Behandeling van de versleten schouder

slijtage schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
29-01-2021
⏱ Leestijd 10 minuten

Behandeling van een versleten schouder

Naast de knie en heup kan er ook in onze schouder slijtage ontstaan. In medisch jargon wordt dit ‘omartrose’ genoemd.

Schouder artrose wordt vooral gezien bij mensen boven de 65 jaar. Maar soms kan dit al op relatief jonge leeftijd al ontstaan.

De behandeling kan bestaan uit medicatie, injecties, fysiotherapie of een operatie. Maar wat is voor jou de beste behandeling?

Wat is een versleten schouder?

Er is sprake van een versleten schouder (artrose) als de kraakbeenlaag over de gewrichtkop- en kom minder wordt. Dit zeer gladde oppervlak wordt dunner en onregelmatig. Dat heeft gevolgen voor het bewegen.

Het gewricht wordt stijver, kan gaan kraken en pijn doen. De behandeling van schouderslijtage kan op conservatieve (afwachtend) of operatieve wijze plaatsvinden. Daarover later meer.

Eigenlijk is ‘slijtage’ niet de juiste benaming. Het wekt namelijk de indruk dat onze gewrichten slijten door beweging. Arthrose komt echter ook voor bij mensen met een inactieve levensstijl.

Tegenwoordig weten we dat je je kraakbeen- en dus gewrichtsconditie op niveau houdt door regelmatig te bewegen, letten op je lichaamsgewicht en een gezond voedingspatroon.


Oorzaak van schouderslijtage?

Schouderarthrose is het gevolg van ouder worden. Het wordt dan ook vooral boven de 65 jaar gezien. Soms wordt het op jonge leeftijd geconstateerd. Dit is meestal het gevolg van een letsel, zoals een schouderbreuk.

Door een ongeval kan het kraakbeen beschadigen. In tegenstelling tot onze huid, spieren en botten kan kraakbeen niet herstellen. Het beschadigde kraakbeen zal zijn functie verliezen.

behandeling versleten schouder kraakbeen beschadiging

Functie van kraakeen

Kraakbeen is zeer glad weefsel en beschermt de contactvlakken van onze gewrichten. De kraakbeenlaag beschermt het onderliggende bot, stuurt de bewegingen in het gewricht en verdeelt het gewrichtssmeer (synovia). Beschouw dit maar als de ‘olie’ van de gewrichten.

Zonder kraakbeen zouden onze gewrichten op jonge leeftijd al versleten zijn. Op volwassen leeftijd groeit er vrijwel geen kraakbeen. Nadat we volgroeid zijn stopt namelijk de doorbloeding. De synovia voedt het kraakbeen, houdt het sterk en zolang mogelijk in conditie.


Symptomen bij een versleten schouder?

Artrose van de schouder heb je niet van de één op andere dag. De klachten ontwikkelen zich dan ook geleidelijk. Bekende symptomen zijn (nachtelijke) pijn en afname van de schouderbeweeglijkheid. Dit kan gepaard gaan met kraken (crepitaties).

Peesscheuren

Naast artrose kan er sprake zijn van degeneratieve scheuren van de schouderpezen. Dit kan tot fors spierkrachtsverlies leiden waardoor de arm niet meer goed te heffen is.

Pijn

De mate van ervaren pijn en bewegingsbeperking kunnen bij artrose per persoon verschillen. Dit zien we ook bij de rug, heupen en knieën. Ernstige artrose op de röntgenfoto hoeft ook niet alles te zeggen over de ernst van de pijn en beperkingen.

Het ervaren van klachten wordt deels bepaald door de eisen die iemand aan zijn of haar schouder stelt. Een racketsporter vraagt nu eenmaal meer van de schouder dan een niet-sporter met een inactief leven.

Frozen shoulder

Bij artrose kan de schouder in alle richtingen verstijven. Dit wordt, onterecht, nog wel eens verward met een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder ontstaan pijn en stijfheid echter sneller maar nemen op den duur ook weer af. Na 2 jaar kan de schouder over het algemeen weer prima bewogen worden


Diagnose schouderartrose

Behandeling versleten schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Röntgenfoto 

Door middel van een röntgenfoto kan de diagnose eenvoudig gesteld worden. Er treedt zichtbaar ruimteverlies in het schoudergewricht op. De schouderkop en kom komen door kraakbeenverlies dichter bij elkaar te staan. De schouderkop verliest daarbij zijn bolle, gladde vorm.

Ook kunnen er langs de gewrichtsranden botuitsteeksels te zien zijn. Dit worden osteofyten genoemd. Dit is duidelijk op de linker foto te zien. Het lichaam probeert met deze extra botaanmaak de ontwikkeling van arthrose te beperken. De schouderbeweeglijkheid kan door osteofyten wel verder gaan afnemen.

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Bij het intakegesprek geeft de patiënt symptomen aan die typerend zijn voor schouderartrose. Pijn en afname van beweeglijkheid zijn bekendste. De klachten zijn geleidelijk ontstaan en spelen vaak al jaren.

Zo kan de arm niet meer goed op de rug geplaatst worden of een kopje niet meer uit de kast worden gehaald. De (pijn)klachten kunnen per periode wisselen maar herstellen niet meer.

schouderklachten-advies-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Bij lichamelijk onderzoek valt op dat de arm niet meer zo hoog te heffen is. De draaiingen van de schouder en arm (rotaties) kunnen pijnlijk beperkt zijn. Deze bewegingen blokkeren als het ware.

Bij ergere vormen van artrose kan de schouderfunctie aanzienlijk afnemen. Hierbij zijn crepitaties (krakend geluid) vaak hoorbaar. Er moet wel worden opgemerkt dat ook gezonde gewrichten kunnen kraken.


Wat kun je doen bij een versleten schouder?

Wat kun je nu doen aan een versleten schouder? Spoedbehandeling bij een versleten schouder is zelden noodzakelijk.

De vraag is in hoeverre je kunt functioneren met de pijnklachten en bewegingsbeperking. Dit verschilt van persoon tot persoon. Iemand van 85 jaar stelt bijvoorbeeld andere eisen aan de schouder dan een 65 jarige.

De behandeling wordt bepaald door de mate van pijn en functieverlies. Ook de wensen van de patiënt en advies van behandelend arts/specialist vormen een belangrijk deel van de besluitvorming.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan bestaan uit mobilisaties (optimaliseren beweeglijkheid) en spierfunctietraining. Deze behandelingen kunnen de pijnklachten verminderen en de schouderfunctie in een aantal richtingen verbeteren. Per patiënt moet worden beoordeeld welke behandelschema de beste resultaten geeft.

Oefeningen bij schouderartrose 

Hieronder tref je een aantal oefeningen gericht op verbeteren van de schouderbeweeglijkheid.

Let wel dat de beweeglijkheid bij artrose beduidend minder is. De oefeningen zullen dus minder ver uitgevoerd kunnen worden als hier gedemonstreerd.

Een realistische benadering is wel belangrijk. Volledig functieherstel is zelden mogelijk. De prognoses worden grotendeels bepaald door de ernst van de artrose.

Er dient bij een verstijfd schoudergewricht beoordeeld te worden of de aangrenzende gewrichten de beperkte beweging kunnen compenseren. Dit geldt bijvoorbeeld voor het schouderblad en bovenrug.

Injectietherapie bij schouderartrose

Injectie met een ontstekingsremmend medicijn kan in geval van aanhoudende pijn helpen. In de praktijk weten we dat de effecten tijdelijk zijn, perioden van een aantal weken tot maanden zijn bekend.

Injecties kunnen met een maximum van 3 keer per jaar toegediend worden. Een operatie kan op deze manier worden  uitgesteld.

Behandeling versleten schouder injectie schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost
Schouderoperatie bij artrose

Een operatie kan worden overwogen als voorgaande therapievormen geen verbetering meer geven. De kwaliteit van leven wordt in dit geval door aanhoudende schouderpijn en functieverlies teveel beperkt. Een schouderprothese kan dan uitkomst bieden.

behandeling versleten schouder schouderprothese fysio middenweg amsterdam oost
Er zijn tegenwoordig 2 gangbare prothesen. Eén bij schouderartrose met intacte schouderpezen de andere met artrose in combinatie met gescheurde schouderpezen. Meer informatie hierover kun je lezen mijn artikel; Herstel na schouderprothese’ 

Samenvatting behandeling van de versleten schouder

Artrose van de schouder ontstaat als gevolg van kraakbeenverlies. We zien het met name op oudere leeftijd. De mate van pijn en schouderbeperking kunnen per persoon verschillen. Het beleid wordt bepaald door de mate van pijn, functiebeperkingen en wensen van de patiënt.

Zowel medicatie, injecties, fysiotherapie als het plaatsen van een schouderprothese kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Na een operatie zijn de lange termijnverwachtingen duidelijker. Pijnklachten zullen veelal wegblijven of niet meer op de voorgrond staan.

Een goed behandeltraject wordt bepaald door samenspraak van patiënt, fysiotherapeut en behandelend arts of specialist.

Delen:

Plaats een Reactie

×
Top