Schouderklachten
Schouderklachten komen vaak voor. Jaarlijks heeft ongeveer 31% van de bevolking pijn in de schouder. Daarvan is 60% vrouw.
In 70% van de gevallen is er sprake van een probleem van onze schouderpezen en slijmbeurzen. Dit zien we vooral bij de chronische, niet-traumatische schouderklachten.
Recente wetenschappelijke studies laten zien dat herstel zonder verder medisch ingrijpen kan plaatsvinden. Wel kan dit weken tot maanden duren. Het geduld van de patiënt kan dan ook op de proef worden gesteld.
Factoren die het herstel kunnen belemmeren zijn: artrose (slijtage), veel bovenhands werken, bijkomende nekklachten, roken, stress en een inactieve levensstijl. Hier dient rekening mee te worden gehouden in het bepalen van het behandelplan en de prognoses.
Schouderklachten kunnen ook het gevolg zijn van een trauma, zoals een val met uitgestrekte arm. Dit worden traumatische schouderklachten genoemd. Voorbeelden zijn schouderbreuken, instabiliteit na een schouder uit de kom of een gescheurde schouderpees. Vaak is een operatie nodig om het letsel te herstellen.
Schouderklachten door andere oorzaak
De oorsprong van een schouderklacht hoeft niet altijd in de schouder gelegen te zijn. Dit kan voor zowel behandelaar als patiënt verwarrend zijn.
Nekaandoeningen zoals een hernia kunnen uistraling in de schouderregio geven. Maar ook buikorganen kunnen schouderpijn geven. Zo kan een aandoening van ons hart, long, milt of maag schouderklachten links veroorzaken. Aandoeningen van long, lever en galblaas kunnen schouderpijn rechts geven.
In beide gevallen is er sprake van constante, zeurende pijn zowel overdag als in de nacht. Echter, het bewegen van de schouder zal bij deze klachten niet pijnlijk zijn.