Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd op 16 september 2024
⏱ Leestijd: 6 minuten
Schouderrevalidatie; dit moet je weten!
Schouderklachten kunnen enorm vervelend zijn en beperken vaak de dagelijkse activiteiten. Of het nu gaat om een blessure, overbelasting, of een schouderoperatie, de juiste revalidatie is essentieel voor een goed herstel.
In deze blog lees je alles over schouderrevalidatie na veel voorkomende operaties en schouderaandoeningen, de behandelmogelijkheden, herstelduur en prognoses.
Schouderrevalidatie na schouderoperatie
Er zijn verschillende aandoeningen en operaties aan de schouder die kunnen leiden tot een revalidatietraject bij de fysiotherapeut.
In mijn praktijk zie ik veel mensen voor:
1. Revalidatie na schouderprothese
Een schouderprothese wordt vaak geplaatst bij ernstige slijtage (artrose) of na een complexe breuk. Hierbij wordt het schoudergewricht geheel of gedeeltelijk vervangen door een kunstgewricht.
Afhankelijk van het type schouderprothese kan er weer een redelijk tot goed functieherstel optreden.
→ Lees hier meer over schouderslijtage
2. Revalidatie na rotator cuff reparatie
Bij een scheur in de rotator cuff, de groep spieren en pezen die de schouder stabiliseren, is een operatie soms noodzakelijk. Deze ingreep zorgt ervoor dat de gescheurde pezen worden gehecht en hersteld.
Op latere leeftijd heeft deze operatie minder kans van slagen omdat de kwaliteit van de pezen vaak niet optimaal meer is. Gelukkig kan met passende oefeningen een relatief goede schouderfunctie worden behaald.
→ Lees hier meer over de gescheurde schouderpees
3. Revalidatie na schouderluxatie (schouder uit de kom)
Bij een schouderluxatie gaat de schouderkop uit de kom. Dit kan een een trauma, zoals een val zijn of spontaan. In dat geval is de schouder overbeweeglijk en instabiel.
Bij herhaalde schouderluxaties kan een stabiliserende operatie nodig zijn om te voorkomen dat de schouder opnieuw uit de kom raakt.
We zien deze operatie meer bij jongeren gedaan worden. Zonder opereren is de kans op een nieuwe luxatie bij deze groep groter. De zogenaamde Bankart operatie wordt veel uitgevoerd.
→ Lees hier meer over de schouderluxatie
→ Lees hier meer over de de Bankart operatie
4. Revalidatie na SLAP-laesie
Een SLAP-laesie is een beschadiging van het bovenste labrum (kraakbeenring) in het schoudergewricht. Een operatie kan nodig zijn om deze scheur te herstellen en de stabiliteit van de schouder te verbeteren.
Deze operatie wordt vaker gedaan bij explosieve bovenhandse sporters, zoals tennissers en volleyballers, die een optimale schouderfunctie moeten hebben. Een SLAP laesie komt overigens ook voor bij mensen zonder schouderklachten. Het spreekt voor zich dat een operatie dan niet nodig is.
5. Revalidatie na schouderbreuk
Een schouderbreuk kan ontstaan na een val of een schouder uit de kom. Niet alle breuken hoeven operatief hersteld te worden, maar bij grote breuken is dit vaak noodzakelijk.
→ Lees hier meer over de schouderbreuk.
6. Revalidatie bij peesklachten
Ongeveer 75% van alle schouderklachten zijn peesgerelateerd. Dit zijn pees- en slijmbeursontstekingen die kunnen ontstaan door overbelasting of een trauma, zoals een val of overrekking van de schouder. We zien dit type klachten voornamelijk op oudere leeftijd en zijn met oefentherapie goed te behandelen.
→ Lees hier meer over de peesontsteking van de schouder
Behandelvormen bij schouderrevalidatie
Bij acute of langdurige schouderklachten en na een schouderoperatie is de begeleiding door een fysiotherapeut essentieel om weer volledig te herstellen. Bij fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost bieden worden verschillende behandelingen aangeboden, afgestemd op de specifieke operatie en de patiënt.
1. Mobiliteitsoefeningen
Direct na de operatie of bij een verstijfde schouder (frozen shoulder) ligt de focus op het behouden of verbeteren van de mobiliteit van het schoudergewricht. Dit gebeurt vaak door passieve oefeningen waarbij de fysiotherapeut de arm beweegt.
Vaak kan vroegtijdig mobiliseren verstijving van het schoudergewricht voorkomen.
2. Krachttraining
Naarmate het herstel vordert worden er krachtsoefeningen geïntroduceerd om de functie van de schouderspieren weer op te bouwen. Dit is cruciaal om de stabiliteit en functie van de schouder te herstellen.
Het soort krachtoefeningen is afhankelijk van de eisen die iemand aan zijn of haar schouder stelt. Iemand op leeftijd en niet sport is gebaat bij oefeningen gericht op normale dagelijkse activiteiten.
Een explosief sporter zoals bijvoorbeeld een volleyballer zal een specifiek krachttrainingsprogramma krijgen.
3. Coördinatie- en stabiliteitsoefeningen
Naast kracht is het belangrijk dat de schouder tijdens de oefeningen goed gestabiliseerd blijft en gecontroleerd beweegt. Oefeningen gericht op coördinatie en stabiliteit zijn daarom een vast onderdeel van het revalidatieprogramma.
In tegenstelling tot krachtsoefeningen is opbouw van het gewicht of weerstand hier minder belangrijk.
4. Manuele therapie
Soms is er ook sprake van stijfheid of verklevingen in het schoudergewricht. Manuele therapie kan hierbij helpen om de beweeglijkheid te verbeteren en pijnklachten te verminderen.
Dit kan door het schoudergewricht in specifieke richtingen te bewegen. Deze handelingen worden door de therapeut gedaan. Manueel therapie is een onderdeel van het revalidatie programma.
Herstelduur van schouderrevalidatie
De herstelduur na een schouderoperatie varieert sterk en hangt af van het type operatie, de ernst van het letsel en persoonlijke eigenschappen. Inzet en motivatie van de patiënt is hierin heel belangrijk.
Over het algemeen ziet het herstelproces er als volgt uit:
- Schouderprothese: Bij een volledige schouderprothese kan de revalidatie 6 tot 12 maanden duren. Na drie maanden begint de patiënt doorgaans weer met lichte activiteiten.
- Rotator cuff reparatie: Het volledige herstel duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden. Na ongeveer 6 weken kan men vaak beginnen met gecontroleerde bewegingen. Sporthervatting kan vaak pas na 9 maanden.
- Schouderluxatie operatie: Na een stabiliserende operatie kan het 3 tot 6 maanden duren voordat de schouder weer volledig belastbaar is. Ook hier kan de revalidatie van sporters tot 9 maanden duren.
- SLAP-laesie herstel: Dit herstel duurt meestal 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de grootte van de scheur en de toegepaste operatietechniek.
- Peesontsteking: Herstel kan 6 weken tot wel 9 maanden duren. Dit is afhankelijk van leeftijd, gezondheidstoestand, conditie en gebruik van schouder in het dagelijks leven.
Prognoses voor volledig herstel
De prognose na een schouderoperatie is over het algemeen goed, mits het revalidatieproces nauwkeurig wordt gevolgd. Een paar belangrijke factoren die de prognose beïnvloeden zijn:
- Leeftijd en conditie van de patiënt: Jongere, fittere mensen herstellen vaak sneller dan oudere patiënten.
- Ernst van de oorspronkelijke blessure: Hoe ernstiger het letsel, hoe langer het (gedeeltelijke)herstel kan duren.g
- Therapietrouw: Regelmatige therapie en het trouw uitvoeren van oefeningen thuis zijn cruciaal voor een optimaal herstel.
Conclusie
Schouderrevalidatie na een operatie vereist geduld, doorzettingsvermogen en de juiste begeleiding. Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost helpt je verder bij elke stap van je herstel.
Of het nu gaat om een schouderprothese, een rotator cuff reparatie, of een andere ingreep, je ontvangt de zorg en expertise die nodig is.