Een gescheurde schouderpees

gescheurde-schouderpees-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd op 17 augustus 2019
Laatste update op 10-06-2024
⏱ Leestijd: 8 minuten

De gescheurde schouderpees

Een scheur van de schouderpees, ook wel een ‘rotator cuff ruptuur’ genoemd kan door een trauma ontstaan, zoals een val. Echter, de meeste schouderpeesscheuren zien we bij oudere mensen. Leeftijd speelt dus een grote rol.

Vanaf 60 jaar neemt de kans op een peesscheur met 15% per 10 jaar toe.

In dit artikel lees je meer over deze aandoening, de diagnose, behandeling en vooruitzichten.


Wat is een gescheurde schouderpees?

Een gescheurde schouderpees betekent dat een van de pezen in de rotator cuff is beschadigd. Dit kan gebeuren door een plotseling trauma. langdurige overbelasting of degeneratie (slijtage) op oudere leeftijd. Vaak is er een combinatie van factoren.

Door de peesscheur kan de spier geen goede kracht meer op de pees uitoefenen.  Dit kan leiden tot spierzwakte en pijn bij het bewegen.

Functie van de schouderpezen

De schouderspieren en pezen zijn van groot belang voor het bewegen en stabiliseren van het schoudergewricht. Ze houden de schouderkop in de schouderkom en zijn actief bij alle schouderbewegingen.

Op onderstaand plaatje zie je deze 4 schouderspieren afgebeeld.

rotator cuff schouder fysiotherapie Middenweg Amsterdam

Hieronder wordt de ‘hand metafoor’ afgebeeld. Het geeft je een indruk over de ligging van de schouderpezen.

metafoor schouderpezen anatomie ligging

De duim en vingers vertegenwoordigen de schouderpezen. De schouderkop wordt als het ware ‘opgehangen’ in de deze pezen.
Een scheur in één van deze pezen kan zich uitbreiden naar de naastgelegen pezen. Vergelijk het met een scheurtje midden in een vel papier. Als je het papier uit elkaar trekt wordt de scheur groter en breidt zich uit.

Symptomen bij een gescheurde schouderpees

  • Pijn

Vooral ’s nachts of bij het aanspannen van de schouderspieren.

  • Krachtverlies

Grote scheuren kunnen leiden tot aanzienlijk krachtverlies, hoewel veel patiënten hun arm nog redelijk kunnen gebruike.

schouderpees-scheur-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

De patiënt op de volgende foto heeft uitgebreid schouderpeesletsel.
Hij kan zijn rechter arm nog maar gedeeltelijk heffen en trekt daarbij zijn schouderblad omhoog.

spierzwakte-schouder-gescheurde pees

Diagnose gescheurde schouderpees

De diagnose kan worden gesteld via lichamelijk onderzoek., echografie of een MRI-scan.  Lichamelijk onderzoek  kan meestal alleen grote peesletsels aantonen.

Voorbeeld van een schoudertest is de zogenaamde ‘drop arm test’.
Nadat de arm door de onderzoeker omhoog is gebracht is de patient niet in staan deze in de lucht te houden. De arm valt weer naar beneden.

Met echografisch onderzoek zijn peesscheuren en andere peesaandoeningen goed in beeld te brengen. Steeds meer fysiotherapeuten hebben zich dan ook bekwaamd in deze vorm van beeldvormend onderzoek.

De echografische opnames in onderstaande video zijn bij Fysiotherapie Middenweg verricht. Op de video is een scheur van de Supraspinatus, ook wel ‘Bovengraatspier’ te zien. Deze spier is actief tijdens het optillen van de arm.

MRI scan

Met behulp van een MRI-scan  kan de grootte van de peesscheur nog nauwkeuriger worden bepaald. Ook kan beoordeeld worden deze nog operatief te herstellen is.

Spiervervetting, een complicatie

Naast peesscheuren kan ‘spiervervetting’ met een MRI-scan in beeld worden gebracht. Spiervervetting is een complicatie die kan optreden bij langer bestaande peesscheuren.

Dit treedt op bij grotere peessscheuren en leidt tot blijvend functieverlies van de spier. Het spierweefsel neemt in volume af en wordt vervangen door vetweefsel.

De spier en pezen verliezen zo definitief hun volume en functie. Operatief herstel is in deze situatie niet meer mogelijk.

Behandeling van een gescheurde schouderpees

  • Conservatief 

Schouderfysiotherapie kan de schouderfunctie vaak goed herstellen, zonder operatie.

  • Operatie

Bi acute peesletsels op jongere leeftijd kan een operatie nodig zijn om verder schade te voorkomen.

Tijdens een operatie wordt de pees gehecht en vastgezet in het schouderbot. Een fraaie animatie daarvan zie je hieronder.

 

Oudere patiënten komen hier vaak niet voor in aanmerking. Bij ernstig functieverlies kan dan een schouderprothese nodig zijn. De volgende afbeelding toont een zogenaamde ‘omgekeerde schouderprothese’. Deze wordt geplaatst als de schouderpezen niet meer functioneren.

 

schouderprothese omgekeerd delta

Kan een peesscheur vanzelf genezen?

Een peesscheur geneest niet meer via natuurlijke weg. maar dit is minder dramatisch dan het klinkt. De schouderfunctie kan ook met één of meerdere peesscheuren weer goed herstellen. Kleine scheuren leveren in het algemeen geen problemen op. Of er klachten en beperkingen ontstaan hangt of van de grootte en lokatie van de peesscheur. Zie ook onder kopje ‘symptomen bij een gescheurde schouderpees’.

Revalidatie na een gescheurde schouderpees

Revalidatie is van groot belang voor herstel en kan 6-9 maanden duren. De eerste 6 weken zijn gericht op peesherstel, waarna beweeglijkheid en spierfunctie wordt hersteld. 

gescheurde-schouderpees- immobilisatie-brace

Ongeveer 7 tot 12 weken na de operatie wordt accent op herstel van beweeglijkheid en spierfunctie gelegd. Je zult merken dat de schouderpijn vermindert. Je kunt de arm onder schouderniveau weer redelijk gebruiken. Fietsen, autorijden en bureauwerk is in deze periode weer toegestaan.

Na 3 tot 6 maanden zul je veel functionele vooruitgang merken. Het accent van de therapie ligt op herstel van dagelijkse functies. Explosief schouderbelastende sporten dienen nog vermeden te worden. Zo kan de revalidatie bij bovenhandse sporters wel 9-12 maanden duren.

Het herwinnen van de sportspecifieke kracht en -beweeglijkheid is in deze fase de voornaamste doelstelling. Zonder operatie is de revalidatie in het algemeen korter, er zijn immers geen pezen gehecht.
De oefentherapie kan dan ook sneller worden opgebouwd.

schouderoefeningen na peesscheur revalidatie

Volledig herstel van de schouderfunctie is overigens niet in alle gevallen mogelijk.  Een licht tot matig krachtverlies en verminderde beweeglijkheid wordt nog wel eens gezien.

Samenvatting

Een gescheurde schouderpees, ook wel een rotator cuff ruptuur genoemd, kan ontstaan door een trauma zoals een val, maar komt vaker voor bij oudere mensen door geleidelijke degeneratie. Vanaf 60 jaar neemt de kans op een peesscheur met 15% toe per 10 jaar. Deze aandoening kan leiden tot  spierzwakte en pijn bij het bewegen.

Schouderpezen zijn belangrijk voor het stabiliseren en bewegen van het schoudergewricht. Een scheur van één of meerder pezen kan de schouderfunctie beperken.

Diagnose vindt plaats door middels van lichamelijk onderzoek, echografie of een MRI-scan. De behandeling kan afwachtend zijn met fysiotherapie, of operatief, waarbij de pezen worden gehecht en vastgezet. Oudere patiënten kunnen bij ernstig functieverlies een schouderprothese krijgen.

Revalidatie is essentieel en duurt 6-9 maanden, waarbij de eerste 6 weken gericht zijn op peesherstel, gevolgd door herstel van beweeglijkheid en spierfunctie. Volledig herstel is niet altijd mogelijk,  er kan blijvend licht tot matig krachtverlies en verminderde beweeglijkheid van de schouder optreden.

Deze blog is op 14-03-2018 geplaatst en geactualiseerd op 10-06-2024

Bron:

  • Journal of Shoulder Elbow Surgery Mar; 27 (3);444-448; What happens to patients when we do not repair their cuff tears.Five-year rotator cuff quality-of-ligve index outcomes following nonoperative treatment of patients with full-thickness rotator cuff tears.
  • Rotator cuff tears: An evidence based approach; World J Orthop. 2015 Dec 18; 6(11): 902–918.
  • Systematic Review of All-Arthroscopic Versus Mini-Open Repair of Rotator Cuff Tears: A Meta-Analysis; Scientific Reports volume 6, Article number: 22857 (2016)
Delen:
  • Pieter de Wit

    11 januari 2020 bij 09:59 Beantwoorden

    Goedemorgen,

    Mijn naam is Pieter de Wit, leeftijd 72 jaar. Probleem is een afgescheurde schouderpees. Tevens is de biceps pees volledig verdwenen. Geadviseerd werd door de orthopeed een schouderoperatie te laten ondergaan. Ik zelf wil via therapie het e.e.a. herstellen middels de spieren. Heeft u nog suggesties ?. Ik ben nog vitaal en en ben nog zeer actief . Krachtinspanning is nu in mindere maten aanwezig.

    • Redactie

      15 januari 2020 bij 21:19 Beantwoorden

      Peesscheuren komen op oudere leeftijd veelvuldig en spontaan voor. Dit hoeft niet tot ernstig functieverlies te leiden. Mocht de kracht in de arm nog redelijk tot goed zijn dan verdient een afwachtend beleid van minimaal 6 maanden met oefentherapie de voorkeur. Mocht dit niet tot afname van pijn en functieverbetering leiden dan kan vervolgonderzoek wenselijk zijn. Een volledig verdwenen bicepspees leidt tot gering krachtverlies in de arm. Dit behoeft geen verdere behandeling. Integendeel; de bicepspees wordt tijdens een operatie vaak bewust verwijderd ten einde minder irritatie in de schouder te geven.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapeut, Fysiotherapie Middenweg

  • Cox Linda

    24 februari 2020 bij 20:49 Beantwoorden

    Beste,
    Ik heb een partiële supraspinatuspees met bursitis. Moet ik dan even stoppen met oefeningen want die oefeningen met elastische ban doen pijn.
    MVG
    Linda Cix

    • Erik Versluis

      24 februari 2020 bij 21:42 Beantwoorden

      Beste Linda,

      Het is mij niet duidelijk of de oefeningen van begin af aan al pijnlijk zijn en in welke richting deze worden uitgevoerd. Een partiële supraspinatus ruptuur kan met een tijdelijke bursitis gepaard gaan. Hefbewegingen of oefeningen uitgevoerd boven schouderniveau kunnen dan pijnlijk zijn. Mochten de pijnklachten je hinderen bij het goed kunnen uitvoeren van de oefening dan zou ik dit voor een bepaalde tijd nalaten. Je zou kunnen proberen de elastische band wat langer te maken, dit is minder belastend voor de schouder. Je zou tijdelijk ‘isometrische’ oefeningen kunnen doen. Met ‘isometrische’ oefeningen span je de spier aan zonder een beweging maken. Bijvoorbeeld duwen tegen een muur of je arm naar binnen- of buiten draaien waarbij je het elastiek nauwelijks verlengt. Dit geeft in het algemeen minder pijn. Hoop dat je met deze adviezen even verder aan de slag kunt gaan. Met groet, Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

  • Annette Deckers

    5 juli 2020 bij 17:27 Beantwoorden

    Ik heb een afgescheurde schouderpees
    Maar ik krijg geen opaatje ivm leeftijd 67
    Jaar is nu 3 weken geleden
    Hoelang duurt redelijk herstel

    • Erik Versluis

      7 juli 2020 bij 11:49 Beantwoorden

      Geachte mevrouw Deckers,

      Indien er sprake is van 1 gescheurde schouderpees mag u er vanuit gaan dat uw schouderfunctie binnen 3 maanden weer op acceptabel niveau is. Van belang is de eerste fase de schouder binnen de pijngrens te bewegen. Meestal zijn dit de armbewegingen onder schouderniveau. Absolute rust is dus niet nodig. Het is wel verstandig u bij de oefeningen te laten adviseren / begeleiden door een (schouder) fysiotherapeut.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Maria Cathalina

    18 september 2020 bij 15:16 Beantwoorden

    Ik ben een vrouw van 50 jaar. Als gevolg van een val is mijn supraspinatus volledig afgebroken. Er zijn inmiddels 3.5 maanden voorbij. Ook fysio gekregen intussen. Op de mri is te zien dat de gebroken pees inmiddels is weggetrokken. Die pees moet weer teruggetrokken worden om vastgezet te worden.Ik rook niet. drink bij gelegenheden. Ik ben niet erg sportief maar ben sinds een jaar wel flink in beweging. Wat is aan te raden, doorgaan met fysio of operatie.

    • Erik Versluis

      20 september 2020 bij 18:01 Beantwoorden

      Beste mevrouw Cathalina.

      Van de 4 schouderpezen is de supraspinatus wat betreft zijn functie het minst belangrijkst. We weten uit studies dat, ondanks een peesscheur, er zonder operatie weer goed tot acceptabel functieherstel kan plaatsvinden. Een afwachtende periode van 3 tot 6 maanden met fysiotherapie is belangrijk.

      Zou men wel willen opereren dan dient hier niet te lang mee gewacht te worden. De kwaliteit van het peesrestant en spier neemt namelijk af.
      De kans op succes wordt daardoor aanzienlijk minder.

      Ik kan uit uw verhaal niet opmaken hoe uw schouderfunctie is. Maar als u merkt dat er geleidelijk verbetering in uw schouder en armfunctie optreedt, dan heeft doorgaan met fysiotherapie wat mij betreft de voorkeur. U zou dit natuurlijk ook nog met uw behandelend fysiotherapeut en orthopedisch chirurg kunnen bespreken.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapeut

  • claeys christiaan

    13 december 2020 bij 14:48 Beantwoorden

    beste, een vraag,
    ik ben 59 jaar en geopereerd aan beide schouders van spierscheuren
    links is in orde,
    maar rechts is terug een grote scheur ontdekt via de scan ,
    deze is ontstaan volgens mij daar ik gevallen ben enkele maanden geleden
    na bespreking met de artsen is een voorstel gedaan om terug te opereren en te zien, als de herstlling nog kan gebeuren
    en de bestaande pees nog hechtbaar is
    dit zien ze als ze aan het opereren zijn
    mijn vraag , indien er geen herstelling meer mogelijk is kunnen er dan geen andere pezen of stukjes gebruikt worden van ergens anders ,
    heb ik mij laten vertellen , of is dit niet mogelijk
    indien niet meer mogelijk is, kan ik verder zonder deze pees ,
    en zoniet wat dan,
    tis dat ik zelfstandig ben en nog enkele jaren zou willen verder werken,
    dan wel op een lager ritme ,
    ik ben aan het luisteren om toch te proberen en aanvaardbare oplossing te vinden
    alvast bedankt voor de moeite

    • Erik Versluis

      14 december 2020 bij 10:21 Beantwoorden

      Geachte heer Claes,

      Vooropgesteld is het bekend dat gehechtte peesscheuren in de schouder in de tijd opnieuw kunnen scheuren. Dit gebeurt veelal zonder symptomen en functieverlies van de de schouder. Mocht in u geval de pezen niet meer te hechten zijn dat kan er mogelijk een peesverplaatsing gedaan worden. De chirurg kan dan de pees van de grote rugspier (Latissimus dorsi) verplaatsen. De overige schouderpezen moeten dan nog wel een acceptabele functie hebben.

      Zoniet, dan kan er in geval van ernstig functieverlies een omgekeerde schouderprothese geplaatst worden. Zie ook: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/herstel-na-een-schouderprothese/

      Chirurgen gaan echter niet over een nacht ijs. Een afwachtende periode van 3 tot 6 maanden wordt vaak aangehouden. Dit om te zien of de schouder op natuurlijke wijze nog in functie kan verbeteren.
      Bij een redelijke schouderfunctie ben ik voorstander van een afwachtend beleid van minimaal 6 maanden. De meeste progressie in deze periode te verwachten.

      Bespreek uw vragen in ieder geval ook met uw behandelend artsen en behandelend fysiotherapeut/kinesist.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut, Fysiotherapie Middenweg Amsterdam

  • Spiltyns peter

    11 januari 2021 bij 20:18 Beantwoorden

    Hallo, ik ben 55 jaar en altijd zwaar werk gedaan ( keukenplaatser kasten,graniet enz….) nu heb ik onlangs een spierscheur opgelopen in de bovenarm aan het capsel volgens de ortopedist, na echo heeft hij mij een cortisone spuit gezet vooraan de schouder.
    Nu,hij zegt mij dat een spierscheur nooit meer zal herstellen maar dat door de cortisone de ontsteking en pijn na een paar dagen gaat verdwijnen en dat ik nooit meer zwaar werk kan doen omdat de spier tot halfweg gescheurd is een opp. Van 7x4x5 mm en dat dit nooit meer hersteld alleen door zwaar te tillen ze naderhand helemaal gaat doorscheuren wat denk je hiervan.
    Grt peter

    • Erik Versluis

      12 januari 2021 bij 12:59 Beantwoorden

      Beste Peter,

      Weet je ook om welke pees het gaat? De orthopeed heeft gelijk dat de de pees niet meer gaat herstellen. Dit betekent overigens niet dat je een slechte armfunctie overhoudt, zelfs niet als de pees verder scheurt.

      Ik zou op voorhand dan ook niet durven zeggen dat je nooit meer zwaar werk kunt doen. Je kunt ook met een peesscheur prima functioneren. Dit leert ook de praktijk.

      Mogelijk zou je wel wat meer meer moeite kunnen hebben met bovenhands werk.

      MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • i Talas

    15 februari 2021 bij 23:36 Beantwoorden

    beste ,
    mijn moeder is 76 jaar oud en diabetes patient, bijna 1 jaar terug is ze gevallen en hierbij is haar schouderpees gescheurd., blijkt uit foto.
    operatie is niet mogelijk. ze heeft pijn en minderkracht. wat kan er gebeuren tijdens operatie en na operatie. is dit met andere middelen te behandelen

    • Erik Versluis

      16 februari 2021 bij 09:26 Beantwoorden

      Beste meneer/mevrouw,

      Gezien de leeftijd en diabetes van uw moeder is men erg terughoudend met schouderpeesoperaties. De kans op complicaties is bij deze patiënten groter. En een pees na een jaar nog proberen te hechten is niet mogelijk. Mogelijk wegen de nadelen dus niet op tegen de te behalen voordelen.

      Fysiotherapie in combinatie met een ontstekingsremmende injectie kan de pijn verminderen en haar schouderfunctie verbeteren. Ik kan alleen niet uit uw bericht opmaken of zij dit ook gehad heeft. Mocht zij dit niet of slechts beperkt gehad hebben dan zou het zinvol kunnen zijn dit weer op te pakken.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Tirza Atsma

    19 februari 2021 bij 08:42 Beantwoorden

    Goedemorgen,
    toevalig kom ik op deze site omdat ik onderzoek wat ik wel en niet mag.
    Ik heb na een jaar eindelijk duidelijkheid, een jaar gelden ben ik tegen een kast gelipen met mn schpuder ik ben een vrouw van 44 jaar. Eerst dacht ik dit wordt een flinke blauwe plek, maar eindelijk een fot, ze zagen niks. Een maand later een echo toen werd er eenbreukje geconstateerd, een week later een spuit en nu is na een MRI, we zijn een jaar verder, eindelijk duidelijk geworden dat ik een scheur in de schouderpees en een breukje in het ravensbekuitsteeksel heb.
    Nu werk ik 4 dagen met kleuters en mn werkgever zit me op de nek. Wat mag ik wel en niet doen.
    Ik heb veel pijn.
    Nu wil de orthopeet weer twee spuiten zetten en fysio. Maar ik heb er geen goed gevoel over…
    Ik kan mn arm vrij bewegen de schouderkom is vrij.
    Maar bij enige belasting heb ik al weer veel pijn en slaap ik weer niet en heb krachtverlies . Ik kan zeg maar niet een bloemenspuit bedienen. Die knijp beweging lukt niet
    Onderarm van rechts naar links draaien gaat wel redelijk maar voel ik wel. Van rechts naar links is pijnlijk
    Heeft u advies

    • Erik Versluis

      19 februari 2021 bij 16:50 Beantwoorden

      Beste mevrouw Atsma,

      U geeft aan al een jaar klachten te hebben waarbij destijds sprake was van een botbreukje en scheur in de schouderpees. Dit is erg lang. Doorgaans moet er binnen een aantal maanden toch wel een acceptabele verbetering zijn opgetreden.

      Het is mij niet duidelijk of u al fysiotherapie heeft gehad en weer moet hervatten, of nu pas moet gaan starten. Mocht u nog geen therapie hebben gehad dan kan schouderfysiotherapie u een eind verder brengen. Een breukje van het ravebekuitsteeksel kan in deze fase naar mijn mening geen klachten meer geven.

      Dit geldt wel voor een scheur in de schouderpees, als deze groot is en doorloopt van de voorkant naar de achterkant. Dit kan ik helaas niet uit uw verhaal opmaken. Een grote scheur in de infraspinatus (achterzijde schouder) of subscapularis (voorzijde schouder) kan tot krachtverlies en aanhoudende functiebeperking leiden.

      Een injectie kan de pijn verlichten maar verhelpt het euvel niet. De effectiviteit van injecties is bij langdurige klachten trouwens heel beperkt.
      Mocht u al uitgebreid therapie hebben gehad dan zou u nog eens een 2e mening kunnen aanvragen.

      Alvorens dit te doen is het wellicht goed uw klachten eerst met de (behandelend) fysiotherapeut en orthopeed te bespreken.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Sil

    6 maart 2021 bij 08:08 Beantwoorden

    Goedemorgen,

    Ik ben 18 dec jl. geopereerd.
    Cuffruptuur ( cuffrepair scopisch, bicepspees tenodese) rechts .
    Ik ben 50 jaar en hoe dit gebeurt is weet ik niet . Ik werd er 5 nov. mee wakker !?

    Nu is mijn vraag wanneer mag ik weer gaan hardlopen ? Mijn fysio therapeut zegt dat ik het zelf uit moet proberen. Maar ik durf niet goed. Onderhands kan ik al veel maar de dreun in de schouder is dat wel goed?

    • Erik Versluis

      7 maart 2021 bij 11:25 Beantwoorden

      Beste Sil,

      Scheuren van de cuff (schouderpezen) kunnen spontaan ontstaan, bijvoorbeeld tijdens het omdraaien in bed. De kwaliteit van de pezen moet dan al wel slecht geweest zijn.

      Bijvoorbeeld door jarenlang zwaar werk, langdurig medicijngebruik (cortisonen) of een doormaakt trauma (val)

      In deze fase van de revalidatie is hardlopen toegestaan. Wel is het zo dat de schouder als gevolg van het armzwaaien gevoelig kan worden. Dit heeft geen nadelig effect op de gehechtte pezen.

      Wellicht zou je eerst met intervaltraining op laag niveau kunnen beginnen?
      Alternatieven zijn; looptijd inkorten, rust intervallen (in dagen) verlengen, of tempo matigen.

      Veel succes,

      Me vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Jessica van Ee

    18 maart 2021 bij 22:52 Beantwoorden

    Hallo,
    Dinsdag werd ik wakker met een hele schelle/stevige pijn in mijn bovenarm, aangezien ik dit niet vertrouwde (de pijn was intens en ik heb echt geen lage pijngrens) heb ik dus mijn vaste fysiotherapeut gevraagd of ik dus dinsdag middag terecht kon, dit kon. Echo gemaakt en hij zag inderdaad dat ik niet voor niks pijn heb. Er zit dus een scheur in mijn schouder, ingetapet voor ondersteuning en pijnstillers. Hij vond het nogal ‘speciaal’ want ik ben afgelopen tijd niet gevallen en ik heb geen specifiek moment meegemaakt wanneer het dus gebeurd zou moeten zijn. Hierbij komt ook nog dat ik pas 25 ben. Kan het zo zijn dat het er al langer was, maar ik er gewoon geen last van had en het toen verder is gaan scheuren…? (Want ik heb wel al langer tintelingen in mijn vingers) en 2jaar geleden heb ik een scooter ongeluk gehad dus misschien dat ik het toen daar heb opgelopen….? (Maar dat die klein was en nu dus groter is geworden)? Of kan dit niet?
    Mvg Jessica

    • Erik Versluis

      19 maart 2021 bij 10:48 Beantwoorden

      Beste Jessica,

      Ik weet niet precies wat je/jullie met ‘scheur’ bedoelen. Een scheur in je schouderpees vind ik, gezien je leeftijd en het feit je niet gevallen bent, niet erg waarschijnlijk.

      Een scheur in het bot moet door een trauma komen. Dit kan niet zomaar spontaan in de nacht ontstaan. Het kan zijn dat dit destijds bij het scooterongeval is ontstaan, maar kan onmogelijk in 2 jaar groter worden. Bot herstelt in het algemeen binnen 4-6 weken.

      Mogelijk heeft je therapeut een oud breukje geconstateerd. Onwaarschijnlijk dat je hier nu last van hebt. Een slijmbeursontsteking zou goed mogelijk kunnen zijn, Dit kan s’nachts ontstaan en hevige, tijdelijke pijn geven.

      Ik hoop dat ik je iets duidelijkheid en geruststelling heb kunnen geven.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Kristine Jagers

    19 april 2021 bij 12:16 Beantwoorden

    Een jaar geleden werd ik doorverwezen naar kinesist omwille van schouderproblemen. Uiteindelijk bleek er verkalking op de supraspinatuspees te zitten en was de slijmbeurs permanent ontstoken. onderging 3 x shockwave en infiltratie. Onlangs toch doorverwezen voor MRI wegens aanhoudende pijn bij oefenen. Bleek een partiële zijdescheur en verkalking in de pees de oorzaak. Ik heb ook een cervikale nekfusie van 3 wervels. deze combinatie geeft me chronische spierspanning en vaak wakker worden met nek/schouder en hoofdpijn. Kreeg doorverwijzing voor operatief herstel peesscheur maar orthopedist wenst niet te opereren wegens slechte kwaliteit pees. Ik ben 49 en loop hier al een jaar mee te sukkelen. Ik moest mijn leven aanpassen en rekening houden met mijn schouderbeperking. Nu ben ik nog vollop actief en kan ik niet zomaar minderen met werken. Kan er nu echt niets gedaan worden aan deze scheur? ik ben bang dat ze verder zal doorscheuren en ik heb best veel pijn.

    • Erik Versluis

      19 april 2021 bij 14:13 Beantwoorden

      Geachte mevrouw Jagers,

      Ik heb het vermoeden dat de aanwezige kalk in de schouderpees de voornaamste oorzaak is van de aanhoudende klachten. Het is mij overigens niet duidelijk welke pees deels gescheurd is. Mocht dit de Supraspinatus zijn dan heeft dit geen grote gevolgen voor uw schouderfunctie.

      Uit studies weten we dat (degeneratieve) scheuren ten gevolge van leeftijd veel voorkomen, veelal zonder symptomen.

      Mijn ervaring is dat klachten, mogelijk als gevolg van een peesscheur, na een oefentraject van aan aantal maanden weer herstellen. Alleen indien de pees verder scheurt zou dit een toename of terugkeer van pijnklachten kunnen geven.

      Wat betreft de kalk in uw schouderpees;

      Shockwavetherapie kan op langere termijn verlichting bieden. Een behandelalternatief zou barbotage kunnen zijn. Hierbij wordt onder echogeleide de kalk met een naald aangeprikt. Dit met als doel het oplossen te doen versnellen. Dit is alleen mogelijk indien de kalk nog compact van vorm is.

      Indien de kalk gefragmenteerd is in kleine deeltjes zal dit geleidelijk via de slijmbeurs oplossen. Totdat dit volledig gebeurd bestaat de de kans dat de pijnklachten in wisselende mate terugkomen.

      Veel sterkte met uw revalidatie.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Peter van Eekelen

    21 april 2021 bij 13:08 Beantwoorden

    Goedemiddag,
    In mei 2020 is een AC operatie uitgevoerd, waarvan het herstel prima verliep. In begin februari 2021 kreeg ik behoorlijk last van mijn arm en na 3 weken ging ik ermee naar mijn behandelend orthopeed. Hij vermoedde een peesscheuring. Er is daarna een MRI gemaakt en dat bevestigde zijn eerste diagnose. Een volledig cuff ruptuur.
    Nu is mijn leeftijd 64 jaar, werk met heel veel plezier en de gezondheid is verder prima. Ik heb natuurlijk veel op Google zitten zoeken naar de betekenis van de diagnose, en vraag mij ook af wat ik nu moet doen, ik heb de orthpeed nog eens gebeld en wat vragen gesteld over het herstel en ook een fysiotherapeut op het dorp. Op mijn vragen; Hoeveel kans maak ik op een blijvend volledig herstel, werd ik niet helemaal vrolijk. De kans op blijvend herstel is rond de 50% en de tijd die het in beslag neemt kan wel een jaar zijn. Mijn werk is heel veel autorijden, en momenteel heb ik nauwelijks klachten, volgens de fysio kan dit zijn omdat mijn andere pezen en spieren bepaalde functies overnemen. Ik heb best veel kracht in mijn arm, kan de arm ook prima omhoog doen.
    Ik sta voor een groot dilemma, kunt u mij misschien een advies geven?

    Met vriendelijke groet,

    • Erik Versluis

      21 april 2021 bij 14:33 Beantwoorden

      Geachte heer van Eekelen,

      Het klopt dat de kans op herstel gemiddeld genomen 50% is. Dit is in geval van pijnklachten waarbij de kracht nog redelijk is. Vrij recente studies laten zien dat de kans op succes binnen 2 jaar richting de 75% gaat indien er een oefentherapeutisch beleid heeft plaatsgevonden.

      Gezien uw leeftijd ga ik uit van een degeneratieve scheur (slijtage) welke doorgaans veel en zonder symptomen voorkomt. U geeft aan dat er momenteel weinig klachten zijn en u veel kracht heeft. Naar mijn mening en ervaring zal een operatie dan geen extra voordelen opleveren.

      Ik zou als ik u was een afwachtend beleid aanhouden eventueel ondersteund met oefeningen, waarbij de intacte spieren rond de schouder extra geoefend worden. Dit zou u met een (schouder) fysiotherapeut kunnen afstemmen.

      Ik wens u veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Spiltyns peter

    25 mei 2021 bij 15:18 Beantwoorden

    Hallo,
    onlangs heb ik u nog een bericht gestuurd en er een heel duidelijk antwoord op gekregen daarvoor dank.
    Drie maanden terug heb ik een o.p.aan de rotator cuff gehad die was voor 85 % afgescheurd en ben al een maand fisio aan het volgen, de beweeglijkheid van de schouder is tamelijk goed maar heb nog regelmatig bliksems in de bovenarm en ratelende pezen na de oefeningen.
    Volgende week moet ik terug op onderzoek gaan bij de orthopedist en heb angst dat hij mij terug werken gaat sturen, ik heb zwaar werk (keukenplaatser)
    tillen van zware kasten en dergelijke. Wat denk u van mijn situatie is het al verantwoord daar terug mee te beginnen en hoe lang denk je dat ik nog moet revalideren voor dergelijk werk aan te kunnen.
    Ben ondertussen 55 jaar.
    Groeten peter

    • Erik Versluis

      27 mei 2021 bij 15:04 Beantwoorden

      Beste Peter,

      Wetenschappelijke studies geven aan dat na 3 maanden werkzaamheden (onder schouderniveau) weer mogelijk zijn. Tillen van zware kasten valt daar naar mijn mening nog niet onder, mede om dat u aangeeft dat de rotator cuff voor 85% was afgescheurd. Deze handeling vraagt veel van de cuff.

      Zwaar werk, waarbij veel boven schouderniveau moet worden belast, adviseert men na 6 maanden weer te hervatten. Van belang is dan wel dat beweeglijkheid van de schouder terug naar normaal is.

      Ik verwacht overigens niet dat uw orthopedisch chirurg u al terug naar uw werk zal sturen. In neem aan dat hij de termijn van minimaal 6 maanden aanhoudt.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • gemma van heusden

    29 mei 2021 bij 15:01 Beantwoorden

    Vrouw 71 jaar
    Woensdag 26 mei j.l. ben ik tijdens het tennissen op mijn linkerschouder gevallen.
    de huisarts heeft foto’s laten maken …niets gebroken daarna zou ik nog langs gaan bij de chirurg op advies van de huisarts.
    Er kwam geen chirurg ik ben 71 jaar en bij ouderen wordt niet meer geopereerd was het antwoord. Ik ben een fitte 70+er en heb nog nooit pijn in mijn schouder gehad
    terug naar de huisarts die mij heeft aangeraden om een echo te laten maken….16 juni pas aan de beurt.
    De pijn was zeer heftig de eerste twee dagen. Nu een constante zeurende pijn in mijn schouder.

    Mijn bovenarm heb ik tegen mijn lichaam gebonden.
    Arm kan niet omhoog en wel enigszins achterwaarts en 5 cm zijwaarts….geen krachtverlies. nou ja een beetje
    Mijn vraag : wat is nu verstandig om te doen? ..alleen maar rust .tot 16 juni…rust roest of bepaalde oefeningen bij een fysiotherapeut z.s.m

    • Erik Versluis

      30 mei 2021 bij 09:20 Beantwoorden

      Geachte mevrouw van Heusen,

      Absolute rust tot 16 juni is wat mij betreft niet nodig. Het is belangrijk de schouder binnen bepaalde grenzen beweeglijk te houden.

      Realiseer uw wel dat een afwijking van een of meerdere schouderpezen geconstateerd zou kunnen worden. Boven de 60 jaar is er namelijk bij 40% van de mensen sprake van een peesscheur welke geen klachten veroorzaakt. Oftewel, deze horen bij het ouder worden. Dit is dan ook de reden dat er op uw leeftijd geen of weinig peesoperaties verricht worden.

      U geeft aan dat u op uw schouder bent gevallen. Mijn ervaring is de dat de kans op uitgebreid traumatisch peesletsel dan minder groot is.
      Als uw schouderfunctie binnen 6 weken weer goed op gang komt is verdere medische behandeling niet nodig.

      Het lijkt mij verstandig een afspraak bij een (schouder) fysiotherapeut te maken. Hij of zij kan u adviseren in oefeningen en leefregels voor de komende weken.
      Via onderstaande link kunt u zien welke schouderfysiotherapeuten er in uw buurt zijn.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

      https://www.schoudernetwerk.nl

  • Anoniem

    4 juni 2021 bij 15:15 Beantwoorden

    Kan een huisarts ook een injectie geven bij pijn van een scheurtje in de schouder pees?

    • Erik Versluis

      6 juni 2021 bij 11:32 Beantwoorden

      Goedendag,

      Er zijn veel huisartsen die dit doen. Maar ook die het liever overlaten aan de arts in het ziekenhuis.

      Dit wordt vaak onder echogeleide gedaan. Men wilt namelijk in de slijmbeurs en liever niet in de beschadigde pees injecteren.

      Men besluit hier meestal toe als de pijnklachten binnen 6 weken niet verminderen of zelfs verergeren.

      Let wel dat na een injectie de functie van schouder en schouderpezen nog niet optimaal is. Van belang is daarom de schouder nog wel een aantal weken te ontzien.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Annet

    20 juni 2021 bij 21:39 Beantwoorden

    Hallo,
    4,5 maand geleden ben ik tijdens het schaatsen gevallen, rechtstreeks op mijn schouder. Uit een röntgenfoto bleek een communitieve subcapitale humurus fractuur en tuberculum malus. Omdat de pijn bleef is na 4 maanden een echo gemaakt door een radioloog. Hieruit bleek dat ook 2 pezen voor 50% gescheurd zijn. Het betreft supraspinatuspees ( rafelige pees) en subscapularispees
    Verder wordt aangegeven: verdikte bursa bladen. Impingement. En Impingement en opstropen van de pees bij heffen.
    Fysiotherapie heeft mij al veel gebracht. Maar hoe nu verder nu ook de pees scheuren bekend zijn? Heffen op zij en naar achteren is zeer beperkt, naar voren tot neushoogte. Op aangedane zijde liggen is pijnlijk, ook regelmatig zeurende pijn in bovenarm. Ik ben benieuwd naar uw advies.

    • Erik Versluis

      21 juni 2021 bij 08:33 Beantwoorden

      Beste Annet,

      Na een breuk in de schouder is bekend dat pijnklachten nog maanden aanwezig kunnen zijn.

      Het is mij niet duidelijk of je nadien nog bij een orthopedisch chirurg geweest bent.
      Een scheur van de supraspinatus geeft op langere termijn in het algemeen geen problemen. Dit kan voor de subscapularis anders zijn.

      Deze pees heeft een belangrijke sturende en stabiliserende functie op je schouder. Ook het niet goed naar achter kunnen bewegen kan een gevolg zijn van de subscapularisscheur.
      De impingement kan veroorzaakt worden door de verdikte bursabladen, echter het proces kan ook in stand worden gehouden door stijfheid en krachtverlies van de schouder.

      Door het gecompenseerd bewegen kan een impingement (inklemming van slijmbeurs en pezen) in stand worden gehouden.

      Mocht je nog geen bezoek aan de orthopedisch chirurg hebben gebracht zou ik je adviseren eerst met hem/haar een afspraak te maken.
      Indien er een afwachtend beleid wordt voorgesteld dan dient in eerste instantie veel accent op herstel van schouderbeweeglijkheid en spierfunctie (waaronder de subscapularis) worden gelegd.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Sofie Vincke

    7 juli 2021 bij 10:40 Beantwoorden

    Beste
    Ik ben 54 jaar en onlangs opnieuw een echo laten nemen na 2 infiltraties in de schouder.
    Verdikt is een volledige diktescheur in de supraspinatuspees aan de medediale insertie. de ruptuur heeft een lengte van 10mm en breedte van 13mm. deze ruptuur is toegenomen bij 3 maanden geleden.
    De subscapuralispees is hypotroof
    De infraspinatuspees is gaaf
    De subacromiale bursa heeft een dikte van 2.5mm
    Denk je dat een opratie nodig is? Of kan ik dit voorkomen?
    Alvast dank
    Mvg
    Sofie

    • Erik Versluis

      7 juli 2021 bij 15:04 Beantwoorden

      Beste Sofie.

      We zijn tegenwoordig meer geneigd eerst naar de schouderfunctie te kijken en daarna pas naar de afwijkingen op een echo of scan. Wat er op de echo e zien is kan het gevolg zijn van een trauma, zoals een val.

      Ook kunnen deze afwijkingen leeftijdsgebonden zijn. Dit zien we vaak en hoeft verder geen behandeling. Dus als je voldoende kracht in je arm en schouder hebt dan kan met een afwachtend beleid (icm fysiotherapie) weer prima herstel optreden.

      Een peescheur nabij de insertie (aanhechting) leidt meestal niet tot krachtverlies. Van belang is dat de infraspinatus (bij jou gaaf) en de subscapularispees (bij jou wat ‘mager) functioneren. Deze pezen maken het mogelijk dat je je arm tot boven je hoofd kunt optillen. Deze pezen functioneren bij jou.

      Mocht de toename van de peesscheur wel gepaard gaan met flinke krachtafname, waarbij je niet meer in staat bent je arm hoog te heffen, dan kan een operatie uitkomst bieden. Ik heb de indruk dat dit (voorlopig) niet op jouw situatie van toepassing is.

      Ik hoop je bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anoniem

    14 juli 2021 bij 09:22 Beantwoorden

    Ik woon België,tijd geleden ook met Vietnam en armen,zie op mijn leeftijd grote hard stuk rust en dicht bij luchtpijp,wat kan gedaan worden,ik ben nu 68
    Mijn arts zegt dat dit artrose isgraag antwoorden

    M.simoemail7803@gmail.com

    • Erik Versluis

      14 juli 2021 bij 11:23 Beantwoorden

      Geachte heer/mevrouw.

      Ik begrijp helaas uw vraag niet. Wat bedoelt u met een ‘groot hard stuk rust’ ? Als uw arts zegt dat het artrose is dan bedoelt hij/zij waarschijnlijk uw nek.

      In dat geval zou ik uw nek eens door een kinesist/fysiotherapeut in België laten onderzoeken. Mogelijk kan hij/zij iets voor u betekenen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anoniem

    22 juli 2021 bij 08:11 Beantwoorden

    Goedemorgen,
    Na een valpartij heb ik een rotator cuff ruptuur aan mijn rechter schouder opgelopen waarvoor ik 5 maanden geleden ben geopereerd. Nu vrijwel pijnvrij en heb ook 80/90% van mijn functies terug. Echter probeerde ik weer te tennissen, maar dat viel nog tegen, de slagen waren heel licht gevoelig, dat was dus niet echt een probleem, maar een lage backhand die ik omhoog wilde slaan deed erg pijn. Het zijn dan ook de diagonale bewegingen, van links onder naar rechts boven, die pijn doen. Mijn vraag is dan ook, is het wel verstandig om het tennissen weer op te pakken, of is het beter om het tennissen te vergeten? Naar mijn idee blijft zo’n schouder een zwakke plek die ik dan ook beter niet meer met tennissen kan belasten. Oh ja, ik ben inmiddels 70 jaar.
    Met vriendelijke groet, Mars

    • Erik Versluis

      23 juli 2021 bij 12:17 Beantwoorden

      Goedemorgen,

      Er kan na een operatie een blijvend, (licht) krachtverlies blijven bestaan. Een omhooggaande backhand beweging vraagt veel van de gehechte rotator cuff. Mogelijk is de huidige kracht niet toereikend voor deze beweging. Dit zou een verklaring voor de pijnklachten kunnen zijn.

      Echter, u geeft aan dat de operatie 5 maanden geleden is. Voor hervatting van de tennissport is dit nog relatief vroeg. Het is dan ook goed mogelijk dat wat extra schouderoefeningen (zie onderstaande links) en meer hersteltijd uw klachten kunnen verminderen of zelfs oplossen.

      De eindstatus na een operatie is pas na een jaar te bepalen, ofwel, u schouder kan de komenden 7 maanden nog beter worden.

      Het is prima om de tennissport te blijven beoefenen, maar de pijnlijke backhand zou ik voorlopig mijden.

      Via onderstaande link treft u oefeningen aan waarmee u de spieren traint die actief zijn bij de backhand.

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-bij-instabiele-schouder-fase-2/ (oefening 1 tot 4 en oef 6)

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-bij-slijmbeurs-of-peesontsteking-schouder-fase-3/. (oef 2 en 5)

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anoniem

    29 juli 2021 bij 23:07 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Hartelijk dank voor de informatie, ik zal de oefeningen van de filmpjes zeker opvolgen.
    Mvg, Mars

  • Jose Tromp

    2 augustus 2021 bij 11:12 Beantwoorden

    Goedemiddag Erik heb een vraag mijn operatie schouder afgescheurde pees half september. Mijn vraag is wat is beter een blokverdoving of algehele narcose.. HG Mevrouw Tromp.. Ik ben 62 jaar..

    • Erik Versluis

      2 augustus 2021 bij 13:02 Beantwoorden

      Beste mevrouw Tromp,

      Bij een schouderoperatie wordt in de regel een blokverdoving in combinatie met een algehele narcose gegeven.
      Het is namelijk gebleken dat een blokverdoving (lokale verdoving van de schouder- en armzenuwen in de nek) de eerste dagen na de operatie minder napijn geeft.

      Een enkele uitzondering wordt gemaakt bij patiënten die onder geen beding onder algehele narcose kunnen of willen. Ik heb dit in mijn carrière overigens maar 1 keer meegemaakt.

      Mocht u toch nog twijfels of vragen houden dan is het mijns inziens raadzaam dit even met uw behandelend anesthesist te bespreken.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Sofie

    9 augustus 2021 bij 23:03 Beantwoorden

    Beste

    U hebt mijn vraag beantwoord op 7 juli waarvoor dank.
    Ik heb echter nog veel pijn in mijn schouder bij een zijwaartse beweging in mijn arm.
    Ondertussen heb ik een arto-CT laten nemen en in het verslag lees ik het volgende.
    een volledige en brede diktescheur op het niveau van het anterieur verloop van de supraspinatuspeesinsertie. mijn arts vertelde me dat de pees is afgescheurd en dit kan opgelost worden met een operatie. Ik heb niet veel krachtverlies, maar heb wel last van de pijn bij beweging.. Zal mijn pijn ook verdwijnen met een operatie?
    Verder heb ik de angst voor een dikke arm na de operatie, daar ik al mijn okselklieren kwijt langs deze kant na een borstoperatie 10 jaar geleden. Of moet ik hier niet echt voor vrezen?
    Alvast dank.
    M.v.g.
    Sofie

    • Erik Versluis

      10 augustus 2021 bij 21:41 Beantwoorden

      Beste Sofie,

      Als injectie, therapie en afwachten geen effect hebben dan kan een operatie helpen. Naast het hechten van de pees wordt ook de geïrriteerde /ontstoken slijmbeurs verwijderd. Deze kan een belangrijk aandeel in de pijnklachten hebben.

      Het is goed mogelijk dat nadien de pijnklachten verdwenen of sterk verminderd zijn. Er worden vaak operaties verricht bij patiënten waarvan de okselklieren verwijderd zijn. Dit kan tot wat meer oedeem (vocht) in de arm leiden.

      Uw behandeld arts en oncoloog kunnen u hier goed over inlichten.

      Ik wens u veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Sascha

    11 augustus 2021 bij 03:45 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik ben 3 weken geleden van een ladder op mijn schouder gevallen. Direct naar SEH gegaan en foto laten maken. Geen botbreuk maar na 3 weken nog steeds pijn en een schouder die absoluut geen beweging naar buiten of omhoog kan maken. Na mij in te lezen weet ik bijna zeker dat er een of meerdere pezen gescheurd moeten zijn. De eerste mogelijke orthoafspraak is over 3 weken en dan wordt er ook gelijk een echo gemaakt. Ben ik er dan op tijd bij voor een eventuele hersteloperatie? Ik ben 42 jaar. Nu werk ik voor mezelf en is het bewegen van nijn arm cruciaal. Als ik toch geopereerd moet worden, hoelang duurt het dan meestal van diagnose tot herstel?

    • Erik Versluis

      11 augustus 2021 bij 11:44 Beantwoorden

      Beste Sacha,

      Mocht een operatie nodig zijn dan ben je zeker op tijd.

      In de praktijk zie ik mensen die 3-5 maanden na peestrauma alsnog met succes geopereerd zijn. Mocht men uitgebreid peesletsel bij je vaststellen dan zal een operatiedatum op korte termijn waarschijnlijk wel volgen.

      Het herstel van schouderfunctie na een operatie duurt 3-6 maanden met soms een uitloop naar 9 maanden. Dit wordt voor een groot deel bepaald door het soort werk dat men doet. Een stukadoor zal bijvoorbeeld meer hersteltijd nodig hebben dan iemand met een bureaufunctie.

      Ik hoop dat ik je bij deze voldoende geïnformeerd heb.

      Ik wens je veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Thijs van Rijthoven

    25 augustus 2021 bij 12:25 Beantwoorden

    Hi Erik,

    Afgelopen maandag is bij mij geconstateerd dat ik scheurtjes in mijn supraspinatuspeea heb. Dit komt door zwaar trainen (sportschool) en ook het langdurig oefenen van handstands (doe ik dan meestal zonder een goede warming up). Ik ben 26 jaar en hou ervan sportief bezig te zijn en 2 keer per week naar de sportschool te gaan. Nu is mijn vraag: kan ik nog oefeningen doen met licht gewicht (lees 5/6 kilo) of beter niet de beweging maken waarbij mijn arm naar voren of naar boven gaat (voor de oefening). Is het bewegen van de arm juist goed of ook nog schadelijk aangezien het gevoelig is door de betreffende scheurtjes, geconstateerd met een echo.
    Over 4 weken wordt er weer naar gekeken.
    Opdrukken, handstand en oefeningen waarbij de arm naar voren of naar boven ga doe ik dus niet meer.
    Hoor graag wat uw advies is.

    Met vriendelijke groet,
    Thijs van Rijthoven

    • Erik Versluis

      26 augustus 2021 bij 08:08 Beantwoorden

      Beste Thijs,

      Is er een echo gemaakt omdat je schouderklachten hebt? In mijn praktijk kom ik niet vaak ‘scheurtjes’ tegen. Een pees kan een kleine- of grote scheur vertonen. Dit zien we meestal na een ongeval of op oudere leeftijd.
      Over ‘scheurtjes’ zou ik mij dus niet echt zorgen maken.

      Indien je de schouderoefeningen met lichter gewicht pijnvrij en gecontroleerd kan doen, dan is dit toegestaan. Dit kun je dan geleidelijk opbouwen. Opdrukken is wat mij betreft mogelijk, maar hierbij geldt hetzelfde.

      Handstandoefeningen zijn erg schouderbelastend. Mocht je deze voor een beroep of sportbeoefening niet nodig hebben dan zou ik dit nalaten. Er zijn genoeg alternatieven om je schouders te trainen.

      Ik hoop dat ik je met deze info heb kunnen helpen.

      Mvg Erik versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Thijs van Rijthoven

    26 augustus 2021 bij 14:49 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Hartelijk dank voor je reactie! Het was inderdaad naar aanleiding van aanhoudende pijn bij bepaalde oefeningen of bewegingen. Het ware scheurtjes in de lengte zei de fysiotherapeut. Kleine in ieder geval, dat wel. Fijn dat ik nog oefeningen kan doen, ligt en opbouwend zodat het geen pijn doet. En handstands achterwege laten is jammer maar geen probleem. Nogmaals bedankt!

    Prettige dag gewenst,
    Met vriendelijke groet,
    Thijs van Rijthoven

  • Tonnie van Geffen

    28 augustus 2021 bij 22:24 Beantwoorden

    Vraag heb al maanden pijn in boven arm3x een spuit in gehad daar na deur opdoen een klap van de wind klap op arm hevige pijn foto en echo gemaakt pees afgescheurd en een pees met scheuring weer spuit erin nu 14 dagen verder pijn begint weer in bovenarm schouderblad en nek vooral s nachts pijn wat zou u mij adviseren huisarts raad operatie af slechte ervaring mee nu eindelijk verwijzing voor naar orthopeed maar duurst nog 3 weken voordat ik daar terecht kan
    Graag advies

    • Erik Versluis

      29 augustus 2021 bij 09:45 Beantwoorden

      Beste Tonnie,

      Het is verstandig de schouder door een orthopeed te laten beoordelen. 3 weken wachten zal de schouder niet doen verslechteren.
      Injecties hebben geen zin meer, en doen bij herhaling op de lange duur meer kwaad dan goed.

      De vraag is welke pees is gescheurd, dit bepaalt namelijk voor een groot deel het beleid. Een grote scheur in de Infraspintus (achterzijde schouderblad) en Subscapularis (voorzijde) kan negatieve gevolgen voor de schouderfunctie op lange termijn hebben. Dit zijn namelijk belangrijke ‘stuur’ spieren en zorgen ervoor dat de arm opgetild en in de lucht gehouden kan worden. Deze pezen kunnen operatief gehecht worden.

      Ik deel de mening van uw huisarts overigens niet. Ik heb veel mensen behandeld die met succes geopereerd zijn. Er dient vooraf wel een grondige overweging te worden gemaakt. Ofwel, zal een operatie tot een betere uitkomsten leiden? Dit kan per persoon verschillen.

      Het soort peesletsel, leeftijd en verlies van schouderfunctie zijn onder andere bepalend voor het te volgen beleid.

      Een groot deel van de patiënten met een schouderpeesscheur kunnen zonder operatie en met fysiotherapie weer goed herstellen. De tijdsuur kan variëren van enkele maanden tot een klein jaar.

      Ik neem aan dat uw behandelend orthopeed de opties met u zal bespreken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Tonnie van Geffen

    29 augustus 2021 bij 12:14 Beantwoorden

    Hallo graag advies heb al van af okt. Pijn in bovenarm heb 3x spuit voor pijn erin op 25 aug met deur open doen klap van wind brak er iets ofzo in arm weer naar huisarts eindelijk foto en echo
    Uitslag vollediger ruptuur van supraspinatuspees en partieel letsel van de infraspinatuspees rechts op echo
    Foto randwoekering tgv het gleno#d ac artrose in de zin van gewrichrsspleetversmalling lichte haakvorming van het acromion eindelijk mag ik nu naar orthopeed maar dat duurd nog enkele wegen graag advies van u

    • Erik Versluis

      1 september 2021 bij 12:51 Beantwoorden

      Beste Tonnie,

      In navolging op mijn eerdere reactie; de afwijkingen op de foto hebben niets met het trauma te maken. Deze zijn leeftijdgerelateerd en geven naar mijn idee geen klachten.

      Tot de afspraak met de orthopeed zou ik de arm te niet zwaar belasten. Dus beweeg zoveel mogelijk onder schouderniveau. Til geen zware lasten en voer geen bovenhandse klussen uit als dit met meer pijn gepaard zal gaan.

      Alle bewegingen welke binnen de pijngrens mogelijk zijn mogen gewoon uitgevoerd worden.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg.

  • Lily

    5 oktober 2021 bij 14:54 Beantwoorden

    Beste,
    Heb al een tijdje een peesontsteking in de supraspinatus, ben fysio gaan doen 1 per week en ondertussen een scheurtje van minder dan 1cm in de Supraspinatus bij gekregen. Weet niet of het komt door te zware fysio of dat het er al was. Zit er nu toch al een tijdje mee volg spierversterkende oefeningen het bewegen van de arm naar achter en boven gaat al stukken beter want ik krijg ook mobilisatie maar de pees wil maar niet versterken omdat ik gemakkelijk blessure krijg bij te zware fysio en daardoor het zeer traag gaat. Nu was ik terug bij de fysio arts en ze stelde voor te opereren. Sommige kennissen raden af en sommige niet. Enige wat mij tegen houdt is de revalidatie en hoelang is werkonbekwaam ben want ik werk in horeca en kan niet afwezig zijn. Is omdat mijn nek en schouderblad regelmatig verkrampen en dan krijg ik dry needling maar fysio zegt zolang ik de pees niet versterk de problemen blijven. Nu weet ik niet wat doen als het niet verbeterd opereren of fysio oefeningen en mobilisatie verder zetten en opbouwen ? Bedankt voor advies.

    • Erik Versluis

      6 oktober 2021 bij 13:23 Beantwoorden

      Beste Lily,

      Als mensen zich bij mij melden met een peesscheur(tje) wil ik altijd een aantal dingen weten;

      – Hoe en wanneer zijn de klachten ontstaan?
      – Hoe is de diagnose gesteld?
      – Heeft men eerder schouderklachten gehad?
      – Wat zijn de klachten en beperkingen die iemand ervaart?
      – Wat voor soort therapie heeft men tot nu toe gedaan en hoe ging het daarna met de klachten.

      Op basis van deze informatie kan ik inschatten wat de prognose is.

      Ik heb het vermoeden dat het scheurtje al in de pees aanwezig was en verantwoordelijk is voor de ontsteking.
      Over het algemeen worden scheuren van de supraspinatuspees niet (snel) geopereerd. Zeker niet als men wat ouder is en/of de klachten geleidelijk zijn ontstaan.

      Het is bekend dat men in het algemeen prima met een scheur(tje) in 1 van de schouderpezen kan functioneren. Er dient dan wel binnen 6 maanden afname van pijn en verbetering van schouderfunctie op te treden. Er zijn overigens veel mensen die na 6 maanden nog verdere verbetering merken. Dus afwachten kan zeker lonen.

      Ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘zware fysio’. Je moet in ieder geval geen oefeningen doen die te pijnlijk zijn of tot meer klachten leiden. Van belang is dat je alle schouder- en arm bewegingen die nodig zijn in de horeca oefent. Kunnen blijven werken is namelijk belangrijker dan hele zware schouderoefeningen te kunnen doen.

      Je pees sterker maken is helaas niet mogelijk. Als er eenmaal een peesscheur(tje) aanwezig is zal dit blijven bestaan. Maar daar hoe je dus op lange termijn geen last van te hebben.

      Wat wel kan verbeteren is de functie van je schouder en arm. Bijvoorbeeld tijdens het tillen, reiken en heffen. Dit kun je doen door de oefeningen hier op af te stemmen.

      Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Kees Barten

    13 oktober 2021 bij 23:07 Beantwoorden

    Hallo mijn pees in de schouder is bijna afgescheurd, ik moet eerst 4 tot 6 weken rust houden, ik begrijp dat ik zwaar werk niet moet doen, maar wat mag ik wel doen. Zoals autorijden, bezig zijn op mijn I-pad enz.

    • Erik Versluis

      14 oktober 2021 bij 09:22 Beantwoorden

      Beste Kees,

      Alle hefbewegingen in voor- en zijwaartse richting dien je deze tijd te vermijden. Maar mogelijk belet de pijn je dit te doen.
      Autorijden is toegestaan als je zonder al te veel pijn beperkingen kunt sturen en schakelen, tenzij je een automaat hebt. De verkeersveiligheid moet vanzelfsprekend niet in het geding komen.

      Alle bewegingen onder schouderniveau zijn mogelijk. Dus je computer en iPad kun je wat mij betreft gebruiken.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Dennis

    21 oktober 2021 bij 22:20 Beantwoorden

    Ik ben 40 jaar oud. Als gevolg van een val 1 jaar geleden heb ik een pasta laesie in combinatie met een ruptuur in de biceps pees. Na 1 jaar. Heb ik nog steeds last. Vooral met veel pijn uitstraling naar de onderarm en soms hand. Is dit normaal? Ook heb ik (het lijkt wel meer bij koud weer) pijn scheuten aan de triceps. Is dit normaal? Zou er een operatie geadviseerd worden of kan na 1 jaar nog herstel verwacht worden? Kan de pijn in onderarm en triceps iets met zenuwpijn te maken kunnen hebben?

    • Erik Versluis

      22 oktober 2021 bij 20:27 Beantwoorden

      Beste Dennis,

      Bij een PASTA letsel (Partial Articulair Suprapinatus Tendon Avulsion) is een klein deel van de pees, in jouw geval de Supraspinatus van het bot gescheurd.

      Vaak leiden dit soort letsels niet tot klachten. Als de scheur een bepaalde grootte heeft kan dit wel een oorzaak zijn van aanhoudende klachtenklachten. Ook de nabij gelegen bicepspees kan bij een PASTA letsel klachten geven.

      Grotere PASTAl-letsels kunnen in aanmerking komen voor operatieve behandeling. Hierbij wordt met kijkoperatie een deel van de pees aan het bot teruggehecht. Aangezien je al een jaar last blijft houden raad ik je aan je schouderklachten nog eens met een orthopedisch chirurg te bespreken.

      De uitstralende pijn is afkomstig uit je schouder en heeft te maken met het peesletsel.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anoniem

    1 december 2021 bij 11:56 Beantwoorden

    Beste Kees,

    Een leerzaam stukje schreef je !
    Daar heb ik zeker wat aan. Intussen is er een echo gemaakt en een consult ortopeed afgesproken. Echografisch blijkt er een scheur(tje) in de subscapularispees te zijn.
    Tot dusver is het advies: wel bewegen, niet belasten.
    Zeker lastig omdat je bijna steeds je schouder gebruikt.

    Ton van der Weijden, 65 jaar.

    • Erik Versluis

      2 december 2021 bij 08:40 Beantwoorden

      Beste Ton,

      Hoeveel je mag doen is een afhankelijk van de grootte van de scheur. De subscapularispees is breed en sterk en kan best wel wat schade verdragen.

      Hele grote scheuren kunnen in de tijd nog groter worden en de functie van de schouder beperken. Je behandelend orthopeed kan aan de hand van de echobeelden het juiste beleid bepalen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Pascalle Van Aalst

    16 december 2021 bij 19:35 Beantwoorden

    Onze zoon van 17 is aangereden met zijn scooter en heeft een scheurtje in zijn infraspinatus.
    Hij sport normaal heel veel.
    Wat is dan nodig voor herstel, omdat er twee verschillende opties zijn.
    Mvg,
    Pascalle van Aalst

    • Erik Versluis

      17 december 2021 bij 17:05 Beantwoorden

      Beste Pascalle,

      Het lijkt mij raadzaam deze vraag eens aan een orthopedisch chirurg voor te leggen. Als ik de wetenschappelijke literatuur aanhoud wordt op jonge leeftijd vaak gekozen voor een operatieve behandeling. Dit om te voorkomen dat de scheur groter wordt en op latere leeftijd tot klachten / functieverlies gaat leiden.

      Scheuren in de schouderpezen kunnen niet uit zichzelf herstellen. Op oudere leeftijd wordt er meestal gekozen voor een afwachtend beleid. De schouderfunctie kan namelijk bij ouderen in het algemeen weer goed herstellen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Mum

    20 december 2021 bij 02:15 Beantwoorden

    Hallo,

    Ik ben 42 jr oud.
    Ik had allang 14 jaar geleden mijn nek naar vingers erg pijn. En had ik al links schouder opratie. Help niet. Toch pijn. Tot nu nog steeds. En zeer erg recht nek naar vingers pijn.kan niet omhoge,omlage en draaien en achter en voor schouder en arm bewegen.als bewegen dan erg zo pijn. Ik had pas maandag naar het ziekenhuis om MRI geweest. Dan ga ik vrijdag naar huisarts van uitslag geweest. Blijk heb ik schouder 2 pees scheuren. Ik heb alleen schouder mri. Niet nek en arm en vingers. Als moet wel dan ga ik morgenochend naar de huisarts afspraken 9m ook erbij nek,arm,hand en vingers doen MRI. Wat vindt jij??????

    • Erik Versluis

      20 december 2021 bij 13:27 Beantwoorden

      Beste Mum,

      De huisarts kan door je nek en schouder te onderzoeken misschien bepalen waar de pijn in je arm, hand en vingers vandaan komt. Als de pijn uit de schouder komt dan zou een orthopedisch chirurg in het ziekenhuis verder onderzoek kunnen doen.

      Als de pijn toch uit de nek komt dan zou een neuroloog je eens kunnen onderzoeken.

      Ik wens je veel sterkte toe.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Ronald Meeuw

    22 december 2021 bij 15:32 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Tijdens een survivalrun in Doorn (20 dagen terug) heb ik de lange bicepspees van mijn linkerschouder afgescheurd. Op de echo was goed te zien dat de pees ‘netjes’ opgerold nog aan mijn biceps vast zit. Op de echo was ook te zien dat mijn schouder verder nog prima in orde was. De scheuring is dan ook in mijn optiek ontstaan door overbelasting en pech.
    In ben van mening dan voor een optimale functie van mijn arm/schouder dit operatief hersteld moet worden maar mijn huisarts en de orthopeed menen dat ik prima zonder kan. Men vindt mij te oud voor deze operatie, daarnaast zijn er te veel risico’s bij de operatie en het zou maar om een gering krachtsverlies gaan indien er niet geopereerd wordt.
    Bent u het hiermee eens? En zo ja, heeft u enig idee om hoeveel % krachtsverlies het dan gaat? Mijn passie voor de (fysiek zwarte) survivalsport is groot. Ik doe (en laat) hier veel voor en wil deze sport nog jarenlang blijven beoefenen.

    Graag uw reactie.

    Mvrgr
    Ronald, 52 jaar.

    • Erik Versluis

      22 december 2021 bij 18:38 Beantwoorden

      Beste Ronald,

      Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. De meeste kracht wordt namelijk geleverd door de korte bicepspees. Je zult wel een gering krachtverlies overhouden maar dit is in de praktijk nauwelijks merkbaar. De survivalsport kun je dus op intensief niveau blijven uitoefenen.

      Bij een operatie kunnen ze je pees wel weer vastzetten, echter de originele positie en ligging van je pees kan niet meer worden gerealiseerd. Behoudens een cosmetisch effect (de spier wordt als het ware weer wat opgetrokken) voegt de behandeling dus niet veel extra functieherstel toe.

      Ik hoop dat je iets met dit antwoord kunt.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anoniem

    23 december 2021 bij 11:56 Beantwoorden

    Dank je wel!

  • Anne Verkuijl

    20 januari 2022 bij 19:43 Beantwoorden

    Beste Erik, sinds 3 jaar ben ik aan het trainen ter voorbereiding van de Oversteek van het Noordzeekanaal (circa 40 km zwemmen, 12-15 uur, water temperatuur 15-17 graden, in zwempak). Hiervoor is normaalgesproken 2 jaar zwem- en koudetraining nodig en ik zou al in 2020 zwemmen maar dit is nu twee keer uitgesteld vanwege Covid-maatregelen. Het trainen ( regelmatig 5 tot 8 u zwemmen, krachttrainen, cardio training) duurt hierdoor al vrij lang.. mijn poging staat nu in augustus 2022 gepland. Sinds meer dan een jaar had ik al pijn in de schouder, tijdens, maar vooral na hetzwemmen (‘s nachts het meeste last). Ik ben er ´doorheen gezwommen’ denkende dat pijn erbij hoort en dat ik mijn pijngrens moet verhogen om mezelf te harden. Niet slim.. ik heb sinds twee jaar fysiotherapie, wat wel verlicht maar niet definitief de klachten wegnam. Onlangs heeft mri scn een gescheurde supraspinatus (15 mm, buitenkant pees) aan t licht gebracht. Wat nu? Ik zwem al niet sinds september 2021 ( op advies vd fysio en van mijn coach) en augustus is over 7 maanden. Crawlen doet pijn. Opereren of niet? Ik ben inmiddels 59 jaar. Als ik operereren laat, wordt het te krap om nog op tijd voldoende getraind te zijn in augustus, maar als ik met deze schouder toch zwem, riskeer ik waarschijnlijk een zwaardere blesssure? Het is een impasse! Heeft u advies? Ik heb in februari een afspraak met een ostheopaat en met een sportarts ( die me infiltratie heeft afgeraden).
    Bij voorbaat dank voor uw feedback!
    Anne

    • Erik Versluis

      22 januari 2022 bij 12:00 Beantwoorden

      Beste Anne,

      Nachtelijke nachtpijn wordt vaak ervaren bij (groter wordende) peesscheuren in de schouder. We weten dat op termijn (tot een jaar) afname van pijn en verbetering van functie kan optreden, zonder dat de pees hersteld. Schouderpezen herstellen namelijk niet op natuurlijke wijze.

      Je beoefent een schouderbelastende sport op intensief niveau. Bij de borstcrawl wordt de Suprapinatuspees flink belast.
      Een aantal factoren kunnen er voor zorgen dat de pees (verder) beschadigd en pijn blijft doen:

      1. te intensieve opbouw met onvoldoende arbeid-rust verhouding. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit soms lastig is in te schatten.
      2. er was al sprake van een scheur welke groter wordt door intensieve training. Naarmate we ouder worden wordt overigen de kans op een peescheur groter!
      3. Foutieve zwemtechniek waarbij de ruimte waarin de pezen bewegen te nauw wordt. Dit leidt tot grote druk- en wrijvingbelasting.
      4. Onvoldoende functie (samenspel) van de verschillende schouder- en schouderbladspieren.

      Ik heb de indruk dat als je al 2 jaar fysiotherapie hebt gehad ,zonder goed effect, het vervolg hiervan je ook niet verder zal brengen. Dit zou verklaard kunnen worden door het groter worden van de peesscheur.

      Dit kan operatief mogelijk hersteld worden maar dan dien je 9 -12 maanden te revalideren, als je de zwemsport tenminste weer zou willen hervatten.

      Ik raad je aan jouw schouderstatus en beleid nog eens goed met je behandelend therapeut, sportarts en orthopedisch chirurg te bespreken. Mogelijk zou er dan een zorgvuldige afweging kunnen worden gemaakt. Een waar jij je ook in zou kunnen vinden.

      Ik wens je veel sterkte toe.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anne Verkuijl

    24 januari 2022 bij 22:40 Beantwoorden

    Veel dank Eric!

    • Erik Versluis

      25 januari 2022 bij 09:04 Beantwoorden

      Graag gedaan!

      Gr Erik

  • Mevr. Van den Berg

    27 januari 2022 bij 13:25 Beantwoorden

    In mei 2021 viel ik op mijn schouder, sindsdien pijn (6 paracetamol per dag geslikt). Fysiotherapie was te pijnlijk om te doen.
    In augustus daarna kreeg ik een injectie en werd er een foto gemaakt bij de orthopeed, pijn weg. Het zou w.s. gaan om een scheur in de Spinataspier. Mijn botten zagen er bizonder goed uit voor mijn leeftijd nu 83 jaar. In januari werd de pijn weer hevig en kreeg ik weer een injectie daarvoor.
    Een manueel arts constateerde later dat mijn sleutelbeen wat verschoven was en verhielp dit.
    Een paar weken later begint de pijn weer op te spelen.
    Mijn vraag: kan ook gymnastiek (voor ouderen) een rol hebben gespeeld bij nu ergere pijn?

    • Erik Versluis

      27 januari 2022 bij 16:04 Beantwoorden

      Beste mevrouw van den Berg,

      Het is goed mogelijk dat gymnastiek uw klachten heeft verergerd. Als de Supraspinatuspees door een val scheurt kan dit nog vele maanden pijn en beperkingen van de armfunctie geven.

      Een injectie dempt de ontsteking en pijn maar doet niets aan de schouder- armfunctie. Met gedoseerd opbouwende oefeningen (fysiotherapie) en enig geduld zouden uw klachten op termijn moeten verdwijnen.

      Ik raad u aan tijdens de gymnastiek de armen niet boven uw hoofd te heffen. In de regel zijn armbewegingen onder schouderniveau goed uitvoerbaar.

      Ik wens u veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Marina Houmes lobelle

    1 februari 2022 bij 18:04 Beantwoorden

    Mijn naam is Marina Houmes lobelle getrouwd en heb twee zoons. En ik heb twee katten. Ik ben 58 jaar. Ik schrijf dagboeken. Mijn doel is om schrijver te worden. Ik kamp sinds 2019 met peesontsteking. En hierna bij de echo bleek ik gescheurde pees te hebben. Ik ben bang dat ik helemaal niks meer kan. Ook geen boeken schrijven. Ik ben ook bang dat me schouder zo ziek zou worden en geamputeerd word. Dan kan ik me schrijven wel vergeten. Vertel me alsjeblieft wat ervan waar is

    • Erik Versluis

      1 februari 2022 bij 20:49 Beantwoorden

      Beste Marina,

      Je hoeft je niet ongerust te maken hoor. Je schouder zou ondanks de peesontsteking en -scheur weer goed kunnen herstellen. Het is mij niet duidelijk of je al door een fysiotherapeut bent behandeld. Een oefenprogramma zou namelijk op den duur je pijnklachten kunnen verminderen en je armfunctie kunnen verbeteren.

      Het schrijven van boeken zou je wat mij betreft nog heel lang kunnen doen.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Jolanda Rumes

    15 februari 2022 bij 13:58 Beantwoorden

    Beste,

    Ik ben 35 jaar en kapster van beroep. Al 1o jaar heb ik pijn in de bovenarm. En ook soms moeilijk omhoog kunnen heffen. Slapen op mijn schouder doet ook pijn. Nu is er uit onderzoek gebleken dat ik een impingement en begeleidende volledige diktescheur van de supraspinatuspeesinsertie heb. Wat moet er nu gebeuren?

    • Erik Versluis

      15 februari 2022 bij 21:21 Beantwoorden

      Beste Jolanda,

      Het is mij niet duidelijk of je bij een medisch specialist bent geweest en/of al een behandeltraject gevolgd hebt. Je behandelaren zouden je kunnen aangeven welke behandeling de eerste keuze heeft. Het feit dat je als kapster schouderbelastend werk doet kan he herstel belemmeren.

      Langdurige schouderklachten op basis van een peesscheur komen meestal niet in aanmerking voor een operatie. Langer bestaande peesscheuren zijn namelijk niet (goed) meer te hechten.

      In het algemeen stelt men eerst een periode (3-4 maanden) schouderfysiotherapie voor. Uit studies weten we dat er vaak een acceptabele schouderfunctie met minder pijn bereikt kan worden.

      Mochten de pijnklachten niet verminderen dan kan mogelijk met een injectie geprobeerd worden de chronische irritatie van slijmbeurs/schouderpees te verminderen.

      Mocht dit allemaal niet werken dan zou ik je adviseren toch nog eens het gesprek aan te gaan met een orthopedisch chirurg en fysiotherapeut.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Ruth Luma

    20 februari 2022 bij 10:44 Beantwoorden

    Ik heb een schouderpeesoperatie gehad paar dagen geleden. Ik slaap slecht met een sling om en heb ook veel napijn. Hoe snel kan de verankering loskomen als je in je slaap op je geopereerde kant wakker wordt.
    Zijn er mensen die flinke bloeduitstortingen hebben opgelopen na de operatie,

    • Erik Versluis

      20 februari 2022 bij 19:56 Beantwoorden

      Beste Ruth,

      Ik verwacht niet dat het kwaad kan als je op je geopereerde schouder bent wakker geworden. Als je de sling in de nacht draagt is je schouder goed beschermt.

      Bloeduitstortingen komen na schouderoperaties voor. Deze kunnen in omvang en per mens verschillen. Vooralsnog dus geen reden om bezorgd de zijn. Mocht je twijfels houden dan adviseer ik je even contact met de poli op te nemen. Zij kunnen dan bepalen of ze je eerder voor controle terug willen zien.

      Veel sterkte met je herstel.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Sunay Hyuseinov

    4 maart 2022 bij 00:23 Beantwoorden

    Hallo,

    Ik ben 46 jaar en ben chauffeur en heb een volledige diktescheur in supraspinatuspees rechterschouder. Ik kan mijn arm optillen tot 90° maar dan doet het pijn. Ik heb wel nog redelijke kracht. Om te rijden heb ik wel last. Orthopedist stelde operatie voor of kinesist. Wat heeft het meeste slaagkans want liever operatie vermijden als het kan. Zullen mijn andere pezen in de schouder kans maken om te scheuren omdat ze moeten compenseren? Alvast bedankt voor het antwoord

    • Erik Versluis

      4 maart 2022 bij 19:05 Beantwoorden

      Beste Sunay,

      Beide opties, dus opereren en afwachten kunnen goede resultaten geven. De literatuur is hier niet duidelijk over. Van operaties weten we dat de kans op het groter worden van de peesscheur mogelijk kleiner is. Toch zien we dat na verloop van tijd de geopereerde pees wederom kan scheuren. Na een operatie moet je overigens wel rekening houden met 4 tot 6 maanden revalideren.

      Met afwachten en oefentherapie kan in de meeste gevallen weer een goede schouderfunctie worden bereikt. Mocht het krachtsverlies met oefeningen niet afnemen en de pijn aanwezig blijven, dan kan na een aantal maanden een operatie alsnog overwogen worden.

      We weten overigens dat niet uitbreidende scheuren van de Supraspinatus geen verslechtering van de schouder-en armfunctie hoeft te geven. Om termijn zou het wel kunnen zijn dat de scheur door gaat lopen naar de aangrenzende pees. Ook dit hoeft nog niet direct tot functieverlies te leiden. Ik zie in mijn praktijk geregeld oudere patiënten met uitgebreid schouderpeesletsel (door slijtage) die zich prima in het dagelijks leven kunnen redden.

      De pijnklachten die je nu hebt zullen de komende periode wel gaan afnemen. Ik zou, als ik jou was, voorlopig met begeleiding van een kinesist het beloop afwachten.

      Ik wens j veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Brigitte Fockaert

    19 maart 2022 bij 14:09 Beantwoorden

    Wat een grote toegankelijkheid van medici in Nederland
    Ben Belgisch en via arthro ct scan volgende schouderletsels
    Diktescheur supraspinatuspees overgrijpend naar infraspinatuspees
    Partiële scheur subscapulatispees en mediaalwaarts subluxatie proximale gedeelte lange kop bicepspees ten opzichte bicepsgoot
    10 jaar geleden aan zelfdeschouder geopereerd
    Orthopedist inspuiting gegeven met ostenil en zou 3x per jaar moeten gebeuren
    Hij is er vrijwel zeker van dat dit goed resultaat zal opleveren
    Tweede operatie kan niet meer en dan blijft enkel nog prothese over
    Wat is hier omtrent uw mening?
    Alvast dikke merci voor uw antwoord

    • Erik Versluis

      20 maart 2022 bij 20:36 Beantwoorden

      Beste Brigitte,

      Ik vermoed dat een matige conditie en grootte/uitgebreidheid van je schouderpezen je orthopedist heeft doen besluiten je niet te opereren. Tegenwoordig laten (para)medici zich meer leiden door de schouderfunctie dan afwijkingen te zien op foto of scan.

      Er zijn namelijk legio voorbeelden van patiënten die ondanks een of meerdere peesscheuren en/of slijtage van de schouder nog prima kunnen functioneren. Als met een paar injecties per jaar de schouderklachten beheersbaar zijn dan is dit (icm kinesitherapie) een legitiem beleid.

      Een prothese kan een acceptabel herstel van de schouderfunctie geven indien er sprake is van ernstige slijtage en functieverlies van de schouder. Een prothese operatie stelt men echter het liefst zo lang mogelijk uit.

      Ik hoop dat je iets met de informatie kunt.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Brigitte Fockaert

    21 maart 2022 bij 13:31 Beantwoorden

    Grote dank voor uw snel en bemoedigend antwoord
    Hopelijk blijft de huidige situatie beheersbaar met injecties en kinesitherapie
    Mag
    Brigitte

  • Maria Soudant

    25 april 2022 bij 19:43 Beantwoorden

    Ik wil graag weten wat hier aan re doen is. Op 17 februari tijdens de storm van mijn fiets gewaaid en ten val gekomen op mijn linkerschouder. Gevolg bovenkop arm gebroken maar gelukkig zat die nog op zijn plaats. De kracht en mobiliteit in de arm was weg. Na 8 weken is de kracht in de onderarm terug maar de kracht om minn arm omhoog te doen of naar zijwaards te bewegen is er niet. Ik ervaar veel pijn,. Vanaf week 3 na het ongeval ben ik bezig met fysio. Wat opviel is dat pasief de bewegingen in de linker schouder/bovenarm wel kon..actief zit er geen beweging in en is de arm loodzwaar. Op aanraden an fysio een ech laten maken met de volgende resultaten:
    Echo Schouder links Bicepspees: lengte ruptuurtje intratendineus met een lengte van 5 mm proximaal in het caput longum van de bicepspees (IMA 10). Subscapularispees: enige atrofie. Geen rupturen. Supraspinatuspees: totaalruptuur. De musculus deltoideus is rechtstreeks tot caput humeri gelegen. Infraspinatuspees: enige atrofie. AC-gewricht: geen afwijking. Bursa: geen afwijkingen. Normaal beeld van de musculus coracobrachialis. Normale triceps.. Ik moet nu naar een orthopeed, wat kan ik verwachten? Wat is hier de beste handeling, ik wil graag van mijn pijn af. Ik ben net 60 jaar oud.

    • Erik Versluis

      26 april 2022 bij 15:30 Beantwoorden

      Beste Maria,

      De vraag is of het krachtverlies van je arm veroorzaakt wordt door de pijn of het geconstateerde peesletsel op de echo. Beiden kunnen namelijk tot krachtverlies leiden. Als een peescheur de oorzaak is dan moeten er altijd meerder pezen bij betrokken zijn. Een scheur van 1 pees (zoals bij jou de Supraspinatus) hoeft niet tot veel krachtverlies te leiden.

      Als, zoals je schrijft, de Deltoideus (schouderspier) rechtstreeks op het caput humeri (schouderkop) is gelegen dan vermoed ik, dat naast de Supraspinatuspees ook de nabijgelegen Infraspinatuspees is aangedaan. Dit verklaart mogelijk de atrofie (het ‘vermageren’ van de spier) van laatstgenoemde spier. E

      Een scheur van beide pezen kan dus krachtverlies van de arm en schouder geven.
      Atrofie van de schouderspieren is meestal het gevolg van een grote peesscheur.

      De orthopeed zou bij twijfel een MRI scan kunnen maken. Hij/zij krijgt dan een duidelijk overzicht over de toestand van de schouderpezen. Mochten deze niet meer functioneren dan kan een operatie wellicht nodig zijn.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Elke Bergmans

    27 april 2022 bij 12:48 Beantwoorden

    Beste,
    Ik heb auto ongeluk gehad
    Vrouw 34 jaar, werkende in zorg.
    Mijn schouders waren als kind hyperlax waardoor ik in iedere schouder 1 pin heb gekregen, deze zijn in Pelleberg gezet toen. Nooit meer last gehad van schouders. Sinds 10 april brak noodlot toe, met een ruk aan handrem en vol met mn voorhoofd tegen stuur, heb ik vrachtwagen ontweken. Nu die moment kreeg ik handrem zelf niet omlaag. (Schakelen met auto ging nog) röntgenfoto’s ok,buiten dat pin bewogen was. En echo zou niets op te zien zijn. Ze laten me nu kinesist doen, ma plas echt van pijn in broek. Huisarts blijft zeggen “hou vol bij kinesist” ik weet het niet meer. Kracht verlies, pijn bij beweging omhoog met hulp van linkse arm. Pijn trekt na borst (was ook eerst niet)
    Wat zou u doen als u mij als patiënt voor u had zitten met deze klachten?

    • Erik Versluis

      29 april 2022 bij 10:49 Beantwoorden

      Beste Elke,

      Als de röntgenfoto’s en echo geen bijzonderheden laten zien zou u er vanuit kunnen gaan dat er geen noemenswaardig letsel is. Dit neemt natuurlijk niet weg dat u nog veel pijn in de schouder kunt hebben.

      Ik zou, indien er twijfels van mijn kant zouden zijn, eerst uw schouderstatus met de behandelend specialist bespreken. De intensiteit en behandelvormen zou ik wel afstemmen op uw klachten. De behandeling zou wat gevoelig of pijn kunnen doen. Maar als u, zoals u aangeeft zeer veel pijn nadien ervaart, dan zou ik dit toch eens met uw behandelend kinesist bespreken.

      Ik wens u veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Bianca

    16 mei 2022 bij 14:08 Beantwoorden

    Goedemiddag na een val op mijn bovenarm 16 maart jongstleden op een woensdag. Ben ik de volgende dag doorwerwezen voor röntgenfoto deze gehad van bovenarm en elleboog en niet van schouder daar was niets uit gekomen dus had de huisarts het over spierscheuring en moest ik toch rusten. Echter werden op de zondag erna mijn hand en vingers blauw volgende dag weer huisarts in opleiding zei zei dat ik naast de Tramadol maar paracetamol moest slikken was beter voor de doorbloeding.
    Echter na 4 weken was de pijn zo heftig dat er besloten is om een echo te maken bij een gezondheidscentrum ik was inmiddels ook gestart met fysio. Echter bleek de echo niet goed een peesbeschadiging dus die arts in opleiding zei daar kan een spuit in wil je direct een afspraak. Echter heb ik deze afspraak de volgende dag gemaakt en had ik mijn eigen huisarts hij zij hier zet ik niet zomaar een spuit aan omdat het een peesbeschadiging is met kalk afzetting dit bleek er een direct al aan de hand te zijn met de pees dat verklaarde de blauwe vingers. En arm ook totaal niet te kunnen heffen jeetje zoveel pijn. De eigen huisarts heeft mij doorgestuurd naar orthopeed. Dezelfde dag als bezoek huisarts had ik ook afspraak fysio jij legde mij uit waar jij dacht dat de beschadiging zit bij de kop van de schouder naar de bovenarm. Na paar keer fysio is die vaak niet verder gegaan dan 10 minuten ivm pijn en de laatste 2 keer heeft ie getaped
    Ook vraagt de fysio zich nu af of er geen verdere schade is behalve de pees. Eindelijk kan ik vrijdag 20 mei a.s. door zorgbemiddeling naar de orthopeed in de brief staat dat ie ook weer foto’s wil maken maar ben een beetje bang dat er uit de foto’s niets komt en er is ja immers al een echo gemaakt waarom dan weer foto’s. Nu mijn vraag wat kan ik verwachten. Verga steeds van de pijn ook al 2 keer diclofenac gehad en terwijl ik nu van de fysio effe niks mag doen met die arm (rechts) behalve rondjes draaien en de arm laten hangen en rusten.

    • Erik Versluis

      18 mei 2022 bij 10:37 Beantwoorden

      Beste Bianca,

      Het is mogelijk dat er toch een klein breukje in de schouder is ontstaan. Dit wordt met standaard röntgenonderzoek niet altijd gesignaleerd. Dit zal overigens het beleid niet veranderen maar kan wel een verklaring zijn voor de aanhoudende pijn

      Een andere verklaring voor de pijn is de pees/slijmbeurs beschadiging. Zowel de pees als slijmbeurs kunnen pijn veroorzaken. Je schrijft dat er kalkafzetting te zien was. Ook dit kan voor een deel de pijn veroorzaken.

      Ik zou 20 mei het onderzoek en mening van de orthopeed eerste even afwachten. Ik denk dat hij/zij op basis van het lichamelijk onderzoek en de foto’s tot een conclusie zal komen. Dan zal ongetwijfeld meer duidelijk worden.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Maria Smit

    17 mei 2022 bij 11:36 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Sinds augustus vorig jaar is mijn suprasopinatuspees volledige doorgescheurd (tijdens een ongelukkige manoeuvre).
    Eerst zaten de twee stompen nog dicht bij elkaar, maar nu zijn ze wat geweken. Ik kan mijn arm omhoog doen, maar ik kan er niet zo hoog mee komen als met mijn andere arm. ’s Nachts heb ik veel pijn.

    Ik heb moeite met mijn hand in mijn zij doen, mijn arm richting mijn rug bewegen, mijn haren kammen, slaande bewegingen maken (tafeltennissen en badmintonnen, of het simpelweg een vlieg doodslaan) is er niet meer bij.

    Ik wil dolgraag weer dansen, mijn arm om iemand heen kunnen slaan en vooral: weer zo mobiel worden als vóór 17 augustus 2021. In elk geval lijkt het mij geen overbodige luxe om er achter te komen welke bewegingen ik vooral niet meer moet maken.

    Ik heb bij een schoudertherapeut ‘gelopen’ maar van haar oefeningen kreeg ik steevast meer last. Dat had volgens mij alles te maken met de slijmbeursontsteking die er zit. Ik kreeg dan steeds ook soort van “een harde schijf” bij de aangedane plek. Het gaat om mijn dominante arm. Tevens de kant waarop ik slaap.

    Het liefst zou ik er door jou naar willen laten kijken, en jou willen vragen mij oefeningen mee te geven, maar Amsterdam is net een beetje te ver weg. Zelf woon ik in Zuid Oost Brabant. Wat raad je me aan te doen? Ik zit nu zo’n 9 maanden met die euvel.

    Hartelijke groet,

    Maria Smit

    • Erik Versluis

      18 mei 2022 bij 12:50 Beantwoorden

      Beste Maria,

      Herstel van pijn kan soms wel 9-12 maanden duren. Over het algemeen kan de schouderfunctie na een Supraspinatus scheur met een adequaat oefenprogramma weer goed herstellen. De keuze van de oefeningen is hier deels wel bepalend in.

      Als de slijmbeurs chronisch ontstoken blijft kan een injectie hier eventueel verlichting in brengen. Dit zou het oefenen makkelijker kunnen maken.

      Je zou eventueel nog eens in overleg met je behandelend fysiotherapeut een orthopeed kunnen consulteren. Mogelijk kan hij/zij nog iets voor je betekenen?

      Mvg Erik Versluis

  • De Groof Chantal

    24 mei 2022 bij 05:31 Beantwoorden

    Beste
    Ik heb een diktescheur vd supraspinatus.
    Mijn dokter heeft gezegd rusten en binnen een maand terug een echo
    Ik ben een alleenstaande zorgkundige van 64 j en ik begrijp ni goed wat de dokter bedoelde met rusten .
    Geneest zo.n diktescheur vanzelf ?

    • Erik Versluis

      24 mei 2022 bij 13:26 Beantwoorden

      Beste mevrouw de Groot,

      Een diktescheur kan volledig of gedeeltelijk zijn. Bij een volle diktescheur is de pees van boven naar beneden gescheurd. Bij een gedeeltelijk (partiële) scheur is de pees, zoals de naam al aangeeft, gedeeltelijk gescheurd.

      Een scheur in de schouderpees herstelt niet vanzelf. Een controle echo om het ‘herstel’ te beoordelen heeft dan ook geen nut. Rust houden bij een gescheurde schouderpees is een wat rekbaar begrip. Ik vermoed dat de dokter bedoelt dat u de arm niet te veel te belast. In de praktijk betekent dit niet teveel boven schouderniveau en binnen de pijn bewegen.

      Gelukkig kan, ondanks de peesscheur, uw schouderfunctie weer volledig en zonder medisch ingrijpen herstellen. De overige, intacte schouderpezen kunnen namelijk de functie van de beschadigde pees overnemen.

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Max Patiwael

    31 mei 2022 bij 05:39 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Twee rechter schouderpezen waren bij een val in april 2020 volledig afgescheurd. Na een verkeerde diagnose werden de pezen pas na ruim vijf maanden gehecht. Na een jaar revalideren bleken na aanhoudende klachten dat bij een röntgenfoto en echo in februari 2022 de twee pezen opnieuw volledig zijn afgescheurd. Ik heb hierdoor diverse klachten, waaronder dat ik heel moeizaam kan schrijven, doordat ik mijn onderarm niet naar buiten kan draaien en ik hierdoor mijn hele arm moet heffen met pijn, omdat ook de supraspinatus is afgescheurd. Ik ben hierdoor in een conflict met de keuringsarts van het UWV, omdat ik niet wordt geloofd. Ik ben 61 jaar en volgens de orthopedisch chirurg zijn mijn schouderpezen niet meer te hechten. Kunt u een uitleg geven, waarom ik niet kan schrijven? Ik ben radeloos door het UWV, temeer omdat mijn fysieke situatie duidelijk is omschreven in mijn medisch dossier door de orthopedisch chirurg, de neuroloog en de fysiotherapeut, maar de keuringsarts van het UWV haar eigen conclusies trekt met haar eigen amateuristisch onderzoek.
    Met vriendelijke groet,
    Max Patiwael.

    • Erik Versluis

      31 mei 2022 bij 12:42 Beantwoorden

      Beste Max,

      Het is bekend dat grote, gehechte peesscheuren op den duur weer kunnen scheuren. Zeker als deze pas na 5 maanden zijn gehecht. De kwaliteit van het spier-peesweefsel neemt in deze tijd namelijk af. Het is overigens niet zo dat de schouderfunctie dan automatisch weer snel verslechterd. Veel mensen kunnen ondanks de nieuwe peesschade op acceptabel niveau functioneren.

      Als de peescheuren erg uitgebreid zijn dan kan dit tot verlies van de hef- en draaifunctie van de arm/schouder leiden. Dit is makkelijk te testen door de arm 90 graden gebogen met de elleboog in de zij te brengen en naar buiten te draaien. Mocht dit niet lukken dan kun je dit proberen met behulp van je andere arm om vervolgens de aangedane arm in de buitenwaartse draai vast te houden.

      Een voorbeeld zie je hier; https://www.youtube.com/watch?v=7UsAcorKQUk

      Mocht jij niet in staat zijn deze beweging/manoeuvre uit te voeren dan kan ik mij voorstellen dat je problemen ervaart bij het schrijven. Als de chirurg, neuroloog en fysiotherapeut deze mening delen dan vind ik het merkwaardig dat jouw keuringsarts daar andere ideeën over heeft. Ik neem overigens aan dat zij inzage heeft in de medische gegevens.

      Wellicht kan je fysiotherapeut je schouderstatus nog eens met haar bespreken? Hij/zij kan mogelijk een gedegen onderbouwing gegeven van de aard en gevolgen van je schouderbeperking.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • De Groof Chantal

    5 juni 2022 bij 08:47 Beantwoorden

    Beste Eric
    Ik heb nu al bijna een maand gerust zoals de huisdokter gezegd heeft maar de pijn is juist hetzelfde .
    Ben naar de orthopedist gegaan en hij stelde voor om de pees aan het bot vast te maken ,mijn arm achterwaarts brengen doet echt geen deugd
    Wat zou U doen aub

    • Erik Versluis

      5 juni 2022 bij 13:01 Beantwoorden

      Beste Chantal,

      Ik kon uit je vorige bericht niet opmaken hoelang je klachten aanwezig zijn en wat er verder aan gedaan is. Heb je fysiotherapie gehad? Het niet op de rug kunnen plaatsen van de arm zie ik ook bij andere pees- slijmbeurs aandoeningen. Dit hoeft dus niet met de ernst van de peesscheur te maken te hebben.

      In Nederland is het beleid dat men bij dergelijke peesscheuren bij dames en heren van jouw leeftijd liefst afwacht. Uit de wetenschap weten wij dat binnen een jaar de resultaten tussen opereren en niet-opereren min of meer gelijk zijn.

      Jouw orthopeed kan een reden hebben om voor een operatie te kiezen. Ik kan op afstand met gebrekkige informatie helaas niet bepalen of ik het er mee eens ben.

      In mijn praktijk overleg ik met de orthopeed als er na 3-4 maanden oefentherapie geen vermindering van klachten is opgetreden.

      Dus als jouw klachten langer dan deze termijn bestaan en therapie / injecties geen effect hebben gehad dan zou ik achter een consult van de orthopeed staan.

      Let wel dat je na een peesoperatie minimaal 3-4 maanden dient te revalideren.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • De Groof Chantal

    5 juni 2022 bij 22:54 Beantwoorden

    Beste Eric
    De klachten dateren vanaf 1 maart en heb 3 spuiten gehad met lidocaine in het schoudergewricht omdat men er vanuit ging dat het een fronzen schouder was
    Op 23 maart is er een echo genomen en op 6 mei een arthro ct scan waaruit gebleken is dat er een onregelmatige kleine scheur dictaat in de supraspinatus. En een volledige diktescheur met contrast uitloop

  • Neeltje kuijpers

    28 juli 2022 bij 08:14 Beantwoorden

    Beste erik
    Mijn zoon van 13 heeft bij een val zijn subcapitale hunerus gebroken. Uiteindelijk conservatief beleid. Inmiddels 3 weken geleden. Bij start fysio werd opvallende intabikiteit schouder en krachtveelies geconstateerd Echo gemaakt door fysio: totale afscheuring subspinalis.
    Hii heeft geen pijn en heeft zijn armen naar voren en opzij.
    Wat te doen? Conservatief beleid of operatie met oogpunt op maximaal functioneel herstel nu maar ook voor de toekonst?

    • Erik Versluis

      28 juli 2022 bij 09:04 Beantwoorden

      Beste Neeltje,

      Instabiliteit en krachtverlies passen in deze fase van het herstel. Ik veronderstel dat je met ‘subspinals’ de ‘Supraspinatus’ of ‘Subscapularis’ bedoelt. Dit zijn de schouderpezen.

      Totaal (af)scheuren van deze pezen bij jeugdigen is zeer zeldzaam. Als de fysiotherapeut het bij het rechte eind heeft is dit letsel voor mij een reden een consult bij de orthopedisch chirurg aan te vragen.

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Neeltje kuijpers

    28 juli 2022 bij 14:10 Beantwoorden

    Dank voor je reactir. tie. Supraspinatus idd. Conclusie ft lichamelijk onderzoek en echo: (master hrschoolde ft) sterke verdenking totale ruptuur.
    Beleid Chirurg: prioriteit botheling. Na vakantie mri. Indien idd totale ruptuur dan ok.
    Qua tijdspad: trauma 1 -7 Begin sept mri.
    Hopelijk op deze termijn geen vervetting van pees? Wat is joiuw ervaring?

    • Erik Versluis

      28 juli 2022 bij 16:15 Beantwoorden

      Vervetting van de spier wordt vaak gezien bij uitgebreid, langer bestaand peesletsel. Dus dit zal zeker niet binnen deze termijn optreden.

      Mvg Erik Versluis

  • Ilja de Vries

    2 augustus 2022 bij 11:15 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Ik heb ook een vraag. Mijn vrouw is van haar fiets gereden door een automobilist. Volledig afgescheurde supraspinatus pees. Ze is hier 2 maanden geleden aan geopereerd. Nu kan ze haar hand na 3x per week revalidatie pas 30 cm omhoog krijgen naar voren en opzij. Is dit normaal verloop bij herstel van dit soort operaties? En is hier volledig herstel van functie te verwachten? Ze is kapster en maakt zich zorgen of ze ooit nog wel aan het werk kan. Hoop dat u tijd vind voor een antwoord hierop. Alvast heel erg bedankt.
    Groetjes Ilja

    • Erik Versluis

      3 augustus 2022 bij 10:15 Beantwoorden

      Beste Ilja,

      2 maanden na de operatie zou ze normaal gesproken in staat moeten zijn verder te bewegen. Heeft de arts of fysiotherapeut hier een mening over kunnen geven?

      Het zou kunnen zijn dat de schouder verstijfd is. Dit is overigens door de behandelend fysiotherapeut makkelijk te beoordelen. Deze (onschuldige) complicatie kan na een peesoperatie en immobilisatiefase optreden. Ik verwacht overigens wel goed herstel van de schouderfunctie. Hier staat gemiddeld 4-6 maanden voor.

      In geval van een schouderverstijving (frozen shoulder) kan dit wat langer duren. Voor bovenhandse sporthervatting wordt veelal 9 maanden aangehouden, zeker in geval van grote peesscheuren.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Hans Donkers

    9 augustus 2022 bij 22:58 Beantwoorden

    Hallo Erik,
    Aangezien ik met een vraag zit mbt mijn blessure en ik vandaag een en ander heb besproken met mijn orthopeed ben ik gaan googlen. Ik kwam op jullie site terecht en heb met veel belangstelling de verhalen gelezen die hierboven staan beschreven. Aangezien ik niet in de buurt woon hoop ik dat je mijn vraag ook wilt beantwoorden.
    Ik heb 30 jaar geleden mijn arm gebroken, deze hebben ze operatief gezet en staat een beetje geroteerd in de kop van de schouder.
    Al een aantal jaren heb ik nachtelijke pijn, echter heeft mijn vrouw hier meer last van dan ik zelf. Ik houd haar wakker met pijngeluiden tijdens mijn slaap. Zelf weet ik dit de dag erna niet meer,
    Vorig jaar werden de klachten erger en ook overdag merkbaar en bleek na echo dat ik een scheurtje heb in de supraspinatus,
    De orthopeed wil nu een biceptenodese uitvoeren omdat ook blijkt dat ik hier klachten van ondervind.
    Door de lange herstel periode bij ook een eventuele herstel van de aanhechting van de supraspinatus twijfel ik een beetje om dit te doen.
    Is dit met fysiotherapie te behandelen dat ik weer fit wordt of is het toch beter te opereren?
    Ik ben 44 jaar en sport nog heel graag.

    • Erik Versluis

      10 augustus 2022 bij 14:05 Beantwoorden

      Beste Hans,

      Ik veronderstel dat de pijnklachten niet uit het schoudergewricht komen. Na een schouderbreuk met standsverandering van de kop kan namelijk versnelde arthrose (slijtage) optreden. Dit zal ongetwijfeld door de orthopeed zijn uitgesloten.

      Een scheurtje van de Supraspinatuspees is op zich niet bijzonder. Hier kan men in het algemeen prima mee functioneren. Een ontsteking of instabiliteit van de bicepspees zien we vaak bij een scheur van de schouderpees. Dit kan je aanhoudende schouderklachten verklaren.

      Het lastige is dat er veel patienten met dit type aandoeningen zijn die nergens last van hebben. Men dient dan ook terughoudend te zijn met opereren. Tenzij een goede diagnose, een gedegen oefenprogramma en afwachtend beleid van 3-6 maanden geen effect heeft op de pijnklachten.

      Om meer duidelijkheid te krijgen of deze afwijkingen daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor de klachten verwijs ik mensen nog wel eens door voor een (proefinjectie). Dit zal in jouw geval in het schoudergewricht of (onder echogeleide) nabij de bicepspees gegeven kunnen worden.

      Mochten de pijnklachten afnemen of zelfs verdwijnen dat kan met redelijk zekerheid de diagnose gesteld worden. Mochten de klachten op korte termijn terugkeren dan kan een operatie uitkomst bieden.
      Als bovenstaande niet gedaan is dan zou je dit nog eens met je behandelend orthopeed kunnen bespreken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • H schreuder

    10 augustus 2022 bij 18:02 Beantwoorden

    Vanmorgen een echo gemaakt pees volledig afgescheurd bij schouder ben benieuwd wat er nu verder gaat gebeuren
    Heb in de nacht pijn moet eerst naar huisarts en daarna naar orthopeed
    Ben gevalen met de race fiets

    • Erik Versluis

      10 augustus 2022 bij 21:20 Beantwoorden

      Geachte meneer/mevrouw Schreuder,

      Goed dat u een consult bij de orthopeed krijgt. Het vervolgbeleid wordt bepaald door de grootte van de peesscheur, de lokatie hiervan, de eisen die aan de schouderfunctie worden gesteld en een eventueel verleden van peesgerelateerde schouderklachten.

      Compleet afgescheurde schouderpezen komen we in de praktijk weinig tegen. Bij de grotere schouderpeesletsels kan een scheur doorlopen tot in de naburige pees. Het feit dat u nachtelijk pijn ervaart kan ik mij voorstellen. Dit is een bekend symptoom bij letsels van de schouderpezen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Hans Donkers

    10 augustus 2022 bij 19:54 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Onwijs bedankt voor je reactie! Wat een service en klasse!
    Ik heb hier zeker wat aan en ga ermee aan de slag.

    Nogmaals dank!!

    Groet Hans

  • Anja van Bemmelen.

    24 augustus 2022 bij 05:58 Beantwoorden

    Om te beginnen; respekt dat jullie online mensen helpen met vragen beantwoorden.
    Nu het volgende; ik heb sinds een aantal weken dus ook last van mijn bovenarm. Ik voel dat de pijn links achter zit als ik er op druk. ’s Nachts neemt de pijn toe. Na googlen vermoed ik dat ik ook een scheur heb in een spier bij de schouder (niet gevallen ofzo…ben 53 en in overgang waarbij spieren sowieso afnemen las ik dus scheur spontaan kan dan inderdaad begrijp ik). Ik ben gister voor de 2e x naar de dokter geweest omdat ik eerst met voltaarngel moest smeren in de hoop dat dat zou helpen. Maar dat heeft niet geholpen dus nu heb ik een doorverwijzing gekregen om een echo te laten maken en ben over 2 weken aan de beurt. Maar de dag erna gaan we op vakantie 10 dagen en gaan we ook een kloofwandeling doen waarbij we ons via kabels ook een aantal keren omhoog moeten trekken. Nu is de vraag; mag ik dit? Ik weet immers dan alleen telefonisch misschien nog maar de uitslag maar verder is er dan nog geen herstel ofzo?
    En mag ik er ook mee hardlopen? Ik heb trouwens weer thuiswerken op de planning staan maar mag dat met een gescheurde schouderspier?

    Groetjes,
    Anja.

    • Erik Versluis

      24 augustus 2022 bij 13:51 Beantwoorden

      Beste Anja,

      Geleidelijk ontstane- en nachtelijke pijnklachten betekenen niet altijd dat er sprake is van een peesscheur. Je geeft in je 2e bericht aan dat je de pijn 10 cm boven je elleboog ervaart. Dit is zoals je zegt de locatie van de bicepspees/spier. Deze spier behoort niet tot de schouderspieren.

      De biceps kan pijnlijk zijn bij het tillen of met weerstand buigen van je elleboog. Je dient de klachten dan ook ter plaatse van de elleboog te ervaren. Pijn in je bovenarm kan wel de oorzaak van een schouderklacht zijn.

      Ik verwacht, ongeacht de bevindingen van de echo, dat je kunt/mag hardlopen. Als er wel sprake is van een peesscheur dan is thuiswerken (pc werk) eveneens mogelijk. Wel kan het zijn de langdurig in de dezelfde houding zitten niet prettig is. Probeer dan geregeld even van je stoel op te staan en korte pauzes te nemen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anja van Bemmelen.

    24 augustus 2022 bij 06:10 Beantwoorden

    Beste fysiotherapeut,

    Even een correctie op mijn vorige vraag, ik vermoed dat het misschien niet eens de schouderspier is maar eerder de bicepsspier. Ik meende dat de pijn door mij weken terug het eerst gesignaleerd werd lichtjes en langzaam erger werd aan de voorkant of zijkant van de bovenarm, waar ik ook een klein beetje verdikking zie. Maar als ik nu druk op de achterkant van de biceps zo een cm of 10 boven de elleboog, dan voel ik dat daar vooral de pijn vandaan komt. De vragen die ik hierboven heb gesteld blijven voor mij dezelfde vragen.
    Alvast bedankt voor de eventuele antwoorden.
    Groetjes,
    Anja van Bemmelen.

  • Michaël Mewis

    5 september 2022 bij 00:17 Beantwoorden

    Hallo, er zijn kleine scheurtjes in de pees en een slijmbeursontsteking van mijn linkerschouder ontdekt maar cortisone al laten zetten sinds 2019 maar nu helpt het niet meer dus operatie vastgelegd voor in januari.
    Ik ben nu nog thuis tot 18/9 van een slijmbeursontsteking operatie aan de rechterkant, gaat nu veel beter.
    Nu is mijn vraag, kan mijn werk nog gaan doen als magazijnier tot mijn operatie zonder het risico te nemen dat die scheurtjes verder scheuren of neem ik beter rust tot dan, groeten.

    • Erik Versluis

      5 september 2022 bij 13:30 Beantwoorden

      Beste Michael,

      Al jij je werkzaamheden zonder toename van pijn kunt uitvoeren dan zie ik geen bezwaar. Kleine peesscheurtjes worden namelijk niet snel groter.

      Mocht je in de bovenhandse posities toch klachten ervaren dan zou wellicht je collega deze taken kunnen overnemen?

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Ineke Bakker

    16 september 2022 bij 11:12 Beantwoorden

    Hallo Eric,
    Ik had na het snoeien van mijn hoge heg in mijn tuin pijn in mijn arm en kon hem moeilijk optillen,ik dacht spierpijn daar moet ik even doorheen maar het werd erger envkon mijn arm niet meer optillen ik ben 75 jaar en nog aardig vitaal maar dit belemmerd mij erg ik ben naar Echozorg in Amsterdam gegaan en daar heeft Robert de Zoete met een echo geconstateerd dat mijn pees geheel verdwenen was dr,Schillemans de orthopeed zei dat een operatie niet veel uithaalt op mijn leeftijd en als ik veel pijn krijg ik een injectie moet komen halen ik geloof wel dat ze kundig zijn maar wilde graag meer weten maar daar was allemaal geen tijd voor ,ik vind jouw site een verademing duidelijk en no nonsens wat zou jij mij adviseren,ik kan mijn arm redelijk bewegen niet zijwaarts buigen het knarst en kraakt van jewelste maar de pijn is te verdragen ik zou als het erger zou worden graag naar jou gaan,ik woon in amsterdam noord ik het verstandig zo door te gaan of kunnen er nog stappen ondernomen kunnen worden om het te verbeteren?
    Bij voorbaat veel dank.

    • Erik Versluis

      17 september 2022 bij 19:39 Beantwoorden

      Beste mevrouw Bakker,

      De peesscheur waar men het bij Echozorg over heeft kan niet door het snoeien van de heg ineens verdwenen zijn. Dit betreft dan ook een zogenaamde ‘degeneratieve scheur’ die in de loop van de tijd is ontstaan en leeftijd gebonden is. Tenzij u in het verleden een schouderletsel heeft doormaakt.

      Het klopt dat de pees niet meer te hechten is. Dit heeft met uw leeftijd te maken maar, hoeft helemaal geen probleem te zijn. Ik verwacht dat uw schouderfunctie weer kan terugkeren naar het niveau van voor het ontstaan van de klachten.

      Van belang is geen bewegingen te maken welke toe pijntoename gaan leiden. In de regel zijn dat alle bovenhandse bewegingen. In het algemeen zie ik herstel van functie en pijnvermindering na 6-8 weken na het ontstaan van de klachten.

      Mochten uw schouderklachten toch aanhouden dan bent u van harte welkom voor beoordeling van uw schouder.

      Mvg Erik Versluis

  • Luc Vinck

    29 september 2022 bij 09:28 Beantwoorden

    Geachte, na een jaar en 1 maand heb ik nog steeds last en kracht verlies. Er waren 2 bundels over zijn operatief hersteld .
    Met de wettelijke kine beurten 70 tal is beweegbaarheid ok maar kracht boven 1kg lukt niet als de bovenarm vd borst is verwijderd geregeld kan ik niet de normale beweging uitvoeren bv iets uit de kast nemen boven het hoofd en 10m later wel ? Een autorit van 30km uit naar pijn Een uurtje aan Buro achter pc uit naar pijn ga zomaar verder en dan in rust verkrampt de spieren in de bovenarm zeker met de nacht met daarbij trillen vd spieren pff torsbeweging bv sleutelen gaat niet .Nu zelf aan oefenen met een gewicht van 750gr 3x /dag zonder resultaat. Als men mijn schouder ziet zit er een grote zonk in (ontvetting?)
    wat zou u raad zijn aub ik kan mijn functie niet meer uitoefenen ik ben 55
    grtjs luc

    • Erik Versluis

      29 september 2022 bij 13:56 Beantwoorden

      Beste Luc,

      Ik kan op afstand alleen een vermoeden uitspreken. Na hechting van groot peesletsel kan er krachtverlies aanwezig blijven. Het komt echter ook voor dat operatief gehechtte pezen op termijn weer kunnen scheuren en tot verder krachtverlies leiden.

      De ‘zonk’ of kuil? waarover je schrijft kan een ingevallen schouderspier zijn. Deze verliest zijn vorm en volume indien de bijbehorende pees niet meer goed functioneert.
      Is je schouder recent nog door jouw therapeut of chirurg beoordeeld? Anders zou ik dit eerste adviseren.

      Echografisch onderzoek (vaak ook door fysiotherapeuten uitgevoerd) kan meer duidelijkheid over de toestand van de schouderpezen geven.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Leona

    10 oktober 2022 bij 21:44 Beantwoorden

    Beste
    Ik heb een scheur van 1 cm in de ssp pees , ik vermoed dat ik dit een paar maanden geleden opgelopen heb door een bruuske beweging met de fiets. Ik heb een infiltratie spuitje gehad ,maar helpt niet, nu drie weken geleden en de last is er terug. Ik speel 2 x in de week badminton! Is het beter om hiermee te stoppen of mag ik dit op een rustiger niveau verder doen ?
    Hoe geraak ik hier vanaf zonder operatie ? Wat is uw advies hierover ?

    • Erik Versluis

      11 oktober 2022 bij 09:03 Beantwoorden

      Beste Leona,

      Scheuren van de Supraspinatuspees worden meestal conservatief, dus zonder operatie behandeld. Als het je dominante schouder betreft zou ik de bovenhandse bewegingen nog mijden als deze pijnlijk zijn.

      Een gericht oefenschema kan op termijn je schouderfunctie weer optimaliseren. Ik adviseer je hiervoor een fysiotherapeut met schouderexpertise te benaderen, als je dat nog niet gedaan hebt.

      Mocht je geen vooruitgang bemerken dan zou ik je adviseren een orthopedisch chirurg te consulteren. Er kan namelijk een indicatie zijn om wel te opereren. Dit hangt o.a. af van de leeftijd, heeft men eerder schouderklachten gehad?, grootte van de scheur en activiteiten/sport niveau van de persoon.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Gert Nieveld

    21 november 2022 bij 16:48 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Je geeft aan dat opereren vooral gebeurt bij mensen onder de 50 en dat niet opereren (voor ‘ouderen’) toch tot een goede functionaliteit kan leiden.
    Dat geeft misschien goed de bekrompen visie van sommige Nederlandse ziekenhuizen weer maar niet het feit dat de fysieke conditie van heel veel mensen boven de 50 nog uitstekend is, dat mensen tot bijna 70 jaar doorwerken en tot op veel hogere leeftijd doorgaan met sporten.
    Zeker in het geval van een peesscheuring door een ongeval is het, ongeacht de leeftijd, van het grootste belang dat deze zo snel mogelijk wordt gerepareerd: liefst binnen een maand. Daarna wordt herstel vanwege door de door jou genoemde vervetting steeds moeilijker en de eindfunctionaliteit minder volledig.
    De soms lange wachttijden bij ziekenhuizen werken dit tegen. De persoonlijke en maatschappelijke kosten van deze wachttijden worden door ziekenhuizen niet meegenomen, maar zijn zeker een orde groter dan die van de operatie en langdurige fysio.
    Voor de patiënt is het belangrijk om, desnoods in overleg met de verzekeraar, zo snel mogelijk naar een al dan niet particulier ziekenhuis te gaan.
    In mijn geval werden bij een verkeersongeluk zowel supra- als infraspinatus afgescheurd. Ook bij mij, als bijna zestigjarige, vond het (academisch) ziekenhuis dat fysio de beste oplossing was. Flauwekul. Als fanatiek sporter in uitstekend conditie was ik het daar niet mee eens. Binnen twee weken na het ongeluk ben ik in een particuliere kliniek geopereerd. Na een maand kon ik weer (voorzichtig) aan het werk. Drie jaar later kon mijn orthopedisch chirurg zelf niet meer op de echo zien dat de pezen kapot waren geweest. De operatiekosten voor de particuliere kliniek bleken lager te zijn dan die van het ziekenhuis.
    In de jaren na mijn operatie ben ik heel wat ‘ouderen’ tegengekomen die zich op advies van het ziekenhuis niet hebben laten opereren. Waar ik nog tennis, roei en boven mijn hoofd kan klussen is dat bij hen niet meer aan de orde. Overigens is de juiste fysio na de operatie heel belangrijk. Daarnaast heeft zwemmen mij geweldig geholpen. In zo’n ‘gewichtloze’ omgeving kun je de aangedane spieren en pezen heel goed laten herstellen.
    Groeten,
    Gert

    • Erik Versluis

      30 november 2022 bij 18:18 Beantwoorden

      Beste Gert,

      Dank voor je uitgebreide reactie.

      We kunnen bij schouderpeesletsels niet altijd vaststellen wat het beste beleid is.

      Iedere chirurg maakt zijn of haar afweging op basis van persoonlijke ervaring, voorkeuren van de patiënt, de wetenschap (‘evidence based practice’) lokatie/uitgebreidheid van de pees(scheuren) en de leeftijd van de patiënt.
      Zo toont de huidige literatuur aan dat er bij degeneratieve peesscheuren geen verschil in uitkomsten is tussen de geopereerde en niet-geopereerde groepen.

      De leeftijdsgrens van 50 jaar bij wordt in de praktijk niet altijd strikt genomen. Er zijn genoeg legitieme redenen hiervan af te wijken. Dus ook op oudere leeftijd kan bij vitale, sportieve personen een operatie mogelijk zijn.

      Er is overigens wel consensus over het opereren van traumatische peesletsels bij personen onder de 40/50 jaar.
      De kwaliteit van de pezen is bij deze groep beter, wat tot betere uitkomsten leidt.

      Bij ouderen is de kans groter dat de pees op den duur weer opnieuw zal scheuren. Bijzonder is dat dit niet tot grote functiebeperkingen hoeft tot leiden. In mijn praktijk zie ik bv veel ouderen met uitgebreid degeneratief peesletsel die nog prima in staat zijn te kunnen sporten. Ook dit gegeven zien we in de wetenschappelijke literatuur terug.

      Vroeger werd er sneller geopereerd. Wat stuk was moest hersteld worden. Vandaag de dag neigt men eerst naar de schouderfunctie te kijken omdat deze in veel gevallen, zonder ingrijpen weer kan herstellen.

      Mvg Erik Versluis

  • Tineke Neeleman

    28 november 2022 bij 11:01 Beantwoorden

    Hallo
    Ik ben een vrouw van 76 heb/ had heel veel pijn in mijn schouders vooral snachts.
    Na bezoek orthopeed eerst foto.s en daarna echo blijkt dat ik links een verdikte supraspinatus met partiële scheur heb en rechts een volledige breedte scheur van de supraspinatuspees met terugtrekking, nu is voorgesteld een kijkoperatie ( scopie) van de rechterschouder SA nettoyage en klieven van de bicepspees maar sinds enige dagen lijkt het wel of de pijn minder is…ik heb de operatieve screening al gehad en wacht op een oproep.
    Nu het dichterbij komt begin ik te twijfelen of ik wel moet laten opereren kan het dat deze pijn vanzelf minder word en hoe groot is de kans dat de pijn weer erger zal worden ?
    Ook stond er bij op termijn indicatie voor TSP …..word daarmee een prothese bedoeld?
    Vriendelijk groeten Tineke

    • Erik Versluis

      30 november 2022 bij 21:16 Beantwoorden

      Beste Tineke,

      Het is mij niet duidelijk hoelang u al klachten heeft, maar het is bekend dat pijnklachten als gevolg een degeneratieve peesscheur (leeftijd) op den duur kunnen verminderen en zelfs verdwijnen. De schouderfunctie kan dan ook weer in het geheel herstellen.

      Dit zijn naar mijn ervaring geen spoedeisende of noodzakelijke operaties. Dus wachten kan lonen. Het gebeurt overigens dikwijls dat schouderpatiënten op de operatiewachtlijst afbellen omdat hun klachten verminderen.

      Een TSP betekent; Totale Schouder Prothese: Deze ‘kunstschouder’ kan de chirurg plaatsen als er sprake is van flinke slijtage van het schoudergewricht die met veel pijn en fysieke beperkingen gepaard gaan. Voorwaarde voor deze prothese is dat de schouderpezen intact moeten zijn.

      In uw geval kan ik mij ook voorstellen dat ze een ‘reversed schouderprothese’ (omgekeerde schouderprothese) bedoelen. Deze kan geadviseerd worden bij slijtage van de schouder waarbij de schouderpezen door scheuring/slijtage niet goed meer functioneren.

      Zie ook : https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/herstel-na-een-schouderprothese/

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherpie Middenweg

  • Maria Corvers

    9 december 2022 bij 19:31 Beantwoorden

    ik ben 67 en nu bijna 3weken geleden geopereerd maar nu krijg ik sinds 3dahen zo’n pijn in mijn schouder wel nat huis therapie en kleine handeli.gen thuis nu weet ik niet wat te doen

    • Erik Versluis

      10 december 2022 bij 12:03 Beantwoorden

      Beste Maria,

      De informatie is voor mij te beperkt om een duidelijk inzicht te krijgen in je klachtbeeld.

      Vraag je behandelend arts of fysiotherapeut even om advies. Zij hebben meer zicht op jouw schouderklachten.

      Veek sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Nelly Michiels

    10 december 2022 bij 12:57 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Mijn leeftijd 74 jaar
    ik heb een San en een echo aan mijn schouder laten uitvoeren.
    -Besluit: Chronische tendopathie van rotaorcuff
    -Dunne volledige diktescheur anterieur in supraspintuspees
    -Secundaire hydropa in bursa subacromialis – subdeltoidea .
    -Matige omartrose,
    -Gevorderde AC-artrose
    Mijn huisdokter stelt een Fysiotherapeut voor.
    Maar mijn pijn is de laatste dagen iets dragelijker.
    Mijn vraag kan ik de oefeningen zelf doen of is dit niet aan te raden, ik heb altijd lichte oefeningen gedaan met mijn armen en schouders ook met een licht gewicht.
    Bedankt om een reactie

    • Erik Versluis

      11 december 2022 bij 14:09 Beantwoorden

      Beste Nelly,

      Als je in staat bent te oefenen zonder toename van pijn dan zou je dit zelf kunnen doen. Als je twijfels hebt dan zou je het advies van een fysiotherapeut even kunnen vragen.

      De oefeningen bij schouderpeesklachtem kunnen wel verschillen met die van een versleten schouder, een ‘omarthrose’. Onder deze omstandigheden kan het gewricht stijf en pijnlijk beperkt zijn. De oefeningen dienen dan ook niet te intensief te worden uitgevoerd. Toename van beweeglijkheid zal bij slijtage van de schouder niet of nauwelijks plaatsvinden.

      Dus lichte oefeningen binnen de pijn uitgevoerd zijn zeker toegestaan,

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Iryna van der Starre

    14 december 2022 bij 00:46 Beantwoorden

    Beste Eric,

    Ik heb een gescheurde pees in mijn rechterschouder, zoals op uw foto te zien is, ik kreeg 3 keer injecties in mijn schouder met diclofenac en prednison. Niets hielp me, ik slaap ’s nachts niet vanwege de zeurende pijn in mijn schouder en niemand van de dokters kan me helpen. Ik ging ook naar een fysiotherapeut, 20 keer, en hij zei dat hij me niet kon helpen. Ik weet niet hoe ik moet blijven leven met deze pijnlijke pijn. Dit is nu al 6 jaar aan de gang. Mijn vriendin raadde me aan om naar een revalidatie centrum te gaan, ze hielpen haar met haar rugpijn. Denkt u dat dit centrum mij kan helpen of dat ik met deze pijn moet leven en ’s nachts niet kan slapen tot het einde van mijn leven? Misschien kunt u adviseren wat ik moet doet.

    Met vriendelijke groeten Iryna van der Starre

    • Erik Versluis

      14 december 2022 bij 09:14 Beantwoorden

      Beste Iryna,

      In een revalidatie centrum werken meerdere disciplines samen om patiënten met een complexe- of chronische aandoeningen te behandelen.

      Ik kan niet uit je verhaal opmaken bij welke dokters of medisch specialisten je bent geweest. In sommige gevallen kan er een reden voor opereren zijn. De pees wordt, als dat technisch mogelijk is, gehecht. Een groter wordende peesscheur kan namelijk ook de aanhoudende pijn verklaren.

      je zou het nog eens bij je huisarts kunnen voorleggen. Hij of zij kan je hier mogelijk nog in adviseren.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Iris

    19 december 2022 bij 21:40 Beantwoorden

    Beste,
    Ik ben een volleybalster van 24 jaar en heb al 10 maanden last van mijn schouder.
    De klachten zijn begonnen in februari, ik kreeg een steek bij het slaan tegen de bal. Een echo gemaakt bij de fysio en toen bleek de schouder overbelast en geirriteerd. In september was ik hersteld en heb ik 1 week volledig kunnen volleyballen en toen keerde de klachten weer terug. Er is toen weer een echo gemaakt en er bleek een heel klein scheurtje van ca. 2 mm in mijn supraspinatuspees te zitten.
    Ik heb in het dagelijks leven geen last van mijn schouder maar kan nog steeds niet volleyballen. Dan krijg ik nogsteeds een steek in mijn schouder bij het slaan tegen de bal.
    Kan dit uit zichzelf herstellen en kan ik dan blijven volleyballen in de toekomst? En hoelang duurt het herstel ongeveer?

    • Erik Versluis

      21 december 2022 bij 17:00 Beantwoorden

      Beste Iris,

      Een scheurtje van 2 mm is erg klein en zou op den duur niet tot problemen hoeven te leiden. Ik ken de echo en de lokatie van de pees echter niet, maar het detecteren van hele kleine scheurtjes is met de gemiddelde echo apparatuur erg lastig. Als het daadwerkelijk een scheurtje betreft dan is ook de lokatie in de pees bepalend of je wel of geen klachten hebt.

      De schouderspieren en pezen worden bij bovenhandse sporters flink belast. Als er een ontsteking of klein peesletsel is dan kan het herstel zoals je merkt de nodige tijd in beslag nemen.

      Een goede revalidatie en schoudertraining is echter van belang. Ik heb hier helaas geen zicht op. Ik verwacht overigens dat je in de toekomst weer kunt volleyballen. Ik zou de situatie nog eens met je behandelend fysiotherapeut bespreken. Mogelijk zou je ook de mening van een sportarts / orthopeed nog eens kunnen inwinnen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Henk horsman

    23 januari 2023 bij 08:18 Beantwoorden

    Ik ben 4 jaar geleden geopereerd aan een gescheurde pees in de schouder heb nu soms pijn aan de schouder met uitstraling naar mijn borstkas is dat normaal

    • Erik Versluis

      23 januari 2023 bij 14:23 Beantwoorden

      Beste Henk,

      Het is mogelijk dat je op den duur weer schouderklachten krijgt. Of dit met je schouderoperatie te maken hebt durf ik niet te zeggen. Daarvoor moet je schouder goed onderzocht worden. Er zijn namelijk meerdere oorzaken voor schouderklachten te vinden.

      Ik adviseer je dan ook je schouder eens te laten onderzoeken door een fysiotherapeut met schouderexpertise.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Viviane Cox

    3 februari 2023 bij 21:33 Beantwoorden

    hallo, ik ben geopereerd op 22\12 20222 wegens een afgescheurde pees. NU heb ik misschien een stomme vraag?
    ben nu 6 weken verder. Mag ik zelf mijn haren kammen? want dat is boven schouderhoogte?
    mvg

    • Erik Versluis

      5 februari 2023 bij 18:53 Beantwoorden

      Beste Viviane,

      Tot ongeveer 6 weken wordt de schouder geleid actief gemobiliseerd (= bewogen met ondersteuning)
      Na 6 weken mag geleidelijk aan de schouder actief, dus zelfstandig omhoog bewogen worden. Ik neem aan dat dit onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt gedaan.

      Het zou kunnen zijn dat je schouder nog wat beperkt (stijf) of wat pijnlijk is om je haar te kammen. Je zou er bv eerst voor kunnen kiezen je hoofd en lichaam naar voren te buigen. Dan hoeft je arm nog niet zover geheven te worden en is dus minder belastend.

      Maar ik zou het ook nog eens met je behandelend fysio afstemmen.

      Mvg Erik Versluis

  • Anoniem

    12 februari 2023 bij 10:13 Beantwoorden

    Beste heer Versluis,

    Beste Erik,

    Volgens mij heb ik een (in)gescheurde Supraspinatus of subscapularis opgelopen tijdens het padellen. Ik hoorde ook een soort scheurgeluid. Maar ik kan mijn arm wel omhoog houden en kan veel bewegingen wel pijnloos doen. Bij specifieke bewegingen heb ik dan wel weer pijn, en ook tijdens het slapen zoals u noemt in uw stuk. Denkt it dat het een peesscheuring is?

    Deze week ga ik nog een keer naar de huisarts om om een echo te vragen. Kan ik in de tussentijd wel gewoon sporten? En hoe groot is de kans dat ik het erger maak? En hoe lang is het herstel hiervoor?

    Hartelijke groet,

    Vicus

    • Erik Versluis

      13 februari 2023 bij 10:12 Beantwoorden

      Beste Vicus,

      Een schouderpees scheurt niet zo makkelijk, de subscapularis al helemaal niet. Dit is namelijk een zeer sterke pees. Een uitzondering is als de pezen al niet meer zo sterk zijn, zoals bij ouderen of na een eerder doormaakt schoudertrauma. Het scheurgeluid zou ook kunnen passen bij een verrekking van het schouderkapsel. Dit is niet ernstig.

      Een echo kan uitsluitsel geven, maar als de schouderfunctie verder goed is kan worden volstaan met een afwachtend beleid. Indien er geen grote schade is zal herstel binnen een paar weken optreden. Sporten is mogelijk maar vermijdt de bewegingen die tot meer pijn en ongemak gaan leiden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Magda van Veen

    22 februari 2023 bij 21:49 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Allereerst dank voor deze website!
    Ik ben een vrouw van 68 jaar. Anderhalf jaar geleden een tennisblessure: verkeerde beweging, gevoel van verrekte spier en onmiddellijk krachtverlies. Weinig pijn. Na verloop van een aantal dagen meer pijn, naar de fysiotherapeut die een bursitis veronderstelde. Geen test op peesletsel omdat het volgens hem op mijn leeftijd onmogelijk was met een verkeerde beweging een pees te scheuren. Na een jaar pijnvrij, maar geen verbetering van de kracht. Terug naar de fysiotherapeut die nu wel een infraspinatus ruptuur constateerde. Oefeningen voor spierversterking. Oefeningen kon ik pijnvrij doen maar na een aantal weken ’s nacht weer pijn. Conclusie: overbelaste schouder. Vermoeden dat er teveel schade was om met fysiotherapie nog verbetering te bereiken. Echo laten maken bij smc waar bleek dat infraspinatus en supraspinatus zoveel schade hebben dat operatie de enige mogelijkheid is weer ‘normaal’ te tennissen. Fysiotherapeut raadt aan de huidige mogelijkheden te benutten met vermijding van pijn. Ik ben onzeker over dit advies omdat mijn schouderpezen kennelijk gemakkelijk en zonder veel pijn scheuren. Ik kan van alles doen zonder pijn maar hoe weet ik of de schouder verder beschadig? Ik ben gezond en heb niet eerder last van een schouder gehad. Ik heb een actief leven (sport, tuinieren, klussen en vrijwilligerswerk) en zou niet graag onnodig met een beperking leven. Ik hoop dat u hier een mening over wilt geven.
    Vriendelijke groet,
    Magda

    • Erik Versluis

      23 februari 2023 bij 08:53 Beantwoorden

      Beste Magda,

      Ik ben het niet helemaal eens met de stelling dat je op 68 jarige leeftijd met tennis je pees niet kan scheuren. Het gebeurt natuurlijk niet spontaan, er is wel een traumatisch moment zoals bv een ‘verkeerde beweging’ voor nodig.

      Bent u door de sportarts of orthopedisch chirurg gezien? Het beleid kan namelijk 2 kanten op. Op uw leeftijd opereert men in het algemeen niet meer zo snel, zeker niet als de schouder op acceptabel niveau qua kracht en functie kan herstellen.

      Een operatie kan wel geïndiceerd zijn bij sportieve personen die, zoals u, nog veel schouderbelastendende activiteiten ondernemen. De kwaliteit van de pezen dient dan nog goed genoeg voor hechting te kunnen zijn. Ook de mate van ‘retractie’ ( het wijken van de gescheurde peesuiteinden) bepaalt of hechting nog mogelijk is.

      Als de sportsarts een operatie heeft voorgesteld dan zou u de mening van een orthopedisch chirurg nog eens kunnen vragen.

      Ik wens u een sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Magda van Veen

    23 februari 2023 bij 22:19 Beantwoorden

    Beste Erik,
    heel hartelijk dank voor het advies.
    Hier ga ik zeker iets mee doen.
    Vriendelijke groet Magda.

  • Sulya

    7 maart 2023 bij 11:02 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik heb een echo laten maken van mijn rechter schouder. Conclusie: partiele ruptuur bursale zijde subscapularis spees spier naar pees overgang.

    Advies van de huisarts is om te beginnen met fysiotherapeut. Ik ben inmiddels al 3 keer geweest. Mijn klachten zijn voornamelijk pijn en krachtverlies. Ik ben 33 jaar en ik ervaar in mijn dagelijkse leven toch wel veel belemmeringen. Moet ik doorgaan met de fysio en gaat dit ook helpen of moet ik beter voor een operatie gaan? Ik wil namelijk niet op een latere leeftijd weer zo iets meemaken en dat het dan nog meer beschadigd is.

    • Erik Versluis

      7 maart 2023 bij 16:26 Beantwoorden

      Beste Sulya,

      Dit is niet om je zorgen te maken. De subscapularis is een brede en sterke pees. Ik vermoed dat je minder kracht door de pijn hebt. Als de pijn minder wordt zul je merken dat de kracht toeneemt.

      3 sessies bij de fysio zegt nog niets. Je zult er een aantal weken of misschien een paar maanden voor moeten uittrekken. Mocht er geen verbetering optreden en gaat de kracht, ondanks pijnvermindering, afnemen dan raad ik je aan een orthopedisch chirurg te raadplegen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Magnus Patrick

    1 mei 2023 bij 12:28 Beantwoorden

    Geachte Dokter ,

    Ik ben zo vrij om u opthopedisch advies te vragen over een rededieve volledige diktescheur
    van de rotatorcuff aan mijn rechter schouder. In 2018 onderging ik reeds een rotatorcuffhechting na een val op het werk .
    Daarbij is er nu ook arthrose vastgesteld in beide schouders na meerdere onderzoeken. Ik ben diabetes Type 2. Metser van beroep en bijna 62 jaar oud. Lichter werk is geen optie bij mijn werkgever !.
    Wat raadt u mij aan ? . Kan ik mijn zwaar beroep verder zetten?
    Ik dank u voor de aandacht voor mijn situatie en hoor het graag an u.
    Met vriendelijke groeten.
    Patrick

    • Erik Versluis

      2 mei 2023 bij 10:11 Beantwoorden

      Beste Patrick,

      Ik ben geen dokter maar fysiotherapeut. We weten dat gehechte peessscheuren van de schouder (rotator cuff) op den duur weer kunnen scheuren. Dit hoeft niet te betekenen dat de schouderfunctie dan ook meteen achteruit gaat. Ik zie veel mensen met uitgebreid schouderpeesletsel die prima kunnen functioneren. Wel kan een nieuwe of groter wordende peesscheur tijdelijk tot toename van (nachtelijke) pijn leiden.

      Als je in staat bent de werkzaamheden zonder pijn en beperkingen uit te voeren dan zie ik voor nu geen problemen. Weet wel dat de schouderfunctie vanwege de peesscheur en slijtage in de toekomst kan verslechteren. Dat kan in maanden of jaren zijn en is moeilijk in te schatten.

      Het wordt wel lastig indien de peesscheuren groter worden of uitbreiden. Dit kan tot een verlies van schouder- en armkracht leiden. Dit hersteld helaas niet meer.

      Mocht je tocht twijfels blijven houden overleg dan even met je behandelend arts of orthopedisch chirurg.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Gezinus Oortwijn

    3 mei 2023 bij 14:02 Beantwoorden

    Heb een gescheurde pees rechter schouder ,heb 3 soorten pijnstillers wat redelijk helpt , nou krijg ik 12 mei 2023 een injectiespuit, ben bijna 60 jaar , operatie doen ze nog niet ,misschien wel helemaal niet , wat voor effect en hoelang ben je van de pijn af ,en moet ik medicijnen blijven gebruiken, wil graag weer werken , maar ben al 5 maand thuis ,geef eens een goede raad , alvast bedankt

    • Erik Versluis

      3 mei 2023 bij 21:28 Beantwoorden

      Goedenavond,

      Ten gevolge van een peesscheur kan er een ontstekingsreactie van de pezen en slijmbeurs ontstaan. Vaak wordt dit behandeld met medicijnen. Als dit geen effect heeft kan de volgende stap een injectie zijn.

      Een injectie heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen en kan, in tegenstelling tot medicatie, in pilvorm op de plek van aandacht toegediend worden. De werkingsduur is ongeveer 2 weken. De klachten kunnen daarna verminderen of zelfs verdwijnen.

      Ook kan het voorkomen dat de pijn weer terugkomt. Vaak kan fysiotherapie in combinatie met een injectie de schouderfunctie verbeteren. Dit laten wetenschappelijke studies ook zien. Er wordt dan wel aan termijnen van 9-12 maanden gedacht.

      Een operatie zou overwogen kunnen worden als er na 6-8 maanden geen verbetering optreedt.

      Mvg Erik Versluis

  • Ömer Tebir

    11 juni 2023 bij 22:57 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik had een paar maanden geleden een echo gemaakt aan mijn schouders wat blijkt dat ik een scheur in mijn schouder pees heb. Na een maand ging vrijwel al mijn pijn weg en het enige wat ik had gehoord van mijn dokter was als het niet pijn doet is er niks aan de hand. Dus ging ik vorige week weer krachttraining doen en nu doet het weer pijn, maar pijnlijker dan eerst. Ik ben zelf 17 jaar. Heeft u tips voor mij voor wat ik nu moet doen?

    • Erik Versluis

      12 juni 2023 bij 09:33 Beantwoorden

      Beste Ömer,

      Schouderpeesscheuren komen op jou leeftijd niet veel voor. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit ontstaan, om welke schouderpees het gaat en waar de echo gemaakt is. Als er echt sprake is van een peesscheur dan verwijs ik mensen van jouw leeftijd altijd door naar de orthopedisch chirurg.

      Ik adviseer je voor nu binnen de pijn te blijven trainen. Dit kun je doen door lichtere gewichten te gebruiken of minder ver boven je hoofd te belasten.

      Mvg Erik Versluis

  • Ömer Tebir

    13 juni 2023 bij 01:11 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik deed de incline dumbellpress oefening in de sportschool toen voelde ik een soort knak in mijn schouders. Ik had mijn klachten aan de fysio vertelt. Hij vertelde me dat hij niet precies wist wat er aan de hand was en verwees mij op om een echo te maken. Na mijn echo resultaten had ik het tegen de dokter vertelt, maar niet mijn fysio. Ik ga het vandaag aan mijn fysio vertellen. Want ik dacht dat het niet veel voorstelde omdat de pijn na een maand wel wegging niet wetende dat het erg was. Maar dus tot ik laatst weer bij krachttraining mijn schouder hoorde en eigenlijk recentelijk had opgezocht over schouderpeesscheuren weet ik het niet meer. Want de dokter tijdens mijn echo zei letterlijk ‘Er is een scheurtje bij je schouderpees’.

  • Tom Voskuijl

    12 juli 2023 bij 17:22 Beantwoorden

    Hallo Erik,
    Ruim twee weken geleden ben ik van de trap gevallen en daarbij ging de schouder uit de kom. Het is in ziekenhuis teruggezet en nu krijg ik fysiotherapie.
    De therapeut adviseerde mij om in ziekenhuis echo te maken om zeker te zijn dat er geen scheuren in rotator cuff zijn.
    Daar twijfel ik over. In rust heb ik weinig pijn en ‘s nachts ook weinig pijn. Arm zijwaarts heffen gaat redelijk, arm voorwaarts heffen lukt wel maar met pijn.. En er is een röntgenfoto gemaakt van de schouder en die zag er goed uit.
    Wat raadt u mij aan.
    Bij voorbaat dank voor uw reactie.
    Met vriendelijke groet,
    Tom Voskuijl

    • Erik Versluis

      14 juli 2023 bij 09:46 Beantwoorden

      Beste Tom,

      Vanaf 40 jaar wordt de kans op een peesscheur groter als de schouder uit de kom is gegaan.
      Op basis van je huidige klachten is moeilijk te bepalen of daar sprake van is. De huidige functiebeperkingen zijn in deze fase van je herstel, voor zover ik kan inschatten, normaal.

      Een echografisch onderzoek (ook veel schouderfysiotherapeuten doen dit) kan uitsluitsel geven. Wel is het zo dat in geval van een peesscheur over het algemeen een afwachtend beleid wordt aangehouden. Zeker als men boven de 50 jaar is en de schouderfunctie toeneemt. Op lange termijn zijn de resultaten namelijk gelijk aan die van een operatie.

      Ik maak altijd een echografische opname van de schouder en in geval van peesletsel bij jongere personen overleg ik met de orthopedisch chirurg.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Ineke bakker

    14 juli 2023 bij 15:48 Beantwoorden

    hallo Eric,
    Ik hoop dat je mij enig advies kan geven wanrt bij Echozorg in Amsterdam Noord hebben ze altijd haast en krijg je nooit duidelijk uitleg als je 2x iets vraagt worden ze al ongeduldig en korzelig,het gaat om het volgende:ik ben 75 jaar,altijd bezig in mijn tuin en nog behoorlijk sterk ,mijn beide schouders hebben een compleet afgescheurde rotatorcuff ik heb hiervan een zeurende pijn in mijn bovenarm,elleboog en bovenarm bij het bewegen van mijn armen knarst en kraakt het maar de pijn is dragelijk en ik probeer zoveel mogelijk te doen zonder mijn armen zwaar te belasten,wel bewegen en niet belasten,als de pijn erg wordt kan ik een injectie krijgen maar daar hou ik niet zo van maar nu mijn vraag:mijn rechterarm kan ik alle kanten op bewegen wel met de nodige pijn maar ik heb geen belemmeringen,de linkerarm kan ik gek genoeg niet zijwaarts bewegen wel als ik mijn elleboog optil en dan zijwaarts en niet als ik mijn elleboog tegen mijn zij houd kan ik mijn arm met geen mogelijkheid zijwaarts buigen er zit geen beweging in of er een klem op staat,hoe kan dit en is hier iets aan te doen?vr.groeten
    ineke bakker

    • Erik Versluis

      17 juli 2023 bij 15:41 Beantwoorden

      Beste Ineke,

      Dit krachtverlies kan veroorzaakt worden door de gescheurde rotator cuff. Het is mogelijk dat deze scheur wat uitgebreider is dan de rechter arm. Als de beweging pijnlijk is dan kan dit ook een aandeel in het krachtverlies hebben. Als de pijn vermindert dan zou er verbetering in de heffunctie moeten optreden.

      Ik verwacht geen blokkade in de schouder. Maar om een duidelijk beeld te krijgen zou de schouder toch even onderzocht moeten worden. Vaak kan met gerichte oefeningen/mobilisaties de schouderfunctie weer verbeteren.

      Mogelijk zouden deze oefeningen je schouderfunctie op gang kunnen helpen:

      https://youtu.be/E8tIA_xTSbo

      https://youtu.be/gSS9bvhIBxE

      Mvg Erik Versluis

  • Wil v Holland

    10 augustus 2023 bij 09:53 Beantwoorden

    Ik heb een spier in mijn schouder gescheurd door slijtage cg ouderdom , is zwemmen goed.
    Ik heb 10 dagen geleden injectie gehad en heb sterke medicatie n,l oxycodon.
    Maar nu word toch de pijn weer erger.
    Ik zwom altijd 4 x per week rustige baantjes

    • Erik Versluis

      10 augustus 2023 bij 13:23 Beantwoorden

      Beste Wil,

      Je informatie is te beperkt om een gericht oordeel en advies te kunnen geven. Een peesscheur kan veel klachten geven, zeker als deze zich uitbreidt. Een injectie kan (tijdelijk) verlichting bieden.

      Herstel van pijnklachten kan wel enige weken duren. Oxycodon is een zware pijnstiller maar grijpt onvoldoende aan op het ontstekingsproces in de schouder. Zwemmen is een goede bewegingsactiviteit maar is onder de huidige omstandigheden te belastend voor je schouder, denk ik.

      Probeer de arm en schouder wel te blijven bewegen maar doe dit indien mogelijk binnen de pijngrens en onder schouderniveau.

      Mocht je dit (nog) niet gedaan hebben dan adviseer ik een afspraak bij een fysiotherapeut te maken.

      Veel succes,

      Mvg Erik Versluis

  • Wil v Holland

    10 augustus 2023 bij 21:26 Beantwoorden

    Dank voor uw antwoord
    Therapie heeft me wat oefeningen gegeven, maar kon verder ook niks doen.
    Ik heb vanmorgen een kwartier gezwommen en verga nu van de pijnondanks extra oxicodon.
    Morgen maar weer overleggen met mijn huisarts.
    Deze pijni is niet te harden, constant hevige pijnscheuten van schouder naar hand.

  • Ria Peters

    13 oktober 2023 bij 15:09 Beantwoorden

    Beste Eric,

    Ben een vrouw van 72 jaar en recent dmv een echo is er een gescheurde pees in mijn schouder geconstateerd.
    De supraspinatuspees wordt echografisch niet meer teruggevonden. Beeld van volle diktescheur met retractie van de uiteinden.
    Huisarts adviseert om met de fysiotherapie door te gaan, ik heb er inmiddels 5 gehad. De fysiotherapeute geeft aan dat het nu belangrijk is om de andere pezen sterker te krijgen?
    Mijn klachten bestaan uit last van schouder en nek en de laatste maanden begon ik last van mijn rechterarm te krijgen. Volgens fysiotherapeute zit bij mij het schoudergedeelte aan beide kanten vast en zij doet haar best om dit bij elke behandeling losser te krijgen.
    Ik kan mijn rechterarm gewoon gebruiken maar heb regelmatig een zeurend gevoel door de hele arm heen vooral als ik rustig zit . Ik vind het lastig om dat wat ik voel te omschrijven.
    Geen ondraaglijke pijn maar ik zit wel met heel veel vragen en wie kan mij daar het beste antwoord op geven? De fysiotherapeute, huisarts of de orthopedisch chirurg? Wat mag ik wel doen en wat niet, bij alles wat ik doe komt die vraag naar boven met het gevolg dat ik er 24 uur mee bezig ben! In de tuin werken, stofzuigen, ramen wassen etc etc. Hoop dat u mij al enige antwoorden kunt geven?

    • Erik Versluis

      15 oktober 2023 bij 12:15 Beantwoorden

      Beste Ria,

      Peesscheuren in de schouder komen op latere leeftijd veel voor. Door een trauma of overbelasting van de schouder kan een bestaande scheur groter worden. Dit leidt tot een periode van (nachtelijke) pijn. Dit kan zowel in rust als bij activiteiten zijn.

      Bij een scheur van de Supraspinatus kunnen de overige aangrenzende pezen de schouderfunctie in stand houden. Dat werkingsmechanisme heb ik in het artikel beschreven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je schouderfunctie gaat verslechteren.

      Ik weet niet wat de collega bedoelt met een vastzittend schoudergedeelte Als je schouder daadwerkelijk is verstijfd dan zou daar eerst de focus van de therapie op gelegd moeten worden.

      Ik adviseer mensen te blijven bewegen binnen de pijngrenzen. In de praktijk zijn dit voornamelijk de armbewegingen onder schouderniveau. Rustig in de tuin of huishouding werken zou mogelijk kunnen zijn.

      Bij aanhoudenden pijn kan een pijn-en ontstekingsremmend injectie overwogen worden. Dit kan door de huisarts of orthopeed gedaan worden. Ik verwacht dat jouw behandelend fysiotherapeut de meeste vragen zou kunnen beantwoorden.

      Via onderstaande link tref je een aantal oefeningen die je momenteel zou kunnen doen. Mochten deze je makkelijk afgaan dan zou je door kunnen gaan naar de oefeningen uit fase 2.

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-gescheurde-schouderpees/

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Chantal Van Zaelen

    8 november 2023 bij 13:43 Beantwoorden

    Dag Eric
    Omwille van pijn in de bovenarm heb ik 2× een infiltratie met cortisone gekregen,waarna de pijn opmerkelijk beter was. Maar bij terugkerende pijn,werd een RX en echo genomen van mijn rechterschouder. Conclusie: -ligamentaire en capsulaire opzetting acromioclaviculair.
    -tendiopathie van de distale subscapularis-en infraspinatuspees,zonder geassocieerde rotar cuff scheur
    -tekens van chronische tendiopathie van de distale supraspinatuspees
    – focale volledige diktescheur in de centrale vezels van 17mm×18mm

    Ik ben 65 jaar.

    Mijn vraag: is hier een operatie strikt noodzakelijk?
    De pijn is niet overheersend,enkel soms ’s nachts en bij bepaalde bewegingen.

    Alvast dank voor uw advies
    Met vriendelijke groeten

    Chantal Van Zaelen

    • Erik Versluis

      9 november 2023 bij 08:16 Beantwoorden

      Beste Chantal.

      De echografische bevindingen zijn op jouw leeftijd geen bijzonderheid. Deze komen veel voor, ook bij leeftijdsgenoten zonder klachten.

      Een volledige dikte scheur van een pees klinkt dramatisch maar de overige schouderpezen en spieren kunnen dit prima opvangen.

      Nachtelijke pijn komt veel voor maar zal op termijn hoogstwaarschijnlijk verminderen. Een operatie zie ik dus niet als strikt noodzakelijk. Veel belangrijker is dat de schouderfunctie op niveau is en blijft.

      Mvg Erik Versluis

  • Chantal Van Zaelen

    9 november 2023 bij 09:12 Beantwoorden

    Hartelijk dank voor uw reactie,het is een hele geruststelling. Ik heb nog 1 vraag:is fysiotherapie
    dan aangewezen om de schouderfunktie op niveau te laten functioneren? Omdat hier sprake is van chronische tendiopathie,kunnen er misschien nog meer scheuren komen?
    Met vriendelijke groeten

    • Erik Versluis

      13 november 2023 bij 10:17 Beantwoorden

      Beste Chantal,

      Bij tendinopathie (irritatie van de pezen) is het belangrijk deze te oefenen. Zo blijven de pezen op conditie en kan de spierfunctie verbeteren. Dit leidt op termijn tot een betere schouderfunctie.

      Je hoeft niet bang te zijn dat er door de oefeningen nieuwe peesscheuren ontstaan. Een fysiotherapeut kan je adviseren in het soort oefeningen.

      Op mijn website staan een aantal voorbeeld oefeningen variërend van licht, bv bij pijn (fase 1) tot wat zwaarder (fase 2 en 3)

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-bij-slijmbeurs-of-peesontsteking-schouder/

      Mogelijk heb je hier wat aan.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Marijke v kilsdonk

    23 november 2023 bij 22:36 Beantwoorden

    Hallo Erik,

    Ik ben 36 jaar en heb 5 maanden geleden tijdens een pike push up mijn schouder geblesseerd. Ik voelde iets knappen. Na vooral pijnklachten in de nacht besloten naar de fysio te gaan.
    Bij de fysio geweest en het behandeld als een overbelaste pees. Maar de pijn bleef. Toch een echo laten maken de supraspinatus is ingescheurd.
    Wat is nu het advies. Wel sporten / niet sporten (Crossfit). Hoe kan ik het herstel bevorder. Wil graag weer terug op niveau gaan sporten,

    Groeten,
    Marijke

    • Erik Versluis

      27 november 2023 bij 14:48 Beantwoorden

      Beste Marijke,

      Over het algemeen houdt men bij een peesscheur van de Supraspintus een afwachtend beleid aan. Functioneel herstel van de schouder treedt over het algemeen binnen 6-9 maanden op. Je mag je schouder blijven trainen maar ik zou de hefoefeningen nalaten. Deze kun je vervangen door duwvormen zoals de dumbell-, barbell-, en shoulderpress, Deze zijn minder belastend voor je schouderpezen.

      Mogelijk zou je het tempo van de oefeningen even moeten verminderen.

      Ik hoop dat je met deze info verder kunt.

      Veel succes.

      Gr Erik Versluis

  • Jacqueline Hogeboom

    12 december 2023 bij 00:56 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik heb ruim een jaar geleden een ruptuur van de bicepspees (femoris)) insertie ter hoogte van de fibula opgelopen. De orthopeed wil niet opereren.. Te groot risico op complicaties.. En misschien vanwege mijn leeftijd (55) Ik weet dit sinds kort. De pees zal niet meer herstellen. Kan je nog wel met fysio de bewegingsbeperking verbeteren? En dat de andere spieren en pezen het overnemen. Zodat ik in de toekomst toch weer redelijk kan sporten. Heb wel fysio gehad, maar niet het juiste behandelplan gekregen. Ze dachten aan een popliteusscheur. eventueel met een buitenbandscheur..

    Groetjes

    Jacqueline

    • Erik Versluis

      12 december 2023 bij 21:20 Beantwoorden

      Beste Jacqueline,

      Je hebt je vraag gesteld over een spierblessure in het bovenbeen. Ik heb in dit topic echter de peetletsels van de schouder besproken. Deze zijn niet te vergelijk met peesblessures in de benen.

      Een scheur van de biceps femoris (hamstringpees over de knie) is zeldzaam en is meestal het gevolg van hoog energetische trauma’s. Daar vallen de scheur van de buitenband en Popliteuspees (spier diep in de knieholte) ook onder. Ik neem aan dat met behulp van een MRI de diagnose is gesteld.

      Ik weet niet wat je precies bedoelt met ‘bewegingsbeperking’ Als dit een beperking van de strek- en buigfunctie betreft dan kan deze zeker verbeteren. De functie van de bicepspees is de knie te buigen en te strekken als de voet op de grond staat. Deze functie zal verminderen als de pees gescheurd is.

      Nu zijn er nog meer spieren die deze functie hebben en kunnen het verlies van functie deels compenseren. Ik verwacht wel dat je weer op redelijk niveau kan sporten, de mate wordt wel bepaald door de tak van sport.

      Spelssporten zullen vermoedelijk wat beter uitvoerbaar zijn dan explosieve sporten, zoals hoogspringen en spring- sprintnummers bij atletiek.

      Ik hoop dat je met deze info verder kunt.

      Erik Versluis

  • Jacqueline Hogeboom

    13 december 2023 bij 23:59 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Hartelijk dank voor de informatie.
    Het klopt dat er een groot energetisch trauma heeft plaats gevonden. Ik heb een skiongeluk gehad. Ik had eerst een scheurtje in mijn Tibiaplateau. Moest daardoor veel rust houden. Na mijn genezing mocht ik weer belasten en kreeg al snel daarna een complicatie. Wat ik al dacht er was meer aan de hand. . Nu na bijna 2 jaar met een 4e MRi de juiste diagnose. Sporten wil nog niet echt lukken, heb nog te veel klachten. Als ik het juiste behandelplan krijg met goede oefeningen kan het dan nog na 2 jaar verbeteren?

  • Chantal Van Zaelen

    26 december 2023 bij 12:56 Beantwoorden

    Dag Eric
    Op 8 en 9 november 2023 vroeg ik uw advies inzake de diagnose van de RX en echo van mijn rechterschouder.
    Uw antwoord kwam snel en was heel duidelijk,waarvoor mijn dank.
    Ik wou u nog graag één vraag stellen: ik was op 12 december 2023 op consultatie bij de orthopedist,die,na het lezen van het verslag,enkele testen deed. De resultaten waren bevredigend. Op mijn vraag waarom ik toch nog(vrij) veel pijn ervaar in mijn schouder met uitstraling naar mijn kaak oor en nek, is dit volgens hem het gevolg van de aandoeningen die te zien zijn op de RX en echo.
    Ook spreekt hij in zijn verslag van ” een cuff scheur met grote osteophyt ant acromion”
    Dit stond niet in het verslag van de radioloog.
    Mag ik u vragen wat u over dit alles denkt?
    Alvast mijn hartelijke oprechte dank
    Chantal Van Zaelen

    • Erik Versluis

      27 december 2023 bij 12:54 Beantwoorden

      Beste Chantal,

      Met een cuff scheur bedoelt hij een scheur van 1 van de schouderpezen, in jouw geval de Supraspinatus. Zoals ik eerder schreef hoeft dit geen gevolgen voor de schouderfunctie te hebben. Dit verklaart mogelijk wel waarom je nog pijn hebt.

      Een osteofyt aan het acromion is een botuitstulpinkje. Dit zien we steeds vaker naarmate we ouder worden. Vroeger dacht men dat dit tot peesontstekingen kon leiden. De praktijk heeft geleerd dat dit niet zo is. Dit heeft in het algemeen dus geen gevolgen voor de schouderfunctie.

      Als met al dus geen bevindingen waar je je zorgen om hoeft te maken.

      Mvg Erik Versluis

  • Hans van Lieshoud

    3 maart 2024 bij 19:49 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik heb onlangs een mri van de l schouder laten maken, blijkt: supraspinatuspees: incomplete full thickness scheur van 10-15 mm. Ontstaan in september 2023 bij een val. Orthopeed heeft lichte voorkeur voor het conservatieve traject.
    Rechter schouder laat op de echo een vergelijkbaar beeld zien. (niet duidelijk of dat door de val komt)

    Ik heb de nodige artikelen gelezen over operaties en zie dat daar nogal wat risico’s aan vast zitten… zoals blijvende pijnklachten, stijfheid kans op herscheuren. Op zich behalve de weken na de val heb ik niet zoveel last, wel wat bij zijwaarts bewegen en achter de rug.
    Ik heb echter nu wat meer last;sinds ik deltoid-oefeningen van de fysiotherapeut heb gekregen (doe dat nu ruim een week), op mobieltje, verder geen begeleiding.

    IK ben 69 en best nog actief, doe tafeltennis.
    Ik moet binnenkort (binnen 2 maanden) ook een andere ingrijpende behandeling aangaan, die ivm een eventuele schouderoperatie uitgesteld kan worden.
    Heb dus eigenlijk geen tijd om te kijken of het alternatieve traject verder vruchten afwerpt. Sta nu wel op de rol 15 maart voor schouderoperatie.

    Wat zou uw advies zijn, wel opereren of gewoon maar het alternatieve treject doorlopen.

    Alvast bedankt

    Hans

    • Erik Versluis

      4 maart 2024 bij 13:55 Beantwoorden

      Beste Hans,

      Recente wetenschappelijke studies laten zien dat traumatische- en niet traumatische peesscheuren in de schouder met een conservatief beleid (fysiotherapie, medicatie) behandeld kunnen worden. Zeker in geval van de scheuren van de Supraspinatuspees.

      Een operatie zou overwogen kunnen worden als de pijnklachten op de lange termijn niet verminderen en de schouderfunctie niet op gang komt. Ik ben van mening dat als de klachten verergeren door een oefening, deze eerst aangepast moeten worden. Er zijn namelijk genoeg alternatieve oefeningen uit te voeren die hetzelfde doel hebben.

      Recente EMG studies (hiermee kan de mate van pees- en spierbelasting worden gemeten) laten zien dat Deltoideus oefeningen met (bijna) gestrekte arm een zware belasting voor een gescheurde schouderpees zijn.
      Bij zogenaamde gesloten keten oefeningen (hierbij is de hand op een vast punt gefixeerd) is deze belasting veel minder. Mogelijk zou je in de training hier het accent nog op kunnen leggen?

      Zie oef 4,5, en 6 via onderstaande link.

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-gescheurde-schouderpees/

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Hans van lieshoud

    4 maart 2024 bij 14:53 Beantwoorden

    Beste Erik, dank voor je uitgebreide antwoord.

    waar k eigenlijk bang voor ben is dat ik over een jaar of 4, a 5 kracht in mijn arm ga verliezen en ik beperkt ga worden in mijn activiteiten. want feit is dat de pees blijft scheuren, zo lees ik uit onderzoeken.
    maar kun je misschien een inschatting geven wat mijn vooruitzichten zijn op langere termijn met het conservatieve traject. En wat als de intraspinatuspees volledig scheurt.

    • Erik Versluis

      5 maart 2024 bij 14:26 Beantwoorden

      Beste Hans,

      Dit is moeilijk te zeggen en kijken in een glazen bol De grootte van de peesscheur(en) zegt namelijk niet altijd wat over de schouderfunctie. In mijn praktijk kom ik oude mensen tegen met uitgebreide peesscheuren die een relatief goed functionerende schouder hebben. Intact pezen en spieren kunnen in dat geval het verlies aan functie compenseren. Dit geldt dus ook bij een volledige scheur van de Infraspinatuspees.

      Een operatie zou de kans op verder scheuren mogelijk iets verkleinen maar biedt geen zekerheid.

      Ook operatief herstelde peesscheuren kunnen op termijn opnieuw scheuren. De kwaliteit (sterkte) van onze pezen neemt naarmate we ouder worden namelijk af.

      Mvg Erik Versluis

  • Hans van lieshoud

    5 maart 2024 bij 15:05 Beantwoorden

    hoi Eric,

    helder verhaal. ik heb de operatie inmiddels moeten afblazen ivm een andere dringend noodzakelijke behandeling.
    dus de keus is voor mij gemaakt.

    bedankt voor je snelle en fijne reactie.

    vriendelijje groet

    hans

  • Rolande Kempenaar

    10 maart 2024 bij 21:11 Beantwoorden

    Beste Hans,
    Bij mij is vorige week een partiële ruptuur in de subscapularispees via echoscopie gezien. Tevens spoortje vocht in het verloop van de bursa.
    Advies is om fysiotherapie traject in te gaan. Ik heb er vrij veel pijn aan met name ‘s nachts!
    Wat mij niet duidelijk is, is dat er overal staat dat een ruptuur van een pees niet meer hersteld. Wat is dan nut van de FT? Er is nl gezegd dat ik onbelaste oefeningen mag doen. Waarom zijn ze ook terughoudend met een injectie in de schouder?
    Ik ben een verder gezonde, actieve vrouw van 64 jaar.

    • Erik Versluis

      11 maart 2024 bij 10:12 Beantwoorden

      Een scheur(tje) van de schouderpees herstelt inderdaad niet. Dit hoeft overigens geen gevolgen voor de schouderfunctie te hebben.
      In de schouder bevindingen zich meerdere pezen en spieren die de verminderde functie van de beschadigde pees ondersteunen.

      Een scheurtje in de subscapularispees zou dus geen gevolgen voor de schouderfunctie moeten hebben. In vergelijking met de andere schouderpezen is deze pees ook een stuk sterker.

      Een injectie kan bij slijmbeursontsteking de pijnklachten (tijdelijk) verminderen. Het dempt de irritatie maar doet verder niets met het herstel. Vandaar dat veel artsen de voorkeur hebben voor een afwachtend beleid met fysiotherapie. In tegenstelling tot wat velen beweren heeft een cortisonen injectie geen schadelijke gevolgen. Hier is alleen sprake van bij veelvuldige toediening.

      Bij een peesaandoening kan afname van pijn en herstel van functie enige weken tot maanden duren. Dit vraagt dus wat geduld.

      Mvg Erik Versluis

  • linda van ransbeeck

    19 maart 2024 bij 17:21 Beantwoorden

    Beste,
    7 jaar geleden geopereerd volledige scheur rechts van de rotator cuff. slijtage
    Links was er een scheur van 3 cm, deze kan ik nog bewegen en heb hier nog kracht in.
    In december heb ik een ct artho laten uitvoeren van mijn rechterschouder en de mening van de 2 chirurgen zijn verschillend. Ik ben 57 jaar en werkt deels operationeel en deels administratieve taken. Kracht heb ik niet, kan met moeite een pot confiuur openen en bewegen gaat tot een hoek van30%, hoger gaat niet meer. Moeilijk slapen rechter kant en dagelijks pijn.
    Status na tenodese van het caput longum van de bicepspees.
    – Gave aflijning van de subscapularis
    – Zeer belangrijke fraying van de supraspinatus, flinterdun,bijzonder onregelmatig afgelijnd het residueel pees peesblad. Zeer brede gap t.h.v. het posterieure rotatoren interval (2 cm) met contrastlekkage naar neo bursa
    – Zeer belangrijke lipomateuze involutie van de supra spinatus spierbuik en in mindere mate infraspinatus.
    – Behouden troficiteit van de teres minor.
    – Belangrijke fraying / inscheuring van de deltoideus welke t.h.v. het centrale derde flinterdun voorkomt
    – AC-artrose
    – Kraakbeenverlied op het caput van de humerus.
    – Tevens kraakbeen verlies op het bovenste glenoïd
    dit verslag heb ik gekregen, Er is me voorgesteld voor het plaatsen van een omgekeerde schouderprothese maar ben hiervoor nog te jong,
    welke raad kan je me geven

    • Erik Versluis

      20 maart 2024 bij 09:35 Beantwoorden

      Beste Linda,

      Waarover verschillen de chirurgen van mening over? Als ik je verhaal zo lees is de spier-pees conditie van je rechter schouder slecht. Het opgetreden functieverlies van je schouder is mogelijk voor een deel met fysiotherapie ter verbeteren. Hier dient dan wel aantal maanden de tijd voor worden genomen. Soms kunnen injecties de pijnklachten ook voor een periode verminderen.

      Als afwachten en oefeningen op termijn niet tot verbetering leidt dan zie ik ook geen alternatief voor een omgekeerde schouderprothese.

      Mvg Erik Versluis

  • Bert Menu

    25 april 2024 bij 15:44 Beantwoorden

    Beste,

    Tijdens het uitvoeren van mijn hobby (snooker) ondervind ik last van pijn in mijn linkerschouder doordat ik met zeer gestrekte linkerarm over de snooker tafel wordt gebogen.
    In de loop van december vorig jaar onderging ik een rx en een echo.
    De diagnose luidt als volgt : Tendinose van de supraspinatuspees met een kleine volledig diktescheur distaal in het posterieure deel van de pees, met voorachterwaartse doormeter van 8 mm en een lengte tot 7 mm. Onregelmatig afgelijnd tuberculum majus op niveau van de scheur. Geen hydrops. Geen bursitis subdeltoides. Normale troficiteit van de cuff. Minimale omartrose. Normaal AC-gewricht. Geen wekedelencalcificaties.
    Er werd kinesitherapie voorgeschreven en ik mocht mijn hobby verder uitoefenen.
    Ik ondervind echter niet veel beterschap met de kine oefeningen.
    Graag had ik uw mening vernomen of ik een infiltratie moet laten plaatsen ofwel ik een operatie moet overwegen.
    Ik ben 65 jaar en kan mijn linkerarm anders nog goed bewegen. Het zou heel hard aankomen zo ik mijn hobby niet meer kunnen uitoefenen.
    Dank bij voorbaat voor uw gewaardeerd advies.
    Met vriendelijke groet,

    Bert Menu

    • Erik Versluis

      25 april 2024 bij 20:48 Beantwoorden

      Beste Bert,

      Peesscheuren zoals bij jou geconstateerd komen op latere leeftijd veel voor. Soms ontstaan deze geleidelijk, soms acuut door overbelasting of een val. Scheuren van de supraspinatuspees hoeven op termijn geen problemen te geven. Hersteloperaties doen men dan ook niet vaak.

      Toename van pijn kan komen door een bijkomende slijmbeursontsteking of een recente scheur welke in omvang toeneemt. In deze fase is het verstandig binnen de pijn en onder schouderniveau te blijven bewegen. Ik kan mij goed voorstellen dat het strekken van je arm op de snookertafel pijnlijk is. Deze beweging staat gelijk aan het volledig omhoog brengen van je arm in staande positie. Dit zal vermoedelijk ook pijn veroorzaken.

      Mochten de oefeningen niet werken en de pijn op termijn hinderlijk aanwezig blijven, dan kan een injectie nabij de slijmbeurs voor pijnafname kunnen zorgen. Dit kan voor lange- maar ook slechts korte tijd werken. Herstel van schouderfunctie en afname van pijn kan soms maanden duren.

      Ik verwacht overigens niet dat je je hobby definitief moet staken.

      Mvg Erik Versluis

  • André Smolders

    6 mei 2024 bij 17:23 Beantwoorden

    Beste
    Ik ben 65 jaar en had onlangs een echo en RX van mijn linker schouder omwille van een pijnlijke schouder en nek.
    Conclusie: ruptuur van de supraspinatuspees met belangrijke retractie.
    Lipomateuze atrofie van de spierbuik.
    Tendinose van de infraspinatuspees.
    Milde AC artrose met opzetting van het kapsel.
    Milde bursitis subacromialis/ subdeltoidea.
    Beginnende omartrose.

    De orthopedist is van mening dat een operatie hier niet aangewezen is,maar wel fysiotherapie.
    De oefeningen zouden de soms hevige pijn in mijn schouder en nek op termijn kunnen verminderen.
    Ook overweegt hij een cortisone infiltratie,indien de pijn te hevig is.
    Mag ik u vragen wat uw mening is?
    Is de pijn,die zich vooral situeert in schouder en nek te verklaren door de toestand van de schouder?
    Met dank en vriendelijke groeten.
    André.

    • Erik Versluis

      8 mei 2024 bij 10:13 Beantwoorden

      Beste Andre,

      Ik vermoed dat je nek- en schouderpijn verband houden met je schouderklachten. De klachten kunnen ook hun oorsprong hebben in de nek, maar in dat geval zijn de schouder- en armbewegingen zonder pijn uitvoerbaar. Het bewegen van de nek moet in dat geval de herkenbare klachten kunnen uitlokken.

      De echo bevindingen zijn niet verassend hoor. Deze worden vaak geconstateerd bij mannen en vrouwen van jouw leeftijd en ouder.
      Mocht je niet gevallen zijn dan kunnen de pijnklachten het gevolg zijn van een groter wordende degeneratieve peesscheur (door leeftijd). Dit kan tot een periode van toenemende klachten leiden.

      Operaties hebben geen toegevoegde waarde, dit laten recente studies namelijk zien. We weten dat de schouderfunctie met een afwachtend beleid in combinatie met oefeningen weer goed kan herstellen.

      Als de pijnklachten het oefenen belemmeren of hinderlijk aanwezig blijven dan kan een injectie helpen. Dit kan dus van ondersteundende waarde zijn. Ik zou eerst even afwachten of de oefeningen een positief effect op je pijnklachten kunnen hebben.

      Sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Kim Verbruggen

    20 juni 2024 bij 06:59 Beantwoorden

    Beste Erik

    Mijn oma (84jaar) is gisteren gevallen. Ze kan haar arm bijna niet meer bewegen en is naar het ziekenhuis geweest. Wanneer ze haar arm stil houdt, valt de pijn mee zei ze.

    Daar zeggen ze dat de pees gescheurd is en opereren niet wordt gedaan bij mensen ouder dan 70.

    Wat kan ze best doen?
    Onmiddellijk een fysiotherapeut contacteren ?
    Proberen de schouder ( binnen de mate dat het mogelijk is door de pijn) toch een beetje in beweging houden of beter totale rust de eerste dagen?

    Alvast bedankt voor uw advies.

    • Erik Versluis

      20 juni 2024 bij 09:32 Beantwoorden

      Beste Kim,

      Op jouw oma’s leeftijd komen één of meerdere peescheuren in de schouder (ook zonder trauma) veel voor. Dit is gerelateerd aan de leeftijd en behoeft op de eerste hulp dan ook geen aandacht.

      Breuken moeten wel worden uitgesloten, maar ik verwacht dat er een röntgenfoto is gemaakt.

      Het is goed de arm binnen de pijn te blijven bewegen. Dit kan door bv denkbeeldig in een pan soep te roeren. Dit kan links- en rechtsom. Indien de pijn dit toestaat kunnen de bewegingen groter gemaakt worden.
      De komende weken zou de armfunctie dan weer geleidelijk op gang moeten komen.

      Mocht dit, ondanks minder of aanwezige pijn niet zo zijn, dan is er een kans dat de mogelijk bestaande peessscheuren door de val groter zijn geworden. De schouderspieren zijn in dat geval niet meer in staat de arm te heffen.
      Bij ernstig en blijvend functieverlies kan men dan alleen nog een schouderprothese plaatsen. Of dit gedaan kan en mag worden is afhankelijk van veel factoren.

      Een gespecialiseerd schouderfysiotherapie zou wel een inschatting over de toestand van je oma’s schouder en de vooruitzichten kunnen maken. Mochten jullie twijfels houden dan adviseer ik je een consult af te spreken.
      Via onderstaande link tref je veel praktijken fysiotherapie met schouderspecialisatie.

      https://www.schoudernetwerk.nl

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Bahadir

    27 juni 2024 bij 21:12 Beantwoorden

    Hallo, ik ben 24 jaar oud en afgelopen zaterdag viel ik ongelukkig op mijn schouder tijdens een voetbalwedstrijd.
    Ben naar de spoed gegaan en werd verteld dat ik een scheur had in mijn schouder en dit opgelost kan worden met een fysio.
    Wegens drukte bij fysio is mijn afspraak over 2 weken.
    Heeft u enig idee of ik al paar oefeningen kan uitvoeren om de schouder heen de versterken.

    Alvast bedankt

    • Erik Versluis

      28 juni 2024 bij 11:13 Beantwoorden

      Beste Bahadi,

      Een scheur in de schouder is voor mij een onduidelijke diagnose. Een scheur kan namelijk in het bot, spier of pees zitten.

      Is de scheur bijvoorbeeld met een röntgenfoto gezien? Dan zou het in het bot kunnen zijn. Een pees- of spierscheur in de schouder kan met echografie worden beoordeelt. De kans daarop is, gezien je nog jonge leeftijd, wel heel klein.

      Je kunt je arm/schouder binnen de pijn bewegen. Via onderstaande link zie je oefeningen die niet te belastend voor je schouder zijn. Je zou deze alvast kunnen doen.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-gescheurde-schouderpees/

  • John kelleners

    7 augustus 2024 bij 23:39 Beantwoorden

    hallo ben 52 jaar en heb al 2 maanden blijkt nu een volledig subscapularis ruptuur te hebben.
    wat is het herstel en moet er geopereerd worden want de slijmbeurs word geïrriteerd bij verschillende bewegingen en heb geen kracht om auto te rijden of te fietsen

  • Alex Schreurs

    10 september 2024 bij 21:42 Beantwoorden

    Goededag,

    Ik ben 61,5 jaar oud. dik 2 jaar geleden zijn er 2 cuffrupturen ontstaan in mijn schouder. Ik heb heb prednisolon verleden ivm astmatische klachten ( 7 -8 jr lang 20-30 mg p/dag), waardoor de kwaliteit van mijn pezen en spieren aangetast werdt uiteraard. Ik sta op de wachtlijst voor een operatie om de pezen weer te herstellen, maar volgens mij is de uitvoerend chirurg de enigste die op een goede afloop rekent. Mijn fisio, huisarts, bedrifsfisio en bedrijfs arts geloven hier niet in, en zien meer in een decomprimerende operatie om de pijn te verzachten en aansluitend met fisio mijn kracht en mobiliteit weer enigszins terug te laten keren. Wat is uw mening?

    Groet, Alex.

    • Erik Versluis

      12 september 2024 bij 09:35 Beantwoorden

      Beste Alex,

      Moeilijk om hier op afstand een antwoord op te geven. Wat ik wel weet is dat er geen tot onvoldoende bewijs is voor decomprimerende operaties. Dit is de reden dat deze operatie steeds minder worden uitgevoerd.

      Het ontstaan van cuff rupturen boven de 60 jaar komt veel voor (50% van de populatie).Leeftijd speelt dus een grote rol in het ontstaan van cuff rupturen, en dit gaat vaak zonder symptomen gepaard.
      Het hoeft dan ook niet te betekenen dat je schouderfunctie drastisch zal verminderen.

      Prednison zal wel een negatieve invloed op de kwaliteit van de pees hebben gehad, waardoor de kans op een nieuwe scheur na hechting groter is.
      Dit, en de kans dat verder scheuren je schouderfunctie verder kan doen verslechteren kan een motivatie van de chirurg zijn om te opereren.

      Ik vind overigens wel dat als je bedrijfsarts en fysiotherapeut een andere mening zijn toebedeeld, zij dit samen met jou en je behandelend chirurg moeten bespreken. Dan zou vanuit ieders visie en expertise de voor- en nadelen van een operatie besproken kunnen worden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Mascha Kampman

    9 december 2024 bij 12:33 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Vorig jaar van okt 23 t/m april 24 wegens schouderprobleem bij fysio gelopen; overbelasting door verkeerde werkhouding, het zat vast, na massages, dry needling en veel oefeningen ging het goed, dus gestopt met behandeling. Ik ben vrij sportief 46 jaar en ben toen weer begonnen met MTB en hardlopen.
    Sinds eind augustus heb ik weer last van mijn rechterschouder; zeurende pijn, geen krachtverlies, vooral last van uitstraling naar rechter elleboog en vingers. Eind september naar fysiotherapeut geweest; geen beperking in beweging dit keer, wel verlies van spierkracht, dus gestart met 4 oefeningen en vanwege achterblijven van resultaat weer dry needling toegepast. Na laatste behandeling van 5 weken geleden veel meer pijn, kan niet op schouder slapen, pijn in rust, ik weet niet goed wanneer ik mijn arm echt ontspannen heb. Ik doe de oefeningen tot pijngrens, niet hoger of zwaarder en niet boven 90 graden. Toch voor check naar huisarts geweest en echo laten maken; gering ruptuurtje articulaire zijde supraspinatuspees, verder alles oke. Sinds 2 weken slik ik constant paracetamol voor de constante zeurende pijn. Weet niet meer wat wel of niet te doen, heb het gevoel dat ik steeds minder pijnvrij kan doen en de lichte verbeteringen die ik opmerk zijn zeer wisselend van dag tot dag. Ben bang dat het eerder achteruit dan vooruit gaat. Ik ben docent beeldende vormgeving en werk veel achter de laptop, wat dus ook veel overlast geeft.
    Wat raad u mij aan om nu te doen? Meer rust of oefeningen wel blijven doen?

    Met vriendelijke groet, Mascha

    • Erik Versluis

      10 december 2024 bij 13:10 Beantwoorden

      Beste Macha,

      Dit type schouderklachten herstellen op termijn het beste met gedoseerde oefeningen. Deze mogen echter geen napijn geven. Actieve hefoefeningen pas ik in deze fase niet toe. Het is van afstand moeilijk om een beeld te krijgen van de je schouderfunctie, maar het is goed je schouderbeweeglijkheid te blijven bewaken. Het komt voor dat de schouder geleidelijk aan gaat verstijven, wat tot een frozen shoulder kan leiden. Dit gaat in het begin vaak gepaard met toenemende en aanhoudende pijn.

      Probeer zover mogelijk bij je werk je houding af te wisselen of geregeld even opstaan. Kortdurend een andere activiteit doen kan een gunstig effect op de pijnklachten hebben.
      Dit geldt ook voor het doen van zogenaamde ‘isometrische oefeningen’, waarbij je schouderspier(en) aanspant zonder dat er beweging plaatsvindt. Het aanspannen dient 15-20 sec te duren en mag een paar keer herhaald worden in diverse posities. Je fysiotherapeut kan je daar bij adviseren.

      Veel sterkte,

      Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top