Behandeling peesontsteking schouder

Schouderpees ontsteking fysiotherapie Middenweg

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
23-04-2021
⏱ Leestijd 10 minuten

Behandeling peesontsteking schouder

De behandeling van een peesontsteking in de schouder vraagt veel expertise en geduld.  Deze kan bestaan uit rust, injecties en bij chronische gevallen zelfs een operatie.

Dit type schouderklachten komt veel voor in de huisarts- of fysiotherapie praktijk. 80% van de schouderklachten is pees- of slijmbeurs gerelateerd.

Wat is nu precies een peesontsteking? Wat zijn de klachten? Hoe verloopt het herstel en wat is de beste behandeling?


Wat is een pees?

Wat een pees is en doet is niet voor iedereen duidelijk. Dus even een korte uitleg.

De pees is verbonden met onze spieren. Als de spier samentrekt wordt de kracht overgebracht op de pees. Deze is op zijn beurt weer verbonden met het bot of gewricht. Zo komen onze bewegingen tot stand.

Anatomie van de pees

Peesweefsel is wit van kleur. De vorm kan rond (koord) of plat zijn (zoals tape). Het bestaat uit een grote verzameling samengebundelde vezels (zie het plaatje rechts met de microscopische dwarsdoorsnede). Vergelijk het uiterlijk met een pak spaghetti.

Pezen zijn zeer sterk en kunnen enorme krachten opvangen, veel meer dan een spier. Zo is bekend dat de achillespees meer dan 500 kg belasting op kan vangen. Je kunt je voorstellen dat als deze structuren pijnlijk zijn dit gevolgen heeft voor onze dagelijkse functies.


Wat is een peesontsteking?

Een peesontsteking is een reactie van het lichaam op overbelasting of beschadiging. Dit kan pijn in rust en bij het bewegen geven.

Ook zwelling, roodheid en warmte zijn symptomen die bij een peesontsteking horen. Bij de schouder zijn deze echter niet of nauwelijk waar te nemen. Dit komt omdat de schouderpezen diep in de schouder liggen. Zij worden door een grote schouderspier bedekt.

Schadelijk?

Een ontsteking is niet schadelijk. Het is zoals gezegd een normale reactie.  Het wordt nog wel eens verward met een infectie. Dit treedt op als een bacterie, virus parasiet of schimmel ons lichaam binnendringt. Dit kan tot een zweer of koorts leiden.

Een uitzondering zijn ontstekingen als gevolg van een auto-immuun ziekte, zoals rheumatoide artritis. Bij deze ziekte valt het lichaam lichaamseigen weefsels aan wat leidt tot uitgebreide ontstekingen en beschadiging van pezen en kraakbeen.


Oorzaak schouderpees-
ontsteking

Overbelasting/trauma

Peesontstekingen kunnen ontstaan door langdurige lichamelijke inspanning zonder afwisseling. Voorbeelden zijn intensieve fysieke training, langdurig muiswerk, een weekend lang plafonds schilderen of een meterslange heg snoeien.

schouderpeesklachten fysiotherapie Middenweg
Vaak zijn het activiteiten die we niet gewend zijn. In tegenstelling tot onze spieren kunnen onze pezen zich minder snel aanpassen. De peessterkte neemt door overbelasting dan ook tijdelijk af en wordt kwetsbaar.

Ook een een verstuiking of spierverrekking in de schouder kan tot een peesontsteking leiden. Vallen op de schouder of een leuning vastgrijpen tijdens een val van de trap zijn bekende voorbeelden.

Kalk

Ook kalk kan tot een peesontsteking leiden. Dit zien we meestal boven de 40 jaar. Meer over deze aandoening kun je lezen in ‘peesverkalking van de schouder’. 

Auto-immuunziekten

Bij mensen met een auto imuunziekte (waarbij het lichaam het eigen immuunsysteem aanvalt) kunnen pees- en slijmbeursontstekingen spontaan ontstaan.


Voorkomen schouderpees-
klachten

Peesklachten kunnen we niet voorkomen. Zeker als we ouder worden lopen we meer risico. We kunnen de kans hierop wel verkleinen door bijvoorbeeld een training rustig op te bouwen of schouderbelastende activiteiten over meerdere dagen te verdelen.

Dus niet uren of dagen achtereen dezelfde klus of sporttraining doen. Daarnaast is het belangrijk optredende pijnklachten te respecteren.

Kenmerken schouderpees-
ontsteking

Symptomen van een schouderpees
ontsteking zijn pijn in rust en tijdens het optillen van de arm. Ook de aangrenzende slijmbeurs kan pijn veroorzaken.

De slijmbeurs is een dun vliesje tussen de spieren en pezen van de schouder. Deze beschikt over veel ‘pijnzenuwen’


Diagnose schouderpees-
ontsteking

Behandeling van een schouderpeesontsteking moet door een goed onderzoek worden voorafgegaan. Niet iedere pijnklacht hoeft namelijk een ontsteking te zijn. Door middel van lichamelijk onderzoek kunnen we de schouderspieren en pezen testen op pijn en functie.

onderzoek schouder fysiotherapie Middenweg
We kunnen met deze testen echter niet exact bepalen wat er met de schouderpees aan de hand is. Zo is het moeilijk te bepalen of er sprake is van een ontsteking of peesscheur. Beide aandoeningen kunnen namelijk dezelfde onderzoeksbevindingen geven.

Om de toestand van de pezen goed te kunnen beoordelen hebben we beeldvormend onderzoek nodig. Echografie is een voorbeeld. Echografisch onderzoek is makkelijk en snel toegankelijk. We zien deze vorm van diagnostiek dan ook steeds meer in de fysiotherapiepraktijk. Ook fysiotherapie Middenweg beschikt over een modern echosysteem.

Echografie

Met echografie kunnen we de de diverse weefselstructuren goed op hun conditie beoordelen. De door ontsteking veroorzaakte zwelling kunnen we beoordelen en meten. Ook kalk in de schouderpees is goed in beeld te brengen. Bij 45% van de mensen kan deze zwelling de functie van de schouderpezen belemmeren.

peesontsteking-schouder-echoecho


Voorkomen schouderpees-
ontsteking

Helemaal voorkomen kun je een schouderpeesontsteking niet. Maar je kunt wel het risico verkleinen.

Blijf lichamelijk flink actief. Bouw in geval van sport je training rustig op en zorg voor voldoende hersteldagen. Zeker als de schouder gevoelig is.

Als je niet gewend bent om intensief te klussen of tuinieren kan spreiden van de klusdagen verstandig zijn. Of wissel veel bovenhandse werkzaamheden eens af met onderhandse.

Voor sporters geldt dit voor de soort training. Dus na een schouder-
belastende training een aantal dagen rust aanhouden of andere spiergroepen trainen, bijvoorbeeld de benen.


Behandelen schouderpees-
ontsteking

Bij de behandeling van een schouderpeesontsteking moet naar meerdere zaken worden gekeken. Een peesontsteking is in de meeste gevallen het gevolg van overbelasting. Het peesweefsel is meer belast dan normaal of heeft onvoldoende tijd en gelegenheid gekregen te herstellen. Rust en ontzien van de pees is dan het eerste advies.

Rust

Totale rust is niet nodig. Je kunt je schouder en arm gewoon belasten maar doe dit binnen de pijngrens. Dit wordt relatieve rust genoemd.

Injecties

Herstel van een peesontsteking kan langzaam verlopen, zeker bij ouderen. Is er binnen 12 weken geen verbetering optreden en de pijn nog hevig aanwezig? Dan kan een injectie helpen.

Deze injectie bestaat uit een ontstekingsremmend medicijn. Dit wordt in de buurt van de ontsteking toegediend.

injectie schouderklachten fysiotherapie Middenweg
Na 12 weken wordt injectietherapie meestal afgeraden. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat dit tot blijvende verbetering leidt.

Een injectie neemt de oorzaak van de peesontsteking ook niet weg. Na een injectie is de pees gedurende weken wel minder sterk. Je dient je schouder in deze periode dan ook te ontzien. Vermijdt het liefst alle bewegingen die voor de injectie pijnlijk waren.

Bijwerkingen injecties

Er  doen veel negatieve verhalen de ronde over injecties. De pezen zouden verder beschadigen of zelfs oplossen. Dit is niet juist. Tot maximaal 3 injecties per jaar heeft geen merkbare gevolgen voor de peeskwaliteit.

In geval van terugkerende klachten moet goed beoordeeld worden wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn.


Oefeningen bij schouderpeesontsteking

Bij terugkerende klachten kan er sprake zijn van spier-peeszwakte of verkeerd bewegen van de schouder.
In dat geval is een oefenprogramma te adviseren. Deze kan zich richten op verbeteren van spierzwakte of kwaliteit van bewegen.

schouder oefeningen fysiotherapie Middenweg
Het type oefenprogramma is onder andere afhankelijk van de doelen en wensen van de patiënt. Wordt er bijvoorbeeld een bovenhandse sport beoefend of schouder belastend werk gedaan?

Er is duidelijk wetenschappelijk bewijs dat een oefenprogramma een goede kans op herstel biedt. Het programma dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

  • Er mag 1-2 dagen na oefenen geen toename van pijn ontstaan. Pijn belemmert namelijk de opbouw van spierfunctie en schouderbeweeglijkheid.
  • Het programma dient rustig opgebouwd te worden.
  • De oefeningen moeten uiteindelijk een functioneel karakter hebben. Oefen de schouder- en armbewegingen die voorheen pijnlijk en beperkt waren.
  • Houdt 2-3 dagen rust voordat je het volgende oefenprogramma doet. Of doe de volgende dag niet dezelfde schouderoefeningen. Dit mag als er geen napijn is ontstaan.

Fysiotherapie Middenweg hanteert 3 fasen in het oefentraject. Bij afname van pijn en goede controle over de uitvoering kan de volgende fase gestart worden.


Mitella

Vaak wordt mij gevaagd of een mitella zinvol is. Ik ben van mening dat dit geen toegevoegde waarde heeft. We zien zelfs na peesoperaties dat patiënten zonder een mitella sneller herstellen.

Het is belangrijk de schouder te blijven bewegen binnen de pijngrenzen. Dit om te voorkomen dat de schouderfunctie in conditie gaat afnemen of mogelijk kan gaan verstijven.

armsling peesontsteking schouder fysio middenweg

Één uitzondering wil ik maken. Dit zijn de heftige schouderklachten door een acute slijmbeursontsteking. Dit treedt op als kalk vanuit de schouderpees in de slijmbeurs doorbreekt. Deze gaat vervolgens flink ontsteken.

De schouder dient in dit geval een aantal dagen rust te krijgen en niet belast te worden. Een mitella met goede pijnstilling kan dan veel verlichting geven.


Koude of warmte bij een peesontsteking?

Ook dit is een vraag die veel in de praktijk gesteld wordt. We weten dat warmte ontspanning van pijnlijke stijve spieren kan geven. Het toedienen van ijspakkingen of compressen kan de pijn tijdelijk verminderen.

Zowel warmte als koude therapie heeft geen aantoonbaar positief effect op peesherstel. Pas het toe als je je er prettig bij voelt. Kwaad kan het namelijk niet.


Herstelduur schouderpees-
ontsteking

Het herstel van van pijn en functie kan enkele weken tot maanden duren. Pezen zijn structuren die van nature trager herstellen dan bijvoorbeeld een spier. Er zijn omstandigheden die het herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Zo weten we dat diabetes of andere auto-immuunziekten zoals reuma, sneller peesklachten kunnen ontwikkelen. Ook het herstel gaat bij deze groep langzamer.

rheumatische hand behandeling peesontsteking Fysiotherapie Middenweg
Daarnaast hebben roken, slechte voeding, stress, slecht slapen en weinig bewegen een aantoonbaar negatieve invloed op het peesherstel. Al deze factoren dienen in de revalidatie/behandeling besproken te worden.

Over het algemeen kan binnen een jaar weer een goede schouderfunctie worden bereikt.

Delen:

Plaats een Reactie

×
Top