Behandeling van een gebroken sleutelbeen

breuk sleutelbeen fysiotherapie Middenweg

Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd: 04-04-2022
⏱ Leestijd: 5 minuten

Behandeling van een gebroken sleutelbeen

Zo’n 2,6, tot 10% van alle botbreuken betreft ons sleutelbeen. De meest voorkomende oorzaak van een sleutelbeenbreuk is een val op de schouder of met een gestrekte arm. We zien deze breuken dan ook veel bij racefietsers en mountainbikers.

Het overgrote deel van de breuken kan zonder operatie behandeld worden. Maar soms is de breuk zodanig dat operatief herstel nodig is.

Wat is de functie van je sleutelbeen? Hoe herken je een breuk en hoe ziet het herstel en de behandeling eruit?

Wat is het sleutelbeen?

Het sleutelbeen, ook wel clavicula genoemd,  is een langwerpig, S-vormig botstuk. Het is ongeveer 12 tot 15 cm lang en loopt horizontaal van ons borstbeen tot aan de schouder.

Tijdens het heffen van de arm draait het bot als een ‘sleutel’ om zijn lengte as. Vandaar de naam sleutelbeen.

Sleutelbeen anatomie fysiotherapie Middenweg

Functie.

Het sleutelbeen heeft een aantal functies; het houdt ons schouderblad op de plaats zodat de arm los kan hangen. Tijdens het heffen van de arm begeleidt het sleutelbeen het schouderblad in zijn beweging.

Het heeft ook een beschermende functie. Vanuit de nek lopen bloedvaten en zenuwbanen achter het sleutelbeen langs richting de oksel en arm. Het sleutelbeen beschermt deze kwetsbare structuren tegen van buitenaf inwerkend geweld.

Het sleutelbeen is ook een aanhechtingsplaats voor onze nek- en schouderspieren.

Hoe herken je een gebroken sleutelbeen?

Een sleutelbeenbreuk kun je soms herkennen als er een standsverandering is opgetreden. Het sleutelbeen kan dan een knik of deuk vertonen (zie foto onder).

gebroken sleutelbeen fysiotherapie Middenweg

In geval van kleine, stabiele breuken hoeft het uiterlijk van het sleutelbeen niet veranderd te zijn. De plek van de breuk is dan slechts pijnlijk. Echografisch– of röntgenonderzoek kan een kleine breuk in beeld brengen.

Wat te doen bij een gebroken sleutelbeen?

In de meeste gevallen wordt er een conservatief beleid voorgesteld. Dit houdt in dat er eerste weken een mitella of sling wordt gedragen. De arm mag de eerste 4-5  weken niet boven schouderniveau worden geheven.

schouder-uit de komt-mitella-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-osst-watergraafsmeer

Operatie

Bij grote breuken kan om verschillende redenen een operatie worden voorgesteld. Het puntige, scherpe deel van de breuk kan de huid bijvoorbeeld doorboren. Ook kan men een beroep hebben waarbij een snelle en goede genezing belangrijk is. Te denken valt aan professioneel muzikanten, fotomodellen of profwielrenners.

In zeldzame gevallen kunnen de breukdelen de onderliggende bloedvaten beknellen. Door de breuk met een plaatje en schroeven te fixeren kunnen verdere complicaties voorkomen worden.

Herstel van een gebroken sleutelbeen

Een sleutelbeenbreuk herstelt, net als andere botbreuken, in ongeveer 6 weken. Het kan voorkomen dat de botstukken niet aan elkaar groeien. Er blijft dan een beweeglijke verbinding bestaan die pseudo-artrose wordt genoemd. In dit geval dient de breuk operatief met een plaatje en schroeven aan elkaar gezet.

Operatie sleuteleen fysiotherapie Middenweg

Werken met een gebroken sleutelbeen

Werken met een gebroken sleutelbeen is binnen 6 weken mogelijk als je tenminste geen schouderbelastend, bovenhands werk doet. Iemand met een kantoorbaan zal dus weer sneller aan het werk kunnen dan bijvoorbeeld een timmerman.

Na 6 weken kan bij normaal botherstel, voldoende kracht en geen pijn, het bovenhandse werk weer hervat worden. Je fysiotherapeut kan je hierin adviseren en begeleiden.

Sporten na een gebroken sleutelbeen

Eigenlijk gelden hiervoor dezelfde regels. In geval van contactsporten of sporten met een hoog valrisico is het raadzaam minimaal 6 tot 8 weken te wachten.

Bij bovenhandse sporters zoals volleyballers, tennissers en basketballers is het belangrijk dat de arm zonder pijn en stijfheid weer maximaal geheven kan worden.

Oefeningen na een gebroken sleutelbeen

Oefeningen kunnen al in een vroeg stadium worden gedaan. Op deze manier wordt voorkomen dat de schouder verstijft. De eerste 6 weken kan de arm onder schouderniveau geoefend worden.

Een aantal oefeningen voor de 1e 6 weken vind je hieronder. Ze zijn gericht op verbeteren van de schouderbeweeglijkheid en spierfunctie. Zoals in de titel van sommige video’s te zien is worden deze oefeningen ook bij andere schouderaandoeningen voorgeschreven.

d

 

 

 

 

 

Samenvatting.

  • Sleutelbeenbreuken ontstaan vaak na een val van de fiets op de schouder.
  • De meeste breuken hoeven geen operatieve behandeling. Na 6 weken ben je meestal weer in staat de arm goed te gebruiken.
  • Indien er sprake is van een grote breuk kan de huid mogelijk door de breukpunten doorboord worden. Een operatie is dan nodig. Ook professionele sporters, musici en fotomodellen komen vaak in aanmerking voor een operatie.
  • Het herstel verloopt in het algemeen voorspoedig. Na 6 weken is de breuk weer hersteld. Soms kan er sprake zijn van vertraagde of slechte botgenezing. In dat geval kan er beweging in het bot ontstaan. Dit wordt een pseudo artrose genoemd en wordt meestal operatief hersteld.
  • Mensen met bureauwerk kunnen binnen 6 weken weer aan de slag. Mensen met een schouderbelastend beroep dienen 6-8 weken te wachten. Dit geldt ook voor bovenhandse sporters.
Delen:
  • jozef hardy

    7 november 2022 bij 20:19 Beantwoorden

    heeft het nog zin om een brases te dragen na vier weken

    • Erik Versluis

      8 november 2022 bij 08:35 Beantwoorden

      Beste Jozef,

      Als er sprake is van een nette, kleine breuk zonder verplaatsing dan hoef je had 4 weken geen brace of armsling meer te dragen.

      Je arm dien je de eerste 6 weken nog niet boven je hoofd te bewegen. Dus allen bewegingen onder hoofd-schouderniveau zijn toegestaan.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Rocco Meerbeek

    19 december 2022 bij 01:37 Beantwoorden

    Hoi
    Mag ik tijdens het slapen mijn arm onder mijn kussen/hoofd doen als ik op mijn buik lig? Ik heb een sleutelbeen breuk het is ruim een week geleden gebeurt en ik kan mijn arm redelijk bewegen zonder pijn

    • Erik Versluis

      19 december 2022 bij 18:25 Beantwoorden

      Beste Rocco,

      Dit zou ik de komende 4 weken nog even vermijden. In deze positie wordt het sleutelbeen namelijk wel wat belast. Dit hoeft overigens geen pijn te doen.

      Mvg Erik Versluis

  • Liesbeth Bouchrit

    27 december 2022 bij 12:34 Beantwoorden

    Om in te schatten hoeveel fysio behandelingen ik wil in mijn verzekeringspakket volgende jaar, wil ik vragen hoeveel behandelingen er nodig zijn na een operatie aan een sleutelbeenfractuur? En na een operatie aan de kniebanden? Want ik sta voor beiden op een wachtlijst.

    • Erik Versluis

      27 december 2022 bij 13:41 Beantwoorden

      Beste Liesbeth,

      Houdt rekening met minimaal 20 behandelingen. Het is overigens zo dat vanaf de 21e behandeling de vergoeding uit de basisverzekering komt. Je hebt dan recht op een jaar vergoeding, als dit nodig zou zijn.

      De 1e 20 behandelingen komen voor eigen rekening of worden vergoedt uit de aanvullende verzekering. Dan moet je wel een aanvullende verzekering hebben die minimaal 20 behandelingen vergoedt.
      Stel dat je aanvullende verzekering maar 9 behandeling vergoedt, dan moet je er 11 zelf betalen.

      Je behandelend fysio kan je hier over informeren.

      Veel sterkte,

      Erik Versluis

  • Yvonne Molleman-Degeling

    7 januari 2023 bij 23:03 Beantwoorden

    Goedenavond
    Ik heb een half jaar geleden mijn sleutelbeen gebroken. Het groeide gelijk al scheef. Maar dat scheen “enigszins normaal” te zijn..
    Een paar x op controle geweest. Ik bleef pijn houden. Na 4 maanden eindelijk een CT scan gehad. Compleet scheef gegroeid, met wat wildgroei aan bot.
    Zag er letterlijk niet uit. Na 4 en halve maand, 2 december j.l. eindelijk geopereerd. Ik ben nu 5 wken verder en heb nog steeds veel pijn. Vooral als ik een verkeerde beweging maak maar ook wel als ik stil zit. Ik kan nog steeds weinig met die arm. 18 januari a.s. 2de controle op mijn eigen advies met foto. Nou ben zeer benieuwd ! Heel verhaal; Mijn vraag aan u : er is tot op heden geen woord gerept over fysiotherapie ??
    En nu lees ik tot mijn grote schrik dat er minstens 20 behandelingen nodig zijn en dat die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed ?
    Hoeveel kost 1 behandeling ? Denk eerlijk gezegd niet dat ik dit op kan hoesten. Hoe zit dat dan met mijn eigen risico ? Zoveel pech kan ik toch niet hebben? Als ik het hele stuk lees vanaf het breken van je sleutelbeen, tot na de operatie met steeds 6 tot 8 wken herstel tot je alles weer kunt ?
    Dan klopt er toch helemaal niets van hoe dit bij mij is gegaan…en dan kan ik vervolgens geen fysiotherapie betalen ? Hoe moet ik hiervan dan ooit herstellen ? Vriendelijke groet van Yvon

    • Erik Versluis

      8 januari 2023 bij 21:00 Beantwoorden

      Beste Yvonne,

      Het hele behandeltraject verdient zeker op communicatievlak niet de schoonheidsprijs. Als je nog veel beperkingen in het dagelijks leven ervaart zou fysiotherapie toch wel door de artsen voorgesteld moeten worden. Je kunt overigens zonder verwijzing naar de fysiotherapeut.

      IK weet niet waar je leest dat je minstens 20 behandelingen nodig hebt. Dit hoeft helemaal niet nodig te zijn. Met goede leefinstructies en oefeningen voor thuis kun je goed op weg worden geholpen. Je hoeft naar mijn mening dan ook niet vaak naar de fysiotherapeut te gaan.

      Fysiotherapie wordt doorgaans vergoedt uit de aanvullende verzekering. Mocht je die niet hebben dan zou je die mogelijk nog voor 31 januari bij je verzekeraar kunnen afsluiten. Met 9 behandelingen kom je al een eind.

      Omdat je geopereerd bent kun je vergoeding uit de basisverzekering krijgen. Dit is wel pas vanaf de 21e behandeling. Dan heb je wel recht op vergoeding voor de duur van een jaar. Het eigen risico wordt dan wel aangesproken.

      Ik wen je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Jan

    23 maart 2023 bij 11:20 Beantwoorden

    Ik heb 6weken geleden operatie gehad aan mijn sleutelbeen en wil nu weer voetballen, kan dit of is er nog een kans dat mijn plaatje eruit gaat?

    Met vriendelijke groeten,
    Jan

    • Erik Versluis

      23 maart 2023 bij 18:06 Beantwoorden

      Beste Jan,

      Het plaatje zal gewoon blijven zitten. Deze is goed in het sleutelbeen vastgeschroefd. Het spreekt voor zich dat je niet hard op je schouder moet vallen. Dan is er wel een risico.

      Mvg Erik Versluis

  • L paardekoper

    25 mei 2023 bij 15:00 Beantwoorden

    Ik heb m’n sleutelbeen gebroken eind augustus.. in 1ste instantie dacht ik zwaar gekneusd maar bleek toch gebroken.. geopereerd in Januari en een plaatje met zes schroeven en een haakje.. ik kan nog steeds m’n arm niet omhoog doen en iedere beweging voel ik..is dat normaal?
    Er is sinds 4 weken botgroei en hopelijk gaat het plaatje er in november uit.

    • Erik Versluis

      26 mei 2023 bij 11:13 Beantwoorden

      Beste heer/mevrouw Paardekoper.

      Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het feit u nog klachten en beperkingen van uw schouder ervaart. De schouder kan door de operatie zijn verstijfd. Dit maakt het heffen van de arm moeilijker.

      Ook het vertraagde botherstel kan een oorzaak van de pijn en functiebeperking zijn.

      Als uw schouder door een fysiotherapeut is onderzocht dan kan met redelijke zekerheid de oorzaak van uw klachten worden bepaald. Mocht dit nog niet gedaan zijn dan raad ik u aan dit even te doen. Mogelijk kunnen er dan ook zinvolle oefentips worden gegeven.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • De Frenne Claudine

    15 juni 2023 bij 08:00 Beantwoorden

    IK heb een laterale sleutelbeenbreuk, niet verplaatst, een mooie rechte breuk. ik ben kapster, is er mogelijkheid dat ik na 6 weken terug aan de slag kan ?

    • Erik Versluis

      15 juni 2023 bij 09:46 Beantwoorden

      Beste Claudine.

      Ik verwacht dat je 6 weken na een sleutelbeen breuk weer kan werken. Het zou kunnen zijn dat je schouder nog wel wat gevoelig is, maar dit kan snel afnemen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Liliane Soenens

    19 juni 2023 bij 09:26 Beantwoorden

    Oktober 2022 sleutelbeen gebroken achteraan ( schijnbaar lastige plek). Nu juni 2023 en nog steeds is breuk niet genezen…..men raadt mij aan te wachten tot september om het alsnog een kans te geven en dan ct scan met of bewijs van herstel iof alsnog operatie???
    Komt dit nog voor?

    • Erik Versluis

      19 juni 2023 bij 15:07 Beantwoorden

      Beste Liliane.

      Vertraagd herstel van een sleutelbeenbreuk (malunion) komt in 5% van de gevallen voor. Het wordt met name gezien bij sleutelbeenbreuken met een standsafwijking.

      Mogelijk verwachten de artsen in september nog botherstel te gaan zien. Anders is een operatie te overwegen. De breuk wordt in dat geval met een plaatje gestabiliseerd.

      Mvg Erik Versluis

  • Ana

    22 juni 2023 bij 02:35 Beantwoorden

    mijn zoon 4 weken geleden sleutelbeen breuk opgelopen gedurende deze weken een Brace gehad. mag hij na 4 weken weer voetballen? verder geen pijn

    • Erik Versluis

      22 juni 2023 bij 10:18 Beantwoorden

      Beste Ana,

      Het algemene advies na een sleutelbeenbreuk is 6 weken te wachten met sporten. Zeker ingeval van contactsport beoefening. Voorwaarde is dat de schouder niet meer pijnlijk of beperkt mag zijn bij het bewegen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Odon bjanbadorzj

    30 juni 2023 bij 06:44 Beantwoorden

    Ik heb 4 week geleden sleutelbeen gebroken ook rimpels ook nu erg spierpijn wat moed doen

    • Erik Versluis

      30 juni 2023 bij 10:47 Beantwoorden

      Beste Odon,

      Blijf je armen bewegen binnen de pijn, dus niet te hoog heffen. Dit mag je na 6 weken weer opbouwen. De pijn zal dan ook wel minder worden, denk ik.

      Je kunt eventueel paracetamol gebruiken als de pijn niet minder wordt.

      Ik weet niet wat je met rimpels bedoelt? Mocht het toch niet goed gaan zoek dan even contact met een fysiotherapeut.

      Mvg Erik Versluis

  • Robin Erenst

    23 juli 2023 bij 13:35 Beantwoorden

    In oktober 2022 mijn sleutelbeen gebroken. Nog 2x controle gehad en het zou uit zichzelf helen door het dragen van een sling, rust en fysio oefeningen. Na 2 maanden weer aan het werk gegaan (stewardess). Na 9 maanden bleef ik nog steeds last houden van het deels uitstekende bot omdat het scheef staat. Langdurig last met zwaar tillen, steunen en op die schouder liggen. Met deze reden naar de huisarts gegaan, doorgestuurd naar ZH, bleek de breuk nooit hersteld te zijn. Arts zei dat ik geopereerd moest worden. Toen een second opinion gehad in een ander ZH, hier zegt de arts dat dit misschien verholpen kan worden met fysio. Hier heb ik mijn bedenkingen bij gezien het gaat over een scheef uitstekend stuk bot waar ik last van heb. Heeft u advies wat een fysio hiermee kan/zou doen?

    • Erik Versluis

      24 juli 2023 bij 10:10 Beantwoorden

      Beste Robin,

      Als je alleen last hebt van het uitstekend botdeel en je schouder verder goed functioneert, dan zal fysiotherapie niet veel doen denk ik. Zeker niet na 8 maanden met fysiotherapie.

      Als de breuk niet hersteld is dan zou er kan sprake kunnen zijn van een ‘pseudo artrose’ ook wel ‘nepgewricht’ genoemd. Hierbij vindt er een onnatuurlijke beweeglijkheid in het breukdeel plaats. Ik kan mij voorstellen dat de eerste arts hier een operatie bij adviseert. Het breukdeel zou dan met een plaatje kunnen worden gestabiliseerd. Maar daar kunnen zij je ongetwijfeld meer over vertellen.

      Mocht je toch nog vragen houden dan zou ik je adviseren nog eens een gesprek met de betreffende arts aan te vragen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Renz van Gessel

    29 juli 2023 bij 11:41 Beantwoorden

    15 juli sleutelbeen gebroken en de 19e geopereerd. Daarna gelijk gestart met fysio en oefeningen. Voel totaal geen pijn en bijna geen stijfheid. Is het mogelijk om vanaf 16 augustus weer te kunnen zwemmen ( recreatief op vakantie)?

    • Erik Versluis

      29 juli 2023 bij 20:01 Beantwoorden

      Beste Renz,

      Je kunt rustig in het water bewegen als dit niet tot pijntoename in je schouder leidt.
      Bordtcrawl raad ik niet aan. Een rustig uitgevoerde schoolslag waarbij je niet teveel uitstrekt is mogelijk.

      Mvg Erik Versluis

  • Ben Vos

    4 augustus 2023 bij 12:53 Beantwoorden

    beste Eric.
    ik.ben zowel links als rechts gevallen op mijn sleutelbeen. rechts 2 jaar geleden en links in april.
    foto’s genomen en breuk vast gesteld. vandaag terug naar de chirurg voor controle na vier maanden.
    nu blijkt dat zowel links als rechts het sleutelbeen niet aan elkaar gegroeid is en dus los zitten. Ik krijg nog een vaten onderzoek om te kijken of er iets beschadigd is de chirurg vind een operatie niet nodig om de sleutelbeen weer aan elkaar te zetten.
    wat vind jij.
    hartelijke groet Ben

    • Erik Versluis

      5 augustus 2023 bij 15:15 Beantwoorden

      Beste Ben,

      Dit vind ik een lastige vraag. Als er geen druk op de bloedvaten en zenuwen wordt uitgeoefend kan ik mij voorstellen dat ze het liever zo laten. Maar ook de chirurgen onderling verschillen nog wel eens van mening.

      Er zijn studies die wijzen op goede resultaten na een conservatief beleid (niet opereren) maar ook studies die een goede genezing laten zien na operatie. Wel is het zo dat de kans op complicaties bij de operatieve groep groter is.

      Je zou de voor- en nadelen van een ingreep nog eens met je behandelend chirurg kunnen bespreken als de uitkomsten van het bloedvatonderzoek bekend zijn.
      Een second opinion zou je daarna eventueel nog in overweging kunnen nemen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • V.H Cobussen

    7 augustus 2023 bij 00:37 Beantwoorden

    4 weken geleden mijn sleutelbeen op twee plaatsen gebroken. Plus nog wat ribben en een wervel. Om te illustreren dat het een beste klap geweest is. Volgens het ziekenhuis is alles ook na een controle foto prima in orde, ondanks vreemde bult en nog steeds best veel pijn.

    • Erik Versluis

      7 augustus 2023 bij 12:55 Beantwoorden

      Beste Vincent,

      Wat is je vraag precies?

      Het is in dit stadium normaal dat je nog pijn hebt. Dit zal de komende weken verminderen. De bult is vermoedelijk de breukplaats van het sleutelbeen.

      Na een breuk is er in veel gevallen sprake van een standsverandering van het sleutelbeen. Dit heeft in de meeste gevallen geen invloed op de schouderfunctie en wordt om die reden zelden geopereerd.

      Houdt rekening met 6-12 weken hersteltijd.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Jan De Daele

    20 september 2023 bij 12:21 Beantwoorden

    Beste
    Ik had een week geleden een ongeval met de speed pedelec met als resultaat: een aantal gebroken en gekneusde ribben, een schouderbladbreuk en een sleutelbeenbreuk. Allemaal links.
    Gisteren had ik n.a.v. de CT-scan een evaluatiegesprek met de orthopedist. Hij liet me de beelden zien (ook zelf via CoZo-app bekeken) en stelde o.w.v. de niet al te zware breuk een verder herstel zonder operatie voor.
    Ondertussen voel ik op alle vlakken al een merkbare verbetering, ook wat pijn betreft en kan ik de pijnmedicatie beginnen afbouwen.
    Maar… een ding verontrust me we een beetje. Het herstel van mijn sleutelbeen zal in een lichte hoek gebeuren met als mogelijk gevolg een voelbare ‘knobbel’.
    Nu was/ben ik een beweeglijk iemand die als eerste ergens op klimt, graag wandelt mét geladen rugzak en als het kan in de bergen er wel eens een Klettersteig/Via Ferrata bij neemt.
    Is het in dat geval niet opportuun om toch een operatie te overwegen waar beide uiteinden van het sleutelbeen zo goed als mogelijk terug in elkaar worden gepast, er een zo recht mogelijk eindresultaat uit voortvloeit én ik sowieso geen mogelijke last zal ondervinden van de ‘knobbel’ bij het dragen van rugzakken.
    Ik besef dat het allemaal zijn tijd nodig zal hebben maar dat is geen issue. Voor mij primeert de kwaliteit van bewegen na dit alles.
    Ik stel uw goede raad in deze zeer op prijs.
    Mvg. Jan

    • Erik Versluis

      21 september 2023 bij 16:10 Beantwoorden

      Beste heer de Daele.

      Als er een niet al te grote standafwijking van het sleutelbeen is opgetreden dan kan er prima functioneel herstel optreden. Een blijvend knobbeltje als gevolg van de breuk zal hierin geen beletsel zijn. Het dragen van rugzakken zou dan ook weer goed mogelijk moeten kunnen zijn.

      Overigens zal een operatie het uiterlijk niet veel verfraaien. Er is immers een litteken, en soms is het ingebrachte plaatje als verdikking onder de dunne huid zichtbaar.

      Ook kan het plaatje op termijn hinder veroorzaken waarna men kan besluiten het weer te verwijderen. 2 operaties kunnen, hoewel klein, ook risico’s met zich meebrengen.

      Ik sta, als fysiotherapeut, dan ook achter het voorgestelde beleid van de orthopeed.

      Veel sterkte met de revalidatie.

      Mvg Erik Versluis

  • Karin

    2 oktober 2023 bij 16:16 Beantwoorden

    Beste Erik
    Ik heb een week geleden mijn sleutelbeen gebroken, foto meteen en na een week zou een breuk zijn waarbij geen operatie nodig is. Ik sport op hoog niveau, kan ik (zonder pijn) met mijn goede arm en benen blijven trainen (stationair fietsen, werken met dumbbells en kettlebells met de goede arm, squats etcetera? Muw van loop- en spring oefeningen waarschijnlijk?

    • Erik Versluis

      2 oktober 2023 bij 17:08 Beantwoorden

      Dat is toegestaan Karin. Je geblesseerde arm moet de eerste 6 wk nog worden ontzien. Daarna kunnen de oefeningen met die arm rustig opgebouwd worden.

      Mvg Erik Versluis

  • Karin

    2 oktober 2023 bij 18:21 Beantwoorden

    Hartelijk dank voor uw snelle reactie. Is alles waarbij er geen pijn is toegestaan mits die arm niet wordt gebruikt. Of kan er nog steeds belemmering van herstel zijn ondanks dat er met bewegen van benen en andere arm, core, geen pijn wordt gevoeld?

    • Erik Versluis

      5 oktober 2023 bij 09:32 Beantwoorden

      Beste Karin,

      Zolang je je arm niet gebruikt zie ik geen bezwaren.

      Mvg Erik Versluis

  • Werelds Martine

    13 november 2023 bij 07:21 Beantwoorden

    Hallo Erik,
    Mijn naam is Martine,60 jaar en 14 okt gevallen met complexe sleutelbeenfractuur.
    Geen operatie,voorlopig 6 wkn sling.
    Na de breuk was ik precies kortademig,pijn in t aangedane schouderblad en pijn onderaan mijn nek en precies een ‘band’rond de biceps heb met soms tintelende vingers…dacht dat dat door de val kwam.
    Nu is mijn vraag,kan t zijn dat er iets beschadigd is binnenin waardoor die pijnen precies erger worden,na t lossen, af en toe, van de sling?
    Mvg,Martine

    • Erik Versluis

      13 november 2023 bij 13:42 Beantwoorden

      Beste Martine,

      Door de val is mogelijk ook je schoudergewricht gekneusd. Dit kan mogelijk het ‘bandgevoel’ in de bicepsregio verklaren. Dit geldt tevens voor de klachten in de nek-schouderregio. Deze nemen doorgaans in de tijd geleidelijk af. Zeker als je na 6 weken slinggebruik in staat bent je arm meer te meer bewegen.

      Mocht je schouderfunctie niet op gang komen dan zou je deze nog eens door de behandelend arts kunnen laten beoordelen/onderzoeken.
      Overigens kan een gespecialiseerd fysiotherapeut een goede inschatting maken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Petronella

    3 december 2023 bij 19:10 Beantwoorden

    Beste Eric,
    Mijn zoon heeft een paar dagen geleden door een val zijn sleutelbeen gebroken. Nou zit hij in het leger en mijn vraag is, wanneer mag hij de schouder weer maximaal belasten en blijft deze gevoelig op de breukplek of wordt het weer helemaal als vanouds? Kun je daarna alles weer doen?
    Ik hoor het graag.
    Mvrgr Petronella

    • Erik Versluis

      5 december 2023 bij 10:20 Beantwoorden

      Beste Petronella.

      Gemiddeld genomen kan bij een voorspoedig herstel na 8-10 weken de schouder weer 100% belast worden. De schouder dient dan niet meer pijnlijk en goed beweeglijk te zijn.

      De breukplek zal op den duur niet meer gevoelig zijn, tenzij er sprake is van een standsverandering van het sleutelbeen. Er kan dan wat spanning op de huid blijven bestaan.

      Mvg Erik Versluis

  • Saskia Cox

    15 december 2023 bij 07:54 Beantwoorden

    Mijn dochter 14 jaar sleutelbeen gebroken. Is 1 grote breuk die scheef zit. Ze geven aan operatie met platen. Of kan het ook zonder operatie goed komen? Wat mij verbaast dat je naar huis wordt gestuurd en volgende week een afspraak met de chirurg hebt. Mijn dochter heeft veel pijn en geen adviezen gekregen verder. Wat is nu wijsheid.
    Ze geven aan dat het geen spoed is dus moet je dadelijk 2 weken wachten voordat je geopereerd wordt met een complexe breuk waar ze veel last van heeft en niet kan slapen

    • Erik Versluis

      18 december 2023 bij 15:02 Beantwoorden

      Beste Saskia,

      Vervelend dat je dochter niet eerder geholpen kan worden. Dit type breuken dienen meestal operatief behandeld te worden. Ik trek het advies van de chirurg dan ook niet in twijfel.

      Hoe pijnlijk ook, dit zijn voor het ziekenhuis niet altijd spoedeisende ingrepen. Je zou af en toe kunnen proberen met de poli te bellen. Het komt wel voor dat er een uitvaller op de operatielijst is.

      Je zou in de tussentijd aan de huisarts om (sterkere) pijnmedicatie kunnen vragen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Desiree

    23 december 2023 bij 20:17 Beantwoorden

    Mijn man heeft zijn sleutelbeen op 2 plaatsen gebroken.

    Maakt het voor het herstel uit of hij ligt of zit? Dit i.v.m. de houding dat bij zitten zijn schouder netjes omlaag hangt?

    • Erik Versluis

      24 december 2023 bij 12:44 Beantwoorden

      Beste Desiree,

      Liggen of zitten heeft geen invloed op het herstel van de sleutelbeenbreuk.
      Kies de meest comfortabele houding. In lig is dat in het algemeen de arm op de buik laten rusten.

      Mvg Erik Versluis

  • Werelds Martine

    5 januari 2024 bij 19:47 Beantwoorden

    hallo,
    hier Martine weer..
    k brak mijn sleutelbeen op 14 oktober en droeg 7 weken een sling.. en heb nog helse pijnen in mijn arm,tenniselleboog en op de schouderkop en t bot drukt bij zitten en lopen tegen de huid.
    Nu zou ik toch nog geopereerd worden,omdat er nog steeds geel kalk op t bot zit.
    Zou hiermee dan ook mijn armpijn opgelost zijn?
    Of zou ik nog een kijkoperatie van de rotator cuff moeten ondergaan?
    Ben zo bang dat ik met die pijnen in mijn arm(lijkt op zenuwpijn)moet leren leven…
    mvg,Martine

    • Erik Versluis

      8 januari 2024 bij 12:23 Beantwoorden

      Beste Martine,

      Eigenlijk kun je dit pas beoordelen als je de operatie hebt gehad. Een kijkoperatie van de rotator cuff wordt niet vaak meer gedaan. Alleen bij groot letsel en ernstig functieverlies van de schouder kan men voor een operatie kiezen.

      Ik verwacht toch wel dat je klachten na je sleutelbeen operatie minder zullen worden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Desiree

    8 januari 2024 bij 22:25 Beantwoorden

    Ik heb een paar dagen terug mijn sleutelbeen gebroken maar over 7 weken ga ik op skivakantie. Het lijkt een “mooie” breuk te zijn. Kan ik, indien ik geen pijn meer voel, weer skiën?

    • Erik Versluis

      9 januari 2024 bij 13:31 Beantwoorden

      Beste Desiree,

      Het advies is doorgaans na 6 weken weer te starten met niet-schouderbelastende sporten zoals, rustige fitness, fietsen en hardlopen. Contact- en zwaardere sporthervatting is na 9-12 weken weer mogelijk.

      Op zich is skiën niet belastend voor je sleutelbeen, een val natuurlijk wel. Het is dus een risicoafweging. Het lijkt mij echter verstandiger niet te doen.

      Mvg Erik Versluis

  • Inge van den Berg

    6 februari 2024 bij 14:05 Beantwoorden

    Goedendag,
    Vandaag exact 3 weken geleden mijn sleutelbeen gebroken. Het leek al beter te gaan maar vanmorgen werd ik wakker met een pijnlijke en rode schouder.
    Ik ben bang dat ik in mijn slaap iets verkeerds heb gedaan omdat het na rust pijnloos is en ik de arm dan toch onderbewust wil gebruiken. Waarvoor kan die pijn op het bot en de roodheid een teken van zijn?

    • Erik Versluis

      6 februari 2024 bij 18:31 Beantwoorden

      Beste Inge,

      Ik kan een rode schouder niet in verband brengen met je sleutelbeen.

      Roodheid is gevolg van verhoogde doorbloeding. Dat kan op een ontsteking wijzen. Mocht dit met toenemende pijn, functiebeperking van je arm of eventueel koorts gepaard gaan dan adviseer ik je even contact met de je huisarts op te nemen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Meike de Jong

    23 februari 2024 bij 23:56 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Helaas heb ik 4 weken geleden mijn sleutelbeen gebroken, geen operatie. Ik kan mijn arm weer zonder pijn volledig boven mijn hoofd bewegen, mijn dokter vertelde mij dat dat na 4 weken weer mocht (ik zie hier 6). Mag ik dan ook, mits het geen pijn doet, al rustig beginnen met de schouder belasten? Of is het beter hier echt mee te wachten tot 6 weken? Ik zie mijn arts pas weer over twee weken, dus ik hoop dat u mij kunt helpen. Hartelijk bedankt.

    • Erik Versluis

      24 februari 2024 bij 10:23 Beantwoorden

      Beste Meike,

      De algemene opvatting is dat je na 4-6 weken je arm weer boven je hoofd kunt brengen, als dit niet meer met pijn gepaard gaat.
      Voor bovenhandse werkzaamheden of sport is het nog te vroeg.

      Ik zie geen bezwaar bij het meer belasten van je armen onder schouderniveau.

      Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top