Behandeling peesontsteking schouder

Schouderpees ontsteking fysiotherapie Middenweg

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
23-04-2021
⏱ Leestijd 10 minuten

Behandeling peesontsteking schouder

De behandeling van een peesontsteking in de schouder vraagt om expertise en geduld. Het beleid kan bestaan uit rust, fysiotherapie, injecties en bij chronische gevallen een operatie.

Peesontstekingen komen veel voor. 80% van de schouderklachten is pees- of slijmbeurs gerelateerd.

Wat is nu precies een peesontsteking? Wat zijn de klachten? Hoe verloopt het herstel en wat is de beste behandeling?


Wat is een pees?

Een pees is een strengvormige of platte structuur en is wit van kleur.

Pezen zijn verbonden met onze spieren en botten. Als de spier samentrekt wordt de kracht overgebracht op de pees en vervolgens het bot.  Zo komen de bewegingen van onze gewrichten tot stand. Het is dan ook niet moeilijk voor te stellen dat als de pees beschadigd of zelf gescheurd is,  dit gevolgen heeft voor het bewegen.

Anatomie van de pees

Een pees bestaat uit een grote verzameling samengebundelde vezels (zie het plaatje met de microscopische dwarsdoorsnede). Vergelijk het uiterlijk maar met een pak spaghetti. Al deze vezels zijn samengepakt in bundels en worden als een soort ‘jasje’ omgeven door bindweefsel.

Pezen zijn zeer sterk en kunnen enorme krachten opvangen, veel meer dan een spier. Zo is bekend dat de achillespees meer dan 500 kg belasting kan verdragen.


Wat is een peesontsteking?

Een peesontsteking is een reactie van het lichaam op overbelasting en beschadiging. Dit kan pijn in rust en bij het bewegen geven.

Ook zwelling, roodheid en warmte zijn symptomen die bij een peesontsteking horen. Bij de schouder zijn deze echter niet of nauwelijk waar te nemen. Dit komt omdat de schouderpezen diep in de schouder liggen en door een grote schouderspier bedekt worden.

Is een peesontsteking schadelijk?

Een ontsteking is niet schadelijk. Het is zoals gezegd een normale reactie. Ontstekingen worden nog wel eens verward met een infectie. Dit treedt echter op als een bacterie, virus parasiet of schimmel ons lichaam binnendringt. Dit kan tot een zweer of koorts leiden.


Oorzaak schouderpees-
ontsteking

Overbelasting/trauma

Peesontstekingen kunnen ontstaan door langdurige lichamelijke overbelasting. Voorbeelden zijn intensieve fysieke training, langdurig (muis) werk achter de computer, een weekend lang plafonds schilderen of een meterslange heg snoeien.

schouderpeesklachten fysiotherapie Middenweg
Vaak zijn het activiteiten die we niet gewend zijn. In tegenstelling tot onze spieren kunnen onze pezen zich minder snel herstellen. De peessterkte neemt door overbelasting dan ook tijdelijk af en maakt de structuur tijdelijk minder sterk.

Ook een een verstuiking of spierverrekking in de schouder kan tot een peesontsteking leiden. Vallen op de schouder of een leuning vastgrijpen tijdens een val van de trap zijn bekende voorbeelden.

Kalk

Ook kalk kan tot een peesontsteking leiden. Dit zien we meestal boven de 40 jaar. Meer over deze aandoening kun je lezen in ‘peesverkalking van de schouder’. 

Auto-immuunziekten

Bij mensen met een auto imuunziekte (waarbij het lichaam het eigen immuunsysteem aanvalt) kunnen pees- en slijmbeursontstekingen spontaan ontstaan.


Voorkomen schouderpees-
klachten

Peesklachten kunnen we niet voorkomen. Zeker als we ouder worden lopen we meer risico. We kunnen de kans hierop wel verkleinen door bijvoorbeeld een training rustig op te bouwen of schouderbelastende activiteiten over meerdere dagen te verdelen.

Dus niet uren of dagen achtereen dezelfde klus of sporttraining doen. Daarnaast is het belangrijk optredende pijnklachten te respecteren.

Kenmerken schouderpees-
ontsteking

Symptomen van een schouderpees
ontsteking kunnen zijn pijn in rust en tijdens het optillen van de arm. Als de pees flink geïrriteerd is kun je hier ook ’s nachts hinder aan ondervinden,


Diagnose schouderpees-
ontsteking

Behandeling van een schouderpeesontsteking moet door een goed onderzoek worden voorafgegaan. Niet iedere pijnklacht hoeft namelijk een ontsteking te zijn. Door middel van lichamelijk onderzoek kunnen we de schouderspieren en pezen testen op pijn en functie.

onderzoek schouder fysiotherapie Middenweg
We kunnen met deze testen echter niet exact bepalen wat er met de schouderpees aan de hand is. Zo is het moeilijk te bepalen of er sprake is van een ontsteking of peesscheur. Beide aandoeningen kunnen namelijk dezelfde onderzoeksbevindingen geven.

Om de toestand van de pezen goed te kunnen beoordelen hebben we beeldvormend onderzoek nodig. Echografie is een voorbeeld. Echografisch onderzoek is makkelijk en snel toegankelijk. We zien deze vorm van diagnostiek dan ook steeds meer in de fysiotherapiepraktijk. Ook fysiotherapie Middenweg beschikt over een modern echosysteem.

Echografie

Met echografie kunnen we de de diverse weefselstructuren goed op hun conditie beoordelen. De door ontsteking veroorzaakte zwelling kunnen we beoordelen en meten. Ook kalk in de schouderpees is goed in beeld te brengen. Bij 45% van de mensen kan deze zwelling de functie van de schouderpezen belemmeren.

peesontsteking-schouder-echoecho


Voorkomen schouderpees-
ontsteking

Helemaal voorkomen kun je een schouderpeesontsteking niet. Maar je kunt wel het risico verkleinen.

Blijf lichamelijk flink actief. Bouw in geval van sport je training rustig op en zorg voor voldoende hersteldagen. Zeker als de schouder gevoelig is.

Als je niet gewend bent om intensief te klussen of tuinieren kan spreiden van de klusdagen verstandig zijn. Of wissel veel bovenhandse werkzaamheden eens af met onderhandse.

Voor sporters geldt dit voor de soort training. Dus na een schouder-
belastende training een aantal dagen rust aanhouden of andere spiergroepen trainen, bijvoorbeeld de benen.


Behandelen schouderpees-
ontsteking

Bij de behandeling van een schouderpeesontsteking moet naar meerdere zaken worden gekeken. Een peesontsteking is in de meeste gevallen het gevolg van overbelasting. Het peesweefsel is meer belast dan normaal of heeft onvoldoende tijd en gelegenheid gekregen te herstellen. Rust en ontzien van de pees is dan het eerste advies.

Rust

Totale rust is niet nodig. Je kunt je schouder en arm gewoon belasten maar doe dit binnen de pijngrens. Dit wordt relatieve rust genoemd.

Injecties

Herstel van een peesontsteking kan langzaam verlopen, zeker bij ouderen. Is er binnen 12 weken geen verbetering optreden en de pijn nog hevig aanwezig? Dan kan een injectie helpen.

Deze injectie bestaat uit een ontstekingsremmend medicijn. Dit wordt in de buurt van de ontsteking toegediend.

injectie schouderklachten fysiotherapie Middenweg
Na 12 weken wordt injectietherapie meestal afgeraden. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat dit tot blijvende verbetering leidt.

Een injectie neemt de oorzaak van de peesontsteking ook niet weg. Na een injectie is de pees gedurende weken wel minder sterk. Je dient je schouder in deze periode dan ook te ontzien. Vermijdt het liefst alle bewegingen die voor de injectie pijnlijk waren.

Bijwerkingen injecties

Er  doen veel negatieve verhalen de ronde over injecties. De pezen zouden verder beschadigen of zelfs oplossen. Dit is niet juist. Tot maximaal 3 injecties per jaar heeft geen merkbare gevolgen voor de peeskwaliteit.

In geval van terugkerende klachten moet goed beoordeeld worden wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn.


Oefeningen bij schouderpeesontsteking

Bij terugkerende klachten kan er sprake zijn van spier-peeszwakte of verkeerd bewegen van de schouder.
In dat geval is een oefenprogramma te adviseren. Deze kan zich richten op verbeteren van spierzwakte of kwaliteit van bewegen.

schouder oefeningen fysiotherapie Middenweg
Het type oefenprogramma is onder andere afhankelijk van de doelen en wensen van de patiënt. Wordt er bijvoorbeeld een bovenhandse sport beoefend of schouder belastend werk gedaan?

Er is duidelijk wetenschappelijk bewijs dat een oefenprogramma een goede kans op herstel biedt. Het programma dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • Er mag 1-2 dagen na oefenen geen toename van pijn ontstaan. Pijn belemmert namelijk de opbouw van spierfunctie en schouderbeweeglijkheid.
 • Het programma dient rustig opgebouwd te worden.
 • De oefeningen moeten uiteindelijk een functioneel karakter hebben. Oefen de schouder- en armbewegingen die voorheen pijnlijk en beperkt waren.
 • Houdt 2-3 dagen rust voordat je het volgende oefenprogramma doet. Of doe de volgende dag niet dezelfde schouderoefeningen. Dit mag als er geen napijn is ontstaan.

Fysiotherapie Middenweg hanteert 3 fasen in het oefentraject. Bij afname van pijn en goede controle over de uitvoering kan de volgende fase gestart worden.


Mitella

Vaak wordt mij gevaagd of een mitella zinvol is. Ik ben van mening dat dit geen toegevoegde waarde heeft. We zien zelfs na peesoperaties dat patiënten zonder een mitella sneller herstellen.

Het is belangrijk de schouder te blijven bewegen binnen de pijngrenzen. Dit om te voorkomen dat de schouderfunctie in conditie gaat afnemen of mogelijk kan gaan verstijven.

armsling peesontsteking schouder fysio middenweg

Één uitzondering wil ik maken. Dit zijn de heftige schouderklachten door een acute slijmbeursontsteking. Dit treedt op als kalk vanuit de schouderpees in de slijmbeurs doorbreekt. Deze gaat vervolgens flink ontsteken.

De schouder dient in dit geval een aantal dagen rust te krijgen en niet belast te worden. Een mitella met goede pijnstilling kan dan veel verlichting geven.


Koude of warmte bij een peesontsteking?

Ook dit is een vraag die veel in de praktijk gesteld wordt. We weten dat warmte ontspanning van pijnlijke stijve spieren kan geven. Het toedienen van ijspakkingen of compressen kan de pijn tijdelijk verminderen.

Zowel warmte als koude therapie heeft geen aantoonbaar positief effect op peesherstel. Pas het toe als je je er prettig bij voelt. Kwaad kan het namelijk niet.


Herstelduur schouderpees-
ontsteking

Het herstel van van pijn en functie kan enkele weken tot maanden duren. Pezen zijn structuren die van nature trager herstellen dan bijvoorbeeld een spier. Er zijn omstandigheden die het herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Zo weten we dat diabetes of andere auto-immuunziekten zoals reuma, sneller peesklachten kunnen ontwikkelen. Ook het herstel gaat bij deze groep langzamer.

rheumatische hand behandeling peesontsteking Fysiotherapie Middenweg
Daarnaast hebben roken, slechte voeding, stress, slecht slapen en weinig bewegen een aantoonbaar negatieve invloed op het peesherstel. Al deze factoren dienen in de revalidatie/behandeling besproken te worden.

Over het algemeen kan binnen een jaar weer een goede schouderfunctie worden bereikt.

Delen:
 • Rina Bakker

  11 maart 2022 bij 18:54 Beantwoorden

  De pijn zit vooral in de bovenarm. Is dit dan uitstraling vanaf de schouder? En verlangt het dan dezelfde behandeling zoals met de gedichtjes.

  • Erik Versluis

   12 maart 2022 bij 09:54 Beantwoorden

   Beste Rina,

   Ik weet niet wat je met ‘gedichtjes’ bedoelt.

   Pijn in bovenarm kan uit de schouder afkomstig zijn. Meestal ervaar je dan ook pijn tijdens het heffen van de arm.

   De pijn kan ook uit de nek komen. In dat geval geven nekbewegingen pijn je arm.

   De behandeling hangt dus af van uit welke regio de pijn afkomstig is.

   Mvg Erik Versluis

 • Sven Lambrecht

  15 juli 2022 bij 13:19 Beantwoorden

  Ik heb al een 4 tal maand pijn onder mijn schouderblad, ik denk dat dat mijn pees is
  is het normaal dat deze soms branderig aanvoelt en kan ik hierdoor een afstaand schouderblad hebben?

  • Erik Versluis

   16 juli 2022 bij 13:15 Beantwoorden

   Beste Sven,

   Pijn onder je schouderblad kan niet afkomstig zijn van een pees. Een branderig gevoel kan meerdere oorzaken hebben. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een zenuwontsteking van de zenuwen die naar de schouderbladspier (Serratus anterior) loopt. Dit kan spierzwakte en een afstaand schouderblad geven.

   Een afstaand schouderblad kan ook geleidelijk optreden ten gevolge van functiestoornis of probleem in het schoudergewricht.

   In mijn praktijk zie ik geregeld mensen met zeurende, soms brandende pijn tussen de schouderbladen. Dit is in de meeste gevallen gerelateerd aan overmatig zitten achter een laptop, PC of smartphone.

   Gezien de best wel lange klachtenduur adviseer ik je toch even een afspraak bij een (schouder) fysiotherapeut te maken. Er kan dan mogelijk een passend en effectief behandelplan voor je worden samengesteld.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top