Behandeling peesontsteking schouder

Schouderpees ontsteking fysiotherapie Middenweg

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd op 23-04-2021
Geactualiseerd op 25-01-2023
⏱ Leestijd 10 minuten

Behandeling peesontsteking schouder

Peesontstekingen komen veel voor. Zo’n 80% van onze schouderklachten is pees of slijmbeurs gerelateerd.

De behandeling kan bestaan uit relatieve rust, fysiotherapie, injecties en in uitzonderlijke gevallen een operatie.

In dit artikel lees je wat een peesontsteking is, welk behandelingen er zijn, en hoe het herstel verloopt.

Wat is een pees?

Een pees is een strengvormige of platte weefselstructuur en is wit van kleur.

Pezen vormen de verbinding tussen onze spieren en botten. Als de spier samentrekt wordt de kracht overgebracht op de pees en vervolgens op het bot. Zo komen de bewegingen van onze gewrichten tot stand. Peesontstekingen kunnen dan ook negatieve gevolgen hebben voor het bewegen.

Anatomie van de pees

Een pees bestaat uit een grote verzameling samengebundelde vezels (zie het plaatje van een microscopische dwarsdoorsnede).

Vergelijk het uiterlijk maar met een pak spaghetti. Al deze vezels zijn samengepakt in bundels en worden als een soort ‘jasje’ omgeven door bindweefsel.

Pezen zijn zeer sterk en kunnen enorme krachten opvangen, veel meer dan een spier. Zo is bekend dat de achillespees meer dan 500 kg belasting kan verdragen.

Peesletsels komen we op jonge leeftijd nauwelijks tegen. Als we ouder worden neemt de sterkte af waardoor de risico’s op een peesontsteking toenemen.

Wat is een peesontsteking?

Een peesontsteking is een reactie van het lichaam op overbelasting en beschadiging. Dit kan pijn in rust en tijdens het bewegen geven.

Ook zwelling, roodheid en warmte zijn symptomen die bij een peesontsteking horen. Bij de schouder zijn deze echter niet of nauwelijk waar te nemen. Dit komt omdat de schouderpezen diep in de schouder liggen en door een grote schouderspier bedekt worden. Een peesontsteking is met echografie wel goed in beeld te brengen.

Is een peesontsteking schadelijk?

Een peesontsteking is niet schadelijk. Het is zoals gezegd, een normale lichaamsreactie. Ontstekingen worden nog wel eens verward met een infectie. Dit treedt echter op als een bacterie, virus, parasiet of schimmel ons lichaam binnendringt, en kan tot een zweer of koorts leiden. Medicamenteuze behandeling is dan noodzakelijk.

Oorzaak schouderpees-
ontsteking

Overbelasting/trauma

Peesontstekingen kunnen ontstaan door overbelasting. Voorbeelden zijn intensieve sporttraining, veel (muis)werk achter de computer, klussen of in de tuin werken.

schouderpeesklachten fysiotherapie Middenweg
Vaak zijn het activiteiten die we niet gewend zijn dagelijks te doen. In tegenstelling tot onze spieren kunnen onze pezen na inspanning minder snel herstellen.

Dit geldt met name als we ouder worden. De peessterkte neemt door overbelasting tijdelijk af en maakt de structuur minder sterk.

Ook een val op de schouder of spierverrekking kan tot een peesontsteking leiden.

Kalk

Een belangrijke oorzaak van een chronische peesontsteking op latere leeftijd is kalkophoping. Dit zien we meestal boven de 40 jaar. Meer over deze aandoening kun je lezen in ‘peesverkalking van de schouder’. 

Auto-immuunziekten

Bij mensen met een auto-imuunziekte kunnen pees- en slijmbeursontstekingen spontaan ontstaan. Dit wordt in de regel met sterke ontstekingsremmers behandeld.

Kenmerken schouderpees-
ontsteking

Symptomen van een schouderpees
ontsteking kunnen zijn;  pijn in rust en tijdens het optillen van de arm. Als de pees flink geïrriteerd is kun je hier ook ’s nachts hinder van ondervinden.

Diagnose schouderpees-
ontsteking

Door middel van lichamelijk onderzoek kunnen we de schouderspieren en pezen testen op pijn en functie. Een ontstoken schouderpees geeft pijn bij het heffen van de arm of aanspannen tegen weerstand.

onderzoek schouder fysiotherapie Middenweg

Om de toestand van de pezen nog beter te kunnen beoordelen hebben we beeldvormend onderzoek nodig. Dit kan met echografie. Echografisch onderzoek is makkelijk en snel toegankelijk.

We zien deze vorm van diagnostiek dan ook steeds meer in de fysiotherapie praktijk. Ook fysiotherapie Middenweg beschikt over een modern echosysteem.

Echografie bij peesklachten

Met echografie kunnen we de diverse weefselstructuren goed op hun conditie beoordelen. De door ontsteking veroorzaakte peeszwelling kunnen we beoordelen en meten. Ook kalk in de schouderpees is goed in beeld te brengen.

peesontsteking-schouder-echoecho

Voorkomen schouderpees-
ontsteking

Helemaal voorkomen kun je een schouderpeesontsteking niet, maar het risico kun je wel verkleinen door regelmatig actief te blijven en rustdagen in te plannen na intensieve belasting van de schouder.

Als je niet gewend bent om intensief te klussen of tuinieren kan spreiding van deze activiteiten over meerdere dagen verstandig zijn.

Voor sporters geldt dit voor de soort training. Dus na een schouder-
belastende training een aantal dagen rust aanhouden of andere spiergroepen trainen, bijvoorbeeld de benen.

Behandeling schouderpees-
ontsteking

Bij de behandeling van een schouderpeesontsteking moet naar meerdere zaken worden gekeken. Een peesontsteking is in de meeste gevallen het gevolg van overbelasting. Het peesweefsel is meer belast dan normaal en heeft onvoldoende tijd rust gekregen te herstellen. Rust en ontzien van de pees is dan het eerste advies.

Rust

Totale rust is overigens niet nodig. Je kunt je schouder en arm gewoon belasten maar probeer dit binnen de pijngrens te doen. Dit wordt relatieve rust genoemd.

Injecties

Herstel van een peesontsteking kan langzaam verlopen, zeker bij ouderen. Is er binnen 12 weken geen verbetering optreden en de pijn nog aanwezig, dan kan een injectie helpen.

Deze injectie bestaat uit een ontstekingsremmers. Dit wordt in de buurt van de ontsteking toegediend.

injectie schouderklachten fysiotherapie Middenweg
Na 12 weken wordt injectietherapie meestal afgeraden. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat dit tot blijvende verbetering leidt.

Een injectie neemt de oorzaak van de peesontsteking trouwens niet weg. Het herstel van functie kan weken tot soms maanden in beslag nemen.

Na een injectie is de pees gedurende weken minder sterk. Je dient je schouder in deze periode dan ook te ontzien. Vermijdt het liefst alle bewegingen die voor de injectie pijnlijk waren.

Bijwerkingen injecties

Er  doen veel negatieve verhalen de ronde over injecties. De pezen zouden verder beschadigen of zelfs oplossen. Dit is niet juist. Tot maximaal 3 injecties per jaar hebben geen aantoonbare gevolgen voor de peeskwaliteit.

In geval van terugkerende klachten moet wel goed beoordeeld worden wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn.

Oefeningen bij schouderpeesontsteking

Bij terugkerende klachten kan er sprake zijn van spier-peeszwakte of verkeerd bewegen van de schouder.
In dat geval is een oefenprogramma te adviseren. Deze kan zich richten op verbeteren van spierzwakte of kwaliteit van bewegen.

schouder oefeningen fysiotherapie Middenweg
Het type oefenprogramma is onder andere afhankelijk van de doelen en wensen van de patiënt. Wordt er bijvoorbeeld een bovenhandse sport beoefend of schouderbelastend werk gedaan?

Er is duidelijk wetenschappelijk bewijs dat een oefenprogramma een goede kans op herstel biedt. Het programma dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

  • Er mag 1-2 dagen na oefenen geen toename van pijn ontstaan. Pijn belemmert namelijk de opbouw van spierfunctie en schouderbeweeglijkheid.
  • Het programma dient rustig opgebouwd te worden.
  • De oefeningen moeten uiteindelijk een functioneel karakter hebben. Oefen dus schouder- en armbewegingen die voorheen pijnlijk en beperkt waren.
  • Houdt rust als de schouder een dag later nog pijnlijk van de training is. Of doe de volgende dag niet dezelfde schouderoefeningen. Dit mag als er geen napijn is ontstaan.

Fysiotherapie Middenweg hanteert 3 fasen in het oefentraject. Bij afname van pijn en goede controle over de uitvoering kan de volgende fase gestart worden.

Mitella bij een peesontsteking

Vaak wordt mij gevaagd of een mitella zinvol is. Ik ben van mening dat dit geen toegevoegde waarde heeft. We zien zelfs na peesoperaties dat patiënten zonder een mitella sneller herstellen.

Het is belangrijk om de schouder binnen de pijngrenzen te blijven bewegen. Dit om te voorkomen dat de schouderfunctie in conditie gaat afnemen of mogelijk gaat verstijven.

armsling peesontsteking schouder fysio middenweg
Een uitzondering geldt voor acute slijmbeursontstekingen. Dit treedt op als kalk vanuit de schouderpees in de slijmbeurs doorbreekt.

De schouder dient in dit geval een aantal dagen rust te krijgen en niet belast te worden. Een mitella en goede pijnstilling kan dan veel pijnverlichting geven.

Koude of warmte bij een schouderpeesontsteking?

Ook dit is een vraag die veel in de praktijk gesteld wordt. We weten dat warmte ontspanning van pijnlijke stijve spieren kan geven. Het toedienen van ijspakkingen of compressen kan de pijn tijdelijk verminderen.

Zowel warmte als koude therapie heeft geen aantoonbaar positief effect op peesherstel. Pas het toe als je je er prettig bij voelt. Kwaad kan het namelijk niet.

Herstelduur schouderpees-
ontsteking

Het herstel van van pijn en functie kan enkele weken tot maanden duren. Pezen zijn structuren die van nature trager herstellen dan bijvoorbeeld een spier.

Er zijn omstandigheden die het herstel negatief kunnen beïnvloeden. Zo weten we dat diabetes of andere auto-immuunziekten zoals reuma, sneller peesklachten kunnen ontwikkelen. Het herstel gaat bij deze groep langzamer.

rheumatische hand behandeling peesontsteking Fysiotherapie Middenweg
Roken, slechte voeding, stress, slecht slapen en weinig bewegen heen een aantoonbaar negatieve invloed op het peesherstel. Al deze factoren dienen in de revalidatie/behandeling besproken te worden.

Over het algemeen kan binnen een jaar weer een goede schouderfunctie worden bereikt.

Delen:
  • Rina Bakker

    11 maart 2022 bij 18:54 Beantwoorden

    De pijn zit vooral in de bovenarm. Is dit dan uitstraling vanaf de schouder? En verlangt het dan dezelfde behandeling zoals met de gedichtjes.

    • Erik Versluis

      12 maart 2022 bij 09:54 Beantwoorden

      Beste Rina,

      Ik weet niet wat je met ‘gedichtjes’ bedoelt.

      Pijn in bovenarm kan uit de schouder afkomstig zijn. Meestal ervaar je dan ook pijn tijdens het heffen van de arm.

      De pijn kan ook uit de nek komen. In dat geval geven nekbewegingen pijn je arm.

      De behandeling hangt dus af van uit welke regio de pijn afkomstig is.

      Mvg Erik Versluis

  • Sven Lambrecht

    15 juli 2022 bij 13:19 Beantwoorden

    Ik heb al een 4 tal maand pijn onder mijn schouderblad, ik denk dat dat mijn pees is
    is het normaal dat deze soms branderig aanvoelt en kan ik hierdoor een afstaand schouderblad hebben?

    • Erik Versluis

      16 juli 2022 bij 13:15 Beantwoorden

      Beste Sven,

      Pijn onder je schouderblad kan niet afkomstig zijn van een pees. Een branderig gevoel kan meerdere oorzaken hebben. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een zenuwontsteking van de zenuwen die naar de schouderbladspier (Serratus anterior) loopt. Dit kan spierzwakte en een afstaand schouderblad geven.

      Een afstaand schouderblad kan ook geleidelijk optreden ten gevolge van functiestoornis of probleem in het schoudergewricht.

      In mijn praktijk zie ik geregeld mensen met zeurende, soms brandende pijn tussen de schouderbladen. Dit is in de meeste gevallen gerelateerd aan overmatig zitten achter een laptop, PC of smartphone.

      Gezien de best wel lange klachtenduur adviseer ik je toch even een afspraak bij een (schouder) fysiotherapeut te maken. Er kan dan mogelijk een passend en effectief behandelplan voor je worden samengesteld.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Paul van Nieuwland

    23 augustus 2022 bij 14:33 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik (man 39 jaar, werkzaam als docent koken) loop al een dik jaar met klachten in mijn rechterschouder. De ene keer is de pijn erger en daarna weer minder. De pijn is met name s’ nachts aanwezig als ik er op lig te slapen. Ik kan geen slaaphouding vinden. Daarnaast trigger ik de pijn met warmte (bijvoorbeeld in bad liggen in combinatie met warmte, of in de zon liggen), koelen is juist verlossend. De pijn zet tijdens drukke periodes door in triggerpoints deze laat ik behandelen met dryyneedling. Echter is de oorzaak waar komt toch die branderige, drukkende pijn vandaan?

    Net voor mijn vakantie trok de pijn door naar de rechterarm en was ook aanwezig bij het omhoog heffen van deze arm en dan naar rechts bewegen. Deze pijn is nu weg, heb iboprufin genomen. De pijn in mijn schouder blijft aanwezig. Afgelopen zondagmorgen ben ik in bad gaan liggen daarna is mijn rechterschouder/nek compleet verstijft op slot gegaan… het gaat nu weer wat beter maar reden om opnieuw met de fysio in gesprek te gaan. A.s. vrijdag een echo.

    Ik ben benieuwd of jij nog een suggestie hebt die ik voor a.s. vrijdag kan meenemen?

    • Erik Versluis

      23 augustus 2022 bij 21:22 Beantwoorden

      Beste Paul,

      Erg lastig om zonder lichamelijk onderzoek een vermoeden uit te spreken. Mocht je schouder in toenemende mate verstijven dan kan er sprake zijn van een in ontwikkeling zijnde frozen shoulder.

      Het daadwerkelijk op slot gaan van je schouder kan wijzen op artrose (slijtage) van het schoudergewricht, hoewel je daar nog niet de leeftijd voor hebt. Het is dus speculeren.

      Ik zou je schouder nog eens goed door je fysiotherapeut, met echo onderzoek laten beoordelen. Aan de hand van de verkregen info kan dan mogelijk een passend behandelplan voor je worden geadviseerd.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Josip blazevic

    24 augustus 2022 bij 07:00 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik ben 26 jaar (man) en werkzaam als fulltime autopoetser. Ik ben op mijn werk constant belastend werk aan het doen voor mijn schouders. Ik ben onlangs bij de fysio geweest en die vertelde mij dat ik een pees en/of slijmbeurs ontsteking heb. Gaat om mijn linker schouder. Ik kan er op dit moment vrij tot niks mee. Een Sling heb ik aangeschaft om rust te geven. Zodra ik “iets” minder voel ben ik geneigd om mijn linker arm te gebruiken. Wanneer ik dat doe is de pijn ondraaglijk.

    Ik moest mijn schouder de rust geven. Wat mijn vraag ook eigenlijk is: hoe moet ik nu verder met mijn werk? Ik belast mijn schouder enorm. Ik kan zo niet mijn schouder laten herstellen op deze manier? Ik heb al een langere tijd last van mijn schouder maar, niet zoals het nu is. Vaak was het overbelast. Ik belast elke dag mijn schouder…

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    Josip blazevic

    • Erik Versluis

      24 augustus 2022 bij 15:01 Beantwoorden

      Beste Josip,

      Een slijmbeurs- of peesontsteking heeft tijd nodig om te herstellen. Je zult je werkzaamheden dan toch echt even moeten stoppen zolang je hier pijn bij ervaart. Als je klachten kort geleden ontstaan zijn verwacht ik dat je snel kunt herstelen.

      Extreem pijnlijk en acute schouderklachten kunnen het gevolg zijn van kalk in de schouderpees. Dit kalk breekt door in de slijmbeurs en kan een heftige ontsteking en pijn veroorzaken. https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/peesverkalking-in-de-schouder/ De pijn zal vervolgens snel afnemen.

      Je fysiotherapeut zou je mogelijk al wel oefeningen kunnen geven die je binnen de pijngrens kunt uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de andere schouderspieren en pezen op conditie blijven.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Riet Vermeulen

    31 augustus 2022 bij 10:43 Beantwoorden

    Beste,
    Ik heb net een echo laten nemen van mijn rechterschouder en men zegt me chronische peesontsteking met verkalking. Ik heb al een eerste injectie gehad, 6 maanden terug en deze heeft maar tijdelijk geholpen dus ik laat momenteel geen tweede zetten. Op dit moment heb ik last tijdens de nachtrust wat mij er weer aan herinnert dat het niet ok is. Voorstel is van 50 x 2x/week kinesitherapie te volgen en pijnmedicatie, Heeft dit een gunstig gevolg voor de toekomst ben 48, werk als oogartsassistente, veel PC werk maar ook wat “gesleur” (netjes voor de toestellen plaatsen, stoelen verschuiven met patiënt erop) ? En qua sporten? Ik doe een fitness circuit met allerhande toestellen waarbij ook enkele voor de schouders, borstkas, bovenarmen waarmee ik toch duidelijk krachtverlies opmerk van de rechterkant, is dit nu efficient om dit verder te zetten? Welke pijnbestrijding stel jij voor?
    Alvast bedankt!!
    Vriendelijke groeten

    • Erik Versluis

      1 september 2022 bij 12:55 Beantwoorden

      Beste Riet,

      Peesklachten op basis van kalk kunnen langdurig zijn. Het kalk lost op een gegeven moment wel geleidelijk op. Dit kan met toenemende en wisselende pijnklachten gepaard gaan maar is een gunstige ontwikkeling. Ook de nachtelijke klachten kunnen dan toenemen.

      Oefeningen voor de schouder kunnen een positief effect op de pijn en functie hebben. Ik adviseer dit dan ook te doen. Er zijn voldoende oefeningen die zonder pijn uitgevoerd kunnen worden.

      Regelmatig ijs op de schouder toepassen kan de pijn verminderen. Dit mag een aantal keer per dag gedaan worden.

      Het is onder deze omstandigheden normaal dat je wat krachtverlies ervaart. Als de pijn minder wordt zul je in staat zijn de schouderspieren beter en zwaarder te belasten. Probeer in samenspraak met jekinesist / fysiotherapeut het oefenprogramma geregeld bij te stellen om vooruitgang in functie te realiseren.

      Ik heb eerder een artikel over kalk in de schouderpees geschreven. Hier kun je mogelijk nog wat nuttige informatie uit halen.

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/peesverkalking-in-de-schouder/

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Petra van Eenennaam

    4 september 2022 bij 17:28 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Heb nu al sinds nov:dec last van een pees en Slijmbeursontsteking van de schouder. Eigenlijk sindsdien al begeleiding en behandeling van de fysiotherapeut, ook inmiddels al 2 injecties gehad waaronder 1 van de orthopeed. Helaas worden de klachten niet minder, eigenlijk alleen maar meer. De fysio geeft aan dat blijven oefenen en trainen de enige oplossing is, maar ik zie alleen maar een dalende lijn, wat is het moment om te gaan voor een operatie? Of moet ik nog steeds geduld hebben.? Ik word er inmiddels wel wanhopig van.

    Alvast bedankt voor u w antwoord.

    • Erik Versluis

      16 september 2022 bij 15:02 Beantwoorden

      Beste Petra,

      9 tot 10 maanden last van een pees- of slijmbeurs ontsteking is best lang. Het zou door training ook niet slechter moeten worden. Er kan dan iets anders aan de hand zijn, of de oefeningen zijn te intensief.

      Heeft er verder onderzoek plaatsgevonden, zoals bv een echo? Een operatie bij een slijmbeursontsteking wordt overigens niet veel meer gedaan.

      Mvg Erik Versluis

  • Anoniem

    17 september 2022 bij 16:51 Beantwoorden

    Bedankt voor u reactie, ik heb ik een echo gehad daar hebben ze alleen wat vergrote burda bladen gezien, en wat kleine spatjes kalk, Inmiddels 2 injecties verder, en helaas alleen toename van klachten. De oefeningen van de fysio zijn steeds aangepast op mijn klachten maar ook dat maakt niet veel uit. . De laatste 2 mnd is er ook ineens een beperking in beweging ontstaan. Volgende week weer een consult bij de orthopeed, daar wil
    Ik gaan vragen om een MRI te maken want wil
    Inmiddels wel meer duidelijkheid over de klachten en af van deze pijn.

    MvG Petra van Eenennaam

    • Erik Versluis

      18 september 2022 bij 14:31 Beantwoorden

      Als de schouder steeds minder beweeglijk wordt kan er sprake zijn van een in ontwikkeling zijnde ‘frozen shoulder’

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

      Dit is een geleidelijke verstijving van het schoudergewricht. Zeker als de schouder in het begin nog goed beweeglijk, maar alleen pijnlijk is komt men vaak op de diagnose ‘slijmbeurs of peesontsteking uit’

      De aanwezige kalkspatjes over ‘verdikte bursabladen’ kunnen los staan van de klachten. Injecties van de pees of slijmbeurs hebben in deze situatie dan ook geen zin.

      Uw orthopeed kan met enkel zorgvuldig functieonderzoek van de schouder bepalen of er sprake is van een schouderverstijving.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Anoniem

    10 april 2023 bij 09:57 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Ben nu 18 jaar en heb al 7 maanden waarschijnlijk een peesontsteking in mijn schouder. Is in de sportschool gebeurd en heb nu al 3 maanden oefeningen die ik doe. Alleen krijg ik door de oefeningen steeds last op andere plekken. Ook heb ik veel last van mijn nek en rug en schouder die vastzitten. Terwijl ik vroeger nooit last had dat mijn lichaam vast zat. Kan dit komen door mijn schouder blessure? En mijn schouder kraakt en knispert nog heel erg, maar is dat erg?
    Mvg Bram

    • Erik Versluis

      10 april 2023 bij 15:25 Beantwoorden

      Beste Bram,

      Het is mogelijk dat je door je schouderblessure je nek- en schouderspieren anders bent gaan belasten. Dit kan klachten geven in de vorm van stijfheid en nekpijn.

      Ik vind een 7 maanden durende peesontsteking op jouw leeftijd wel erg lang. Ik weet niet of je je schouder als eens hebt laten onderzoeken door een fysiotherapeut? Als hij of zij gebruik maakt van echografie kan er een redelijk nauwkeurige diagnose gesteld worden.

      Vaak kan met gericht oefeningen je schouder weer goed herstellen. Het kraken en knisperen wordt zowel bij mensen met en zonder schouderklachten waargenomen worden. Over het algemeen heeft dit geen betekenis. Echter, soms kan het te maken hebben met een pees- of andere schouderaandoening.

      Kortom, ik adviseer je, als je dit nog niet gedaan hebt, even een fysiotherapeut te benaderen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Jtm.lammerts

    31 mei 2023 bij 21:30 Beantwoorden

    pijn trekkend naar sleutelbeen en nek hals.
    snijdend en scherp het komt en gaat vanaf binnenkant kop schouder overgang
    typen nu is mij al teveel vocht in kop schouder en ook bij einde sleutelbeen hals.
    w.s door onverwachte beweging cliënt die mij naar beneden trok.
    Nu 4 weken aan de gang

    • Erik Versluis

      2 juni 2023 bij 08:44 Beantwoorden

      Beste Jorien,

      Het is mij niet duidelijk wat je vraag is. Op basis van wat er gebeurd kan de pijn afkomstig zijn uit het schouder- of AC – gewricht.

      Hier kun je er meer over lezen: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/

      Om een duidelijk beeld te krijgen dient je schouder goed onderzocht te worden. Ik adviseer je dan ook even contact met een fysiotherapeut op te nemen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • wietze braem

    25 december 2023 bij 08:18 Beantwoorden

    Hey erik , ik was aan het werk voor de gemeente van de panne papier rapper eerst met een glutton machine met een een soort kruk met buis eraan is (als je het niet weet kan je het opzoeken ) met dit is de pijn begonnen aan mijn schouder de peesontsteking en ik ben dan verder gewerkt met een karretje en nieper om papier te rappen en toen is de pijn verslecht en meer beginnen zeer te doen soms gaat de pijn tot aan mijn vingers en elleboog die ik in 2013 had gebroken klein beentje en ik ben toen geweest nr mijn veiligheid voor het werk en die zei ook jij moet nr de arbeidsarts gaan en die zei meteen jij moet van januari 2024 tem maart of misschien tot april 2024 progressief werken half tijds , jouw gezondheid gaat eerst natuurlijk waren ze niet blij op het werk

    • Erik Versluis

      27 december 2023 bij 12:42 Beantwoorden

      Beste Wietze,

      Wat is je vraag precies?

      Mvg Erik Versluis

  • Anoniem

    15 februari 2024 bij 10:17 Beantwoorden

    Hallo Erik,
    Ik ben een vrouw van 25 jaar en heb al 2 jaar last van mijn rechter schouder met volleyballen. Wanneer ik tegen de bal sla geeft dit een steek. Als de schouder warm is gaat dit wel goed. Dag na het volleyballen heb ik meer klachten en is bewegen pijnlijker. Al vaker 6 maanden rust gehad maar dit neemt de klachten niet weg. In het dagelijks leven heb ik niet echt last van klacten.
    Kan dit een peesontsteking zijn? En wat kan hier aan gedaan worden.
    Heb al fysio gehad voor spierversterkende en stabiliserende oefeningen. Ook is er al dry needling uitgevoerd en diverse manipulaties bij de manueel therapeut.

    • Erik Versluis

      16 februari 2024 bij 10:24 Beantwoorden

      Beste Maud,

      Schouderklachten bij volleyballers komen veel voor. Dit kan in de vorm van slijmbeurs- en peesontsteking zijn. Deze zijn in de meest gevallen secundair, de oorzaak ligt ergens anders.

      Behandelen met dry needling en manipulaties kunnen een onderdeel zijn van het behandeltraject, waarin oefentherapie het belangrijkste aandeel zou moeten hebben. Dit dient uiteindelijk gericht te zijn op functietraining van de schouder- en schouderbladspieren in het zwakke / pijnlijke bewegingstraject. In jouw geval in bovenhandse posities.

      Soms kan er een onderliggende, structurele afwijking (pezen/schouderkapsel) in je schouder de oorzaak van de aanhoudende klachten zijn. Dit zou met beeldvormend onderzoek zoals echografie of een MRI aangetoond kunnen worden.

      Wat vinden je behandelaars? Als er geen vooruitgang is zou ik je adviseren de mogelijke vervolgstappen eens met hen te bespreken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • R ten Haring

    5 maart 2024 bij 16:53 Beantwoorden

    Ik heb al 6 maanden rechter schouder klachten. Ik ben ben 76 jaar sport 4 maal per week in een sportschool. Ik heb ongeveer 14 weken fysio gehad zonder resultaat. Heb inmiddels 2 maanden geleden een schouderprik gehad . dat heeft goed geholpen . Maar na 3 weken kwam de pijn weer terug. Ik ga nu voor de tweede schouder prik en hoop dat het langer dan 3 weken duurt voor de pijn weer terug is.

    • Erik Versluis

      6 maart 2024 bij 08:36 Beantwoorden

      Beste meneer/mevrouw,

      De kans is groot dat u schouderklachten heeft op basis van een degeneratieve peesscheur (‘ouderdomsscheur’) in de schouder. Deze komen op uw leeftijd veel voor en kunnen er toe leiden tot het herstel van pijn en schouderfunctie wat langer op zich kan laten wachten.

      Een injectie vermindert slechts de ontstekingsactiviteit en pijn. Met gedoseerde oefeningen zou uw schouderfunctie op termijn weer op goed niveau moeten komen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Frank van de Wiel

    11 maart 2024 bij 16:06 Beantwoorden

    Hallo Erik, nu precies 2maanden geleden kwam ik (Man64) op de fiets ten val terecht op mijn linkerschouder.
    Bijna 2maanden fysiotherapie en 1 onstekingsremmende injectie verder
    kom ik niet van de snijdende en stekende pijn af. Op een röntgenfoto is niets te zien.
    Mijn fysio spreekt van een onsteking die na zo’n 8weken zou moeten verminderen.
    Echter als ik de oef. doe moet ik dit rustig aan doen, anders komt de pijn in alle hevigheid terug.Ook fietsen op de omafiets waarop ik recht zit en dus erg weinig leun op het stuur geven mij achteraf veel napijn.
    Ik kan eigenlijk niets doen overdag, zonder naderhand pijn te ervaren..Achter de laptop is de pijn na 15minuten ook volop aanwezig. Wat raad jij aan?Misschien een keer echografie of een scan
    zodat hierop een beter sluitend plan op gemaakt kan worden?
    Ofv och doorgaan met de oef.eningen in een zeeer rustig tempo/krachtopbouw?
    mvg, Frank van de Wiel

    • Erik Versluis

      12 maart 2024 bij 10:10 Beantwoorden

      Beste Frank.

      Het zou kunnen dat je letsel van de schouderpezen hebt opgelopen. Dit is met echografie goed te objectiveren. Het hoeft overigens niet te betekenen dat verder onderzoek of behandeling in het ziekenhuis dan noodzakelijk is.

      Wel zou het fysiotherapeutische beleid / oefeningen dan mogelijk aangepast moeten worden. Er zijn veel fysiotherapeuten met schouderexpertise die echografisch onderzoek in de praktijk doen.

      Mvg Erik Versluis

  • Frank van de Wiel

    14 maart 2024 bij 19:03 Beantwoorden

    Dank je Erik, ik ga hiermee aan de slag.
    mvg Frank van de Wiel

  • Eefje Koops

    25 maart 2024 bij 12:38 Beantwoorden

    Beste heer Versluis,

    Ik heb al 11 maanden veel last van mijn linkerschouder. Na 3 injecties is er een foto gemaakt van mijn schouder. Daaruit bleek dat er kalk in de schouder zat. Daarom is een barbotage uitgevoerd. Echter dit heeft weinig geholpen. Ik heb meer pijn dan ooit tevoren. De orthopeed geeft aan dat ik het uit moet zingen met fysio en tramadol. Na aandringen bleek dat er (na 10 maanden) nog nooit een echo was gemaakt. Die is nu wel gemaakt en de uitkomst daarvan is een peesontsteking, verdikte slijmbeurs en nog steeds kalk (er was bij de barbotage 1,8 cm verwijderd). Nog steeds is het advies fysio en tramadol. Ik slaap echter niet van de pijn en ook overdag ben ik vermoeid en geirriteerd door de pijn. Zonder tramadol is het niet ui te houden. Ik merk dat ik daarvan echt afhnakelijk ben. Ik ben dus nu nog steeds aan de slag met de fysio en hoef pas eind mei terug te komen bij de orthopeed. Is er een andere optie, want ik ben ten einde raad.

    Gr Eefje

    • Erik Versluis

      26 maart 2024 bij 12:01 Beantwoorden

      Beste Eefje,

      Je klachten kunnen het gevolg zijn van de barbotage ingreep maar ook van het nog aanwezige kalk. Met een barbotage wordt namelijk niet alle kalk verwijderd. Het wordt door de ingreep enkel ‘zachter’ gemaakt zodat het lichaam het makkelijker kan opnemen. Het oplossen van de kalk (lees; opname door het lichaam) kan met veel klachten gepaard gaan.

      Het enige wat de pijnklachten op korte termijn zou kunnen verminderen is een injectie in de slijmbeurs. De reden dat ze dit mogelijk niet (willen) doen is omdat je al 3 injecties hebt gekregen.
      Naast adequate fysiotherapie en pijnstilling is er helaas geen alternatief en is het echt even door de ‘zure appel bijten’ De situatie kan echter binnen een aantal weken verbeteren.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Anoniem

    19 mei 2024 bij 20:08 Beantwoorden

    Hallo,
    Ik heb last van schouderklachten met volleybal.
    Er wordt gedacht aan een acomion type 2 of 3, wat betekent dat mijn subacromiale ruimte minder ruim is wat zorgt voor een inklemming van pezen.
    Is dit mogelijk te zien op een MRI scan met contrastvloeistof?

    • Erik Versluis

      20 mei 2024 bij 08:57 Beantwoorden

      Goedemorgen,

      In 1983 constateerden Bigliani en collega’s dat het Acromion verschillende vormen kon hebben;
      Type 1: vlak, type II: met een bocht en type III met een hoek.
      De gedachte was dat type 2 en 3 tot inklemming en ontsteking van de schouderpezen kon leiden.

      Nieuwe studies laten zien dat dit niet zo is. Er zijn veel mensen met dit acromion type die geen schouderklachten ervaren.
      Ook blijkt dat mensen die geopereerd werden het op lange termijn niet beter deden dan de groep met klachten die niet geopereerd werd.
      Je schouderklachten hebben dus geen relatie met je acromiontype. Deze gedachte is dus achterhaald.

      Wat kan wel de oorzaak zijn? Op oudere leeftijd worden onze pezen kwetsbaarder en kunnen sneller overbelast worden. Dit kan tot slijmbeurs- en peesontstekingen leiden. Bij bovenhandse sporters kan overbelasting, een verkeerd bewegingpatroon van de schouder of weefselschade in het schoudergewricht (labrum = kraakbeenring rond de schouderkom) verantwoordelijk zijn voor (aanhoudende) schouderklachten.

      Een MRI met contrastmiddel zou daar duidelijkheid in kunnen scheppen. Om de toestand van de schouderpezen te bepalen is deze vorm van diagnostiek echter niet nodig.

      Mvg Erik Versluis

  • Vincent

    26 mei 2024 bij 18:20 Beantwoorden

    Beste Versluis,

    wellicht ben ik 32 jaar oud. En vanaf woensdag heb ik voor 6 maanden last van mn pees ontsteking, Heel lastig te zeggen het is denk ik wel minder geworden. In het begin een echo gemaakt, maar er was niks geks te vinden. Fysio zegt dat de arm steeds beter aanvoelt, maar ben nu een maand niet geweest ivm afspraken sparen. Het was gekomen door een verkeerde sport oefening. Mijn geduld is op. Ik weet niet meer wat ik moet doen

    Groetjes

    • Erik Versluis

      28 mei 2024 bij 10:48 Beantwoorden

      Beste Vincent.

      Ik vind 6 maanden last hebben van een peesontsteking best lang. Je informatie is echter te beperkt om meer inzicht in je klacht te krijgen. Wat voor sport beoefen je bijvoorbeeld? Bij welke oefening is het ontstaan en bij wat voor bewegingen/ oefeningen heb je last. Waar ervaar in je schouder ervaar je de pijnklachten? Hoe is de beweeglijkheid van je schouder?

      Het beter ‘aanvoelen’ van je arm door de fysiotherapeut zegt mij niet zo veel.
      Bij krachtsporters worden nog wel eens klachten aan het AC gewricht ervaren. Dit gewrichtje ligt dicht bij de schouderpezen en kan bij overbelasting een lange hersteltijd nodig hebben. Zie onderstaande link.

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/

      Mvg Erik Versluis

  • Nelleke vanhelvoort

    11 juni 2024 bij 17:35 Beantwoorden

    hoi ik ben een 69 jarige vrouw ..mijn naam is nelleke …ik heb 2 weken geleden een lelijke val gemaakt en ben op mijn rechterschouder terecht gekomen …ik ver ga van de pijn overdag en snachts gisteren een foto laten maken .en daar uit kwam dat ik een peesontsteking had …hoe krijg je dit tijdens een val mvg nelleke

    • Erik Versluis

      11 juni 2024 bij 20:57 Beantwoorden

      Beste Nelleke,

      Door een val op je schouder kunnen je pezen verrekken. Dit leidt tot een beschadiging en ontsteking van de pees. Deze ontsteking is niet te verwarren met een infectie.

      Een ontsteking is het gevolg van een beschadiging door overbelasting of een val. Het staat ten dienste van het herstel. De pijn zal er voor zorgen dat je niet teveel belast en zodoende je schouderspieren en pezen gelegenheid geeft voor herstel.

      Ik vraag mij wel of hoe men op basis van een foto tot de diagnose peesontsteking is gekomen. Op een röntgenfoto zie je voornamelijk botstructuren en geen pezen of spieren.

      Mvg Erik Versluis

  • Geneviève Werion

    18 juli 2024 bij 04:35 Beantwoorden

    Hey, ik ben een vrouw van 62 jaar en heb verschrikkelijke pijn achter mijn linkerschouderblad tot in de borst. Een aanhoudende, zeurende pijn dag en nacht. verschillende onderzoeken gehad in ziekenhuis maar niets gevonden. De dokters denken aan een overbelaste spier… Kan dat zoveel pijn uitlokken? Ik verga van de pijn en neem om de 4 uur tramadol of contramal, ook ‘s nachts. Hoelang kan dit nog duren? Ik kan mijn linkerschouder en armen goed bewegen. Bloedwaardes zijn ook ok. Ik heb geen val of zwaar werk verricht, gewoon mee op gestaan. De zeurende pijn blijft maar aanhouden, ik word er moedeloos van….
    Ben in de scanner geweest en alles leek normaal.
    Een rx van de longen en hartfilmpje ook normaal.
    Een echo is niet gebeurd.
    Wat kan ik nog doen en hoelang kan de pijn duren?
    Ik lig al een week op de sofa met pijnstillers…
    Vriendelijke groetjes
    Geneviève

  • Mike

    26 augustus 2024 bij 22:12 Beantwoorden

    hoi ik ben een man van 30 jaar ik heb nu 7 maanden last van me schouder er zijn 2 echo’s gemaakt de eerste keer zagen ze een slijmbeursontsteking en de 2e keer was een aantal maanden erna omdat ik nog geen verbetering had en zagen ze een peesontsteking ook in me lange biceppees en ook nog een verdikking bij me slijmbeurs maar de ontsteking in me pees was bet ergste , hij adviseerde nog 3 maanden rust en dan zou het beter moeten gaan ik had eigenlijk gehoopt op een injectie dan dacht ik dat de ontsteking minder zou worden en weg zou gaan door de ontstekingsremmers erin of werkt dat niet zo makkelijk? wat zou je me adviseren als het over 3 maanden nog steeds niet weg is ik deed altijd veel fitness en daar is het waarschijnlijk ook van gekomen dat was me hobby en kan al een lange tijd dat niet meer doen ik baal er echt van en wil er echt zo snel mogelijk van af.

    met vriendelijke groet,

    mike

    • Erik Versluis

      27 augustus 2024 bij 13:25 Beantwoorden

      Beste Mike,

      Een slijmbeursontsteking gaat meestal samen met een peesontsteking. Dit kan ontstaan door bv een val op de arm of overbelasting.

      Met gerichte oefeningen zullen de klachten in het algemeen afnemen. Het is dan wel belangrijk dat de schouderfunctie goed onderzocht wordt om te kunnen bepalen waar ‘de zwakke schakel’zich bevindt. Op basis van de onderzoeksbevindingen kan dan een gericht oefenprogramma of trainingsadvies worden samengesteld.

      Een slijmbeurs- of bicepspeesontsteking zijn 2 verschillende aandoeningen in de schouder waarbij de fysiotherapeutische behandeling kan verschillen. Mijn ervaring is dat een ontsteking van de bicepspees wat trager herstelt en op beperkter op oefeningen reageert dan een ontsteking van de andere schouderpezen, rotator cuff genaamd. Een injectie zou dan mogelijk nut kunnen hebben.

      Het is van belang dat de fysiotherapeut een inschatting kan maken welk probleem er speelt. Daarom is het lichamelijk onderzoek zo belangrijk. Ik zie met echo bijvoorbeeld regelmatig afwijkingen (vaak door leeftijd) in een schouder die niets te maken hebben met de klachten van de cliënt.

      Je behandelend fysiotherapeut zou je verder moeten kunnen adviseren en zonodig met je huisarts kunnen overleggen als een injectie nut zou kunnen hebben.

      Veel succes,

      Mvg Erik Versluis

  • Catharina

    26 september 2024 bij 14:13 Beantwoorden

    Dag Erik

    Ik (vrouw) be eind april voorovergevallen waarbij mijn schouder w.s. Eerst is geraakt en toen de rest. Inmiddels heb ik pijnstillers napraten voor een slijmbeursontsteking en ook dry needling in de schouder gehad. Ik werk in de zorg en ben aan het opbouwen en doe kracht en bewegingsoefeningen.
    Maar heb van morgen tijdens mijn dienst vijf bewoners geholpen en ook steunkousen getrokken etc en heb nu flink beurs gevoel en pijn in mijn nek
    Kunt u mij zeggen wat dit van komt ik heb ook al een echografie van mijn schouder gehad deze zag er goed uit.

    • Erik Versluis

      27 september 2024 bij 08:54 Beantwoorden

      Beste Catherina.

      Ik vermoed dat de nekkklachtten het gevolg zijn van het tillen en aantrekken van steunkousen. Mogelijk zijn nekspieren mogelijk kortdurend wat overbelast en gespannen. Ik zie geen relatie met uw schouderklachten.

      Omdat de klachten nog maar zo kort geleden ontstaan zijn verwacht ik dat dit de komende dagen zal herstellen.

      Mvg Erik Versluis

  • Mariamaria

    6 oktober 2024 bij 10:43 Beantwoorden

    Hi Erik, ik heb ook een vraag. Ik ben 72 jaar en heb afgelopen april mijn pols gebroken. Een fragiele breuk, maar hoefde niet geopereerd. Ik heb daarbij CRPS opgelopen en oefen dus al 5 maanden dagelijks, Loop bij een fysiotherapeut. Nu heb ik weer een peesontsteking in mijn schouder in dezelfde arm. ik vermoed zelf door verkeerde belasting omdat ik door spanning met mijn schouders omhoog loop. Vijf keer per dag doe ik ijs en Biofreeze. Alles doet me zeer en ben het zat. Heb jij nog goede tips voor me, waardoor ik sneller kan herstellen? Ik heb wel een goede fysiotherapeut, maar ik woon in Frankrijk en ik spreek de taal niet best. Hij spreekt geen woord Engels, dus je begrijpt: taalbarrière. Ik hoop dat je me kunt helpen, waarvoor alvast grote dank.

    Groet
    Maria

    • Erik Versluis

      7 oktober 2024 bij 10:25 Beantwoorden

      Beste Marja,

      Het is goed mogelijk dat je schouderklachten het gevolg zijn van de val waarbij je je pols brak. Meestal betreft het de pezen en slijmbeurs in de schouder. Dit is met lichamelijk onderzoek en echografie te diagnosticeren.

      Bij aanhoudende klachten zou een injectie met corticosteroïden verlichting kunnen bieden. Zie ook: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/cortisone-injectie-in-de-schouder/

      Je zou dit eens aan je behandelend fysiotherapeut met behulp van Google Translate voor kunnen leggen. Mijn ervaring is dat peesklachten in de schouder hardnekkig kunnen zijn, maar met gerichte oefeningen is herstel op termijn realistisch.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik

  • Mariamaria

    7 oktober 2024 bij 12:47 Beantwoorden

    Hi Erik, dank voor je reactie! Er zijn twee weken geleden röntgenfoto’s gemaakt en een echo en ondanks dat ik op mijn linkerzij en vol op mijn pols ben gevallen, was er in mijn schouder niets beschadigd. Het bleek idd een ontsteking. Dus we gaan door met pijnlijk oefenen, 5x per dag ijs, Biofreeze en ook maar begonnen met Flector gel 1%

    We zullen doorgaan!
    Groetjes
    Marja

Plaats een Reactie

×
Top