in de rotator cuff. Veelvoorkomende problemen zijn:
- Tendinitis: Ontsteking van de pezen van de rotator cuff, vaak veroorzaakt door overbelasting of een trauma, zoals een val.
- Slijmbeursontsteking: Ontsteking van de met de pees verbonden slijmbeurs (een met vocht gevuld zakje) in de schouder, wat kan leiden tot pijn en zwelling.
- Rotator cuff scheur: Dit is een scheur in een of meer pezen van de rotator cuff, variërend van klein tot volledig. Dit kan plotseling ontstaan door een val, of geleidelijk door slijtage.
→ Meer info over de rotator cuff scheur
→ Meer info over de peesontsteking
→ Meer info over de slijmbeursontsteking
Behandeling van rotator cuff klachten
De behandeling van rotator cuff klachten hangt af van de ernst van het probleem. Hier zijn de meest voorkomende behandelingen:
- Rust en ijs: Bij acute klachten is rust vaak de eerste stap, pijnlijke bewegingen vermijden. IJskompressen kunnen helpen om de pijn en zwelling te verminderen.
- Fysiotherapie: Specifieke oefeningen gericht op het versterken van de rotator cuff en het verbeteren van de schoudermobiliteit zijn cruciaal. Deze oefeningen worden zorgvuldig opgebouwd om de spieren sterker te maken zonder verdere schade aan te richten.
- Medicatie: Ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om pijn te verminderen.
- Injecties: In sommige gevallen kan een corticosteroïde-injectie worden gegeven om de ontsteking en de pijng verminderen.
- Chirurgie: In ernstige gevallen, zoals bij een grote scheur in de rotator cuff, kan een operatie noodzakelijk zijn om de pees te herstellen.
Conclusie
De rotator cuff speelt een cruciale rol in het functioneren en met name stabiel houden van de schouder. Klachten aan deze spiergroep kunnen pijnlijk en beperkend zijn, maar met de juiste behandeling is functioneel herstel vaak goed mogelijk.
Als je last hebt van je schouder, aarzel dan niet om contact op te nemen met een gespecialiseerde (schouder) fysiotherapeut. Samen kan er gewerkt worden aan een behandelplan dat je helpt om pijnvrij te bewegen en je dagelijkse activiteiten weer op te pakken.