Cortisone injectie in de schouder

cortisone injectie schouder

Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd: 24-12-2021
⏱ Leestijd: 5 minuten

Cortisone injectie in de schouder

Een cortisone injectie in de schouder kan helpen bij aanhoudende schouderpijn. Over het nut en mogelijke risico’s van deze injecties zijn de meningen verdeeld. Maar vaak zijn deze slecht onderbouwd.

Afhankelijk van de diagnose kan de schouder op 3 plekken
geïnjecteerd worden. Dit vereist dus zorgvuldig onderzoek.

Wat is een cortisone injectie? Is het schadelijk? Waneer moet het worden toegediend, en wat moet je doen als het niet helpt?


Wat is een cortisone injectie?

Een cortisone- of cortisol injectie is een krachtig ontsteking- en pijnremmend middel. We maken deze stof (hormoon) ook in onze bijnieren aan.

Cortison wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd.  Het komt namelijk vrij bij intensieve lichamelijke inspanning, stress en pijn. Het hormoon maakt ons lichaam alert en actief.

Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij ons ‘slaap-waakritme’, de spijsvertering en afweersysteem. Het is dus eigenlijk van levensbelang.

cortisone injectie schouder Fysiotherapie Middenweg

Vanwege de goede ontstekingsremmende eigenschappen worden cortisonen injecties veel toegepast in pijnbestrijding van gewrichtsklachten.

Cortisol speelt ook een belangrijke rol bij ons ‘slaap-waakritme’, de spijsvertering en afweersysteem. Het hormoon is dus eigenlijk van levensbelang.

Vanwege de goede ontstekingsremmende eigenschappen worden cortisoneninjecties veel toegepast in pijnbestrijding van gewrichtsklachten .


Wanneer krijg je een cortisone injectie?

Of je een cortisone injectie in de schouder krijgt is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Er is sprake van aanhoudende pijn die niet met andere ontstekingsremmers of therapievormen verminderd.
 • De chirurg / patiënt willen een schouderoperatie zo lang mogelijk uitstellen. Bijvoorbeeld bij slijtage van de schouder.
 • De pijn belemmert de lichamelijke oefeningen en dus voortgang van de revalidatie.

Hoe wordt een cortisone injectie gegeven?

Een injectie kan op 3 plaatsen in de schouderregio gegeven worden;

1. In het schoudergewricht

Bekende aandoeningen van de schouder zijn slijtage (artrose) en een kapselontsteking, zoals het geval is bij een frozen shoulder.

⇒ Meer lezen over slijtage in de schouder of frozen shoulder

injectie in schoudergewricht fysiotherapie Middenweg

 2. In het AC gewricht.

Bij artrose of ontsteking van dit gewricht. Het AC gewricht is van nature erg smal. Om die reden wordt de injectie vaak onder echogeleide gegeven.

⇒ Meer lezen over het AC gewricht.

Injectie AC gewricht fysiotherapie Middenweg

3. Bij de schouderpezen en slijmbeurs

Deze injectie wordt gegeven bij slijmbeurs- en peesontstekingen. Dit zijn de meestvoorkomende schouderklachten.

⇒ Meer lezen over pees- of slijmbeursonsteking.

injectie slijmbeurs schouder fysiotherapie Middenweg


Is een cortisone injectie schadelijk?

Bij beperkt gebruikt van cortisone injecties treden er geen meetbare schadelijke bijwerkingen op. Het advies is wel een eventuele 2e injectie niet binnen 6 weken te geven. Daarnaast wordt geadviseerd niet meer dan 3-4 injecties per jaar te geven.

Er kunnen wel bijwerkingen na een injectie optreden. Zo kunnen de bloedsuikerwaarden tijdelijk verhoogd zijn. Patiënten met diabetes moeten hier rekening mee houden.

Ook kan er kortdurend meer pijn en ontstekingsactiviteit op de plaats van de injectie zijn. Dit wordt ook wel een ‘flare’ genoemd.

Bij veelvuldige toepassing van cortisone injecties kan de sterkte van pees, bot en kraakbeen afnemen.


Als een cortisone injectie niet helpt?

Cortisone injecties remmen de ontsteking en pijn. Deze kunnen het gevolg kunnen zijn van slijtage aan schouderpezen of schouder-
gewricht. Een injectie pakt echter niet de oorzaak van de klachten aan.

Zo zal bijvoorbeeld gewrichts- of schouderpeesslijtage niet herstellen. Het is dan ook mogelijk dat de pijnklachten slechts tijdelijk weg zijn. Een operatie zou dan een mogelijk volgende stap kunnen zijn.

Als een schouderinjectie niet helpt moet eerst afgevraagd worden of de juiste diagnose is gesteld. En dit kan bij de schouder best lastig zijn.

Zo kan bijvoorbeeld een beginnende frozen shoulder worden verward met een peesprobleem in de schouder. De klachten lijken bij deze aandoeningen, zeker in de beginfase, erg op elkaar.

In geval van een pijnlijke frozen shoulder moet de injectie in het schoudergewricht (achter-of voorzijde) worden gegeven en niet bij de pezen (zijkant).

De injectie locaties kun je in bovenstaande afbeeldingen zien.


Voordeel cortisone injectie

Het voordeel van een cortisone injectie is de snelle pijnvermindering. Dit kan de nachtrust en dus lichamelijk conditie ten goede komen.

Daarnaast kan de pijnvermindering het goed oefenen van de schouder weer mogelijk maken. Dit zal uiteindelijk tot een snellere functieverbetering kunnen leiden.

pijnvrij na schouderinjectie fysiotherapie Middenweg


Wat moet je na een schouder injectie doen?

Na een injectie in het schouder- of AC gewricht dien je de arm een week niet teveel te belasten. Dus niet zwaar tillen en vermijdt schouderbelastende sporten.

Als de injectie bij de slijmbeurs of schouderpezen is gegeven dan dien je 4 weken je arm niet teveel te belasten. De pezen kunnen namelijk door de injectie tijdelijk verzwakt zijn. Daarna mogen de oefeningen of schouderbelastende activiteiten weer rustig opgebouwd worden.


Wie geeft een cortisone injectie?

Een cortisone injectie kan door een (huis)arts of medisch specialist worden gegeven. In een aantal klinieken en ziekenhuizen wordt dit onder echogeleide gedaan. Met echografische ondersteuning is de naald namelijk goed naar de plek van de ontsteking te volgen.


Is een injectie pijnlijk?

Een injectie is over het algemeen niet erg pijnlijk. Natuurlijk kunnen de ervaringen per persoon verschillen. Je kunt het gevoel een beetje vergelijken met die van een vaccinatie.


Fysiotherapie na cortisone injectie

Een cortisone injectie kan vóór de start of tijdens de fysiotherapeutische behandeling gegeven worden. Het kan dus zo zijn dat de behandelend arts eerst het effect van de injectie wil afwachten alvorens hij of zij naar de fysiotherapeut verwijst.

Fysiotherapie Middenweg na schouderinjectie

 

 

 

 

Het kan ook voorkomen dat schouderpijn het oefenen en voortgang van de fysiotherapeutische behandeling belemmert. In dat geval kan er gekozen worden voor een tijdelijke stop van de fysiotherapie. Twee weken na de injectie kan de behandeling weer rustig hervat worden.


Samenvatting

Cortisone injecties zijn krachtige ontstekingsremmers. Deze kunnen bij heftige of aanhoudende schouderpijn worden toegediend.

De injectie kan op 3 locaties in de schouder worden geven. Dit is afhankelijk van het type schouderaandoening.

Cortisone injecties zijn niet schadelijk als ze beperkt worden toegediend. Een maximum van 3-4 keer per jaar wordt geadviseerd.

Een cortisone injectie in de schouder heeft als voordeel dat de pijn snel verminderd. Dit verbetert de nachtrust en het oefenen.

Na een injectie dien je aan aantal weken rustig aan te doen. Je schouder mag niet te zwaar belast worden.

Een cortisone injectie wordt door een arts gegeven.

Hoeveelheid pijn tijdens en na injectie valt mee. Natuurlijk kan dit per persoon verschillen.

Een cortisone injectie kan voor en tijdens de fysiotherapeutische behandeling worden gegeven.

Delen:
 • Esther Willems

  1 september 2022 bij 22:10 Beantwoorden

  Jammer dat de oefeningen 2e fase bij frozen shoulder niet vindbaar is. Pagina schijnt verwijderd te zijn

  • Erik Versluis

   2 september 2022 bij 08:35 Beantwoorden

   Beste Esther,

   Ik heb ze zojuist gecontroleerd op de mobiele- en desktopversie. De video’s zijn zichtbaar en werken.

   Kan het misschien aan je instellingen liggen?

   Mvg Erik Versluis

 • Esther Willems

  13 september 2022 bij 22:09 Beantwoorden

  Goedenavond,

  Helaas, ik kan niets vinden binnen mijn instellingen. De oefeningen fase 1 en 3 zijn wel zichtbaar. Alleen fase 2 niet. Zou u ze misschien via email kunnen sturen?

  Mvg Esther Willems
  eab.willems@live.nl

Plaats een Reactie

×
Top