Behandeling van de versleten schouder

slijtage schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 31-01-2021
⏱ Leestijd: 1o minuten

Behandeling van een versleten schouder

Net als in de knie en heup kan er ook in onze schouder slijtage ontstaan. Schouderslijtage wordt ook wel ‘omartrose’ genoemd.

Dit wordt vooral gezien bij mensen boven de 65 jaar. Maar soms kan dit al op relatief jonge leeftijd ontstaan.

De behandeling kan bestaan uit medicatie, injecties, fysiotherapie of een operatie. Maar wat bepaalt nu welke therapie?


Schouderslijtage

Er is sprake van een versleten schouder (artrose) als de kraakbeenlaag over de gewrichtkop- en kom minder wordt. Dit zeer gladde oppervlak wordt dunner en onregelmatig. Het gewricht wordt stijver, kan gaan kraken en pijn doen.

De behandeling van schouderslijtage kan op conservatieve (afwachtend met fysiotherapie ) of operatieve wijze plaatsvinden. Daarover later meer.

Eigenlijk is ‘slijtage’ niet de juiste benaming. Het wekt namelijk de indruk dat onze gewrichten slijten door beweging. Maar ook bij mensen met een inactieve levenstijl wordt artrose geconstateerd.

Tegenwoordig weten we dat je je kraakbeen- en gewrichtsconditie op niveau houdt door regelmatig te bewegen. Daarbij dien je te letten op je lichaamsgewicht, niet te roken en een gezond voedingspatroon na te streven.

Oorzaak van schouderslijtage?

Schouderarthrose is grotendeels het gevolg van ouder worden. Het wordt dan ook vooral boven de 65 jaar gezien. Soms wordt het op jonge leeftijd geconstateerd. Dit is meestal het gevolg van een letsel, zoals een schouderbreuk.

Door een ongeval kan het kraakbeen beschadigen. In tegenstelling tot onze huid, spieren en botten kan kraakbeen niet herstellen. Het beschadigde kraakbeen zal dus op den duur zijn functie verliezen.

behandeling versleten schouder kraakbeen beschadiging

Functie van kraakbeen

Kraakbeen is zeer glad weefsel en beschermt de contactvlakken van onze gewrichten. De kraakbeenlaag beschermt het onderliggende bot, stuurt de bewegingen in het gewricht en verdeelt het gewrichtssmeer (synovia). Dit wordt ook wel de ‘olie’ van onze gewrichten genoemd.

Zonder kraakbeen zouden onze gewrichten op jonge leeftijd al versleten zijn. Op volwassen leeftijd groeit er vrijwel geen kraakbeen meer. Als we volgroeid zijn stopt namelijk de doorbloeding. De synovia voedt het kraakbeen en houdt het sterk en in conditie.

Symptomen bij een versleten schouder?

Artrose van de schouder heb je niet van de één op andere dag. De klachten ontwikkelen zich dan ook geleidelijk. Bekende symptomen zijn (nachtelijke) pijn en afname van de schouderbeweeglijkheid. Dit kan gepaard gaan met kraken (crepitaties).

Peesscheuren

Naast artrose van de schouder kan er ook sprake zijn van degeneratieve (slijtage) scheuren van de schouderpezen. Dit kan tot veel spierkrachtverlies leiden waardoor de arm niet goed meer te heffen is.

Pijn

Bij artrose kan de mate van pijn en bewegingsbeperking per persoon verschillen. Dit zien we ook bij de artrose van onze rug, heupen en knieën. Ernstige artrose op de röntgenfoto hoeft dus niets te zeggen over de ernst van de pijn en beperkingen.

Het ervaren van klachten kan ook worden bepaald door de eisen die iemand aan zijn of haar schouder stelt. Een racketsporter vraagt nu eenmaal meer van de schouder dan een niet-sporter met een inactief leven.

Frozen shoulder

Bij artrose kan de schouder in alle richtingen blijvend verstijven. Dit wordt met name in de beginsituatie nog wel eens verward met een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder is ook sprake van pijn en stijfheid, maar deze symptomen nemen op den duur weer af.

Zo kan de schouder na 1-2 jaar weer prima bewogen worden. Bij een versleten schouder zal de verstijving niet verbeteren en alleen maar toenemen.

Diagnose schouderartrose

Behandeling versleten schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Röntgenfoto 

Door middel van een röntgenfoto of echografie kan de diagnose eenvoudig gesteld worden. Op de foto links is goed te zien dat de vorm van schoudergewricht veranderd is. De schouderkop en kom komen door kraakbeenverlies dichter bij elkaar te staan. De schouderkop verliest zijn bolle gladde vorm, de schouderkom vertoont onregelmatige botranden.

Ook kunnen er langs de gewrichtsranden botuitsteeksels te zien zijn. Dit worden osteofyten genoemd. Dit is duidelijk te zien op de linker foto. Het lichaam probeert met deze extra botaanmaak verlies van stabiliteit te beperken. Door kraakbeenverlies en osteofyten wordt de beweeglijkheid van de schouder minder.

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Bij het intakegesprek geeft de patiënt aan klachten te ervaren die typerend zijn voor schouderartrose. Symptomen als nachtelijke pijn en afname van schouderbeweeglijkheid worden vaak gehoord.

Zo kan geleidelijk aan de arm niet meer goed op de rug geplaatst worden of een kopje niet meer uit de kast worden gehaald. De (pijn)klachten en verlies aan beweeglijkheid kunnen per periode verschillen maar herstellen op termijn niet meer.

schouderklachten-advies-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Bij lichamelijk onderzoek valt op dat de arm niet meer zo hoog te heffen is. De draaiingen van de schouder en arm (rotaties) kunnen pijnlijk beperkt zijn. Deze bewegingen blokkeren als het ware.

Bij ergere vormen van artrose kan de schouderfunctie aanzienlijk afnemen. Hierbij zijn vaak crepitaties (krakend geluid) hoorbaar.

Wat kun je doen bij een versleten schouder?

Wat is nu de beste behandeling bij een versleten schouder? Zoals eerder aangeven hoeft slijtage van de schouder niet altijd tot pijn of beperkingen te leiden.

De vraag is in hoeverre je kunt functioneren met de pijnklachten en bewegingsbeperking. Dit verschilt namelijk van persoon tot persoon. Iemand van 85 jaar stelt in de regel  andere eisen aan de schouder dan een sportieve 65 jarige.

De behandeling wordt bepaald door de mate van pijn en functieverlies, behoeften van de patiënt en mening van medisch specialist.

Fysiotherapie kan de pijnklachten verminderen en helpen bepaalde armfuncties te optimaliseren. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld leefstijladviezen geven, mobilisaties (optimaliseren van de beweeglijkheid) en spierfunctietraining toepassen.

Deze behandelingen kunnen de pijnklachten verminderen en de schouderfunctie tot op zekere hoogte verbeteren. Per patiënt moet worden beoordeeld welk behandelplan de beste resultaten geeft.

Oefeningen bij schouderartrose

Hieronder tref je een aantal oefeningen gericht op verbeteren van de schouderbeweeglijkheid.

Let wel dat de beweeglijkheid bij artrose beduidend minder is. De oefeningen zullen dus minder ver uitgevoerd kunnen worden als hier gedemonstreerd.

Een realistische benadering is wel belangrijk. Volledig functieherstel is bij schouderartrose onmogelijk. De prognoses worden grotendeels bepaald door de ernst van de artrose.

Injectietherapie bij schouderartrose

Injectie met een ontstekingsremmend medicijn kan bij aanhoudende pijn helpen. In de praktijk weten we dat de effecten tijdelijk zijn, perioden van een aantal weken tot maanden zijn bekend.

Injecties kunnen met een maximum van 3 keer per jaar toegediend worden. Een operatie zou hierdoor mogelijk uitgesteld kunnen worden.

Behandeling versleten schouder injectie schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost
Schouderoperatie bij artrose

Een operatie kan worden overwogen als voorgaande therapievormen geen verbetering meer geven. De kwaliteit van leven wordt in dit geval door aanhoudende schouderpijn en functieverlies teveel beperkt. Een schouderprothese kan dan uitkomst bieden.

behandeling versleten schouder schouderprothese fysio middenweg amsterdam oost
Er zijn tegenwoordig 2 gangbare prothesen. Eén bij schouderartrose met intacte schouderpezen de andere bij artrose in combinatie met gescheurde schouderpezen. Meer informatie hierover kun je lezen mijn artikel; Herstel na schouderprothese’ 

Delen:
  • Jantje Wildeboer

    16 augustus 2021 bij 09:42 Beantwoorden

    Ik ben een vrouw van 81 jaar i, ben erg actief met fietsen wandelen een andere helpen mantelzorg geweestnoem maar op geen medicijnen goed gezond . Nu heb ik artrose in mijn rechterschouder met erg veel pijn .geen slaap het belemmerd mij met alles .. de dokter prees mij de hemel in hoe gezond ik was .maar het volgend moment zei de dokter .aa je wordt niet meer geopereerd je bent te oud ..Dus ik moet nu als maar pijnstillers nemen die me her beste helpen is dicrovinac met maag beschers maar die erg slecht zijn . Bovendien heb ik een goed gewict en leef gezond ik rook niet en drink niet .. Dus mijn conclusie is ik kan nu maar beter dood gaan en in dit land .tot mijn 78 jaarar gewerkt . Ik ben gestopt lekker genieten ben alleen maar mijn leeftijd is funest om nog een goede oude dag te hebben .

    • Erik Versluis

      16 augustus 2021 bij 15:50 Beantwoorden

      Geachte mevrouw Wildeboer,

      Bent u al onder fysiotherapeutische behandeling geweest en/of een consult bij de orthopedisch chirurg gehad?

      Ik ben het met u eens dat langdurig gebruik van ontstekingsremmers niet goed is. Mijn ervaring is dat een ontstekingsremmende injectie in het schoudergewricht betere resultaten laat zien.
      Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de pijnklachten op termijn weer kunnen terugkomen.

      Mocht u schouder ernstig versleten zijn dan zou een schouderprothese uw pijnklachten flink kunnen verminderen. Gezien uw leeftijd zal een chirurg niet over 1 nacht ijs gaan en samen met u een grondige afweging moeten maken.
      Ik heb over overigens meerdere patiënten van uw leeftijd met een schouderprothese onder behandeling gehad. Zij konden uiteindelijk weer goed functioneren.

      Wellicht goed uw klachten nog eens met uw huisarts of orthopedisch chirurg te bespreken.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Peter Mulders

    22 augustus 2021 bij 23:05 Beantwoorden

    Pijnlijk verhaal, ik denk dat een operatie wel zou kunnen, mits de botstructuur goed is.

  • Rianne Funke

    16 juni 2022 bij 01:18 Beantwoorden

    Ik ben in 2017 aan mijn rechter schouder kan de plaat en de 8 schroeven krakken

    • Erik Versluis

      16 juni 2022 bij 10:17 Beantwoorden

      Beste Rianne,

      Het komt voor dat een plaat en/of schroeven op den duur los gaan zitten. Dit gaat wel vaak met pijnklachten gepaard.

      Mocht je twijfelen dan zou ik je huisarts of je behandelend chirurg eens benaderen. Met een röntgenfoto kan er bekeken worden of de plaat en schroeven nog vast zitten.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Johan Savenije

    17 september 2022 bij 07:38 Beantwoorden

    Hallo, ik ben 61 heb beide schouders versleten. Advies Protheses, kan ik met de prothesen weer alles doen. Sport veel, ben in goede conditie.

    • Erik Versluis

      17 september 2022 bij 19:53 Beantwoorden

      Beste Johan,

      Er zijn typen schouderprothesen.

      1) de anatomische; deze lijkt op de anatomie van onze schouder en wordt geplaatst indien de schouderpezen nog functioneren

      2) de omgekeerde schouderprothese (reverse prothese). Deze wordt geplaatst bij ernstige schouderbreuken of onherstelbaar schouderpeesletsel/slijtage.

      Met de eerste kun je meer. Je hebt meer kracht en je kunt je arm weer ruim boven je hoofd heffen. Dit lukt echter niet met de omgekeerde prothese.

      Met beide prothesen kun je sporten, maar afhankelijk van het type sport zul je mogelijk wel wat fysieke beperkingen kunnen ondervinden.

      Ik heb over schouderprothesen een artikel geschreven. Dit kun je hier vinden;

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/herstel-na-een-schouderprothese/

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Natas

    1 november 2022 bij 12:56 Beantwoorden

    Ik heb hele zware borsten gehad ik merkte dat dit heel vervelend was voor mijn rug en schouders een borstverkleining laten doen dit hielp voor de rug ik ben 4 jaar postbezorgster geweest en droeg dan een zware rugtas en een zware schoudertas die ik altijd om mijn linker schouder droeg ( tas weegt ongeveer 5 tot 8 kilo) nu al 3 jaar pijn in die schouder en al weer 4 weken bij de fysio maar de pijn word er niet minder van en de bewegingen kan ik moeilijk maken wel met hulp maar dat doet veel pijn je word van het kastje naar de muur gestuurd ik slaap niet meer van de pijn. Paracetamol werkt niet en ik weet t niet meer

    • Erik Versluis

      2 november 2022 bij 16:32 Beantwoorden

      Beste Nastasja,

      Zonder je schouder onderzocht te hebben is het lastig een uitspraak over je schouderklachten te doen. Heeft je fysiotherapeut een vermoeden?

      Is er verder onderzoek uitgevoerd? Het zou kunnen zijn dat de pijn afkomstig is van het AC gewricht. Dit gewricht kan mogelijk door de zware tassen overbelast zijn geraakt en chronisch ontstoken zijn
      Dit is met lichamelijk onderzoek en echografie goed te beoordelen.

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Jazzy

    20 januari 2023 bij 19:46 Beantwoorden

    heb al een lange tijd last van krakende schouders,met bewegen in bed,optillen van me arm,je hoort het gewoon knakken.
    als ik sport heb ik er 9 van de 10 keer geen last van en ook geen pijn eraan.
    zou een fysiotherapeut kunnen zien wat de eventuele klachten zijn of moet ik dan echt langs een huisarts?
    groetjes Jazzy

    • Erik Versluis

      21 januari 2023 bij 17:53 Beantwoorden

      Beste Jazzy,

      Knakkende schouder komen veel voor. Zeker bij jonge mensen. Het is niet makkelijk de oorzaak van het knakken te vinden, maar we komen het vaak tegen bij mensen met beweeglijke gewrichten.

      Je geeft aan dat het in beide schouders hoorbaar is en bij het sporten vrijwel geen last hebt. Dan zou ik mij geen zorgen maken.
      Zoals ik het nu inschat hoef je dan ook niet naar je huisarts.

      Mvg Erik Versluis

  • Liliane Leemans

    27 januari 2023 bij 12:35 Beantwoorden

    ik heb kijk operatie gehad kaarten later een abces die gesprongen was in de schouder operatie 1liter eter was tot op been .na zo veel jaar terug pijn met bewegen arm ook niet alle bewegingen doen pijn

    • Erik Versluis

      27 januari 2023 bij 19:47 Beantwoorden

      Beste Liliane

      Het mij niet helemaal duidelijk wat je schrijft en wat je vraag is.

      Mvg Erik Versluis

  • Marjon Schaap

    29 januari 2023 bij 10:16 Beantwoorden

    heb al enkele jaren last van mijn schouder,dacht eerst dat ik vaak verkeerd lag in bed(arm omhoog en op zij erop liggen).daar op gaan letten,maar veranderde niks.
    was ik voor iets anders bij de fysio en die heeft er ff naar gekeken.en met echo zei hij dit is slijtage,kijk maar het is een maanlandschap fysiotechnisch is hier niet zo veel aan te doen.
    dan leg ik me daar maar bij neer.
    heb vrij hoge pijngrens,dus ga maar door.
    maar het is niet aangenaam.werk in schoenenzaak dus sjouw best wat af,en veel rekken ook.
    begin het beetje beu te raken dat ik altyd een pijn ervaar.
    wat zou de beste stap hierin kunnen zijn

    • Erik Versluis

      1 februari 2023 bij 21:01 Beantwoorden

      Beste Marjon,

      De bevindingen uit het echografisch onderzoek zeggen mij niet zoveel. Een röntgenfoto geeft een overzichtelijker beeld en kan de mate van de slijtage beter in beeld brengen.

      Slijtage (omarthrose) hoeft echter niet te betekenen dat er fysiotherapeutisch niets meer te doen is. Vaak kan door middel van gerichte oefeningen en mobilisaties (‘soepeler’ maken van de schouder) nog veel winst geboekt worden. Uitzondering is als de schouder ernstig versleten is (graad 4) welke met ernstige bewegingsbeperking en pijn gepaard gaat.

      Vragen die nog zou hebben zijn:

      – heb je al fysiotherapie / oefentherapie in het verleden gehad? Zo ja wat waren de effecten hiervan?
      – is de schouder in toenemende mate stijf en pijnlijk bij het bewegen?
      – ervaar je problemen bij het op de rug brengen of naar buiten bewegen van je arm?
      – ervaar je nachtelijke pijn?
      – wat is je leeftijd?
      – heb je ooit een schoudertrauma/ongeval doormaakt?
      – komt schouderartrose in je familie voor?

      Als je al uitgebreid fysiotherapeutisch behandeld met geen of beperkt resultaat dan is het maken van een prognose moeilijk. Ik zou je dan adviseren eens een consult bij de orthopedisch chirurg te overwegen.

      Veel sterkte,

      Gr Erik Versluis

  • Rosemarie groot

    25 februari 2023 bij 21:57 Beantwoorden

    Mijn schouder heeft artrose. Er zit nauwelijks meer kraakbeen. Mijn vraag. Ik ben nu 63. Jaar.
    Zou u een operatie zo lang mogelijk uitstellen als de pijn houdbaar blijft of worden de pezen met artrose sneller slechter?
    voorkom ik als ik nu de operatie doe dat ik een omgekeerde schouderprothese moet laten plaatsen met beperktere mobiliteit?

    • Erik Versluis

      27 februari 2023 bij 13:52 Beantwoorden

      Beste Rosemarie,

      In het algemeen wordt er besloten tot het plaatsen van een schouderprothese als er sprake is van ernstige slijtage (artrose) van het schoudergewricht in combinatie met langdurige pijn (meer dan een jaar) en toenemend (ernstig) functieverlies van schouder. Men wil er zeker van zijn dat dit niet meer met medicatie / injectie en fysiotherapie te beïnvloeden is.

      Of ik een operatie zou uitstellen zou ik onder andere hier van af laten hangen. Maar dit is natuurlijk erg persoonlijk. Gezien je nog relatief jonge leeftijd wil men een operatie zo lang mogelijk uitstellen.

      Als een schouderprothese echt nodig is dan hangt de keuze van de prothese af van de leeftijd, de toestand van het schoudergewricht (ernst van de artrose) en de kwaliteit van de schouderpezen. Deze wordt na het 70e levensjaar een stuk minder.
      Daarom kiest men na die leeftijd in het algemeen voor een omgekeerde schouderprothese.

      Ik hoop dat ik je een beetje verder heb kunnen helpen.

      Mvg Erik Versluis

  • Matteo

    28 februari 2023 bij 10:56 Beantwoorden

    hallo ik ben 21 jaar en heb 2 jaar geleden een sportongeluk gehad waarbij ik mijn ligamenten aan mijn schouder heb geraakt. nu na 2 jaar heb ik nog steeds last, NMR en MRI-Scan brachten weinig op. vaak last van een “zware” schouder, kraakt vaak en heb hier wel vaak last van.

    • Erik Versluis

      28 februari 2023 bij 11:37 Beantwoorden

      Beste Matteo,

      Het is mij niet duidelijk wat je vraag is.

      Mvg Erik Versluis

  • Veurink Marianne

    24 augustus 2023 bij 10:57 Beantwoorden

    dag.
    ik heb artrose in mijn ac gewricht.
    binnenkort naar de orthopeet.
    Mijn vraag : adviseert u een injectie of eerst andere mogelijkheden proberen.
    Ik hoor dat injectie lang niet altijd gesadviseerd wordt en als positief wordt ervaren, vooral omdat de werking tijdelijk is. Is dat juist?

    • Erik Versluis

      24 augustus 2023 bij 15:19 Beantwoorden

      Beste Marianne,

      In geval van een injectie moet duidelijk zijn dat de artrose van het AC gewricht de onderliggende oorzaak van de klachten is. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. De klachten kunnen namelijk ook afkomstig zijn van de nabij gelegen schouderpezen een slijmbeurzen. Het is niet altijd eenvoudig hier een onderscheid in te maken.

      In mijn praktijk wordt een injectie in de schouder overwogen als de klachten langer dan 8 weken duren en vervolgens fysiotherapie geen effect op de aanwezige pijnklachten heeft.

      Het klopt dat de werking tijdelijk kan zijn, ik ken echter ook genoeg voorbeelden van mensen die na injectie geen klachten meer hebben gehad.

      Mochten injectie(s) tijdelijk effect hebben dan kan eventueel een operatie nog uitkomst bieden. Er wordt in dat geval wat ruimte in het gewricht gemaakt.

      Meer over het AC gewricht is via onderstaande link te lezen:

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis

  • G.E de Vries - Kip

    21 september 2023 bij 22:02 Beantwoorden

    Vorige week is er bij mij een echografie gemaakt van mijn schouder, vanwege pijnklachten. vorige maand zijn er pok al röntgenfoto’s gemaakt van beide schouders en daarop waren geringe kalkafzettingen te zien. Daarvoor ben ik inmiddels al een week of 3 à 4 onder behandeling van een fysiotherapeut. Afgelopen maandag kreeg ik de uitslag van de echografie en daaruit kwam, dat ik een gedeeltelijke scheur, van de rotator-cuffpees (de supraspinatus) en ik zag ook AC-artrose staan. In 2006 ben ik gevallen met de fiets, ben over het stuur heen gedoken om niet onder dr fiets terecht te komen en heb de val opgevangen op mijn handen met gestrekte armen. Maar omdat ik in de eerste instantie alleen maar pijn voelde bij mijn duim, wat ik aangaf bij de ambulancebroeders, is verder nergens naar gekeken. De pijn die ik even later voelde, in beide armen, werd verder niks mee gedaan bij de huisartsenpost, waar ik toen naartoe moest. Na 8 weken aanhoudende pijn, bleek er toch een breukje te hebben gezeten in mijn linker elleboog (radiuskopfractuur). Nou vroeg ik mij af, of die artrose en die peesscheur kunnen zijn ontstaan door dat ongeval?
    ook in de rechter duimbasis zit geringe artrose. Ik ben 55 jaar oud. Ben ik niet nog wat te jong voor ouderdoms “slijtage”?

    • Erik Versluis

      24 september 2023 bij 21:40 Beantwoorden

      Beste mevrouw de Vries,

      Het is moeilijk te zeggen of de artrose en de peesscheur door het ongeval zijn gekomen. Op 55 jarige leeftijd kan dit ook ‘leeftijd’ gebonden zijn.

      We weten wel dat er door een val kraakbeenbeschadiging kan optreden die het ontwikkelen van artrose versneld. Binnen wat voor termijn dat zou zijn is moeilijk te bepalen. Een scheurtje in de Supraspinatuspees hoeft geen gevolgen voor de schouderfunctie te geven. Dit geldt ook voor artrose van het AC gewricht. Herstel van functie en klachten kan wel een aantal maanden in beslag nemen.

      Geringe artrose in de basis van de duim is wat mij betreft ook geen reden tot zorg.

      Mvg Erik Versluis

  • M. Van vliet

    1 oktober 2023 bij 13:24 Beantwoorden

    ik had al jaren last van mijn schouders ,de ene keer erger dan de andere keer , was soort ontsteking zei de huisarts , afijn nu op aanraden van de fysio echo en foto gemaakt , en bij de orthopeet beland , ernstige slijtage (bot op bot) advies
    allebei omgekeerde schouders ! nou ik had veel pijn ! maar nu ik 14 dgn in de ziektewet zit en nu elke dag sport ( x core les is met 1 buis met grid erin ) is de pijn te hendelen, mag ik deze sport niet meer doen ? ik wil wachten met de operaties , wat gebeurd er in het ergste geval ?

    • Erik Versluis

      2 oktober 2023 bij 16:32 Beantwoorden

      Goedemiddag,

      Voordat men een schouderprothese gaat plaatsen wil men er zeker van zijn dat afwachten, oefeningen en pijnmedicatie geen effect heeft.
      Mocht dit wel het geval zijn dan houdt men in het algemeen een afwachtend beleid aan.

      Als de conditie van het gewricht dramatisch verslechterd is kan er een reden zijn wel snel te opereren Als men namelijk langer wacht dan zou het plaatsen van een prothese technisch moeilijker kunnen worden.

      Als ik u was zou ik het even met de behandelend chirurg bespreken.

      Met vriendelijk groet,

      Erik Versluis

  • Elly Olijslagers

    13 november 2023 bij 23:13 Beantwoorden

    Goedenavond,
    Bij mij is er slijtage aan mijn schouder via een MRI scan vastgesteld. De orthopeed adviseerde een omgekeerde schouderprothese maar gezien mijn leeftijd (58) vindt hij me ook nog te jong hiervoor. Wat is wijsheid? Bij mijn werkgever moet er veel zwaar materiaal getild worden en verplaatst worden in de bedrijfsbus of eruit. Gewicht ongeveer 15 kg per apparaat. Kan ik een operatie uitstellen door de zware werkzaamheden achter me te laten en mijn werkzaamheden aan te laten passen. Het is nl voor mij een behoorlijk dilemma om mijn huidige baan te moeten opzeggen, zeker omdat ik al 23 jaar werkzaam ben bij mijn huidige werkgever. Wellicht hebt u nog advies voor mij zodat ik mijn keuze kan gaan maken.
    ps. pijn is vrij goed onder controle te houden met oefeningen en af en toe een ibuprofen.
    mvg Elly Olijslagers

    • Erik Versluis

      14 november 2023 bij 12:51 Beantwoorden

      Beste Elly,

      Vermoedelijk zijn je schouderpezen ook niet meer van goede kwaliteit. Dat is vaak de reden dat met besluit tot adviseren van een omgekeerde schouderprothese.

      Meer info over schouderprothesen

      Onder deze omstandigheden zal het bovenhands tillen beperkt zijn. Als je je werkzaamheden kunt aanpassen en de pijn onder controle kunt houden met oefeningen dan is het verstandig een operatie uit te stellen.

      Ik heb in mijn praktijk veel mensen (gehad) die op een acceptabele wijze met een versleten schouder kunnen functioneren.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Lissy

    24 november 2023 bij 14:17 Beantwoorden

    goedenmiddag,

    in maart 2022 ben ik geopereerd ivm atrose in het ac gewricht met osteofyten.
    Tot een maand geleden ging het erg goed maar nu heb ik bij bepaalde bewegingen weer last/pijn en het gevoel dat er iets blijft haken. doe schouder oefeningen. kunnen osteofyten terug komen en kan hier wat aan gedaan worden.?

    • Erik Versluis

      27 november 2023 bij 14:57 Beantwoorden

      Beste Lissy,

      Bij artrose van het AC gewricht kan men operatief wat meer ruimte maken en de bothaakjes/woekeringen verwijderen.
      Het kan zijn dat men toch te weinig bot heeft weggehaald en de ruimte in gewricht nog steeds nauw is. Dit is op een röntgenfoto of echo te zien.

      Het is ook mogelijk dat de schouder te intensief belast is. Na een operatie kan het soms wel een jaar duren voordat de schouder weer op zijn oorspronkelijk sterkte is teruggekomen.

      Het is raadzaam je schouder nog eens door een fysiotherapeut te laten onderzoeken. Mogelijk kan met enige aanpassing van de oefeningen en bewegingstips je schouderklachten weer onder controle komen. Of dat hij/zij het wenselijk vindt je schouder nog eens door de behandelend orthopeed te laten beoordelen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Anoniem

    3 februari 2024 bij 00:12 Beantwoorden

    Goeieavond,

    Ik heb al een aantal jaar last van mijn schouder tijdens het handballen. De pijn komt voornamelijk tijdens het gooien op doel. Ik heb dan het gevoel alsof iets erin schiet aan de voorkant van mijn schouder, ik kan de arm ook even kort niet bewegen. Dit trekt redelijk vlug weg en kan dan weer gewoon alles met mijn arm. Het is ook niet zo dat ik dit gevoel altijd heb als ik op doel gooi. Het verschilt ook de ene week ervaar ik het wel bij elke worp op doel en de andere week maar bij een paar worpen.
    Daarnaast heb ik regelmatig een zwaar/zeurend gevoel op de schouder. Ik loop nu al een half jaar bij de fysio. Op het begin hebben we de kracht van de exorotatie gemeten. Deze bleek niet goed te zijn. De endorotatie was wel prima. Ik heb 6 weken lang, 2x per week bij de fysio getraind om de exorotatie te verbeteren. Helaas zonder succes. Ik ben vervolgens gewisseld van fysiotherapeut. Deze gaf aan dat de bewegelijkheid prima is. Hij zag wel spanning op de schouder en heeft dit de eerste paar keer los gemasseerd in combinatie met nek- en ruggenwervels kraken. Dit werkte voor korte duur, want na een kleine week ervaarde ik weer dezelfde klachten. Vervolgens heeft hij 1x dry needling geprobeerd. Dit hielp beter waardoor de klachten langer wegbleven (2/3 weken ongeveer) de fysio zag toen dat de spanning ook afgenomen was. Hij heeft het toch nog een keer losgemaakt, maar na een paar dagen ervaarde ik weer dezelfde klachten. Terug bij de fysio bleek er toch weer meer spanning te staan op de schouder. Voor nu 3x dry needling achter elkaar. Ondertussen heb ik bij de huisarts een echo laten maken, maar hier was niets op te zien. De fysio heeft aangegeven dat hij een echo kan maken, maar dat daar de kraakbeenring niet (goed) op te zien is. Mocht de dry needling na 3x niet werken wil de fysio mij doorverwijzen naar de huisarts voor een MRI. Mijn vraag is klopt het dat er op een echo niet alles te zien is en op een MRI meer? En wat zou het eventueel kunnen zijn? Ik merk er verder in het dagelijks leven niet veel van. Ik heb alleen af en toe ‘s nachts en soms overdag een pijnlijk/zeurend gevoel in de schouder.

    • Erik Versluis

      4 februari 2024 bij 20:13 Beantwoorden

      Beste,

      Als je al zolang klachten hebt bij het gooien dan kan er sprake zijn van instabiliteit van je schouder. Dit kan op spierniveau of een afwijkende structuur in het schoudergewricht zijn. Spierspanning in je schouder is daar het gevolg, ofwel een symptoom van. Massage, manueel therapie of dry needling hélpt dan in het algemeen slechts tijdelijk, de oorzaak wordt immers niet aangepakt.

      Een spierdysbalans in je schouder kan als mogelijke oorzaak gezien worden. Dit wordt vaak bij werpsporters geconstateerd. De schouder dient dan gericht getraind te worden in het bewegingstraject waarin de klachten optreden. Dit ligt vrijwel nooit aan alleen zwakte van de exorotatoie, ofwel het naar buiten draaien van je arm.

      Met echografie kun je een gedeelte van de schouder in beeld brengen. Voorbeelden zijn de spieren, vocht, pezen en sommige gewrichtsbanden. Als hierbij niets gevonden is dan zou een MRI mogelijk meer in beeld kunnen brengen. Met dit onderzoek kan het kapsel en diepe kraakbeenstructuren in beeld worden gebracht. Meestal vraagt een medisch specialist dit onderzoek aan als er een letsel van het het schouderkapsel en kraakbeenring van de schouderkom wordt vermoed.

      Als jullie in de behandeling niet verder komen dan zou ik je adviseren eens een afspraak met orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in schouderklachten te maken. Hij/zij kan dan ook aangeven of een MRI onderzoek gewenst is.

      Je hebt overigens je vraag gesteld in het artikel over de versleten schouder. Daar zal in jouw geval geen sprake van zijn.

      Veel succes!

      Mvg Erik Versluis

  • Lenie Gubbels

    11 maart 2024 bij 11:16 Beantwoorden

    Hallo. Ik ben een vrouw van 68. Heb al jaren last van mijn schouders. Ik werd in eerste instantie behandeld voor frozen shoulder. Heb 2 jaar injecties gehad en fysio. Dit heeft wel verlichting gebracht maar is niet overgegaan. Vorig jaar constateerde de huisarts dat het waarschijnlijk artrose is. Een foto of echo was hiervoor niet nodig vond de huisarts. misschien weer fysio proberen. Ik heb er mee leren omgaan en probeer zoveel mogelijk te bewegen. Het laatste half jaar heb ik echter beduiden meer last gekregen. Kan wel zonder problemen hand op rug krijgen. Zijdelings heffen is lastig en pijnlijk maar lukt wel. Iets uit een kast pakken of tillen wordt steeds moeilijker. Daarnaast heb ik nog weinig kracht in mn arm. Moet mn ene arm vaak ondersteunen met andere arm al ik iets hoog moet pakken of neerzetten. Slapen is nu ook pijnlijk. Probeer op mn zij te liggen en mn arm gestrekt te laten rusten op mn lichaam ter ondersteuning. De pijn straalt nu ook af en toe uit naar mn hand. Ben ik een potentiële prothese klant of zijn er nog mogelijkheden?

    • Erik Versluis

      11 maart 2024 bij 17:36 Beantwoorden

      Beste mevrouw Gubbels.

      Waarschijnlijk heeft u geen frozen shoulder gehad maar was de schouderarthrose de oorzaak van uw klachten. Een frozen shoulder is namelijk niet 2 jaar pijnlijk en zou moet binnen 2 jaar nagenoeg hersteld moeten zijn.

      Arthrose van de schouder kent verschillende verschijningsvormen. Bij de ernstigere beelden neemt de schouderfunctie progressief af en en blijven de pijnklachten op de voorgrond staan of toenemen.

      Als fysiotherapie geen baat heeft dan zou ik met uw huisarts overleggen of hij/zij instemt met een orthopedisch consult. Een orthopedisch chirurg kan met u bespreken wat de behandeloptie(s) kunnen zijn.

      Dit zouden injecties en fysiotherapie kunnen zijn. Bij ernstige slijtage zou er een indicatie voor een schouderprothese kunnen zijn.

      Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top