Meniscusklachten. Herstel zonder operatie!

Meniscus
klachten.

Herstel zonder operatie!

De meniscus is vaak verantwoordelijk voor pijn in de knie. Meniscusklachten komen veel voor bij spelsporters.

Een gescheurde meniscus kan tot wekenlange onderbreking van de sport leiden. Ook bij niet-sporters kunnen meniscusletsels voorkomen.

Per jaar worden er ongeveer 50.000 patiënten aan de meniscus geopereerd. De zorgkosten bedragen zo’n 100 miljoen per jaar!

Wat is de meniscus, hoe ontstaan dan meniscusklachten en wat is voor jou de beste behandeling? Lees het hier.

Wat is de meniscus?meniscusklachten herstel zonder operatie

De meniscus is een halvemaanvormig kraakbeenschijfje. Per knie hebben we er 2 van. Eén aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde van de knie.

Ze hebben een belangrijke functie in de bescherming van het kraakbeen, opvangen van schokbelasting en verdelen van de gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof wordt ook wel de ‘smeerolie’ van de knie genoemd.

De meniscus is voor 1/3 deel van zenuwen voorzien en doorbloed. Dit maakt (gedeeltelijk) herstel na beschadiging mogelijk. Vanaf ons 40e levensjaar nemen de sterkte en beschermende werking van het meniscusweefsel af. Dit kan tot vervroegde knieslijtage (artrose) leiden.

Hoe ontstaan meniscus klachten?

Meniscusklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Acuut is meestal na een trauma. Dit kan een flinke verdraaiing (distorsie) zijn. Maar bijvoorbeeld ook tijdens het opstaan vanuit een geknielde positie.

Door de verdraaiing in de knie kan de meniscus scheuren. Dit gaat gepaard met pijn en de knie kan dik worden. Het buigen en strekken gaat moeizaam en normaal lopen is niet goed mogelijk.

Ook kan de meniscus door chronische overbelasting klachten veroorzaken. Voorbeelden zijn een strandwandeling maken, hardlopen of in de bergen wandelen. Ook lopen op wisselende ondergrond kan tot kniepijn leiden. Deze activiteiten leiden meestal niet tot een gescheurde meniscus.

Meniscus behandeling.meniscusklachten arthroscopie

Vroeger hechtte men niet zoveel waarde aan de functie van de meniscus. Indien de arts een meniscusletsel vermoedde dan was een meniscusoperatie meestal de eerste keuze. Het kniegewricht werd chirurgisch geopend. De meniscus werd vervolgens vaak in zijn geheel verwijderd.

Wat volgde was een lange revalidatie. Op langere termijn bleek dat al deze patiënten versnelde knieslijtage kregen. Blijkbaar was deze operatie methode dus geen gelukkige keuze.

Met de komst van de kijkoperatie (arthroscopie) is de ingreep veel minder ingrijpend geworden.  De chirurg kan bij deze operatie een klein deel van de beschadigde meniscus verwijderen. Dit verkort de revalidatie aanzienlijk. De knieslijtage verloopt ook minder snel.

Behandeling meniscusklachten; stand van de wetenschap.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ‘een 12 weken durend oefenprogramma’ onder leiding van de fysiotherapeutdezelfde resultaten oplevert als een meniscusoperatie.

Een afwachtend beleid zou dus de voorkeur hebben. Voorwaarde is wel dat het kniegewricht niet ernstig beperkt is in functie.

MRI-scan bij meniscusklachten.

Wat is de rol van de MRI scan bij meniscusklachten? Vaak vraagt de patiënt om een MRI scan. Je mag je afvragen of dit zinvol is bij knieklachten.

Boven de 50 jaar is de kans dat er meniscus afwijkingen gevonden worden namelijk groot. Deze afwijkingen hoeven echter niet tot klachten te leiden. Oftewel: de ‘afwijkingen’ op de MRI scan horen bij de leeftijd. Deze hoeven niet altijd een verklaring voor de knieklachten te zijn.

Bij veel mensen zonder knieklachten kan iets op de scan gevonden worden wat afwijkend is.

Behandeling van meniscusklachten zonder operatie. 

meniscusklachten? herstel zonder operatie!

Behandeling meniscusklachten zonder operatie is dus mogelijk. Een oefenprogramma van 12 weken onder begeleiding van een fysiotherapeut heeft de eerste voorkeur.

Bij aanhoudende klachten zou er een plaats voor de MRI-scan kunnen zijn. De orthopedisch chirurg kan met behulp van de MRI uitslag de kwaliteit van de meniscus beoordelen en bepalen of een operatie nodig is.

Een beschadigde meniscus kan de beweeglijkheid van de knie beperken. Dit kan het gevolg zijn van een verdraaiing van de knie. De knie kan dan blokkeren in buig- of strekrichting.

Deze klachten herstellen meestal niet op een natuurlijke wijze en komen in aanmerking voor een meniscusoperatie. Dit is inmiddels ook de richtlijn binnen de orthopedie.

 

Meniscusklachten zonder operatie. Alles nog even voor je samengevat.

  • Meniscus klachten komen veel voor, zowel acuut als chronisch
  • Het is een belangrijke kraakbeenstructuur die de knie beschermt
  • Meniscus afwijkingen nemen toe naarmate we ouder worden. Dit hoeft echter niet tot knieklachten te leiden
  • Snel MRI onderzoek is meestal niet nodig
  • Veel meniscus klachten herstellen zonder meniscusoperatie
  • Een oefenprogramma van 12 weken onder leiding van de fysiotherapeut heeft de voorkeur. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek

Bron.

  • New England journal of Medicine, december 26, 2013
  • Richtlijn Artroscopie van de knie: Indicatie en behandeling © 2010 Nederlandse Orthopaedische Vereniging
  • NRC 22-07-2016, Julianne van der Berg
  • British Medical Journal 2016;354:i3740; Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle aged patients: randomised controlled trial with two year follow-up
Delen:
Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.

×
Top