Behandeling van de gebroken schouder

gebroken schouder schouderprothese fysiotherapie Middenweg Amsterdam OOst

Behandeling van de gebroken schouder

De behandeling van een gebroken schouder verdient zorgvuldigheid.

Kleine schouderbreuken zijn soms moeilijk te diagnostiseren en kunnen dus gemist worden.

De behandeling kan bestaan uit een operatieve ingreep of een afwachtend beleid met fysiotherapie. 

Alle informatie over de soorten schouderbreuken, de behandeling en het herstel lees je hier.

Wat is een gebroken schouder?

schouderbreuk val

De gebroken schouder is een breuk van de schouderkop. Dit is het bovenste gedeelte van je bovenarm.

Een breuk kan ontstaan door een val direct op de schouder of met een gestrekte arm. Bij schaatsers en wielrenners komen dit soort letsels veel voor. Ook een schouder uit de kom (luxatie) kan tot een schouderbreuk leiden.

Schouderbreuken kunnen variëren van een klein botscheurtje tot een grote breuk. Grote botbreuken kunnen uit één of meerdere botfragmenten bestaan.

Schouderbreuken kunnen wel eens worden gemist! De breuk is namelijk niet altijd op een röntgenfoto zichtbaar. Ook kan men het letsel slechts afdoen als een kneuzing.

Grote breuken kunnen risicovol zijn. De bloedvatvoorziening kan in de schouder beschadigen. Het bot krijgt geen voeding en zuurstof meer en sterft uiteindelijk af. Dit wordt ook wel ‘kopnecrose’ genoemd. Het plaatsen van een schouderprothese kan dan noodzakelijk zijn.


Klachten bij een gebroken schouder

Bij een breuk kan de ernst van de klacht per persoon verschillen. Of er nu sprake is van een kleine of grote breuk, in beide gevallen ervaar je pijn en beperkingen bij het bewegen. Deze worden overigens niet alleen veroorzaakt door de breuk. Ook de zogenaamde ‘weke delen’ zoals het schouderkapsel, slijmbeurs, schouderpezen en -banden kunnen tijdens de val beschadigen en pijn veroorzaken.

Na het ongeval ben je door pijn en spierzwakte niet in staat je arm goed op te tillen. Dit kan een aantal weken duren, maar herstelt weer. Daarnaast is een pijnvrije slaaphouding aannemen lastig. Dit stoort zeker de eerste weken de nachtrust.

Na een aantal dagen kan er een bloeduitstorting (hematoom) in de schouder en bovenarm zichtbaar zijn. Mocht je nog geen arts hebben bezocht dan is dit een reden dit wel te doen.

Een bloeduitstorting na een val op de schouder is wat mij betreft een breuk tot het tegendeel bewezen is.

gebroken schouder bloeduitstorting arm fysiotherapie middenweg Amsterdam oost
Door gebrek aan beweging kan er een gedeeltelijke- tot totale verstijving van het schoudergewricht optreden. Dit wordt een ‘frozen shoulder’ genoemd. De frozen shoulder is een onschuldige maar wel vervelende complicatie. Het herstel van de schouderbeweeglijkheid vergt namelijk veel tijd.


Soorten schouderbreuken

Schouderbreuken kunnen variëren van klein tot groot. Het type breuk bepaalt het beleid. Dit kan conservatief (afwachtend) of operatief zijn.

 

gebroken schouderbreuken soorten

Kleine breuk van de schouder

Een kleine breuk of botscheur heeft geen medische behandeling nodig. Er wordt voor 2 tot 3 weken een mitella of sling voorgeschreven. Dit is om de schouder rust en bescherming te geven. Na 1 tot 2 weken mogen er rustige bewegingen onder schouderniveau worden uitgevoerd.

Na 2 tot 3 weken mogen de oefeningen rustig worden opgevoerd. De fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Van belang is de beweeglijkheid van de schouder goed te bewaken.

Uit ervaring weet ik dat er vaak te enthousiast wordt geoefend. Dit kan tot toename van pijnklachten leiden. Het toch al gevoelige schouderkapsel wordt namelijk nog meer geïrriteerd (capsulitis).

Als de schouderfunctie toeneemt kan de oefentherapie worden opgebouwd. Herstel van dagelijkse handelingen zoals bijvoorbeeld reiken, tillen en duwen heeft dan de voornaamste aandacht.

Loszittend botfragment van de schouder

Na een val kan een stuk bot met aanhechtende pezen losscheuren en verplaatsen. Dit noemt men ook wel een avulsie letsel.

Een breuk van het Tuberculum Majus is een bekend voorbeeld. Dit is een botrichel op de schouderkop waar 3 schouderpezen aan vastzitten.

tuberculum majus breuk schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Gebroken tuberculum majus

Het bofragment kan verplaatsen en klem komen te zitten in de schouderruimte. Deze blokkeert vervolgens het schoudergewricht. Het heffen van de arm is in dat geval niet meer mogelijk.

De orthopedisch chirurg kan het botfragment operatief terugplaatsen en vastzetten als deze meer dan 3 tot 5 millimeter is verplaatst.

De arm mag na de operatie 6 weken niet worden geheven en op de rug worden gebracht.

Na 6 weken mag onder leiding van de (schouder)fysiotherapeut de beweeglijkheid rustig geoefend worden. Oefening van de schouderspieren kan na 6 weken progressief worden opgebouwd.

Grote- of meerdere breuken van de schouder

Een gebroken schouder kan uit één of meerdere botfragmenten ontstaan. Dit kan tot een standverandering van de schouder leiden. Operatief herstel is dan noodzakelijk.

De orthopedisch chirurg kan de breuk met schroeven en plaatjes stabiliseren (osteosynthese). De normale anatomische vorm van de schouder wordt zo goed als mogelijk weer hersteld.

Complexe schouderbreuk
Bij een stabiele breuk zijn de botdelen niet verschoven. Een operatie is dan meestal niet nodig. De arm kan gedurende 7 tot 10 dagen in een sling worden gedragen.

Na 2 weken kan onder leiding van de fysiotherapeut worden gestart met lichte oefeningen. Deze zijn eerst gericht op beweeglijkheid van de schouder. Na 6 weken mogen spierversterkende oefeningen geleidelijk worden opgebouwd.


Herstelduur van een gebroken schouder

Het botherstel van een gebroken schouder varieert van 4 tot 7 weken. Dit wordt bepaald door de grootte van de breuk. Dit wil niet zeggen dat je daarna weer alles kunt doen. Pijn, stijfheid en verlies van spierfunctie beletten je de arm volledig te kunnen gebruiken. Houdt minimaal rekening met een periode van 8 weken tot 6 maanden.

Het klopt dat daar een ruimte marge in zit. De voortgang wordt bepaald door de grootte van het letsel, mate van stijfheid en bijkomend peesletsel.

Bij grote breuken is de natuurlijke stand van de schouder niet altijd te herstellen. Dit kan tot een blijvende bewegingsbeperking leiden.

Bij het ontslag uit het ziekenhuis wordt er vaak een schema met algemene schouderoefeningen meegegeven. Deze houden niet altijd rekening met de klachten van de individuele patiënt. Deze kunnen namelijk per persoon in ernst variëren. Ik ben dan ook een voorstander van een op maat gemaakt oefenprogramma.


Behandeling schouderbreuk bij Fysiotherapie Middenweg

Behandeling van een gebroken schouder richt zich op adequaat herstel van de breuk, dagelijkse functies en specifieke wensen van de patiënt. Het kent een drietal fasen.

Beschermingsfase: 6 weken

In deze fase wordt de beweeglijkheid van de schouder door met name de therapeut geoefend. De breuk mag nog niet teveel belast worden. Uitzondering zijn schouderbreuken die met schroeven en platen (osteosynthes) zijn gestabiliseerd. Deze kunnen sneller belast worden.

ADL fase: 6 -12 weken

In deze fase worden de algemeen dagelijkse levensverrichtingen geoefend. Handelingen die men in het dagelijks leven uitvoert. Voorbeelden zijn tillen, reiken, duwen etc.

Sportspecifieke fase: 3-6 maanden

Doet men aan schouderbelastende sportbeoefening? Dan zal het accent van de revalidatie worden gelegd op optimaliseren van de sportspecifieke schouderfuncties. Te denken valt aan werp- of slagbewegingen.

behandeling van een gebroken schouder

1. verbeteren schouderbeweeglijkheid

behandeling van een gebroken schouder

2. verbeteren spierfunctie

Samenvatting ‘behandeling gebroken schouder’

 • Schouderbreuken betreffen de kop van de schouder.
 • Breuken kunnen in ernst verschillen; kleine breuken kunnen zelfs onopgemerkt blijven.
 • Veel breuken kunnen zonder operatie worden behandeld.
 • Bij grote en instabiele breuken kan een operatie noodzakelijk zijn.
 • Bij alle typen schouderbreuken staan pijn en bewegingsbeperking de eerste weken op de voorgrond. Soms kan de schouder in toenemende mate verstijven.
 • Een gebroken schouder die leidt tot een ‘frozen shoulder’ heeft een langere revalidatie nodig.
 • Geforceerd door de pijn heen bewegen leidt meestal tot meer klachten en vertraagt het herstel.
 • Wat betreft het herstel van schouderfunctie zijn er persoonlijke verschillen. Deze zijn ook afhankelijk van het soort breuk en of men wel of niet is geopereerd.
 • Volledig herstel van schouderfunctie kan variëren van enkele maanden tot een jaar.
 • Bij grote schouderbreuken waarbij sprake is van een standverandering kan een blijvende bewegingsbeperking bestaan.

Literatuur.

 • Surgical vs nonsurgical treatment of adults with displaced fractures of the proximal humerus: the PROFHER randomized clinical trial. JAMA. 2015 Mar 10;313(10):1037-47. doi: 10.1001/jama.2015.1629
 • Mechanism of injury and morphology of the greater tuberosity fracture. Journal of shoulder and elbow surgery, 2006. Rangan A, Handoll H, Brealey S, Jefferson L, Keding A, Martin BC, Goodchild L, Chuang LH, Hewitt C, Torgerson D; PROFHER Trial Collaborators. C Bahrs, E Lingenfelter, F Fischer, EM Walters.
 • ‘The Shoulder’ , 4th Edition, A.Rockwood and A. Matsen

Dit artikel verscheen 07-09-2017 en is 11-02-2021 geactualiseerd.

Delen:
 • Bert

  13 december 2019 bij 10:25 Beantwoorden

  Ik heb mijn schouder gebroken 5 weken geleden nu uit de sling nog heel veel pijn en oefenen

  • Redactie

   18 december 2019 bij 16:14 Beantwoorden

   Is uw vraag of dit normaal is? Pijnklachten na een gebroken schouder kunnen 2-3 maanden aanhouden. Deze zullen geleidelijk afnemen mits de schouder niet te intensief, door de pijn heen geoefend wordt. Aanhoudende pijnklachten na oefenen dient dan ook vermeden te worden. Is dit een antwoord op uw vraag? MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Linda Cix

  19 januari 2020 bij 11:49 Beantwoorden

  24/10 gevallen met mountainbike. 9/12 gestart met kine.
  Nu is mijn toestand slechter dan voor ik naar kinisist geweest was. Elke nacht wordt ik wakker van de pijn ondanks diclofenac retard 75 mg.
  Ik had breukje van tuberculum major en minor.
  Is het normaal dat er gene vooruitgang is of moet ik mij zorgen maken?

  • Redactie

   19 januari 2020 bij 18:40 Beantwoorden

   Beste Linda,

   Een klein breukje van Tuberculum majus en/of minus herstelt voorspoedig, zolang er geen dislocatie (verplaatsing van het breukfragment) heeft plaatsgevonden. Daar ga ik niet vanuit aangezien een dergelijk letsel door de radioloog zou zijn opgemerkt. Pijnvrij herstel van schouderbreuken duurt lang, 6-12 weken kan voorkomen. Toename van pijn kan een paar oorzaken hebben; – de revalidatie is te intensief en pijnlijk. – Er ontwikkelt zich een schouderstijfheid (secundaire frozen shouder), – er is sprake van peesletsel van de schouder. Zeker boven de 40 jaar kan een dergelijk letsel bij een schouderbreuk voorkomen. Echografisch onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven. Het lijkt mij verstandig je schouderstatus met jouw kinisist te bespreken en horen wat haar/zijn visie is. Ik hoop dat je met dit antwoord een beetje geholpen bent. Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut, Fysiotherapie Middenweg.

 • Diana Vermolen

  13 februari 2020 bij 18:48 Beantwoorden

  Hallo ben Diana 67jr ben bijna 4 weken terug gevallen volgens foto scheurtje in mijn schouder nu mag ik fysio volgens mijn zorgverzekering zijn de eerste 20 behandelingen voor mezelf ik kan dat met mijn pensioen niet betalen wordt dus na 48 jaar weg bij CZ nu zocht ik eigenlijk hier voor wat oefeningen maar vind er geen weet U misschien waar .Kan al best wat alleen mijn arm optillen lukt nog niet

  • Redactie

   13 februari 2020 bij 21:43 Beantwoorden

   Beste Diana,

   Via onderstaande link tref je een aantal schouderoefeningen, opgenomen in een Amerikaanse revalidatiecentrum. Een aantal van deze oefeningen adviseer ik mijn cliënten ook.
   Mogelijk zullen niet alle oefeningen mogelijk zijn. Tracht in ieder geval de oefeningen tot de pijngrens uit te voeren. Kortdurende napijn is niet erg.

   Bij twijfel zou je ook 1 of 2 afspraken bij een fysiotherapeut kunnen maken. Hij of zij kan de oefeningen op uitvoering controleren en zonodig bijsturen of aanvullen.Je kunt ze voor een groot deel goed zelfstandig doen denk ik.

   Met groet, Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

   https://www.youtube.com/watch?v=vO76FlkROnk

 • Minten Suzy

  28 februari 2020 bij 14:26 Beantwoorden

  Ik heb een ernstige schouderbreuk 3 breuken ook de kop hebben ze ineen gepuzzeld naar de woorden van een zogenoemde topdokter .Heb ook nog twee breuken in de bovenarm
  Nu al bijna 3 maanden kan ik nog maar mijn arm opzij op 45% en voor 20% heffen.Volg kinesitherapie elke dag en heb nog altijd hevige pijn .Veel pijn stillers doen niet meer af
  Ik heb op een blok dag en nacht moeten slapen zo zes weken .Ik hou dat nimmer vol ! Wat met al die kramppijnen en soms stekende pijnen onverwachts.Ik woon alleen en heb hulp van verpleegsters om mij te wassen en aan te kleden
  Dat is hier in België allemaal gratis .ook is er mindervalide vervoer en boodschappers aan een schappelijke prijs.
  Ik ben 80 jaar maar ben gewoon te wandelen 10 km ..Ik durf niet meer,een jas krijg ik niet alleen aan.
  Mijn vraag is hoe lang dat nog gaat duren ? Als ik al maar kon auto rijden was dat al voor mij al een hele vooruitgang ?
  Komt dat nog goed?De operatie heeft zo lang geduurd zodat ik wakker zijnde de afwerking zonder verdoving heb meegemaakt .Een echt trauma
  Er zijn wel excuses gekomen.In de lift zagen ze dat de morfine niet was aangesloten.Daarna was het precies of ik in een hemel terecht kwam Even geen pijn
  Gelukkig betalen de ziekenkassen hier veel in België. Bijna alles omdat ik al 60% invalide was aan de andere arm sudeck atrofie . Als medewerkende echtgenote (niet ingeschreven ) heb je een pensioentje van uw man die overleden is zelfstandige is 1100 €.,maar geen invalide geld .Hoe is dat in Nederland ?

  • Erik Versluis

   2 maart 2020 bij 21:38 Beantwoorden

   Geachte mevrouw Minten,

   Een complexe schouderbreuk zoals in u geval leidt vrijwel altijd tot een bewegingsbeperking in één of meerder richtingen. Het is voor mij moeilijk afgaande op alleen uw verhaal te bepalen hoe het herstel zal gaan verlopen. 3 maanden na operatie is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Vragen over het herstel zou ik zeker aan uw behandelend arts en kinesitherapeut voorleggen. Mochten zij een afwachtend beleid willen aanhouden dan is een jaar realistisch. Vaak wil de behandelend specialist de patiënt na die tijd nog eens terugzien. Verder functieherstel kan zelfs na 12 maanden nog in enige mate plaatsvinden. Vragen over uitkeringen / sociale zekerheid vallen helaas buiten dit topic.

   MvG Erik Versluis, fysiotherapeut

 • Michaux Betty

  30 augustus 2020 bij 15:30 Beantwoorden

  Heb bij een val met de fiets mijn schouder gebroken een fragiele breuk in vier delen met nu een melitta is 11dagen geleden gebeurd einig idee wanneer ik terug mag fietsen Betty

  • Erik Versluis

   31 augustus 2020 bij 21:14 Beantwoorden

   Beste mevrouw Michaux,

   Na een schouderbreuk is het algemene advies 6-8 weken geen auto of fiets te besturen. Na die tijd kan er van worden uitgegaan dat de breuk weer hersteld is.
   Natuurlijk dient de arm en schouder weer voldoende sterk te zijn om het fietsstuur vast te kunnen houden, om zodoende veilig aan het verkeer deel te nemen.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapeut

 • pisera heidi

  2 december 2020 bij 12:51 Beantwoorden

  Hallo ik ben Heidi 45j ik heb in augustus een ongeluk gehad ik ben door een wagen aangereden en ben met mn schouder tegen de wagen gevallen (ikzelf was met de fiets).
  ik ben dan geopereerd aan mn schouder van een bankart-laesie en tuberculum maius fractuur. tot op vandaag ga ik 3x per week naar de kinesist maar ik vind dat we maar traag vooruit gaan . Mijn schouder word stijver ondanks dat ik thuis ook nog oefeningen doe. Als ik van bij de kinesist kom is het wel terug soepeler.Ook heb ik nog veel pijn.
  Hebt u een idee hoelang ik ongeveer nodig heb om te revalideren. Nu kan ik al een deur opendoen maar veel hoger dan een deurklink geraakt ik nog niet.Met vriendelijke groeten Heidi

  • Erik Versluis

   3 december 2020 bij 10:20 Beantwoorden

   Beste Heidi,

   In dit stadium van je revalidatie zou je schouder wel beweeglijker moeten zijn. Het zou kunnen zijn dat je een frozen shoulder aan het ontwikkelen bent of inmiddels hebt. Deze (onschuldige) aandoening kan na een schouderoperatie optreden. Je kunt dit testen door je elleboog haaks gebogen (90 graden) tegen je lichaam te houden en vervolgens naar buiten de draaien. Probeer je hand ook eens op de rug te leggen. Mochten deze bewegingen erg beperkt dan zou dit vermoeden juist kunnen zijn, Je kinesist zou dit wel moeten kunnen onderzoeken. Even los van een frozen shoulder zou je na een Bankartoperatie na 6 maanden wel weer een goed functionerende schouder moeten hebben.

   Info over een frozen shoulder: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

   Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Mary-Ann Van Van Gestel

  12 december 2020 bij 08:41 Beantwoorden

  Beste,
  Ik heb mijjn schouder kop breuk op gelopen door een black out ben ik gevallen tegen een betonnen bloembak.
  Dit is inmiddels 7 weken geleden en ik kan helemaal niets meer
  De arts zegt ” het geneest vanzelf een revalidatie arts vind het raar dat ik niet geopereerd ben op mijn leeftijd ( 60) .
  Wat adviseert u

  • Erik Versluis

   12 december 2020 bij 15:00 Beantwoorden

   Beste mevrouw van Gestel.

   Ik ga er vanuit dat uw schouderbreuk niet in aanmerking kwam voor een operatie. Of men wel of niet geopereerd wordt is niet alleen afhankelijk van de leeftijd. Als het een gecompliceerde breuk betreft met meerdere fragmenten dan kan een operatie op hogere leeftijd nodig zijn. Maar veel schouderbreuken kunnen met alleen een mitella behandeld worden.

   Dat de arts zegt dat de schouderbreuk vanzelf geneest klopt in wezen. Echter, de schouderfunctie kan nog lange tijd ernstig beperkt blijven. Vaak ten gevolge van de immobilisatieperiode. Daar wordt naar mijn ervaring weinig voorlichting over gegeven.
   De schouder kan erg verstijven en pijn en flinke functiebeperking geven. Als uw revalidatie arts vindt dat u geopereerd had moeten worden dan zou hij dit met de behandelend chirurg moeten bespreken. Dit voorkomt onduidelijkheid en bovenal onzekerheid bij u.

   U geeft aan dat u momenteel niets kunt. Uit ervaring weet ik dat veel mensen 7 weken tot 3 maanden na een schouderbreuk nog flink beperkt kunnen zijn in het dagelijks leven. Ik vind dit dus niet verontrustend. Ik neem aan dat u bij een fysiotherapeut of kinesist (België) revalideert. Zij zouden u goed moeten kunnen informeren over het behandelplan, het herstel en de vooruitzichten.

   Ik hoop dat u met deze informatie even verder kunt.
   Ik wens u veel sterkte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Dorssers

  7 januari 2021 bij 11:23 Beantwoorden

  Ik heb mijn bovenarm net onder schouder blad recht gebroken en bij kop zijn 2 breuken het begint al goed te heilen
  Het gaat goed ook geen pijn begin mijn onderarm al redelijk te gebruiken alleen van af breuk nu 6 weken geleden in bed gezicht koud en ze dra ik benen naast bed heb krijg ik een heel warm hoofd geen koorts is hier een verklaring voor ben er verder ook goed aan of hebben dit meer mensen mee gemaakt

  • Erik Versluis

   7 januari 2021 bij 16:04 Beantwoorden

   beste heer/mevrouw,

   Ik geloof niet dat dit te maken heeft met uw schouderbreuk. Wellicht zou deze vraag eens aan uw huisarts kunnen stellen.

   Ik wens u veel sterkte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Karen

  10 januari 2021 bij 23:52 Beantwoorden

  Ii had 4 dagen geleden een ongeval. De spoed vertelde me dat het een klein avulsiefractuurtje is in mijn schouder. Ik mag overmorgen naar een orthopedist. Momenteel krijg ik pijn ter hoogte van men ribben/borst rondom men hele lijf. Is dit door de fixatie schouderband? Door andere spieren te gebruiken? Ik heb totaal geen kracht in men arm, is dat normaal? Is bij zo een kleine fractuur zeker geen operatie nodig of is er wel ook een kans dat dit toch zal nodig zijn?

  • Erik Versluis

   11 januari 2021 bij 09:14 Beantwoorden

   Beste Karen,

   Een avulsie (afscheur) breukje betreffen kleine breukjes. Deze behoeven geen operatieve behandeling, tenzij deze een stuk van zijn plaats verschoven is. Dat had je dan waarschijnlijk al wel van de spoedarts gehoord.

   De klachten rond je ribben, borst kunnen van de schouderband zijn, maar mogelijk ook nog het gevolg van het ongeval.

   Ik kan niet opmaken wat je leeftijd is, maar op oudere leeftijd is er een kans dat je een of meerdere schouderpezen beschadigen. Dit kunnen ze met een echografisch onderzoek beoordelen.

   Overigens kan krachtverlies van de arm ook door pijn veroorzaakt worden. Dit zal de komende weken minder worden.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • DE MUYT CARMEN

  6 maart 2021 bij 10:59 Beantwoorden

  IK BEN DEZE WEEK TIJDENS HET PAARDRIJDEN VAN MIJN PAARD GEVALLEN
  IK KWAM OP MIJN SCHOUDER TERECHT
  DIAGNOSE .; FISSUUR IN HET TUBERCULUM MAJUS
  WAT BETEKENT EIGENLIJK FISSUUR ?
  IK BEN 47 JAAR
  VAN MEDICATIE WERD NIET GESPROKEN
  KAN IK DE PIJN EEN BEETJE WEGNEMEN MET MN DAFALGAN OF PARACETAMOL
  IS EEN ONTSTEKINGS REMMER ZOALS IBUPROFEN AAN TE RADEN ?

  • Erik Versluis

   7 maart 2021 bij 18:59 Beantwoorden

   Beste Carmen,

   Een fissuur is een scheurtje in het bot. Een soort mini breukje. Deze worden vaak in de schouder gezien na een val.
   Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Het scheurtje geneest voorspoedig. Mijn ervaring is wel dat pijnklachten wat langer aanwezig kunnen zijn.

   Voor het herstel is medicatie niet nodig. Dafalgan/paracetamol kunnen de pijn wat verminderen maar grijpen niet aan op de ontsteking. Dit doet ibuprofen wel. Ontsteking treedt overigens na ieder lichamelijk letsel op en staat ten dienste van het genezingsproces.

   Mocht je nachtrust door pijn verstoord worden en paracetamol niet werken, dan zou ibuprofen kunnen helpen. Maar als je zonder medicatie kunt zou ik dat zeker proberen.

   Veel sterkte.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Omer Poschet

  17 april 2021 bij 08:14 Beantwoorden

  Geachte
  Ik ben 25 dagen geleden gevallen op de stoep met als gevolg een gebroken rechter schouder.
  RX en CTscan genomen.
  Conclusie: Dwarse subcapitale humerusfractuur met impactie maar zonder significante verplaatsing. Longitudinale en plurifragmentaire avulsiefractuur van het tuberculum majus.
  Heb enkele weken een mitella gedragen.
  Doe nu oefeningen en ga naar de fysiotherapeut.
  Heb indruk dat de pijn erger wordt na de oefeningen.
  Moet men de oefeningen kunnen doen zonder pijn of mag men een zekere pijn voelen?
  Hoe ver kan men gaan inzake de pijngrens?
  Kan het bot verplaatsen als men te intensief oefent?
  Hoelang kan de pijn blijven aanhouden en is de kans dat ik mijn schouder voor 100% zal kunnen gebruiken.
  Hopend op een gunstig gevolg verblijf ik met de meeste hoogachting.
  Mvg.

  • Erik Versluis

   19 april 2021 bij 10:51 Beantwoorden

   Geachte heer Poschet,

   Dat u in deze periode nog pijn ervaart is normaal. Het is naar mijn mening wel belangrijk binnen- of tot de pijngrens te oefenen. Aanhoudende pijn voor uren of dagen belemmert de revalidatievoortgang,

   Hefbewegingen zou ik deze periode nog niet aanbevelen. Deze zijn nu nog belastend voor het bot en aangrenzende pezen, zeker in geval van het Tuberculum majus. Na 6 weken zou dit op geleide van de pijn geleidelijk geoefend kunnen worden waarbij eerst met een korte lastarm wordt geoefend (met gebogen arm).

   Pijnklachten kunnen weken tot een aantal maanden duren. Dit verschilt per persoon. Mijn ervaring is dat na 6 maanden de pijnklachten meer op de achtergrond komen te staan. Eerder is natuurlijk ook mogelijk. De kans dat u uw schouder weer 100% kunnen gebruiken is realistisch tussen de 9 en 12 maanden. Let wel, dit kan dus ook al eerder zijn!

   Ik zou uw ervaringen ook goed met uw behandelend therapeut bespreken. In deze fase zijn er genoeg oefeningen tbv beweeglijkheid en spierfunctie welke op voor u acceptabele wijze uitgevoerd kunnen worden.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Yannick van halen

  8 mei 2021 bij 22:25 Beantwoorden

  Beste ik heb 2 weken geleden mijn schouder ontwricht en dan gebroken door enkel te sporten met name dipoefeningen ( zeer diep wel ) heb nog heel veel last en pijn maar mijn vraag is het normaal dat 1 schouder kan breken tijdens dippen? Heb geen voorgeschiedenis of andere spontane breuken gehad ofzo? De dokters weten ook niet hoe dit kan.

  • Erik Versluis

   10 mei 2021 bij 08:27 Beantwoorden

   Beste Yannick,

   Weet je ook wel deel van je schouder gebroken is? Breuken bij een ontwrichting komen voor waar de schouderpezen vastzitten. Deze trekken met kracht aan het bot dat vervolgens kan breken.
   Dit worden avulsiebreuken genoemd. Dit zien we meestal op jongere leeftijd.

   Nog weken pijnklachten ervaren na een breuken is normaal. Deze zullen geleidelijk gaan afnemen. De eerst 6 weken dien je de arm niet boven schouderhoogte te belasten. De breuk en aangrenzende pezen dienen in deze tijd te herstellen.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • m.vreeke

  16 juli 2021 bij 11:44 Beantwoorden

  beste, op 22 april brak ik na een val mijm schouder. aanvankelijk schoof het losse stukje naar boben en zelfs naar achteren. de operatie was gepland en vlak daarvoor nog een foto gemaskt. tot grote verwondering zat het stukje weer op zn plaats met zo n 4 mm ruimte. Er werd besoten niet te opreren. al na twee weken mocht ik de sleng afdoen en.sinds vijf weken heb ik fysiotherapie. helaas wordt de pijn erger en er is geen vooruitgang. ik zelfs koorts in de avond. mijn vraag is dan ook of dit abnormaal is of is dit een bijwerking van eennof ander?

  • Erik Versluis

   16 juli 2021 bij 17:43 Beantwoorden

   Beste meneer/mevrouw,

   Een toename van pijn kan meerdere oorzaken hebben. Zoals te intensief oefenen. Ook een verstijving van de schouder (frozen shoulder) wil na een schouderbreuk nog wel eens optreden. Dit kan met toenemende pijnklachten gepaard gaan.

   Het lijkt mij raadzaam uw toenemende klachten met uw behandelend therapeut en arts te bepreken. Dit om te bepalen of het tot nu toe gevoerde beleid de juiste is. Mogelijk zou (tijdelijk) ondersteunende medicatie uw pijnklachten kunnen verminderen. Goed om dit ook met uw arts te bespreken.

   Ik hoop dat u met deze informatie verder kunt.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top