De frozen shoulder

De ‘frozen shoulder’ is een Engelse benaming voor een volledige verstijving van het schoudergewricht. Anders dan de naam doet vermoeden zegt het dus niets over de temperatuur van de schouder.
De behandeling van de frozen shoulder vraagt om veel geduld. Het herstel verloopt namelijk traag. Zorgvuldig onderzoek is wel belangrijk. Er zijn namelijk meerdere aandoeningen die tot een verstijfde schouder kunnen leiden.
Behandeling frozen shoulder
Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost behandelt veel patiënten met schouderklachten ten gevolge van een frozen shoulder.
Het behandeltraject is langdurig. 12 tot 16 maanden is geen uitzondering. Dit hoeft echter niet intensief bij de fysiotherapeut plaats te vinden. Met een goed oefenprogramma en discipline kun je op zelfstandige wijze een heel eind komen.
Het herstel verloopt in 3 fases. Ik kom daar later op terug. In de eerste fase staat de pijn op de voorgrond. De oefeningen mogen dan niet tot toename van pijnklachten leiden. In fase 2 en 3 kunnen de oefeningen uitgebreid en geïntensiveerd worden.
Wat is een frozen shoulder?
De frozen shoulder ontstaat als gevolg van uitgebreide ontstekingen van het gewrichtskapsel. Als reactie daarop gaat het kapsel verdikken en verstijven. De rek gaat er als het ware uit en beperkt de beweeglijkheid van je schouder en arm.
Een frozen shoulder kan spontaan, zonder oorzaak ontstaan. Dit wordt de primaire frozen shoulder genoemd. Ook een trauma of operatie kan tot een frozen shoulder leiden. Dit is de secundaire vorm. Mijn ervaring is dat deze sneller herstelt.
Bij wie komt het voor?
De frozen shoulder komt tussen ons 40e en 70e levensjaar voor. In 12% tot 30% van de gevallen kan zowel de linker- als rechter schouder aangedaan zijn.
Mensen met diabetes- of schildklieraandoeningen zijn vatbaar voor het krijgen van een frozen shoulder. Het herstel verloopt bij deze patiënten moeizamer.
Het beeld bij een operatie.
Onder zie je een afbeelding van een kijkoperatie in de schouder. Het verschil wordt getoond tussen een gezonde schouder (links) en een frozen shoulder. Het ontstoken en verdikte schouderkapsel is rood gekleurd.
Wat zijn de klachten bij een frozen shoulder?
Klachten bij een frozen shoulder zijn pijn en bewegingsbeperking. In de beginfase kan de shoulder nog goed beweeglijk zijn. De diagnose is in deze fase dan ook moeilijk te stellen.
Pijn in rust en bij bewegen staat op de voorgrond. Het naar buiten draaien van de arm kan in de vroege fase al pijnlijk beperkt zijn.
In de volgende fase zul je merken dat de pijn geleidelijk gaat afnemen. Wel verstijft de schouder in deze periode volledig. Al je schouder- en armbewegingen zullen daardoor flink beperkt zijn.
In de laatste fase ervaar je bijna geen pijn meer. Je schouder wordt geleidelijk soepeler. Heffen- of op de rug brengen van je arm zal weer makkelijker gaan. In het dagelijks leven kan men in het algemeen weer redelijk tot goed functioneren.
Volledig herstel kan wel 3 jaar in beslag nemen.