schouder-slijmbeurs-ontsteking

Slijmbeurs-
ontsteking van de schouder

Een  slijmbeursontsteking is een vervelende klacht. Het veroorzaakt veel pijn in je schouder en kan je arm- en schouderfunctie behoorlijk beperken.

De functie van de slijmbeurs is het verminderen van wrijving tussen de pezen en spieren. Het bestaat uit 2 dunne vliesjes. Deze zijn voorzien van veel zenuwen.

Tussen deze vliesjes bevindt zich een vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de vliesjes goed ten opzichte van elkaar kunnen verglijden. Vergelijk het uiterlijk maar met een kleine blaar.

Wil je meer weten over de oorzaak, het herstel en de behandelmogelijkheden? Lees dan snel verder.

slijmbeurs-peesontsteking-schouder-echoecho

Hoe wordt de diagnose ‘slijmbeursontsteking’ gesteld?

De diagnose ‘slijmbeursontsteking’ is met alleen lichamelijk onderzoek moeilijk te stellen.  Spier- en schouderpeesproblemen kunnen soortgelijke symptomen geven.

Met behulp van echografisch onderzoek kunnen gedetailleerde opnames van de slijmbeursontsteking worden gemaakt.

Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost heeft veel ervaring in echografisch onderzoek en behandeling van slijmbeursklachten in de schouder.

De oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder

Als de slijmbeurs en schouderpezen overbelast worden kunnen deze beschadigen. Overbelastingsklachten ontstaan door herhaalde bewegingen die we niet gewend zijn. Bijvoorbeeld het hele weekend plafonds schilderen, lang tuinieren of na maanden rust weer eens gaan tennissen.

Een ontsteking ontstaat na weefselbeschadiging. Dit is overigens een natuurlijke reactie van het lichaam. Je hoeft je er dus geen zorgen over te maken.
De slijmbeurs vult zich met vocht en kan als een soort ballonnetje opzwellen. Dit leidt tot pijn in rust en tijdens het bewegen.

Een trauma, zoals een val op de schouder of een ruk aan de hondenriem kan ook tot een slijmbeursontsteking van de schouder leiden.

Een apart geval is de acute slijmbeurs ontsteking. Je kunt er zonder aanleiding mee wakker worden.  Een acute slijmbeursontsteking kan het gevolg zijn van opgehoopte kalk in de schouderpezen.

echobeeld-kalk- schouder- pees

Echobeeld van kalkprop in de schouderpees

De kalk breekt los en dringt de slijmbeurs binnen. Dit leidt tot een heftige ontstekingsreactie. Gelukkig treedt herstel binnen een aantal dagen op.

Uitgebreide informatie over deze aandoening kun je lezen in mijn blog; ‘Peesverkalking in de schouder’

Wat is er aan een slijmbeursontsteking te doen?

Wat kun je doen aan een slijmbeursontsteking?
Een slijmbeursontsteking is een alarmsignaal van het lichaam. Het dient daarom met rust te worden gelaten. Bewegen mag, maar binnen de pijngrens.

Bewegen onder schouderniveau is meestal goed mogelijk. Het herstel verloopt in het algemeen voorspoedig.  Na een paar dagen kan de arm alweer hoger geheven worden.

Mitella bij een slijmbeursontsteking.

Dit heeft eigenlijk alleen nut bij een acute slijmbeursontsteking. Na 3 tot 4 dagen is de ontstekingsactiviteit, en dus de pijn , flink verminderd. De mitella heeft daarna geen functie meer.

Medicatie bij een slijmbeursontsteking

De huisarts kan de eerste weken paracetamol voorschrijven. Mocht dit niet werken dan kan er een ontstekingsremmer worden voorgeschreven.

injectie-slijmbeurs-schouder

Injectie bij een slijmbeursontsteking

Een injectie kan door de huisarts of medisch specialist in de schouder worden gegeven. Dit wordt overwogen als de klachten niet binnen 6 weken verbeteren. Een injectie leidt na een paar dagen al tot pijnafname.

Je dient nadien nog wel voorzichtig te zijn met het belasten van je arm. De conditie van de pezen is namelijk nog beperkt. Een gedoseerd oefenprogramma dient de schouder weer geleidelijk aan te sterken.

slijmbeurs-schouder-oefeningOefeningen bij een slijmbeursontsteking.

Studies tonen aan dat oefentherapeutische begeleiding de gunstigste effecten op langere termijn biedt. Het aanbod van schouderoefeningen is groot.

De oefeningen zijn afgestemd op de dagelijkse activiteiten of sport van de patiënt.  Een bovenhandse sporter dient anders belast te worden dan een niet-sporter.

Er moet in de eerste fase worden toegewerkt naar herstel van dagelijkse schouder- en armfuncties. Soms kan dit eerst op het niveau van schouderbeweeglijkheid zijn. Later zou het accent op spierfunctie kunnen worden gelegd.

De kwaliteit van het bewegen staat hierin centraal. Zware gewichten zijn in de meeste gevallen dus niet nodig.

Herstel van een slijmbeursontsteking in de schouder

Het herstel van een slijmbeursontsteking vraagt tijd. Herstel kan weken tot maanden duren. Het is belangrijk goed naar de oorzaak van de schouderklachten te kijken.
schouderklachten-verkeerde houding-bureauwerk

Alleen pijnstilling heeft meestal een tijdelijk effect. Factoren als lichaamshouding, lichamelijke inactiviteit en verkeerd bewegen moeten in het behandelproces worden meegenomen.

Een kleine groep patiënten herstelt helaas onvoldoende. Degeneratieve afwijkingen (slijtage) van het schoudergewricht en pezen kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn.

De orthopedisch chirurg kan de slijmbeurs via een kijkoperatie verwijderen, de schouderpezen schoonmaken en ontstekingsweefsel verwijderen. Dit levert in het algemeen goed functieherstel op.

 

×
Top