Behandeling van de gebroken schouder

logo fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Behandeling van de gebroken schouder.

breuk van schouderkop

 

De behandeling een gebroken schouder verdient zorgvuldige aandacht.

Kleine schouderbreuken zijn soms moeilijk te diagnosticeren. Ze kunnen dus gemist worden.

De behandeling kan bestaan uit een operatieve ingreep of een afwachtend beleid met fysiotherapie.

Alle informatie over de soorten schouderbreuken, de behandeling en het herstel lees je hier.

Wat is een gebroken schouder?

schouderbreuk val

De gebroken schouder is een botbreuk van de schouderkop. Dit is het bovenste gedeelte van je bovenarm.

Een breuk kan ontstaan door een val direct op de schouder of met een gestrekte arm. Bij schaatsers en wielrenners komen dit soort trauma’s veel voor. Ook een schouder uit de kom (luxatie) kan tot een schouderbreuk leiden.

Schouderbreuken kunnen variëren van een klein botscheurtje tot een grote breuk. Grote botbreuken kunnen uit één of meerdere botfragmenten bestaan.

Schouderbreuken kunnen wel eens worden gemist! De breuk is namelijk niet altijd op een röntgenfoto zichtbaar.

Grote breuken kunnen risicovol zijn. Zij kunnen namelijk de bloedvatvoorziening in de schouder beschadigen. Het bot krijgt geen voeding en zuurstof meer en sterft af. Dit wordt ook wel ‘kopnecrose’ genoemd. Het plaatsen van een schouderprothese kan dan noodzakelijk zijn.

Wat zijn de klachten bij een gebroken schouder ?

De klachten bij een gebroken schouder kunnen verschillen. Of er nu sprake is van een kleine of grote breuk, in beide gevallen ervaar je schouderpijn en beperkingen bij het bewegen. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de breuk. Ook het schouderkapsel, slijmbeurs, schouderpezen en -banden kunnen tijdens de val beschadigen.

Na het ongeval ben je door pijn en spierzwakte niet in staat je arm goed op te tillen. Dit kan dagen tot een aantal weken duren. Door pijn is een goede slaaphouding niet goed mogelijk. Dit stoort zeker de eerste weken de nachtrust.

Ook het naar binnen en buiten draaien van de arm kan pijnlijk zijn. Deze functies heb je nodig bij het aan- en uitkleden. Een bloeduitstorting kan een paar dagen later worden waargenomen. Deze kan vanaf de schouder uitzakken naar de bovenarm.

Bij sommige patiënten kan er een ‘frozen shoulder’ ontstaan. Door uitgebreide weefselverklevingen treedt er een totale verstijving van het schoudergewricht op.De frozen shoulder is een onschuldige maar wel vervelende complicatie. Het herstel van de beweeglijkheid verloopt namelijk erg langzaam.

Herstel van een gebroken schouder.

 

gebroken schouderbreuken soorten

Kleine breuk van de schouder

Een kleine breuk of botscheur heeft geen medische behandeling nodig. Er wordt voor 2 tot 3 weken een mitella of sling voorgeschreven. Dit is om de schouder rust en bescherming te geven.

Na 1 tot 2 weken mogen er rustige bewegingen onder schouderniveau worden uitgevoerd.

Na 2 tot 3 weken mogen de oefeningen rustig worden opgevoerd. De fysiotherapeut kan je daarbij helpen. Van belang is de beweeglijkheid van de schouder goed te bewaken.

Uit ervaring weet ik dat er vaak te enthousiast wordt geoefend. Dit terwijl de beweeglijkheid van de schouder nog te beperkt is. Dit kan leiden tot toename van pijnklachten. Het toch al gevoelige schouderkapsel wordt nog meer geïrriteerd (capsulitis).

Als de beweeglijkheid toeneemt kan de oefentherapie worden opgebouwd. Herstel van dagelijks schouderfuncties zoals reiken, tillen en duwen heeft dan de belangrijkste aandacht.

Loszittend botfragment van de schouder

tuberculum majus breuk schouder

Gebroken tuberculum majus

Na een val kan een stuk bot met aanhechtende pezen losscheuren en verplaatsen. Dit noemt men ook wel een avulsie letsel.

Een breuk van het Tuberculum Majus is een bekend voorbeeld. Dit is een botrichel op de schouderkop waar 3 schouderpezen aan vastzitten.

Tijdens een val kan deze botrichel met pezen losbreken. Het fragment kan verplaatsen en klem komen te zitten in de schouderruimte. Deze blokkeert vervolgens het schoudergewricht. Het is dan niet meer mogelijk de arm te heffen.

De orthopedisch chirurg kan het botfragment operatief terugplaatsen en vastzetten als deze meer dan 3 tot 5 millimeter is verplaatst.

Om de aangroei van het bot te optimaliseren mag de arm vervolgens 6 weken niet worden geheven en op de rug worden gebracht.

Na 6 weken mag onder leiding van de (schouder)fysiotherapeut de beweeglijkheid rustig geoefend worden. Training van de schouderspieren kan na 6 weken worden opgebouwd.

Grote- of meerdere breuken van de schouder

Een gebroken schouder kan uit één of meerdere botfragmenten ontstaan. Dit kan tot een standverandering van de schouder leiden. Operatief herstel is dan noodzakelijk. De orthopedisch chirurg kan de breuk met schroeven en plaatjes stabiliseren. De normale anatomische vorm van de schouder wordt zo goed als mogelijk weer hersteld.

Bij een stabiele breuk zijn de botdelen niet verschoven. Een operatie is dan meestal niet nodig. De arm kan gedurende 7 tot 10 dagen in een sling worden gedragen.

Na 2 weken kan onder leiding van de fysiotherapeut worden gestart met lichte oefeningen. Deze zijn eerst gericht op beweeglijkheid van de schouder. Na 6 weken mogen spierversterkende oefeningen geleidelijk worden opgebouwd.

Herstelduur van een gebroken schouder.

Het botherstel van een gebroken schouder varieert van 4 tot 7 weken. Dit wordt bepaald door de grootte van de breuk. Botherstel is echter wat anders dan herstel van schouderfunctie. Functieherstel van je schouder en arm kan namelijk veel langer duren.

Na 6 tot 7 weken kan je schouder nog pijnlijk en beperkt in het bewegen zijn. Zoals aangegeven kan dit worden veroorzaakt door irritatie van het schouderkapsel, pezen en slijmbeurzen. Naar mijn mening is dit meer regel dan uitzondering.

Bij het ontslag uit het ziekenhuis wordt er vaak een schema met algemene schouderoefeningen meegegeven. Deze houden niet altijd rekening met de klachten van de individuele patiënt. Deze kunnen namelijk per persoon in ernst variëren.

Behandeling schouderbreuk bij fysiotherapie Middenweg

Behandeling van een gebroken schouder  bij fysiotherapie Middenweg richt zich op de specifieke wensen en verwachtingen van de patiënt. Een persoonlijk oefenprogramma voor de schouder is afgestemd op de mate van schouderbeweeglijkheid, pijnklachten en zelfvertrouwen van de patiënt.

Volledig en pijnvrij functieherstel kan wel enkele maanden tot een jaar duren. Na grote breuken is de natuurlijke anatomische stand van de schouder niet altijd te herstellen. Dit kan tot een blijvende bewegingsbeperking leiden.

Een schouder revalidatie programma concentreert zich eerst op herstel van de schouderbeweeglijkheid en spierfunctie.

Het uiteindelijke doel is training en herstel van dagelijkse functies. Bij sporters ligt de aandacht op herstel van sportspecifieke bewegingen. Zoals bijvoorbeeld werpen of de servicebeweging kunnen uitvoeren bij tennis.

behandeling van een gebroken schouder

1. verbeteren schouderbeweeglijkheid

behandeling van een gebroken schouder

2. verbeteren spierfunctie

 

Samenvatting ‘behandeling gebroken schouder’

 • Schouderbreuken betreffen de kop van de schouder.
 • Breuken kunnen in ernst verschillen; kleine breuken kunnen zelfs onopgemerkt blijven.
 • Veel breuken kunnen zonder operatie worden behandeld.
 • Bij grote en instabiele breuken kan een operatie noodzakelijk zijn.
 • Bij alle typen schouderbreuken staan pijn en bewegingsbeperking de eerste weken op de voorgrond. Soms kan de schouder in toenemende mate verstijven.
 • Een gebroken schouder die leidt tot een ‘frozen shoulder’ heeft een langere revalidatie nodig.
 • Geforceerd door de pijn heen bewegen leidt meestal tot meer klachten en vertraagt het herstel.
 • Wat betreft het herstel van schouderfunctie zijn er persoonlijke verschillen. Deze zijn ook afhankelijk van het soort breuk en of men wel of niet is geopereerd.
 • Volledig herstel van schouderfunctie kan variëren van enkele maanden tot een jaar.
 • Bij grote schouderbreuken waarbij sprake is van een standverandering kan een blijvende bewegingsbeperking bestaan.

 

Bron.

 • Surgical vs nonsurgical treatment of adults with displaced fractures of the proximal humerus: the PROFHER randomized clinical trial. JAMA. 2015 Mar 10;313(10):1037-47. doi: 10.1001/jama.2015.1629

 

 • Mechanism of injury and morphology of the greater tuberosity fracture. Journal of shoulder and elbow surgery, 2006. Rangan A, Handoll H, Brealey S, Jefferson L, Keding A, Martin BC, Goodchild L, Chuang LH, Hewitt C, Torgerson D; PROFHER Trial Collaborators. C Bahrs, E Lingenfelter, F Fischer, EM Walters.

 

 • ‘The Shoulder’ , 4th Edition, A.Rockwood and A. Matsen

 

 

Delen:
 • Bert

  13 december 2019 bij 10:25 Beantwoorden

  Ik heb mijn schouder gebroken 5 weken geleden nu uit de sling nog heel veel pijn en oefenen

  • Redactie

   18 december 2019 bij 16:14 Beantwoorden

   Is uw vraag of dit normaal is? Pijnklachten na een gebroken schouder kunnen 2-3 maanden aanhouden. Deze zullen geleidelijk afnemen mits de schouder niet te intensief, door de pijn heen geoefend wordt. Aanhoudende pijnklachten na oefenen dient dan ook vermeden te worden. Is dit een antwoord op uw vraag? MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Linda Cix

  19 januari 2020 bij 11:49 Beantwoorden

  24/10 gevallen met mountainbike. 9/12 gestart met kine.
  Nu is mijn toestand slechter dan voor ik naar kinisist geweest was. Elke nacht wordt ik wakker van de pijn ondanks diclofenac retard 75 mg.
  Ik had breukje van tuberculum major en minor.
  Is het normaal dat er gene vooruitgang is of moet ik mij zorgen maken?

  • Redactie

   19 januari 2020 bij 18:40 Beantwoorden

   Beste Linda,

   Een klein breukje van Tuberculum majus en/of minus herstelt voorspoedig, zolang er geen dislocatie (verplaatsing van het breukfragment) heeft plaatsgevonden. Daar ga ik niet vanuit aangezien een dergelijk letsel door de radioloog zou zijn opgemerkt. Pijnvrij herstel van schouderbreuken duurt lang, 6-12 weken kan voorkomen. Toename van pijn kan een paar oorzaken hebben; – de revalidatie is te intensief en pijnlijk. – Er ontwikkelt zich een schouderstijfheid (secundaire frozen shouder), – er is sprake van peesletsel van de schouder. Zeker boven de 40 jaar kan een dergelijk letsel bij een schouderbreuk voorkomen. Echografisch onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven. Het lijkt mij verstandig je schouderstatus met jouw kinisist te bespreken en horen wat haar/zijn visie is. Ik hoop dat je met dit antwoord een beetje geholpen bent. Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut, Fysiotherapie Middenweg.

 • Diana Vermolen

  13 februari 2020 bij 18:48 Beantwoorden

  Hallo ben Diana 67jr ben bijna 4 weken terug gevallen volgens foto scheurtje in mijn schouder nu mag ik fysio volgens mijn zorgverzekering zijn de eerste 20 behandelingen voor mezelf ik kan dat met mijn pensioen niet betalen wordt dus na 48 jaar weg bij CZ nu zocht ik eigenlijk hier voor wat oefeningen maar vind er geen weet U misschien waar .Kan al best wat alleen mijn arm optillen lukt nog niet

  • Redactie

   13 februari 2020 bij 21:43 Beantwoorden

   Beste Diana,

   Via onderstaande link tref je een aantal schouderoefeningen, opgenomen in een Amerikaanse revalidatiecentrum. Een aantal van deze oefeningen adviseer ik mijn cliënten ook.
   Mogelijk zullen niet alle oefeningen mogelijk zijn. Tracht in ieder geval de oefeningen tot de pijngrens uit te voeren. Kortdurende napijn is niet erg.

   Bij twijfel zou je ook 1 of 2 afspraken bij een fysiotherapeut kunnen maken. Hij of zij kan de oefeningen op uitvoering controleren en zonodig bijsturen of aanvullen.Je kunt ze voor een groot deel goed zelfstandig doen denk ik.

   Met groet, Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

   https://www.youtube.com/watch?v=vO76FlkROnk

 • Minten Suzy

  28 februari 2020 bij 14:26 Beantwoorden

  Ik heb een ernstige schouderbreuk 3 breuken ook de kop hebben ze ineen gepuzzeld naar de woorden van een zogenoemde topdokter .Heb ook nog twee breuken in de bovenarm
  Nu al bijna 3 maanden kan ik nog maar mijn arm opzij op 45% en voor 20% heffen.Volg kinesitherapie elke dag en heb nog altijd hevige pijn .Veel pijn stillers doen niet meer af
  Ik heb op een blok dag en nacht moeten slapen zo zes weken .Ik hou dat nimmer vol ! Wat met al die kramppijnen en soms stekende pijnen onverwachts.Ik woon alleen en heb hulp van verpleegsters om mij te wassen en aan te kleden
  Dat is hier in België allemaal gratis .ook is er mindervalide vervoer en boodschappers aan een schappelijke prijs.
  Ik ben 80 jaar maar ben gewoon te wandelen 10 km ..Ik durf niet meer,een jas krijg ik niet alleen aan.
  Mijn vraag is hoe lang dat nog gaat duren ? Als ik al maar kon auto rijden was dat al voor mij al een hele vooruitgang ?
  Komt dat nog goed?De operatie heeft zo lang geduurd zodat ik wakker zijnde de afwerking zonder verdoving heb meegemaakt .Een echt trauma
  Er zijn wel excuses gekomen.In de lift zagen ze dat de morfine niet was aangesloten.Daarna was het precies of ik in een hemel terecht kwam Even geen pijn
  Gelukkig betalen de ziekenkassen hier veel in België. Bijna alles omdat ik al 60% invalide was aan de andere arm sudeck atrofie . Als medewerkende echtgenote (niet ingeschreven ) heb je een pensioentje van uw man die overleden is zelfstandige is 1100 €.,maar geen invalide geld .Hoe is dat in Nederland ?

  • Erik Versluis

   2 maart 2020 bij 21:38 Beantwoorden

   Geachte mevrouw Minten,

   Een complexe schouderbreuk zoals in u geval leidt vrijwel altijd tot een bewegingsbeperking in één of meerder richtingen. Het is voor mij moeilijk afgaande op alleen uw verhaal te bepalen hoe het herstel zal gaan verlopen. 3 maanden na operatie is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Vragen over het herstel zou ik zeker aan uw behandelend arts en kinesitherapeut voorleggen. Mochten zij een afwachtend beleid willen aanhouden dan is een jaar realistisch. Vaak wil de behandelend specialist de patiënt na die tijd nog eens terugzien. Verder functieherstel kan zelfs na 12 maanden nog in enige mate plaatsvinden. Vragen over uitkeringen / sociale zekerheid vallen helaas buiten dit topic.

   MvG Erik Versluis, fysiotherapeut

 • Michaux Betty

  30 augustus 2020 bij 15:30 Beantwoorden

  Heb bij een val met de fiets mijn schouder gebroken een fragiele breuk in vier delen met nu een melitta is 11dagen geleden gebeurd einig idee wanneer ik terug mag fietsen Betty

  • Erik Versluis

   31 augustus 2020 bij 21:14 Beantwoorden

   Beste mevrouw Michaux,

   Na een schouderbreuk is het algemene advies 6-8 weken geen auto of fiets te besturen. Na die tijd kan er van worden uitgegaan dat de breuk weer hersteld is.
   Natuurlijk dient de arm en schouder weer voldoende sterk te zijn om het fietsstuur vast te kunnen houden, om zodoende veilig aan het verkeer deel te nemen.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapeut

 • pisera heidi

  2 december 2020 bij 12:51 Beantwoorden

  Hallo ik ben Heidi 45j ik heb in augustus een ongeluk gehad ik ben door een wagen aangereden en ben met mn schouder tegen de wagen gevallen (ikzelf was met de fiets).
  ik ben dan geopereerd aan mn schouder van een bankart-laesie en tuberculum maius fractuur. tot op vandaag ga ik 3x per week naar de kinesist maar ik vind dat we maar traag vooruit gaan . Mijn schouder word stijver ondanks dat ik thuis ook nog oefeningen doe. Als ik van bij de kinesist kom is het wel terug soepeler.Ook heb ik nog veel pijn.
  Hebt u een idee hoelang ik ongeveer nodig heb om te revalideren. Nu kan ik al een deur opendoen maar veel hoger dan een deurklink geraakt ik nog niet.Met vriendelijke groeten Heidi

  • Erik Versluis

   3 december 2020 bij 10:20 Beantwoorden

   Beste Heidi,

   In dit stadium van je revalidatie zou je schouder wel beweeglijker moeten zijn. Het zou kunnen zijn dat je een frozen shoulder aan het ontwikkelen bent of inmiddels hebt. Deze (onschuldige) aandoening kan na een schouderoperatie optreden. Je kunt dit testen door je elleboog haaks gebogen (90 graden) tegen je lichaam te houden en vervolgens naar buiten de draaien. Probeer je hand ook eens op de rug te leggen. Mochten deze bewegingen erg beperkt dan zou dit vermoeden juist kunnen zijn, Je kinesist zou dit wel moeten kunnen onderzoeken. Even los van een frozen shoulder zou je na een Bankartoperatie na 6 maanden wel weer een goed functionerende schouder moeten hebben.

   Info over een frozen shoulder: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

   Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Mary-Ann Van Van Gestel

  12 december 2020 bij 08:41 Beantwoorden

  Beste,
  Ik heb mijjn schouder kop breuk op gelopen door een black out ben ik gevallen tegen een betonnen bloembak.
  Dit is inmiddels 7 weken geleden en ik kan helemaal niets meer
  De arts zegt ” het geneest vanzelf een revalidatie arts vind het raar dat ik niet geopereerd ben op mijn leeftijd ( 60) .
  Wat adviseert u

  • Erik Versluis

   12 december 2020 bij 15:00 Beantwoorden

   Beste mevrouw van Gestel.

   Ik ga er vanuit dat uw schouderbreuk niet in aanmerking kwam voor een operatie. Of men wel of niet geopereerd wordt is niet alleen afhankelijk van de leeftijd. Als het een gecompliceerde breuk betreft met meerdere fragmenten dan kan een operatie op hogere leeftijd nodig zijn. Maar veel schouderbreuken kunnen met alleen een mitella behandeld worden.

   Dat de arts zegt dat de schouderbreuk vanzelf geneest klopt in wezen. Echter, de schouderfunctie kan nog lange tijd ernstig beperkt blijven. Vaak ten gevolge van de immobilisatieperiode. Daar wordt naar mijn ervaring weinig voorlichting over gegeven.
   De schouder kan erg verstijven en pijn en flinke functiebeperking geven. Als uw revalidatie arts vindt dat u geopereerd had moeten worden dan zou hij dit met de behandelend chirurg moeten bespreken. Dit voorkomt onduidelijkheid en bovenal onzekerheid bij u.

   U geeft aan dat u momenteel niets kunt. Uit ervaring weet ik dat veel mensen 7 weken tot 3 maanden na een schouderbreuk nog flink beperkt kunnen zijn in het dagelijks leven. Ik vind dit dus niet verontrustend. Ik neem aan dat u bij een fysiotherapeut of kinesist (België) revalideert. Zij zouden u goed moeten kunnen informeren over het behandelplan, het herstel en de vooruitzichten.

   Ik hoop dat u met deze informatie even verder kunt.
   Ik wens u veel sterkte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Dorssers

  7 januari 2021 bij 11:23 Beantwoorden

  Ik heb mijn bovenarm net onder schouder blad recht gebroken en bij kop zijn 2 breuken het begint al goed te heilen
  Het gaat goed ook geen pijn begin mijn onderarm al redelijk te gebruiken alleen van af breuk nu 6 weken geleden in bed gezicht koud en ze dra ik benen naast bed heb krijg ik een heel warm hoofd geen koorts is hier een verklaring voor ben er verder ook goed aan of hebben dit meer mensen mee gemaakt

  • Erik Versluis

   7 januari 2021 bij 16:04 Beantwoorden

   beste heer/mevrouw,

   Ik geloof niet dat dit te maken heeft met uw schouderbreuk. Wellicht zou deze vraag eens aan uw huisarts kunnen stellen.

   Ik wens u veel sterkte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Karen

  10 januari 2021 bij 23:52 Beantwoorden

  Ii had 4 dagen geleden een ongeval. De spoed vertelde me dat het een klein avulsiefractuurtje is in mijn schouder. Ik mag overmorgen naar een orthopedist. Momenteel krijg ik pijn ter hoogte van men ribben/borst rondom men hele lijf. Is dit door de fixatie schouderband? Door andere spieren te gebruiken? Ik heb totaal geen kracht in men arm, is dat normaal? Is bij zo een kleine fractuur zeker geen operatie nodig of is er wel ook een kans dat dit toch zal nodig zijn?

  • Erik Versluis

   11 januari 2021 bij 09:14 Beantwoorden

   Beste Karen,

   Een avulsie (afscheur) breukje betreffen kleine breukjes. Deze behoeven geen operatieve behandeling, tenzij deze een stuk van zijn plaats verschoven is. Dat had je dan waarschijnlijk al wel van de spoedarts gehoord.

   De klachten rond je ribben, borst kunnen van de schouderband zijn, maar mogelijk ook nog het gevolg van het ongeval.

   Ik kan niet opmaken wat je leeftijd is, maar op oudere leeftijd is er een kans dat je een of meerdere schouderpezen beschadigen. Dit kunnen ze met een echografisch onderzoek beoordelen.

   Overigens kan krachtverlies van de arm ook door pijn veroorzaakt worden. Dit zal de komende weken minder worden.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top