Behandeling van de gebroken schouder

gebroken schouder schouderprothese fysiotherapie Middenweg Amsterdam OOst

Auteur: Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 09-09-2017
Herzien op 19-06-2024
⏱ Leestijd: 7 minuten

Behandeling van de gebroken schouder

De behandeling van een gebroken schouder verdient zorgvuldig onderzoek en behandeling.

In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten schouderbreuken, de behandeling en het herstel.

Wat is een gebroken schouder?

Een gebroken schouder is een breuk van de schouderkop, het bovenste gedeelte van je bovenarm.  Een schouderbreuk kan ontstaan door een val direct op de schouder of met een gestrekte arm, en komt vaak voor bij schaatsers en wielrenners. Ook een schouder uit de kom (luxatie) kan tot een schouderbreuk leiden.

Schouderbreuken variëren van een klein botscheurtje tot een grote breuk en kunnen uit één of meerdere botfragmenten bestaan.

gebroken schouder schouderprothese fysiotherapie Middenweg Amsterdam OOst

 

Klachten bij een gebroken schouder

Bij een schouderbreuk kan de hevigheid van de klachten per persoon verschillen. Of het nu een kleine of grote breuk betreft,  pijn en beperkingen bij het bewegen zijn in beide gevallen aanwezig.  Daarnaast kunnen de zogenaamde ‘weke delen’ zoals het schouderkapsel, slijmbeurs, schouderpezen en -banden beschadigen en pijn en bewegingsbeperking veroorzaken.

Symptomen kunnen enkele weken duren maar herstellen meestal. Een bloeduitstorting (hematoom) in de schouder en bovenarm kan een aantal dagen zichtbaar zijn.

gebroken schouder bloeduitstorting arm fysiotherapie middenweg Amsterdam oost

Soorten schouderbreuken

Schouderbreuken kunnen variëren van klein tot groot,  en het type breuk bepaalt het beleid. Dit kan conservatief (afwachtend met een mitella) of operatief zijn.

 

gebroken schouderbreuken soorten

Kleine breuk van de schouder

 • Een kleine breuk of botscheur heeft geen medische behandeling nodig. Een mitella of sling wordt voorgeschreven voor twee tot drie weken om de schouder rust en bescherming te geven.
 • Na één tot twee weken kunnen rustige bewegingen onder schouderniveau worden uitgevoerd. Heffen van de arm moet worden vermeden.
 • Na twee tot drie weken mogen de oefeningen rustig worden opgevoerd, onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Loszittend botfragment van de schouder

 • Een stuk bot met aanhechtende pezen kan losscheuren en verplaatsen, bekend als een ‘avulsie letsel’
 • Bij een verplaatst botfragment kan een operatie noodzakelijk zijn om het terug te plaatsen en vast te zetten.
 • Na de operatie mag de arm 6 weken niet worden geheven of op de rug worden gebracht.

tuberculum majus breuk schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Grote of meerdere breuken van de schouder

 • Groter schouderbreuken kunnen uit meerdere botfragmenten bestaan en vaak operatief hersteld.
 • Bij stabiele breuken die niet verschoven zijn , is een operatie meestal niet nodig. De arm kan tot 6 weken in een sling moeten worden gedragen.

Complexe schouderbreuk

Herstelduur van een gebroken schouder

Het botherstel van een gebroken schouder varieert van vier tot zeven weken, afhankelijk van de grootte van de breuk. Houdt rekening met een herstelperiode van acht weken tot zes maanden.

Herstel na een schouderbreuk fysiotherapie Middenweg

Bij grote breuken kan de natuurlijke stand van de schouder niet altijd te hersteld worden, wat tot een blijvende bewegingsbeperking leiden.

Behandeling schouderbreuk

Behandeling van een gebroken schouder richt zich op adequaat herstel van de breuk, dagelijkse functies en specifieke wensen van de patiënt. Het kent een drietal fasen.

1. Beschermingsfase (6 weken)

Beweeglijkheid van de schouder wordt door de therapeut geoefend, zonder de breuk teveel te belasten. Uitzondering zijn schouderbreuken die met schroeven en platen zijn gestabiliseerd.

2. ADL fase (6 -12 weken)

Algemeen Dagelijkse levensverrichtingen worden geoefend, zoals tillen, reiken, duwen etc.

3. Sportspecifieke fase (3-6 maanden)

Bij schouderbelastende sportbeoefening wordt het accent gelegd op optimaliseren van de sportspecifieke schouderfuncties zoals  werp,  slag of smashbewegingen.

behandeling van een gebroken schouder

1. verbeteren schouderbeweeglijkheid

behandeling van een gebroken schouder

2. verbeteren spierfunctie

Samenvatting

Schouderbreuken betreffen de kop van de schouder. Breuken kunnen in ernst verschillen; kleine breuken kunnen zelfs onopgemerkt blijven. Veel breuken kunnen zonder operatie worden behandeld. Bij grote en instabiele breuken kan een operatie noodzakelijk zijn.

Bij alle typen schouderbreuken staan pijn en bewegingsbeperking de eerste weken op de voorgrond. Een gebroken schouder die leidt tot een ‘frozen shoulder’ heeft een langere revalidatie nodig. Geforceerd door de pijn heen bewegen leidt meestal tot meer klachten en vertraagt het herstel.

Volledig herstel van schouderfunctie kan variëren van enkele maanden tot een jaar. Bij grote schouderbreuken waarbij sprake is van een standverandering kan een blijvende bewegingsbeperking bestaan.

Literatuur.

 • Surgical vs nonsurgical treatment of adults with displaced fractures of the proximal humerus: the PROFHER randomized clinical trial. JAMA. 2015 Mar 10;313(10):1037-47. doi: 10.1001/jama.2015.1629
 • Mechanism of injury and morphology of the greater tuberosity fracture. Journal of shoulder and elbow surgery, 2006. Rangan A, Handoll H, Brealey S, Jefferson L, Keding A, Martin BC, Goodchild L, Chuang LH, Hewitt C, Torgerson D; PROFHER Trial Collaborators. C Bahrs, E Lingenfelter, F Fischer, EM Walters.
 • ‘The Shoulder’ , 4th Edition, A.Rockwood and A. Matsen

Dit artikel verscheen 07-09-2017 en is 19-06-2024 geactualiseerd.

Delen:
 • Bert

  13 december 2019 bij 10:25 Beantwoorden

  Ik heb mijn schouder gebroken 5 weken geleden nu uit de sling nog heel veel pijn en oefenen

  • Redactie

   18 december 2019 bij 16:14 Beantwoorden

   Is uw vraag of dit normaal is? Pijnklachten na een gebroken schouder kunnen 2-3 maanden aanhouden. Deze zullen geleidelijk afnemen mits de schouder niet te intensief, door de pijn heen geoefend wordt. Aanhoudende pijnklachten na oefenen dient dan ook vermeden te worden. Is dit een antwoord op uw vraag? MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Linda Cix

  19 januari 2020 bij 11:49 Beantwoorden

  24/10 gevallen met mountainbike. 9/12 gestart met kine.
  Nu is mijn toestand slechter dan voor ik naar kinisist geweest was. Elke nacht wordt ik wakker van de pijn ondanks diclofenac retard 75 mg.
  Ik had breukje van tuberculum major en minor.
  Is het normaal dat er gene vooruitgang is of moet ik mij zorgen maken?

  • Redactie

   19 januari 2020 bij 18:40 Beantwoorden

   Beste Linda,

   Een klein breukje van Tuberculum majus en/of minus herstelt voorspoedig, zolang er geen dislocatie (verplaatsing van het breukfragment) heeft plaatsgevonden. Daar ga ik niet vanuit aangezien een dergelijk letsel door de radioloog zou zijn opgemerkt. Pijnvrij herstel van schouderbreuken duurt lang, 6-12 weken kan voorkomen. Toename van pijn kan een paar oorzaken hebben; – de revalidatie is te intensief en pijnlijk. – Er ontwikkelt zich een schouderstijfheid (secundaire frozen shouder), – er is sprake van peesletsel van de schouder. Zeker boven de 40 jaar kan een dergelijk letsel bij een schouderbreuk voorkomen. Echografisch onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven. Het lijkt mij verstandig je schouderstatus met jouw kinisist te bespreken en horen wat haar/zijn visie is. Ik hoop dat je met dit antwoord een beetje geholpen bent. Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut, Fysiotherapie Middenweg.

 • Diana Vermolen

  13 februari 2020 bij 18:48 Beantwoorden

  Hallo ben Diana 67jr ben bijna 4 weken terug gevallen volgens foto scheurtje in mijn schouder nu mag ik fysio volgens mijn zorgverzekering zijn de eerste 20 behandelingen voor mezelf ik kan dat met mijn pensioen niet betalen wordt dus na 48 jaar weg bij CZ nu zocht ik eigenlijk hier voor wat oefeningen maar vind er geen weet U misschien waar .Kan al best wat alleen mijn arm optillen lukt nog niet

  • Redactie

   13 februari 2020 bij 21:43 Beantwoorden

   Beste Diana,

   Via onderstaande link tref je een aantal schouderoefeningen, opgenomen in een Amerikaanse revalidatiecentrum. Een aantal van deze oefeningen adviseer ik mijn cliënten ook.
   Mogelijk zullen niet alle oefeningen mogelijk zijn. Tracht in ieder geval de oefeningen tot de pijngrens uit te voeren. Kortdurende napijn is niet erg.

   Bij twijfel zou je ook 1 of 2 afspraken bij een fysiotherapeut kunnen maken. Hij of zij kan de oefeningen op uitvoering controleren en zonodig bijsturen of aanvullen.Je kunt ze voor een groot deel goed zelfstandig doen denk ik.

   Met groet, Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

   https://www.youtube.com/watch?v=vO76FlkROnk

 • Minten Suzy

  28 februari 2020 bij 14:26 Beantwoorden

  Ik heb een ernstige schouderbreuk 3 breuken ook de kop hebben ze ineen gepuzzeld naar de woorden van een zogenoemde topdokter .Heb ook nog twee breuken in de bovenarm
  Nu al bijna 3 maanden kan ik nog maar mijn arm opzij op 45% en voor 20% heffen.Volg kinesitherapie elke dag en heb nog altijd hevige pijn .Veel pijn stillers doen niet meer af
  Ik heb op een blok dag en nacht moeten slapen zo zes weken .Ik hou dat nimmer vol ! Wat met al die kramppijnen en soms stekende pijnen onverwachts.Ik woon alleen en heb hulp van verpleegsters om mij te wassen en aan te kleden
  Dat is hier in België allemaal gratis .ook is er mindervalide vervoer en boodschappers aan een schappelijke prijs.
  Ik ben 80 jaar maar ben gewoon te wandelen 10 km ..Ik durf niet meer,een jas krijg ik niet alleen aan.
  Mijn vraag is hoe lang dat nog gaat duren ? Als ik al maar kon auto rijden was dat al voor mij al een hele vooruitgang ?
  Komt dat nog goed?De operatie heeft zo lang geduurd zodat ik wakker zijnde de afwerking zonder verdoving heb meegemaakt .Een echt trauma
  Er zijn wel excuses gekomen.In de lift zagen ze dat de morfine niet was aangesloten.Daarna was het precies of ik in een hemel terecht kwam Even geen pijn
  Gelukkig betalen de ziekenkassen hier veel in België. Bijna alles omdat ik al 60% invalide was aan de andere arm sudeck atrofie . Als medewerkende echtgenote (niet ingeschreven ) heb je een pensioentje van uw man die overleden is zelfstandige is 1100 €.,maar geen invalide geld .Hoe is dat in Nederland ?

  • Erik Versluis

   2 maart 2020 bij 21:38 Beantwoorden

   Geachte mevrouw Minten,

   Een complexe schouderbreuk zoals in u geval leidt vrijwel altijd tot een bewegingsbeperking in één of meerder richtingen. Het is voor mij moeilijk afgaande op alleen uw verhaal te bepalen hoe het herstel zal gaan verlopen. 3 maanden na operatie is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Vragen over het herstel zou ik zeker aan uw behandelend arts en kinesitherapeut voorleggen. Mochten zij een afwachtend beleid willen aanhouden dan is een jaar realistisch. Vaak wil de behandelend specialist de patiënt na die tijd nog eens terugzien. Verder functieherstel kan zelfs na 12 maanden nog in enige mate plaatsvinden. Vragen over uitkeringen / sociale zekerheid vallen helaas buiten dit topic.

   MvG Erik Versluis, fysiotherapeut

 • Michaux Betty

  30 augustus 2020 bij 15:30 Beantwoorden

  Heb bij een val met de fiets mijn schouder gebroken een fragiele breuk in vier delen met nu een melitta is 11dagen geleden gebeurd einig idee wanneer ik terug mag fietsen Betty

  • Erik Versluis

   31 augustus 2020 bij 21:14 Beantwoorden

   Beste mevrouw Michaux,

   Na een schouderbreuk is het algemene advies 6-8 weken geen auto of fiets te besturen. Na die tijd kan er van worden uitgegaan dat de breuk weer hersteld is.
   Natuurlijk dient de arm en schouder weer voldoende sterk te zijn om het fietsstuur vast te kunnen houden, om zodoende veilig aan het verkeer deel te nemen.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapeut

 • pisera heidi

  2 december 2020 bij 12:51 Beantwoorden

  Hallo ik ben Heidi 45j ik heb in augustus een ongeluk gehad ik ben door een wagen aangereden en ben met mn schouder tegen de wagen gevallen (ikzelf was met de fiets).
  ik ben dan geopereerd aan mn schouder van een bankart-laesie en tuberculum maius fractuur. tot op vandaag ga ik 3x per week naar de kinesist maar ik vind dat we maar traag vooruit gaan . Mijn schouder word stijver ondanks dat ik thuis ook nog oefeningen doe. Als ik van bij de kinesist kom is het wel terug soepeler.Ook heb ik nog veel pijn.
  Hebt u een idee hoelang ik ongeveer nodig heb om te revalideren. Nu kan ik al een deur opendoen maar veel hoger dan een deurklink geraakt ik nog niet.Met vriendelijke groeten Heidi

  • Erik Versluis

   3 december 2020 bij 10:20 Beantwoorden

   Beste Heidi,

   In dit stadium van je revalidatie zou je schouder wel beweeglijker moeten zijn. Het zou kunnen zijn dat je een frozen shoulder aan het ontwikkelen bent of inmiddels hebt. Deze (onschuldige) aandoening kan na een schouderoperatie optreden. Je kunt dit testen door je elleboog haaks gebogen (90 graden) tegen je lichaam te houden en vervolgens naar buiten de draaien. Probeer je hand ook eens op de rug te leggen. Mochten deze bewegingen erg beperkt dan zou dit vermoeden juist kunnen zijn, Je kinesist zou dit wel moeten kunnen onderzoeken. Even los van een frozen shoulder zou je na een Bankartoperatie na 6 maanden wel weer een goed functionerende schouder moeten hebben.

   Info over een frozen shoulder: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

   Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Mary-Ann Van Van Gestel

  12 december 2020 bij 08:41 Beantwoorden

  Beste,
  Ik heb mijjn schouder kop breuk op gelopen door een black out ben ik gevallen tegen een betonnen bloembak.
  Dit is inmiddels 7 weken geleden en ik kan helemaal niets meer
  De arts zegt ” het geneest vanzelf een revalidatie arts vind het raar dat ik niet geopereerd ben op mijn leeftijd ( 60) .
  Wat adviseert u

  • Erik Versluis

   12 december 2020 bij 15:00 Beantwoorden

   Beste mevrouw van Gestel.

   Ik ga er vanuit dat uw schouderbreuk niet in aanmerking kwam voor een operatie. Of men wel of niet geopereerd wordt is niet alleen afhankelijk van de leeftijd. Als het een gecompliceerde breuk betreft met meerdere fragmenten dan kan een operatie op hogere leeftijd nodig zijn. Maar veel schouderbreuken kunnen met alleen een mitella behandeld worden.

   Dat de arts zegt dat de schouderbreuk vanzelf geneest klopt in wezen. Echter, de schouderfunctie kan nog lange tijd ernstig beperkt blijven. Vaak ten gevolge van de immobilisatieperiode. Daar wordt naar mijn ervaring weinig voorlichting over gegeven.
   De schouder kan erg verstijven en pijn en flinke functiebeperking geven. Als uw revalidatie arts vindt dat u geopereerd had moeten worden dan zou hij dit met de behandelend chirurg moeten bespreken. Dit voorkomt onduidelijkheid en bovenal onzekerheid bij u.

   U geeft aan dat u momenteel niets kunt. Uit ervaring weet ik dat veel mensen 7 weken tot 3 maanden na een schouderbreuk nog flink beperkt kunnen zijn in het dagelijks leven. Ik vind dit dus niet verontrustend. Ik neem aan dat u bij een fysiotherapeut of kinesist (België) revalideert. Zij zouden u goed moeten kunnen informeren over het behandelplan, het herstel en de vooruitzichten.

   Ik hoop dat u met deze informatie even verder kunt.
   Ik wens u veel sterkte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Dorssers

  7 januari 2021 bij 11:23 Beantwoorden

  Ik heb mijn bovenarm net onder schouder blad recht gebroken en bij kop zijn 2 breuken het begint al goed te heilen
  Het gaat goed ook geen pijn begin mijn onderarm al redelijk te gebruiken alleen van af breuk nu 6 weken geleden in bed gezicht koud en ze dra ik benen naast bed heb krijg ik een heel warm hoofd geen koorts is hier een verklaring voor ben er verder ook goed aan of hebben dit meer mensen mee gemaakt

  • Erik Versluis

   7 januari 2021 bij 16:04 Beantwoorden

   beste heer/mevrouw,

   Ik geloof niet dat dit te maken heeft met uw schouderbreuk. Wellicht zou deze vraag eens aan uw huisarts kunnen stellen.

   Ik wens u veel sterkte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Karen

  10 januari 2021 bij 23:52 Beantwoorden

  Ii had 4 dagen geleden een ongeval. De spoed vertelde me dat het een klein avulsiefractuurtje is in mijn schouder. Ik mag overmorgen naar een orthopedist. Momenteel krijg ik pijn ter hoogte van men ribben/borst rondom men hele lijf. Is dit door de fixatie schouderband? Door andere spieren te gebruiken? Ik heb totaal geen kracht in men arm, is dat normaal? Is bij zo een kleine fractuur zeker geen operatie nodig of is er wel ook een kans dat dit toch zal nodig zijn?

  • Erik Versluis

   11 januari 2021 bij 09:14 Beantwoorden

   Beste Karen,

   Een avulsie (afscheur) breukje betreffen kleine breukjes. Deze behoeven geen operatieve behandeling, tenzij deze een stuk van zijn plaats verschoven is. Dat had je dan waarschijnlijk al wel van de spoedarts gehoord.

   De klachten rond je ribben, borst kunnen van de schouderband zijn, maar mogelijk ook nog het gevolg van het ongeval.

   Ik kan niet opmaken wat je leeftijd is, maar op oudere leeftijd is er een kans dat je een of meerdere schouderpezen beschadigen. Dit kunnen ze met een echografisch onderzoek beoordelen.

   Overigens kan krachtverlies van de arm ook door pijn veroorzaakt worden. Dit zal de komende weken minder worden.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • DE MUYT CARMEN

  6 maart 2021 bij 10:59 Beantwoorden

  IK BEN DEZE WEEK TIJDENS HET PAARDRIJDEN VAN MIJN PAARD GEVALLEN
  IK KWAM OP MIJN SCHOUDER TERECHT
  DIAGNOSE .; FISSUUR IN HET TUBERCULUM MAJUS
  WAT BETEKENT EIGENLIJK FISSUUR ?
  IK BEN 47 JAAR
  VAN MEDICATIE WERD NIET GESPROKEN
  KAN IK DE PIJN EEN BEETJE WEGNEMEN MET MN DAFALGAN OF PARACETAMOL
  IS EEN ONTSTEKINGS REMMER ZOALS IBUPROFEN AAN TE RADEN ?

  • Erik Versluis

   7 maart 2021 bij 18:59 Beantwoorden

   Beste Carmen,

   Een fissuur is een scheurtje in het bot. Een soort mini breukje. Deze worden vaak in de schouder gezien na een val.
   Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Het scheurtje geneest voorspoedig. Mijn ervaring is wel dat pijnklachten wat langer aanwezig kunnen zijn.

   Voor het herstel is medicatie niet nodig. Dafalgan/paracetamol kunnen de pijn wat verminderen maar grijpen niet aan op de ontsteking. Dit doet ibuprofen wel. Ontsteking treedt overigens na ieder lichamelijk letsel op en staat ten dienste van het genezingsproces.

   Mocht je nachtrust door pijn verstoord worden en paracetamol niet werken, dan zou ibuprofen kunnen helpen. Maar als je zonder medicatie kunt zou ik dat zeker proberen.

   Veel sterkte.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Omer Poschet

  17 april 2021 bij 08:14 Beantwoorden

  Geachte
  Ik ben 25 dagen geleden gevallen op de stoep met als gevolg een gebroken rechter schouder.
  RX en CTscan genomen.
  Conclusie: Dwarse subcapitale humerusfractuur met impactie maar zonder significante verplaatsing. Longitudinale en plurifragmentaire avulsiefractuur van het tuberculum majus.
  Heb enkele weken een mitella gedragen.
  Doe nu oefeningen en ga naar de fysiotherapeut.
  Heb indruk dat de pijn erger wordt na de oefeningen.
  Moet men de oefeningen kunnen doen zonder pijn of mag men een zekere pijn voelen?
  Hoe ver kan men gaan inzake de pijngrens?
  Kan het bot verplaatsen als men te intensief oefent?
  Hoelang kan de pijn blijven aanhouden en is de kans dat ik mijn schouder voor 100% zal kunnen gebruiken.
  Hopend op een gunstig gevolg verblijf ik met de meeste hoogachting.
  Mvg.

  • Erik Versluis

   19 april 2021 bij 10:51 Beantwoorden

   Geachte heer Poschet,

   Dat u in deze periode nog pijn ervaart is normaal. Het is naar mijn mening wel belangrijk binnen- of tot de pijngrens te oefenen. Aanhoudende pijn voor uren of dagen belemmert de revalidatievoortgang,

   Hefbewegingen zou ik deze periode nog niet aanbevelen. Deze zijn nu nog belastend voor het bot en aangrenzende pezen, zeker in geval van het Tuberculum majus. Na 6 weken zou dit op geleide van de pijn geleidelijk geoefend kunnen worden waarbij eerst met een korte lastarm wordt geoefend (met gebogen arm).

   Pijnklachten kunnen weken tot een aantal maanden duren. Dit verschilt per persoon. Mijn ervaring is dat na 6 maanden de pijnklachten meer op de achtergrond komen te staan. Eerder is natuurlijk ook mogelijk. De kans dat u uw schouder weer 100% kunnen gebruiken is realistisch tussen de 9 en 12 maanden. Let wel, dit kan dus ook al eerder zijn!

   Ik zou uw ervaringen ook goed met uw behandelend therapeut bespreken. In deze fase zijn er genoeg oefeningen tbv beweeglijkheid en spierfunctie welke op voor u acceptabele wijze uitgevoerd kunnen worden.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Yannick van halen

  8 mei 2021 bij 22:25 Beantwoorden

  Beste ik heb 2 weken geleden mijn schouder ontwricht en dan gebroken door enkel te sporten met name dipoefeningen ( zeer diep wel ) heb nog heel veel last en pijn maar mijn vraag is het normaal dat 1 schouder kan breken tijdens dippen? Heb geen voorgeschiedenis of andere spontane breuken gehad ofzo? De dokters weten ook niet hoe dit kan.

  • Erik Versluis

   10 mei 2021 bij 08:27 Beantwoorden

   Beste Yannick,

   Weet je ook wel deel van je schouder gebroken is? Breuken bij een ontwrichting komen voor waar de schouderpezen vastzitten. Deze trekken met kracht aan het bot dat vervolgens kan breken.
   Dit worden avulsiebreuken genoemd. Dit zien we meestal op jongere leeftijd.

   Nog weken pijnklachten ervaren na een breuken is normaal. Deze zullen geleidelijk gaan afnemen. De eerst 6 weken dien je de arm niet boven schouderhoogte te belasten. De breuk en aangrenzende pezen dienen in deze tijd te herstellen.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • m.vreeke

  16 juli 2021 bij 11:44 Beantwoorden

  beste, op 22 april brak ik na een val mijm schouder. aanvankelijk schoof het losse stukje naar boben en zelfs naar achteren. de operatie was gepland en vlak daarvoor nog een foto gemaskt. tot grote verwondering zat het stukje weer op zn plaats met zo n 4 mm ruimte. Er werd besoten niet te opreren. al na twee weken mocht ik de sleng afdoen en.sinds vijf weken heb ik fysiotherapie. helaas wordt de pijn erger en er is geen vooruitgang. ik zelfs koorts in de avond. mijn vraag is dan ook of dit abnormaal is of is dit een bijwerking van eennof ander?

  • Erik Versluis

   16 juli 2021 bij 17:43 Beantwoorden

   Beste meneer/mevrouw,

   Een toename van pijn kan meerdere oorzaken hebben. Zoals te intensief oefenen. Ook een verstijving van de schouder (frozen shoulder) wil na een schouderbreuk nog wel eens optreden. Dit kan met toenemende pijnklachten gepaard gaan.

   Het lijkt mij raadzaam uw toenemende klachten met uw behandelend therapeut en arts te bepreken. Dit om te bepalen of het tot nu toe gevoerde beleid de juiste is. Mogelijk zou (tijdelijk) ondersteunende medicatie uw pijnklachten kunnen verminderen. Goed om dit ook met uw arts te bespreken.

   Ik hoop dat u met deze informatie verder kunt.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Tim

  23 augustus 2021 bij 11:54 Beantwoorden

  Beste,

  4 weken geleden ben ik hard op de rechterschouder ten val gekomen. In eerste instantie afgedaan als een zware kneuzing, dus in de eerste 3 weken geen mitella/sling gedragen en met enige regelmaat de beweeglijkheid getest door het heffen van de arm. Na 3 weken nog steeds veel pijn, dus toen maar een echo en een foto laten maken. Foto liet een avulsiefractuurtje zien met 1mm dislocatie.

  Doordat in de eerste 3 weken geen mitella/ sling gedragen is kon de huisarts niet aangeven wanneer de arm weer (rustig onder fysiobegeleiding) belast mag worden (bot moet eerst voldoende hersteld zijn). Hoeveel weken “extra wachten” is verstandig voor ik naar een fysio bij mij in de buurt ga om langzaam weer meer te gaan bewegen? Ik wil niet te vroeg beginnen en mijn herstel tot nu toe teniet doen, maar ook niet onnodig lang wachten en het herstel op pauze zetten.

  Mvg, Tim

  • Erik Versluis

   23 augustus 2021 bij 15:14 Beantwoorden

   Beste Tim,

   Ik krijg veel patiënten met een schouderbreuk(je) al na 1 week verwezen. Je kunt wat mij betreft dus al een afspraak met de fysiotherapeut maken.

   Er zijn namelijk genoeg (spier) oefeningen voor je schouder die niet belastend zijn voor het bot en de schouderpezen. Daarnaast kan de therapeut je schouder op een verantwoorde wijze mobiliseren (bewegen).
   Dit verkleint de kans op verstijving van je schouder.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • A. Bor

  15 september 2021 bij 23:31 Beantwoorden

  op 28 juli heb ik een flinke val gemaakt mijn kop was gebroken en kom was ook gebroken . Eigelijk zou ik een prothese moeten maar mn vond mij te jong (55) .na een week hebben ze 2 artsen gevonden die mijn arm konden repareren een de kop de ander de kom er zit nu een plaat en schroeven in.Nu ben ik 6 weken verder met weinig tot geen vooruit gang wat kan ik doen aan de spieren waar ik zeer veel last van heb .Ik ben bang dat ik alsnog een prothese moet. Is er iets wat ik kan doen om dit te voorkomen.Zelf heb ik het idee dat het aan de spieren ligt. 27 sept krijg ik foto,s. dan weet ik misschien meer

  • Erik Versluis

   16 september 2021 bij 09:29 Beantwoorden

   Best meneer/mevrouw Bor,

   Het is na 6 weken nog moeilijk een uitspraak te doen over het herstel van uw schouderfunctie. U heeft een fors schouderletsel opgelopen dat sowieso maanden hersteltijd vraagt.

   Het nu de vraag of u na deze operatie weer een acceptabele schouderfunctie kunt terugkrijgen. Ik ga er vanuit dat uw behandelend specialist daar na 27 september meer over kan zeggen.
   U kunt momenteel helaas niets doen om een prothese te voorkomen. Dit zal de tijd en het genezingsproces moeten uitwijzen.

   Ik wens u veel sterkte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Mieke

  22 september 2021 bij 08:08 Beantwoorden

  Afgl 9 sept ben ik(50 jaar) in het donker naast een trap gestapt.
  In een gat van 1.20 gevallen.
  Ben op mn zij gevallen en op foto een grote breuk te zien in de kop van de schouder.
  Ik ben kapster en heb 2 jaar met een frozenshoulder en een peesontsteking gelopen.
  Was daar een half jaar vanaf en nu dit .
  Ik ben dus zo bang om weer een frozenshoulder etc te krijgen

  Ben dus vanaf dag 2 bezig met voorzichtige oefeningen.
  De draaiende en slingerende bewegingen gaan goed (al hoor ik van alles kraken)
  Maar ik maak me grote zorgen ..want ik kan mijn arm niet 1 cm omhoog of zijwaards heffen.
  Vorige week na 1 week bij de chirurg geweest voor controle ..hij zei dat het een zwaar schouderletsel is…maar ik mocht mn bewegingen wel groter maken met de oefeningen.
  Maar ik kan mn arm niet heffen ..dus mijn vraag is hoe dan?

  • Erik Versluis

   22 september 2021 bij 20:40 Beantwoorden

   Beste Mieke,

   In dit stadium is het heel normaal dat je nog veel pijn en bewegingsbeperking hebt. Dit zou de komende weken moeten verbeteren.

   Mogelijk kun je de bewegingen vergroten als je de aangedane arm ondersteund met je goede arm. Je schouder kan wat gaan verstijven maar dit hoeft geen frozen shoulder te worden.
   Een frozen shoulder kun je overigens maar 1 keer per zijde krijgen.

   Het is raadzaam je door een fysiotherapeut te laten begeleiden mocht je dit nog niet gedaan hebben. Hij / zij kan je schouder mobiliseren (beweeglijk maken) in pijnvrije richtingen.

   Als de schouderbreuk stabiel is zonder standsverandering dan zou goed functieherstel op termijn weer kunnen plaatsvinden. Dit kan wel een aantal maanden duren.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Stephanie Kemps

  8 oktober 2021 bij 21:26 Beantwoorden

  Ze zijn tegen 90 per uur op me ingereden. Schouderbreuk de bovenarm hangt van schouder af. Massa pijn gehad eerste 2 weken, nu ook nog pijnscheuten en geen hefkracht bovenarm na 4 weken. Maar waar ik me echt zorgen om maak is dat onderarm niet volledig gestrekt en gedraaid geraakt. Oorzaak? Foto’s elleboog laten nemen gisteren en deze is niet gebroken. Ook vleugelblad schouder steekt uut en doet pijn van de mitella??

  • Erik Versluis

   9 oktober 2021 bij 14:57 Beantwoorden

   Beste Stephanie,

   Het zou kunnen zijn dat je elleboog flink gekneusd is. Als je je arm dan ook nog 4 weken in de mitella hebt zitten dan kan je elleboog verstijven.

   Je zult dit merken aan het slecht kunnen buigen, strekken en draaien van je onderarm. Het is verstandig deze bewegingen te gaan oefenen. Daarbij moet je de eindstand van de beweging gaan opzoeken. Dit mag een beetje pijn doen.

   Ik weet niet of je onder behandeling bij een fysiotherapeut bent. Hij of zij zou je hier in kunnen adviseren. Ik verwacht dat je mitella na 2 weken af mag. Het is overigens normaal dat je nu nog niet in staat bent je arm te heffen.

   Zou dit met een aantal weken niet verbeteren dan zou je een echografisch onderzoek van je schouder kunnen laten verrichten. De conditie van je schouderpezen kan dan goed in beeld worden gebracht.

   Ik wens je veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Sieny Stegeman

  28 januari 2022 bij 14:18 Beantwoorden

  Beste….ik ben 1 dec 2021 gevallen met als gevolg een breuk in de bovenarm en de kop in 4 stukken. De pijn was niet te doen. Alles lag en voelde los met elke beweging. Ik moest met een sling afhangen. Een nieuwe kop was ik ook te jong voor en operen geeft ook geen garantie. Nu weken verder en nog steeds veel pijn. Ik doe mijn oefeningen en ben bij de fysio. Maar ik maak me zo bang of dit weer goed komt. Nu heb ik een frozen shoulder….hoe lang nog? Ik moet werken. Ik moet mijn huis kunnen doen. Ik kan zelfs mijn bh en kleding niet aankrijgen.
  Wanneer zou dit weer moeten kunnen. Ik ben 52 jaar.

  • Erik Versluis

   30 januari 2022 bij 10:30 Beantwoorden

   Beste mevrouw Stegeman,

   U heeft een complexe schouderbreuk. Dit vergt een lange hersteltijd. Een revalidatie van 6 tot 9 maanden tot zelfs een jaar is geen uitzondering.
   Pijnklachten kunnen helaas nog vele weken na het trauma aanwezig zijn. Mijn ervaring is wel dat de meeste patiente tussen de 3 en 6 maanden weer redelijk in staat zijn hun arm te gebruiken.

   Een frozen shouder is een vervelende maar relatief onschuldige complicatie, waarbij de optreden schouderverstijving de revalidatie vertraagt. Dit wordt vaak na een schouderbreuk gezien. Een ontstekingsremmende injectie in de schouder zou overwogen kunnen worden. Dit kan de ernst van de pijn verminderen en het oefenen makkelijker maken.

   Ik kan helaas niet uit uw bericht opmaken of er recent nog een controle in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden. Bij dit type schouderbreuken worden vaker controlefoto’s gemaakt om te beoordelen of de schouderbreuken goed herstellen. Vertraagd of slecht botherstel kan een oorzaak van aanhoudende schouderklachten zijn. Dit wordt doorgaans goed door de behandelend artsen in de gaten gehouden.

   Mocht uw zorgen en aanhoudende klachten blijven houden dan is raadzaam (nog eens) in gesprek te gaan met uw behandelend fysiotherapeut en chirurg. Dit zou in ieder geval uw ongerustheid iets kunnen wegnemen.

   Ik wens u veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Iris Evers

  2 februari 2022 bij 13:13 Beantwoorden

  Ik ben 6 november gevallen en heb mijn schouderkop op 3 plaatsen gebroken. De fysiotherapeuten maken zich zorgen. Zij denken dat misschien pezen te ver zijn afgescheurd. Mijn orthopeed wil echter geen scan laten maken. Heeft een peesoperatie sowieso wel zin, mocht dit het geval zijn?
  Ik ben 51 jaar.

  • Erik Versluis

   2 februari 2022 bij 16:22 Beantwoorden

   Beste Iris,

   Met echografisch onderzoek kan er beoordeelt worden of er sprake is van gescheurde schouderpezen. Een scan maken is dus niet nodig.

   Een peesoperatie wordt in de regel alleen gedaan als het geconstateerde peesletsel de schouderfunctie ernstig beperkt. Over het algemeen kan men met een gescheurde schouderpees goed functioneren en wordt een afwachtend beleid voorgesteld.

   Om de ongerustheid bij je fysiotherapeut en jezelf weg te nemen zou je dus een echo kunnen laten maken bij een ervaren fysiotherapeut. Je hoeft hiervoor niet naar het ziekenhuis.

   Zou er inderdaad (uitgebreid) peesletsel aanwezig zijn dan is het raadzaam dit met je behandelend orthopeed te bespreken.

   Ik wens je veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • SienyStegeman

  22 maart 2022 bij 00:48 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik heb u eerder een berichtje gedaan. Zie hierboven. Ik ben nu 4 maanden verder en heb nog steeds pijn en kan nog weinig. Wel met mijn onderarm. Nu is er een scan gemaakt….en nu blijkt er nog weinig tot niets aan botgroei te zijn. Advies weer 6 weken rust en in de sling. Moet ik dit accepteren? Er zijn tot 2x toe foto’s gemaakt en die zagen er goed uit. Ik heb al heel wat oefeningen gedaan en gehad bij de fysio met een gebroken schouder blijkt nu. Ik ben heel boos en verdrietig hier over. Voel me niet gehoord en gezien. Zo vaak aangegeven veel pijn te hebben. Ik wil nu dat ze opereren en het vast zetten met een plaatje. Die keuze had ik. Toen is dat besproken in het team….daarna had ik die keus niet meer.
  Wat is uw advies.
  Ben er zo klaar mee. Mentaal trek ik het niet meer.
  Wat zou ik nu kunnen doen? Ik hoor graag.

  Mvg.Sieny

  • Erik Versluis

   22 maart 2022 bij 21:25 Beantwoorden

   Beste Sieny,

   Het vertraagde bot herstel verklaart mogelijk de aanhoudende klachten. De foto’s zagen er goed uit dus het plaatsen van een plaat zal je naar alle waarschijnlijkheid niet veel verder brengen. Ik zou je dan ook geen alternatief behandelplan kunnen adviseren.

   Is je ook duidelijk gemaakt waarom opereren niet de voorkeur heeft? Ben je in staat gesteld al je vragen aan de behandelend artsen te stellen? Ik heb de indruk dat men hier mogelijk in tekort geschoten is.

   Ik zou je adviseren je schouderstatus na eens met je behandelend medisch specialist of je huisarts te bespreken. De laatste zou je passende pijnmedicatie kunnen voorschrijven of je, in geval van aanhoudende klachten en twijfels, voor een second opinion kunnen doorverwijzen.

   Heel veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Thijs Brand

  30 mei 2022 bij 20:45 Beantwoorden

  Hallo, ik heb eens even alles teruggelezen maar kom het schouderblad niet tegen. Zo ben ik vorig jaar maart 2021 met de mountainbike gevallen en brak hierbij mijn schouderblad (van links naar rechts). Nu is dat zo dun dat er niet geopereerd is geworden.
  Na 9 maanden dacht ik dat het beter ging maar de laatste weken zijn de spieren van de rechter onder- en bovenarm de gehele dag pijnlijk voelbaar. Is het normaal na zo’n lange tijd dat de pijn elders voelbaar kan zijn..?

  • Erik Versluis

   31 mei 2022 bij 12:27 Beantwoorden

   Beste Thijs,

   Het schouderblad is niet een direct onderdeel van het schoudergewricht en is daarom in het betreffende artikel niet besproken. Breuken van de dit botstuk zijn zeldzaam maar herstellen gelukkig zonder medische ingrijpen.

   Ik heb niet de indruk dat jouw klachten in de onder- en bovenarm na 9 maanden nog met je schouderbladbreuk te maken hebben. Het zou kunnen zijn dat je deze spieren bij een activiteit of sport hebt overbelast. Mochten je klachten toch blijven aanhouden dan raad ik je aan je schouder- en schouderbladfunctie eens door een (schouder) fysiotherapeut te laten beoordelen.

   Mocht hier toch een spier- of bewegingsprobleem geconstateerd worden dan zou dit mogelijk verband kunnen houden met je armklachten.

   Ik wens je veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis ,fysiotherapie Middenweg

 • C.Heesbeen

  19 juni 2022 bij 21:36 Beantwoorden

  Op 11 december 2021 ben ik gevallen. Mijn schouder vertoonde een breuk op de ct scan. Net boven de bovenarm is de kop afgebroken en van de kop is een stukje afgebroken wat er naast staat. Er is in het ziekenhuis gekozen voor een klassieke behandeling, Arm in een sling. Na vier weken ben ik onder leiding van de fysiotherapeut begonnen met het bewegen van de schouder. En na zes maanden kon ik eigenlijk best wel veel. Arm opzij 90 graden, liggend opheffen ( eerste met stok) tot meer dan 90 graden en de huishoudelijke dingetjes en ADl lukten ook. Wat bleef was de pijn en het niet goed kracht kunnen zetten bijvoorbeeld bij het vasthouden van de trapleuning of snijden van een boterham. Na een hef-oefening had ik ineens veel pijn. Ik denk overbelast. Nu is de optie om in het gewricht een omgekeerde prothese te zetten. Dat vind ik zo jammer. Is opnieuw starten met oefenen de oplossing ? Ik ben eigenlijk terug bij af, ook het liggen in bed lukt nu niet. Ik twijfel over de operatie.

  • Erik Versluis

   20 juni 2022 bij 16:34 Beantwoorden

   Beste meneer/mevrouw Heesbeen,

   Men kiest voor een zogenaamde omgekeerde schouderprothese (reversed prothese) als er sprake is van een complexe breuk van de schouder en de oorspronkelijk schouderkop- en kom als het ware niet meer goed passen.

   Een andere reden is dat er sprake is van uitgebreid (degeneratief) peesletsel. De pezen zullen in dat geval niet meer goed in staat zijn de arm en schouder te bewegen. Zowel de breuk als het peesletsel (scheuren) kunne ook beiden voorkomen.

   De vraag is nu of u door middel van afwachten en adequate oefentherapie de schouderfunctie weer op acceptabel niveau kan terugbrengen. Dit zou mogelijk kunnen zijn als de peesconditie van uw schouder niet verder is verslechterd. Uw chirurg en fysiotherapeut kunnen hier mogelijk een antwoord op geven.

   Overigens is het in de praktijk zo dat een voorstel voor een operatie in samenspraak met chirurg, fysiotherapeut en patiënt tot stand komt. Mocht u dus twijfels hebben dan zou ik dat zeker met uw behandelaren bespreken. En mogelijk staan zij niet afwijzend ten aanzien van een afwachtend beleid.

   Ik wens u veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Sieny Stegeman

  13 augustus 2022 bij 23:17 Beantwoorden

  Hallo….

  Daar ben ik weer. Ik heb al vaker een bericht gestuurd in mn wanhoop…zie hierboven.
  Ik ben nu 8 maanden verder na mijn val en geopereerd inmiddels.
  Uw advies was destijds een seciond opinion te doen. Heb ik gedaan. En ik word gehoord eindelijk. Er is nu 8 weken geleden een pen in de schouder gezet.
  De oude breuken weer vers gemaakt. Nu hoop ik zo op botaangroei. Maar de vorige foto’s lieten nog niets zien. Ik heb nog altijd veel pijn. En nu met deze warmte …niet te doen. Heeft dat verband met elkaar?
  Ik heb nog geen nacht doorgeslapen….
  Altijd pijn…om gek van te worden.
  Hoe komt het dat er geen botgroei is? Komt dat wel? En zoniet wat dan?
  Ik maak me zorgen en ben er zo klaar mee.
  Ik heb al geaccepteerd dat het niet weer word zoals het was. Maar fietsen en auto rijden dat zou heel fijn zijn. Mn vrijheid weer terug en minder pijn.
  Sorry voor mijn geklaag. Ik weet het soms niet meer.

  Mvg.Sieny

  • Erik Versluis

   15 augustus 2022 bij 13:33 Beantwoorden

   Beste mevrouw Stegeman,

   Het is helaas nog te vroeg om conclusies te trekken. Vertraagde botaanmaak wordt vaker gezien bij dit soort complexe operaties. Ik ben er wel van overtuigd dat autorijden en fietsen weer in de toekomst mogelijk zullen zijn. Het is in ieder geval goed te vernemen dat u eindelijk gehoord bent.

   Mogelijk dat goede pijnmedicatie en regelmatig ijscompressen op uw schouder leggen de pijnklachten wat kunnen verminderen. Vragen over het botherstel kun u toch het beste aan uw behandeld arts(en) stellen. Zij kunnen daar beter een uitspraak over doen.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Loetje D'hollander

  30 augustus 2022 bij 15:41 Beantwoorden

  Gevallen en een fractuur luxatie met anterieure luxatie en fractuur tuberculum majus.
  Kan dit een blauwe plek veroorzaken op de bovenarm ?

  Na de narcose is er een paradoxale reactie op ketalar ontsaan.
  Is dit mogelijks door het drinken van alcoholische dranken voor de narcose ?

  • Erik Versluis

   31 augustus 2022 bij 08:10 Beantwoorden

   Beste Loetje,

   Een blauwe plek, ook wel ‘hematoom’ genoemd treedt vaak na een breuk op, zelfs bij kleine schouderbreuken.

   Wat betreft je 2e vraag; dit zou kunnen, ik ben echter geen arts. Je kunt dit het beste aan je behandelend chirurg of anesthesist vragen.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis

 • Lars Pijnaker

  27 september 2022 bij 22:53 Beantwoorden

  Goedenavond, ik hoop dat er nog op dot artikel wordt gereageerd! Ik heb een jaar of 2 geleden mijn schouder gebroken en heb hier ook een half jaar voor bij de fysio gelopen. Nu is mijn schouder 2 kaar verder nogsteeds vaak pijnlijk tot soms hevige pijnscheuten. Ook is de bewegelijkheid redelijk beperkt. Wat kan ik hier nu nog mee en is hier operatief of orthopedisch nog wat aan te doen?

  • Erik Versluis

   29 september 2022 bij 08:04 Beantwoorden

   Beste Lars,

   Als je, zoals je later aangaf, je schouderkom breekt ten gevolge van een ontwrichting dan kan er instabiliteit van je schouder blijven ontstaan. De kom kan door een vormverandering dan geen voldoende steun meer aan je schouderkop geven. In dat geval kan je schouder vrij makkelijk weer ontwrichten (luxeren).

   Het oefenen van je schouder heeft vaak dan ook geen resultaat. Ik raad je aan je klachten nog eens met je orthopedisch chirurg te bespreken.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Lars Pijnaker

  27 september 2022 bij 23:02 Beantwoorden

  Het was trouwens mijn kom die was gebroken na een onwrichting

 • Piet

  23 januari 2023 bij 01:31 Beantwoorden

  Word dit nog in de gaten gehouden? Ik heb een Humurus Majus fractuur (met een minimale dislocatie) opgelopen op 06-11-2022. Het is nu al een tijd geleden en ervaar nog steeds veel last met bewegingen. Vooral bij het exoroteren/strekken merk ik erg veel pijn. Het ziekenhuis heeft mij verteld dat ik weer mag sporten maar dit is voor mij nog niet te doen.

  Is er voor mij nog hoop op een pijn vrije schouder?

  • Erik Versluis

   23 januari 2023 bij 14:15 Beantwoorden

   Beste Piet,

   Vermoedelijk is er een tuberculum majus breuk bij je geconstateerd. Dit is een botrichel op de schouderkop waar schouderpezen aan vast zitten.
   Dit behoeft in de meeste gevallen geen operatie. Er wordt vanuit het ziekenhuis dan ook vaak gezegd dat je na een aantal weken weer alles mag doen.

   Dit stoort mij omdat je dit advies niet kunt geven zonder de schouderfunctie goed te hebben beoordeeld. Mijn ervaring is dat veel patiënten aanhoudende pijn en een schouderstijfheid ontwikkelen. Dit herstelt gelukkig in het algemeen binnen de 6 maanden weer, maar zorgt er wel voor dat de arm tot die tijd moeilijk is te gebruiken.

   Ben je onder behandeling van een fysiotherapeut? Gerichte oefeningen en adviezen zouden het herstel kunnen optimaliseren.
   Je mag er vanuit gaan dat je schouder weer pijnvrij herstelt.

   Veel sterkte!

   Met vriendelijke groet,

   Erik versluis

 • An Waem

  24 februari 2023 bij 00:30 Beantwoorden

  Beste

  Op 5 januari ben ik geopereerd aan een complexe (sub)capitale humerusfractuur. Momenteel volg ik 3x kine in de week. Wat zou al mogelijk moeten zijn na bijna 2 maanden? Ik heb nog heel veel pijn en hierdoor lukken de oefeningen van kine bijna niet. Ik geraak momenteel nog niet aan 90 graden voorwaarts met de arm. Ook zijwaarts is het max. 45 graden. De kinesist kan wel verder gaan, als ik mijn arm ontspan, maar tot een bepaald punt geeft het ook pijnscheuten. Heeft u nog tips om mijn herstel te bespoedigen, a.u.b.?

  Alvast vriendelijk bedankt

  Groeten

  An

  • Erik Versluis

   24 februari 2023 bij 11:37 Beantwoorden

   Beste An,

   Een complexe subcaptitale humerusfractuur (breuk net onder de schouderkop) mag rekenen op een lange revalidatie. 4-6 maanden en mogelijk nog langer zijn geen uitzonderingen.
   Tips om de revalidatie te bespoedigen zijn er niet, wel om het herstelproces te ondersteunen.

   Blijf veel bewegen, binnen- of tot de pijngrens. De bewegingen / rekkingen mogen intensiever worden als de pijnklachten hierbij niet verergeren.
   Het uiteindelijke herstel kan pas na een jaar bepaald worden. Mijn ervaring is wel dat binnen 6 maanden er veel functieverbetering en pijnafname te constateren is.

   Veel sterkte met de verdere revalidatie.

   Mvg Erik Versluis

 • Anne Koster

  8 maart 2023 bij 13:17 Beantwoorden

  Beste Erik, ik ben (60+) 20 jaar geleden op de gestrekte arm gevallen met een zeer complexe polsfractuur en humeruskopfractuur tot gevolg. Externe fixateur gekregen in de onderarm en de humeruskop is vanzelf goedgekomen door rust. De eerste weken had ik zoveel pijn dat rust houden vanzelf ging. Daarna ging het met sprongen vooruit en na 6 weken kon ik met externe fixateur er nog in weer heel veel. Tot schrik van mijn fysio want ik deed veel te veel. Toch is alles wonderwel goed genezen en is de functie van pols en schouder volledig hersteld binnen een half jaar.
  Nu ben ik ruim een week geleden stompzinnig gestruikeld en dacht dat het wel meeviel. Gewoon opgestaan maar merkte ineens dat ik mijn arm helemaal niet meer kon heffen. Daar schrok ik best wel van. Het deed veel pijn maar geen asdrukpijn, geen schuivende botdelen te voelen en bot leek intact. Ik dacht: gaat vanzelf wel over! Er ontstond echter een enorm hematoom ondanks dat de functie en beweeglijkheid zienderogen verbeterden. Ik ben voor echo doorgestuurd op verdenking cuff ruptuur maar het bleek een tuberculum majus fractuur. Enige verwarring was er in eerste instantie door de oude fractuur en de buitengewoon vreemde stand van de kop. Daardoor leek het veel ernstiger maar dat was totaal niet in overeenstemming wat ik al kon met de arm. Deze nieuwe Fractuur zit ondanks wat ik er al mee heb gedaan keurig op zijn plek en zonder al te veel pijn is de schouder soepel en beweeglijk. Alleen heffen vd bovenarm is pijnlijk en dat vermijd ik. Nu hebben ze mij een sling gegeven die mijn hele arm vastzet. Ik word er gek van want daardoor is juist alles stijf na een dag! Deze Moet ik een hele week dag en nacht om! Dit druist zo in tegen mijn idee van herstel want juist bewegen op geleide van pijn heeft ook bij mijn vorige breuken een uitstekend resultaat gegeven. Eerste week na deze val heb ik dat ook gedaan en de breuk zit nog keurig aan mekaar. Ik vind de Sling een beetje mosterd na de maaltijd. Vorige week was die sling fijn geweest maar nu heb ik het idee dat het herstel eerder belemmert. Ik draag de sling ‘s nachts wel graag en ook als ik buiten ga wandelen maar verder…….. Ben ik nu eigenwijs en doe ik domme dingen?

  • Erik Versluis

   9 maart 2023 bij 09:28 Beantwoorden

   Beste Anne,

   De sling wordt voorgeschreven bij die activiteiten die een risico op nieuw letsel kunnen opleveren, zoals vallen, struikelen, of je evenwicht verlies waarbij je arm snel van je lichaam beweegt. Als je een onrustige slaper bent dan is een sling ook voor de nacht te adviseren. Die 6 weken termijn is voor een groot deel ook uit voorzorg.

   Als je de arm niet actief heft of ver naar binnen of buiten draait kan er in principe niets gebeuren. Oefeningen die ik vaak meegeef zijn: het buigen en strekken van de elleboog, ‘soeproer’ oefeningen waarbij met een denkbeeldige lepel ‘in de pan wordt geroerd’ Dit kun je naar binnen en naar buiten doen. Hiermee oefen je de beweeglijkheid van je schouder zonder dat de breuk en aangrenzende pezen belast worden.

   Als je op de bank zit of rustig in huis voortbeweegt mag de sling wat mij betreft best af.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Anoniem

  9 maart 2023 bij 15:54 Beantwoorden

  Erik bedankt voor het antwoord en alle bovenstaande antwoorden! Die geven inzicht! Ik weet nu wat ik wel kan doen en wat niet en inderdaad is de Sling een goede bescherming tegen onverwachte bewegingen. Het komt goed!

 • Ronald L

  29 maart 2023 bij 14:02 Beantwoorden

  Hallo ik heb ongeveer 2 jaar geleden een ongeluk gehad met een scooter viel voorover en ving de klap met 1 arm (linker) toen ik opstond stond me arm een beetje vreemd ik dacht die is gebroken.maar toen ik hem bewoog schoot hij weer terug in me schouder.ik blij ging gewoon naar huis wou me gezicht nat maken pats schoot die er weer uit maar nu echt eruit. Ben 3uur bezig geweest om hem goed te krijgen daarna ziekenhuis ctscan bleek schouderkop op 3 plaatsen gebroken herstel ging heel snel was binnen 3 maanden al met halters in de weer alsof er niks gebeurd was! Nu wou ik gisteren iemand helpen moest via een balkon 1 etage omhoog klimmen was er bijna toen gleed ik uit en viel maar kon me nog net met me linkerarm vastpakken dus ik hing met me volle gewicht( 100 kg) aan 1 arm. Ik voelde in mijn schouder 3x iets kraken en nou ben ik weer terug bij af ps hij is niet uit de kom geschoten maar het zit er tegen aan heb meteen een sling er om heen gedaan nou is mij vraag of het wel weer goed kom ben niet zo ziekenhuis type ben niet bang of zo maar meestal genees ik mezelf en het lukt vaak zou ik gewoon weer het zelfde proces doen net zo als de eerste keer? Bvd grt Ron 51jaar

  • Erik Versluis

   30 maart 2023 bij 08:59 Beantwoorden

   Beste Ronald.

   Je zal je schouder zeker niet gebroken hebben. Bij het plots hangen aan 1 arm wordt kan je schouder wel verder dan normaal in de kom verschuiven. Dit heb je mogelijk ervaren als ‘er tegenaan zitten’ Als je schouder echt uit de kom is dan kun je hem niet meer bewegen.

   Het is zeker goed je arm een aantal dagen rust te geven en ieder geval niet boven je hoofd te bewegen. Als de pijn minder wordt en je het gevoel hebt dat je je arm steeds beter kunt bewegen dan mag je rustig weer boven je hoofd belasten.

   Laat in geval van twijfel altijd je huisarts of een fysiotherapeut je schouder beoordelen.

   Veel succes.

   MvG Erik Versluis

 • Monique Terpstra

  26 mei 2023 bij 00:36 Beantwoorden

  begin januari heb ik mijn schouder gebroken en 9 schroeven met een plaat erin gekregen.
  nu een half jaar verder nog steeds pijn op 1 plek bovenop de schouder. mijn arm kan ik nog maar voor 45 graden bewegen.
  is het normaal dat ik nog steeds zoveel pijn heb.
  kan ook nog steeds niet op die arm slapen.
  fysio is ook erg pijnlijk

  • Erik Versluis

   26 mei 2023 bij 11:19 Beantwoorden

   Beste Monique,

   De klachten en beperkingen die je ervaart worden vaak gezien na een schouderbreuk. Zeker als er een operatie heeft plaatsgehad.

   Een termijn van 6-9 maanden revalidatie is geen uitzondering. In het algemeen zou je vanaf 6 maanden toch wel duidelijk verbetering moeten ervaren. Hoe goed je schouderfunctie uiteindelijk weer wordt hangt of van de breuk en operatie. In het algemeen is pas na een jaar de balans goed op te maken.

   Oefeningen mogen wat gevoelig zijn maar aanhoudende pijn (voor uren of zelfs dagen) moet worden vermeden. Dan is de belasting te hoog geweest.
   Het niet op de schouder kunnen slapen wordt veel gehoord. Dit zal op termijn beter worden.

   Je zou kunnen proberen een klein kussen onder je oksel van je arm te plaatsen. Dit ontlast je schouder een beetje.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Robert

  21 juni 2023 bij 11:12 Beantwoorden

  Hallo Erik,

  Nu zo’n 11 weken geleden ben ik geopereerd aan een gebroken bovenarm, net onder de kogel van de schouder. De breuk is verstevigd met een plaat. Vanwege de kwetsbaarheid van de breuk heb ik 5 weken een mitella moeten dragen.
  Sinds 4 weken doe ik thuis oefeningen op aanwijzing van een fysiotherapeut om de bewegelijkheid te verbeteren. Ik kan mijn arm op mijn rug leggen met mijn hand ter hoogte van mijn stuit. Als ik mijn ellebogen in mijn zij druk en mijn onderarmen naar buiten beweeg, dan blijft de gebroken arm ver achter bij de andere arm. Ik kan mijn gebroken arm optillen tot ongeveer 130 graden geteld vanaf een hangende positie. Omdat de vooruitgang beperkt is stelt de fysiotherapeut een injectie voor in de gleno humerale streek. Ik begrijp dat dit geschied met een cortizone product en gericht is op het verhelpen van ontstekingen. Het idee is dat ik dan sneller kan herstellen.
  Ik wil graag zo snel mogelijk herstellen, maar ik vraag me af of ik dit moet doen. Na het lezen van jouw site realiseer ik me dat mijn situatie zeker niet slecht is gelet op de relatief korte periode na de operatie.
  Heeft de injectie een echte toegevoegde waarde in termen van versneld herstellen in bewegelijkheid?
  Wat zijn de nadelen van dergelijke injecties?

  Met vriendelijke groet,

  Robert

  • Erik Versluis

   21 juni 2023 bij 12:58 Beantwoorden

   Beste Robert,

   Ik vind niet dat er sprake is van een afwijkend beloop waarvoor een injectie nodig is. Je hebt stijfheid in je schouder ontwikkeld welke veel voorkomt in deze fase van de revalidatie. De beweeglijkheid van de draairichtingen zal geleidelijk gaan toenemen. Gedoseerd oefenen tot de pijngrens zal op termijn effect hebben.

   Een injectie heeft alleen toegevoegde waarde als er sprake is van een capsulitis van de schouder (kapselontsteking) welke met veel (nachtelijke) pijn gepaard gaat. Dit wordt bijvoorbeeld bij frozen shoulder gedaan. Het zal de beweeglijkheid op korte termijn echter niet veel verbeteren. De pijn kan tijdelijk wat verminderen.

   Mijn ervaring is dat dit nauwelijks gedaan wordt in deze fase van de revalidatie na een schouderbreuk.

   Mvg Erik Versluis

 • Jolanda Sinha

  6 juli 2023 bij 17:09 Beantwoorden

  Beste Erik,
  Ik heb in augustus 2019 mijn schouder gebroken (tuberculus majus op 3 plaatsen). Ik ben toen niet geopereerd en ben na enkele weken met fysiotherapie begonnen. Frozen shoulder ontwikkeld en nu na bijna 4 jaar oefenen en af en toe intensievere fysio kan ik mijn arm nog steeds niet hoger optillen dan 60 graden. In 2020 is nog een echo gemaakt en daar kwam de diagnose “Cortexonderbreking van het tuberculum majus” uit. Kan dit ooit nog goedkomen? Veel dank voor je reactie.

  • Erik Versluis

   6 juli 2023 bij 20:08 Beantwoorden

   Beste Jolanda.

   Een bewegingsbeperking tot 60 graden vind ik na 4 jaar erg veel. Dit kan niet meer het gevolg zijn van een frozen shoulder.
   Een onderbreking van de cortex (belijning van het schouderbot) wordt na een breuk altijd gezien. Dit hoeft niet je klachtren te verklaren.

   Wat mogelijk zou kunnen zijn is dat een botfragment van het Tuberculum majus klem komt te zitten onder het schouderdak. Dit kan tot een bewegingsblokkade leiden.(= ‘impingement’) Als de schouder door de onderzoeker wordt geheven moet deze als het waren blokkeren. De draaibewegingen onder schouderniveau moeten dan wel ongestoord zijn.

   Met dynamisch echografisch onderzoek is dit mogelijke ‘vastlopen’ te onderzoeken.
   Een schouderfysiotherapeut met echografie ervaring kan dit mogelijk aantonen.

   Ik wens je veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Anna Hojnacki

  7 augustus 2023 bij 00:00 Beantwoorden

  Dag Erik,

  op 3/5 gevallen op mijn schouder.

  Op 8/5 werd ik geopereerd met een een spina scapulae fractuur links.

  Ik begin ongeduldig te worden. Het herstel gaat traag. Krijg weinig info.
  Hoe lang duurt mijn reva nog?
  En wnn mag ik terug de fiets op?

  Ik doe momenteel kine maar bepaalde handelingen zijn nog pijnlijk (jas aandoen oa.)

  Mvg anna

  • Erik Versluis

   7 augustus 2023 bij 11:48 Beantwoorden

   Beste Anna,

   Zonder je schouderfunctie onderzocht te hebben is het lastig hier een duidelijk oordeel over te geven.

   Na een schouder- of in jouw geval schouderbladbreuk moet je rekenen op 3-6 maanden revalidatie. Dit kan soms uitlopen tot 9 maanden. Dit is onder andere afhankelijk van de eisen die aan de schouderfunctie worden gesteld.

   Bovenhandse sporters of mensen met lichamelijk zwaar werk kunnen soms 9 maanden nodig hebben. Ook kan er een schouderverstijving (frozen shoulder) optreden welke de revalidatievoortgang vertraagd.

   In dit stadium zou fietsen wel weer mogelijk moeten zijn. Maar daar zal je behandelend arts een oordeel over kunnen geven.

   Een optimale schouderfunctie is afhankelijk van een optimale beweeglijkheid van je schouderblad (scapula). Hier dient in je revalidatie veel aandacht aan te worden besteed.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

   Zonder

 • Joyce

  11 september 2023 bij 15:49 Beantwoorden

  na een val heb ik een “gewone” breuk in de kop en een tuberostas humeri fractuur met dislocatie van ca 3mm en nu frozen shoulder. Beleid is niet opereren totdat we weten of en hoeveel beperking dat gaat opleveren. is er een kans dat die beperking idd minimaal gaat zijn?

  • Erik Versluis

   12 september 2023 bij 08:38 Beantwoorden

   Beste Joyce,

   Een fractuur met een 3 mm dislocatie van het tuberculum majus kan naar mijn mening conservatief, dus zonder operatie herstellen. Ik verwacht dat dit geen functiebeperkingen zal opleveren.

   Ook een frozen shoulder (in jouw geval de secundaire vorm, na een trauma) kan volledig herstellen indien de schouder geoefend wordt.

   De kans op een beperking lijkt mij dus onwaarschijnlijk.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • P.j. Heij

  12 december 2023 bij 16:20 Beantwoorden

  Goedemiddag, ik heb helaas mijn linker schouder gebroken. Mij is verteld dat ik gevallen zou zijn maar ben echt niet gevallen. Mijne schouder is volgens mij gebroken door 2 verpleegkundigen die met hun binnenkant van hun elleboog, onder mijn schouder mij in het ziekenhuis omhoog probeerde te sjorren. Weeg ruim 90 kg dus is best wel zwaar. Is het mogelijk dat u uw deskundige kijk hier op wil bekijken? Alvast enorm bedankt.

  • Erik Versluis

   16 december 2023 bij 22:52 Beantwoorden

   Beste heer /mevrouw Heij,

   De informatie die u geeft is te beperkt om hier is van te kunnen zeggen. En dit wil ik vanuit mijn positie ook niet doen.

   Mocht u hier van overtuigd zijn dan doet u er goed aan dit met de betreffende verpleegkundigen en een klachtenfunctionaris van de betreffende instelling te bespreken.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Paul De Weerdt

  29 maart 2024 bij 08:18 Beantwoorden

  Beste, ik heb 1 week geleden een humeruskopfractuur opgelopen door een val op een roltrap. In de spoedafdeling van het ziekenhuis is me verteld dat alles nog mooi op zijn plaats zit. Men heeft me daar een mitella aangedaan die ik een 10 tal dagen dag en nacht moet dragen.. Die mitella geeft me een onaangenaam gevoel. Twee dagen geleden schoot de velcroband los waardoor mijn arm een plotse beweging maakte met pijn als gevolg . Ook heb ik het gevoel erin gekneld te zitten . Mijn onderarm is ondertussen zeer dik en ziet erg blauw paars. Huisarts zegt dat dit van de bovenarm aan het uitzakken is .Slapen is zeer moeilijk iemand heeft me verteld dat dit in half zittende houding zou moeten wat me niet lukt met wat kussens achter de rug deze zakken telkens weer weg. Als mijn elleboog op het matras ligt geeft het een stijf pijnlijk gevoel. Ik haal nu vanaf dag zeven de arm al eens uit de mitella en plooi mijn onderarm naar boven en weer naar beneden om het wat soepel te houden. Als ik de arm laat zakken zonder te ondersteunen trillen mijn han en vingers waar ik me zorgen over maak. .Alvast bedant

  • Erik Versluis

   29 maart 2024 bij 10:51 Beantwoorden

   Beste Paul,

   Het is mij niet duidelijk wat je vraag precies is. Het is normaal dat je schouder in deze fase nog pijnlijk is. Een mitella is nodig om de breuk goed toe laten herstellen. Soms kan met een kleine aanpassing van de mitella het draagcomfort verbetert worden.

   Het trillen van handen en vingers wat veroorzaakt door de pijnklachten en spiervermoeidheid. Dit zijn symptomen die op den duur zullen verdwijnen.

   Mvg Erik Versluis

 • Nicole Wolvenne

  30 maart 2024 bij 17:55 Beantwoorden

  Beste Eric,
  status 5 weken na een subcapitale humerusfractuur met een loszittend tuberculum majus. De bewegingsbeperking is nog fors. Ik slinger en ‘loop’ omhoog langs de muur. Hoe denk je over bewegen in water? Zou dat een optie zijn? Lekker onbelast de bewegingsuitslag vergroten? Of moet ik daarmee nog wachten .
  Verder wil ik je complimenteren met de deskundigheid en de prettige toon van antwoorden die je geeft!!
  Groet, Nicole

  • Erik Versluis

   2 april 2024 bij 16:20 Beantwoorden

   Beste Nicole,

   Dank voor je bericht. Ik denk dat bewegen in water voor je schouder op dit moment nog te zwaar (lees; te pijnlijk) is. De waterweerstand belast je schouderspieren en pezen behoorlijk.

   Mocht je het willen proberen dan moet de breuk wel goed hersteld zijn en de beperkte armbewegingen geen pijn veroorzaken.

   Mijn ervaring is dat men gemiddeld na 3 maanden weer in staat is de schouder redelijk te belasten.

   Mvg Erik Versluis

 • Kirsty Beukeleirs

  15 april 2024 bij 11:24 Beantwoorden

  Beste Erik, ik heb 5 dagen geleden een ski-ongeval gehad. De diagnose is een quasi onverplaatste tuberculum majus breuk, conservatief herstel met brace. Mag ik mijn onderarm er uithalen en op een kussen leggen? mag ik als oefening mijn elleboog buigen en strekken?
  groetjes Kirsty

  • Erik Versluis

   15 april 2024 bij 21:44 Beantwoorden

   Beste Kirsty,

   Zolang je je arm niet teveel draait en niet heft kan dit geen kwaad. Buigen en strekken van je elleboog is toegestaan. Dit belast de breuk namelijk niet en zorgt ervoor dat je elleboog niet verstijft vanwege het gebruik van de brace.

   Na 6 weken mag je mogelijk meer bewegen. Dan zou de breuk namelijk hersteld moeten zijn. Meestal wordt daarvoor nog wel een controle röntgenfoto gemaakt.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Kirsty Beukeleirs

  6 mei 2024 bij 13:59 Beantwoorden

  Beste,
  ik heb een tuberculum majus fractuur, na 4 weken was er op de controle Rx al kalkvorming te zien maar nog geen volledige consolidatie. Op advies van orthopedist mocht ik starten met ondersteund actief heffen van de arm. Ik heb dit nu 2 dagen gedaan, niet te veel en max tot 90° maar de pijn is erg toegenomen. moet ik het toch best blijven doen om een frozen shoulder te voorkomen? Kan de pijn verergeren doordat het bot nog niet sterk genoeg is?
  groetjes Kirsty

  • Erik Versluis

   9 mei 2024 bij 10:32 Beantwoorden

   Beste Kirsty,

   Ik zou je adviseren nog even met deze oefening te wachten. Het is in dit stadium van belang binnen de pijn te oefenen. Na 6 weken zal het bot normaal gespoten goed geheeld zijn. Dit betekent overigens niet dat je je arm dan weer volledig kunt belasten.

   De pijnklachten zullen in de weken erna geleidelijk afnemen. Het is zeker goed je arm te blijven bewegen, maar daar zijn alternatieve oefeningen voor te geven die je hieronder vindt (video 2,5,6 en 8). Het is niet zo dat als je wat minder beweegt dan ook meteen een frozen shoulder ontwikkelt hoor.

   Mvg Erik Versluis

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-gescheurde-schouderpees/

Plaats een Reactie

×
Top