Snel herstel na schouder uit de kom

schouder uit de kom schouderfysiotherapeut Amsterdam

Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 13-10-2019
Geactualiseerd op: 21-03-2021
⏱ Leestijd: 6 minuten

Herstel na schouder uit de kom

Herstel je na een schouder uit de kom? Of heb je het idee dat je schouder makkelijk uit de kom kan gaan?

Dan zou je bijvoorbeeld vragen kunnen hebben over de oorzaak, wat er aan te doen is en, of een operatie je verder zou kunnen helpen.

Antwoorden op deze lees je hier.

Bij wie komt een schouderluxatie voor?

mensen schouder uit de kom
Een schouderluxatie, ook wel ‘schouderontwrichting’ of ‘schouder uit de kom’ genoemd,  komt veel voor bij sportende mannen tussen de 21 en 30 jaar. Bij vrouwen vooral tussen de 61-80 jaar. Bij deze groep is een val meestal de oorzaak.

Met name jongeren met soepele gewrichtsbanden kunnen hun schouder makkelijker luxeren. Bij fysiotherapie Middenweg in Amsterdam-Oost worden de meeste schouderluxaties dan ook op jonge leeftijd gezien.

Ook een trauma zoals een botsing met je tegenstander of een valpartij kan tot een schouderluxatie leiden.
Dit wordt een ’traumatische schouderluxatie’ genoemd.


Waarom kan je schouder makkelijk uit de kom gaan?

Het gebeurt zelden dat iemand zijn heup, knie of enkel uit de kom heeft gehad. Dat komt door de stabiele anatomische vorm. Er zijn dan ook geen extreem grote bewegingsuitslagen in deze gewrichten mogelijk.

Bij je schouder is dat echter anders.
Dit is een bijzonder beweeglijk gewicht. De schouder dankt zijn grote beweeglijkheid aan een soepel en ruim gewrichtskapsel. Ook de grote schouderkop in verhouding tot een kleine gewrichtskom draagt bij aan de grote beweeglijkheid. Vergelijk dit maar met een golfbal op een tee.

schouder-uit de kom anatomie-metafoor-fysiotherapie-middenweg- amsterdam-oost

Je schouderspieren en gewrichtskapsel houden de schouderkop goed op zijn plaats.
Toch zijn er situaties waarbij het mis kan gaan.

Schouder uit de kom zonder trauma.

Je kunt van nature erg soepele gewrichtsbanden en zwakke schouderspieren hebben. Dit kan het risico op een schouderluxatie vergroten.

Een schouder uit de kom ontstaat vaak tijdens het omhoog én naar achter bewegen van je arm. Bijvoorbeeld je jas aan- of uittrekken of je bij het ontwaken even uitrekken.

Party dislocaters

Een bijzondere groep zijn de ‘party dislocators’. Dit zijn mensen die demonstratief op feestjes hun schouder (deels) uit de kom kunnen bewegen. Dit doen ze door met kracht bepaalde schouderspieren aan te spannen. Door vervolgens een andere spiergroep aan te spannen schiet de schouder weer spontaan terug.

Schouder uit de kom na een trauma.

Je schouder kan door een trauma uit de kom gaan. Dit wordt de ’traumatische schouderluxatie’ genoemd. Dit treedt vaak op tijdens contactsporten.

Door een val of botsing met een tegenstander kan veel kracht op de schouder wordt uitgeoefend.
Deze kracht kan zo groot zijn dat de kop uit de kom schiet.

Traumatische schouderluxaties kunnen op alle leeftijden voorkomen.


Herstel na een schouderluxatie?

hersteltijd bij schouderluxatie fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Hoe lang gaat het herstel van mijn schouderluxatie duren?
Het is een vraag die mij in de praktijk vaak gesteld wordt.

Vanuit fysiotherapeutisch oogpunt ben je hersteld als je weer volledig in staat bent je arm in het dagelijks leven en sport te gebruiken.

Zonder complicaties kun je een hersteltermijn van 4 tot 24 weken aanhouden. Daar zit dus best wat marge tussen. De herstelduur is namelijk afhankelijk van een aantal factoren.

 • Ben je bijvoorbeeld wél of niet geopereerd?
 • Is je schouder vaker uit de kom geweest?
 • En hoe snel pak je de schouderoefeningen op?
 • Is er sprake van een optredende complicatie zoals een schouderverstijving?

Na een schouderontwrichting naar voren is er 48% kans op beschadiging van de okselzenuw.
Latijnse naam: Nervus Axillaris).

zenuwbeschadiging schouderletsel fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Letsel van deze zenuw kan tot gevoelsstoornissen en krachtverlies van je schouder en arm leiden.
Het herstel van je spierkracht kan weken tot maanden duren.

Ook een schouderbreuk, kapselscheur- of botbeschadiging van de schouderkom zijn bekende complicaties na een schouderluxatie. Deze letsels bespreek ik verderop.

Hill Sachs letsel

Een Hill Sachs letsel, benoemd door de radiologen Hill en Sachs, is een indeukbreuk (impressiefractuur) van de schouderkop. Dit ontstaat als de schouderkop uit de kom schiet en tegen de gewrichtskom botst.

Afbeelding Hill Sachs letsel schouder uit de kom
Dit letsel komt bij 88%-100% van de gevallen voor. Men is het het er niet over eens over deze afwijking nu de kans op herhaling vergroot. Over het algemeen ervaar je hier geen klachten van.

Ik zie soms patiënten die pijn en een blokkerend gevoel achter in de schouder ervaren als de arm omhoog en naar achter wordt bewogen. Zoals bijvoorbeeld gebeurt bij werpbewegingen.

Het botdefect komt tijdens deze beweging in contact met de schouderkom en kan even blijven haken. Dit wordt ‘verhaking’ genoemd. Een fraai echografisch beeld uit mijn praktijk zie je hieronder.


Behandeling na een schouder uit de kom

Optimaal herstel na een schouderluxatie vraagt om een goed advies en beleid. Na een traumatische, eerste schouderluxatie geldt een behandeladvies per leeftijdscategorie.

Dit advies is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en de mening van experts.

schouderklachten-advies-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

 • Jonger dan 25 jaar?

Ben je onder de 25 jaar en is je schouder voor de 1e keer uit de kom geweest? Dan is binnen 6 weken een gesprek met de orthopedisch chirurg gewenst. Uit studies blijkt dat de kans op een nieuwe schouderluxatie na operatie wordt verkleind.

 • Tussen de 25 en 40 jaar?

Ben je tussen de 25 en 40 jaar dan is het advies 3 tot 6 maanden af te wachten. De schouder dient onder leiding van een schouder-fysiotherapeut snel te worden gemobiliseerd (bewogen) en geoefend.

Tussen de 3 en 6 maanden moet de schouder op functie worden beoordeeld.  Aanhoudende pijn en functiebeperking kan een reden voor operatie zijn.

 • Ouder dan 40 jaar?

Ben je ouder dan 40 jaar dan kunnen bij een luxatie één of meerdere schouderpezen scheuren. Vroegtijdig opsporen en hechten van de gescheurde pezen kan een verlies van schouderfunctie in de toekomst voorkomen.

Diagnostiek kan gedaan worden met behulp van echografisch onderzoek. Een specialisme dat bij fysiotherapie Middenweg aanwezig is.

Let wel, dit zijn slechts adviezen. Het beleid kan dus best per persoon verschillen.

De mening van de behandelend fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en jou als patiënt zijn bepalend voor het uiteindelijke behandelplan.


Moet ik een mitella na een schouderluxatie dragen?

schouder uit de kom mitella fysiotherapie middenweg amsterdam oost watergraafsmeer
Een mitella of sling wordt na een operatie voor 3 tot 6 weken voorgeschreven. Het heeft als doel het operatiegebied te beschermen.

Mocht je schouder er spontaan een keer zijn uitgeschoten dan is het advies 1-2 weken een mitella te dragen. Uit recente studies blijkt overigens dat het niet veel uitmaakt of je een mitella korter of langer dan een week draagt.

Zonder operatie adviseer ik minimaal 1 week de mitella te gebruiken. Zeker als je je buitenshuis, onder de mensen begeeft. In huis mag de mitella af.


Kan ik mijn schouder zelf terugzetten?

Je ziet het nog wel eens in films. Op niet al te zachtzinnige wijze wordt de schouder teruggezet door ergens hard tegen aan te lopen. Zelf terugzetten leidt meestal niet tot een succesvolle afloop. Ook complicaties liggen op de loer zoals beschadiging van de schouder/arm zenuwen.

Er is een specifieke handeling voor nodig om de schouder weer terug in de kom te krijgen. Deze is alleen voorbehouden aan ambulancepersoneel en artsen. Dit gebeurt meestal onder lichte verdoving.


Moet ik na een schouderluxatie wél of niet geopereerd worden?

operatie bij herstel na schouder uit de kom

Vooral jonge actieve mannen, tussen de 20 en 28 jaar, kunnen baat hebben bij een operatie. Dit blijkt uit 2 wetenschappelijke studies.

Dit geldt met name als de schouder door een trauma voor de eerste keer uit de kom is geweest. De schouderfunctie bleek bij de geopereerde groep beter te zijn.

Je zult je afvragen of iedereen tussen de 20 en 28 jaar dan maar geopereerd moet worden? Dit leert ons de praktijk niet. De studies beoordeelden slechts een specifieke groep jonge mannen.

Hoe vrouwen het doen of personen van oudere leeftijd is niet duidelijk onderzocht. Mijn ervaring is dat veel schouderpatiënten na een goed revalidatie traject weer prima kunnen functioneren.

Wanneer is een operatie dan wel verstandig? Dit wordt geadviseerd als de schouder uit de kom blijft gaan en er aantoonbare beschadiging in het schoudergewricht is.

Er is een reële kans dat het schouderkapsel inscheurt. Ook de botrand van de schouderkom kan beschadigen. Beide letsel zijn operatief te herstellen.


Operatie na een schouderluxatie

Ik zal de twee meest voorkomende herstel operaties kort bespreken.

‘Bankart operatie’

Als de schouder uit de kom schiet kan het kapsel samen met de kraakbeenring (labrum) losscheuren van de gewrichtskom. Dit wordt een ‘Bankart letsel’ genoemd.

Het komt in 80-100% van de gevallen voor. In onderstaande animatie kun je zien hoe dit letsel ontstaat.
De kraakbeenring rond de kom is hier wit van kleur. 

De chirurg kan het kapsel operatief inkorten en samen met het labrum weer vasthechten aan de schouderkom. Dit heet een ‘Bankart repair’.

Latarjet operatie’

Bij een schouderluxatie naar voren schiet de schouderkop met kracht langs de rand van de kom. De botrand van de schouderkom kan hierdoor beschadigen en zelfs afbreken.

De schouderkop kan door dit letsel nog sneller uit de kom schieten. Dit heet een ‘Bony Bankart’ letsel.

De chirurg kan de beschadiging herstellen door een stukje bot inclusief twee aanhechtende pezen van het schouderblad los te maken. Deze wordt vervolgens aan de beschadigde rand van de kom vastgezet.

De operatie heeft als doel de vorm en oppervlakte van de schouderkom te herstellen.

De pezen aan het verplaatste botstuk houden de schouderkop tijdens het bewegen op de plaats.


Fysiotherapie na schouderluxatie.

Het herstel na een schouder uit de kom kent bij Fysiotherapie Middenweg 3 fasen. De tijdsduur van het revalidatie traject kan variëren van 6 weken tot 6 maanden.

Zonder operatie en complicaties (zoals schouderverstijving) is de revalidatieduur ongeveer 6 weken.

Zoals eerder aangegeven duurt het herstel na een operatie langer. Dit geldt trouwens ook voor terugkeer in de (top) sport.

Fase 1. de beschermingsfase: 1-6 weken

Of je nu wel of niet geopereerd bent, na een schouderluxatie is er sprake van een kapselbeschadiging.
Te snelle en grote bewegingen van je arm kunnen dit herstelproces belemmeren.

Een mitella wordt daarom minimaal 1 week gedragen. Naast bescherming geeft het de patiënt ook een stukje zekerheid.

schouderoefening-schouder uit de kom-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost

Het heffen en naar achter bewegen van de arm moet in deze periode worden vermeden. De schouder mag door de fysiotherapeut in veilige richtingen bewogen worden.

Om de spierconditie van schouder en schouderblad te verbeteren worden ‘ isometrische’  oefeningen doorgenomen. Je spant hierbij de betreffende spiergroep aan zonder dat er beweging plaatsvindt. Dit is een veilige manier van oefenen.

Fase 2. Herstel van dagelijkse functies: 6-8 weken 

Er wordt in deze periode gestreefd naar volledig herstel van je schouderbeweeglijkheid- en functie. Dat wil zeggen; het goed kunnen uitvoeren van alle dagelijkse activiteiten.

Om dit te bereiken worden oefeningen voor beweeglijkheid- en spierfunctie doorgenomen.

schouderoefening-uit de kom- functietraining-fysioptherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Fase 3 : Herstel van schouderfunctie gericht op bovenhands werk /sport: 8 weken tot 6 maanden.

In deze fase de wordt de arm in specifieke richtingen getraind. Dit kunnen krachtoefeningen boven het hoofd zijn of specifieke bewegingen uit de sport, zoals werpen, slaan of serveren,

Het goed leren activeren van de beschermende spiergroepen (rotator cuff) is hierbij belangrijk.

 

schouderoefeningen-functioneel-na schouder uit de kom-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Tijden het sporten worden krachten via onze benen , heupen en romp op onze schouders overgebracht. Training van deze lichaamsregio’s zijn dan ook een belangrijk onderdeel in de schouderrevalidatie.


Alle informatie nog even voor je samengevat.

Een schouder kan spontaan of na een ongeval uit de kom schieten. Meestal is dit naar voren.

Het herstel van een schouder uit de kom kan variëren van enkele weken tot maanden. Een operatie, terugkeer naar sport en complicaties zoals een schouderverstijving vragen een langere herstelduur.

Het beleid na een schouderluxatie verschilt per leeftijdscategorie. Jonge mannen met een eerste traumatische schouderluxatie herstellen goed na een operatie.

Bij ouderen wordt tot 6 maanden afgewacht. Bij onvoldoende functieverbetering kan een operatie overwogen worden.

Boven de 40 jaar kunnen schouderpezen scheuren. Vroegtijdige diagnostiek door middel van echografisch onderzoek is geadviseerd.

Een mitella wordt na een operatie 3-6 weken voorschreven. Zonder operatie is er geen vaste richtlijn. Een draagduur van 1-2 weken is gebruikelijk.

Een schouder zelf terugzetten wordt vanwege kans op complicaties niet aangeraden.

In geval van bijkomend letsel zijn er 2 gangbare operaties. De ‘Bankart’ en ‘Latarjet’ operatie voor herstel van stabiliteit.

Fysiotherapie helpt je de schouderfunctie op dagelijks- en sportniveau te herstellen. Het revalidatietraject kan 6 weken tot 6 maanden in duren.

Delen:
 • Anoniem

  8 april 2020 bij 16:37 Beantwoorden

  Goede middag, zondag 5 april is mijn linker schouder uit de kom gegaan bij het leunen tegen de muur waarbij ik uit balans ben geraakt. De schouder is in het ziekenhuis diezelfde dag terug gezet. Na 5a6 dagen mag de mitella af.De bel afspraak met de arts is pas 16 april.. Maar de schouder voelt na 36uur al heel goed. Ik ben al met wat oefeningen begonnen zoals elleboog strekken, schouders ophalen, schouders ronddraaien en de arm tot 90⁰ omhoog brengen. En dit alles is pijnloos. Ik weet dat ik mijn arm nog niet verder omhoog kan brengen. Maar zou ik na 8 dagen al mogen/kunnen fietsen?

  Alvast bedankt

  • Erik Versluis

   9 april 2020 bij 09:32 Beantwoorden

   Goedemorgen,

   Als de schouder goed voelt en niet pijnlijk is dan is fietsen toegestaan. Mogelijk zou overmatig steunen op het stuur (wielrennen) wel wat pijnklachten of ongemak kunnen veroorzaken. Van belang is de eerste 6 weken de arm niet achterwaarts of, zoals u al aangaf, maximaal omhoog te bewegen. Het schouderkapsel is namelijk verrekt en gedurende deze periode kwetsbaar. Beschouw het maar als een gescheurde of verrekte enkelband. Hier dien je de eerste weken ook voorzicht mee om te gaan zijn.

   Ik adviseer wel de schouder na een aantal weken goed op spierfunctie te oefenen. De stabiliserende schouderspieren zijn namelijk als gevolg van de ontwrichting ook in functie verminderd. Veel sterkte bij het herstel.

   mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

   Fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Davy Lelieveld

  8 oktober 2020 bij 23:56 Beantwoorden

  Hallo
  Ik ben een gezonde 16 jarige jongen
  Ik heb gister tijdens het trefballen met de gym iets te lomp gespeeld en toen schoot mijn schouder uit de kom.
  Ik ben meteen naar de gym docent gegaan die mij samen met een andere gym docent hebben geholpen
  Niemand in onze school mocht mijn schouder weer goed zetten, dus werd de ambulance gebeld.
  Ik had eigenlijk niet heel veel pijn.
  Ik weet niet of dat komt door de adrenaline.
  Op de een of andere manier na een beweging van mij schoot mijn schouder weer terug en werd de ambulance afgebeld
  Ik ben naar de huisarts gegaan en die hadden mij geadviseerd om rustig aan te doen
  Dit is de dag na het incident en ik heb veel pijn.
  Wat kan ik hier tegen doen en zijn er oefeningen voor?
  Met vriendelijke groet Davy.

  • Erik Versluis

   9 oktober 2020 bij 10:49 Beantwoorden

   Beste Davy,

   Het zou kunnen zijn dat je schouder gedeeltelijk uit de kom is geweest. In ieder geval is het positief dat je schouder uit zichzelf weer is teruggeschoten. Het is verklaarbaar dat je nu pijn hebt. Het gewrichtskapsel van je schouder is namelijk overrekt. Vergelijk dit maar met een verzwikking van een enkel. Deze wordt dik en is een paar dagen pijnlijk. Ik verwacht dat de komende dagen de pijn gaat afnemen. Je mag je schouder/arm bewegen binnen de pijngrens. Meestal is dit in voorwaartse richtingen. Naar buiten draaien van je schouder (bijvoorbeeld bij het aantrekken van je jas) moet je even vermijden. Je arm hoeft overigens niet in een mitella. Als je pijnklachten verdwenen zijn is het goed je schouder te oefenen. Na 3-4 wk verwacht ik dat je je arm weer volledig kunt gebruiken. Je zou eens een kijkje kunnen nemen op deze site:

   https://www.youtube.com/playlist?list=PLz6j_c6S1Pge7w8e15FOfUgxQNMA-Lgoz.

   Daar staan een aantal oefeningen die mogelijk voor jou geschikt zijn. Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg.

 • Sandra Dolfing

  19 oktober 2020 bij 18:30 Beantwoorden

  Hallo!

  Onze zoon van 16 heeft vorige week tijdens een voetbal wedstrijd zijn schouder uit de kom gekregen. Hij is in het ziekenhuis terug gezet. Nu draagt hij een mitella. Vandaag bij de arts geweest na 9 dagen. En de arts geeft aan dat het sowieso 8 week gaat duren. Hij heeft wel wat oefeningen mee gekregen. Nu doet onze zoon de opleiding sport en bewegen.. Wij lezen op internet dat het ook wel weer eerder belast kan worden. Wat is nu het juiste om te doen ?
  En kan hij straks weer volledig zijn sport voetbal beoefenen ?

  • Erik Versluis

   20 oktober 2020 bij 13:21 Beantwoorden

   Goedendag,

   Het is mij niet duidelijk wat de arts met 8 weken aangeeft. Ik veronderstel dat hij /zij volledig functieherstel bedoelt. Het is belangrijk de schouder in deze tijd te oefenen waarbij de komende weken geleidelijk wordt toegewerkt naar functietraining in bovenhandse posities. Een brace/mitella wordt in de regel voor 1 à 2 weken voorschreven. Absolute rust is niet nodig. Hij mag de arm tot op schouderniveau heffen. De’hoera’ positie (met de armen geheven en ellebogen maar achter) dient de komende weken nog vermeden te worden. Gezien zijn sportieve opleiding vind ik het raadzaam wat begeleiding door een (schouder) fysiotherapeut te vragen. Ik ga er, gezien zijn jonge leeftijd, vanuit dat binnen 8 weken voorspoedig herstel weer mogelijk is.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Keira

  16 november 2020 bij 13:23 Beantwoorden

  Hallo. Twee weken geleden is mijn schouder weer uit de kom gegaan. Dit is nu de 9e keer (verspreid over meerdere jaren) dat dit is gebeurd. Er worden nog foto’s gemaakt maar de fysio adviseert in ieder gevaar 3 week met mitella te lopen. Wat zou uw advies zijn mbt (computer)werk. Het betreft mijn rechter arm en die is essentieel voor die werkzaamheden.

  • Erik Versluis

   17 november 2020 bij 16:40 Beantwoorden

   Beste Keira,

   Persoonlijk vind ik 3 wk erg lang. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit het herstel bevordert. Mocht je veel pijn hebben dan is een aantal dagen meer dan genoeg.
   Computerwerk kun je zonder mitella doen. Dit is geen risicovolle activiteit. Kijk alleen uit met het maximaal heffen of achterwaarts bewegen van de arm. In dit traject is je schouder minder sterk/stabiel.

   Zorg ervoor dat je onderarm wel goed op het bureau kan rusten. Dit ontlast je schouder. Aangezien het de 9e keer is adviseer ik je naar een schouderorthopeed te gaan. Een arthrogram/MRI zou mogelijk meer uitsluiten kunnen geven over de toestand van je schouder.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Liske

  26 november 2020 bij 17:46 Beantwoorden

  Goedendag,

  Ik heb vorige week een luxatie gehad aan mijn linker schouder. Keurig 1 week de sling gedragen met als resultaat dat vandaag bij controle bleek dat alles goed en pijnloos is.
  Mijn vraag is: kan/mag ik weer autorijden, gezien het de linker arm betreft en deze dus geenszins naar buiten geroteerd wordt, noch naar achter?

  • Erik Versluis

   26 november 2020 bij 21:09 Beantwoorden

   Beste Liske,

   Autorijden zou wat mij betreft geen bezwaar zijn. Maar ook als het je rechter schouder zou betreffen dan zie ik geen problemen. Risicovolle bewegingen zijn op dit moment de arm ver achterwaarts of boven je hoofd uitstrekken. Bewegingen die bij het autorijden niet voorkomen.

   Ik hoop je vraag bij deze voldoende beantwoord te hebben.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Emily Hol

  26 december 2020 bij 12:39 Beantwoorden

  Goedemiddag Erik,

  Gisteren is mij rechterschouder uit de kom gegaan. Deze is naar voren gegaan. Nu is dit mijj 3de keer in een periode van 5 jaar dat is gebeurd zonder enige reden qua vallen etc. In het ziekenhuis hebben ze hem weer recht gezet en zit nu met een mitella.

  Het gaat dus om mijn rechterarm. Dominante arm. Ik werk bij d-reizen mag ik gewoon computer werk doen? Ik begin dinsdag weer.. Ik ben afhankelijk van mijn auto om naar me werk te gaan. En met rechts moet ik ook schakelen zou dit gewoon kunnen?

  Hoor het graag!

  • Erik Versluis

   27 december 2020 bij 13:56 Beantwoorden

   Beste Emily,

   Computerwerk en schakelen zijn voor je schouder veilige activiteiten. Onder pijnlijke condities zou je hier wel beperkingen bij kunnen ervaren.
   Autorijden laat ik mijn patiënten bij voorkeur eerst met een bijrijder oefenen. Bijvoorbeeld op een rustige, grote parkeerplaats.

   Het is van belang de eerste weken de armen niet maximaal te heffen of achterwaarts te reiken. De schouder kan bij deze bewegingen makkelijk uit de kom gaan.

   Ik hoop dat ik voldoende antwoord op je vraag heb kunnen geven.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Maartje

  29 december 2020 bij 03:51 Beantwoorden

  Goedenacht Erik,

  Ik ben een meisje van 18 jaar. Ik lag net in bed en wilde omdraaien, mijn linker schouder knakte heel hard, ik had pijn en het voelde alsof hij uit de kom zat. Ik wou me omdraaien en bij deze beweging schoot hij met een harde knak weer terug. Ik weet niet goed of ik nu de dokter moet bellen of actie moet ondernemen? Ik heb een uur erna wel pijn maar niet ondragelijk.

  Hoor het graag!
  Maartje

  • Erik Versluis

   30 december 2020 bij 10:11 Beantwoorden

   Beste Maartje,

   Ik vermoed dat je schouder een klein beetje uit de kom is geweest en vervolgens is teruggeschoten. Dat is positief. Het is begrijpelijk dat je een beetje pijn hebt. Je hebt de schouderbanden namelijk wat opgerekt. Dit zal na een aantal dagen verbeteren.

   Als je je schouder goed kunt bewegen ga ik er vanuit dat er niets meer aan de hand is. Een dokter lijkt mij dan ook niet nodig.
   Je mag de arm onder schouder niveau bewegen, maar vermijdt een paar dagen de draaiing van je arm naar buiten. (achterwaarts reiken)
   Als de pijn helemaal weg is ga ik er vanuit dat je alles weer zou moeten kunnen doen.

   Ik hoop dat je met deze informatie geholpen bent.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Mitchell ruis

  13 januari 2021 bij 23:33 Beantwoorden

  Goedeavond erik,

  Een dag voor oud en nieuw ben ik van de trap gegleden en daarbij heb ik een luxactie opgelopen aan de rechter schouder helaas de 2e dit jaar zelfde schouder, nu is mijn lichaam redelijk snel in herstellen dus vraag ik mij het volgende af,
  we zijn 2 weken verder en is mijn vraag mag ik weer autorijden.

  Ben heel benieuwd wat uw mening hier in is.

  Iniedergeval alvast bedankt fijne avond.

  • Erik Versluis

   14 januari 2021 bij 09:30 Beantwoorden

   Beste Mitchel,

   Dit lijkt mijn geen probleem. Sturen en schakelen zijn geen belastende bewegingen voor je schouder. Je zou het even kunnen uitproberen terwijl de auto stilstaat.

   Of uittesten op bijvoorbeeld een rustige weg of parkeerplaats met een medechauffeur. Voorwaarde is wel dat het schakelen en sturen zonder al te veel pijn mogelijk is.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Jerr Stooker

  31 januari 2021 bij 07:05 Beantwoorden

  Goedemorgen erik ,

  Ik ben gister van de trap af gevallen.
  En heb met mijn linker arm de trap leuning niet losgelaten . Zo is mijn linker schouder uit de kom geraakt . Ik had een enorme pijn her was ook de eerste keer in mijn leven dat dit gebeurse ik ben 25 jaar oud .

  Ik draag nu al 1 dag een mitella ook tijdens het slapen . Moet ik dit blijven dragen tijdens het slapen ? . En als ik de mitella af doe en mijn arm beweeg dan lijkt het alsof de schouder weer uit de kom wilt schieten of zit dat gewoon tussen je oren? .

  Mvg Jerr

  • Erik Versluis

   31 januari 2021 bij 11:09 Beantwoorden

   Beste Jerr,

   Ik neem aan dat je in het ziekenhuis bent geweest. Een mitella wordt meestal voor 1 tot 2 weken meegeven. Het schouderkapsel is namelijk overrekt geweest en moet herstellen.

   Er kan tijdelijk meer speling in je schouder zitten. Dit kan verklaren waarom je het gevoel hebt dat je schouder weer uit de kom wil schieten. Dit gebeurt trouwens niet zomaar.
   Ik zou je adviseren de mitella de komende week nog even te dragen. Als je een onrustige slaper bent adviseer ik je dit ook voor de komende week.

   In rust op de bank mag de mitella af. Met je arm kleine stukjes naar voren of opzij bewegen is geen bezwaar. Draaiing naar buiten, bijvoorbeeld achterwaarts reiken om iets te pakken, moet je de komende 3 weken nog even vermijden.

   Lijkt mij wel verstandig even contact met een (schouder) fysiotherapeut op te nemen voor verder instructies en oefeningen.

   Veel sterkte!

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg, Amsterdam

 • Nynke Postmw

  18 maart 2021 bij 06:30 Beantwoorden

  Hallo Erik, sinds eergisteren arm uit de kom. Ik draag zeker de komende week een mitella maar ben wat onzeker over het slapen. Ik ben een ‘zij slaper’ maar lees nu da tik half zittend moet slapen? Ik heb dit de eerste 2 nachten nu gedaan en dat bevalt helemaal niet. En moet de mitella om blijven? Ben rustige slaper. Wanneer mag je weer op de aangedane zijde liggen? Met vriendelijke groet Nynke

  • Erik Versluis

   18 maart 2021 bij 12:15 Beantwoorden

   Beste Nynke,

   Het kan geen kwaad op je rug te liggen. Je geeft aan dat je een rustige slaper bent, in dat geval vind ik een mitella niet nodig. Een goede nachtrust is ook belangrijk voor je herstel.

   In deze fase mag je arm niet langs je hoofd maximaal geheven worden. Ook het naar buiten draaien van je arm is niet toegestaan. Maar dit zal tijdens je slaap niet gebeuren.

   Het liggen op de aangedane zijde zou ik pas na 4 weken adviseren. Als dit tenminste zonder pijn al mogelijk is. Dit zou namelijk nog wat langer kunnen duren.

   Het kan overigens goed werken in bed een kussen onder je arm/oksel te gebruiken. Dit ondersteunt je schouder.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • A. Koster

  12 april 2021 bij 21:33 Beantwoorden

  Goedenavond, ik ben een vrouw van 40 jaar, 3 maanden geleden is door een val mn rechterarm uit de kom geschoten, zelfde dag in het zknhs weer goed gezet. Maar als ik bepaalde bewegingen maak (bv: tas vd stoel achter mij in de auto pakken) doet het nog behoorlijk pijn, is dat normaal na 3 maanden? Bij normaal gebruik heb ik er geen last van.
  Gr. A. Koster.

  • Erik Versluis

   13 april 2021 bij 12:01 Beantwoorden

   Beste mevrouw Koster,

   De schouder kan nog een aantal maanden gevoelig zijn bij achterwaartse bewegingen. Bij deze beweging komt namelijk het schouderkapsel aan de voorzijde op rek.

   Dit kapsel is bij de schouderontwrichting flink verrekt geweest en kan nadien nog gevoelig zijn. Ook kan er een lichte verstijving in de draairichting zijn opgetreden.

   Dit kunt u controleren door de elleboog 90 graden gebogen in de zij te plaatsen en vervolgen de arm naar buiten te draaien. Vergelijk de bewegingsuitslag met de andere arm.

   Mocht hier een verschil in zijn dan is het goed beweeglijksoefeningen voor deze schouderfunctie te doen.

   Een voorbeeld treft u hier; https://www.youtube.com/watch?v=jlk6g9M2J9M

   Beweging dient u langzaam uit te voeren totdat u de rekpijn voelt.
   Ik hoop dat u hiermee geholpen bent.

   Veel succes,

   Mvg Erik Versluis. fysiotherapie Middenweg

 • B van Dijk

  15 mei 2021 bij 16:34 Beantwoorden

  Goedenmiddag,

  Ik ben een man van 21 jaar en 3,5 jaar geleden is mijn rechterarm uit de kom gegaan bij het uitrekken. Vervolgens fysiotherapie begonnen en ik doe nog elke week oefeningen voor mijn schouder. Dit ging lang goed en had in het dagelijks leven geen last. Echter heb ik sinds ongeveer 3 dagen ineens weer last van mijn schouder wanneer ik bijvoorbeeld mijn elleboog naar achter duw of als m’n schouder naar buiten draait. Het gevoel zou ik omschrijven als dat de schouder ‘vervelend’ in zijn kom beweegt en voelt daarmee als een hele lichte versie van de pijn als wanneer de schouder uit de kom gaat. Dit gevoel had ik ook toen ik mijn schouder net uit de kom had gehad 3,5 jaar geleden, echter is hij dit keer naar mijn weten er niet uit geweest en kan ook niet een moment aanwijzen waarop de pijn ontstond.

  Is het nu handig om naar de huisarts/fysiotherpeut te gaan om te kijken of de schouder er goed uit ziet?
  Moet ik rust nemen? of zal ik mijn schouderoefeningen blijven doen (en bijvoorbeeld opdrukken?)

  Ik hoor het graag!

  • Erik Versluis

   17 mei 2021 bij 10:13 Beantwoorden

   Goedendag,

   Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat het voorste schouderkapsel wat geïrriteerd is. Dit geeft klachten bij rek, zoals de bewegingen die door jou aangeven worden.
   Ik zie geen reden voor ongerustheid. Je kunt blijven oefenen maar blijf dit binnen de pijn doen. Opdrukken zou je eventueel met de armen dichter bij elkaar kunnen doen.

   Naar verwachting zijn de klachten na een week wel weer verdwenen. Zo niet, dan zou ik er een fysiotherapeut even naar laten kijken. Een consult bij de huisarts lijkt mij niet nodig.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Helena

  16 juli 2021 bij 23:33 Beantwoorden

  Hallo ik ben 5 weken geleden gevallen van m’n E bike op mijn schouder en die is daar door uit de kom geraakt ,Mijn andere hand gebroken dus kon met allebei weinig zodoende heb ik die schouder wel gebruikt waarbij ik nu nog steeds veel pijn heb zou dit nog lang duren ik ben 40 jaar

  • Erik Versluis

   17 juli 2021 bij 18:44 Beantwoorden

   Goedendag,

   Op zich is het niet vreemd dat je nog klachten hebt. Mogelijk is dit te wijten aan het vele gebruik van de arm.

   Na een ontwrichting kan de schouder pijnlijk verstijven. Dit kan ook pijn bij het bewegen geven.

   Los van complicaties zou je na 8-10 weken je schouder en arm weer goed moeten kunnen gebruiken.

   Mocht je niet onder behandeling van een fysiotherapeut zijn dan raad ik je aan je schouder eens te laten beoordelen. Wat gerichte oefeningen kunnen je herstel bespoedigen.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Jelle de Vries

  13 september 2021 bij 13:58 Beantwoorden

  Beste Erik,
  3 dagen geleden heb ik een schouder luxatie gehad aan mijn linker arm. Dit kwam door het overbrengen van een planetaire beweging. Na 5 minuten schoot hij weer terug. Ik ben nu de 3e in de familie die dit probleem heeft, zou het kunnen zijn dat ik ook hypermobiel ben en zijn er dan nog andere regels die ik moet volgen voor mijn revalidatie? Ik heb nog geen tijd gehad om een bezoekje te brengen aan een huisarts of fysiotherapeut, is dat iets wat ik als eerst moet doen of is dat nu niet meer nodig?

  Met vriendelijke groet,
  Jelle de Vries

  • Erik Versluis

   13 september 2021 bij 21:38 Beantwoorden

   Beste Jelle,

   Het is mogelijk dat je geen volledige luxatie hebt gehad maar een gedeeltelijke. De schouder kan in deze situatie weer uit zichzelf terugschieten.
   Een instabiele schouder kan door overbeweeglijkheid ontstaan of na een trauma. Als jij de 3e in familie bent neem ik aan dat je hypermobiel bent.

   Een gedeeltelijk uit de kom gaan van je schouder geeft niet veel weefselschade. Een lange revalidatie acht ik dan ook niet noodzakelijk, zeker niet als het de eerste keer is.

   Je zou een fysiotherapeut even om advies kunnen vragen. Je schouder kan dan op functie beoordeelt worden vergezeld van een oefenadvies en juiste leefregels. Hockey en karten lijken mij op korte termijn gewoon weer mogelijk hoor.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Jelle de Vries

  13 september 2021 bij 14:07 Beantwoorden

  Voor de rest ben ik 17 jarige jongen die actief sport en is rondom de schouder geen verkleuringen te zien en valt het wel mee met zwellingen. de pijn vind ik zelf ook niet al te erg. Betekent dit dat ik gewoon weer kan sporten (hockeyen en karten) of heb ik nogsteeds een revalidatie nodig van 1 tot 3 maanden?

  Met vriendelijke groeten,
  Jelle

 • Henriette

  17 september 2021 bij 20:50 Beantwoorden

  Hallo, 10 weken terug heb ik een Latarjet operatie ondergaan. De 4e postoperatieve dag heb ik zo’n verkeerde beweging gemaakt (VASscore 10 en ben zelfs flauwgevallen) en kreeg ik afschuwelijke pijn diep in mijn schouder.
  In de 3e week post OK begon ik steeds meer pijn te krijgen. Was weer afhankelijk van pijnstillers.
  Inmiddels een FS gediagnosticeerd door orthopeed (exorotatie geheel afwezig) maar hij denkt dat dit komt als een bekende complicatie bij Latarjet maar ik vraag me af of de FS niet het gevolg kan zijn van een eventuele peesruptuur of wellicht weer labrumletsel gezien de gruwelijke pijn die ik had. Moet ik de diagnose FS “accepteren” of toch vragen om verder onderzoek?

  • Erik Versluis

   18 september 2021 bij 18:17 Beantwoorden

   Beste Henriette,

   Een peesscheur of nieuw labrumletsel loop je niet zo snel op hoor. Dan moet er sprake zijn van een ernstig trauma zoals een harde val of extreme beweging waarbij je schouder bijvoorbeeld uit de kom gaat. Het is mij overigens niet duidelijk wat voor beweging je hebt gemaakt. Op basis van je klachten vermoed ik dat je arm naar buiten is gedraaid.

   Er is sprake van een frozen shoulder als je arm in alle richtingen meer dan 50% beperkt is. Als alleen de exorotatie beperkt is zou ik dit geen frozen shoulder noemen.
   Ik heb de indruk dat je schouderkapsel overbelast het. Deze is tijdens de operatie deels geopend om toegang tot het schoudergewricht te krijgen.

   Op de 4e dag na je operatie is het kapsel nog niet goed aangesterkt en kan dus geen grote rekbelasting weerstaan. De orthopeed heeft je schouder beoordeeld en ik ga er dan ook vanuit dat hij in geval van twijfel verder (beeldvormend) onderzoek zou hebben laten verrichten.

   Als ik jou was zou ik nog even afwachten en hem/haar consulteren als het echt niet beter gaat.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Rodney Kemp

  6 oktober 2021 bij 07:50 Beantwoorden

  Hi Erik,

  Ik ben 21 jaar en heb 2 weken terug voor de 4e keer een luxatie gehad aan mijn linkerschouder, de schouder gaat achter uit de kom. de 2e keer dit jaar ook alweer. Ik voetbal op hoog niveau en zou graag nog door willen alleen zou ik echt niet weten of dit nog kan zonder een operatie. Ik opereer liever niet maar op trainen van de schouder en spieren eromheen heeft de afgelopen keren ook niet geholpen dus ik ben bang dat er niks anders opzit.

  Ik ben freelancer en net begonnen aan mijn studie waar ik dus echt 2 handen voor nodig heb. als ik gewoon herstel zoals de afgelopen keren zou ik ook weer kunnen voetballen met een groot risico, zou een goede brace of tape hierin kunnen ondersteunen dat ik de operatie bijvoorbeeld vlak voor de zomer kies? En wat zou u dan aanraden, door blijven spelen dit seizoen of kiezen dit seizoen nu al te stoppen en de operatie te nemen.

  • Erik Versluis

   6 oktober 2021 bij 17:39 Beantwoorden

   Beste Rodney,

   Gezien je leeftijd en de herhaaldelijk luxaties naar achter (wat relatief zeldzaam is) verwacht ik niet dat je met een conservatief beleid (afwachten/fysiotherapie) verder komt. Tenzij je schouder alleen met flink geweld uit de kom schiet.

   Ik neem aan dat je al eens een consult van een orthopedisch chirurg hebt gehad waarbij de mogelijkheid tot opereren is besproken? Meestal is er sprake van een kom/labrum afwijking en beschadiging van het schouderkapsel wat tot herhaaldelijke luxaties leidt.

   Als voetballen in het algemeen goed gaat zou je kunnen proberen het seizoen vol te maken en daarna voor een operatie te kiezen (als deze optie met een chirurg is besproken).
   Ik denk dat een schouderbrace met voetbal je teveel belemmert, dit geldt ook voor tape. De stabiliserende invloed op je schouder is naar mijn mening beperkt.

   Ik hoop dat je iets met deze info kunt. Anders hoor ik het graag.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Fikret Yavas

  20 oktober 2021 bij 01:37 Beantwoorden

  Beste Heer,

  Ik ben 41 en heb mijn rechter schouder al 11x uit de kom gehad.
  Ik wil hier graag operatieve aan geholpen worden . Mijn probleem is dat ik zelfstandige ondernemer ben en werkzaam in een cafetaria.
  Ik had graag na 2 weken terug op de werkvloer gewild, is dit haalbaar na een operatie?
  Ik verneem graag van u mvg Fikret

  • Erik Versluis

   20 oktober 2021 bij 11:11 Beantwoorden

   Best Fikret,

   Er zijn 2 veelvoorkomende operaties bij een instabiele schouder;

   1) Bankart operatie; hierbij wordt het schouderkapsel teruggehecht aan de schouderkom. Dit is een weefselherstel operatie.

   2) Laratarjet operatie; dit wordt uitgevoerd als een een beschadiging van de schouderkom is waardoor de kop makkelijk uit de kom schiet. Hierbij wordt de beschadigde botrand van de gewrichtskom met een botblokje hersteld.

   Voor beide operaties wordt een mitella / sling voor 6 weken voorschreven. Dit is om het operatiegebied rust te geven en het heffen en naar buitendraaien van de arm te voorkomen.Na een Latarjet operatie mag je na 4 weken je arm weer wat iets actiever gebruiken tot wat zonder pijn mogelijk is.

   Het is dus te vroeg je normale werkzaamheden na 2 weken al weer te hervatten. Het aanwezig zijn en instrueren of verbaal begeleiden van medewerkers (als je die hebt) is natuurlijk wel mogelijk.

   Na 6 weken zijn onderhandse activiteiten meestal weer mogelijk.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Milano

  21 oktober 2021 bij 22:53 Beantwoorden

  Hallo, ik ben een 17 jarige jongen (1.96m) en ben 2e keeper in de hoofdklasse. Ik heb 8 dagen geleden tijdens de training een rechter schouderluxatie gekregen. Ik dacht dat ik de bal niet zou raken en had mijn arm al ontspannen toen de bal mijn arm toch keihard naar achteren zwaaide. Nadat de kop weer in de kom gemasserd was door de verpleegster vd EH, was de pijn direct voorbij. De rontgen foto liet een soort deukje zien, maar verder was er niets gescheurd of gebroken. Ik wil graag weer trainen. Ik dacht eraan om in elk geval weer aan de warming up deel te nemen en het voetenwerk. Daarbij worden wel veel armbewegingen gemaakt die corresponderen met de bewegingen vd voeten, dus snelle naar voor en naar achter bewegingen. Morgen heb ik mijn eerste afspraak met de arts en zal dan doorverwezen worden naar een fysiotherapeut. De mitella is een soort steunkous met lange klitteband banden die achter mijn rug langsgaan en over mijn nek. Ik heb het 6 dagen non-stop gedragen, totdat ik er moe van werd en een zere pols kreeg en pijn in mijn rug omdat die band . Nu draag ik het alleen wanneer ik naar school ga. Ben blij met de tips op de pagina, dat ik het thuis af kan doen. Sinds gisteren kan ik mijn arm pijnloos in de ‘hoera’ stand doen, maar ik doe het niet nog vaker. Het was alleen ff proberen. Is het ok als ik met mijn rechter arm iederedag ga dribbelen met een basketbal? En welke oefeningen kan ik doen om sterkere schouder spieren te krijgen? Alvast bedankt voor uw reactie. En bedankt ook voor alle informatie op uw website.

  • Erik Versluis

   22 oktober 2021 bij 20:35 Beantwoorden

   Beste Milano,

   Je schouder is op dit moment nog kwetsbaar bij snelle buitenwaartse draaibewegingen naar achter. Dribbelen met een basketbal zou dus moeten kunnen.

   Ik heb op mijn website een aantal oefeningen staan (3 fases). Je zou met de oefeningen uit fase 1 wel kunnen beginnen, denk ik. Een oefenelastiek (theraband) kun je hierbij gebruiken.

   Zie: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-bij-instabiele-schouder-fase-1/

   Het is wel raadzaam je even door een fysiotherapeut te laten begeleiden.

   Ik hoop dat je met deze informatie even geholpen bent.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Lars Kluiwstra

  15 november 2021 bij 10:49 Beantwoorden

  Beste Erik,

  2 weken geleden is mijn linkerschouder uit de kom geschoten, voor de tweede keer in 2 jaar. Wederom schoot hij na ongeveer 15 seconden vanzelf terug toen ik overeind probeerde te komen. De schouder voelt best wel goed op dit moment, Wat en welke oefeningen kan ik het beste doen zodat ik snel weer kan voetballen. Mijn leeftijd is 31 jaar.

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  Groeten lars

  • Erik Versluis

   15 november 2021 bij 21:30 Beantwoorden

   Beste Lars,

   Ik heb op mijn website een aantal oefeningen geplaatst voor patiënten met een instabiele schouder. Deze zijn verdeeld in 3 fasen.

   Je zou de eerste week kunne beginnen met de oefeningen uit fase 1. Gaat dit goed dan kun je na 2 weken over naar fase 2 en vervolgens na 2 weken naar fase 3. Van belang is dat je de oefeningen gecontroleerd en zonder pijn kunt uitvoeren.

   Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt.

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-bij-instabiele-schouder-fase-1/

   Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

 • Suzanne Meelker

  22 april 2022 bij 13:06 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Ik heb een luxatie van mijn rechterschouder opgelopen door een val over mijn hond s’avonds. De volgende morgen heeft mijn huisarts hem weer kunnen reponeren. Op dit moment is mijn schouder nauwelijks pijnlijk, maar ben wel erg voorzichtig met bepaalde bewegingen zoals je op je site heel duidelijk aangeeft. Mijn complimenten voor de erg duidelijke informatie..
  Wanneer kan ik met de oefeningen van fase 1 beginnen? Het is nu 3 dagen geleden dat ik mijn schouder luxeerde
  Ik ben een vrouw van 65 met een goede conditie en mobiliteit, ga 2 a 3 keer per week naar de sportschool .
  Graag hoor ik je advies,groet

  • Erik Versluis

   22 april 2022 bij 20:05 Beantwoorden

   Beste Suzanne,

   De fase 1 oefeningen die jij bedoeld zijn niet van toepassing voor mensen met een schouder uit de kom. Ik heb deze samengesteld voor mensen met een soepele schouder welke niet uit de kom is geweest.

   De oefeningen die je via onderstaande link ziet zijn op jouw situatie van toepassing. Vergeet de bijbehorende aandoening maar even.

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-bij-slijmbeurs-of-peesontsteking-schouder/

   De eerste 6 weken is het raadzaam je arm niet maximaal te heffen en omhoog/naar achter te bewegen (‘Hoera positie’).
   Verder zijn alle bewegingen tot schouderniveau toegestaan (zover dit binnen de pijn en beweeglijkheid mogelijk is natuurlijk).

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

 • Suzanne Meelker

  23 april 2022 bij 12:35 Beantwoorden

  Goedemiddag Erik,

  Dank voor je info en de oefeningen. De push-up op de tafel had ik zeker niet durven maken, maar ik ga er nu vanuit dat het in mijn geval ook veilig kan.
  Groet,
  Suzanne

 • Luuk Nijenhuis

  27 april 2022 bij 03:45 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik heb afgelopen donderdag een operatie gehad. Deze is gegeven na 3 luxaties, bankart repair die is geconverteerd naar een latarjet operatie, dit door forse instabiliteit naar anterieur, engaging hill sachs en flink wat schade aan labrum, passend bij een ALPSA laesie. Ik ben overigens 20

  Nu ben ik voor mijn gevoel na de operatie een beetje aan mijn lot overgelaten. Het is mij namelijk niet duidelijk of ik al moet beginnen met fysio. Heb namelijk op internet ervaringen opgezocht m.b.t. de latarjet, en ik heb hieruit begrepen dat het o.a. voorkomt dat het botstukje niet goed vast komt door het te snel beginnen met de fysio. Aan de andere kant komt het ook voor dat iemand een frozen shoulder krijgt. Ik twijfel dus heel erg over wat verstandig is, nu al beginnen met fysio of even wachten. Over een week heb ik sowieso al een afspraak bij de fysio, maar ik wil dus zeker niet dat de operatie voor niks geweest gaat zijn. Hoe denk jij hierover?

  Overigens merk ik dat er een raar “hol” geluid is als ik naast de operatiewond tik. Een beetje vergelijkbaar met als je op je wang zou tikken met je mond open en je lippen over je tanden heen gespannen. Ik neem aan dat dit door vochtophoping of lucht is. Is dit normaal na een operatie als deze, en gaat dit vanzelf weer weg?

  Met vriendelijke groet,
  Luuk

  • Erik Versluis

   27 april 2022 bij 10:30 Beantwoorden

   Beste Luuk,

   Dat is een flinke maar zinvolle ingreep geweest.
   De fysiotherapeutische behandeling kan na dergelijke operaties snel beginnen. Er kunnen wel situaties zijn die vragen om een latere start van de behandeling, zoals een opgetreden complicatie.

   Mijn ervaring is dat sommige orthopeden wat terughoudend zijn met snel doorverwijzen omdat ze niet kunnen uitsluiten dat de behandeling te ‘agressief’ start. Een goed contact tussen chirurg en fysiotherapeut is daarom van belang.

   Ik vind overigens na een week starten geen probleem. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor het verdere beloop. Een frozen shoulder treedt in deze periode zeker niet op. Overigens kan dit soms ter in de revalidatie wel ontstaan. Dit is helaas niet altijd te voorkomen.

   Je hoeft je geen zorgen te maken over het botblokje. Deze is goed vastgezet met schroeven en worden met de (geprotocolleerde) behanndeling niet belast.

   Het holle geluid zo inderdaag wat vocht en lucht kunnen zijn. Dit zal de komende weken moeten afnemen.

   Ik hoop dat ik je vragen heb kunnen beantwoorden.

   Veel succes met je revalidatie.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Sharona

  8 juni 2022 bij 18:38 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Ik heb gister een schouder luxatie opgelopen aan mijn rechter schouder bij het vallen van de trap, waarbij ik mezelf heb geprobeerd tegen te houden.

  Het is de tweede keer dat deze luxatie plaats vind door trauma aan mijn rechter schouder.. In het ziekenhuis hebben ze hem met heel wat pijnstilling terug kunnen plaatsen.

  Ik heb een mitella meegekregen voor mijn schouder om deze zo min mogelijk te belasten. Volgende week donderdag moet ik naar het ziekenhuis voor controle..

  Op het moment heb ik nog veel last van mijn schouder en slik ik om de 4 uur paracetamol. Omdat ik niet veel informatie heb meegekregen zit ik met de volgende vragen:

  – Wanneer raad u mij aan om te starten met de oefening van mijn schouder?
  – wanneer schakel je de fysio in?
  – hoe lang moet ik de mitella omhouden?
  – vanaf wanneer mag ik weer auto rijden?
  – ik ben werkzaam als verzorgende in de intensieve oudere zorg, wanneer zou het weer mogelijk zijn om aan bed te kunnen staan?

  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Sharona

  • Erik Versluis

   9 juni 2022 bij 13:34 Beantwoorden

   Beste Sharona,

   – Je zou met de oefeningen kunnen starten als de pijn meer op de achtergrond staan. Ik verwacht dat dit na een aantal dagen kan. Ondertussen kun je wel je schouder in de mitella bewegen door als het ware in een denkbeeldige pan met soep te roeren. De oefening wordt in onderstaand filmpje met 2 armen gedemonstreerd. Jij kunt dus alleen de geblesseerde arm gebruiken.

   https://www.youtube.com/watch?v=heuZglrUmqQ

   – De fysio kan je na een week inschakelen.

   – De mitella wordt doorgaans 1-2 weken gedragen. Deze mag je thuis geregeld af doen. Bewegingen opzij en naar achter dien je de komende 3-4 weken te vermijden.

   – Autorijden mag weer als je je arm zonder pijn kun heffen en naar het stuur kunt brengen. Sturen is overigens voor je schouder geen risicovolle activiteit.

   – Lichte handelingen (dingen aangeven, aanpakken) aan bed zou met 2-3 weken weer kunnen. Tillen van cliënten adviseer ik na 6 weken of in overleg met je behandelend fysiotherapeut te doen.

   Ik hoop bij deze je vragen te hebben beantwoord.

   Ik wens je veel succes met je herstel.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Francine Janssen

  24 juli 2022 bij 15:50 Beantwoorden

  Hallo door een val is twee wkn geleden mn arm uit kom geraakt . Ik ben met arm omhoog volledig erop gevallen . Hij is twee u uit kom geweest . Op foto ook scheurtje bot en stukje bot afgebroken maar ligt aan goede kant zou geen operatie nodig zijn . Nu heb ik geen kracht om arm zijwaarts op te tillen is dit normaal ? Wanneer zit spier en kapsel weer op plaats ? Hoelang duurt herstel ? Vast dank voor reactie

  • Erik Versluis

   26 juli 2022 bij 11:02 Beantwoorden

   Beste Francine,

   Het is volkomen normaal dat je je arm na 2 weken nog niet goed kunt optillen. Zowel pijn als (tijdelijk) verzwakte schouderspieren zijn hier verantwoordelijk voor.
   Het kapsel van de schouder is mogelijk alleen verrekt en zit gewoon op de plaats.Daar zou ik mij voor nu geen zorgen om maken.

   Mocht je op langere termijn toch aanhoudende pijn en beperkingen bij het (bovenhands) bewegen houden dan is het raadzaam de behandelend arts nog een keer te bezoeken.
   Herstel kan wel 3 maanden duren. Eerder is mogelijk maar wat langer is ook realistisch. Het is wel van belang dat je vooruitgang bemerkt, zowel qua pijn als schouderfunctie.

   Een (schouder) fysiotherapeut kan je goed in dit proces begeleiden.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Mario

  9 augustus 2022 bij 00:05 Beantwoorden

  Beste,

  Ik zie dat u echt goede antwoorden hebt en ik wou je het volgende vragen. Mijn schouder is eergisteren uit de kom geweest die is terug gezet ik doe als sport boksen als ik deze sxhouder goed zou trainen in de toekomst zou ik er nog veel last van hebben of heb je ook dat da gewoon geneest zoals het altijd was of moet ik er echt meeleven dat mijn carrière verpest is?

  Hartelijk dank voor uw antwoord.

  • Erik Versluis

   9 augustus 2022 bij 09:47 Beantwoorden

   Beste Mario,

   Na een eerste schouderluxatie (uit de kom gaan) wordt in de meeste gevallen een conservatief beleid (afwachten, fysiotherapie) voorgesteld. Als je je schouderspieren weer goed traint op het niveau van de bokssport dan zou je geen problemen meer moeten ondervinden.

   Ik adviseer je daarom een fysiotherapeut te benaderen die je kan adviseren in het soort oefeningen en opbouw van het trainingsprogramma.
   Je carrière is in ieder geval niet verpest hoor!

   Mvg Erik Versluis

 • Rens

  13 augustus 2022 bij 15:30 Beantwoorden

  Beste,

  Ik heb vorige week op vakantie mijn schouder uit de kom gehad. Ik ging met een paar vrienden achter een boot en een vriend van mij viel op mijn schouder. Dit is nu de 5e keer in een half jaar. Ik heb geleerd hoe hij makkelijk terug schiet door op een vlak stuk te liggen en mijn arm naar beneden te laten bungelen en te ontspannen hij schoot makkelijk terug. De pijn viel mee. de eerste 2dagen was mijn arm wat stijf en een beetje tinteling in de onderarm.. Nu ben ik een week verder en heb ik niet veel last meer alleen als ik mijn hand achter op mijn rug leg en kracht zet. Ook bij het optillen van mijn arm boven het hoofd heb ik geen pijn. Wel knakt er soms wat in mijn schouder bij beweging. Ik sport veel (kracht training) en wil dit het liefst zo snel mogelijk weer oppakken zou dat nu al kunnen?

  Mvg Rens

  • Erik Versluis

   15 augustus 2022 bij 13:24 Beantwoorden

   Beste Rens,

   Krachttraining mag als de arm maar niet naar buiten, omhoog en naar achter wordt gebracht. Zoals bij de dumbell fly, Pull over, Military press, neck press.
   Side- en front raises en press oefeningen onder schouderniveau zijn toegestaan, mits dit gecontroleerd en zonder klachten kan worden uitgevoerd.

   Ik vind overigens 5 keer in een half jaar je schouder ontwrichten erg veel. Dit komt de conditie van je schouder niet ten goed. Ik weet niet of je al eens door een orthopedisch chirurg bent onderzocht. Wellicht goed dit anders eens te gaan doen.

   Veek sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Geri Poorterman

  14 augustus 2022 bij 13:12 Beantwoorden

  Goedemiddag,

  Ik ben een vrouw van 50 jaar en ik heb op 22 juni mijn schouder uit de kom gehad. Deze is er op de spoedpost weer in gezet.
  Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds pijnen heb 2 dove vingers.
  Is dit wel normaal dat het zolang duurt?
  Ook dagelijkse werkzaamheden vormen soms een belemmering

  • Erik Versluis

   15 augustus 2022 bij 13:39 Beantwoorden

   Beste Geri,

   Het komt voor dat de schouder 7 weken na een luxatie (uit de kom gaan) nog pijnlijk is. Bent je door een fysiotherapeut gezien? Mogelijk is er enige verstijving in de schouder opgetreden. Dit zou een verklaring voor de pijn kunnen zijn. Dove vingers komen vaak voor omdat de zenuwbanen naar de arm kort in de verdrukking zijn geweest. Dit zal geleidelijk aan herstellen.

   Het gedoseerd oefenen van de schouder en arm kan een positieve invloed op de beweeglijkheid van de schouder en pijn hebben. Mocht je dit nog niet hebben gedaan dan zou een fysiotherapeut je hier in kunnen adviseren.

   Vee sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Lennert Meuris

  17 augustus 2022 bij 00:56 Beantwoorden

  Ik ga binnenkort op vakantie en heb een week geleden mijn schouder uit de kom gehad. Momenteel ondervind ik weinig last. Nu is mijn vraag als ik op vakantie ga over drie weken is het dak al mogelijk om rustig te zwemmen

  • Erik Versluis

   17 augustus 2022 bij 08:33 Beantwoorden

   Beste Lennert,

   Rustig zwemmen mag, maar ik zou mij beperken tot alleen de schoolslag. Borstcrawl is nog te belastend voor je schouder.

   Mvg Erik Versluis

 • Kirandeep Singh

  28 augustus 2022 bij 23:27 Beantwoorden

  Goedenavond,

  Mijn naam is Kirandeep Singh. Ik ben 25 jaar oud. Ongeveer 5 jaar terug is het voor het eerst gebeurd dat mijn rechter schouder uit de kom is gegaan waarbij de ambulance ter plaatsen is geweest en het weer op zijn plek heeft gezet.

  Tot nu toe is mijn schouder al zo een 5/6 keer uit de kom gegaan waarbij het gisteren tijdens het zwemmen is gebeurd.

  Hoe kan ik dit oplossen? Operatie?

  Ik ben dan al een tijdje bezig met sporten in de sportschool waarbij ik ook degelijk zwaar gewicht op til. Dat gaat nog zonder klachten.

  Hoelang moet ik nou wachten om weer de sportschool in te gaan?

  • Erik Versluis

   29 augustus 2022 bij 20:58 Beantwoorden

   Beste Kirandeep,

   Het 5-6 keer uit de kom gaan van je schouder is veel. Ik weet niet of je in de tussentijd al eens door een orthopedisch chirurg bent gezien.
   Zoniet, dan adviseer ik je dit eens te doen. Het kan zijn dan er een beschadging van het gewrichtskapsel of gewrichtskom is ontstaan.

   Voor nu is het belangrijk dat je je arm niet boven je hoofd tilt of ver naar buiten beweegt. Bewegingen of oefeningen onder schouder niveau zijn toegestaan.
   Wellicht goed je schouder bij twijfel even door een fysiotherapeut te laten beoordelen.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Prem de jonge

  2 november 2022 bij 22:39 Beantwoorden

  Hey,

  Ik heb ongeveer 2.5 week geleden bij een voetbalwedstrijd voor een deel mijn schouder uit de kom. Dit gebeurde via een sliding. Hij schoot er heel rusitg weer zelf in.

  Ik heb na 2.5 weer getraind door middel va. Tape. Dit ging goed alleen beetje onwennig.

  Vind u dit verstandig en wat raad u aan voor wedstrijd etc. Ik was ook al begonnen met oefeningen na 2 weken.

  • Erik Versluis

   3 november 2022 bij 09:04 Beantwoorden

   Beste Prem,

   Tapen voor de wedstrijd heeft geen zin. Maar ik denk dat je ook zonder kunt. Oefeningen zijn zeker toegestaan en zelfs nuttig.
   Ik schat in dat je de oefeningen fase 1 en 2, te zien via onderstaande link, kunt doen.

   https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-bij-instabiele-schouder-fase-1/

   Vermijd de komende 2 weken nog even het maximaal heffen en naar buiten draaien van de arm.

   Veel succes.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg.

Plaats een Reactie

×
Top