Behandeling peesontsteking schouder

Schouderpees ontsteking fysiotherapie Middenweg

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
23-04-2021
⏱ Leestijd 10 minuten

Behandeling peesontsteking schouder

De behandeling van een peesontsteking in de schouder vraagt om expertise en geduld. Het beleid kan bestaan uit rust, fysiotherapie, injecties en bij chronische gevallen een operatie.

Peesontstekingen komen veel voor. 80% van de schouderklachten is pees- of slijmbeurs gerelateerd.

Wat is nu precies een peesontsteking? Wat zijn de klachten? Hoe verloopt het herstel en wat is de beste behandeling?


Wat is een pees?

Een pees is een strengvormige of platte structuur en is wit van kleur.

Pezen zijn verbonden met onze spieren en botten. Als de spier samentrekt wordt de kracht overgebracht op de pees en vervolgens het bot.  Zo komen de bewegingen van onze gewrichten tot stand. Het is dan ook niet moeilijk voor te stellen dat als de pees beschadigd of zelf gescheurd is,  dit gevolgen heeft voor het bewegen.

Anatomie van de pees

Een pees bestaat uit een grote verzameling samengebundelde vezels (zie het plaatje met de microscopische dwarsdoorsnede). Vergelijk het uiterlijk maar met een pak spaghetti. Al deze vezels zijn samengepakt in bundels en worden als een soort ‘jasje’ omgeven door bindweefsel.

Pezen zijn zeer sterk en kunnen enorme krachten opvangen, veel meer dan een spier. Zo is bekend dat de achillespees meer dan 500 kg belasting kan verdragen.


Wat is een peesontsteking?

Een peesontsteking is een reactie van het lichaam op overbelasting en beschadiging. Dit kan pijn in rust en bij het bewegen geven.

Ook zwelling, roodheid en warmte zijn symptomen die bij een peesontsteking horen. Bij de schouder zijn deze echter niet of nauwelijk waar te nemen. Dit komt omdat de schouderpezen diep in de schouder liggen en door een grote schouderspier bedekt worden.

Is een peesontsteking schadelijk?

Een ontsteking is niet schadelijk. Het is zoals gezegd een normale reactie. Ontstekingen worden nog wel eens verward met een infectie. Dit treedt echter op als een bacterie, virus parasiet of schimmel ons lichaam binnendringt. Dit kan tot een zweer of koorts leiden.


Oorzaak schouderpees-
ontsteking

Overbelasting/trauma

Peesontstekingen kunnen ontstaan door langdurige lichamelijke overbelasting. Voorbeelden zijn intensieve fysieke training, langdurig (muis) werk achter de computer, een weekend lang plafonds schilderen of een meterslange heg snoeien.

schouderpeesklachten fysiotherapie Middenweg
Vaak zijn het activiteiten die we niet gewend zijn. In tegenstelling tot onze spieren kunnen onze pezen zich minder snel herstellen. De peessterkte neemt door overbelasting dan ook tijdelijk af en maakt de structuur tijdelijk minder sterk.

Ook een een verstuiking of spierverrekking in de schouder kan tot een peesontsteking leiden. Vallen op de schouder of een leuning vastgrijpen tijdens een val van de trap zijn bekende voorbeelden.

Kalk

Ook kalk kan tot een peesontsteking leiden. Dit zien we meestal boven de 40 jaar. Meer over deze aandoening kun je lezen in ‘peesverkalking van de schouder’. 

Auto-immuunziekten

Bij mensen met een auto imuunziekte (waarbij het lichaam het eigen immuunsysteem aanvalt) kunnen pees- en slijmbeursontstekingen spontaan ontstaan.


Voorkomen schouderpees-
klachten

Peesklachten kunnen we niet voorkomen. Zeker als we ouder worden lopen we meer risico. We kunnen de kans hierop wel verkleinen door bijvoorbeeld een training rustig op te bouwen of schouderbelastende activiteiten over meerdere dagen te verdelen.

Dus niet uren of dagen achtereen dezelfde klus of sporttraining doen. Daarnaast is het belangrijk optredende pijnklachten te respecteren.

Kenmerken schouderpees-
ontsteking

Symptomen van een schouderpees
ontsteking kunnen zijn pijn in rust en tijdens het optillen van de arm. Als de pees flink geïrriteerd is kun je hier ook ’s nachts hinder aan ondervinden,


Diagnose schouderpees-
ontsteking

Behandeling van een schouderpeesontsteking moet door een goed onderzoek worden voorafgegaan. Niet iedere pijnklacht hoeft namelijk een ontsteking te zijn. Door middel van lichamelijk onderzoek kunnen we de schouderspieren en pezen testen op pijn en functie.

onderzoek schouder fysiotherapie Middenweg
We kunnen met deze testen echter niet exact bepalen wat er met de schouderpees aan de hand is. Zo is het moeilijk te bepalen of er sprake is van een ontsteking of peesscheur. Beide aandoeningen kunnen namelijk dezelfde onderzoeksbevindingen geven.

Om de toestand van de pezen goed te kunnen beoordelen hebben we beeldvormend onderzoek nodig. Echografie is een voorbeeld. Echografisch onderzoek is makkelijk en snel toegankelijk. We zien deze vorm van diagnostiek dan ook steeds meer in de fysiotherapiepraktijk. Ook fysiotherapie Middenweg beschikt over een modern echosysteem.

Echografie

Met echografie kunnen we de de diverse weefselstructuren goed op hun conditie beoordelen. De door ontsteking veroorzaakte zwelling kunnen we beoordelen en meten. Ook kalk in de schouderpees is goed in beeld te brengen. Bij 45% van de mensen kan deze zwelling de functie van de schouderpezen belemmeren.

peesontsteking-schouder-echoecho


Voorkomen schouderpees-
ontsteking

Helemaal voorkomen kun je een schouderpeesontsteking niet. Maar je kunt wel het risico verkleinen.

Blijf lichamelijk flink actief. Bouw in geval van sport je training rustig op en zorg voor voldoende hersteldagen. Zeker als de schouder gevoelig is.

Als je niet gewend bent om intensief te klussen of tuinieren kan spreiden van de klusdagen verstandig zijn. Of wissel veel bovenhandse werkzaamheden eens af met onderhandse.

Voor sporters geldt dit voor de soort training. Dus na een schouder-
belastende training een aantal dagen rust aanhouden of andere spiergroepen trainen, bijvoorbeeld de benen.


Behandelen schouderpees-
ontsteking

Bij de behandeling van een schouderpeesontsteking moet naar meerdere zaken worden gekeken. Een peesontsteking is in de meeste gevallen het gevolg van overbelasting. Het peesweefsel is meer belast dan normaal of heeft onvoldoende tijd en gelegenheid gekregen te herstellen. Rust en ontzien van de pees is dan het eerste advies.

Rust

Totale rust is niet nodig. Je kunt je schouder en arm gewoon belasten maar doe dit binnen de pijngrens. Dit wordt relatieve rust genoemd.

Injecties

Herstel van een peesontsteking kan langzaam verlopen, zeker bij ouderen. Is er binnen 12 weken geen verbetering optreden en de pijn nog hevig aanwezig? Dan kan een injectie helpen.

Deze injectie bestaat uit een ontstekingsremmend medicijn. Dit wordt in de buurt van de ontsteking toegediend.

injectie schouderklachten fysiotherapie Middenweg
Na 12 weken wordt injectietherapie meestal afgeraden. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat dit tot blijvende verbetering leidt.

Een injectie neemt de oorzaak van de peesontsteking ook niet weg. Na een injectie is de pees gedurende weken wel minder sterk. Je dient je schouder in deze periode dan ook te ontzien. Vermijdt het liefst alle bewegingen die voor de injectie pijnlijk waren.

Bijwerkingen injecties

Er  doen veel negatieve verhalen de ronde over injecties. De pezen zouden verder beschadigen of zelfs oplossen. Dit is niet juist. Tot maximaal 3 injecties per jaar heeft geen merkbare gevolgen voor de peeskwaliteit.

In geval van terugkerende klachten moet goed beoordeeld worden wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn.


Oefeningen bij schouderpeesontsteking

Bij terugkerende klachten kan er sprake zijn van spier-peeszwakte of verkeerd bewegen van de schouder.
In dat geval is een oefenprogramma te adviseren. Deze kan zich richten op verbeteren van spierzwakte of kwaliteit van bewegen.

schouder oefeningen fysiotherapie Middenweg
Het type oefenprogramma is onder andere afhankelijk van de doelen en wensen van de patiënt. Wordt er bijvoorbeeld een bovenhandse sport beoefend of schouder belastend werk gedaan?

Er is duidelijk wetenschappelijk bewijs dat een oefenprogramma een goede kans op herstel biedt. Het programma dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • Er mag 1-2 dagen na oefenen geen toename van pijn ontstaan. Pijn belemmert namelijk de opbouw van spierfunctie en schouderbeweeglijkheid.
 • Het programma dient rustig opgebouwd te worden.
 • De oefeningen moeten uiteindelijk een functioneel karakter hebben. Oefen de schouder- en armbewegingen die voorheen pijnlijk en beperkt waren.
 • Houdt 2-3 dagen rust voordat je het volgende oefenprogramma doet. Of doe de volgende dag niet dezelfde schouderoefeningen. Dit mag als er geen napijn is ontstaan.

Fysiotherapie Middenweg hanteert 3 fasen in het oefentraject. Bij afname van pijn en goede controle over de uitvoering kan de volgende fase gestart worden.


Mitella

Vaak wordt mij gevaagd of een mitella zinvol is. Ik ben van mening dat dit geen toegevoegde waarde heeft. We zien zelfs na peesoperaties dat patiënten zonder een mitella sneller herstellen.

Het is belangrijk de schouder te blijven bewegen binnen de pijngrenzen. Dit om te voorkomen dat de schouderfunctie in conditie gaat afnemen of mogelijk kan gaan verstijven.

armsling peesontsteking schouder fysio middenweg

Één uitzondering wil ik maken. Dit zijn de heftige schouderklachten door een acute slijmbeursontsteking. Dit treedt op als kalk vanuit de schouderpees in de slijmbeurs doorbreekt. Deze gaat vervolgens flink ontsteken.

De schouder dient in dit geval een aantal dagen rust te krijgen en niet belast te worden. Een mitella met goede pijnstilling kan dan veel verlichting geven.


Koude of warmte bij een schouderpeesontsteking?

Ook dit is een vraag die veel in de praktijk gesteld wordt. We weten dat warmte ontspanning van pijnlijke stijve spieren kan geven. Het toedienen van ijspakkingen of compressen kan de pijn tijdelijk verminderen.

Zowel warmte als koude therapie heeft geen aantoonbaar positief effect op peesherstel. Pas het toe als je je er prettig bij voelt. Kwaad kan het namelijk niet.


Herstelduur schouderpees-
ontsteking

Het herstel van van pijn en functie kan enkele weken tot maanden duren. Pezen zijn structuren die van nature trager herstellen dan bijvoorbeeld een spier. Er zijn omstandigheden die het herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Zo weten we dat diabetes of andere auto-immuunziekten zoals reuma, sneller peesklachten kunnen ontwikkelen. Ook het herstel gaat bij deze groep langzamer.

rheumatische hand behandeling peesontsteking Fysiotherapie Middenweg
Daarnaast hebben roken, slechte voeding, stress, slecht slapen en weinig bewegen een aantoonbaar negatieve invloed op het peesherstel. Al deze factoren dienen in de revalidatie/behandeling besproken te worden.

Over het algemeen kan binnen een jaar weer een goede schouderfunctie worden bereikt.

Delen:
 • Rina Bakker

  11 maart 2022 bij 18:54 Beantwoorden

  De pijn zit vooral in de bovenarm. Is dit dan uitstraling vanaf de schouder? En verlangt het dan dezelfde behandeling zoals met de gedichtjes.

  • Erik Versluis

   12 maart 2022 bij 09:54 Beantwoorden

   Beste Rina,

   Ik weet niet wat je met ‘gedichtjes’ bedoelt.

   Pijn in bovenarm kan uit de schouder afkomstig zijn. Meestal ervaar je dan ook pijn tijdens het heffen van de arm.

   De pijn kan ook uit de nek komen. In dat geval geven nekbewegingen pijn je arm.

   De behandeling hangt dus af van uit welke regio de pijn afkomstig is.

   Mvg Erik Versluis

 • Sven Lambrecht

  15 juli 2022 bij 13:19 Beantwoorden

  Ik heb al een 4 tal maand pijn onder mijn schouderblad, ik denk dat dat mijn pees is
  is het normaal dat deze soms branderig aanvoelt en kan ik hierdoor een afstaand schouderblad hebben?

  • Erik Versluis

   16 juli 2022 bij 13:15 Beantwoorden

   Beste Sven,

   Pijn onder je schouderblad kan niet afkomstig zijn van een pees. Een branderig gevoel kan meerdere oorzaken hebben. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een zenuwontsteking van de zenuwen die naar de schouderbladspier (Serratus anterior) loopt. Dit kan spierzwakte en een afstaand schouderblad geven.

   Een afstaand schouderblad kan ook geleidelijk optreden ten gevolge van functiestoornis of probleem in het schoudergewricht.

   In mijn praktijk zie ik geregeld mensen met zeurende, soms brandende pijn tussen de schouderbladen. Dit is in de meeste gevallen gerelateerd aan overmatig zitten achter een laptop, PC of smartphone.

   Gezien de best wel lange klachtenduur adviseer ik je toch even een afspraak bij een (schouder) fysiotherapeut te maken. Er kan dan mogelijk een passend en effectief behandelplan voor je worden samengesteld.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Paul van Nieuwland

  23 augustus 2022 bij 14:33 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Ik (man 39 jaar, werkzaam als docent koken) loop al een dik jaar met klachten in mijn rechterschouder. De ene keer is de pijn erger en daarna weer minder. De pijn is met name s’ nachts aanwezig als ik er op lig te slapen. Ik kan geen slaaphouding vinden. Daarnaast trigger ik de pijn met warmte (bijvoorbeeld in bad liggen in combinatie met warmte, of in de zon liggen), koelen is juist verlossend. De pijn zet tijdens drukke periodes door in triggerpoints deze laat ik behandelen met dryyneedling. Echter is de oorzaak waar komt toch die branderige, drukkende pijn vandaan?

  Net voor mijn vakantie trok de pijn door naar de rechterarm en was ook aanwezig bij het omhoog heffen van deze arm en dan naar rechts bewegen. Deze pijn is nu weg, heb iboprufin genomen. De pijn in mijn schouder blijft aanwezig. Afgelopen zondagmorgen ben ik in bad gaan liggen daarna is mijn rechterschouder/nek compleet verstijft op slot gegaan… het gaat nu weer wat beter maar reden om opnieuw met de fysio in gesprek te gaan. A.s. vrijdag een echo.

  Ik ben benieuwd of jij nog een suggestie hebt die ik voor a.s. vrijdag kan meenemen?

  • Erik Versluis

   23 augustus 2022 bij 21:22 Beantwoorden

   Beste Paul,

   Erg lastig om zonder lichamelijk onderzoek een vermoeden uit te spreken. Mocht je schouder in toenemende mate verstijven dan kan er sprake zijn van een in ontwikkeling zijnde frozen shoulder.

   Het daadwerkelijk op slot gaan van je schouder kan wijzen op artrose (slijtage) van het schoudergewricht, hoewel je daar nog niet de leeftijd voor hebt. Het is dus speculeren.

   Ik zou je schouder nog eens goed door je fysiotherapeut, met echo onderzoek laten beoordelen. Aan de hand van de verkregen info kan dan mogelijk een passend behandelplan voor je worden geadviseerd.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Josip blazevic

  24 augustus 2022 bij 07:00 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Ik ben 26 jaar (man) en werkzaam als fulltime autopoetser. Ik ben op mijn werk constant belastend werk aan het doen voor mijn schouders. Ik ben onlangs bij de fysio geweest en die vertelde mij dat ik een pees en/of slijmbeurs ontsteking heb. Gaat om mijn linker schouder. Ik kan er op dit moment vrij tot niks mee. Een Sling heb ik aangeschaft om rust te geven. Zodra ik “iets” minder voel ben ik geneigd om mijn linker arm te gebruiken. Wanneer ik dat doe is de pijn ondraaglijk.

  Ik moest mijn schouder de rust geven. Wat mijn vraag ook eigenlijk is: hoe moet ik nu verder met mijn werk? Ik belast mijn schouder enorm. Ik kan zo niet mijn schouder laten herstellen op deze manier? Ik heb al een langere tijd last van mijn schouder maar, niet zoals het nu is. Vaak was het overbelast. Ik belast elke dag mijn schouder…

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Josip blazevic

  • Erik Versluis

   24 augustus 2022 bij 15:01 Beantwoorden

   Beste Josip,

   Een slijmbeurs- of peesontsteking heeft tijd nodig om te herstellen. Je zult je werkzaamheden dan toch echt even moeten stoppen zolang je hier pijn bij ervaart. Als je klachten kort geleden ontstaan zijn verwacht ik dat je snel kunt herstelen.

   Extreem pijnlijk en acute schouderklachten kunnen het gevolg zijn van kalk in de schouderpees. Dit kalk breekt door in de slijmbeurs en kan een heftige ontsteking en pijn veroorzaken. https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/peesverkalking-in-de-schouder/ De pijn zal vervolgens snel afnemen.

   Je fysiotherapeut zou je mogelijk al wel oefeningen kunnen geven die je binnen de pijngrens kunt uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de andere schouderspieren en pezen op conditie blijven.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Riet Vermeulen

  31 augustus 2022 bij 10:43 Beantwoorden

  Beste,
  Ik heb net een echo laten nemen van mijn rechterschouder en men zegt me chronische peesontsteking met verkalking. Ik heb al een eerste injectie gehad, 6 maanden terug en deze heeft maar tijdelijk geholpen dus ik laat momenteel geen tweede zetten. Op dit moment heb ik last tijdens de nachtrust wat mij er weer aan herinnert dat het niet ok is. Voorstel is van 50 x 2x/week kinesitherapie te volgen en pijnmedicatie, Heeft dit een gunstig gevolg voor de toekomst ben 48, werk als oogartsassistente, veel PC werk maar ook wat “gesleur” (netjes voor de toestellen plaatsen, stoelen verschuiven met patiënt erop) ? En qua sporten? Ik doe een fitness circuit met allerhande toestellen waarbij ook enkele voor de schouders, borstkas, bovenarmen waarmee ik toch duidelijk krachtverlies opmerk van de rechterkant, is dit nu efficient om dit verder te zetten? Welke pijnbestrijding stel jij voor?
  Alvast bedankt!!
  Vriendelijke groeten

  • Erik Versluis

   1 september 2022 bij 12:55 Beantwoorden

   Beste Riet,

   Peesklachten op basis van kalk kunnen langdurig zijn. Het kalk lost op een gegeven moment wel geleidelijk op. Dit kan met toenemende en wisselende pijnklachten gepaard gaan maar is een gunstige ontwikkeling. Ook de nachtelijke klachten kunnen dan toenemen.

   Oefeningen voor de schouder kunnen een positief effect op de pijn en functie hebben. Ik adviseer dit dan ook te doen. Er zijn voldoende oefeningen die zonder pijn uitgevoerd kunnen worden.

   Regelmatig ijs op de schouder toepassen kan de pijn verminderen. Dit mag een aantal keer per dag gedaan worden.

   Het is onder deze omstandigheden normaal dat je wat krachtverlies ervaart. Als de pijn minder wordt zul je in staat zijn de schouderspieren beter en zwaarder te belasten. Probeer in samenspraak met jekinesist / fysiotherapeut het oefenprogramma geregeld bij te stellen om vooruitgang in functie te realiseren.

   Ik heb eerder een artikel over kalk in de schouderpees geschreven. Hier kun je mogelijk nog wat nuttige informatie uit halen.

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/peesverkalking-in-de-schouder/

   Veel succes.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Petra van Eenennaam

  4 september 2022 bij 17:28 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Heb nu al sinds nov:dec last van een pees en Slijmbeursontsteking van de schouder. Eigenlijk sindsdien al begeleiding en behandeling van de fysiotherapeut, ook inmiddels al 2 injecties gehad waaronder 1 van de orthopeed. Helaas worden de klachten niet minder, eigenlijk alleen maar meer. De fysio geeft aan dat blijven oefenen en trainen de enige oplossing is, maar ik zie alleen maar een dalende lijn, wat is het moment om te gaan voor een operatie? Of moet ik nog steeds geduld hebben.? Ik word er inmiddels wel wanhopig van.

  Alvast bedankt voor u w antwoord.

  • Erik Versluis

   16 september 2022 bij 15:02 Beantwoorden

   Beste Petra,

   9 tot 10 maanden last van een pees- of slijmbeurs ontsteking is best lang. Het zou door training ook niet slechter moeten worden. Er kan dan iets anders aan de hand zijn, of de oefeningen zijn te intensief.

   Heeft er verder onderzoek plaatsgevonden, zoals bv een echo? Een operatie bij een slijmbeursontsteking wordt overigens niet veel meer gedaan.

   Mvg Erik Versluis

 • Anoniem

  17 september 2022 bij 16:51 Beantwoorden

  Bedankt voor u reactie, ik heb ik een echo gehad daar hebben ze alleen wat vergrote burda bladen gezien, en wat kleine spatjes kalk, Inmiddels 2 injecties verder, en helaas alleen toename van klachten. De oefeningen van de fysio zijn steeds aangepast op mijn klachten maar ook dat maakt niet veel uit. . De laatste 2 mnd is er ook ineens een beperking in beweging ontstaan. Volgende week weer een consult bij de orthopeed, daar wil
  Ik gaan vragen om een MRI te maken want wil
  Inmiddels wel meer duidelijkheid over de klachten en af van deze pijn.

  MvG Petra van Eenennaam

  • Erik Versluis

   18 september 2022 bij 14:31 Beantwoorden

   Als de schouder steeds minder beweeglijk wordt kan er sprake zijn van een in ontwikkeling zijnde ‘frozen shoulder’

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

   Dit is een geleidelijke verstijving van het schoudergewricht. Zeker als de schouder in het begin nog goed beweeglijk, maar alleen pijnlijk is komt men vaak op de diagnose ‘slijmbeurs of peesontsteking uit’

   De aanwezige kalkspatjes over ‘verdikte bursabladen’ kunnen los staan van de klachten. Injecties van de pees of slijmbeurs hebben in deze situatie dan ook geen zin.

   Uw orthopeed kan met enkel zorgvuldig functieonderzoek van de schouder bepalen of er sprake is van een schouderverstijving.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top