Elleboogklachten

De elleboog wordt ook wel een scharniergewricht genoemd. Het is de verbinding tussen boven- en onderarm. De onderarm bestaat uit 2 dunne lange beenderen, de ellepijp en spaakbeen. Zij maken een verbinding met de bovenarm.

De elleboog stelt ons in staat 4 bewegingen te maken: buigen en strekken van de arm en naar binnen en buiten draaien van de onderarm en hand. Zodoende kunnen wij een slot open maken, een schroef aandraaien of geld aannemen. In tegenstelling tot het heup-, en kniegewricht komt artrose (slijtage) van de elleboog niet veel voor. Een breuk in het ellebooggewricht kan echter tot blijvend functieverlies leiden en de kans op vervroegde artrose vergroten.

Elleboogklachten komen het meest voor in de leeftijd van 40-50 jaar. Het vaakst heeft men last van een tenniselleboog. Gelukkig herstellen de meeste elleboogklachten vanzelf. Als er sprake is van een bewegingsbeperking, een afgenomen spierfunctie of verkeerd belasten van het gewricht, kan fysiotherapie helpen.

elleboogklachten, tenniselleboog fysiotherapie

De behandeling van elleboogklachten

De behandeling van elleboogklachten start met een intake, gevolgd door lichamelijk onderzoek. Bij Fysiotherapie Middenweg is echografisch onderzoek mogelijk. Hierdoor kunnen spieren, pezen en banden zeer nauwkeurig beoordeeld worden. Daarna wordt in overleg met jou een behandelvoorstel gemaakt. De behandeling kan bijvoorbeeld eerst bestaan uit pijnverlichting. Mocht je je arm niet goed kunnen buigen of strekken, dan wordt hier eerst aandacht aan besteed, zodat je daarna oefeningen kunt gaan doen. Volledig en pijnvrij functieherstel van de elleboog is natuurlijk het belangrijkste doel van de behandeling.

Inzicht in je herstel

Zowel voor, tijdens, als na het behandeltraject worden je functiebeperkingen en pijnklachten vastgelegd. Zo wordt het herstelproces voor zowel voor jou als mij, de fysiotherapeut, duidelijk zichtbaar. Na afloop van de behandeling ontvangt je huisarts of medisch specialist een eindrapportage.

Hoe verder als je klachten blijft houden?

Het kan voorkomen dat het herstelproces niet naar verwachting verloopt. In samenspraak met je huisarts of specialist bekijken we dan of er nog andere behandelmogelijkheden zijn. Dit kan bijvoorbeeld medicatie zijn of een ontstekingsremmende injectie. Over het algemeen is de herstelprognose gunstig. Bij chronische klachten is na 6 maanden ongeveer 80% van de patiënten tevreden. Na een jaar zelfs 90%.

Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust op het gratis digitale spreekuur.

×
Top