Herstel na een schouderprothese

Schouderprothese fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd: 19 januari 2020
⏱ leestijd: 10 minuten

Herstel na schouder-prothese

Net als de knie en heup kan ook ons schoudergewricht vervangen worden door een kunstgewricht.

Een schouderprothese kan nodig zijn bij aanhoudende pijn en functieverlies door onherstelbaar peesletsel, een schouderbreuk of artrose.

Het herstel wordt bepaald door de kwaliteit van de revalidatie en het type schouderprothese.

In dit artikel lees je alles over de schouderprothese, herstel het herstel en de prognoses.


Wanneer is een schouderprothese nodig?

  • Een schouderprothese kan nodig zijn bij ernstige slijtage van het schoudergewricht
  • Een lelijke breuk van de schouderkop.
  • Ernstig functieverlies van de schouderfunctie als gevolg van een grote peesscheur.

arthrose schouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Schouderslijtage (arthrose)

gebroken schouder schouderprothese fysiotherapie Middenweg Amsterdam OOst

Gebroken schouder

gescheurde schouderpezen schouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Gescheurde schouderpezen

Schouderslijtage ofwel artrose zien we vooral op latere leeftijd. Pijnmedicatie en fysiotherapie kunnen voor een tijd helpen. Er wordt daarom zolang mogelijk met een operatie gewacht.

Typen prothesen

Welke schouderprothese men krijgt is van een aantal factoren afhankelijk. Tegenwoordig worden twee typen kunstschouders gebruikt:

  • De anatomische prothese

Deze prothese lijkt sterk op ons schoudergewricht. Het bestaat uit een metalen kop en kunststof kom. De schouderpezen moeten bij dit type prothesen wel intact zijn. Ook het schoudergewricht mag niet ernstig versleten zijn.

Soms hoeft alleen de schouderkop te worden vervangen. Dit komt voor bij schouderbreuken en worden ook wel halve- of hemiprothesen genoemd.

Een fraaie animatie van een anatomische schouderprothese kun je hieronder bekijken.

  • De omgekeerde schouderprothese

Bij dit type prothese worden de kop en kom omgedraaid. Een metalen bol wordt op de oorspronkelijke kom geplaatst. De oorspronkelijke schouderkop wordt vervangen door een kunststof kom.

Dit wordt een reversed prothese genoemd. Deze prothese wijkt dus in uiterlijk en functie af van de anatomische prothese. Dit heeft een mechanische reden.

De omgekeerde prothese wordt geplaatst als de schouderpezen door slijtage niet meer kunnen functioneren. Er ontbreekt namelijk een goede spierbalans. Ook na ernstige schouderbeuk kan de keuze op een omgekeerde prothese vallen.

Door de bijzondere plaatsing krijgt de grote schouderspier (Deltaspier) een sterkere heffunctie.
Deze krachtige spier neemt de functie van de schouderpezen voor een deel over. Zo is de patiënt in staat de arm minimaal tot op schouderhoogte te heffen.

Wil je meer weten over de soorten schouderprothesen neem dan eens een kijkje op de site van Rijnland Orthopedie.

Een animatie van de ‘omgekeerde schouderprothese’  zie je hieronder.

Ervaringen na een schouderprothese

De ervaringen bij patiënten met een schouderprothese zijn in het algemeen goed. De pijnklachten verminderen sterk of zijn zelfs helemaal verdwenen.
Het uiteindelijke herstel is deels afhankelijk van het type schouderprothese. Daarover straks meer.

De eerste 6 weken na operatie kunnen vervelend zijn. Het schoudergebied kan pijnlijk zijn en de nachtrust verstoren. Daarnaast moet de arm in een armsling worden gedragen. Hulp en ondersteuning van anderen is in deze periode daarom nodig.

Behandeling na schouderprothese

Behandeling van de schouderprothese richt zich op herstel van schouder- en armfunctie tot op ADL-niveau.

ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld aan- uitkleden, reiken en lichaams-
verzorging. Kortom, alle activiteiten die je in en om het huis en eventueel op je werk moet kunnen doen.

Herstel na het plaatsen van een schouderprothese is grofweg te verdelen in 3 fasen:

1. Beschermingsfase

Duur: 1 tot 6 weken

Deze fase is voor beide typen schouderprothesen nagenoeg gelijk. In de eerste 6 weken wordt een sling gedragen. Een sling of ‘immobilizer’ is nodig om het operatiegebied en de prothese te beschermen.

De arm mag in deze periode niet worden geheven én naar buiten worden gedraaid. Rustige bewegingsoefeningen (pendulum oefeningen) zijn toegestaan. (zie onderstaande illustratie)

oefeningen schouder schouderoperatie
Op de elleboog steunen en op de rug brengen van de arm is bij de ‘omgekeerde prothese’ niet toegestaan. De schouderprothese kan dan namelijk makkelijk ‘uit de kom’ schieten.

De fysiotherapeut mag de schouder in veilige richtingen mobiliseren (bewegen). Dit kan gecombineerd worden met ‘isometrische’ spieroefeningen van het schoudergebied.

‘Isometrisch’ wil zeggen dat de spieren worden aangespannen maar het gewicht niet wordt bewogen. Dit is een veilige manier van oefenen.

De patiënt mag zelf de ellebogen en polsen buigen en strekken. In ruglig de arm ondersteund optillen is toegestaan. Dit wordt met onderstaande illustratie uitgebeeld.

herstel nas chouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdam oost
2. Spieractivatiefase

Duur: 6 to 12 weken

De armsling mag in deze fase worden afgebouwd. Het is nog wel verstandig deze buitenshuis en onder de mensen te dragen. De arm mag nu al tot op borsthoogte geheven worden.

Dit betekent dat handelingen als tanden poetsen, een kop koffie pakken, brood smeren, je gezicht wassen of schrijven weer mogelijk zijn. Het is nog niet toegestaan de arm boven het hoofd te heffen of op de rug te plaatsen.

schouderoefeningn operatie nieuwe schouder fysiotherapie middenweg amsterdam oost

De schouder- en armfunctie wordt in deze fase in opbouwende vorm geoefend. Doel is optimaal herstel van de beweeglijkheid van de schouder.

De oefeningen kunnen met ondersteuning van de fysiotherapeut óf zelfstandig worden uitgevoerd. Oefenen mag niet tot pijntoename leiden. Ik raad het in deze fase af te trainen met relatief zware gewichten.

3. Herstel dagelijkse functies/recreatieve sport

Duur: 12 weken tot 6-9 maanden

In dit traject staat herstel van de dagelijkse functies centraal. Armbewegingen mogen nu boven schouderniveau geoefend worden. Dit mag met lichte gewichten. De bewegingen kunnen worden herhaald totdat er vermoeidheid optreedt.

De oefeningen dienen in gewicht overeen te komen met de bewegingen uit het dagelijks leven of sport. Tillen van zwaardere lasten zoals boodschappentassen is weer toegestaan.

hefoefening schouder operatie fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Relatief lichte sporten zoals zwemmen (schoolslag) of tafeltennis zijn na 6 maanden weer toegestaan. Tennis of basketbal mag na 9 maanden weer hervat worden.

De schouderfunctie moet hier natuurlijk wel toereikend voor zijn. Dit brengt mij dan ook op het volgende punt; het resultaat.

Prognoses na een schouderprothese

Wat zijn nu eigenlijk de prognoses bij een schouderprothese?

Hoe goed de schouder uiteindelijk herstelt verschilt per persoon.
De patiënt mag er vanuit gaan dat pijnklachten van voor de operatie verdwijnen.

De uiteindelijke functie wordt bepaald door de schouderconditie van voor de operatie, de wensen van de patiënt, het type schouderprothese én de kwaliteit van de revalidatie.

Bij een omgekeerde prothese zal de arm niet meer volledig geheven kunnen worden. Zoals eerder beschreven komt dit door niet-functionerende schouderpezen.

Overigens is 100% functieherstel bij beiden prothesen niet realistisch.
We hebben immers te maken met een kunstgewricht. Wel mag worden verwacht dat de normale dagelijkse activiteiten weer op redelijke wijze kunnen worden uitgevoerd.

Zo zijn de armen bijvoorbeeld weer tot hoofdhoogte te heffen. Na een schouderbreuk kan er relatief groter functieverlies optreden.
Dit kan in één of meerdere bewegingsrichtingen zijn.

Hoe lang gaat de schouderprothese mee?

De levensduur van een prothese is ongeveer 10-15 jaar. Na 15 jaar heeft 74% van de mensen zijn of haar 1e schouderprothese nog. Intensieve sportbeoefening of zware fysieke arbeid zou de levensduur wel kunnen verkorten. Zware schouderbelasting wordt om die reden dan ook afgeraden.

De gewrichtskom is het kwetsbaarst. De inwerkende krachten van de schouderkop op de kom zijn namelijk erg groot. De kom kan daardoor slijten of loslaten. Om die reden wordt er vaak om de 2 jaar een röntgenfoto gemaakt.

Autorijden of fietsen met schouderprothese

Wanneer mag je weer autorijden of fietsen na een schouderprothese operatie? Dit is over het algemeen na 8 weken weer toegestaan.

Vanzelfsprekend dient de schouderfunctie goed te zijn. Bij twijfel is overleg met de behandelend fysiotherapeut en orthopedisch chirurg gewenst.

Slapen met een schouderprothese

slapen kussen na schouderoperatie fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Er wordt geadviseerd de eerste 8 weken niet op de schouder te liggen. De weefselstructuren rond de prothese moeten in deze periode nog aansterken. Een kussen onder de arm kan gedurende de nacht worden gebruikt. Dit kan steun en comfort bieden.

Sporten na een schouderprothese

Sporten na een schouderprothese is na 6 maanden weer mogelijk. Dit blijkt uit recente wetenschappelijke literatuur.

Lichte sporten, zonder direct contact met een tegenstander, worden door de meeste chirurgen weer toegestaan. Op dit niveau keren de meeste sporters dan ook weer terug.

sporten na een schouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdan oost

Patiënten met een anatomische prothese (met intacte schouderpezen) hebben de grootste kans de sport te hervatten. (75%-100%). Bij mensen met een omgekeerde prothese (75%-85%) en halve prothese (67%-76%) liggen de percentages wat lager.

Besef wel dat dit gemiddelden zijn. Iedere patiënt is anders en stelt andere eisen aan zijn of haar schouderfunctie. Ik raad dan ook aan het advies van de behandelend chirurg en fysiotherapeut in de besluitvorming mee te nemen.

Heb je toch nog vragen?
Stel ze gerust op het reactieformulier.

Delen:
  • Joke Jelsma-de Haan

    3 maart 2021 bij 16:39 Beantwoorden

    Goedemiddag,

    Voor mijn BBL opleiding IG doe ik een onderzoek naar het bevorderen van zelfredzaamheid met betrekking tot de ADL na een schouderprothese.
    Mijn vraag is zijn hier protocollen voor die wij kunnen toepassen bij de zorgverlening in de thuiszorg. Ik denk daarbij aan een schema die je kunt hanteren.

    Vriendelijke groet,
    Joke

    • Erik Versluis

      7 maart 2021 bij 11:08 Beantwoorden

      Beste Joke,

      Ik ken geen protocol voor zorgverlening in de thuiszorg.
      Ik stuur je bij deze de link van Schoudernetwerk Nederland. Hierin tref je een ‘consensus based protocol’ inzake revalidatie na een totale schouderprothese.

      https://www.schoudernetwerk.nl/wp-content/uploads/2019/12/PatOpReval10.pdf

      Per fase wordt aangegeven welke functies geoefend mogen worden. Dit kan vervolgens vertaald worden naar ADL.

      Mocht je hier vragen over hebben, stel ze dan gerust.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Van Soom paula

    24 maart 2021 bij 08:30 Beantwoorden

    Heb omgekeerde qchouderprothese. Val. Is het normaal na 5 maanden nog hevige pijn?

    • Erik Versluis

      24 maart 2021 bij 10:16 Beantwoorden

      Beste Paula,

      Het is mij niet duidelijk of je de schouderprothese voor of na een val hebt gekregen. Ik vind 5 maanden hevige pijn wel wat lang.
      Wellicht goed dit nog eens samen met je behandelend arts en fysiotherapeut te bespreken.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • John van der Felzelz

    18 april 2021 bij 23:33 Beantwoorden

    Goedendag

    Ik heb 30 maart een hemi prothese gekregen ..
    Ik heb nog steeds geen spierkracht in mijn arm ,
    Komt dit wel weer en wanneer ?!!

    • Erik Versluis

      19 april 2021 bij 13:57 Beantwoorden

      Geachte heer van der Felzelz,

      Het hebben van minder spierkracht in deze fase van de revalidatie komt veel voor. Het is mij echter niet duidelijk in welke richting. De arm mag in dit stadium al in enige opwaartse richting geoefend worden.

      Oefeningen van de arm (elleboog) buigers, nodig voor bijvoorbeeld het tillen en duwen, mogen in opbouwende vorm geoefend worden.

      In de regel mogen de oefeningen en bewegingen na 6 weken opgebouwd worden. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met ontwikkelde stijfheid van de schouder. Dit kan zowel voor- als na de operatie ontstaan zijn. Herstel van goede schouderbeweeglijkheid is een voorwaarde voor het verder kunnen optrainen van de spierfunctie

      Gemiddeld genomen zou u na 3-4 maanden na operatie u schouder en arm weer op minimaal hoofdniveau kunnen gebruiken.

      Veel succes,

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Greet Haelterman

    11 mei 2021 bij 23:57 Beantwoorden

    Na een 52 sessies fysiotherapie , zonder enige verbetering, werd een operatie voorzien op 19 februari 2021 en kreeg ik een omgekeerde schouderprothese ( zat met 3 gescheurde pezen en een volledige afgescheurd bicepspees )
    Ondertussen zijn we al bijna 3 maand verder en heb ik nog qltijd de nachtelijke pijnen….3x moeten opstaan per nacht om de spieren te doen werken want de pijnen zijn niet uit te houden….
    Krijg ik ooit de kans een ganse nacht eens te kunnen doorslapen, want het put mij volledig uit , of ga ik gans mijn leven moeten leren met die pijn om te gaan?

  • Erik Versluis

    12 mei 2021 bij 16:15 Beantwoorden

    Geachte mevrouw Haelterman,

    Ik verwacht niet dat de pijnklachten van uw gescheurde schouderpezen afkomstig zijn. Mijn ervaring is dat deze alleen in het acute stadium veel pijn kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een peesscheur door een val.

    Heeft uw inmiddels een controle (foto) gehad bij uw behandelend chirurg? Ik kan via deze namelijk moeilijk beoordelen wat de oorsprong van uw nachtelijke pijnen is. Nachtelijke pijn verdwijnt of wordt in de regel minder na 8 weken tot 3 maanden na operatie.

    Ik verwacht, indien er geen bijzonderheden zijn, dat met 6 maanden uw schouderfunctie en klachten aanzienlijk beter moeten zijn.

    Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Els Van den Brandt

    10 juli 2021 bij 01:26 Beantwoorden

    Mijn schouderprothese is een totale schouderprohese, mijn vraag is kan en kustgewricht zichzelf smeren of het . De bewegingen gaan wel goed maar hij kan zo kraken zijn er mogelijkheden om het gewricht natuurlijk te smeren.
    Voor mij functioneert hij binnen zijn mogelijkheden, toch wil ik dat hij sterker en beter wordt,
    Perfect moet niet zijn maar liefst wel gecontroleerd gesmeerd gewricht

    • Erik Versluis

      11 juli 2021 bij 12:45 Beantwoorden

      Beste mevrouw van den Brandt,

      Een kunstgewricht smeert zichzelf niet. Het gewrichtskapsel produceert nog wel synovia. Dit is een soort natuurlijk smeermiddel dat onze gewrichten soepel laat bewegen en het kraakeen voedt.

      Het kraken dat u ervaart wordt vaker bij kunstgewrichten waargenomen. Dit is naar mijn mening niet te beïnvloeden.

      Het ‘sterker of beter’ laten worden kun u alleen bereiken met oefeningen gericht op spierfunctie en beweeglijkheid. Ik zou dat eventueel met uw/een fysiotherapeut kunnen bespreken.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

      Deze synovia heeft bij gewrichtsprothesen geen functie meer.

  • Van Oost Antoine

    5 oktober 2021 bij 10:12 Beantwoorden

    Wat zijn de de symptomen en oorzaak als steel omgekeerde schouderprothese niet meer vastzit in bovenarm. Hoe kan ik weten of steel los zit. Prothese is geplaast op 12 /02/2021.
    mvg,

    • Erik Versluis

      5 oktober 2021 bij 12:37 Beantwoorden

      Beste Antoine,

      Een symptoom van een loslatende (schouder) prothese is toenemende pijn en slechter wordende schouder-arm functie. Een schouderprothese kan na ongeveer 15 jaar los gaan zitten en moet dan worden vervangen.
      Bij 15 op de 100 patiënten is dit nodig.

      Een prothese kan ook los gaan zitten door een bacteriële infectie. Dit kan kort na de operatie ontstaan. Ook maanden na operatie is dit mogelijk doordat een bacterie via de bloedbaan de prothese bereikt.
      Dit gaat gepaard met koorts en veel pijn.

      Als de schouder zonder duidelijke oorzaak in toenemende mate pijnlijk en beperkt wordt is mijn advies contact op te nemen met uw behandelend chirurg. Een röntgenfoto zou dan uitsluitsel kunnen geven.

      Veel sterkte.

      mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Monique Soemers

    29 oktober 2021 bij 11:14 Beantwoorden

    Beste heer Versluis,

    4 jaar geleden heb ik links een omgekeerde schouderprothese gekregen. Na een paar maanden bleken de schroeven door de huid te komen, was er een pees afgescheurd en hebben ze dit moeten repareren. De mobiliteit is links niet geweldig en heb nog wel pijn maar kan ermee leven.
    2 maanden geleden heb ik rechts een “gewone” prothese gekregen. Met deze prothese heb ik veel meer pijn en problemen dan links. Veel pijn in schouderblad en aan de biceps. Foto van prothese is goed maar kan dit een andere oorzaak hebben? Kan nauwelijks aan computer werken, vooral het muizen is erg pijnlijk. Word een paar keer wakker van de pijn. Is dit normaal, gezien ik kan vergelijken.

    • Erik Versluis

      30 oktober 2021 bij 10:29 Beantwoorden

      Beste mevrouw Soemers,

      Een gewone (anatomische) prothese wordt geplaatst indien de schouderpezen nog intact zijn. Op termijn zal de arm functie wel beter moeten worden als bij de omgekeerde prothese.
      Mijn ervaring is dat de eerste 6-8 weken best nog pijnlijk kunnen zijn. Dit geldt overigens ook voor de omgekeerde (reversed) prothese.

      Pijn in het schouderblad en biceps kan afkomstig zijn uit het schoudergebied, echter deze kunnen ook in de spieren rond de schouder gelokaliseerd zijn. Dit zijn doorgaans bekende en onschuldige symptomen.

      Belangrijk is uit te sluiten of er geen complicaties zijn opgetreden. Als u recent voor een controle bent geweest verwacht ik dat de artsen hier alert op zijn geweest. Een controle foto wordt gemaakt om loslaten- of infecties van de prothese uit te sluiten.

      Ook het ontwikkelen van een frozen shoulder kan toename van pijn en functiebeperking geven. Zie ook: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

      Dit zou uw fysiotherapeut kunnen beoordelen.

      Als er geen bijzonderheden zijn verwacht ik dat u met 5-6 maanden uw schouder en arm weer goed kunt gebruiken.

      Veel sterkte.

      MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • M.Visser van Bentem

    8 november 2021 bij 12:44 Beantwoorden

    Dhr.Versluis, 28 Juni 2021 heb ik een nw omgekeerde schouder gekregen. Het ging best wel goed maar nu krijg ik pijn het is net of ik daar wat hoor.En het gloeid enigzins heb geen koorts. Moet ik mij zorgen maken.

    m.vr.gr. M.Visser

    • Erik Versluis

      8 november 2021 bij 17:36 Beantwoorden

      Beste mevrouw Visser,

      Vooralsnog denk ik niet dat u u zorgen hoeft te maken. Een gloeiend gevoel kan passen bij een slijmbeursontsteking of irritatie van het AC gewricht welke zich bovenop de schouder bevindt.
      Dit zou mogelijk met overbelasting te maken kunnen hebben. In dat geval heeft u uw arm en schouder meer dan gemiddeld belast.

      Mocht het gevoel aanhouden dan zou ik toch even uw huisarts of fysiotherapeut raadplegen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Greetje de Witte

    1 december 2021 bij 18:43 Beantwoorden

    Als ik deze reviews lees lijkt me het toch een pijnlijke operatie achteraf ,Er is deze week gecostateerd dat ik een versleten schouder heb maar deze pijn is volgens mij draaglijker dan de operatie op zich zie er toch erg tegenop of dit wel goedlomt.

    • Erik Versluis

      2 december 2021 bij 12:37 Beantwoorden

      Beste mevrouw de Witte,

      De pijn na de operatie verschilt in het algemeen niet veel met die van andere gewrichtsoperaties. Na 2 wk gaat het met de meeste patiënten weer een stuk beter. Natuurlijk zijn er verschillen in ervaring, maar met goede medicatie is de napijn goed te behandelen.

      Of men een schouderprothese krijgt hangt van een aantal factoren af. Bepalend hierin is de duur en ernst van de pijnklachten, de ernst van de beperkingen in het dagelijks leven en de wensen van de patiënt.

      Als de schouder nog redelijk mobiel (soepel) is kan een oefentherapeutisch oefentraject nog vermindering van pijn en verbetering van de armfunctie geven. Dus niet alle versleten schouders komen direct in aanmerking voor een operatie. Uit ervaring weet ik wel dat de kwaliteit van leven en dagelijkse functie aanzienlijk verbetert bij mensen die uiteindelijk een schouderprothese hebben gekregen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ton de Jong

    25 december 2021 bij 13:17 Beantwoorden

    Is er iemand die na een volledige schouderprothese te hebben gehad weer tennist??

    • Erik Versluis

      5 januari 2022 bij 13:05 Beantwoorden

      Beste Ton,

      Het was niet helemaal duidelijk of de vraag aan mij of aan de lezers (ervaringsdeskundigen) gesteld werd.

      Na een totale schouderprothese kan men in het algemeen na 6 maanden weer tennissen. De beweeglijkheid van de schouder moet dan wel weer toereikend zijn. In geval van een omgekeerde prothese zal de arm niet meer zo hoog kunnen komen. Serveren zal waarschijnlijk niet meer op de oude manier gaan en dient aangepast te worden.

      Ook de backhand zou in geval van een omgekeerde prothese met 1 arm lastig kunnen zijn, dit vanwege verlies van pees-spierfunctie in de schouder.

      Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ton de Jong

    6 januari 2022 bij 13:16 Beantwoorden

    Hallo Erik,

    ja ik zocht eigenlijk wat ervaringsdeskundigen, maar ben ook blij met jouw antwoord!
    Mijn chirurg zegt dat ik, met een totale schouderprothese, niet meer kan tennissen.
    Ik ben docent LO (nog ’n half jaar en dan met pensioen) dus ik wil er alles aan doen om weer te kunnen tennissen\padellen.
    Aan training\oefeningen doen etc. zal het dus niet liggen.
    Ook hoef ik niet op een hoog niveau te tennissen, 1 a 2 keer per week ’n balletje slaan zou fantastisch zijn!
    Wel zou het fijn zijn om van iemand zelf te horen, die een volledige schouderprothese heeft, dat hij\zij weer aan het tennissen is.

  • timo barthel

    15 februari 2022 bij 07:34 Beantwoorden

    Hoi ik heb een jaar of 5 geleden een operatie gehad aan mijn schouder ik heb een schouder dyslexie als ik het goed heb mijn kom op de schouderblad stond ongeveer 36 graden scheef ik ben loodgieter werk veel boven mijn hoofd met aanpassing qua bereik is dit goed te doen maar bij het onderzoek er na kwamen ze er achter dat ik een schouder gewricht heb van iemand van 85 dus versleten zelf ben ik 43 kan hier misschien op mijn leeftijd al wat aangedaan kunnen worden niet dat ik elk 2 jaar een nieuwe moet hebben ik kan er mee leven dat ik nu al geen bereik heb maar soms knakte mijn schouder doet geen pijn denk ik maar is wel vervelend

    • Erik Versluis

      15 februari 2022 bij 12:10 Beantwoorden

      Beste Timo,

      Met ‘dyslexie’ bedoel je waarschijnlijk ‘dysplasie’. Dit is een aangeboren vormafwijking van, in jouw geval, de schouderkom.
      Dysplasie leidt op den duur tot snellere gewrichtsslijtage.

      Ik kan mij voorstellen dat ze een operatie voorstellen.Het schoudergewricht wordt dan vervangen door een prothese. Deze gaat 10-15 jaar mee, je hoeft dus niet om de 2 jaar een nieuwe.

      Je geeft aan dat je er nu mee kunt leven en enkel wat bewegingsbeperking en ‘knakken’ ervaart. In dat geval zou je een operatie kunnen uitstellen. Let wel dat als je geopereerd bent je 4-6 maanden uit de roulatie bent.

      Soms kan een chirurg adviseren wel te opereren. Dit kan zijn als de gewrichtskom teveel slijt en van vorm gaat veranderen. Dit zou op termijn het plaatsen van een nieuwe gewrichtskom kunnen bemoeilijken. Ik neem aan dat dit je dan medegedeeld zou worden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Mary-Ann van Gestel

    8 mei 2022 bij 04:43 Beantwoorden

    Beste
    4jaar geleden heb ik mijn schouder kop gebroken.
    Ik heb toen gevraagd waarom ze niet hebben geopereerd…daar kreeg ik het antwoord : U bent nog jong ( 58) dus dat is niet nodig
    Nu kan ik niet meer doen en ik voel mijn bot over elkaar schuren dus nu gaan ze een prothese plaatsen ( na 4 jaar van constant pijn)) waarom wachten ze zolang ?

    • Erik Versluis

      8 mei 2022 bij 12:00 Beantwoorden

      Beste Mary-Ann,

      De reden van wachten kan meerdere redenen hebben. Zoals je zegt is je relatief jonge leeftijd een belangrijk argument. Een prothese gaat 10-15 jaar mee. Een nieuwe prothese (revisie) maakt de kans op complicaties groter. Je bent immers ouder en kwetsbaarder geworden en ook de langere operatieduur kan complicaties in de hand werken.

      Het zou ook kunnen zijn dat de beperkte mate van arthrose, ondanks je pijn, nog geen aanleiding was voor het plaatsen van een prothese.

      Een ander argument is dat afwachten met oefentherapie nog hoopvolle resultaten kan opleveren. Zo zie ik in mijn praktijk veel patiënten met ernstige schouderslijtage die nog naar tevredenheid kunnen functioneren. Een afwachtend beleid van 6-9 maanden wordt meestal aangehouden om te beoordelen of oefentherapie zin heeft. 4 jaar in jouw geval is dus wel wat lang.

      Ik wens je in ieder geval veel succes met je operatie.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • H.J. Bakker

    30 juni 2022 bij 11:29 Beantwoorden

    Ik sta op de lijst voor een botbesparende schouderprothese met kom.
    hierbij wordt aangegeven dat er een tilbeperking van slechts 5 kg geld na volledig herstel.
    Dit verbaast mij enigszins omdat er hier wordt gesproken over onderhandse belasting die veel hoger
    zijn zoals het tillen van boodschappentassen. Graag zou ik daar antwoord op willen krijgen.

    • Erik Versluis

      30 juni 2022 bij 13:31 Beantwoorden

      Geachte heer/mevrouw Bakker,

      Ik weet niet waar dit advies op gebaseerd is. Ik kom in de literatuur ook geen behandelprotocollen tegen waar een tilbeperking van 5 kg na een schouderprothese wordt geadviseerd.
      Wellicht kan uw behandeld orthopedisch chirurg dit toelichten?

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Henk van den Broek

    1 juli 2022 bij 13:41 Beantwoorden

    Ik heb op 4 augustus 2021 een omgekeerde schouderprothese gekregen. Dit was na een val op mijn schouder en en na 3 operaties werd uiteindelijk besloten een prothese te plaatsen. Ten opzichte van de periode voor het plaatsen van de prothese is er met name qua pijn veel verbeterd. Wel blijf ik dagelijks wat last houden wat ik ervaar als “mee te leven”. Bewegelijkheid is tot 80 graden nu en ik verwacht daar geen verbetering meer in. Wat mij persoonlijk opvalt is dat, althans wat ik ervaar, er heel weinig wetenschappelijk onderzoeken te lezen is mbt omgekeerde schouderprothese. Geen ervaringsonderzoeken naar patiënten die ook een omgekeerde schouderprothese hebben gehad. Ook heel veel verschillende dingen die je wel of niet mag doen na het plaatsen van een prothese bij verschillende klinieken met name op langer termijn (na 1 jaar). Zegt de een niet tillen tot maximaal 10 kg dan zegt een ander maakt niet alles mag! En zo zijn er meer voorbeelden te noemen, ook bij mijn eigen arts ondanks zijn perfecte kwaliteiten als Orthopeed/chirurg bemerk ik dat men niet van alles meegeeft van wat wel en wat niet. Mijn vraag is eigenlijk
    1. wat zijn uw eigen ervaringen bij patiënten als ik op langer termijn?
    2 zijn er wetenschappelijke studies te vinden mbt dergelijke ingrepen en met name de verwachting op langer termijn.

    Uiteraard begrijp ik dat dit soort dingen persoonlijk zijn en per persoon anders, het gaat mij dan ook meer om een gemiddelde.

    Henk

    • Erik Versluis

      5 juli 2022 bij 15:01 Beantwoorden

      Beste heer van den Broek,

      De lange termijn ervaringen van zowel de anatomische- als omgekeerde schouderprothese zijn goed, dit laten evaluerende studies zien. Het overgrote deel van de patienten kunnen zelfs hun oude sport weer op acceptabel niveau beoefenen. Het is wel zo de patiënten met een omgekeerde schouderprothese geen volledige schouderfunctie meer kunnen behalen. Dit vanwege het definitieve functieverlies van een deel van de schouderpezen/spieren. Dit kan een optimale beoefening van bovenhandse sporten, zoals racketsporten in de weg staan.

      Ik zie in mijn praktijk ook nauwelijks tot geen schouderprothese patiënten met terugkerende klachten of beperkingen terug. Het is bekend dat de levensduur van schouderprothesen beperkt is. Hier zit overigens een behoorlijke marge in van 7-15 jaar. Uit voorzorg wordt er om de 2 jaar een controle foto wordt gemaakt om eventueel optredende complicaties voortijdig op te sporen.

      Wat betreft de leefstijl adviezen zoals tillen; het klopt dat de adviezen per medisch specialist kunnen verschillen. Vanwege het ontbreken van harde wetenschappelijk data zijn deze dan ook voornamelijk gebaseerd op eigen ervaring, inschatting van de belasting op de prothese, leeftijd etc. Ik verwacht ook niet dat er studies naar invloed van belasting op de schouderprotheses worden gedaan. Deze zullen mogelijk niet door de ethische toetsing komen.

      Als u interesse heeft in bestudering van wetenschappelijke literatuur dan raad ik u aan de site. http://www.pubmed.gov eens te bezoeken. Als u de zoekwoorden ‘shoulder arthroplasty’ ‘sport’ ‘revison’ ‘long term outcomes’ invult dan krijgt u een groot aanbod van wetenschappelijke Engelstalige publicaties. De een zal wat makkelijk te begrijpen zijn dan de ander.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Schaeffer

    9 augustus 2022 bij 17:39 Beantwoorden

    Heb 7 wkn geleden een reversed prothese gekregen na gebroken schouder.
    Ben aan het oefenen met gewichtjes en xgo, en fysio mobiliseert schouder tot 90 graden.
    Maar schouder gaat elke keer weer vast zitten en dan is heffen niet mogelijk.
    Wat kan ik nog doen om dit te doorbreken?

    • Erik Versluis

      10 augustus 2022 bij 13:48 Beantwoorden

      Beste mevrouw Schaeffer,

      In deze fase van de revalidatie is het mogelijk dat de beweeglijkheid van de schouder nog niet optimaal is.
      Vanwege de reversed prothese zal er veel aanspraak moeten worden gedaan op de functie van de oppervlakkig gelegen nek- schouderspieren. Deze moeten de functie van de diepe schouderspieren deels overnemen.

      De diepe schouderspieren en pezen (genaamd; de rotator cuff) zullen namelijk niet meer na behoren functioneren omdat ze door een ongeval of leeftijd versleten of gescheurd zijn.

      Oefenen met gewichtjes en Xco kan mogelijk op dit moment nog te intensief zijn. Ik verwacht wel dat dit op termijn makkelijker zal gaan. Weet wel dat oefeningen boven het hoofd ook in de toekomst lastig zullen zijn. Deze beperking hoort bij een reversed schouderprothese.

      Wellicht ondersteunt uw fysiotherapeut dit verhaal. Anders zou u zijn of haar visie op schouderprobleem nog eens kunnen vragen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • A noordeloos

    31 augustus 2022 bij 11:30 Beantwoorden

    Ik blijf na 5 maanden constant tintelingen houden wanneer houd dat op ik heb een omgekeerde schouder prothese operatie gehad in april ,nu erg veel pijn bovenarm kan de arm niet na voren schuiven , in t begin helse pijnen geen fysio dat begon met maand 3 pas nu weer gestopt meer tintelingen en pijn bovenarm komt dit goed ?

    • Erik Versluis

      1 september 2022 bij 14:58 Beantwoorden

      Beste mevrouw Noordeloos.

      Bent u recent nog door uw chirurg gezien? Het is van afstand en zonder uw schouder te beoordelen erg lastig een verklaring te geven voor uw schouderklachten.

      Het komt voor dat de schouder pijnlijk gaat verstijven. Dit is en vervelende maar onschuldige complicatie. Er kunnen ook andere oorzaken spelen. Bent u onder behandeling van een fysiotherapeut?
      Hij of zij kan in geval van twijfel contact met de medisch specialist opnemen.

      Mijn ervaring is dat de pijnklachten na 6 maanden grotendeels verdwenen zijn. Wel kan het voorkomen dat de schouder nog niet de optimale functie heeft bereikt. Pas na een jaar kan de balans opgemaakt worden.

      Ik wens u veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Johanna pruissen

    17 september 2022 bij 10:11 Beantwoorden

    Ik werk in een Verpleeghuis met oudere mensen wat heel zwaar werk is. Kan ik na een schouder prothese dit werk weer kunnen hervatten?

    • Erik Versluis

      18 september 2022 bij 14:36 Beantwoorden

      Beste Johanna,

      Dit zou wel weer moeten kunnen. In geval van een ‘omgekeerde schouderprothese’ is de arm wel minder sterk, zwaar tillen zou dan lastig kunnen zijn.

      We zien overigens dat mensen met een schouderprothese weer in staat zijn op redelijk niveau te sporten.

      U zult wel rekening moeten houden met minimaal 5-6 maanden revalidatie.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Vera Vissers

    28 november 2022 bij 16:00 Beantwoorden

    Ik had naeen val begin juli een partiële peesscheur .De behandeling was conservatief.
    Nu is de pees volledig afgescheurd met constant knagende pijn overdag. Gedurende de nacht erg veel pijn en veel pijnstilling.
    Mijn chirurg geeft 2 oplossingen. Ofwel pees trachten te hechten via scoop met mogelijkheid,dat ze terug afscheurd.
    ofwel omgekeerde schouderprothese.
    Ik vind het een moeilijke beslissing. Zijn er veel meer bewegings beperkingen na operatie? Ik kan nu mijn arm nog boven mijn hoofd heffen maar wel met pijn.

    Vriendelijke groeten,

    • Erik Versluis

      30 november 2022 bij 21:25 Beantwoorden

      Beste Vera,

      Een volledige peescheur hoeft niet altijd aanleiding voor een operatie te zijn.
      Als de arm nog goed op te tillen is en slechts pijnlijk is, dan kan een ontstekingsremmende injectie of fysiotherapie je nog verder helpen.

      De mensen die in mijn praktijk met een omgekeerde schouderprothese revalideren hadden langdurig heftige schouderklachten en functiebeperking. Deze werden ondanks fysiotherapie, medicijnen en afwachten niet minder.

      Het zou, zoals ik het inschat, geen kwaad kunnen om dus nog even af te wachten als de pijn beheersbaar kan worden,

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • De Veseleer danny

    30 november 2022 bij 09:50 Beantwoorden

    Goedemorgen. Eind december heb ik een afspraak voor een tweede opinie voor mijn schouder maar deze zal identiek zijn denk ik aan de eerst. Waarschijnlijk schouderprothese.
    Ik beoefen judo en karate en de daarbijhorende krachttraining.
    Na een operatie wat is er dan nog mogelijk?

    Ik dank u bij voorbaat.
    Vriendelijke groet Danny

    • Erik Versluis

      30 november 2022 bij 21:40 Beantwoorden

      Beste Danny,

      Als je een totale schouderprothese krijgt is krachttraining, wellicht in iets aangepaste vorm, en karate weer mogelijk.

      Bij een omgekeerde prothese zul je kracht en functieverlies blijven houden. Met namen de bovenhandse bewegingen zulken beperkt en minder krachtig zijn.

      Mvg Erik Versluis

  • Jurgen Stevens

    5 december 2022 bij 16:36 Beantwoorden

    Beste
    Ik heb een 24 jaar terug een schouderopperatie gehad waarbij er een stuk bot met een schroef voor de kom is geplastst (hij luxceerde daarvoor geregeld).
    Nu heb ik na jaren vastgestelde gevordere arthrose in mijn schouder en met veel schouderpijn zelfs na cortisone infiltratie.
    Mijn orthopedisch chrirug vertelde mij dat ik kon gehopen worden met een prothese.
    Ik ben 48 jaar en werkzaam als grootkeuken kok en draag geregeld lasten rond de 10 kg.
    Indien ik geopereerd word kan ik mijn job gewoon terug hervatten?
    Na de nodige revalidatie natuurlijk of ben ik genoodzaakt mij te herscholen (zie dit eigenlijk niet zitten en zou niet weten in wat).

    • Erik Versluis

      5 december 2022 bij 17:37 Beantwoorden

      Beste Jurgen,

      Als je schouderpezen nog in goede conditie zijn kan zul je waarschijnlijk een zogenaamde ‘anatomische prothese’ krijgen. Met deze prothese kun je naar mijn mening je werk gewoon weer hervatten.

      Bespreek het voor de zekerheid nog even met je behandelend chirurg.

      Mvg Erik Versluis

  • Christina Dijksterhuis

    7 december 2022 bij 15:09 Beantwoorden

    Beste Eric Versluis
    Op 31 oktober j.l. heb ik een omgekeerde schouderprothese gekregen in het Martini ziekenhuis in Groningen. Voor mijn gevoel gaat het tot nu toe prima, helemaal volgens het boekje. Over een paar dagen ben ik eindelijk verlost van mijn ‘gevangenis’ en lacht de vrijheid me weer toe. Dat wil zeggen, ik mag o.a. weer auto rijden waardoor ik weer lekker mobiel ben. Nu is mijn vraag: in hoever is het rijden in een handgeschakelde auto acceptabel . Het betreft dan m.n. het achteruit rijden. Bij een Volkswagen Up verloopt dit niet soepel en gladjes, maar kost wel wat fysieke inspanning doordat eerst de schakelaar omlaag geduwd moet worden om hem vervolgens, met enige inspanning, opzij te duwen..
    Mijn vraag is nu: loop ik bij deze beweging het risico dat de schouder uit de kom kan schieten? Daar moet je toch niet aan denken!!

    • Erik Versluis

      7 december 2022 bij 16:33 Beantwoorden

      Beste Christina,

      Autorijden zou weer dan risico’s moet kunnen hoor. Je schouder zal niet makkelijk uit de kom schieten hoor. Krachtig op de arm steunen (bijvoorbeeld tijdens het opstaan uit de stoel) of duwen dient te worden vermeden.

      Mogelijk zal je nog wel wat moeten wennen. Een deel van je schouderspieren (rotator cuff) werkt bij een omgekeerde prothese niet optimaal meer. Je zult dan wat moeten compenseren met andere schouderspieren.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Stien Bultstra

    22 maart 2023 bij 22:23 Beantwoorden

    ik heb naar een val mijn bovenarm verbrijzeld er zit een omgekeerde prothese in maar na een bacterie doen.mijn spieren niks meer ik kan mijn arm niet naar voren krijgen is dit nog te herstellen

    • Erik Versluis

      23 maart 2023 bij 18:03 Beantwoorden

      Beste Stein,

      Ik verwacht niet dat je schouderspieren door de bacteriële infectie zijn aangedaan. Wel is het zo dat het gewricht kan verstijven. Dit kan de reden zijn dat je je arm niet naar voren kun krijgen.
      Dit is gedoseerd te oefenen. Ik raad je wel aan dit onder supervisie van een fysiotherapeut te doen.

      Mvg Erik Versluis

  • Alice

    30 maart 2023 bij 09:53 Beantwoorden

    Ik heb 4 weken geleden een omgekeerde schouderprothese gehad. De derde dag een bloeding. Na 3 weken een spoeling want er zat een grote bult op de wond met oud bloed. Nu antibiotica. Gisteren werd ik gebeld dat er een bacterie zit en waarschijnlijk 3 maanden antibiotica moet slikken. Wie heeft hier vaker van gehoord of heeft deze ervaring ook gehad. Ik maak me zorgen.

    • Erik Versluis

      31 maart 2023 bij 15:39 Beantwoorden

      Beste Alice,

      Ik heb je bericht op openbaar gezet. Dit is helaas een vervelende complicaties die niet veel voorkomt. De antibioticakuur is nodig om alle schadelijke bacteriën te doden. Als dit medicijn goed zijn werkt doet zal het weer helemaal goed moeten komen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Roman Palla

    3 april 2023 bij 13:28 Beantwoorden

    Hallo 4 maanden ik omgekeerde schouderprothese gehad aldit veel veel pijn boven de foto zege niks dus vandaag echografie en ik wachten maar is echte enorm pijn kan antwoorden op mijn mail aub de pijn is meer boven op de kop ik dacht dat bot door de vijzen soms stralen pijn tot aan de pols en elbog.bedankt voor antwoord

    • Erik Versluis

      4 april 2023 bij 10:24 Beantwoorden

      Beste Roman,

      Ik zou de uitslag van de echo afwachten. Mogelijk is er sprake van een ontsteking in de schouder.

      Mogelijk kan de chirurg je meer vertellen.

      Veel sterkte.

      mvg Erik Versluis

  • Marleen

    10 april 2023 bij 18:55 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik heb 5 januari mijn bol van mijn schouder gebroken, er is een derde afgebroken met daaraan spieren en pezen en dit stukje is naar boven gegaan, zodat de bol geen bol meer is . Er is toen besloten om het zo te laten genezen zonder operatie. Nu na ruim 3 maanden ben ik nog steeds erg beperkt in mijn beweging, pijn is draaglijk, maar wel altijd aanwezig. Wat zou u advies zijn? Afwachten of een prothese?

    Alvast bedankt voor uw antwoord!

    • Erik Versluis

      11 april 2023 bij 21:30 Beantwoorden

      Beste Marleen,

      Ik houd in het algemeen een periode van tenminste 6 maanden aan. Voorwaarde is wel dat er binnen deze termijn vooruitgang moet zijn.

      Mocht dit niet zo zijn en de schouder steeds beperkter en pijnlijk wordt dan zou er mogelijk een indicatie voor een prothese zijn.

      Mvg Erik Versluis

  • Miek Maes

    29 mei 2023 bij 20:56 Beantwoorden

    Gewoon een vraag: mijn zus met verstandelijke beperking kreeg in 2017 een “reversed prothese “ linker schouder en moest in die periode in een “gedwongen” (met een langwerpig kussen omheen haar totale lichaamslengte)ruglig slapen. Ze mocht ook niet rollen over deze schouder bij het opstaan vanuit haar bed en er zeker NIET op liggen.
    Vermits zij verstandelijk zo beperkt is dat we haar niet echt kunnen bevragen stel ik volgende vraag: mag/kan zij nu wel op haar linker schouder liggen/ draaien over haar linker schouder zonder nadelig te zijn voor de prothese?
    Met vriendelijke groeten
    Miek

    • Erik Versluis

      30 mei 2023 bij 09:09 Beantwoorden

      Beste Miek,

      Na 6 jaar is het geen probleem als zij weer op haar geopereerde schouder ligt. De eerste 8 weken tot 3 maanden na de operatie is dit niet toegestaan. De schouder is dan nog niet sterk genoeg.

      Mvg Erik Versluis

  • Annelies Paulusma

    16 juni 2023 bij 14:42 Beantwoorden

    Goedemiddag,
    na een nare val ben ik herstellende van een flinke humerus fractuur nu 4 maanden geleden. De diverse breuken zijn uiteindelijk geheeld. Helaas is de kom in vorm aangetast en ervaar ik pijn en veel beperking bij vele handelingen. Ik ben in afwachting van vervolg behandeling, de keus die ik moet maken, volgt een operatie en krijg ik een prothese ( welke…verbetert dit mijn beperkingen…enz enz..) of stel ik dit alles nog uit…en kan dat met de kom zoals hij nu is..? fysio 2x per week waarbij ik lichte spier/krachttraining doe, heb het idee weinig vooruitgang nog te boeken.
    heeft U aanvullende tips of hulp.

    • Erik Versluis

      16 juni 2023 bij 22:10 Beantwoorden

      Beste Annelies,

      Zonder je schouder onderzocht te hebben is het lastig een prognose mbt functie herstel te maken. 4 maanden revalidatie is nog relatief kort.

      Het is mogelijk dat de schouderfunctie tot een jaar kan verbeteren. Hoeveel dat zal zijn is afhankelijk van het type schouderbreuk en de invloed van de aangetaste gewrichtskom.

      Bij blijvende ernstige schouderbeperkingen kan een prothese bevredigend herstel van schouderfunctie geven. Bij ernstige breuken wordt vaak een omgekeerde schouderprothese geplaatst. Je zult dan weer in staat kunnen zijn je arm tot hoofdhoogte te heffen. Verder dan dat zal de schouder-armfunctie niet verbeteren.

      Ik verwacht dat je behandelend chirurg je hier verder goed in kan adviseren.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Remco Grinwis

    14 juli 2023 bij 06:10 Beantwoorden

    Goede dag,

    Mijn naam is Remco en ik ben 33 jaar oud. in 2017 heb ik een ongeluk gehad waardoor mijn arm uit de kom is geschoten. Ik heb hier 6 jaar lang erg veel pijn aan gehad. In het Maasstad ziekenhuis hebben ze me tot 2 x toe naar huis gestuurd zonder iets te doen omdat dit niet nodig was ( na 2 mri scans etc. ) nu hebben ze bij Bergman clinics een second opinion gedaan en was het op de mri scan uit 2017 al duidelijk dat mijn kapsel kapot was en dat deze gerepareerd diende te worden. Dit is in januari gebeurt, na de operatie helaas te horen gekregen dat mijn kop en kom zwaar versleten zijn ( 3 en 4 in slijtage normen ). Ook is de pijn niet minder geworden na de operatie, ik merk wel dat de schouder sterker is ( alsin ik ben niet bang dat deze uit de kom gaat ). De art heeft me duidelijk gemaakt dat alleen een schouder prothese nog uitkomst kan geven ( alsin pijnvermindering ) ik ben alleen vrij bang dat ik na deze operatie mijn hobby ( gitaar spelen met mijn band ) niet meer kan uitvoeren. Is dit nog mogelijk na deze operatie ? in welke vorm dan ook ? voor zover ik weet zijn al mijn pezen nog in orde want hier hebben ze niet aan hoeven doen. Het gitaar spelen zou de enige reden zijn voor mij om de operatie niet te doen, en ik kan hier nergens iets over vinden op internet.

    Bij voorbaat dank voor uw reactie

    • Erik Versluis

      14 juli 2023 bij 09:51 Beantwoorden

      Beste Remco,

      Mocht je geopereerd worden dan krijg je vermoedelijk een ‘anatomische prothese’. Dit type lijkt op het oorspronkelijke schoudergewricht en kan geplaatst worden bij intacte schouderpezen.

      Het voordeel van deze prothese is dat je weer een goede schouderfunctie kunt terugkrijgen. Gitaarspelen zou naar mijn mening dus weer mogelijk zijn.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Trudy Janssen

    14 augustus 2023 bij 20:37 Beantwoorden

    Binnenkort krijg ik een reversed schouderprothese irechts.
    Omdat ik geen kracht heb in mijn schouder rechts en niet kan reiiken etc. gebruik in nu veel mijn linkerschouder bij bewegingen boven schouderhoogte.
    Doe eigenlijk alles met mijn linkerarm.
    Nu begin ik last te krijgen van deze schouder. Is deze overbelast. Ik maak me er toch zorgen over.
    Vriendelijk groet, Trudy

    • Erik Versluis

      15 augustus 2023 bij 10:11 Beantwoorden

      Beste Trudy,

      Deze opmerking hoor ik veel in de praktijk. Je kunt dit echt wijten aan overbelasting. Kortdurende overbelasting van onze gewrichten en spieren is doorgaans geen probleem. Als we onze (sport) activiteiten tijdelijk aanpassen kan het lichaam prima van die overbelasting herstellen.

      Dit wordt natuurlijk anders als, zoals in jouw geval, die mogelijkheid er niet is. Het herstel zou dan wat langer kunnen duren. Probeer indien mogelijk de pijnlijke bewegingen zoveel mogelijk te vermijden. Dit geeft de schouder wat meer rust.

      Deze klachten zullen overigens verminderen op het moment dat je je rechter arm weer kunt gebruiken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Nel v Helden

    24 augustus 2023 bij 01:35 Beantwoorden

    Ruim 4 maanden geleden heb ik rechts een omgekeerde schouderprotese gekregen.
    Bewegen gaat in zoverre goed en pijn heb ik eigenlijk amper (wel na te veel belasten).
    Wat me tegenvalt is dat ik mijn arm nog niet achter de rug kan. Met de fisyo die ik wekelijks krijg merk ik nog geen verschil: achterwaarts buigen gaat gewoon niet.
    Nu vraag ik me af of ik binnenkort mijn arm wél weer achter mijn rug kan krijgen.
    Groetjes en alvast dank voor de reactie.

    • Erik Versluis

      24 augustus 2023 bij 15:12 Beantwoorden

      Beste mevrouw van Helden,

      In deze fase van de revalidatie is dit niet bijzonder.

      Het is mogelijk dat binnen een jaar de arm nog wat verder op de rug kan worden gebracht. Heel makkelijk zal dit echter niet meer gaan. Dit komt door het type schouderprothese en het feit dat de ‘sturende’ spier bij deze beweging (Subscapularis) vermoedelijk niet meer goed werkt.

      Maar ik denk voor nu dat er nog wel wat bewegingswinst te behalen is.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Nel v Helden

    24 augustus 2023 bij 17:53 Beantwoorden

    Hallo Erik.

    Dank voor je antwoord: daar kan ik wat mee. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat het een omgekeerde prothese is. Daar heeft de chirurg niet met me over gesproken bedenk ik me nu…
    Het is dus verstandig om nog wat maanden door te gaan met de fysio?

    Groetjes.

    • Erik Versluis

      29 augustus 2023 bij 13:12 Beantwoorden

      Zeker verstandig nog even met fysio door te gaan Nel.

      6 tot 7 maanden na de operatie mag je er vanuit gaan dat je schouder een optimale functie heeft bereikt.

      Mvg Erik Versluis

  • Nel v Helden

    30 augustus 2023 bij 23:12 Beantwoorden

    Nogmaals heel erg bedankt voor je reactie. Fysio staat nu ingepland tot eind van het jaar.
    Ik ga er voor. Thnx.

  • Anoniem

    15 oktober 2023 bij 16:54 Beantwoorden

    10 weken na schouderluxatie door val met de fiets ; heb schrik om terug te fietsen ( ben 78 jaar ) … al lukt autorijden prima – doorbijten ?
    Voske

    • Erik Versluis

      17 oktober 2023 bij 08:41 Beantwoorden

      Beste Voske.

      Je mag 10 weken na een schouderluxatie alles weer doen. Als je schouderfunctie dit toelaat natuurlijk.

      Mvg Erik Versluis

  • Greet Timmerman

    29 oktober 2023 bij 18:00 Beantwoorden

    3 maanden geleden ben ik met schouderklachten ( begon 2,5 jaar geleden) bij de orthopeed terechtgekomen. Foto’s wijzen uit : ernstige slijtage aan de rechterschouder. Ik heb af en toe pijn, maar slik nog steeds geen pijnstillers. Kan mijn arm ook nog gewoon boven mijn hoofd heffen. Ook doe ik al jaren Pilates training. Ik ben 68 jaar en erg sportief. Wat is wijs: nu opereren of wachten? Bedankt voor uw reactie of/ en advies.

    • Erik Versluis

      31 oktober 2023 bij 13:46 Beantwoorden

      Beste Greet,

      Zolang de schouder nog (relatief) goed functioneert dan houdt men liever een afwachtend beleid aan. Heeft de beoordelend orthopeed dit ook niet medegedeeld?

      Mvg Erik Versluis

  • Greet Timmerman

    31 oktober 2023 bij 21:04 Beantwoorden

    Klopt Erik, maar ik lees echt goede antwoorden op vragen naar jou toe, vandaar dat ik blij ben met je antwoord. Ik wacht liever ook nog even, maar wil ook niet dat er daardoor mogelijk ( onnodige) extra schade ontstaat. Bedankt !

    • Erik Versluis

      1 november 2023 bij 07:59 Beantwoorden

      Veel sterkte Greet!

      Gr Erik

  • Annemie Sanders

    30 november 2023 bij 21:36 Beantwoorden

    Geachte..Ik ben 81 jaar de orthopeed wil mij een omgekeerde protese in mijn schouder zetten omdat mijn pezen zijn afgescheurd en artrose heb.Hier zie ik zo tegen op.van wegen mijn hoge leeftijd. Ik kan mijn arm noch redelijk bewegen. Heb voor 3maanden terug een cortisone spuit gehad. Weet u meschien toch een anderen oplossing..Groet Annemie

    • Erik Versluis

      2 december 2023 bij 13:22 Beantwoorden

      Beste mevrouw Sanders,

      Als er sprake is van artrose en gescheurde pezen in de schouder betekent dit niet meteen dat het schoudergewricht met een prothese vervangen moet worden. Zo zijn er tal van mensen van uw leeftijd die onder deze omstandigheden nog prima kunnen functioneren.

      Vandaag de dag wordt er altijd in samenspraak met de patiënt besproken wat de beste behandeloptie is. De orthopeed kan wel een advies uitbrengen maar u heeft altijd het laatste woord. Als u aangeeft dat u nog redelijk kunt functioneren dan wacht men in het algemeen liever af.

      Een reden voor een operatie kan zijn dat de pijnklachten ondanks medicatie, injecties en fysiotherapie niet meer draaglijk zijn en de functie van de schouder blijvend verslechterd. Zodanig dat men in het dagelijks leven hier ernstige hinder aan ondervindt.

      Mocht u geen fysiotherapie hebben gehad dan zou u dit mogelijk nog wat verder kunnen helpen. Mijn ervaring is dat veel mensen ondanks de artrose nog op een acceptabele wijze kunnen functioneren.

      Ik wens u veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Eric Nijman

    1 februari 2024 bij 10:00 Beantwoorden

    Dag Erik,
    Ik heb eind 2022 een omgekeerde schouder prothese gekregen. Het gaat eigenlijk heel goed. Heb nooit pijn gehad na de operatie. Nu is het wel zo dat ik aan de kant van de nieuwe schouder (rechts) erg veel pijn en stijfheid in de zijkant van de nek ervaar. Dit moet haast wel gerelateerd zijn aan de operatie want ik heb daar eerder vrijwel nooit last van gehad. Kan ik hier iets tegen doen?

  • Eric Nijman

    5 februari 2024 bij 01:14 Beantwoorden

    Dank voor je reactie en de oefeningen Erik. Ik ga ermee aan de slag.

Plaats een Reactie

×
Top