Snel herstel na schouder uit de kom

schouder uit de kom fysiotherapie middenweg 183 BG

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd op 13 oktober 2019
Laatste update 21-03-2021

⏱ 6 minuten leestijd

Herstel na schouder uit de kom

Herstel je na een schouder uit de kom? Of heb je het idee dat je schouder makkelijk uit de kom kan gaan?

Dan zou je bijvoorbeeld vragen kunnen hebben over de oorzaak, wat er aan te doen is en, of een operatie je verder zou kunnen helpen.

Antwoorden op deze lees je hier.

Bij wie komt een schouderluxatie voor?

mensen schouder uit de kom
Een schouderluxatie, ook wel ‘schouderontwrichting’ of ‘schouder uit de kom’ genoemd,  komt veel voor bij sportende mannen tussen de 21 en 30 jaar. Bij vrouwen vooral tussen de 61-80 jaar. Bij deze groep is een val meestal de oorzaak.

Met name jongeren met soepele gewrichtsbanden kunnen hun schouder makkelijker luxeren. Bij fysiotherapie Middenweg in Amsterdam-Oost worden de meeste schouderluxaties dan ook op jonge leeftijd gezien.

Ook een trauma zoals een botsing met je tegenstander of een valpartij kan tot een schouderluxatie leiden.
Dit wordt een ‘traumatische schouderluxatie’ genoemd.


Waarom kan je schouder makkelijk uit de kom gaan?

Het gebeurt zelden dat iemand zijn heup, knie of enkel uit de kom heeft gehad. Dat komt door de stabiele anatomische vorm. Er zijn dan ook geen extreem grote bewegingsuitslagen in deze gewrichten mogelijk.

Bij je schouder is dat echter anders.
Dit is een bijzonder beweeglijk gewicht. De schouder dankt zijn grote beweeglijkheid aan een soepel en ruim gewrichtskapsel. Ook de grote schouderkop in verhouding tot een kleine gewrichtskom draagt bij aan de grote beweeglijkheid. Vergelijk dit maar met een golfbal op een tee.

schouder-uit de kom anatomie-metafoor-fysiotherapie-middenweg- amsterdam-oost

Je schouderspieren en gewrichtskapsel houden de schouderkop goed op zijn plaats.
Toch zijn er situaties waarbij het mis kan gaan.

Schouder uit de kom zonder trauma.

Je kunt van nature erg soepele gewrichtsbanden en zwakke schouderspieren hebben. Dit kan het risico op een schouderluxatie vergroten.

Een schouder uit de kom ontstaat vaak tijdens het omhoog én naar achter bewegen van je arm. Bijvoorbeeld je jas aan- of uittrekken of je bij het ontwaken even uitrekken.

Party dislocaters

Een bijzondere groep zijn de ‘party dislocators’. Dit zijn mensen die demonstratief op feestjes hun schouder (deels) uit de kom kunnen bewegen. Dit doen ze door met kracht bepaalde schouderspieren aan te spannen. Door vervolgens een andere spiergroep aan te spannen schiet de schouder weer spontaan terug.

Schouder uit de kom na een trauma.

Je schouder kan door een trauma uit de kom gaan. Dit wordt de ‘traumatische schouderluxatie’ genoemd. Dit treedt vaak op tijdens contactsporten.

Door een val of botsing met een tegenstander kan veel kracht op de schouder wordt uitgeoefend.
Deze kracht kan zo groot zijn dat de kop uit de kom schiet.

Traumatische schouderluxaties kunnen op alle leeftijden voorkomen.


Herstel na een schouderluxatie?

hersteltijd bij schouderluxatie fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Hoe lang gaat het herstel van mijn schouderluxatie duren?
Het is een vraag die mij in de praktijk vaak gesteld wordt.

Vanuit fysiotherapeutisch oogpunt ben je hersteld als je weer volledig in staat bent je arm in het dagelijks leven en sport te gebruiken.

Zonder complicaties kun je een hersteltermijn van 4 tot 24 weken aanhouden. Daar zit dus best wat marge tussen. De herstelduur is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

 • Ben je bijvoorbeeld wél of niet geopereerd?
 • Is je schouder vaker uit de kom geweest?
 • En hoe snel pak je de schouderoefeningen op?
 • Is er sprake van een optredende complicatie zoals een schouderverstijving?

Na een schouderontwrichting naar voren is er 48% kans op beschadiging van de okselzenuw.
Latijnse naam: Nervus Axillaris).

zenuwbeschadiging schouderletsel fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Letsel van deze zenuw kan tot gevoelsstoornissen en krachtverlies van je schouder en arm leiden.
Het herstel van je spierkracht kan weken tot maanden duren.

Ook een schouderbreuk, kapselscheur- of botbeschadiging van de schouderkom zijn bekende complicaties na een schouderluxatie. Deze letsels bespreek ik verderop.

Hill Sachs letsel

Een Hill Sachs letsel, benoemd door de radiologen Hill en Sachs, is een indeukbreuk (impressiefractuur) van de schouderkop. Dit ontstaat als de schouderkop uit de kom schiet en tegen de gewrichtskom botst.

Afbeelding Hill Sachs letsel schouder uit de kom
Dit letsel komt bij 88%-100% van de gevallen voor. Men is het het er niet over eens over deze afwijking nu de kans op herhaling vergroot. Over het algemeen ervaar je hier geen klachten van.

Ik zie soms patiënten die pijn en een blokkerend gevoel achter in de schouder ervaren als de arm omhoog en naar achter wordt bewogen. Zoals bijvoorbeeld gebeurt bij werpbewegingen.

Het botdefect komt tijdens deze beweging in contact met de schouderkom en kan even blijven haken. Dit wordt ‘verhaking’ genoemd. Een fraai echografisch beeld uit mijn praktijk zie je hieronder.


Behandeling na een schouder uit de kom

Optimaal herstel na een schouderluxatie vraagt om een goed advies en beleid. Na een traumatische, eerste schouderluxatie geldt een behandeladvies per leeftijdscategorie.

Dit advies is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en de mening van experts.

schouderklachten-advies-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

 • Jonger dan 25 jaar?

Ben je onder de 25 jaar en is je schouder voor de 1e keer uit de kom geweest? Dan is binnen 6 weken een gesprek met de orthopedisch chirurg gewenst. Uit studies blijkt dat de kans op een nieuwe schouderluxatie na operatie wordt verkleind.

 • Tussen de 25 en 40 jaar?

Ben je tussen de 25 en 40 jaar dan is het advies 3 tot 6 maanden af te wachten. De schouder dient onder leiding van een schouder-fysiotherapeut snel te worden gemobiliseerd (bewogen) en geoefend.

Tussen de 3 en 6 maanden moet de schouder op functie worden beoordeeld.  Aanhoudende pijn en functiebeperking kan een reden voor operatie zijn.

 • Ouder dan 40 jaar?

Ben je ouder dan 40 jaar dan kunnen bij een luxatie één of meerdere schouderpezen scheuren. Vroegtijdig opsporen en hechten van de gescheurde pezen kan een verlies van schouderfunctie in de toekomst voorkomen.

Diagnostiek kan gedaan worden met behulp van echografisch onderzoek. Een specialisme dat bij fysiotherapie Middenweg aanwezig is.

Let wel, dit zijn slechts adviezen. Het beleid kan dus best per persoon verschillen.

De mening van de behandelend fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en jou als patiënt zijn bepalend voor het uiteindelijke behandelplan.


Moet ik een mitella na een schouderluxatie dragen?

schouder uit de kom mitella fysiotherapie middenweg amsterdam oost watergraafsmeer
Een mitella of sling wordt na een operatie voor 3 tot 6 weken voorgeschreven. Het heeft als doel het operatiegebied te beschermen.

Mocht je schouder er spontaan een keer zijn uitgeschoten dan is het advies 1-2 weken een mitella te dragen. Uit recente studies blijkt overigens dat het niet veel uitmaakt of je een mitella korter of langer dan een week draagt.

Zonder operatie adviseer ik minimaal 1 week de mitella te gebruiken. Zeker als je je buitenshuis, onder de mensen begeeft. In huis mag de mitella af.


Kan ik mijn schouder zelf terugzetten?

Je ziet het nog wel eens in films. Op niet al te zachtzinnige wijze wordt de schouder teruggezet door ergens hard tegen aan te lopen. Zelf terugzetten leidt meestal niet tot een succesvolle afloop. Ook complicaties liggen op de loer zoals beschadiging van de schouder/arm zenuwen.

Er is een specifieke handeling voor nodig om de schouder weer terug in de kom te krijgen. Deze is alleen voorbehouden aan ambulancepersoneel en artsen. Dit gebeurt meestal onder lichte verdoving.


Moet ik na een schouderluxatie wél of niet geopereerd worden?

operatie bij herstel na schouder uit de kom

Vooral jonge actieve mannen, tussen de 20 en 28 jaar, kunnen baat hebben bij een operatie. Dit blijkt uit 2 wetenschappelijke studies.

Dit geldt met name als de schouder door een trauma voor de eerste keer uit de kom is geweest. De schouderfunctie bleek bij de geopereerde groep beter te zijn.

Je zult je afvragen of iedereen tussen de 20 en 28 jaar dan maar geopereerd moet worden? Dit leert ons de praktijk niet. De studies beoordeelden slechts een specifieke groep jonge mannen.

Hoe vrouwen het doen of personen van oudere leeftijd is niet duidelijk onderzocht. Mijn ervaring is dat veel schouderpatiënten na een goed revalidatie traject weer prima kunnen functioneren.

Wanneer is een operatie dan wel verstandig? Dit wordt geadviseerd als de schouder uit de kom blijft gaan en er aantoonbare beschadiging in het schoudergewricht is.

Er is een reële kans dat het schouderkapsel inscheurt. Ook de botrand van de schouderkom kan beschadigen. Beide letsel zijn operatief te herstellen.


Operatie na een schouderluxatie

Ik zal de twee meest voorkomende herstel operaties kort bespreken.

‘Bankart operatie’

Als de schouder uit de kom schiet kan het kapsel samen met de kraakbeenring (labrum) losscheuren van de gewrichtskom. Dit wordt een ‘Bankart letsel’ genoemd.

Het komt in 80-100% van de gevallen voor. In onderstaande animatie kun je zien hoe dit letsel ontstaat.
De kraakbeenring rond de kom is hier wit van kleur. 

De chirurg kan het kapsel operatief inkorten en samen met het labrum weer vasthechten aan de schouderkom. Dit heet een ‘Bankart repair’.

Latarjet operatie’

Bij een schouderluxatie naar voren schiet de schouderkop met kracht langs de rand van de kom. De botrand van de schouderkom kan hierdoor beschadigen en zelfs afbreken.

De schouderkop kan door dit letsel nog sneller uit de kom schieten. Dit heet een ‘Bony Bankart’ letsel.

De chirurg kan de beschadiging herstellen door een stukje bot inclusief twee aanhechtende pezen van het schouderblad los te maken. Deze wordt vervolgens aan de beschadigde rand van de kom vastgezet.

De operatie heeft als doel de vorm en oppervlakte van de schouderkom te herstellen.

De pezen aan het verplaatste botstuk houden de schouderkop tijdens het bewegen op de plaats.


Fysiotherapie na schouderluxatie.

Het herstel na een schouder uit de kom kent bij Fysiotherapie Middenweg 3 fasen. De tijdsduur van het revalidatie traject kan variëren van 6 weken tot 6 maanden.

Zonder operatie en complicaties (zoals schouderverstijving) is de revalidatieduur ongeveer 6 weken.

Zoals eerder aangegeven duurt het herstel na een operatie langer. Dit geldt trouwens ook voor terugkeer in de (top) sport.

Fase 1. de beschermingsfase: 1-6 weken

Of je nu wel of niet geopereerd bent, na een schouderluxatie is er sprake van een kapselbeschadiging.
Te snelle en grote bewegingen van je arm kunnen dit herstelproces belemmeren.

Een mitella wordt daarom minimaal 1 week gedragen. Naast bescherming geeft het de patiënt ook een stukje zekerheid.

schouderoefening-schouder uit de kom-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost

Het heffen en naar achter bewegen van de arm moet in deze periode worden vermeden. De schouder mag door de fysiotherapeut in veilige richtingen bewogen worden.

Om de spierconditie van schouder en schouderblad te verbeteren worden ‘ isometrische’  oefeningen doorgenomen. Je spant hierbij de betreffende spiergroep aan zonder dat er beweging plaatsvindt. Dit is een veilige manier van oefenen.

Fase 2. Herstel van dagelijkse functies: 6-8 weken 

Er wordt in deze periode gestreefd naar volledig herstel van je schouderbeweeglijkheid- en functie. Dat wil zeggen; het goed kunnen uitvoeren van alle dagelijkse activiteiten.

Om dit te bereiken worden oefeningen voor beweeglijkheid- en spierfunctie doorgenomen.

schouderoefening-uit de kom- functietraining-fysioptherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Fase 3 : Herstel van schouderfunctie gericht op bovenhands werk /sport: 8 weken tot 6 maanden.

In deze fase de wordt de arm in specifieke richtingen getraind. Dit kunnen krachtoefeningen boven het hoofd zijn of specifieke bewegingen uit de sport, zoals werpen, slaan of serveren,

Het goed leren activeren van de beschermende spiergroepen (rotator cuff) is hierbij belangrijk.

 

schouderoefeningen-functioneel-na schouder uit de kom-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Tijden het sporten worden krachten via onze benen , heupen en romp op onze schouders overgebracht. Training van deze lichaamsregio’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel in de schouderrevalidatie.


Alle informatie nog even voor je samengevat.

Een schouder kan spontaan of na een ongeval uit de kom schieten. Meestal is dit naar voren.

Het herstel van een schouder uit de kom kan variëren van enkele weken tot maanden. Een operatie, terugkeer naar sport en complicaties zoals een schouderverstijving vragen een langere herstelduur.

Het beleid na een schouderluxatie verschilt per leeftijdscategorie. Jonge mannen met een eerste traumatische schouderluxatie herstellen goed na een operatie.

Bij ouderen wordt tot 6 maanden afgewacht. Bij onvoldoende functieverbetering kan een operatie overwogen worden.

Boven de 40 jaar kunnen schouderpezen scheuren. Vroegtijdige diagnostiek door middel van echografisch onderzoek is geadviseerd.

Een mitella wordt na een operatie 3-6 weken voorschreven. Zonder operatie is er geen vaste richtlijn. Een draagduur van 1-2 weken is gebruikelijk.

Een schouder zelf terugzetten wordt vanwege kans op complicaties niet aangeraden.

In geval van bijkomend letsel zijn er 2 gangbare operaties. De ‘Bankart’ en ‘Latarjet’ operatie voor herstel van stabiliteit.

Fysiotherapie helpt je de schouderfunctie op dagelijks- en sportniveau te herstellen. Het revalidatietraject kan 6 weken tot 6 maanden in duren.

Delen:
 • Anoniem

  8 april 2020 bij 16:37 Beantwoorden

  Goede middag, zondag 5 april is mijn linker schouder uit de kom gegaan bij het leunen tegen de muur waarbij ik uit balans ben geraakt. De schouder is in het ziekenhuis diezelfde dag terug gezet. Na 5a6 dagen mag de mitella af.De bel afspraak met de arts is pas 16 april.. Maar de schouder voelt na 36uur al heel goed. Ik ben al met wat oefeningen begonnen zoals elleboog strekken, schouders ophalen, schouders ronddraaien en de arm tot 90⁰ omhoog brengen. En dit alles is pijnloos. Ik weet dat ik mijn arm nog niet verder omhoog kan brengen. Maar zou ik na 8 dagen al mogen/kunnen fietsen?

  Alvast bedankt

  • Erik Versluis

   9 april 2020 bij 09:32 Beantwoorden

   Goedemorgen,

   Als de schouder goed voelt en niet pijnlijk is dan is fietsen toegestaan. Mogelijk zou overmatig steunen op het stuur (wielrennen) wel wat pijnklachten of ongemak kunnen veroorzaken. Van belang is de eerste 6 weken de arm niet achterwaarts of, zoals u al aangaf, maximaal omhoog te bewegen. Het schouderkapsel is namelijk verrekt en gedurende deze periode kwetsbaar. Beschouw het maar als een gescheurde of verrekte enkelband. Hier dien je de eerste weken ook voorzicht mee om te gaan zijn.

   Ik adviseer wel de schouder na een aantal weken goed op spierfunctie te oefenen. De stabiliserende schouderspieren zijn namelijk als gevolg van de ontwrichting ook in functie verminderd. Veel sterkte bij het herstel.

   mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

   Fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Davy Lelieveld

  8 oktober 2020 bij 23:56 Beantwoorden

  Hallo
  Ik ben een gezonde 16 jarige jongen
  Ik heb gister tijdens het trefballen met de gym iets te lomp gespeeld en toen schoot mijn schouder uit de kom.
  Ik ben meteen naar de gym docent gegaan die mij samen met een andere gym docent hebben geholpen
  Niemand in onze school mocht mijn schouder weer goed zetten, dus werd de ambulance gebeld.
  Ik had eigenlijk niet heel veel pijn.
  Ik weet niet of dat komt door de adrenaline.
  Op de een of andere manier na een beweging van mij schoot mijn schouder weer terug en werd de ambulance afgebeld
  Ik ben naar de huisarts gegaan en die hadden mij geadviseerd om rustig aan te doen
  Dit is de dag na het incident en ik heb veel pijn.
  Wat kan ik hier tegen doen en zijn er oefeningen voor?
  Met vriendelijke groet Davy.

  • Erik Versluis

   9 oktober 2020 bij 10:49 Beantwoorden

   Beste Davy,

   Het zou kunnen zijn dat je schouder gedeeltelijk uit de kom is geweest. In ieder geval is het positief dat je schouder uit zichzelf weer is teruggeschoten. Het is verklaarbaar dat je nu pijn hebt. Het gewrichtskapsel van je schouder is namelijk overrekt. Vergelijk dit maar met een verzwikking van een enkel. Deze wordt dik en is een paar dagen pijnlijk. Ik verwacht dat de komende dagen de pijn gaat afnemen. Je mag je schouder/arm bewegen binnen de pijngrens. Meestal is dit in voorwaartse richtingen. Naar buiten draaien van je schouder (bijvoorbeeld bij het aantrekken van je jas) moet je even vermijden. Je arm hoeft overigens niet in een mitella. Als je pijnklachten verdwenen zijn is het goed je schouder te oefenen. Na 3-4 wk verwacht ik dat je je arm weer volledig kunt gebruiken. Je zou eens een kijkje kunnen nemen op deze site:

   https://www.youtube.com/playlist?list=PLz6j_c6S1Pge7w8e15FOfUgxQNMA-Lgoz.

   Daar staan een aantal oefeningen die mogelijk voor jou geschikt zijn. Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg.

 • Sandra Dolfing

  19 oktober 2020 bij 18:30 Beantwoorden

  Hallo!

  Onze zoon van 16 heeft vorige week tijdens een voetbal wedstrijd zijn schouder uit de kom gekregen. Hij is in het ziekenhuis terug gezet. Nu draagt hij een mitella. Vandaag bij de arts geweest na 9 dagen. En de arts geeft aan dat het sowieso 8 week gaat duren. Hij heeft wel wat oefeningen mee gekregen. Nu doet onze zoon de opleiding sport en bewegen.. Wij lezen op internet dat het ook wel weer eerder belast kan worden. Wat is nu het juiste om te doen ?
  En kan hij straks weer volledig zijn sport voetbal beoefenen ?

  • Erik Versluis

   20 oktober 2020 bij 13:21 Beantwoorden

   Goedendag,

   Het is mij niet duidelijk wat de arts met 8 weken aangeeft. Ik veronderstel dat hij /zij volledig functieherstel bedoelt. Het is belangrijk de schouder in deze tijd te oefenen waarbij de komende weken geleidelijk wordt toegewerkt naar functietraining in bovenhandse posities. Een brace/mitella wordt in de regel voor 1 à 2 weken voorschreven. Absolute rust is niet nodig. Hij mag de arm tot op schouderniveau heffen. De’hoera’ positie (met de armen geheven en ellebogen maar achter) dient de komende weken nog vermeden te worden. Gezien zijn sportieve opleiding vind ik het raadzaam wat begeleiding door een (schouder) fysiotherapeut te vragen. Ik ga er, gezien zijn jonge leeftijd, vanuit dat binnen 8 weken voorspoedig herstel weer mogelijk is.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Keira

  16 november 2020 bij 13:23 Beantwoorden

  Hallo. Twee weken geleden is mijn schouder weer uit de kom gegaan. Dit is nu de 9e keer (verspreid over meerdere jaren) dat dit is gebeurd. Er worden nog foto’s gemaakt maar de fysio adviseert in ieder gevaar 3 week met mitella te lopen. Wat zou uw advies zijn mbt (computer)werk. Het betreft mijn rechter arm en die is essentieel voor die werkzaamheden.

  • Erik Versluis

   17 november 2020 bij 16:40 Beantwoorden

   Beste Keira,

   Persoonlijk vind ik 3 wk erg lang. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit het herstel bevordert. Mocht je veel pijn hebben dan is een aantal dagen meer dan genoeg.
   Computerwerk kun je zonder mitella doen. Dit is geen risicovolle activiteit. Kijk alleen uit met het maximaal heffen of achterwaarts bewegen van de arm. In dit traject is je schouder minder sterk/stabiel.

   Zorg ervoor dat je onderarm wel goed op het bureau kan rusten. Dit ontlast je schouder. Aangezien het de 9e keer is adviseer ik je naar een schouderorthopeed te gaan. Een arthrogram/MRI zou mogelijk meer uitsluiten kunnen geven over de toestand van je schouder.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Liske

  26 november 2020 bij 17:46 Beantwoorden

  Goedendag,

  Ik heb vorige week een luxatie gehad aan mijn linker schouder. Keurig 1 week de sling gedragen met als resultaat dat vandaag bij controle bleek dat alles goed en pijnloos is.
  Mijn vraag is: kan/mag ik weer autorijden, gezien het de linker arm betreft en deze dus geenszins naar buiten geroteerd wordt, noch naar achter?

  • Erik Versluis

   26 november 2020 bij 21:09 Beantwoorden

   Beste Liske,

   Autorijden zou wat mij betreft geen bezwaar zijn. Maar ook als het je rechter schouder zou betreffen dan zie ik geen problemen. Risicovolle bewegingen zijn op dit moment de arm ver achterwaarts of boven je hoofd uitstrekken. Bewegingen die bij het autorijden niet voorkomen.

   Ik hoop je vraag bij deze voldoende beantwoord te hebben.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Emily Hol

  26 december 2020 bij 12:39 Beantwoorden

  Goedemiddag Erik,

  Gisteren is mij rechterschouder uit de kom gegaan. Deze is naar voren gegaan. Nu is dit mijj 3de keer in een periode van 5 jaar dat is gebeurd zonder enige reden qua vallen etc. In het ziekenhuis hebben ze hem weer recht gezet en zit nu met een mitella.

  Het gaat dus om mijn rechterarm. Dominante arm. Ik werk bij d-reizen mag ik gewoon computer werk doen? Ik begin dinsdag weer.. Ik ben afhankelijk van mijn auto om naar me werk te gaan. En met rechts moet ik ook schakelen zou dit gewoon kunnen?

  Hoor het graag!

  • Erik Versluis

   27 december 2020 bij 13:56 Beantwoorden

   Beste Emily,

   Computerwerk en schakelen zijn voor je schouder veilige activiteiten. Onder pijnlijke condities zou je hier wel beperkingen bij kunnen ervaren.
   Autorijden laat ik mijn patiënten bij voorkeur eerst met een bijrijder oefenen. Bijvoorbeeld op een rustige, grote parkeerplaats.

   Het is van belang de eerste weken de armen niet maximaal te heffen of achterwaarts te reiken. De schouder kan bij deze bewegingen makkelijk uit de kom gaan.

   Ik hoop dat ik voldoende antwoord op je vraag heb kunnen geven.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Maartje

  29 december 2020 bij 03:51 Beantwoorden

  Goedenacht Erik,

  Ik ben een meisje van 18 jaar. Ik lag net in bed en wilde omdraaien, mijn linker schouder knakte heel hard, ik had pijn en het voelde alsof hij uit de kom zat. Ik wou me omdraaien en bij deze beweging schoot hij met een harde knak weer terug. Ik weet niet goed of ik nu de dokter moet bellen of actie moet ondernemen? Ik heb een uur erna wel pijn maar niet ondragelijk.

  Hoor het graag!
  Maartje

  • Erik Versluis

   30 december 2020 bij 10:11 Beantwoorden

   Beste Maartje,

   Ik vermoed dat je schouder een klein beetje uit de kom is geweest en vervolgens is teruggeschoten. Dat is positief. Het is begrijpelijk dat je een beetje pijn hebt. Je hebt de schouderbanden namelijk wat opgerekt. Dit zal na een aantal dagen verbeteren.

   Als je je schouder goed kunt bewegen ga ik er vanuit dat er niets meer aan de hand is. Een dokter lijkt mij dan ook niet nodig.
   Je mag de arm onder schouder niveau bewegen, maar vermijdt een paar dagen de draaiing van je arm naar buiten. (achterwaarts reiken)
   Als de pijn helemaal weg is ga ik er vanuit dat je alles weer zou moeten kunnen doen.

   Ik hoop dat je met deze informatie geholpen bent.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Mitchell ruis

  13 januari 2021 bij 23:33 Beantwoorden

  Goedeavond erik,

  Een dag voor oud en nieuw ben ik van de trap gegleden en daarbij heb ik een luxactie opgelopen aan de rechter schouder helaas de 2e dit jaar zelfde schouder, nu is mijn lichaam redelijk snel in herstellen dus vraag ik mij het volgende af,
  we zijn 2 weken verder en is mijn vraag mag ik weer autorijden.

  Ben heel benieuwd wat uw mening hier in is.

  Iniedergeval alvast bedankt fijne avond.

  • Erik Versluis

   14 januari 2021 bij 09:30 Beantwoorden

   Beste Mitchel,

   Dit lijkt mijn geen probleem. Sturen en schakelen zijn geen belastende bewegingen voor je schouder. Je zou het even kunnen uitproberen terwijl de auto stilstaat.

   Of uittesten op bijvoorbeeld een rustige weg of parkeerplaats met een medechauffeur. Voorwaarde is wel dat het schakelen en sturen zonder al te veel pijn mogelijk is.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Jerr Stooker

  31 januari 2021 bij 07:05 Beantwoorden

  Goedemorgen erik ,

  Ik ben gister van de trap af gevallen.
  En heb met mijn linker arm de trap leuning niet losgelaten . Zo is mijn linker schouder uit de kom geraakt . Ik had een enorme pijn her was ook de eerste keer in mijn leven dat dit gebeurse ik ben 25 jaar oud .

  Ik draag nu al 1 dag een mitella ook tijdens het slapen . Moet ik dit blijven dragen tijdens het slapen ? . En als ik de mitella af doe en mijn arm beweeg dan lijkt het alsof de schouder weer uit de kom wilt schieten of zit dat gewoon tussen je oren? .

  Mvg Jerr

  • Erik Versluis

   31 januari 2021 bij 11:09 Beantwoorden

   Beste Jerr,

   Ik neem aan dat je in het ziekenhuis bent geweest. Een mitella wordt meestal voor 1 tot 2 weken meegeven. Het schouderkapsel is namelijk overrekt geweest en moet herstellen.

   Er kan tijdelijk meer speling in je schouder zitten. Dit kan verklaren waarom je het gevoel hebt dat je schouder weer uit de kom wil schieten. Dit gebeurt trouwens niet zomaar.
   Ik zou je adviseren de mitella de komende week nog even te dragen. Als je een onrustige slaper bent adviseer ik je dit ook voor de komende week.

   In rust op de bank mag de mitella af. Met je arm kleine stukjes naar voren of opzij bewegen is geen bezwaar. Draaiing naar buiten, bijvoorbeeld achterwaarts reiken om iets te pakken, moet je de komende 3 weken nog even vermijden.

   Lijkt mij wel verstandig even contact met een (schouder) fysiotherapeut op te nemen voor verder instructies en oefeningen.

   Veel sterkte!

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Nynke Postmw

  18 maart 2021 bij 06:30 Beantwoorden

  Hallo Erik, sinds eergisteren arm uit de kom. Ik draag zeker de komende week een mitella maar ben wat onzeker over het slapen. Ik ben een ‘zij slaper’ maar lees nu da tik half zittend moet slapen? Ik heb dit de eerste 2 nachten nu gedaan en dat bevalt helemaal niet. En moet de mitella om blijven? Ben rustige slaper. Wanneer mag je weer op de aangedane zijde liggen? Met vriendelijke groet Nynke

  • Erik Versluis

   18 maart 2021 bij 12:15 Beantwoorden

   Beste Nynke,

   Het kan geen kwaad op je rug te liggen. Je geeft aan dat je een rustige slaper bent, in dat geval vind ik een mitella niet nodig. Een goede nachtrust is ook belangrijk voor je herstel.

   In deze fase mag je arm niet langs je hoofd maximaal geheven worden. Ook het naar buiten draaien van je arm is niet toegestaan. Maar dit zal tijdens je slaap niet gebeuren.

   Het liggen op de aangedane zijde zou ik pas na 4 weken adviseren. Als dit tenminste zonder pijn al mogelijk is. Dit zou namelijk nog wat langer kunnen duren.

   Het kan overigens goed werken in bed een kussen onder je arm/oksel te gebruiken. Dit ondersteunt je schouder.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • A. Koster

  12 april 2021 bij 21:33 Beantwoorden

  Goedenavond, ik ben een vrouw van 40 jaar, 3 maanden geleden is door een val mn rechterarm uit de kom geschoten, zelfde dag in het zknhs weer goed gezet. Maar als ik bepaalde bewegingen maak (bv: tas vd stoel achter mij in de auto pakken) doet het nog behoorlijk pijn, is dat normaal na 3 maanden? Bij normaal gebruik heb ik er geen last van.
  Gr. A. Koster.

  • Erik Versluis

   13 april 2021 bij 12:01 Beantwoorden

   Beste mevrouw Koster,

   De schouder kan nog een aantal maanden gevoelig zijn bij achterwaartse bewegingen. Bij deze beweging komt namelijk het schouderkapsel aan de voorzijde op rek.

   Dit kapsel is bij de schouderontwrichting flink verrekt geweest en kan nadien nog gevoelig zijn. Ook kan er een lichte verstijving in de draairichting zijn opgetreden.

   Dit kunt u controleren door de elleboog 90 graden gebogen in de zij te plaatsen en vervolgen de arm naar buiten te draaien. Vergelijk de bewegingsuitslag met de andere arm.

   Mocht hier een verschil in zijn dan is het goed beweeglijksoefeningen voor deze schouderfunctie te doen.

   Een voorbeeld treft u hier; https://www.youtube.com/watch?v=jlk6g9M2J9M

   Beweging dient u langzaam uit te voeren totdat u de rekpijn voelt.
   Ik hoop dat u hiermee geholpen bent.

   Veel succes,

   Mvg Erik Versluis. fysiotherapie Middenweg

 • B van Dijk

  15 mei 2021 bij 16:34 Beantwoorden

  Goedenmiddag,

  Ik ben een man van 21 jaar en 3,5 jaar geleden is mijn rechterarm uit de kom gegaan bij het uitrekken. Vervolgens fysiotherapie begonnen en ik doe nog elke week oefeningen voor mijn schouder. Dit ging lang goed en had in het dagelijks leven geen last. Echter heb ik sinds ongeveer 3 dagen ineens weer last van mijn schouder wanneer ik bijvoorbeeld mijn elleboog naar achter duw of als m’n schouder naar buiten draait. Het gevoel zou ik omschrijven als dat de schouder ‘vervelend’ in zijn kom beweegt en voelt daarmee als een hele lichte versie van de pijn als wanneer de schouder uit de kom gaat. Dit gevoel had ik ook toen ik mijn schouder net uit de kom had gehad 3,5 jaar geleden, echter is hij dit keer naar mijn weten er niet uit geweest en kan ook niet een moment aanwijzen waarop de pijn ontstond.

  Is het nu handig om naar de huisarts/fysiotherpeut te gaan om te kijken of de schouder er goed uit ziet?
  Moet ik rust nemen? of zal ik mijn schouderoefeningen blijven doen (en bijvoorbeeld opdrukken?)

  Ik hoor het graag!

  • Erik Versluis

   17 mei 2021 bij 10:13 Beantwoorden

   Goedendag,

   Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat het voorste schouderkapsel wat geïrriteerd is. Dit geeft klachten bij rek, zoals de bewegingen die door jou aangeven worden.
   Ik zie geen reden voor ongerustheid. Je kunt blijven oefenen maar blijf dit binnen de pijn doen. Opdrukken zou je eventueel met de armen dichter bij elkaar kunnen doen.

   Naar verwachting zijn de klachten na een week wel weer verdwenen. Zo niet, dan zou ik er een fysiotherapeut even naar laten kijken. Een consult bij de huisarts lijkt mij niet nodig.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Helena

  16 juli 2021 bij 23:33 Beantwoorden

  Hallo ik ben 5 weken geleden gevallen van m’n E bike op mijn schouder en die is daar door uit de kom geraakt ,Mijn andere hand gebroken dus kon met allebei weinig zodoende heb ik die schouder wel gebruikt waarbij ik nu nog steeds veel pijn heb zou dit nog lang duren ik ben 40 jaar

  • Erik Versluis

   17 juli 2021 bij 18:44 Beantwoorden

   Goedendag,

   Op zich is het niet vreemd dat je nog klachten hebt. Mogelijk is dit te wijten aan het vele gebruik van de arm.

   Na een ontwrichting kan de schouder pijnlijk verstijven. Dit kan ook pijn bij het bewegen geven.

   Los van complicaties zou je na 8-10 weken je schouder en arm weer goed moeten kunnen gebruiken.

   Mocht je niet onder behandeling van een fysiotherapeut zijn dan raad ik je aan je schouder eens te laten beoordelen. Wat gerichte oefeningen kunnen je herstel bespoedigen.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Jelle de Vries

  13 september 2021 bij 13:58 Beantwoorden

  Beste Erik,
  3 dagen geleden heb ik een schouder luxatie gehad aan mijn linker arm. Dit kwam door het overbrengen van een planetaire beweging. Na 5 minuten schoot hij weer terug. Ik ben nu de 3e in de familie die dit probleem heeft, zou het kunnen zijn dat ik ook hypermobiel ben en zijn er dan nog andere regels die ik moet volgen voor mijn revalidatie? Ik heb nog geen tijd gehad om een bezoekje te brengen aan een huisarts of fysiotherapeut, is dat iets wat ik als eerst moet doen of is dat nu niet meer nodig?

  Met vriendelijke groet,
  Jelle de Vries

  • Erik Versluis

   13 september 2021 bij 21:38 Beantwoorden

   Beste Jelle,

   Het is mogelijk dat je geen volledige luxatie hebt gehad maar een gedeeltelijke. De schouder kan in deze situatie weer uit zichzelf terugschieten.
   Een instabiele schouder kan door overbeweeglijkheid ontstaan of na een trauma. Als jij de 3e in familie bent neem ik aan dat je hypermobiel bent.

   Een gedeeltelijk uit de kom gaan van je schouder geeft niet veel weefselschade. Een lange revalidatie acht ik dan ook niet noodzakelijk, zeker niet als het de eerste keer is.

   Je zou een fysiotherapeut even om advies kunnen vragen. Je schouder kan dan op functie beoordeelt worden vergezeld van een oefenadvies en juiste leefregels. Hockey en karten lijken mij op korte termijn gewoon weer mogelijk hoor.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Jelle de Vries

  13 september 2021 bij 14:07 Beantwoorden

  Voor de rest ben ik 17 jarige jongen die actief sport en is rondom de schouder geen verkleuringen te zien en valt het wel mee met zwellingen. de pijn vind ik zelf ook niet al te erg. Betekent dit dat ik gewoon weer kan sporten (hockeyen en karten) of heb ik nogsteeds een revalidatie nodig van 1 tot 3 maanden?

  Met vriendelijke groeten,
  Jelle

 • Henriette

  17 september 2021 bij 20:50 Beantwoorden

  Hallo, 10 weken terug heb ik een Latarjet operatie ondergaan. De 4e postoperatieve dag heb ik zo’n verkeerde beweging gemaakt (VASscore 10 en ben zelfs flauwgevallen) en kreeg ik afschuwelijke pijn diep in mijn schouder.
  In de 3e week post OK begon ik steeds meer pijn te krijgen. Was weer afhankelijk van pijnstillers.
  Inmiddels een FS gediagnosticeerd door orthopeed (exorotatie geheel afwezig) maar hij denkt dat dit komt als een bekende complicatie bij Latarjet maar ik vraag me af of de FS niet het gevolg kan zijn van een eventuele peesruptuur of wellicht weer labrumletsel gezien de gruwelijke pijn die ik had. Moet ik de diagnose FS “accepteren” of toch vragen om verder onderzoek?

  • Erik Versluis

   18 september 2021 bij 18:17 Beantwoorden

   Beste Henriette,

   Een peesscheur of nieuw labrumletsel loop je niet zo snel op hoor. Dan moet er sprake zijn van een ernstig trauma zoals een harde val of extreme beweging waarbij je schouder bijvoorbeeld uit de kom gaat. Het is mij overigens niet duidelijk wat voor beweging je hebt gemaakt. Op basis van je klachten vermoed ik dat je arm naar buiten is gedraaid.

   Er is sprake van een frozen shoulder als je arm in alle richtingen meer dan 50% beperkt is. Als alleen de exorotatie beperkt is zou ik dit geen frozen shoulder noemen.
   Ik heb de indruk dat je schouderkapsel overbelast het. Deze is tijdens de operatie deels geopend om toegang tot het schoudergewricht te krijgen.

   Op de 4e dag na je operatie is het kapsel nog niet goed aangesterkt en kan dus geen grote rekbelasting weerstaan. De orthopeed heeft je schouder beoordeeld en ik ga er dan ook vanuit dat hij in geval van twijfel verder (beeldvormend) onderzoek zou hebben laten verrichten.

   Als ik jou was zou ik nog even afwachten en hem/haar consulteren als het echt niet beter gaat.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top