Cortisone injectie in de schouder

cortisone injectie schouder

Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd: 24-12-2021
⏱ Leestijd: 5 minuten

Cortisone injectie in de schouder

Een cortisone injectie in de schouder kan helpen bij aanhoudende schouderpijn. Over het nut en mogelijke risico’s van deze injecties zijn de meningen verdeeld. Maar vaak zijn deze slecht onderbouwd.

Afhankelijk van de diagnose kan de schouder op 3 plekken
geïnjecteerd worden. Dit vereist dus zorgvuldig onderzoek.

Wat is een cortisone injectie? Is het schadelijk? Waneer moet het worden toegediend, en wat moet je doen als het niet helpt?

Je leest het in dit artikel.


Wat is een cortisone injectie?

Een cortisone- of cortisol injectie is een krachtig ontsteking- en pijnremmend middel. We maken deze stof (hormoon) ook in onze bijnieren aan. Cortison wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd.  Het komt namelijk vrij bij intensieve lichamelijke inspanning, stress en pijn. Het hormoon maakt ons lichaam alert en actief.

Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij ons ‘slaap-waakritme’, de spijsvertering en afweersysteem. Het is dus eigenlijk van levensbelang. Vanwege de goede ontstekingsremmende eigenschappen worden cortisonen injecties veel toegepast in pijnbestrijding van gewrichtsklachten.

Cortisol speelt ook een belangrijke rol bij ons ‘slaap-waakritme’, de spijsvertering en afweersysteem. Het hormoon is dus eigenlijk van levensbelang.Vanwege de goede ontstekingsremmende eigenschappen worden cortisoneninjecties veel toegepast in pijnbestrijding van gewrichtsklachten.

cortisone injectie schouder Fysiotherapie Middenweg

Wanneer krijg je een cortisone injectie?

Of je een cortisone injectie in de schouder krijgt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Er is sprake van aanhoudende pijn die niet met andere ontstekingsremmers of therapievormen verminderd.
  • De chirurg / patiënt willen een schouderoperatie zo lang mogelijk uitstellen. Bijvoorbeeld bij slijtage van de schouder.
  • De pijn belemmert de lichamelijke oefeningen en dus voortgang van de revalidatie.

Hoe wordt een cortisone injectie gegeven?

Een injectie kan op 3 plaatsen in de schouderregio gegeven worden;

1. In het schoudergewricht

Bekende aandoeningen van de schouder zijn slijtage (artrose) en een kapselontsteking, zoals het geval is bij een frozen shoulder.

⇒ Meer lezen over slijtage in de schouder of frozen shoulder

injectie in schoudergewricht fysiotherapie Middenweg

 2. In het AC gewricht.

Bij artrose of ontsteking van dit gewricht. Het AC gewricht is van nature erg smal. Om die reden wordt de injectie vaak onder echogeleide gegeven.

⇒ Meer lezen over het AC gewricht.

Injectie AC gewricht fysiotherapie Middenweg

3. Bij de schouderpezen en slijmbeurs

Deze injectie wordt gegeven bij slijmbeurs- en peesontstekingen. Dit zijn de meestvoorkomende schouderklachten.

⇒ Meer lezen over pees- of slijmbeursonsteking.

injectie slijmbeurs schouder fysiotherapie Middenweg

Is een cortisone injectie schadelijk?

Bij beperkt gebruikt van cortisone injecties treden er geen meetbare schadelijke bijwerkingen op. Het advies is wel een eventuele 2e injectie niet binnen 6 weken te geven. Daarnaast wordt geadviseerd niet meer dan 3-4 injecties per jaar te geven.

Er kunnen wel bijwerkingen na een injectie optreden. Zo kunnen de bloedsuikerwaarden tijdelijk verhoogd zijn. Patiënten met diabetes moeten hier rekening mee houden.

Ook kan er kortdurend meer pijn en ontstekingsactiviteit op de plaats van de injectie zijn. Dit wordt ook wel een ‘flare’ genoemd.

Bij veelvuldige toepassing van cortisone injecties kan de sterkte van pees, bot en kraakbeen afnemen.

Als een cortisone injectie niet helpt?

Cortisone injecties remmen de ontsteking en pijn. Deze kunnen het gevolg kunnen zijn van slijtage aan schouderpezen of schouder-
gewricht. Een injectie pakt echter niet de oorzaak van de klachten aan.

Zo zal bijvoorbeeld gewrichts- of schouderpeesslijtage niet herstellen. Het is dan ook mogelijk dat de pijnklachten slechts tijdelijk weg zijn. Een operatie zou dan een mogelijk volgende stap kunnen zijn.

Als een schouderinjectie niet helpt moet eerst afgevraagd worden of de juiste diagnose is gesteld. En dit kan bij de schouder best lastig zijn.

Zo kan bijvoorbeeld een beginnende frozen shoulder worden verward met een peesprobleem in de schouder. De klachten lijken bij deze aandoeningen, zeker in de beginfase, erg op elkaar.

In geval van een pijnlijke frozen shoulder moet de injectie in het schoudergewricht (achter-of voorzijde) worden gegeven en niet bij de pezen (zijkant).

De injectie locaties kun je in bovenstaande afbeeldingen zien.

Voordeel cortisone injectie

Het voordeel van een cortisone injectie is de snelle pijnvermindering. Dit kan de nachtrust en dus lichamelijk conditie ten goede komen.

Daarnaast kan de pijnvermindering het goed oefenen van de schouder weer mogelijk maken. Dit zal uiteindelijk tot een snellere functieverbetering kunnen leiden.

pijnvrij na schouderinjectie fysiotherapie Middenweg

Wat moet je na een schouder injectie doen?

Na een injectie in het schouder- of AC gewricht dien je de arm een week niet teveel te belasten. Dus niet zwaar tillen en vermijdt schouderbelastende sporten.

Als de injectie bij de slijmbeurs of schouderpezen is gegeven dan dien je 4 weken je arm niet teveel te belasten. De pezen kunnen namelijk door de injectie tijdelijk verzwakt zijn. Daarna mogen de oefeningen of schouderbelastende activiteiten weer rustig opgebouwd worden.

Wie geeft een cortisone injectie?

Een cortisone injectie is een voorbehouden medische verrichting en mag alleen door een (huis)arts of medisch specialist worden gegeven. In een aantal klinieken en ziekenhuizen wordt dit onder echogeleide gedaan. Met echografische ondersteuning is de naald namelijk goed naar de plek van de ontsteking te volgen.

Is een injectie pijnlijk?

Een injectie is over het algemeen niet erg pijnlijk. Natuurlijk kunnen de ervaringen per persoon verschillen. Je kunt het gevoel een beetje vergelijken met die van een vaccinatie.

Fysiotherapie na cortisone injectie

Een cortisone injectie kan vóór de start of tijdens de fysiotherapeutische behandeling gegeven worden. Het kan dus zo zijn dat de behandelend arts eerst het effect van de injectie wil afwachten alvorens hij of zij naar de fysiotherapeut verwijst.

Fysiotherapie na schouderinjectie

Het kan ook voorkomen dat schouderpijn het oefenen en voortgang van de fysiotherapeutische behandeling belemmert. In dat geval kan er gekozen worden voor een tijdelijke stop van de fysiotherapie. Twee weken na de injectie kan de behandeling weer rustig hervat worden.

Samenvatting

Cortisone injecties zijn krachtige ontstekingsremmers. Deze kunnen bij heftige of aanhoudende schouderpijn worden toegediend.

De injectie kan op 3 locaties in de schouder worden geven. Dit is afhankelijk van het type schouderaandoening.

Cortisone injecties zijn niet schadelijk als ze beperkt worden toegediend. Een maximum van 3-4 keer per jaar wordt geadviseerd.

Een cortisone injectie in de schouder heeft als voordeel dat de pijn snel verminderd. Dit verbetert de nachtrust en het oefenen.

Na een injectie dien je aan aantal weken rustig aan te doen. Je schouder mag niet te zwaar belast worden.

Een cortisone injectie wordt door een arts gegeven.

Hoeveelheid pijn tijdens en na injectie valt mee. Natuurlijk kan dit per persoon verschillen.

Een cortisone injectie kan voor en tijdens de fysiotherapeutische behandeling worden gegeven.

Delen:
  • Esther Willems

    1 september 2022 bij 22:10 Beantwoorden

    Jammer dat de oefeningen 2e fase bij frozen shoulder niet vindbaar is. Pagina schijnt verwijderd te zijn

    • Erik Versluis

      2 september 2022 bij 08:35 Beantwoorden

      Beste Esther,

      Ik heb ze zojuist gecontroleerd op de mobiele- en desktopversie. De video’s zijn zichtbaar en werken.

      Kan het misschien aan je instellingen liggen?

      Mvg Erik Versluis

  • Esther Willems

    13 september 2022 bij 22:09 Beantwoorden

    Goedenavond,

    Helaas, ik kan niets vinden binnen mijn instellingen. De oefeningen fase 1 en 3 zijn wel zichtbaar. Alleen fase 2 niet. Zou u ze misschien via email kunnen sturen?

    Mvg Esther Willems
    eab.willems@live.nl

  • Patricia

    12 december 2022 bij 19:37 Beantwoorden

    Hoi Erik,
    ik heb in juni dit jaar een stukje van het tuberculum majus gebroken en ben na een paar weken gaan revalideren bij de fysio. In oktober ben ik weer begonnen met Bodypump en krachttraining in de fitness, blijkbaar te enthousiast want nu heb ik een slijmbeurs- en peesontsteking en mijn schouder links staat hoger dan rechts, ik ben bij een sportarts geweest en die constateerde dat, ik ervaar dan ook best wel wat pijn, ben gestopt met pijnstillers want wil graag mijn bewegingen voelen. Ik ben doorverwezen naar een orthopeed door de trauma chirurg, omdat deze niet veel voor mij meer kan doen omdat het nu weke delen betreft. Wat zou jij mij adviseren? een cortisone injectie? ik ben al vanaf juni hiermee bezig en wil heel graag weer pijnvrij sporten zoals ik eerst deed voor mijn val. gr Patricia

    • Erik Versluis

      14 december 2022 bij 08:54 Beantwoorden

      Beste Patricia,

      Het hoogstandsverschil kan komen door dat je de nekspieren, vanwege de pijn, extra inzet om je schouder op te tillen. Dit zie ik niet als afwijkend maar meer als een compensatie mechanisme. Dit is verder onschuldig.

      Het kan zijn dat door de breuk van het Tuberculum majus (aanhechtingsplaats van 2 schouderpezen) de anatomie iets veranderd is. Dit kan tot gevolg hebben dat je schouderpezen mechanisch meer belast worden dan onder normale omstandigheden. Het is mogelijk dat bodypump en krachttraining te vroeg of te intensief heeft plaatsgevonden.

      Patienten met dit beeld revalideer ik altijd rustig, en probeer langzaam in zwaarte en snelheid op te bouwen.
      Het vraagt tijd en geduld.

      De orthopeed zou een injectie kunnen geven, maar dit verlicht slechts de symptomen. Een pees-slijmbeursontsteking heeft tijd nodig om te herstellen. Dit kan een aantal weken tot maanden duren. Je mag blijven trainen maar probeer dit binnen de pijngrens te doen. Gecontroleerde, rustige bewegingen onder schouderniveau gaan in de regel goed.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Patricia

    17 december 2022 bij 10:23 Beantwoorden

    Dank je en ook voor je reactie, waardeer ik, gr Patricia

  • A.Mekkes v d Meer

    6 februari 2023 bij 18:41 Beantwoorden

    Ik heb onlangs een injectie gehad voor een frozen sholder en nu las ik dat deze aan de voor of achterzijde wordt gezet. Ik heb ‘m in de zijkant gehad en het effect was,, al weken heel veel meer pijn nog als voorheen, dus geen resultaat. geboekt. Hoe nu veder?
    Vriendelijke Groet Anneke Mekkes v d Meer

    • Erik Versluis

      6 februari 2023 bij 21:25 Beantwoorden

      Beste mevrouw Mekkes,

      Als u daadwerkelijk een frozen shoulder hebt dan dient de injectie zoals u schrijft aan de voor- of achterzijde worden gegeven. In deze positie wordt namelijk het schoudergewricht en ontstoken kapsel bereikt.

      Als er sprake is van een pees- of slijbeurs ontsteking dan wordt de injectie aan de zijkant van de schouder gegeven. Dit zou in uw geval dan niet kloppen.
      Als de diagnose klopt en de juiste injectie wordt gegeven dan zou er zeker enig effect hebben opgetreden.

      Ik zou het nog eens met uw behandeld arts bespreken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • paula zandvliet

    12 februari 2023 bij 20:05 Beantwoorden

    ik ben een jaar geleden gevallen met de fiets schouder gebroken plaatje en 6 pinnen er in nu na een jaar nog erg veel pijn kan haast niet slapen
    zou zo prik helpen ben er heel band voor of kan het plaatje er misschien uit

    • Erik Versluis

      13 februari 2023 bij 12:19 Beantwoorden

      Beste Paula,

      Alvorens een injectie wordt overwogen dient wel de oorzaak van de klacht duidelijk te zijn. Het komt voor dat een plaatje en schroeven los gaan zitten. Dit kan klachten veroorzaken. Maar er zou ook iets anders aan de hand kunnen zijn, zoals een pees- of slijmbeursontsteking.

      Ik adviseer je je klachten eens met je huisarts of behandelend chirurg te bespreken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Els Kooij

    15 februari 2023 bij 18:34 Beantwoorden

    Kan ik autorijden nadat ik een injectie in ,waarschijnlijk, beide schouders heb gekregen?

    Vriendelijke groet, Els

    • Erik Versluis

      16 februari 2023 bij 09:17 Beantwoorden

      Beste Els,

      Als je schouder beweeglijk genoeg is om het stuur vast te houden en, indien nodig te kunnen schakelen, dan voorzie ik geen problemen.

      Mvg Erik Versluis

  • I. A. M Swinkels

    22 februari 2023 bij 16:39 Beantwoorden

    Goedemiddag, mijn linker schouder is totaal versleten en het is not op bot gebleken. kunnen cortisone injecties onder geleide helpen de pijn te verminderen en doen die veel pijn? ik heb al een cortisone injecties. zonder geleide gekregen in mijn schouder en dat heeft heel veel pijn gedaan

    • Erik Versluis

      23 februari 2023 bij 08:35 Beantwoorden

      Goedemorgen,

      Cortisoneninjecties kunnen tijdelijk (weken tot enige maanden) helpen. Ze dempen echter alleen de symptomen (ontstekingsreactie/pijn) als gevolg van de slijtage. Hier kan voor worden gekozen om de operatie zo lang mogelijk uit te stellen.

      In sommige klinieken / ziekenhuizen wordt dit onder echtgeleide gedaan. Dit is een nauwkeurige methode. Maar veel medisch specialisten en huisartsen doen het ook zonder, waarbij de effecten ook goed kunnen zijn.

      Van verreweg de meesten mensen hoor ik dat de prik erg meevalt, te vergelijken met de prik van een vaccinatie.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Marco lakerveld

    13 maart 2023 bij 22:45 Beantwoorden

    De diagnose is een frozen shoulder, ik heb 3 injecties gehad maar geen resultaat, nu moet ik naar de pijnpoli voor een soort zenuwblok. Dit schijnt het laatste te zijn tegen de pijn, als dit niet helpt dan volgt een operatie. Wat is zo’n zenuwblok? En hoe wordt het toegediend?

  • Joke vd Steen

    21 maart 2023 bij 16:05 Beantwoorden

    Goededag…
    Enige maanden terug was ik betrokken bij een aanrijding waarbij mijn linkerarm een flinke terugslag heeft gehad door de veiligheidsgordel, ben maanden blauw geweest rondom de plek op schouder/borsthoogte waar de gordel zat. Heb er verder geen aandacht aan besteed maar merkte na enige maanden dat de beweeglijkheid van de arm ihb naar achteren en omhoog niet zonder pijn meer ging.
    Mijn vraag is : kan zo een cortisone injectie verlichting geven? Heb reeds eerder zo een prik gehad voor een frozen shoulder rechts en heb nadien geen last meer gehad.
    Mijn toenmalige fysiotherapeut heeft jaren terug reeds gezien op een röntgenfoto dat de acromion aan de linkerzijde behoorlijke slijtage vertoonde.
    groet, Joke (Suriname)

    • Erik Versluis

      22 maart 2023 bij 08:34 Beantwoorden

      Beste Joke,

      Een cortisone injectie kan bij aanhoudende pijnklachten werken, soms voor korte maar ook voor langere duur. Het is wel belangrijk te onderzoeken waar de pijn afkomstig is.

      In de schouder kan er namelijk op 3 lokaties geïnjecteerd worden; 1) Het schoudergewricht zelf 2) Het AC gewricht (bevindt zich op de schouder) 3) De slijmbeurzen en pezen.

      In jouw geval vermoed ik dat de pijn uit het AC gewricht afkomstig is. Zie ook; https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/

      Ik zou het eens je met arts bespreken.

      Veel sterkte.

      mvg Erik Versluis

  • E. de Vries

    31 maart 2023 bij 00:53 Beantwoorden

    Is het altijd zo dat je aan een operatie frozen shoulders een Popey-arm overhoudt?

    • Erik Versluis

      31 maart 2023 bij 12:57 Beantwoorden

      Beste E,

      Als je een Popeye-arm overhoudt betekent dat de lange pees van biceps operatief is doorgenomen en het restant in de bovenarm is vastgezet. Dit wordt een tenotomie/tenodese genoemd.

      Deze procedure wordt vaak toegepast als de bicepspees van slechte kwaliteit en ontstoken is. Ook wordt een deel van deze pees bij ouderen vaak preventief verwijderd.

      Mvg Erik Versluis

  • Chantal Van Zaelen

    3 mei 2023 bij 00:05 Beantwoorden

    Hallo,mag een huisarts ook een cortisone injectie geven? Moet hé eerst een echo van de schouder laten nemen?

    • Erik Versluis

      3 mei 2023 bij 08:50 Beantwoorden

      Best Chantal,

      Alle artsen en medische specialisten mogen cortisonen injecties geven. Een echo kan nuttig zijn om de diagnose nauwkeuriger te kunnen bepalen. Het schoudergewricht kan namelijk op 3 locaties geïnjecteerd worden.

      Soms wordt een injectie onder echogeleide gedaan, om zo de aangedane structuren nauwkeurig te bereiken.

      Mvg Erik Versluis

  • Els Blankenstein

    10 mei 2023 bij 10:05 Beantwoorden

    Goede morgen ik heb gisteren, na lang met pijn gelopen te hebben en geen resultaat bij fysio een cortisone prik gehad. Uit de foto is gebleken dat ik geen of weinig slijtage had, dus is besloten tot de prik.
    Gisteren heb ik vrijwel de hele dag pijn gehad en ook zo vannacht.
    Mijn vraag is wanneer gaat de prik zijn werk doen, en mag ik gewoon bewegen?
    Vriendelijke groeten
    Els

    • Erik Versluis

      11 mei 2023 bij 15:44 Beantwoorden

      Beste Els.

      Je kunt een paar dagen wat napijn hebben. Dit zal geleidelijk gaan verdwijnen door de werking van de cortison injectie. Deze werkt zo’n 2 weken. Je mag bewegen maar doe dit wel op geleide van pijn. Zo overbelast je je schouder niet.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Ellen

    23 mei 2023 bij 22:32 Beantwoorden

    Dag,

    ik ga proberen een lang verhaal kort te houden. Eind februari gevallen op mijn schouder. Foto en echo lieten niks zien behalve wat vocht. Sindsdien veel pijn (vooral schouder en bovenarm) en een flinke bewegingsbeperking. In overleg met huisarts/fysio toch naar de orthopeed. Verwachting frozen shoulder maar labrumscheur uitsluiten dus mri-scan met contrastvloeistof. Blijkt er toch een breuk te zitten (alvulsiefractuur t.h.v. tuberculum majus). Beleid: (weder) opstarten fysio. Fysio denkt ook frozen shoulder want pijn en beperkingen blijven, geen tot zeer weinig verbetering. Kan zeer weinig oefeningen doen.
    Mijn vraag is: kan het zo zijn doordat ik geen rust heb gehouden (eerste weken) het herstel veel langer duurt (bleef alles doen binnen de pijngrens)?
    Kan breuk en frozen shoulder tegelijkertijd ontstaan? (Aangezien beperkingen en pijn constant zijn, Inmiddels al 12 wk na val)

    Er lijkt soms wat te schuiven in mijn schouder, wat dan de pijn verergerd of juist verminderd, ook vreemd toch?

    Terug naar de orthopeed is ook nog een optie denk ik?

    Groet, Ellen

    • Erik Versluis

      24 mei 2023 bij 17:02 Beantwoorden

      Beste Ellen,

      Avulsie fracturen (afscheur breukjes) in de schouder komen na een val vaak voor en worden door röntgenfoto’s nog wel eens gemist. Met echografie kunnen ze wel makkelijk opgespoord worden.

      Na een breukje komt het voor dat je nog maanden pijn en bewegingsbeperkingen ervaart. Soms kan de schouder daarbij totaal verstijven. Dit wordt een secundaire frozen shoulder genoemd. Deze diagnose is makkelijk te stellen.
      De schouder is immers stijf en pijnlijk beperkt in alle richtingen.

      Hier kun je meer over de ‘frozen shoulder’lezen:

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

      Een frozen shoulder ontstaat nooit acuut. Het verstijven van de schouder verloopt progressief in enkele weken tot maanden. Een frozen shoulder kan wel na een breukje van de schouder optreden. Het volledig herstel van de schouderfunctie vraagt tijd, 4-6 maanden, en soms langer, zijn geen uitzondering.

      Hier kan de orthopeed helaas niets aan doen. Het functieherstel is een kwestie van tijd in combinatie met gerichte schouderoefeningen.

      Mvg Erik Versluis

  • Wilhelmina

    11 juli 2023 bij 02:18 Beantwoorden

    Wegens pijn in mijn rechter schouder heb ik een cortisonen injectie gekregen bij de huisarts.
    Ik ben diabeet en na de injectie schoten mijn bloedsuiker waarden enorm omhoog!
    Is er een verband tussen beiden?

    • Erik Versluis

      11 juli 2023 bij 10:14 Beantwoorden

      Beste Wilhelmina.

      Er is zeker een verband tussen corticosteroïden injectie en tijdelijk verhoogde bloedsuikerwaarden. De bloedsuikerspiegel kan tot een week wat ontregeld zijn.
      Er wordt dan ook geadviseerd deze een week regelmatig te controleren.

      Dit weet de huisarts en zal daar rekening mee hebben gehouden. Mocht je toch nog vragen houden dan adviseer ik je even contact met je huisarts op te nemen.

      Mvg Erik Versluis

  • Patricia

    26 juli 2023 bij 17:57 Beantwoorden

    hoi Erik,

    ik kom weer even bij je terug nav ons laatste contact op 22 december jl.

    ik ben nu sinds 2 maanden weer aan het opbouwen met Bodypump, eerst 1x in de week zonder gewichten een maand lang en nu 2x in de week en met lichte gewichten. Nu ben ik sinds vorige week, die 2x aan het verzwaren en kamp met stekende pijnen in mijn bovenarm, waar de schouderbreuk zat. Ik heb nu te maken met overbelasting, wat adviseer jij doorgaans? even rust inlassen? ik krijg op deze manier weinig vertrouwen in mijn schouder/arm, nu wilde ik eindelijk weer verzwaren, word je meteen “gestraft” 🙁 gr Patricia

    • Erik Versluis

      28 juli 2023 bij 12:21 Beantwoorden

      Beste Patricia,

      Ik zou dan toch weer even een stapje terug doen. Van belang is binnen of zonder pijntoename te trainen. Verhoog anders eerst de herhalingen en als dat goed blijft gaan de gewichten.

      Met name je schouderpezen hebben langer de tijd nodig om zich te kunnen aanpassen. Het is goed mogelijk dat je het gewicht wel kunt opvoeren in andere bewegingsrichtingen. Zolang je dit binnen de pijn kunt doen is dat prima.

      Veel succes!

      Gr Erik Versluis

  • Chantal Vqn Zaelen

    1 augustus 2023 bij 13:01 Beantwoorden

    Hallo,ik heb pijn in de achterzijde( bovenaan) van mijn schouder. De pijn trekt tot in mijn oor en kaak. De pijn voel ik niet wanner ik slaap maar treedt geleidelijk op doorheen de dag. Mvg

    • Erik Versluis

      2 augustus 2023 bij 08:32 Beantwoorden

      Beste Chantal,

      Wat is je vraag precies? Op basis van deze informatie kan ik geen goed inschatting van je klachten maken.
      Hoe en wanneer zijn je klachten bv ontstaan. Welke bewegingen veroorzaken de pijn. Heb je er al iets mee gedaan? Worden de klachten erger, minder of is er geen verandering?

      Mvg Erik Versluis.

  • Dianne Donkers

    11 augustus 2023 bij 08:20 Beantwoorden

    hallo
    3 weken geleden ben ik gevallen met de fiets tegen een ijzeren hek
    enkele dagen daarna kwam de pijn in mijn rechterarm
    nu heel veel last van mijn schouders met name de linker schouder ben beperkt met bewegen en veel pijn
    heb al oxicodon gehad maar dat hielp niet heb nu etoricoxib 90 mg maar ook dat helpt niet echt
    zijn dit vastzittende spieren of een wiplasch of slijmbeurs heb daar geen duidelijkheid over gekregen
    doe zelf wel al nek en schouder oefeningen maar is pijnlijk
    wat raad u mij aan

    • Erik Versluis

      11 augustus 2023 bij 20:01 Beantwoorden

      Beste Diane,

      Een whiplash ontstaat niet na een val met een fiets. ‘Vastzittende of stijve spieren kunnen een aantal dagen aanwezig zijn, maar geen 3 weken.

      Zonder je schouder onderzocht te hebben is het moeilijk een diagnose te stellen. Ik adviseer je een afspraak met een fysiotherapeut te maken. Hij/zij kan de oorzaak van je klachten mogelijk achterhalen en een passend advies/behandelplan voor je maken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Patricia

    18 augustus 2023 bij 16:39 Beantwoorden

    hoi Erik,

    ik ben toch maar even met deze aanhoudende klachten naar de Orthopeed geweest omdat ik niet verder kom met belasten en verzwaren, hij geeft het volgende aan:
    Afwijkende stand van de scapula in rust hoogstand van de superomediale hoek en positief effect van de SAT, nu ga ik maar een traject opstarten bij een speciale schouderfysio omdat ik met mijn huidige niet verder kom. Hoe is jouw ervaring met mensen die deze restklachten hebben? ik heb ook veel nekklachten de laatste tijd dus iets gaat er niet goed.

    Gr Patricia

    • Erik Versluis

      22 augustus 2023 bij 10:15 Beantwoorden

      Beste Patricia,

      Je nekklachten hebben mogelijk te maken met de hoogstand van je scapula (schouderblad). Een aantal nekspieren zitten aan je schouderblad vast en door de hoogstand worden deze meer dan gemiddeld belast.
      De door de orthopeed uitgevoerde SAT-test (Scapula Assistance Test) betekent dat hij tijdens het heffen van je arm je schouderblad handmatig ondersteunt.

      Als deze handeling tot minder klachten bij het heffen van je arm leidt dan zou een bewegingstoornis van je schouderblad hier verantwoordelijk voor kunnen zijn. In dit geval dient met fysiotherapie het accent op het goed laten bewegen van je schouderblad te worden gelegd. Hier kunnen gerichte oefeningen voor worden doorgenomen.

      Rekoefeningen voor je nekspieren kunnen helpen om de spierspanning en je nekklachten te verminderen.

      Dit zou je op termijn verder moeten kunnen brengen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Patricia

    22 augustus 2023 bij 16:06 Beantwoorden

    Hoi Erik,

    Dankjewel weer voor je reactie en voor je tijd. Ik ben al ruim een jaar bezig (mijn val was begin juni vorig jaar), maar ben er nog niet helemaal, ik geef niet op en zal je laten weten als ik weer “goed” ben 🙂

    Gr. Patricia

  • Hein Landman

    29 augustus 2023 bij 12:38 Beantwoorden

    Hallo Erik,

    Na een potje padellen heb ik waarschijnlijk een scheur in één van mijn pezen van mijn rechterschouder. Donderdag aanstaande mag ik voor een echo naar het ziekenhuis om vast te stellen wat de daadwerkelijk schade is. Ook staat er voor aanstaande vrijdag mijn vakantie gepland inbegrepen een lange vliegreis. Of de de schade wel of niet geopereerd kan worden is nog niet duidelijk. Zou een cortison spuit helpen om de pijn weg te nemen of te verlichten en daardoor van een fijne vakantie kunnen genieten? Ik zie graag een reactie tegemoet

    • Erik Versluis

      29 augustus 2023 bij 13:30 Beantwoorden

      Beste Hein,

      Een cortisone injectie kan inderdaad de pijn verminderen. Het is echter een ‘lapmiddel’, het draagt niet bij aan een sneller herstel. Je dient je arm-schouder in je vakantie dus nog wel wat ontzien.

      Mvg Erik Versluis

  • Hein Landman

    29 augustus 2023 bij 16:35 Beantwoorden

    Bedankt voor je reactie. Ik wacht de bevindingen van de echo af. Daarna in overleg met de huisarts wat verstandig is!

  • Anja ter Schure

    3 september 2023 bij 10:50 Beantwoorden

    Goedemorgen Erik,
    Na een echo door de radioloog, van mijn schouder, bleek ik een totaal afgescheurde pees te hebben met een ontsteking.
    Ik heb al een half jaar pijn aan die schouder.
    Er is een injectie gegeven.
    Ik vraag me af of de pijn op langere termijn weggaat en of de andere pezen genoeg kracht hebben om mijn dagelijks fysieke belasting over te nemen?
    Groetjes,
    Anja

    • Erik Versluis

      4 september 2023 bij 13:06 Beantwoorden

      Beste Anja,

      In de meeste gevallen kan worden volstaan met een afwachtend beleid. De schouder wordt omgeven door 4 pezen. Als er 1 pees is gescheurd kunnen de anderen de functie overnemen.

      Een uitzondering is de pees aan de voorzijde van de schouder (Subscapularis). Als deze is afgescheurd dan zal dit negatieve gevolgen voor de schouderfunctie op lange termijn hebben. Scheuren van deze pees komen gelukkig minder vaak voor.

      Over het te volgen beleid zou je behandelend arts je goed kunnen informeren.

      In mijn artikel: De gescheurde schouderpees’ kun je meer over schouderpeesletsels en het beleid lezen:

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/gescheurde-schouderpees/

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Sarah Van Den Berghe

    27 november 2023 bij 06:24 Beantwoorden

    Ik zit met een vraagje.

    Er is via een foto en echo een zware ontsteking op de slijmbeurs gevonden in mijn schouder. Ik heb donderdag er een cortisone spuit in gehad. Huisarts vertelde dat de eerste dag er na heel pijnlijk zou zijn. Dat klopt maar nu zijn we al enkele dagen verder en de pijn wordt alleen maar erger, Kan nog minder met mijn arm dan er voor. Ook is de pijn ondragelijk geworden en mag ik de arm niet bewegen want anders trekt dit zo door naar mijn pols. Ik heb nu constant een slapend hand en pijn die uitstraalt naar de binnenkant van de elleboog.
    Ik ben bevallen en eerlijk dat deed minder pijn dan dit.

    Wat raad u mij aan ?

    • Erik Versluis

      27 november 2023 bij 15:02 Beantwoorden

      Beste Sarah,

      Ik zou je adviseren dit met je huisarts te bespreken. Het zou kunnen zijn dat je heftig op de cortisonen reageert. In het algemeen zal er binnen een week verbetering moeten optreden.

      Om de pijn te verminderen kun je geregeld 5 minuten ijs op je schouder leggen. (niet direct op de huid!) en tijdelijk een mitella dragen. Dit geeft de schouder en slijmbeurs rust. Je huisarts zou je ook tijdelijk een NSAID (ontstekingsremmer) kunnen voorschrijven,

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Suzy .VANCRAYBEX

    31 januari 2024 bij 01:48 Beantwoorden

    Beste,
    na een zoveelste valpartij, ben chronisch rugpatiënt met geregeld controleverlies Li-been, zware knie- & schouderblessure. opgelopen. Reeds 3x cortisonespuiten gehad in schouder en fysiotherapie al meer dan 2 maanden à rato van min. 2x/week. In mijn knie kreeg ik vorige week een Hyaluroninjectie bij de orthopeed omdat 2x cortisonespuit niet veel soelaas bracht. Ben benieuwd! Vraag: mag deze Hyaluroninjectie ook bij een schouderblessure? zware bursitus, peesontsteking, meniscusscheurtje…..
    Dank voor uw reactie ASAP.
    MVG S. V.C /GENK

    • Erik Versluis

      1 februari 2024 bij 12:24 Beantwoorden

      Beste Suzy,

      Hyaluronkinjecties (soort smeermiddel) worden alleen toegepaste bij matige tot ernstige slijtage van met name het kniegewricht. Dit heeft geen effect bij slijmbeurs- peesontstekingen en meniscusscheurtjes.

      Het positieve effect van hyaluron is ook slechts beperkt tot enkele maanden.

      Mvg Erik Versluis

  • Bianca Voogsgeerd

    7 februari 2024 bij 20:37 Beantwoorden

    Hallo Erik,

    Op 11 December heb ik een barbotage gehad.
    Een groot deel kalk was aanwezig in mn schouder.
    Het herstel , ook de oefeningen van de fysiotherapeut, verliepen heel goed.
    Echter sinds 2 weken nam de pijn weer toe.
    Vandaag ben ik bij de orthopeed geweest en ook is er een foto gemaakt.
    De kalk neemt goed af en is wel degelijk al een stuk kleiner.
    De pijn komt van een pees af. De injectie die ik heb gekregen bij de barbotage werkt “maar” 2 maanden.
    Vandaag wederom een injectie gekregen om de pijn te verminderen en zodat ik mn oefeningen weer kan oppakken.
    De injectie is aan de achterzijde gezet en niet aan de zijkant zoals ik hier lees .
    Kun je me uitleggen of dit klopt
    En wat een andere verklaring kan zijn voor deze plek.
    .Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groet,
    Bianca

    • Erik Versluis

      7 februari 2024 bij 21:32 Beantwoorden

      Beste Bianca,

      Als de injectie aan de achterzijde is toegediend dan wordt deze in het schoudergewricht geplaatst. Dus niet bij de schouderpezen.

      Het zou kunnen zijn dat de orthopeed vermoedt dat je klachten meer uit het schoudergewricht afkomstig zijn. Je zou dit bij hem of haar even kunnen navragen.

      Mvg Erik Versluis

  • Joke vd Steen

    19 februari 2024 bij 23:10 Beantwoorden

    beste Eric,
    Ik heb 2 weken terug een kenacort injectie gehad in de slijmbeurs van de zitbeenknobbel van mijn rechterbil. Heb echter nog steeds pijn bij het zitten.Ik las dat de werking van corticosteroid soms 2 tot 3 weken kan duren voor de pijn afneemt. Klopt dat wel? Ik liep reeds 8 maanden met de pijn rond…fysio hielp niet, omdat ik behandeld werd voor piriformis syndroom.
    de orthopedisch chirurg die de prik gaf zei dat het absoluut geen piriformis is nadat hij mij lichamelijk onderzocht had en een slijmbeursontsteking constateerde.
    Ik had zo gedacht dat ik gelijk pijnvrij zo zijn 2 tot 3 dagen na de injectie.
    Grt Joke

Plaats een Reactie

×
Top