elleboogklachten fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Elleboogklachten

Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost behandelt veel patiënten met klachten in de elleboog. Elleboogklachten kunnen oppervlakkig of diep in het gewricht worden ervaren. De elleboog wordt ook wel een scharniergewricht genoemd. Het is de verbinding tussen boven- en onderarm. De onderarm bestaat uit 2 dunne lange beenderen, de ellepijp en spaakbeen. Zij maken een verbinding met de bovenarm.

Het ellebooggewricht stelt ons in staat 4 bewegingen te maken: buigen en strekken van de arm én het naar binnen- en buiten draaien van de onderarm en hand. Zodoende kunnen wij een slot open maken, een schroef aandraaien of geld bij de kassa aannemen.

In tegenstelling tot het heup-, en kniegewricht komt artrose (slijtage) van de elleboog niet veel voor. Een breuk in het ellebooggewricht kan echter tot blijvend functieverlies leiden en de kans op vervroegde artrose (slijtage) vergroten.

Elleboogklachten komen het meest voor in de leeftijd van 40-50 jaar. Gelukkig herstellen de meeste elleboogklachten vanzelf. Als er sprake is van een bewegingsbeperking, pijnklachten of afgenomen spierfunctie, dan kan fysiotherapie van toegevoegde waarde zijn.

elleboogklachten, tenniselleboog fysiotherapie

Stijfheid van de elleboog

Na een val of operatie kan je elleboog verstijven. Dit kan in de buig- en strekrichting zijn. Ook het voorkomen dat je je hand moeilijk kunt omdraaien (sleutel in het slot omdraaien)

Een goede elleboogfunctie is van belang om toe kunnen eten, je haar te kammen, te reiken of je uit de stoel op te staan. Kortom, alle normale dagelijkse activiteiten.

Pijn in de elleboog

Pijn in de elleboog komt vaak aan de buiten- en binnenkant voor. De ’tennis- en golferselleboog’ zijn veel gestelde diagnoses. Dit betreft een ontsteking van de onderarmpezen die naar de elleboog lopen.

Overbelasting van de onderarmspieren is de meestvoorkomende oorzaak. Voorbeelden zijn activiteiten waarbij veel met de hand moet worden geknepen. Naast sport kan dit ook door tuinieren of klussen komen.

De behandeling van elleboogklachten

De behandeling van elleboogklachten start met een intake, gevolgd door lichamelijk onderzoek. Bij Fysiotherapie Middenweg is echografisch onderzoek mogelijk. Hiermee kunnen spieren, pezen en banden zeer nauwkeurig beoordeeld worden. Daarna wordt in overleg met jou een behandelvoorstel gemaakt.

De behandeling kan bijvoorbeeld eerst bestaan uit pijnverlichting. Mocht je je arm niet goed kunnen buigen of strekken, dan wordt hier eerst aandacht aan besteed. Dit wordt gevolgd door oefening van spier- en dagelijkse functies. Optimaal functieherstel van de elleboog is het belangrijkste doel van de behandeling.

Inzicht in je herstel

De functie van je elleboog wordt tijdens het behandeltraject nauwkeurig beoordeeld en daar waar nodig, aangepast. Na afloop van de behandeling ontvangt je huisarts of medisch specialist, indien wenselijk een eindrapportage.

Hoe verder als je klachten blijft houden?

Het kan voorkomen dat het herstelproces niet naar verwachting verloopt. In samenspraak met je huisarts of specialist bekijken we of er dan nog andere behandelmogelijkheden zijn. Dit kan medicatie zijn of een ontstekingsremmende injectie.

Over het algemeen is de herstelprognose gunstig. Bij chronische klachten is na 6 maanden ongeveer 80% van de patiënten tevreden. Na een jaar zelfs 90%.

 

×
Top