Herstel na een schouderprothese

schouderprothese fysiotherapie Middenweg

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
19 januari 2020
⏱ 10 minuten leestijd

Herstel na schouder-prothese

Net als de knie en heup kan ook ons schoudergewricht vervangen worden door een kunstgewricht.

Een schouderprothese kan nodig zijn bij aanhoudende pijn en functieverlies door peesletsel of slijtage.

Het herstel na een schouderprothese wordt bepaald door de kwaliteit van de revalidatie en het type schouderprothese.

Maar hoe verloopt het herstel?
Wat mag je wel en niet?
En kun je weer terugkomen op het oude niveau?

Antwoord op deze vragen krijg je in onderstaand artikel.


Wanneer is een schouderprothese nodig?

 • Een schouderprothese kan nodig zijn bij ernstige slijtage van het schoudergewricht
 • Een complexe breuk van de schouderkop.
 • Slechte schouderfunctie als gevolg van niet-operabele peesscheuren.

arthrose schouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Schouderslijtage (arthrose)

gebroken schouder schouderprothese fysiotherapie Middenweg Amsterdam OOst

Gebroken schouder

gescheurde schouderpezen schouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Gescheurde schouderpezen

Schouderslijtage zien we vooral op latere leeftijd. Pijnmedicatie en fysiotherapie kunnen de schouderklachten nog lange tijd op draaglijk niveau houden. Er wordt daarom zolang mogelijk met een operatie gewacht.


Typen prothesen

Welke schouderprothese men krijgt is van een aantal factoren afhankelijk. Tegenwoordig worden twee typen kunstschouders gebruikt:

 • anatomische prothese

Deze prothese lijkt sterk op ons schoudergewricht. Het bestaat uit een metalen kop en kunststof kom. De schouderpezen moeten bij dit type prothesen wel intact zijn. Soms hoeft alleen de schouderkop te worden vervangen. Dit komt voor bij schouderbreuken en worden halve- of hemiprothesen genoemd.

Een fraaie animatie van een anatomische schouderprothese kun je hieronder bekijken.

 • De omgekeerde schouderprothese

Bij dit type prothese worden de kop en kom omgedraaid. Een metalen bol wordt op de oorspronkelijke kom geplaatst. De oorspronkelijke schouderkop wordt vervangen door een kunststof kom.

Dit wordt een reversed prothese genoemd. Deze prothese wijkt dus in uiterlijk en functie af van de anatomische prothese. Dit heeft een mechanische reden.

De omgekeerde prothese wordt geplaatst als de schouderpezen door slijtage niet meer kunnen functioneren. Er ontbreekt namelijk een goede spierbalans.

Door de bijzondere plaatsing krijgt de grote schouderspier (Deltaspier) een sterkere heffunctie.
Deze krachtige spier neemt de functie van de schouderpezen voor een deel over. Zo is de patiënt in staat de arm minimaal tot op schouderhoogte te heffen.

Wil je meer weten over de soorten schouderprothesen neem dan eens een kijkje op de site van Rijnland Orthopedie.

Een animatie van de ‘omgekeerde schouderprothese’  zie je hieronder.


Ervaringen na een schouderprothese

De ervaringen bij patiënten met een schouderprothese zijn in het algemeen goed. De pijnklachten verminderen sterk of zijn zelfs helemaal verdwenen.
Het uiteindelijke herstel is deels afhankelijk van het type schouderprothese. Daarover straks meer.

De eerste 6 weken na operatie kunnen vervelend zijn. Het schoudergebied kan pijnlijk zijn en de nachtrust verstoren. Daarnaast moet de arm in een armsling worden gedragen. Hulp en ondersteuning van anderen is in deze periode daarom nodig.


Behandeling na schouderprothese

Behandeling van de schouderprothese richt zich op herstel van schouder- en armfunctie tot op ADL-niveau.

ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Hieronder verstaan we bijvoorbeeld aan- uitkleden, reiken en lichaams-
verzorging. Kortom, alle activiteiten die je in en om het huis en eventueel op je werk moet kunnen doen.

Herstel na het plaatsen van een schouderprothese is grofweg te verdelen in 3 fasen:

1. Beschermingsfase

Duur: 1 tot 6 weken

Deze fase is voor beide typen schouderprothesen nagenoeg gelijk. In de eerste 6 weken wordt een sling gedragen. Een sling of ‘immobilizer’ is nodig om het operatiegebied en de prothese te beschermen.

De arm mag in deze periode niet worden geheven én naar buiten worden gedraaid. Rustige bewegingsoefeningen (pendulum oefeningen) zijn toegestaan. (zie onderstaande illustratie)

oefeningen schouder schouderoperatie
Op de elleboog steunen en op de rug brengen van de arm is bij de ‘omgekeerde prothese’ niet toegestaan. De schouderprothese kan dan namelijk makkelijk ‘uit de kom’ schieten.

De fysiotherapeut mag de schouder in veilige richtingen mobiliseren (bewegen). Dit kan gecombineerd worden met ‘isometrische’ spieroefeningen van het schoudergebied.

‘Isometrisch’ wil zeggen dat de spieren worden aangespannen maar het gewicht niet wordt bewogen. Dit is een veilige manier van oefenen.

De patiënt mag zelf de ellebogen en polsen buigen en strekken. In ruglig de arm ondersteund optillen is toegestaan. Dit wordt met onderstaande illustratie uitgebeeld.

herstel nas chouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdam oost
2. Spieractivatiefase

Duur: 6 to 12 weken

De armsling mag in deze fase worden afgebouwd. Het is nog wel verstandig deze buitenshuis en onder de mensen te dragen. De arm mag nu al tot op borsthoogte geheven worden.

Dit betekent dat handelingen als tanden poetsen, een kop koffie pakken, brood smeren, je gezicht wassen of schrijven weer mogelijk zijn. Het is nog niet toegestaan de arm boven het hoofd te heffen of op de rug te plaatsen.

schouderoefeningn operatie nieuwe schouder fysiotherapie middenweg amsterdam oost

De schouder- en armfunctie wordt in deze fase in opbouwende vorm geoefend. Doel is optimaal herstel van de beweeglijkheid van de schouder.

De oefeningen kunnen met ondersteuning van de fysiotherapeut óf zelfstandig worden uitgevoerd. Oefenen mag niet tot pijntoename leiden. Ik raad het in deze fase af te trainen met relatief zware gewichten.

3. Herstel dagelijkse functies/recreatieve sport

Duur: 12 weken tot 6-9 maanden

In dit traject staat herstel van de dagelijkse functies centraal. Armbewegingen mogen nu boven schouderniveau geoefend worden. Dit mag met lichte gewichten. De bewegingen kunnen worden herhaald totdat er vermoeidheid optreedt.

De oefeningen dienen in gewicht overeen te komen met de bewegingen uit het dagelijks leven of sport. Tillen van zwaardere lasten zoals boodschappentassen is weer toegestaan.

hefoefening schouder operatie fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Relatief lichte sporten zoals zwemmen (schoolslag) of tafeltennis zijn na 6 maanden weer toegestaan. Tennis of basketbal mag na 9 maanden weer hervat worden.

De schouderfunctie moet hier natuurlijk wel toereikend voor zijn. Dit brengt mij dan ook op het volgende punt; het resultaat.


Prognoses na een schouderprothese

Wat zijn nu eigenlijk de prognoses bij een schouderprothese?

Hoe goed de schouder uiteindelijk herstelt verschilt per persoon.
De patiënt mag er vanuit gaan dat pijnklachten van voor de operatie verdwijnen.

De uiteindelijke functie wordt bepaald door de schouderconditie van voor de operatie, de wensen van de patiënt, het type schouderprothese én de kwaliteit van de revalidatie.

Bij een omgekeerde prothese zal de arm niet meer volledig geheven kunnen worden. Zoals eerder beschreven komt dit door niet-functionerende schouderpezen.

Overigens is 100% functieherstel bij beiden prothesen niet realistisch.
We hebben immers te maken met een kunstgewricht. Wel mag worden verwacht dat de normale dagelijkse activiteiten weer op redelijke wijze kunnen worden uitgevoerd.

Zo zijn de armen bijvoorbeeld weer tot hoofdhoogte te heffen. Na een schouderbreuk kan er relatief groter functieverlies optreden.
Dit kan in één of meerdere bewegingsrichtingen zijn.


Hoe lang gaat de schouderprothese mee?

De levensduur van een prothese is ongeveer 10-15 jaar. Na 15 jaar heeft 74% van de mensen zijn of haar 1e schouderprothese nog. Intensieve sportbeoefening of zware fysieke arbeid zou de levensduur wel kunnen verkorten. Zware schouderbelasting wordt om die reden dan ook afgeraden.

De gewrichtskom is het kwetsbaarst. De inwerkende krachten van de schouderkop op de kom zijn namelijk erg groot. De kom kan daardoor slijten of loslaten. Om die reden wordt er vaak om de 2 jaar een röntgenfoto gemaakt.


Autorijden of fietsen met schouderprothese

Wanneer mag je weer autorijden of fietsen na een schouderprothese operatie? Dit is over het algemeen na 8 weken weer toegestaan.

Vanzelfsprekend dient de schouderfunctie goed te zijn. Bij twijfel is overleg met de behandelend fysiotherapeut en orthopedisch chirurg gewenst.


Slapen met een schouderprothese

slapen kussen na schouderoperatie fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Er wordt geadviseerd de eerste 8 weken niet op de schouder te liggen. De weefselstructuren rond de prothese moeten in deze periode nog aansterken. Een kussen onder de arm kan gedurende de nacht worden gebruikt. Dit kan steun en comfort bieden.


Sporten na een schouderprothese

Sporten na een schouderprothese is na 6 maanden weer mogelijk. Dit blijkt uit recente wetenschappelijke literatuur.

Lichte sporten, zonder direct contact met een tegenstander, worden door de meeste chirurgen weer toegestaan. Op dit niveau keren de meeste sporters dan ook weer terug.

sporten na een schouderprothese fysiotherapie middenweg amsterdan oost

Patiënten met een anatomische prothese (met intacte schouderpezen) hebben de grootste kans de sport te hervatten. (75%-100%). Bij mensen met een omgekeerde prothese (75%-85%) en halve prothese (67%-76%) liggen de percentages wat lager.

Besef wel dat dit gemiddelden zijn. Iedere patiënt is anders en stelt andere eisen aan zijn of haar schouderfunctie. Ik raad dan ook aan het advies van de behandelend chirurg en fysiotherapeut in de besluitvorming mee te nemen.

Heb je toch nog vragen?
Stel ze gerust op het reactieformulier.

Delen:
 • Joke Jelsma-de Haan

  3 maart 2021 bij 16:39 Beantwoorden

  Goedemiddag,

  Voor mijn BBL opleiding IG doe ik een onderzoek naar het bevorderen van zelfredzaamheid met betrekking tot de ADL na een schouderprothese.
  Mijn vraag is zijn hier protocollen voor die wij kunnen toepassen bij de zorgverlening in de thuiszorg. Ik denk daarbij aan een schema die je kunt hanteren.

  Vriendelijke groet,
  Joke

  • Erik Versluis

   7 maart 2021 bij 11:08 Beantwoorden

   Beste Joke,

   Ik ken geen protocol voor zorgverlening in de thuiszorg.
   Ik stuur je bij deze de link van Schoudernetwerk Nederland. Hierin tref je een ‘consensus based protocol’ inzake revalidatie na een totale schouderprothese.

   https://www.schoudernetwerk.nl/wp-content/uploads/2019/12/PatOpReval10.pdf

   Per fase wordt aangegeven welke functies geoefend mogen worden. Dit kan vervolgens vertaald worden naar ADL.

   Mocht je hier vragen over hebben, stel ze dan gerust.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Van Soom paula

  24 maart 2021 bij 08:30 Beantwoorden

  Heb omgekeerde qchouderprothese. Val. Is het normaal na 5 maanden nog hevige pijn?

  • Erik Versluis

   24 maart 2021 bij 10:16 Beantwoorden

   Beste Paula,

   Het is mij niet duidelijk of je de schouderprothese voor of na een val hebt gekregen. Ik vind 5 maanden hevige pijn wel wat lang.
   Wellicht goed dit nog eens samen met je behandelend arts en fysiotherapeut te bespreken.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • John van der Felzelz

  18 april 2021 bij 23:33 Beantwoorden

  Goedendag

  Ik heb 30 maart een hemi prothese gekregen ..
  Ik heb nog steeds geen spierkracht in mijn arm ,
  Komt dit wel weer en wanneer ?!!

  • Erik Versluis

   19 april 2021 bij 13:57 Beantwoorden

   Geachte heer van der Felzelz,

   Het hebben van minder spierkracht in deze fase van de revalidatie komt veel voor. Het is mij echter niet duidelijk in welke richting. De arm mag in dit stadium al in enige opwaartse richting geoefend worden.

   Oefeningen van de arm (elleboog) buigers, nodig voor bijvoorbeeld het tillen en duwen, mogen in opbouwende vorm geoefend worden.

   In de regel mogen de oefeningen en bewegingen na 6 weken opgebouwd worden. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met ontwikkelde stijfheid van de schouder. Dit kan zowel voor- als na de operatie ontstaan zijn. Herstel van goede schouderbeweeglijkheid is een voorwaarde voor het verder kunnen optrainen van de spierfunctie

   Gemiddeld genomen zou u na 3-4 maanden na operatie u schouder en arm weer op minimaal hoofdniveau kunnen gebruiken.

   Veel succes,

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Greet Haelterman

  11 mei 2021 bij 23:57 Beantwoorden

  Na een 52 sessies fysiotherapie , zonder enige verbetering, werd een operatie voorzien op 19 februari 2021 en kreeg ik een omgekeerde schouderprothese ( zat met 3 gescheurde pezen en een volledige afgescheurd bicepspees )
  Ondertussen zijn we al bijna 3 maand verder en heb ik nog qltijd de nachtelijke pijnen….3x moeten opstaan per nacht om de spieren te doen werken want de pijnen zijn niet uit te houden….
  Krijg ik ooit de kans een ganse nacht eens te kunnen doorslapen, want het put mij volledig uit , of ga ik gans mijn leven moeten leren met die pijn om te gaan?

 • Erik Versluis

  12 mei 2021 bij 16:15 Beantwoorden

  Geachte mevrouw Haelterman,

  Ik verwacht niet dat de pijnklachten van uw gescheurde schouderpezen afkomstig zijn. Mijn ervaring is dat deze alleen in het acute stadium veel pijn kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een peesscheur door een val.

  Heeft uw inmiddels een controle (foto) gehad bij uw behandelend chirurg? Ik kan via deze namelijk moeilijk beoordelen wat de oorsprong van uw nachtelijke pijnen is. Nachtelijke pijn verdwijnt of wordt in de regel minder na 8 weken tot 3 maanden na operatie.

  Ik verwacht, indien er geen bijzonderheden zijn, dat met 6 maanden uw schouderfunctie en klachten aanzienlijk beter moeten zijn.

  Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Els Van den Brandt

  10 juli 2021 bij 01:26 Beantwoorden

  Mijn schouderprothese is een totale schouderprohese, mijn vraag is kan en kustgewricht zichzelf smeren of het . De bewegingen gaan wel goed maar hij kan zo kraken zijn er mogelijkheden om het gewricht natuurlijk te smeren.
  Voor mij functioneert hij binnen zijn mogelijkheden, toch wil ik dat hij sterker en beter wordt,
  Perfect moet niet zijn maar liefst wel gecontroleerd gesmeerd gewricht

  • Erik Versluis

   11 juli 2021 bij 12:45 Beantwoorden

   Beste mevrouw van den Brandt,

   Een kunstgewricht smeert zichzelf niet. Het gewrichtskapsel produceert nog wel synovia. Dit is een soort natuurlijk smeermiddel dat onze gewrichten soepel laat bewegen en het kraakeen voedt.

   Het kraken dat u ervaart wordt vaker bij kunstgewrichten waargenomen. Dit is naar mijn mening niet te beïnvloeden.

   Het ‘sterker of beter’ laten worden kun u alleen bereiken met oefeningen gericht op spierfunctie en beweeglijkheid. Ik zou dat eventueel met uw/een fysiotherapeut kunnen bespreken.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

   Deze synovia heeft bij gewrichtsprothesen geen functie meer.

 • Van Oost Antoine

  5 oktober 2021 bij 10:12 Beantwoorden

  Wat zijn de de symptomen en oorzaak als steel omgekeerde schouderprothese niet meer vastzit in bovenarm. Hoe kan ik weten of steel los zit. Prothese is geplaast op 12 /02/2021.
  mvg,

  • Erik Versluis

   5 oktober 2021 bij 12:37 Beantwoorden

   Beste Antoine,

   Een symptoom van een loslatende (schouder) prothese is toenemende pijn en slechter wordende schouder-arm functie. Een schouderprothese kan na ongeveer 15 jaar los gaan zitten en moet dan worden vervangen.
   Bij 15 op de 100 patiënten is dit nodig.

   Een prothese kan ook los gaan zitten door een bacteriële infectie. Dit kan kort na de operatie ontstaan. Ook maanden na operatie is dit mogelijk doordat een bacterie via de bloedbaan de prothese bereikt.
   Dit gaat gepaard met koorts en veel pijn.

   Als de schouder zonder duidelijke oorzaak in toenemende mate pijnlijk en beperkt wordt is mijn advies contact op te nemen met uw behandelend chirurg. Een röntgenfoto zou dan uitsluitsel kunnen geven.

   Veel sterkte.

   mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Monique Soemers

  29 oktober 2021 bij 11:14 Beantwoorden

  Beste heer Versluis,

  4 jaar geleden heb ik links een omgekeerde schouderprothese gekregen. Na een paar maanden bleken de schroeven door de huid te komen, was er een pees afgescheurd en hebben ze dit moeten repareren. De mobiliteit is links niet geweldig en heb nog wel pijn maar kan ermee leven.
  2 maanden geleden heb ik rechts een “gewone” prothese gekregen. Met deze prothese heb ik veel meer pijn en problemen dan links. Veel pijn in schouderblad en aan de biceps. Foto van prothese is goed maar kan dit een andere oorzaak hebben? Kan nauwelijks aan computer werken, vooral het muizen is erg pijnlijk. Word een paar keer wakker van de pijn. Is dit normaal, gezien ik kan vergelijken.

  • Erik Versluis

   30 oktober 2021 bij 10:29 Beantwoorden

   Beste mevrouw Soemers,

   Een gewone (anatomische) prothese wordt geplaatst indien de schouderpezen nog intact zijn. Op termijn zal de arm functie wel beter moeten worden als bij de omgekeerde prothese.
   Mijn ervaring is dat de eerste 6-8 weken best nog pijnlijk kunnen zijn. Dit geldt overigens ook voor de omgekeerde (reversed) prothese.

   Pijn in het schouderblad en biceps kan afkomstig zijn uit het schoudergebied, echter deze kunnen ook in de spieren rond de schouder gelokaliseerd zijn. Dit zijn doorgaans bekende en onschuldige symptomen.

   Belangrijk is uit te sluiten of er geen complicaties zijn opgetreden. Als u recent voor een controle bent geweest verwacht ik dat de artsen hier alert op zijn geweest. Een controle foto wordt gemaakt om loslaten- of infecties van de prothese uit te sluiten.

   Ook het ontwikkelen van een frozen shoulder kan toename van pijn en functiebeperking geven. Zie ook: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/

   Dit zou uw fysiotherapeut kunnen beoordelen.

   Als er geen bijzonderheden zijn verwacht ik dat u met 5-6 maanden uw schouder en arm weer goed kunt gebruiken.

   Veel sterkte.

   MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • M.Visser van Bentem

  8 november 2021 bij 12:44 Beantwoorden

  Dhr.Versluis, 28 Juni 2021 heb ik een nw omgekeerde schouder gekregen. Het ging best wel goed maar nu krijg ik pijn het is net of ik daar wat hoor.En het gloeid enigzins heb geen koorts. Moet ik mij zorgen maken.

  m.vr.gr. M.Visser

  • Erik Versluis

   8 november 2021 bij 17:36 Beantwoorden

   Beste mevrouw Visser,

   Vooralsnog denk ik niet dat u u zorgen hoeft te maken. Een gloeiend gevoel kan passen bij een slijmbeursontsteking of irritatie van het AC gewricht welke zich bovenop de schouder bevindt.
   Dit zou mogelijk met overbelasting te maken kunnen hebben. In dat geval heeft u uw arm en schouder meer dan gemiddeld belast.

   Mocht het gevoel aanhouden dan zou ik toch even uw huisarts of fysiotherapeut raadplegen.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Greetje de Witte

  1 december 2021 bij 18:43 Beantwoorden

  Als ik deze reviews lees lijkt me het toch een pijnlijke operatie achteraf ,Er is deze week gecostateerd dat ik een versleten schouder heb maar deze pijn is volgens mij draaglijker dan de operatie op zich zie er toch erg tegenop of dit wel goedlomt.

  • Erik Versluis

   2 december 2021 bij 12:37 Beantwoorden

   Beste mevrouw de Witte,

   De pijn na de operatie verschilt in het algemeen niet veel met die van andere gewrichtsoperaties. Na 2 wk gaat het met de meeste patiënten weer een stuk beter. Natuurlijk zijn er verschillen in ervaring, maar met goede medicatie is de napijn goed te behandelen.

   Of men een schouderprothese krijgt hangt van een aantal factoren af. Bepalend hierin is de duur en ernst van de pijnklachten, de ernst van de beperkingen in het dagelijks leven en de wensen van de patiënt.

   Als de schouder nog redelijk mobiel (soepel) is kan een oefentherapeutisch oefentraject nog vermindering van pijn en verbetering van de armfunctie geven. Dus niet alle versleten schouders komen direct in aanmerking voor een operatie. Uit ervaring weet ik wel dat de kwaliteit van leven en dagelijkse functie aanzienlijk verbetert bij mensen die uiteindelijk een schouderprothese hebben gekregen.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Ton de Jong

  25 december 2021 bij 13:17 Beantwoorden

  Is er iemand die na een volledige schouderprothese te hebben gehad weer tennist??

  • Erik Versluis

   5 januari 2022 bij 13:05 Beantwoorden

   Beste Ton,

   Het was niet helemaal duidelijk of de vraag aan mij of aan de lezers (ervaringsdeskundigen) gesteld werd.

   Na een totale schouderprothese kan men in het algemeen na 6 maanden weer tennissen. De beweeglijkheid van de schouder moet dan wel weer toereikend zijn. In geval van een omgekeerde prothese zal de arm niet meer zo hoog kunnen komen. Serveren zal waarschijnlijk niet meer op de oude manier gaan en dient aangepast te worden.

   Ook de backhand zou in geval van een omgekeerde prothese met 1 arm lastig kunnen zijn, dit vanwege verlies van pees-spierfunctie in de schouder.

   Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Ton de Jong

  6 januari 2022 bij 13:16 Beantwoorden

  Hallo Erik,

  ja ik zocht eigenlijk wat ervaringsdeskundigen, maar ben ook blij met jouw antwoord!
  Mijn chirurg zegt dat ik, met een totale schouderprothese, niet meer kan tennissen.
  Ik ben docent LO (nog ’n half jaar en dan met pensioen) dus ik wil er alles aan doen om weer te kunnen tennissen\padellen.
  Aan training\oefeningen doen etc. zal het dus niet liggen.
  Ook hoef ik niet op een hoog niveau te tennissen, 1 a 2 keer per week ’n balletje slaan zou fantastisch zijn!
  Wel zou het fijn zijn om van iemand zelf te horen, die een volledige schouderprothese heeft, dat hij\zij weer aan het tennissen is.

 • timo barthel

  15 februari 2022 bij 07:34 Beantwoorden

  Hoi ik heb een jaar of 5 geleden een operatie gehad aan mijn schouder ik heb een schouder dyslexie als ik het goed heb mijn kom op de schouderblad stond ongeveer 36 graden scheef ik ben loodgieter werk veel boven mijn hoofd met aanpassing qua bereik is dit goed te doen maar bij het onderzoek er na kwamen ze er achter dat ik een schouder gewricht heb van iemand van 85 dus versleten zelf ben ik 43 kan hier misschien op mijn leeftijd al wat aangedaan kunnen worden niet dat ik elk 2 jaar een nieuwe moet hebben ik kan er mee leven dat ik nu al geen bereik heb maar soms knakte mijn schouder doet geen pijn denk ik maar is wel vervelend

  • Erik Versluis

   15 februari 2022 bij 12:10 Beantwoorden

   Beste Timo,

   Met ‘dyslexie’ bedoel je waarschijnlijk ‘dysplasie’. Dit is een aangeboren vormafwijking van, in jouw geval, de schouderkom.
   Dysplasie leidt op den duur tot snellere gewrichtsslijtage.

   Ik kan mij voorstellen dat ze een operatie voorstellen.Het schoudergewricht wordt dan vervangen door een prothese. Deze gaat 10-15 jaar mee, je hoeft dus niet om de 2 jaar een nieuwe.

   Je geeft aan dat je er nu mee kunt leven en enkel wat bewegingsbeperking en ‘knakken’ ervaart. In dat geval zou je een operatie kunnen uitstellen. Let wel dat als je geopereerd bent je 4-6 maanden uit de roulatie bent.

   Soms kan een chirurg adviseren wel te opereren. Dit kan zijn als de gewrichtskom teveel slijt en van vorm gaat veranderen. Dit zou op termijn het plaatsen van een nieuwe gewrichtskom kunnen bemoeilijken. Ik neem aan dat dit je dan medegedeeld zou worden.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Mary-Ann van Gestel

  8 mei 2022 bij 04:43 Beantwoorden

  Beste
  4jaar geleden heb ik mijn schouder kop gebroken.
  Ik heb toen gevraagd waarom ze niet hebben geopereerd…daar kreeg ik het antwoord : U bent nog jong ( 58) dus dat is niet nodig
  Nu kan ik niet meer doen en ik voel mijn bot over elkaar schuren dus nu gaan ze een prothese plaatsen ( na 4 jaar van constant pijn)) waarom wachten ze zolang ?

  • Erik Versluis

   8 mei 2022 bij 12:00 Beantwoorden

   Beste Mary-Ann,

   De reden van wachten kan meerdere redenen hebben. Zoals je zegt is je relatief jonge leeftijd een belangrijk argument. Een prothese gaat 10-15 jaar mee. Een nieuwe prothese (revisie) maakt de kans op complicaties groter. Je bent immers ouder en kwetsbaarder geworden en ook de langere operatieduur kan complicaties in de hand werken.

   Het zou ook kunnen zijn dat de beperkte mate van arthrose, ondanks je pijn, nog geen aanleiding was voor het plaatsen van een prothese.

   Een ander argument is dat afwachten met oefentherapie nog hoopvolle resultaten kan opleveren. Zo zie ik in mijn praktijk veel patiënten met ernstige schouderslijtage die nog naar tevredenheid kunnen functioneren. Een afwachtend beleid van 6-9 maanden wordt meestal aangehouden om te beoordelen of oefentherapie zin heeft. 4 jaar in jouw geval is dus wel wat lang.

   Ik wens je in ieder geval veel succes met je operatie.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

 • H.J. Bakker

  30 juni 2022 bij 11:29 Beantwoorden

  Ik sta op de lijst voor een botbesparende schouderprothese met kom.
  hierbij wordt aangegeven dat er een tilbeperking van slechts 5 kg geld na volledig herstel.
  Dit verbaast mij enigszins omdat er hier wordt gesproken over onderhandse belasting die veel hoger
  zijn zoals het tillen van boodschappentassen. Graag zou ik daar antwoord op willen krijgen.

  • Erik Versluis

   30 juni 2022 bij 13:31 Beantwoorden

   Geachte heer/mevrouw Bakker,

   Ik weet niet waar dit advies op gebaseerd is. Ik kom in de literatuur ook geen behandelprotocollen tegen waar een tilbeperking van 5 kg na een schouderprothese wordt geadviseerd.
   Wellicht kan uw behandeld orthopedisch chirurg dit toelichten?

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Henk van den Broek

  1 juli 2022 bij 13:41 Beantwoorden

  Ik heb op 4 augustus 2021 een omgekeerde schouderprothese gekregen. Dit was na een val op mijn schouder en en na 3 operaties werd uiteindelijk besloten een prothese te plaatsen. Ten opzichte van de periode voor het plaatsen van de prothese is er met name qua pijn veel verbeterd. Wel blijf ik dagelijks wat last houden wat ik ervaar als “mee te leven”. Bewegelijkheid is tot 80 graden nu en ik verwacht daar geen verbetering meer in. Wat mij persoonlijk opvalt is dat, althans wat ik ervaar, er heel weinig wetenschappelijk onderzoeken te lezen is mbt omgekeerde schouderprothese. Geen ervaringsonderzoeken naar patiënten die ook een omgekeerde schouderprothese hebben gehad. Ook heel veel verschillende dingen die je wel of niet mag doen na het plaatsen van een prothese bij verschillende klinieken met name op langer termijn (na 1 jaar). Zegt de een niet tillen tot maximaal 10 kg dan zegt een ander maakt niet alles mag! En zo zijn er meer voorbeelden te noemen, ook bij mijn eigen arts ondanks zijn perfecte kwaliteiten als Orthopeed/chirurg bemerk ik dat men niet van alles meegeeft van wat wel en wat niet. Mijn vraag is eigenlijk
  1. wat zijn uw eigen ervaringen bij patiënten als ik op langer termijn?
  2 zijn er wetenschappelijke studies te vinden mbt dergelijke ingrepen en met name de verwachting op langer termijn.

  Uiteraard begrijp ik dat dit soort dingen persoonlijk zijn en per persoon anders, het gaat mij dan ook meer om een gemiddelde.

  Henk

  • Erik Versluis

   5 juli 2022 bij 15:01 Beantwoorden

   Beste heer van den Broek,

   De lange termijn ervaringen van zowel de anatomische- als omgekeerde schouderprothese zijn goed, dit laten evaluerende studies zien. Het overgrote deel van de patienten kunnen zelfs hun oude sport weer op acceptabel niveau beoefenen. Het is wel zo de patiënten met een omgekeerde schouderprothese geen volledige schouderfunctie meer kunnen behalen. Dit vanwege het definitieve functieverlies van een deel van de schouderpezen/spieren. Dit kan een optimale beoefening van bovenhandse sporten, zoals racketsporten in de weg staan.

   Ik zie in mijn praktijk ook nauwelijks tot geen schouderprothese patiënten met terugkerende klachten of beperkingen terug. Het is bekend dat de levensduur van schouderprothesen beperkt is. Hier zit overigens een behoorlijke marge in van 7-15 jaar. Uit voorzorg wordt er om de 2 jaar een controle foto wordt gemaakt om eventueel optredende complicaties voortijdig op te sporen.

   Wat betreft de leefstijl adviezen zoals tillen; het klopt dat de adviezen per medisch specialist kunnen verschillen. Vanwege het ontbreken van harde wetenschappelijk data zijn deze dan ook voornamelijk gebaseerd op eigen ervaring, inschatting van de belasting op de prothese, leeftijd etc. Ik verwacht ook niet dat er studies naar invloed van belasting op de schouderprotheses worden gedaan. Deze zullen mogelijk niet door de ethische toetsing komen.

   Als u interesse heeft in bestudering van wetenschappelijke literatuur dan raad ik u aan de site. http://www.pubmed.gov eens te bezoeken. Als u de zoekwoorden ‘shoulder arthroplasty’ ‘sport’ ‘revison’ ‘long term outcomes’ invult dan krijgt u een groot aanbod van wetenschappelijke Engelstalige publicaties. De een zal wat makkelijk te begrijpen zijn dan de ander.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Schaeffer

  9 augustus 2022 bij 17:39 Beantwoorden

  Heb 7 wkn geleden een reversed prothese gekregen na gebroken schouder.
  Ben aan het oefenen met gewichtjes en xgo, en fysio mobiliseert schouder tot 90 graden.
  Maar schouder gaat elke keer weer vast zitten en dan is heffen niet mogelijk.
  Wat kan ik nog doen om dit te doorbreken?

  • Erik Versluis

   10 augustus 2022 bij 13:48 Beantwoorden

   Beste mevrouw Schaeffer,

   In deze fase van de revalidatie is het mogelijk dat de beweeglijkheid van de schouder nog niet optimaal is.
   Vanwege de reversed prothese zal er veel aanspraak moeten worden gedaan op de functie van de oppervlakkig gelegen nek- schouderspieren. Deze moeten de functie van de diepe schouderspieren deels overnemen.

   De diepe schouderspieren en pezen (genaamd; de rotator cuff) zullen namelijk niet meer na behoren functioneren omdat ze door een ongeval of leeftijd versleten of gescheurd zijn.

   Oefenen met gewichtjes en Xco kan mogelijk op dit moment nog te intensief zijn. Ik verwacht wel dat dit op termijn makkelijker zal gaan. Weet wel dat oefeningen boven het hoofd ook in de toekomst lastig zullen zijn. Deze beperking hoort bij een reversed schouderprothese.

   Wellicht ondersteunt uw fysiotherapeut dit verhaal. Anders zou u zijn of haar visie op schouderprobleem nog eens kunnen vragen.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • A noordeloos

  31 augustus 2022 bij 11:30 Beantwoorden

  Ik blijf na 5 maanden constant tintelingen houden wanneer houd dat op ik heb een omgekeerde schouder prothese operatie gehad in april ,nu erg veel pijn bovenarm kan de arm niet na voren schuiven , in t begin helse pijnen geen fysio dat begon met maand 3 pas nu weer gestopt meer tintelingen en pijn bovenarm komt dit goed ?

  • Erik Versluis

   1 september 2022 bij 14:58 Beantwoorden

   Beste mevrouw Noordeloos.

   Bent u recent nog door uw chirurg gezien? Het is van afstand en zonder uw schouder te beoordelen erg lastig een verklaring te geven voor uw schouderklachten.

   Het komt voor dat de schouder pijnlijk gaat verstijven. Dit is en vervelende maar onschuldige complicatie. Er kunnen ook andere oorzaken spelen. Bent u onder behandeling van een fysiotherapeut?
   Hij of zij kan in geval van twijfel contact met de medisch specialist opnemen.

   Mijn ervaring is dat de pijnklachten na 6 maanden grotendeels verdwenen zijn. Wel kan het voorkomen dat de schouder nog niet de optimale functie heeft bereikt. Pas na een jaar kan de balans opgemaakt worden.

   Ik wens u veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Johanna pruissen

  17 september 2022 bij 10:11 Beantwoorden

  Ik werk in een Verpleeghuis met oudere mensen wat heel zwaar werk is. Kan ik na een schouder prothese dit werk weer kunnen hervatten?

  • Erik Versluis

   18 september 2022 bij 14:36 Beantwoorden

   Beste Johanna,

   Dit zou wel weer moeten kunnen. In geval van een ‘omgekeerde schouderprothese’ is de arm wel minder sterk, zwaar tillen zou dan lastig kunnen zijn.

   We zien overigens dat mensen met een schouderprothese weer in staat zijn op redelijk niveau te sporten.

   U zult wel rekening moeten houden met minimaal 5-6 maanden revalidatie.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top