Behandeling van een gebroken sleutelbeen

breuk sleutelbeen fysiotherapie Middenweg

Behandeling van een gebroken sleutelbeen

Zo’n 2,6, tot 10% van alle botbreuken betreft ons sleutelbeen. De meest voorkomende oorzaak van een sleutelbeenbreuk is een val op de schouder of val met een gestrekte arm. We zien deze breuken dan ook veel bij racefietsers en mountainbikers.

Het overgrote deel van de breuken kan zonder operatie behandeld worden. Maar soms is de breuk zodanig dat operatief herstel nodig is.

Wat is de functie van je sleutelbeen? Hoe herken je een breuk en hoe ziet het herstel en de behandeling eruit? Het wordt in dit artikel besproken.

Wat is het sleutelbeen?

Het sleutelbeen, ook wel clavicula genoemd,  is een langwerpig, S-vormig botstuk. Het is ongeveer 12 tot 15 cm lang en loopt horizontaal van ons borstbeen tot aan de schouder.

Tijdens het heffen van de arm draait het bot als een ‘sleutel’ om zijn lengte as. Vandaar de naam sleutelbeen.

Sleutelbeen anatomie fysiotherapie Middenweg

Functie.

Het sleutelbeen heeft een aantal functies; het houdt ons schouderblad op de plaats zodat de arm los kan hangen. Tijdens het heffen van de arm begeleidt het sleutelbeen het schouderblad in zijn beweging.

Het heeft ook een beschermende functie. Vanuit de nek lopen bloedvaten en zenuwbanen achter het sleutelbeen langs richting de oksel en arm. Het sleutelbeen beschermt deze kwetsbare structuren tegen van buitenaf inwerkend geweld.

Het sleutelbeen is ook een aanhechtingsplaats voor onze nek- en schouderspieren.

Hoe herken je een gebroken sleutelbeen?

Een sleutelbeenbreuk kun je soms herkennen als er een standsverandering is opgetreden. Het sleutelbeen kan dan een knik of deuk vertonen (zie foto onder).

gebroken sleutelbeen fysiotherapie Middenweg

In geval van kleine, stabiele breuken hoeft het uiterlijk van het sleutelbeen niet veranderd te zijn. De plek van de breuk is dan slechts pijnlijk. Echografisch– of röntgenonderzoek kan een kleine breuk in beeld brengen.

Wat te doen bij een gebroken sleutelbeen?

In de meeste gevallen wordt er een conservatief beleid voorgesteld. Dit houdt in dat er eerste weken een mitella of sling wordt gedragen. De arm mag de eerste 4-5  weken niet boven schouderniveau worden geheven.

schouder-uit de komt-mitella-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-osst-watergraafsmeer

Operatie

Bij grote breuken kan om verschillende redenen een operatie worden voorgesteld. Het puntige, scherpe deel van de breuk kan de huid bijvoorbeeld doorboren. Ook kan men een beroep hebben waarbij een snelle en goede genezing belangrijk is. Te denken valt aan professioneel muzikanten, fotomodellen of profwielrenners.

In zeldzame gevallen kunnen de breukdelen de onderliggende bloedvaten beknellen. Door de breuk met een plaatje en schroeven te fixeren kunnen verdere complicaties voorkomen worden.

Herstel van een gebroken sleutelbeen

Operatie sleuteleen fysiotherapie MiddenwegEen sleutelbeenbreuk herstelt, net als andere botbreuken, in ongeveer 6 weken. Het kan voorkomen dat de botstukken niet aan elkaar groeien. Er blijft dan een beweeglijke verbinding bestaan die pseudo-artrose wordt genoemd. In dit geval dient de breuk operatief met een plaatje en schroeven aan elkaar gezet.

Werken met een gebroken sleutelbeen

Werken met een gebroken sleutelbeen is binnen 6 weken mogelijk als je tenminste geen schouderbelastend, bovenhands werk doet. Iemand met een kantoorbaan zal dus weer sneller aan het werk kunnen dan bijvoorbeeld een timmerman.

Na 6 weken kan bij normaal botherstel, voldoende kracht en geen pijn, het bovenhandse werk weer hervat worden. Je fysiotherapeut kan je hierin adviseren en begeleiden.

Sporten na een gebroken sleutelbeen

Eigenlijk gelden hiervoor dezelfde regels. In geval van contactsporten of sporten met een hoog valrisico is het raadzaam minimaal 6 tot 8 weken te wachten.

Bij bovenhandse sporters zoals volleyballers, tennissers en basketballers is het belangrijk dat de arm zonder pijn en stijfheid weer maximaal geheven kan worden.

Oefeningen na een gebroken sleutelbeen

Oefeningen kunnen al in een vroeg stadium worden gedaan. Op deze manier wordt voorkomen dat de schouder verstijft. De eerste 6 weken kan de arm onder schouderniveau geoefend worden.

Een aantal oefeningen voor de 1e 6 weken vind je hieronder. Ze zijn gericht op verbeteren van de schouderbeweeglijkheid en spierfunctie. Zoals in de titel van sommige video’s te zien is worden deze oefeningen ook bij andere schouderaandoeningen voorgeschreven.

d

 

 

 

 

 

Samenvatting.

  • Sleutelbeenbreuken ontstaan vaak na een val van de fiets op de schouder.
  • De meeste breuken hoeven geen operatieve behandeling. Na 6 weken ben je meestal weer in staat de arm goed te gebruiken.
  • Indien er sprake is van een grote breuk kan de huid mogelijk door de breukpunten doorboord worden. Een operatie is dan nodig. Ook professionele sporters, musici en fotomodellen komen vaak in aanmerking voor een operatie.
  • Het herstel verloopt in het algemeen voorspoedig. Na 6 weken is de breuk weer hersteld. Soms kan er sprake zijn van vertraagde of slechte botgenezing. In dat geval kan er beweging in het bot ontstaan. Dit wordt een pseudo artrose genoemd en wordt meestal operatief hersteld.
  • Mensen met bureauwerk kunnen binnen 6 weken weer aan de slag. Mensen met een schouderbelastend beroep dienen 6-8 weken te wachten. Dit geldt ook voor bovenhandse sporters.
Delen:

Plaats een Reactie

×
Top