schouder fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Schouderklachten

Schouderklachten komen vaak voor. Jaarlijks heeft ca. 31% van de bevolking pijn in de schouder, waarvan 60% vrouw.
Het overgrote deel van de klachten is gelegen in onze schouderpezen en slijmbeurzen. We weten dat deze klachten goed herstellen met een afwachtend beleid en fysiotherapie.

Herstel van je schouderklacht kan belemmerd worden door chronische overbelasting, zoals bovenhands werken,  bijkomende nekklachten, stress en een inactieve levensstijl.
Al deze factoren dienen aandacht te krijgen in het behandel- en herstel traject.

Schouderklachten kunnen ook het gevolg zijn van een trauma, zoals een val met uitgestrekte arm. Soms is een operatie nodig om het letsel te herstellen.

Voorbeelden zijn schouderbreuken, instabiliteit na een schouder uit de kom of een gescheurde schouderpees.

Oorzaken van schouderklachten.

Oorzaken van schouderklachten kunnen acuut of chronisch zijn. Schouderpezen, slijmbeurzen, schouderkapsel of aangrenzende gewrichten kunnen hierbij betrokken zijn.

Ook nekklachten kunnen schouderpijn veroorzaken. 80% van alle schouderklachten betreffen overigens de slijmbeurzen en schouderpezen.

Onderzoek van de pijnlijke schouder.

Door lichamelijk onderzoek krijgen we een indruk van het type schouderklacht. Het is niet eenvoudig te bepalen of er nu sprake is van een slijmbeurs probleem, ontstoken pees of een scheurtje in de pees.

Daarom zijn er onderzoek- en behandelrichtlijnen gemaakt. Dit betreft een indeling naar het type schouderklacht.

Een bewegingsbeperking van de schouder in een draai- en/of zijwaartse richting.

Zelfs als de patiënt ontspant, is de schouder door de arts of therapeut niet verder te draaien: de beweging wordt door pijn beperkt.

Mogelijk betreft dit een ontsteking van het schouderkapsel.  Ook artrose (slijtage) van het schoudergewricht kan een bewegingsbeperking van de schouder geven.

Een pijnlijke beperking bij het zijwaarts heffen van de arm.

De patiënt ervaart pijn bij het zijwaarts heffen van de arm. Deze pijn kan in een hogere hefpositie ook weer verdwijnen.

Meestal betreft het een probleem van de pezen of slijmbeurzen gelegen onder het schouderdak. Vanaf ongeveer ons 40e jaar kan kalk in de schouderpezen (tendinitis calcarea) een oorzaak van de pijn zijn.

Alle schouderbewegingen verlopen goed maar zijn pijnlijk in de maximaal geheven stand van de arm. 

Bij jonge mensen kan instabiliteit de oorzaak van de klachten zijn: soepele gewrichtsbanden in combinatie met een beperkte spierfunctie.

Op middelbare leeftijd kan er een probleem zijn van het AC gewricht. Dit gewricht ligt boven op de schouder en wordt gevormd door het buitenste uiteinde van het sleutelbeen en een botuiteinde van het schouderblad.

De behandeling van schouderklachten

Sinds de komst van echografie zijn we beter in staat de schouderstructuren op hun conditie te beoordelen. Zo kan beoordeeld worden of behandeling door middel van fysiotherapie succesvol kan zijn.

Over het algemeen kunnen de meeste schouderklachten prima door huisarts en fysiotherapeut behandeld worden. Fysiotherapie Middenweg beschikt over een modern echografisch systeem en ruime ervaring op het gebied van de schouderrevalidatie.

 

×
Top