Behandeling van de versleten schouder

slijtage schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 31-01-2021
⏱ Leestijd: 1o minuten

Behandeling van een versleten schouder

Net als in de knie en heup kan er ook in onze schouder slijtage ontstaan. Schouderslijtage wordt ook wel ‘omartrose’ genoemd.

Dit wordt vooral gezien bij mensen boven de 65 jaar. Maar soms kan dit al op relatief jonge leeftijd ontstaan.

De behandeling kan bestaan uit medicatie, injecties, fysiotherapie of een operatie. Maar wat bepaalt nu welke therapie? 


Er is sprake van een versleten schouder (artrose) als de kraakbeenlaag over de gewrichtkop- en kom minder wordt. Dit zeer gladde oppervlak wordt dunner en onregelmatig.  Het gewricht wordt stijver, kan gaan kraken en pijn doen.

De behandeling van schouderslijtage kan op conservatieve (afwachtend met fysiotherapie ) of operatieve wijze plaatsvinden. Daarover later meer.

Eigenlijk is ‘slijtage’ niet de juiste benaming. Het wekt namelijk de indruk dat onze gewrichten slijten door beweging. Maar ook bij mensen met een inactieve levenstijl wordt artrose geconstateerd.

Tegenwoordig weten we dat je je kraakbeen- en gewrichtsconditie op niveau houdt door regelmatig te bewegen. Daarbij dien je te letten op je lichaamsgewicht, niet te roken en een gezond voedingspatroon na te streven.


Oorzaak van schouderslijtage?

Schouderarthrose is grotendeels het gevolg van ouder worden. Het wordt dan ook vooral boven de 65 jaar gezien. Soms wordt het op jonge leeftijd geconstateerd. Dit is meestal het gevolg van een letsel, zoals een schouderbreuk.

Door een ongeval kan het kraakbeen beschadigen. In tegenstelling tot onze huid, spieren en botten kan kraakbeen niet herstellen. Het beschadigde kraakbeen zal dus op den duur zijn functie verliezen.

behandeling versleten schouder kraakbeen beschadiging

Functie van kraakeen

Kraakbeen is zeer glad weefsel en beschermt de contactvlakken van onze gewrichten. De kraakbeenlaag beschermt het onderliggende bot, stuurt de bewegingen in het gewricht en verdeelt het gewrichtssmeer (synovia). Dit wordt ook wel de ‘olie’ van onze gewrichten genoemd.

Zonder kraakbeen zouden onze gewrichten op jonge leeftijd al versleten zijn. Op volwassen leeftijd groeit er vrijwel geen kraakbeen meer. Als we volgroeid zijn stopt namelijk de doorbloeding. De synovia voedt het kraakbeen en houdt het sterk en in conditie.


Symptomen bij een versleten schouder?

Artrose van de schouder heb je niet van de één op andere dag. De klachten ontwikkelen zich dan ook geleidelijk. Bekende symptomen zijn (nachtelijke) pijn en afname van de schouderbeweeglijkheid. Dit kan gepaard gaan met kraken (crepitaties).

Peesscheuren

Naast artrose van de schouder kan er ook sprake zijn van degeneratieve (slijtage) scheuren van de schouderpezen. Dit kan tot veel spierkrachtsverlies leiden en leidt ertoe dat de arm niet meer goed te heffen is.

Pijn

Bij artrose kan de mate van pijn en bewegingsbeperking per persoon verschillen. Dit zien we ook bij de artrose van onze rug, heupen en knieën. Ernstige artrose op de röntgenfoto hoeft dus niet alles te zeggen over de ernst van de pijn en beperkingen.

Het ervaren van klachten kan ook worden bepaald door de eisen die iemand aan zijn of haar schouder stelt. Een racketsporter vraagt nu eenmaal meer van de schouder dan een niet-sporter met een inactief leven.

Frozen shoulder

Bij artrose kan de schouder in alle richtingen verstijven. Dit wordt, onterecht nog wel eens verward met een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder ontstaan pijn en stijfheid echter sneller, maar nemen op den duur ook weer af.  In geval van een frozen shoulder kan de schouder na 1-2 jaar weer prima bewogen worden. Bij een versleten schouder zal de verstijving niet veel verbeteren.


Diagnose schouderartrose

Behandeling versleten schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Röntgenfoto 

Door middel van een röntgenfoto kan de diagnose eenvoudig gesteld worden. Er treedt zichtbaar ruimteverlies in het schoudergewricht op. De schouderkop en kom komen door kraakbeenverlies dichter bij elkaar te staan. De schouderkop verliest daarbij zijn bolle, gladde vorm.

Ook kunnen er langs de gewrichtsranden botuitsteeksels te zien zijn. Dit worden osteofyten genoemd en is duidelijk op de linker foto te zien. Het lichaam probeert met deze extra botaanmaak verlies van stabiliteit door arthrose te beperken. De schouderbeweeglijkheid kan door osteofyten wel verder gaan afnemen.

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Bij het intakegesprek geeft de patiënt symptomen aan die typerend zijn voor schouderartrose. Nachtelijke pijn en afname van schouderbeweeglijkheid worden vaak gehoord. De patiënt vertelt dat zijn of haar klachten geleidelijk zijn ontstaan en al maanden tot jaren duren zonder dat er ook maar enige verbetering optreedt.

Zo kan geleidelijk aan de arm niet meer goed op de rug geplaatst worden of een kopje niet meer uit de kast worden gehaald. De (pijn)klachten kunnen per periode wisselen maar herstellen op termijn niet meer.

schouderklachten-advies-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Bij lichamelijk onderzoek valt op dat de arm niet meer zo hoog te heffen is. De draaiingen van de schouder en arm (rotaties) kunnen pijnlijk beperkt zijn. Deze bewegingen blokkeren als het ware.

Bij ergere vormen van artrose kan de schouderfunctie aanzienlijk afnemen. Hierbij zijn crepitaties (krakend geluid) vaak hoorbaar. Er moet wel worden opgemerkt dat ook gezonde gewrichten kunnen kraken.


Wat kun je doen bij een versleten schouder?

Wat is nu de beste behandeling bij een versleten schouder. Zoals eerder aangeven hoeft slijtage van de schouder niet altijd tot veel pijn of beperkingen te leiden.

De vraag is in hoeverre je kunt functioneren met de pijnklachten en bewegingsbeperking. Dit verschilt namelijk van persoon tot persoon. Iemand van 85 jaar stelt bijvoorbeeld andere eisen aan de schouder dan een 65 jarige of jonger.

De behandeling wordt bepaald door de mate van pijn en functieverlies en behoeften van de patiënt en medisch specialist.

Fysiotherapie kan bestaan uit leefstijladviezen, mobilisaties (optimaliseren van de beweeglijkheid) en spierfunctietraining. Deze behandelingen kunnen de pijnklachten verminderen en de schouderfunctie in een aantal richtingen verbeteren. Per patiënt moet worden beoordeeld welke behandelschema de beste resultaten geeft.

Oefeningen bij schouderartrose 

Hieronder tref je een aantal oefeningen gericht op verbeteren van de schouderbeweeglijkheid.

Let wel dat de beweeglijkheid bij artrose beduidend minder is. De oefeningen zullen dus minder ver uitgevoerd kunnen worden als hier gedemonstreerd.

Een realistische benadering is wel belangrijk. Volledig functieherstel is zelden mogelijk. De prognoses worden grotendeels bepaald door de ernst van de artrose.

Er dient bij een verstijfd schoudergewricht beoordeeld te worden of de aangrenzende gewrichten de beperkte beweging kunnen compenseren. Dit geldt bijvoorbeeld voor het schouderblad en bovenrug.

Injectietherapie bij schouderartrose

Injectie met een ontstekingsremmend medicijn kan in geval van aanhoudende pijn helpen. In de praktijk weten we dat de effecten tijdelijk zijn, perioden van een aantal weken tot maanden zijn bekend.

Injecties kunnen met een maximum van 3 keer per jaar toegediend worden. Een operatie kan op deze manier worden  uitgesteld.

Behandeling versleten schouder injectie schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost
Schouderoperatie bij artrose

Een operatie kan worden overwogen als voorgaande therapievormen geen verbetering meer geven. De kwaliteit van leven wordt in dit geval door aanhoudende schouderpijn en functieverlies teveel beperkt. Een schouderprothese kan dan uitkomst bieden.

behandeling versleten schouder schouderprothese fysio middenweg amsterdam oost
Er zijn tegenwoordig 2 gangbare prothesen. Eén bij schouderartrose met intacte schouderpezen de andere met artrose in combinatie met gescheurde schouderpezen. Meer informatie hierover kun je lezen mijn artikel; Herstel na schouderprothese’ 

Samenvatting behandeling van de versleten schouder

Artrose van de schouder ontstaat als gevolg van kraakbeenverlies. We zien het met name op oudere leeftijd. De mate van pijn en schouderbeperking kunnen per persoon verschillen. Het beleid wordt bepaald door de mate van pijn, functiebeperkingen en wensen van de patiënt.

Zowel medicatie, injecties, fysiotherapie als het plaatsen van een schouderprothese kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Na een operatie zijn de lange termijnverwachtingen duidelijker. Pijnklachten zullen veelal wegblijven of niet meer op de voorgrond staan.

Een goed behandeltraject wordt bepaald door samenspraak van patiënt, fysiotherapeut en behandelend arts of specialist.

Delen:
 • Jantje Wildeboer

  16 augustus 2021 bij 09:42 Beantwoorden

  Ik ben een vrouw van 81 jaar i, ben erg actief met fietsen wandelen een andere helpen mantelzorg geweestnoem maar op geen medicijnen goed gezond . Nu heb ik artrose in mijn rechterschouder met erg veel pijn .geen slaap het belemmerd mij met alles .. de dokter prees mij de hemel in hoe gezond ik was .maar het volgend moment zei de dokter .aa je wordt niet meer geopereerd je bent te oud ..Dus ik moet nu als maar pijnstillers nemen die me her beste helpen is dicrovinac met maag beschers maar die erg slecht zijn . Bovendien heb ik een goed gewict en leef gezond ik rook niet en drink niet .. Dus mijn conclusie is ik kan nu maar beter dood gaan en in dit land .tot mijn 78 jaarar gewerkt . Ik ben gestopt lekker genieten ben alleen maar mijn leeftijd is funest om nog een goede oude dag te hebben .

  • Erik Versluis

   16 augustus 2021 bij 15:50 Beantwoorden

   Geachte mevrouw Wildeboer,

   Bent u al onder fysiotherapeutische behandeling geweest en/of een consult bij de orthopedisch chirurg gehad?

   Ik ben het met u eens dat langdurig gebruik van ontstekingsremmers niet goed is. Mijn ervaring is dat een ontstekingsremmende injectie in het schoudergewricht betere resultaten laat zien.
   Hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de pijnklachten op termijn weer kunnen terugkomen.

   Mocht u schouder ernstig versleten zijn dan zou een schouderprothese uw pijnklachten flink kunnen verminderen. Gezien uw leeftijd zal een chirurg niet over 1 nacht ijs gaan en samen met u een grondige afweging moeten maken.
   Ik heb over overigens meerdere patiënten van uw leeftijd met een schouderprothese onder behandeling gehad. Zij konden uiteindelijk weer goed functioneren.

   Wellicht goed uw klachten nog eens met uw huisarts of orthopedisch chirurg te bespreken.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Peter Mulders

  22 augustus 2021 bij 23:05 Beantwoorden

  Pijnlijk verhaal, ik denk dat een operatie wel zou kunnen, mits de botstructuur goed is.

 • Rianne Funke

  16 juni 2022 bij 01:18 Beantwoorden

  Ik ben in 2017 aan mijn rechter schouder kan de plaat en de 8 schroeven krakken

  • Erik Versluis

   16 juni 2022 bij 10:17 Beantwoorden

   Beste Rianne,

   Het komt voor dat een plaat en/of schroeven op den duur los gaan zitten. Dit gaat wel vaak met pijnklachten gepaard.

   Mocht je twijfelen dan zou ik je huisarts of je behandelend chirurg eens benaderen. Met een röntgenfoto kan er bekeken worden of de plaat en schroeven nog vast zitten.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Johan Savenije

  17 september 2022 bij 07:38 Beantwoorden

  Hallo, ik ben 61 heb beide schouders versleten. Advies Protheses, kan ik met de prothesen weer alles doen. Sport veel, ben in goede conditie.

  • Erik Versluis

   17 september 2022 bij 19:53 Beantwoorden

   Beste Johan,

   Er zijn typen schouderprothesen.

   1) de anatomische; deze lijkt op de anatomie van onze schouder en wordt geplaatst indien de schouderpezen nog functioneren

   2) de omgekeerde schouderprothese (reverse prothese). Deze wordt geplaatst bij ernstige schouderbreuken of onherstelbaar schouderpeesletsel/slijtage.

   Met de eerste kun je meer. Je hebt meer kracht en je kunt je arm weer ruim boven je hoofd heffen. Dit lukt echter niet met de omgekeerde prothese.

   Met beide prothesen kun je sporten, maar afhankelijk van het type sport zul je mogelijk wel wat fysieke beperkingen kunnen ondervinden.

   Ik heb over schouderprothesen een artikel geschreven. Dit kun je hier vinden;

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/herstel-na-een-schouderprothese/

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Natas

  1 november 2022 bij 12:56 Beantwoorden

  Ik heb hele zware borsten gehad ik merkte dat dit heel vervelend was voor mijn rug en schouders een borstverkleining laten doen dit hielp voor de rug ik ben 4 jaar postbezorgster geweest en droeg dan een zware rugtas en een zware schoudertas die ik altijd om mijn linker schouder droeg ( tas weegt ongeveer 5 tot 8 kilo) nu al 3 jaar pijn in die schouder en al weer 4 weken bij de fysio maar de pijn word er niet minder van en de bewegingen kan ik moeilijk maken wel met hulp maar dat doet veel pijn je word van het kastje naar de muur gestuurd ik slaap niet meer van de pijn. Paracetamol werkt niet en ik weet t niet meer

  • Erik Versluis

   2 november 2022 bij 16:32 Beantwoorden

   Beste Nastasja,

   Zonder je schouder onderzocht te hebben is het lastig een uitspraak over je schouderklachten te doen. Heeft je fysiotherapeut een vermoeden?

   Is er verder onderzoek uitgevoerd? Het zou kunnen zijn dat de pijn afkomstig is van het AC gewricht. Dit gewricht kan mogelijk door de zware tassen overbelast zijn geraakt en chronisch ontstoken zijn
   Dit is met lichamelijk onderzoek en echografie goed te beoordelen.

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/

   Veel succes.

   Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top