Meniscusklachten. Herstel zonder operatie!

Meniscusklachten fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Meniscus-
klachten?
Herstel zonder operatie!

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
15 augustus 2019
⏱ Leestijd 6 minuten

Kunnen meniscusklachten van de knie zonder operatie herstellen? Volgens recente wetenschappelijke publicaties  in veel gevallen wel.

Toch worden er per jaar ongeveer 50.000 patiënten aan de meniscus geopereerd. Zijn dat er dan 50.000 teveel?

Wat is de meniscus? Hoe ontstaan meniscusklachten? En, wat is voor jou de beste behandeling? Je leest het hier.


meniscus herstel zonder operatie fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Wat is de meniscus?

De meniscus is een halvemaanvormig kraakbeenschijfje. Per knie hebben we er 2 van, één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde van de knie.

De meniscus beschermt het kniekraakbeen, vangt schokbelasting op en verdeelt de gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof (synovia) wordt ook wel de ‘smeerolie’ van de knie genoemd.

Bloedvoorziening meniscus

De meniscus is voor 1/3 deel van zenuwen voorzien en doorbloed. Dit maakt gedeeltelijk herstel na beschadiging mogelijk. Vanaf ons 40e levensjaar neemt de sterkte en beschermende werking van het meniscusweefsel af. Dit kan tot knieslijtage (artrose) leiden.


Ontstaan van meniscusklachten

Meniscusklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Acute klachten treden meestal na een trauma op. Dit kan bijvoorbeeld een knieverdraaiing (distorsie) zijn.

Maar ook tijdens het opstaan vanuit een geknielde positie kan een meniscus beschadigingen. Dit kan gepaard gaan met schietende pijn diep in de knie.

Door een verdraaiing in de knie kan de meniscus scheuren. Dit gaat gepaard met pijn en zwelling van de knie. Het buigen en strekken zal moeizaam gaan en lopen is niet goed mogelijk.

knie-verdraaid-meniscus-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer

Ook overbelasting zoals lange wandelingen in de bergen of op ongelijke ondergrond kan tot meniscusklachten leiden. Dit zien we meestal vanaf middelbare leeftijd.


Behandeling van de meniscus

Vroeger hechtte de medici niet zoveel waarde aan de meniscus. Indien de arts een meniscusletsel vermoedde dan was een meniscusoperatie de eerste keuze. Het kniegewricht werd chirurgisch geopend waarna de meniscus in zijn geheel verwijderd werd.

Wat volgde was een lange revalidatie. Op langere termijn bleek echter dat al deze patiënten sneller knieslijtage kregen. Blijkbaar was deze ingreep dus geen gelukkige keuze. Dat de meniscus toch wel een nuttige functie had werd duidelijk.

Kijkoperatie meniscus

Met de komst van de kijkoperatie (arthroscopie) is de ingreep veel minder ingrijpend geworden. De chirurg kan bij deze operatie slechts een klein deel van de beschadigde meniscus verwijderen. Deze ingreep verkortte de revalidatie aanzienlijk en voorkwam snelle knieslijtage.

De meniscusoperatie fysiotherapie Middweg Amsterdam Oost


Wetenschappelijk onderzoek van meniscusletsels

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ‘een 12 weken durend oefenprogramma’ onder leiding van de fysiotherapeut dezelfde resultaten oplevert als een meniscusoperatie. Voorwaarde is wel dat het kniegewricht niet blokkeert en vrij kan buigen en strekken.

MRI-scan bij meniscusklachten

meniscus-niet opereren- mri scan-fysiotherapie-middenweg-amsterdam oost- watergraafsmeer

Vaak vraagt de patiënt of huisarts om een MRI scan. Zeker bij niet-traumatische knieklachten levert dit niet altijd relevante informatie op. Waarom dan niet zou je denken? Met een MRI breng je immers veel structuren in beeld. Reden om terughoudend te zijn met scans is het volgende:

Boven de 50 jaar is de kans groot dat er meniscus- of andere degeneratieve afwijkingen in de knie worden gevonden. Ook bij mensen zonder knieklachten. Dit zijn normale bevindingen bij de ouder wordende mens.

Zo treft men ook leeftijdsgebonden afwijkingen aan in ons schouder-, heup-, enkel en wervelgewricht.


Behandeling van meniscusklachten zonder operatie. 

Meniscusklachten herstel zonder operatie fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost
Behandeling van meniscusklachten zonder operatie kan tot goede resultaten leiden. Geadviseerd wordt een afwachtende periode van 3 tot 6 maanden aan te houden.

Mocht fysiotherapie niet tot functieverbetering en klachtenafname leiden dan is een consult bij de orthopedisch chirurg wenselijk.

Meniscusscheur

Een bekende complicatie is een loszittend meniscusfragment. Deze kan klem in het kniegewricht komen te zitten en de beweeglijkheid van de knie ernstig beperken. Mijn ervaring is dat deze klachten niet op een natuurlijke wijze herstellen.

Een kijkoperatie kan in dit geval uitkomst bieden waarbij het klemzittende fragment wordt verwijder. Dit is ook de richtlijn binnen de orthopedische chirurgie.


meniscus-gescheurd?- fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer
Meniscusprobleem? Hoe dan verder?

Zijn je klachten geleidelijk ontstaan? Ben je nog goed in staat je knie mét en zonder zwelling te buigen en strekken maar is hurken niet mogelijk? In dat geval is afwachten zinvol.

Laat je knie door een fysiotherapeut beoordelen en neem tijd voor je oefeningen. Deze zijn gericht op het weer normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven en sport.

Heb je je knie verdraaid en werd deze snel dik? Zwik je er vervolgens ook makkelijk doorheen? Of heb je (nu en dan) het gevoel dat de knie ‘op slot’ zit? In dat geval is een consult bij de orthopedisch chirurg wenselijk. Een combinatie van kruisband- en meniscusletsel is aannemelijk.


Samenvattting ‘Herstel meniscusklachten zonder operatie’

Meniscus klachten komen veel voor, zowel acuut als chronisch

Het is een belangrijke kraakbeenstructuur die de knie beschermt

Meniscus afwijkingen nemen toe naarmate we ouder worden. Dit hoeft echter niet tot knieklachten te leiden

Snel MRI onderzoek is meestal niet nodig

Veel meniscus gerelateerde klachten herstellen zonder meniscusoperatie

Een oefenprogramma van 12 weken onder leiding van de fysiotherapeut heeft de eerste voorkeur. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek

Bron.

  • New England journal of Medicine, december 26, 2013
  • Richtlijn Artroscopie van de knie: Indicatie en behandeling © 2010 Nederlandse Orthopaedische Vereniging
  • NRC 22-07-2016, Julianne van der Berg
  • British Medical Journal 2016;354:i3740; Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle aged patients: randomised controlled trial with two year follow-up

Deze blog verscheen voor het eerst op 28-09-2016 en is geactualiseerd op 15-08-2019

Delen:
  • jozef van loo

    24 juni 2021 bij 15:48 Beantwoorden

    ik ben 71j heb een meniscus scheurtje en de arts heeft mij een ontstekingremmer voorgeschreven en curcu flam forte mocht het niet verbeteren nog eens op consultatie gaan en denk dat hij mij een inspuiting gaat geven met cortisone,de arts zegde mij dat ik te oud ben om een menuscus operatie te laten gebeuren ik kan mijn knie nog plooien maar stappen is soms pijnlijk,ik leg ook een kwartuur 3x per dag ijs op de knie en dat voel goed aan,en neem ook paracetanol 1000mg tegen pijn 3 of 2x per dag naargelang de pijn,met fietsen heb ik geen probleem fiets met een ebike,mijn vraag wat is fysiotherapie;dank u bij voorbaat
    vriendelijke groeten

    • Erik Versluis

      24 juni 2021 bij 20:23 Beantwoorden

      Geachte heer van Loo,

      Een meniscusscheurtje op u leeftijd is volkomen normaal. Eigelijk wordt alleen een operatie geadviseerd als de meniscusscheur in het kniegewricht klem komt te zitten en de gewrichtsfunctie ernstig belemmert.

      U vraagt wat fysiotherapie is. Een fysiotherapeut is een zorgprofessional en expert in behandeling en begeleiding van mensen met beperkingen bij het bewegen.

      In uw geval zou de fysiotherapeut u kunnen adviseren en oefentherapeutisch begeleiden tijdens uw herstel. Uit studies blijkt dat in veel gevallen een operatie kon worden voorkomen of worden uitgesteld.

      Ik hoop dat ik voldoende antwoord op uw vraag heb kunnen geven,

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • jozef van loo

    28 juni 2021 bij 13:51 Beantwoorden

    dank u voor de inlichting

  • Ronny ferlin

    12 juli 2021 bij 21:16 Beantwoorden

    Hallo, ik ben 55, en heb na een scan ook vernomen dat ik een gescheurd meniscus heb.
    De huisarts, en tevens sportarts in voetbal hoog niveau, adviseert om te wachten van te opereren tot er zware zwelling of blokkage komt.
    Dit verlof zouden we zoals gewoonlijk stevige wandelingen willen maken van een gemiddelde van 20 a 25 km per dag, met rugzak.
    Is dit nog te doen? Of kan ik enkele versterkende oefeningen doen? Draag ik een knieverband als steun?

    Alvast bedankt
    Gr
    Ronny

    • Erik Versluis

      12 juli 2021 bij 22:03 Beantwoorden

      Beste heer Ferlin,

      Een gescheurde meniscus hoeft niet altijd klachten te geven.Zeker vanaf middelbare leeftijd worden vaak niet-symptomatische scheuren gezien.

      Indien de knie nog goed kan buigen en strekken dan kunnen symptomen als zwelling en pijn gaan afnemen. Ik ben het met uw arts eens dat afwachten de eerste optie is.

      Wandelen is relatief minder belastend voor knie en meniscus. Of 20 km per dag mogelijk is durf ik niet te zeggen, mede omdat er geen rustdagen tussen zitten. U zou, als er nog tijd voor is, eerst een 10 km kunnen proberen te lopen. Indien dit met pijn en toename van zwelling gepaard gaat acht ik 20-25 km niet realistisch.

      Spierversterkende oefeningen kunnen zeker een positieve bijdrage leveren. De effecten laten zich echter pas na een aantal weken zien.

      Een kniebandage kan bij een gezwollen knie klachtenvermindering geven. Maar ook als het u, los hiervan, steun en zelfvertrouwen biedt zou ik er geen bezwaar tegen hebben.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ronny Ferlin

    15 juli 2021 bij 19:08 Beantwoorden

    Dank u wel voor de positieve feedback

  • Karin Vanrusselt

    27 juli 2021 bij 10:33 Beantwoorden

    Beste,

    Klachten begonnen een klein jaar geleden… Aangezien dat pijn begonnen was binnenzijde knie en uiteindelijk vooral aan de buitenzijde voelbaar was…. Dacht men aan lopersknie, daar zat ook wat vocht.
    MRI door fysisch geneesheer pas aangeraden als klacht bleef.
    Er was beterschap, nu weer een opflakkering.
    Geen bewust trauma ervaren.
    Pijntjes zeer schommelend waar te nemen. Minimale zwelling die komt en gaat.
    Mijn diagnose NU na MRI …. Horizontale scheur met paramenicaal cyste in de achterhoorns mediale meniscus

    Gaat dit uiteindelijk een operatie worden?
    Momenteel oefeningen van kiné terug wat meer aan het doen en ijs leggen nadien.
    Kinesist zegt dat crosstrainer nog mag, maar durf niet goed. Toch wil ik actief blijven…
    13 augustus terug naar Fysisch geneesheer…
    Momenteel grote innerlijke onrust.

    Groetjes Karin

    • Erik Versluis

      27 juli 2021 bij 19:21 Beantwoorden

      Beste Karin,

      Vanaf middelbare leeftijd is de kans op degeneratieve (‘slijtage’) meniscusscheuren erg groot. Afwijkingen van de meniscus hoeven echter niet altijd tot problemen te leiden, laat staan geopereerd te worden.

      Wel is van belang dat de knie volledig kan buigen en strekken. Deze mag dus niet ‘op slot’ schieten, want dit zou kunnen betekenen dat er een meniscusfragment loszit. Dit lost zich meestal niet vanzelf op.

      Volgens de huidige wetenschappelijke literatuur zou een opbouwend oefenprogramma voor de duur van 3-4 maanden eerst overwogen moeten worden. Mocht hierna de kniefunctie niet op gang komen en de pijn/zwelling op de voorgrond blijven staan, dan zou een operatie mogelijk uitkomst kunnen bieden.

      Dit zou natuurlijk in samenspraak moeten gaan tussen jou als patiënt, de behandelend kinesist en fysisch geneesheer.

      Ik wens je veel sterkte toe.

      MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Desmit Gina

    30 juli 2021 bij 11:47 Beantwoorden

    hallo,

    Ik ben 50 jaar en heb een meniscusscheur, ik kan mijn been niet meer plooien (dus op de knie zitten, hurken) dit heeft een grote pijn, ik zit met zwelling en met water in de knie.
    Zal ik een kijkoperatie nodig hebben, ik heb al een inspuiting gehad met cortisone, maar na 5 tal eken kwam het probleem terug, vaak kwellende pijn en zelfs vaak pijn aan achterste dijspieren en kramp

    Dank u

    • Erik Versluis

      30 juli 2021 bij 16:07 Beantwoorden

      Goedendag,

      Zowel een meniscusscheur, arthrose (slijtage) en vocht in de knie kunnen een buigbeperking van de knie geven. Dit kan zoals u zegt vaak kramp in de achterste spieren of knieholte geven.

      Ik weet niet hoelang u al klachten heeft, hoe de klachten ontstaan zijn en of u onder behandeling van een fysiotherapeut bent (geweest) ?

      Meestal wordt er eerst een afwachtend beleid van minimaal 3 maanden met fysiotherapie voorgesteld. Als dit geen resultaat geeft, dan kan opereren een mogelijkheid zijn. In dat geval moet de chirurg er wel vrij zeker van zijn dat de meniscusscheur de oorzaak van de aanhoudende klachten is.

      Als artrose een groot aandeel in de klachten heeft dan kan herstel van pijn en functie zelfs wat langer dan 3 maanden duren.

      Ik hoop dat ik een antwoord op uw vraag heb kunnen geven.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ilse de Boer

    30 juli 2021 bij 19:59 Beantwoorden

    Hallo Erik Versluis,

    Ik ben benieuwd naar uw visie. Ik ben 33 jaar, fanatiek danser en moeder van 2 jonge kindjes (0 en 3 jaar). Ik heb te horen gekregen dat op de mri te zien is dat mijn binnenste meniscus waarschijnlijk een scheur heeft. De meniscus steekt wat uit en het weefsel is onrustig. Ook zien ze vocht in de knie. De scheur zelf is echter niet gezien. De orthopedisch chirurg wil graag een kijkoperatie doen. Ik wil onderzoeken of er nog alternatieven zijn.
    Ik kan mijn knie strekken, alleen durf deze nog niet volledig te buigen. De knie is gevoelig maar ik kan deze wel belasten. De knie knoept wel veel maar blokkeert niet

    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Mvg

    • Erik Versluis

      31 juli 2021 bij 10:34 Beantwoorden

      Beste Ilse,

      Ik beoordeel in mijn prakijk een knie altijd eerst op functie en probeer in te schatten of deze met een afwachtend beleid met fysiotherapie kan herstellen.

      We weten tegenwoordig immers dat de grootte van de afwijking op een MRI of rontgenfoto niet altijd overeenkomt met iemands pijnklachten en functiebeperkingen.
      Naar mate we ouder worden zien we veel kraakbeen-, bot- en peesafwijkingen zonder dat men hier klachten aan ondervindt.

      Als je knie goed kan strekken en redelijk kan buigen dan kan functioneel herstel mogelijk zijn.
      Wat ik persoonlijk een indicatie voor een operatie vind :

      – Als de knie na een verdraaiing (bij herhaling) op slot gaat. Dit betekent dat je knie niet meer kan strekken en buigen. Dit lost zich meestal niet vanzelf op.

      – Ondanks een afwachtend beleid met oefentherapie de knie geregeld dik wordt en instabiel is (doorheen zwikken) tijdens het dagelijks leven en sport.

      Mocht je willen afwqchten dat zou ik je adviseren je te laten begeleiden door een (sport) fysiotherapie met expertise in knierevalidatie.

      Ik hoop dat ik je vraag voldoende heb kunnen beantwoorden.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Eltjo Haselhoff

    4 augustus 2021 bij 10:00 Beantwoorden

    Goed en duidelijk verhaal Erik. Stemt overeen met de laatste medische inzichten en ook met mijn eigen ervaring. Ik ben 58, fit, en kreeg vier maanden geleden last van mijn knie bij wat langer lopen. Het was in een periode van stevig sporten (diepe kniebuigingen op 1 been) en stratenmakerswerk in de weekenden. Na 6 weken naar de huisarts gegaan. Die vond een flinke Baker cyste na een echo. Op dat moment kon ik amper lopen. Röntgenfoto liet zien dat er geen sprake was van arthrose. MRI onthulde een scheur in de mediale meniscus. Voor conservatieve aanpak gegaan (geen cortison, geen kijkoperatie). Inmiddels ben ik vier maanden na de eerste symptomen, ik vermijd diepe kniebuigingen en loop met een knieband. Pijn is nagenoeg verdwenen, en behalve incidenteel kraken en ploppen van het gewricht bij het lopen (zonder pijn) ben ik nagenoeg symptoomvrij. Soms nog een heel klein beetje pijn bij bepaalde bewegingen die ik uiteraard dan probeer te vermijden. Kortom: zeer langzaam maar toch gestaag herstel. Binnenkort gaan we weer voorzichtig proberen om wandelingen te maken.

    • Erik Versluis

      5 augustus 2021 bij 12:54 Beantwoorden

      Dank voor je reactie Eltjo.

      Zoals je beschrijft kan gedoseerde rust, vermijden van pijnlijke bewegingen en geduld je kniefunctie weer op acceptabel niveau doen herstellen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis.

  • Elvier S

    28 augustus 2021 bij 17:32 Beantwoorden

    Ik ben 29 jaar en fanatiek voetbalspeelster in Damesteam.
    Vorig jaar september heb ik met voetbal een blessure opgelopen aan m’n re.knie.
    Ik had in een aanval de bal met weggetikt en de tegenstander haalde vol uit, helaas niet tegen de bal (deze was al weg), maar tegen de binnenkant van m’n re.knie.
    Gelijk voelde het eigenlijk niet goed, ik kon m’n knie niet volledig strekken en toen voelde het bij lopen er door heen te zakken (knikken).
    Even aangekeken en kwartier later toch maar snel gekoeld. M’n knie werd ook dik en gevoelig.
    Ik heb verschillende fysiotherapie-behandelingen toen gehad en oefeningen gedaan. Dit verliep uiteindelijk prima en klachten waren veelal weg.
    Trainen weer opgepakt en na 3 weken zou de Planning zijn weer een deel vd wedstrijd te gaan spelen, was in november. Maar door Corona lag het Competitievoetbal weer stil. In januari, februari gestart met op trainen. En voelde dat m’n knie nog niet heel sterk was en er soms nog doorheen zakte.
    Oefening op stabiliteit en kracht gedaan.
    Volgehouden wekelijks te trainen.
    Klachten waren weg en voelde weer fit (m’n knie was zga hersteld om meer te gaan belasten)
    Maar nu na zomerstop de eerste trainingen gehad en intensiever meedoen, nog niet volledige duels. Het is vd week weer voorgevallen dat ik opsprong en ws verkeerde ‘lichte’ beweging maakte bij opstaan. En hoorde een knak, waarbij ik al voelde en wist – dat wordt gevoelig en jahoor knie was pijnlijk (vooral voll strekken) en heb ’t gekoeld + proberen door te bewegen, dit gaat opzich wel.
    Maar aan de binnenkant van m’n knie en net onder m’n knieschijf blijft het kwetsbare te zitten. Maar weet niet of ik nu de oefeningen het beste trouw kan blijven doen of zn verder onderzoek – orthopeed en MRI-scan om ernstigere schade uit te sluiten.

    • Erik Versluis

      29 augustus 2021 bij 10:04 Beantwoorden

      Beste Elvier,

      Afgaande op het doorgemaakte trauma moment kan er sprake zijn van meniscus/kruisband letsel. Een afwachtend beleid met fysiotherapie kan in veel gevallen volledig herstel van de kniefunctie geven. Dit is (bij een acceptabele kniefunctie) dan ook de eerste keuze.

      Ik lees dat je al veel geoefend hebt en je klachten bij een relatief lichte kniebelasting weer terugkeren. Dit zou voor mij wel een reden zijn je knie eens door een orthopeed te laten beoordelen. Een MRI-scan zou dan meer uitsluitsel kunnen geven.

      Ik wens je veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Erwin Dicker

    31 augustus 2021 bij 23:44 Beantwoorden

    Beste Erik, ik ben 60 jaar en redelijk fit (89kg,180cm). 2x per week doe ik mee aan bootcamps, inclusief squats en lunges. Ik heb sportschoenen met een dikkere flexibele zool. Op vakantie heb ik die niet meegenomen en ben ik 4km gaan hardlopen. Niet op mijn normale sportschoenen,maar schoenen met een dunnere zool. Sinds 4 weken heb ik nu last van mijn rechterknie. Normaal lopen gaat, maar bijvoorbeeld trap af lopen doet de binnenkant van mijn knie pijn, precies op plek van de meniscus.
    Wat is wijsheid nu? Ik zou graag weer sporten.

    • Erik Versluis

      1 september 2021 bij 12:33 Beantwoorden

      Beste Erwin,

      Ander schoeisel en ondergrond (heuvelachtig terrein?) kunnen een verklaring zijn voor je knieklachten.

      Zowel de meniscus/binnenste knieband- en kniegewricht kunnen hierbij overbelast/geïrriteerd zijn. Dit leidt tot milde ontstekingsverschijnselen welke met relatieve rust weer prima kunnen herstellen. Structurele schade mag je uitsluiten.

      Praktisch houdt dit in dat alle pijnprovocerende belastingen met impact op je knie (springen, hardlopen) nog even vermeden dienen te worden. Een aantal bootcamp oefeningen zullen waarschijnlijk wel mogelijk zijn.

      Als alternatief voor cardiotraining zou je kunnen denken aan fietsen, roeien of zwemmen. In de sportschool zijn stepmachines en crosstrainers ook toegestaan.

      Alvorens je het hardlopen weer gaat hervatten zou een stevig wandeltempo zonder klachten mogelijk moeten zijn. Een schoen met goede demping raad ik aan.

      Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ruud van der Schoor

    9 september 2021 bij 20:22 Beantwoorden

    Geachte heer Versluis,

    Na een aantal maanden last van binnenzijde linker knie. Foto’s en mri laten maken. Uit de foto’s is gebleken een matige slijtage van het gewricht.

    Conclusie mri

    Graad 4 chondropathie mediaal met volledig destructie van de mediale meniscus. Corpus liberum postermediaal van het gewricht. Graad 3 chondropatie meiale trocheeën. Hydrodrops.

    Kan het zo zijn dat de foto’s anders verwijzen dan de mri. Betreffende slijtage gewricht. Tevens de vraag kan dit zonder een knie cq kijkoperatie verholpen worden. Ben druk bezig om de linker been te trainen binnen mijn beperkingen. En er staat een afspraak bij de orthopeed. Graag zie ik ook uw advies tegemoet.

    • Erik Versluis

      9 september 2021 bij 21:45 Beantwoorden

      Geachte heer van der Schoor,

      Op een röntgenfoto kunnen bot- of andere kalkhoudende structuren beoordeelt worden. Kraakbeen is niet zichtbaar en wordt als een zwarte ruimte afgebeeld. Bij een normale knie is deze ruimte aan de binnen- en buitenzijde van de knie even groot. Als deze ruimte kleiner wordt kan men dit beschouwen als artrose (slijtage). De kraakbeendikte is afgenomen.

      In uw geval zal de ruimte in de binnenzijde van de knie minder zijn.

      Met een mri kunnen naast bot ook de zogenaamde ‘weke delen’ beoordeelt worden. Dit zijn bijvoorbeeld kraakbeen, spieren, pezen, banden en organen.

      Nu weten we tegenwoordig dat de ernst van de afwijkingen niet veel hoeft te zeggen over de (pijn) klachten. Zo kunnen mensen met ernstige artrose milde klachten hebben en mensen met geringe artrose veel pijn en ongemak.

      Als iemand nog een acceptabele kniefunctie heeft en weinig beperkingen heeft in het dagelijks leven, dan wordt bij voorkeur een afwachtend beleid voorgesteld. Een kijkoperatie heeft in het algemeen weinig toegevoegde waarde. Tenzij er een kraakbeenfragment klem zit en de gewrichtsfunctie stoort. Een los fragment kan met een kijkoperatie worden verwijderd.

      Een oefenprogramma van minimaal 3 maanden wordt eerst geadviseerd. Dat u oefent is dus verstandig. Mocht dit geen effect op de functie en pijn hebben dan kan het plaatsen van een (halve) knieprothese overwogen worden. Dit zal uiteraard in samenspraak plaatsvinden.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ruud van der Schoor

    12 september 2021 bij 19:44 Beantwoorden

    Geachte heer versluis,

    Dank voor uw reactie. Ik ga volgend week naar de orthopeed. En wil graag een afspraak maken voor een intake.

    Groet, Ruud van der Schoor

  • Inge Lrs

    14 oktober 2021 bij 14:11 Beantwoorden

    Hoi hoi, ik heb sinds enkele weken pijn gekregen aan de binnenkant van mijn linker knie. De pijn verdwijnt soms of is soms minder en mijn knie is niet gezwollen. Ze is niet geblokkeerd maar volledig buigen is pijnlijk. Mijn arts besloot na een klinisch onderzoek dat het om een meniscus scheur ging. Geen verder onderzoek of behandeling nodig . Het probleem is echter dat ik heel graag hardloop. Mijn arts zei me dat als ik geen pijn had dat ik dat best mocht blijven doen. Ondertussen zijn we 4 weken verder en mijn knie doet pijn. Ik loop mank en heb momenteel ook moeite op en af de trap. Moet ik gewoon meer geduld hebben, moet ik volledig stoppen met hardlopen, moet ik terug naar de arts,…..? Met vriendelijke groeten Inge 50j

    • Erik Versluis

      14 oktober 2021 bij 17:48 Beantwoorden

      Beste Inge,

      Naast je meniscusklacht kan er mogelijk wat ontstekingsactiviteit aan de binnenzijde van je knie aanwezig zijn. Dit kan klachten veroorzaken bij het buigen en lopen.

      Dit soort klachten kunnen wat langer hersteltijd vragen. Dus 4 weken is nog relatief kort. Zolang je nog mank loopt zou ik niet aan hardlopen denken. Het is wel goed een trainingsvervangende activiteit te doen.
      Fietsen, roeien, stepmachinen en de crosstrainer (in de fitness) zijn goed trainingsapparaten waarmee je je uithoudingsvermogen kunt trainen zonder dat je knie teveel wordt belast.

      Alvorens je weer gaat hardlopen zal je eerst (stevig) moeten kunnen wandelen zonder toename van pijnklachten. Hersteltijden van 6 – 8 weken zijn echter geen uitzondering. Ik hoop dat je dus nog wat geduld kunt hebben.

      Veel sterkte,

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Eelco

    14 november 2021 bij 22:24 Beantwoorden

    Hoi Erik
    Eind juli plots pijnlijke knie gekregen na wandeling in de bergen.
    Bij fysio geweest en die dacht aan artrose, oefeningen gekregen om bovenbenen sterker te maken.Loop 2. Per week ca 10 km hard, dit dus voorlopig niet meer gedaan.
    Half augustus ca 300 km gewandeld in de jura in 3 week, aan eind vakantie vrijwel geen klachten meer.
    Half september weer half uur geprobeerd te hardlopen, maar na afloop veel pijn aan knie.
    Doorverwijzing van huisarts voor MRI., welke eind oktober is gedaan.
    Oktober weer ca 3 week veel gewandeld in de bergen, begin met stokken, maar aan einde vakantie geen vrijwel geen last meer van de knie.
    MRI wees uit dat het een scheurtje was 8n de achterste minuscus, maar gesprek net orthopeed laat op zich wachten tot ergens in januari….
    Vraag is nu of ik wel weer voorzichtig met schema kan beginnen met hardlopen, want ik mis het wel..
    Fiets wel als alternatief, maar hardlopen is toch meer mijn ding.

    • Erik Versluis

      15 november 2021 bij 21:25 Beantwoorden

      Beste Eelco,

      Hardlopen heeft aanzienlijk meer impact op het kniegewricht dan wandelen. Dus dit kan verklaren waarom je na het wandelen geen klachten het.

      Je pijnklachten kunnen afkomstig zijn van een deel van de meniscus, maar ook vanuit het onder het kraakbeen gelegen bot. Deze ontstekingsgerelateerde dien je te respecteren.
      Je zou kunnen proberen rustig te starten te joggen in intervalvorm. Bijvoorbeeld 5 minuten afwisselen met 2 minuten wandelen.

      Indien je bij het starten van het hardlopen al snel last ervaart dien je te stoppen of te wandelen om vervolgens nog eens te proberen. Toenemende en aanhoudende pijn dient voorkomen te worden.

      Gaat het wel goed dan zou je dit 2 keer per sessie kunnen doen. Na 3 dagen rust en bij een goed beloop 2 minuten erbij, dus 7 minuten.

      Opbouw dien je op gevoel en reactie van je knie te doen. Hier is geen vast protocol voor. Wellicht kan je behandelend fysiotherapeut je hierin begeleiden?

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg.

  • Paul Hazebroek

    19 november 2021 bij 18:42 Beantwoorden

    Hallo Erik,
    Acht jaar geleden raakte ik (nu 68) aan mijn linkerknie geblesseerd bij voetballen op het strand. Het gevolg was een kijkoperatie waarbij een klein deel van de meniscus werd verwijderd. Voor de rest was de knie volgens de chirurg oké (geen slijtage.). Toch adviseerde hij mij in plaats van te hardlopen, wat ik al decennia deed, voortaan te gaan fietsen. Zelf besloot ik na tien maanden revalidatie toch weer rustig wat te gaan joggen. Dat doe ik nu nog steeds, gemiddeld twee keer per week 5 km (6 minuten per km). De afgelopen zomer kwam het er niet van maar deed ik wel veel zwaar til-werk. Sinds een maand jog ik weer, maar nu ervaar ik onder het joggen pijn in mijn linkerknie (aan de binnenkant). Wat te doen? Helemaal stoppen met hardlopen en alsnog overstappen op fietsen, omdat hardlopen op mijn leeftijd en gezien mijn knie-voorgeschiedenis te belastend is en tot versnelde slijtage leidt, of een paar weken rust nemen en dan toch weer rustig gaan joggen, omdat ik dat nu eenmaal graag doe?

    • Erik Versluis

      20 november 2021 bij 11:38 Beantwoorden

      Beste Paul,

      Na een meniscusoperatie levert de knie altijd een stukje bescherming en schokdemping in. Dit kan op den duur de conditie van je knie enigszins verminderen. Hoeveel dat is, binnen welke termijn dat optreedt en bij welke sporten, dat is vooraf moeilijk te bepalen.

      Ik ben wel van mening dat pivoterende sporten (voetbal, basketbal, tennis, handbal etc) na een meniscusoperatie belastender voor je knie zijn. Dit verklaart mogelijk dat het hardlopen blijkbaar goed ging.

      Ik heb de indruk dat het vele en zware tilwerk icm de tijdelijke stop met hardlopen je knieconditie geen goed heeft gedaan. De pijn die je voelt zal gelokaliseerd zijn in de gewrichtspleet, daar waar je meniscus en gewrichtsband bevinden. De pijn wordt veroorzaakt door een milde ontstekingsreactie als gevolg van overbelasting. (je knie heeft vermoedelijk door het tijdelijk stoppen met hardlopen een stukje belastbaarheid ingeleverd)

      Het is goed mogelijk dat hardlopen op termijn weer mogelijk is. Doordat een deel van je meniscus verwijderd is zal opbouw en herstel van je kniefunctie wat langer duren.
      Zolang je pijn bij het hardlopen ervaart adviseer ik je hier nog even mee te wachten. Je moet er zeker niet ‘doorheen’ proberen te lopen.

      Je zou kunnen proberen een aantal weken versterkende oefeningen voor je knie uit te voeren, om vervolgens het lopen later in intervalvorm te hervatten.
      Dit dient op een rustig tempo te gebeuren (7-8km/h). Je zou kunnen denken aan 5 minuten joggen gevolgd door 2 minuten wandelen, mits dit binnen de pijn kan plaatsvinden. Mocht de dagen erna ook geen pijn opleverend dat kun je de intervalllen uitbreiden.

      Voorwaarde om weer te starten met joggen is dat je wel in staat moet zijn zonder klachten te kunnen tempo wandelen.

      Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt en wens je veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Lisa D

    4 januari 2022 bij 15:16 Beantwoorden

    Interessant artikel! Toen ik tijdens het opwarmen een verticale sprong maakte schoot er pijn in mijn knie op het moment dat mijn knie strekte. Ik ben daarna actief gaan hardlopen (20-40km per week) en de pijn was een tijdje in fluctuerende mate aanwezig, tot het na een lang weekend veel wandelen erger werd. 4 maanden na de eerste pijn een mri scan gehad en daaruit kwam een licht oedeem in de meniscus en een beginnende degeneratieve beschadiging van de meniscus zonder scheur. Ik ben pas 21 dus ik weet niet zo goed wat ik met nu al degeneratieve problemen aan moet. Na 2 maanden niet sporten bleef de kniepijn onverminderd (de knie blokkeert niet er is alleen zeurende schurende pijn bij bepaalde kniebewegingen) en ben ik doorgestuurd naar een orthopedist. Zou ik beter af zijn bij een fysiotherapeut? En hoe kan het dat ik tijdens het hardlopen vrijwel niks voel aan mijn knie, maar tijdens het fietsen of zwemmen of zelfs het zitten ik bij kniebewegingen wel pijn voel?

    • Erik Versluis

      5 januari 2022 bij 13:13 Beantwoorden

      Beste Lisa,

      Vraag is of het geconstateerde meniscusprobleem te maken heeft met de sprong. Bij deze belasting worden namelijk meerdere structuren in je knie belast die pijn kunnen geven. (pezen en banden).

      Het actief hardlopen heeft waarschijnlijk het herstel geen goed gedaan. Dit kan een verklaring zijn voor het voortduren van je knieklachten.

      Een beginnende degeneratieve beschadiging zonder scheur hoeft in principe geen blijvende gevolgen voor je kniefunctie te hebben.

      Als ik jou was zou ik de knie eens goed door een fysiotherapeut laten onderzoeken. Met specifieke oefeningen kan je knie op termijn weer goed herstellen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top