Auteur: Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 01-11-2020
Herzien op 26-06-2024
⏱ Leestijd: 6 minuten
Schouder
fysiotherapie in Amsterdam
Bij Fysiotherapie Middenweg wordt gespecialiseerde schouderfysiotherapie aangeboden. De praktijk richt zich op het behandelen van (chronische) schouderklachten voor patiënten uit Amsterdam en omliggende regio’s.
Veel voorkomende schouderklachten
Schouderklachten komen veel voor in Nederland. Jaarlijks krijgt ongeveer 31% van de Nederlandse bevolking hiermee te maken. Van deze groep ervaart 40%-54% aanhoudende klachten over een periode van 1 tot 3 jaar.
In dit artikel bespreek ik de meest voorkomende schouderklachten en behandelmogelijkheden.
Diagnostiek van de schouder
De schouder is een complex gebied dat bestaat uit pezen, spieren, banden en gewrichten. Letsel aan een van deze structuren kan pijn en krachtverlies veroorzaken.
Een succesvolle behandeling begint met een juiste klinische diagnose, het lokaliseren van het letsel en een passend behandelplan.
Onderzoek van de schouder
Tijdens het onderzoek beoordelen we de schouderfunctie op pijn, kracht en beweeglijkheid.
In sommige gevallen is beeldvormend onderzoek, zoals echografie nodig om de exacte locatie van het schouderprobleem te bepalen.
Echografie
Echografisch onderzoek kan waardevol zijn om een pees- of slijmbeursontsteking, peesscheuren of gewrichtsslijtage in beeld te brengen. Dit is vooral nuttig wanneer snelle medische behandeling gewenst is, zoals bij een traumatische peesscheur of schouderbreuk.
Meer informatie over echografie bij Fysiotherapie Middenweg
Behandeling van schouderklachten
Spierklachten in de schouder
Pijnlijke schouderspieren, vaak veroorzaakt door myofasciale triggerpoints, kunnen uitstralende pijn veroorzaken bij druk, rek of aanspanning van de spier.
Oorzaken
Triggerpoints ontstaan vaak door acute of chronische overbelasting, zoals een spierverrekking, een val of langdurig herhaalde bewegingen.
Behandeling
De behandeling richt zich op het verminderen van spierspanning, het behandelen van triggerpoints, stressvermindering en advies over houding- en leefstijl.
Lees hier meer over myofasciale triggerpoints
Pees- en slijmbeurs ontstekingen
In ongeveer 80% van de gevallen zijn schouderklachten gerelateerd aan een pees- of slijmbeursprobleem, ook wel bekend als ‘Subacromiaal Pijnsyndroom‘ of Rotator Cuff- gerelateerde schouderpijn.
Symptomen
Pijn tijdens het heffen van de arm, die vaak vermindert bij het volledig omhoog brengen van de arm.
Behandeling
Deze richt zich op het tijdelijk verminderen van de belasting op pezen en slijmbeurzen, en het verbeteren van de functie van de schoudergordel.
Schouderinstabiliteit
Een instabiele schouder kan optreden wanneer de schouderkop bijna of volledig uit de kom gaat, of wanneer er een gevoel van dreigende ontwrichting is.
Oorzaken
Dit kan gebeuren bij vooral jonge mensen met soepele schouders of na een schouderongeval, zoals een val.
Behandeling
De therapie richt zich op het versterken van de schouder- en schouderbladspieren. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn als de oefentherapie geen effect heeft.
Lees hier omeer over schouderinstabiliteit.
Schouderbreuken
Schouderbreuken ontstaan vaak na een val of schouderontwrichting. De breuken kunnen variëren van klein tot groot en in sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.
Behandeling
Na de breuk richt de behandeling zich op herstel van beweeglijkheid, spierkracht en armfuncties zoals tillen en reiken.
Lees hier meer over schouderbreuken.
Bewegingsbeperkingen van de schouder
Schouderartrose (slijtage)
Schouderartrose, ook wel omarthrose genoemd, ontstaat meestal op latere leeftijd en kan leiden tot aanhoudende pijn en bewegingsbeperkingen.
Behandeling
Schouderfysiotherapie kan pijn verlichten en de functie verbeteren. Als fysiotherapie onvoldoende effect heeft, kan een schouderprothese uitkomst bieden.
Lees meer over de schouderprothese
Frozen shoulder
Een frozen shoulder is een verstijving van de schouder, die geleidelijk ontstaat. Dit kan leiden tot volledige bewegingsbeperking.
Behandeling
Fysiotherapie is gericht op het herstel van de schouderbeweeglijkheid en dagelijkse functies.
Lees meer over de frozen shoulder
Klachten aan het AC gewicht
Het AC-gewricht wordt gevormd door het buitenste uiteinde van het sleutelbeen en een botrichel van het schouderblad (het acromion). Klachten van dit gewricht kunnen ontstaan door overbelasting, een val op de schouder of slijtage (artrose)
Behandeling
De behandeling richt zich op het verbeteren van het bewegingsgedrag, wat een positieve invloed kan hebben op pijnklachten en schouderfunctie.
Lees meer over klachten aan het AC gewricht.
Schouderklachten bij jeugdigen
Hoewel schouderklachten minder vaak bij jongeren voorkomen, kunnen een verkeerde houding een erg soepel schoudergewricht of een inactieve leefstijl toch klachten veroorzaken.
Behandeling
Het bevorderen van gezond leef- en beweeggedrag is essentieel voor preventie en herstel.
Chronische schouderklachten
Bij ongeveer 50% van de mensen blijven schouderklachten na 6 maanden bestaan, en 60% ervaart zelfs na een jaar nog problemen.
Behandeling
De fysiotherapie richt zich op verminderen van fysieke beperkingen, het vergroten van zelfvertrouwen en stimuleren van zelfredzaamheid. In sommige gevallen is een multidisciplinaire aanpak nodig.
Nek-schouderklachten met uitstraling
Nek-schouderklachten kunnen uitstralende pijn en tintelingen in de arm en hand veroorzaken. Het is van belang om te bepalen of de klachten afkomstig zijn uit de nek- of schouderregio.
Oorzaken
Uitstralende pijn in arm of nek komt vaak voor bij mensen met zittend werk of die veel boven het hoofd moeten werken.
Grofweg kun je stellen dat schouder en armpijn tijdens nekbewegingen meer de oorsprong uit de nek hebben. Pijn bij het bewegen van de arm is over het algemeen meer in de schouder gelokaliseerd.