Behandeling van de bicepspees

Bicepsklachten bovenarm fysiotherapie Middenweg

Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 23-06-2021
Geactualiseerd op 19-02-2022
⏱ Leestijd: 6 minuten

Behandeling van de bicepspees

De biceps is onze buigspier van de bovenarm. De spier bestaat uit 3 pezen. De langste van de drie loopt door in onze schouder en kan op den duur schouderklachten veroorzaken.

Behandeling van deze bicepspees kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of een operatie. Het beleid wordt bepaald door het type bicepsaandoening,

Zo kan er sprake zijn van een ontsteking, luxatie (uit de ‘kom’ schieten) of  scheuring. 

Alle behandelvormen kunnen je verder helpen. Maar wat bepaalt nu welke behandeling?


Functie van de bicepspees

Om de functie van de biceps te begrijpen volgt even een korte uitleg.

De biceps van de arm bestaat uit 2 (bi) spierbuiken. De buitenste spierbuik heeft een lange pees en loopt door tot in de schouder. De binnenste spierbuik heeft een korte pees en gaat naar de voorzijde van het schouderblad.

De 3e pees bevindt zich lager in de arm en hecht vast in de elleboog. Dit kun je op de illustratie onder zien.

Functie biceps

De biceps van de arm is een buigspier. Tijdens het aanspannen buigt hij de elleboog en heft de arm. Daarnaast draait de spier de handpalm naar boven. Bijvoorbeeld tijdens een sleutel in het slot omdraaien.

bicepspeesklachten fysiotherapie Middenweg

Tijdens bovenhandse bewegingen helpt de lange bicepspees de schouderkop in de kom te houden. Bij mensen met slecht functionerende schouderpezen (rotator cuff) is aangetoond dat de bicepspees harder moet werken.


Bicepspees
aandoeningen

We kennen 3 soorten bicepspeesaandoeningen;

 • ontsteking
 • ‘uit de kom gaan’  (subluxatie of luxatie)
 • scheur

1.Ontsteking van de bicepspees

Een ontsteking (tendinitis) van de lange bicepspees zien we vaker op latere leeftijd. Een peesontsteking ontstaat wanneer de pees meer dan gemiddeld wordt belast. Dit kan bij tillen, werpbewegingen of een val zijn. Een bicepspees ontsteking is in de meeste gevallen het gevolg van ander schouderpees letsel.

Ook afwijkingen van de kraakbeenrand van de schouderkom (labrum) kunnen tot klachten van de bicepspees leiden. De bicepspees zit hier namelijk aan vasthecht.

Symptomen van een ontsteking zijn pijn, zwelling en verdikking van de pees. Dit zijn in het beginstadium normale reacties van het lichaam. Het ontstekingsproces zet namelijk het herstelproces in gang.

2.’Uit de kom’ gaan van de pees

De lange bicepspees ligt in een geultje in de bovenarm. Dit geultje wordt gevormd door 2 botrichels, genaamd het Tuberculum majus en Tuberculum minus. Het zorgt samen met gewrichtsbandjes ervoor dat de pees op zijn plaats blijft.

Door een schouderbreuk, een val of simpelweg ouder worden kunnen deze structuren hun functie verliezen. De pees kan dan uit het geultje schieten.  Dit wordt een bicepsluxatie genoemd. Dit kun je goed zien op onderstaande echografische video.

Als de pees vervolgens weer terugschiet spreekt men van een subluxatie. Dit kan als een klik in de schouder worden waargenomen. Bij sommige mensen kan dit een verklaring voor aanhoudende schouderpijn zijn. Een operatie kan dan de oplossing zijn. Meer hierover lees je verderop.

3.Scheur van de bicepspees

De bicepspees kan in de schouder of bij zijn aanhechting in de elleboog scheuren. De bicepsscheur in de elleboog komt veel bij krachtsporters voor. In beide gevallen is een  tilbeweging de oorzaak.

De bicepsspier verliest door de peesscheur een deel van zijn ‘ophanging’ en zakt vervolgens uit naar beneden. Er kan dan een plotse bult in de bovenarm ontstaan.

Deze bult wordt ook wel het ‘Popeye-teken’ genoemd. Popeye was een strip- en tekenfilmheld uit de jaren ’30. Hij kreeg spontaan enorme spierballen na het eten van een blik spinazie.

Popeye teken scheur biceps fysio Middenweg

Een bicepspees scheurt overigens niet zomaar. Vaak is de pees al chronisch ontstoken en in een degeneratieve toestand. (‘ouderdomsslijtage’).

Diagnose van bicepspeesklachten

De diagnose van een bicepspeesklachten kan door middel van lichamelijk- en beeldvormend onderzoek gesteld worden.

Onderzoek

Op basis van het verhaal van de patiënt en het veranderde uiterlijk van de spier kan de diagnose met redelijke zekerheid gesteld worden.

De biceps kan op zijn functie worden getest. Dit gebeurt door middel van weerstandstesten. De spier en pees worden zo beoordeelt op zwakte en optredende pijn. Bij een scheur kan er tijdens het aanspannen van de spier een bult zichtbaar worden.

Behulp van echografie kan de toestand van de pees duidelijk in beeld worden gebracht

 

bicepspees gescheurd fysiotherapie Middenweg
‘Popeye teken’ bij een bicepsscheur

Echografisch onderzoek

Met echografie kan op een relatief goedkope en snelle wijze de bicepspees beoordeeld worden. Symptomen als zwelling, vocht, scheuring en het ‘uit de kom’ gaan van de pees zijn makkelijk in beeld te brengen. Fysiotherapie Middenweg beschikt over een dergelijk echografiesysteem.


Behandeling van de bicepspees

De behandeling van een bicepspeesafwijking dient alleen plaats te vinden indien de pijnklachten van grote invloed zijn op iemands dagelijks functioneren. Ik zal de behandelmogelijkheden in volgorde bespreken.

Fysiotherapie

Zonder operatie

Het merendeel van de bicepsklachten kan prima herstellen met een afwachtend beleid. Dit beleid kan bestaan uit rust, fysiotherapie en zonodig een injectie.

Relatieve rust is belangrijk. Dit houdt in dat je de pijnlijke arm- en schouderbewegingen zoveel mogelijk dient te vermijden. De oefentherapie richt zich eerst op functietraining van de omliggende schouderspieren. Herstel van pijn en armfunctie is vaak binnen een aantal maanden weer mogelijk.

Na operatie

Het fysiotherapeutisch behandelprotocol wordt bepaald door het type operatie en eventueel bijkomende afwijkingen.
Zo gaat een bicepsprobeem vaak samen met één of meerdere scheuren van de schouderpezen. Als deze pezen operatief gehecht zijn dient het revalidatieprogramma een stuk voorzichtiger te zijn.

Injectietherapie

Als de klachten ondanks fysiotherapeutische behandeling blijven aanhouden kan een injectie de volgende stap zijn. Deze wordt meestal onder echogeleide in het ziekenhuis gegeven. Zo kan men de pees zo dicht mogelijk benaderen.

Biceps operatie

Een operatie kan volgen als fysiotherapie en injecties niet helpt.
De chirurg heeft dan 3 behandelmogelijkheden. De keuze is afhankelijk van de leeftijd en het type afwijking van de bicepspees.

In onderstaande video kun je 2 veel gebruikte operatietechnieken (tenotomie en tenodese) zien. Deze worden zo nog even kort besproken.

Nettoyage (schoonmaken)

Met nettoyage wordt de pees vrijgemaakt van ontstekingsweefsel.
De pees is in dit geval nog van goede sterkte en kwaliteit. Dit wordt vaker bij jongere patiënten gezien.

Tenodese (vastzetten van de bicepspees)

Met een tenodese wordt het slechte deel van de pees bij zijn aanhechting losgehaald en verwijderd. Het overige, goede deel van de pees wordt vervolgens in het bot van de bovenarm vastgezet.

Er kan nu geen irritatie meer in de schouder optreden. Deze operatie heeft geen negatieve gevolgen voor de schouderfunctie.

Tenotomie (doornemen van de bicepspees)

Tenotomie is een alternatief voor de tenodese. Ook hier wordt een deel van de pees losgeknipt en verwijderd. Deze wordt echter niet vastgezet. Hierdoor treedt het bovengenoemde ‘Popeye fenomeen’ op. Ook deze techniek heeft geen negatieve gevolgen voor de schouderfunctie.

De arm is na de operatie al weer te gebruiken. Dit is mogelijk omdat er niets hoeft vast te groeien. Deze techniek wordt vaker bij ouderen toegepast.


Herstel na een bicepsoperatie

Het herstel na een bicepsoperatie van de schouder is afhankelijk van de gebruikte techniek. Indien de pees alleen is losgeknipt (tenotomie) kan de arm binnen 3 weken weer volledig gebruikt worden.

Als de pees is losgeknipt en vastgezet (tenodese) kan na 6 weken de arm weer volledig gebruikt worden. Lichte tilwerkzaamheden zijn weer mogelijk. Geadviseerd wordt de eerste 3 maanden nog niet zwaar te tillen.

Als naast de biceps ook de schouderpezen zijn gehecht kan de revalidatie 3 tot 6 maanden duren. De gehechtte pezen moet in deze tijd namelijk weer vastgroeien en aansterken.


bicepspees klachten fysiotherapie Middenweg
Samenvatting

Behandeling van de bicepspees kan bestaan uit fysiotherapie ,injecties of een operatie.

Bicepspeesklachten van de schouder kunnen op alle leeftijden voorkomen. Bij jongeren is dit wel zeldzaam.

De biceps heeft met name bij jongeren een steunende functie bij bovenhandse bewegingen. Bij onvoldoende functie van de schouderpezen neemt de bicepspeesfunctie toe.

Bicepsklachten kunnen het gevolg zijn van een ontsteking, uit de kom gaan van de pees of scheuring.

Bij alle bicepsaandoeningen is functieherstel zonder operatie mogelijk.

Mocht een operatie nodig zijn dan kan er worden gekozen voor: schoonmaken, vastzetten of verwijderen van de pees.

De snelheid van revalidatie wordt bepaald door het type operatie. Na 6 weken is de arm weer normaal te gebruiken. In geval van hechting van nabijgelegen schouderpezen duurt de revalidatie langer.

Delen:
 • Jose van eeren

  25 augustus 2021 bij 22:32 Beantwoorden

  Goede avond.ik heb sinds 2 maanden geleden hevige pijn in mijn bovenarm . Advise van de Huisarts was foto’s laten maken en een echo . Uitslag was een vochtophoping in mijn bicecepspees. Het advies was Fysiotherapie. Nu krijg ik oefeningen die ik doe maar veel pijn veroorzaakt . Nu is mijn vraag doe ik er goed aan of moet ik volledige rust houden ? Afwachtend u bericht . Met vriendelijke groet jose van eeren

  • Erik Versluis

   26 augustus 2021 bij 08:46 Beantwoorden

   Beste Jose,

   Het is voor mij moeilijk te beoordelen of het vocht verantwoordelijk is voor je klachten. Ik zie vaak bij niet pijnlijke schouders ook vocht bij pezen. De kans hierop neemt toe als we ouder worden.

   Als het vocht een gevolg is van een peesontsteking dan dient er binnen/tot de pijn geoefend te worden. Je mag in ieder geval geen toename van klachten krijgen. Dit zou je even met je fysiotherapeut moeten afstemmen.

   Mocht er geen verbetering optreden dan zouden ontstekingsremmers kunnen helpen. Dit zou je (op termijn) even met je huisarts kunnen bespreken.

   Ik adviseer je wel te blijven bewegen, voorzover dat geen toename van klachten geeft.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Anoniem

  27 augustus 2021 bij 14:07 Beantwoorden

  Goede middag mijnheer versluis.wat fijn dat U mijn vraag heeft beantwoord. Ik ben nu 4 weken op vakantie en heb dan geen contact met mijn fysiotherapeut vandaar dat ik het aan U stelde. Hartelijk dank voor u informatie en ga er mee aan de slag . Wat ik natuurlijk al deed .. mijn Fysiotherapeut denkt ook aan een frozen shoulder . Maar het zal een langdurige blessure blijven vermoed ik . Hartelijke Groet van jose en een fijn weekend gewenst

 • Erwin van twuijver

  23 juni 2022 bij 08:27 Beantwoorden

  Beste heer Versluis,
  Ik heb bicep operatie ondergaan in elleboog. Gedeeltelijk afgescheurd.
  Sinds eerste week mei uit gips vandaan.
  Na laatste controle 5 juni langzaam trainen met knijpbeugels en 5 kilo gewicht.
  Ik heb reactie in elleboog op dit moment.
  Lijkt op een plak in elleboog.
  Kunt u misschien zeggen of dit reactie is ivm belasten ( denk aan vocht ) maar ik ben er voorzichtig mee .
  Bicep is vastgezet aan bot .
  Middelste vinger blijft stijf gevoel houden maar denk dat dat misschien komt door operatie ?
  Heeft u advies voor mij ?
  De bicep zat voor operatie nog klein beetje vast niet helemaal door gescheurd.

  Mvg.
  Erwin

  • Erik Versluis

   23 juni 2022 bij 11:59 Beantwoorden

   Beste Erwin,

   Zijn de oefeningen je geadviseerd? Als je bicepsoefeningen (curls) doet met 5 kg dan is dat naar mijn mening in deze fase van je revalidatie te zwaar. Ik ga er dan ook vanuit dat je klachten door overbelasting komen.

   Behandelprotocollen schrijven voor dat je de eerste 3 maanden geen specifieke bicepsoefeningen mag doen. De vastgehechtte bicepspees is in deze periode namelijk nog erg kwetsbaar en moet stevig vastgroeien en verankeren in het bot.

   Na 3 maanden mogen oefeningen met lichte dumbells 1-2 kg gedaan worden. Zie hier de uitvoering ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6449020/

   Het stijve gevoel of eventuele tintelingen in je vingers zijn het gevolg van de operatie/gips immobilisatie. Deze zullen in de tijd verdwijnen.

   Ik weet niet of je onder behandeling van een fysiotherapeut bent, ik raad je anders aan dit wel te doen.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis , fysiotherapie Middenweg

 • Kourosh kahkeshan

  18 juli 2022 bij 01:47 Beantwoorden

  Hallooo, ik had een latarjet operatie gedaan en na weekje kan ik mijn bicep nog steeds niet aanspannen zeg maar. Is dit normaal of moet ik me zorgen maken.

  • Erik Versluis

   18 juli 2022 bij 10:17 Beantwoorden

   Beste,

   Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Je moet de komende 6-8 weken je biceps niet zwaar belasten, dus geen gewichttraining of tillen.

   Een deel van de bicepspezen is operatief namelijk verplaatst en dient goed vast te groeien.

   Veel succes,

   Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top