schouderklachten fysiotherapie Middenweg

Schouderklachten

Schouderklachten komen vaak voor. Jaarlijks heeft ongeveer 31% van de bevolking pijn in de schouder. Daarvan is 60% vrouw.
In 70% van de gevallen is er sprake van een probleem van onze schouderpezen en slijmbeurzen. Dit zien we vooral bij de chronische, niet-traumatische schouderklachten.

Recente wetenschappelijke studies laten zien dat herstel zonder verder medisch ingrijpen kan plaatsvinden. Wel kan dit weken tot maanden duren. Het geduld van de patiënt kan dan ook op de proef worden gesteld.

Factoren die het herstel kunnen belemmeren zijn: artrose (slijtage), veel bovenhands werken, bijkomende nekklachten, roken, stress en een inactieve levensstijl. Hier dient rekening mee te worden gehouden in het bepalen van het behandelplan en de prognoses.

chronische schouderklachten fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Schouderklachten kunnen ook het gevolg zijn van een trauma, zoals een val met uitgestrekte arm. Dit worden traumatische schouderklachten genoemd. Voorbeelden zijn schouderbreuken, instabiliteit na een schouder uit de kom of een gescheurde schouderpees. Vaak is een operatie nodig om het letsel te herstellen.

Schouderklachten door andere oorzaak

De oorsprong van een schouderklacht hoeft niet altijd in de schouder gelegen te zijn. Dit kan voor zowel behandelaar als patiënt verwarrend zijn.

Nekaandoeningen zoals een hernia kunnen uistraling in de schouderregio geven. Maar ook buikorganen kunnen schouderpijn geven. Zo kan een aandoening van ons hart, long, milt of maag schouderklachten links veroorzaken. Aandoeningen van long, lever en galblaas kunnen schouderpijn rechts geven.

In beide gevallen is er sprake van constante, zeurende pijn zowel overdag als in de nacht. Echter, het bewegen van de schouder zal bij deze klachten niet pijnlijk zijn.

Onderzoek van de pijnlijke schouder.

Met behulp van het lichamelijk onderzoek kunnen we de schouder op functie beoordelen. In veel gevallen kan de onderliggende oorzaak vastgesteld worden.

Wat kan er bijvoorbeeld uit het onderzoek naar voren komen?

Er is een  bewegingsbeperking van de schouder in een draai- en/of zijwaartse richting.

Zelfs als de patiënt ontspant, is de schouder door de arts of therapeut niet verder te draaien: de schouder is erg stijf en beweging wordt door pijn beperkt. (foto 1)

Mogelijk betreft dit een ontsteking van het schouderkapsel.  Ook artrose (slijtage) van het schoudergewricht kan een bewegingsbeperking van de schouder geven. Dit zien we meestal op oudere leeftijd

Het zijwaarts heffen van de arm is pijnlijk beperkt.

De patiënt ervaart pijn bij het zijwaarts heffen van de arm. Deze pijn kan in een hogere hefpositie ook weer verdwijnen. De schouder is verder wel beweeglijk. (foto 2)

Meestal betreft het een probleem van de pezen of slijmbeurzen. Deze zijn gelegen onder het schouderdak. Vanaf ongeveer ons 40e jaar kan ook kalk in de schouderpezen (tendinitis calcarea) een oorzaak van de pijn zijn.

Alle schouderbewegingen zijn mogelijk maar pijnlijk in de maximaal geheven stand van de arm.

Bij jonge mensen kan een erg soepele schouder (hypermobiliteit) of schouderinstabiliteit de oorzaak van de klachten zijn. Vaak zijn de schouderspieren niet in staat het schoudergewricht goed te stabiliseren en te bewegen. (foto 3)

Ook een aandoening van het AC gewricht kan klachten bij eindstandige armbewegingen geven. Dit kleine gewrichtje ligt boven op de schouder en wordt gevormd door het buitenste uiteinde van het sleutelbeen en een botuiteinde van het schouderblad. Dit zien we vaker op oudere leeftijd.

De behandeling van schouderklachten

Sinds de komst van echografie zijn we beter in staat de schouderstructuren op hun conditie te beoordelen. Zo kan beoordeeld worden of behandeling door middel van fysiotherapie succesvol. Soms kan een verwijzing naar de medisch specialist nodig zijn.

Over het algemeen kunnen de meeste schouderklachten prima door huisarts en fysiotherapeut behandeld worden. Fysiotherapie Middenweg beschikt over een modern echografisch systeem en heeft ruime ervaring op het gebied van de schouderrevalidatie.

Wil je meer weten over een specifieke schouderklacht of aandoening? Hieronder vind je een reeks artikelen van mij over de meest voorkomende schouderaandoeningen.

 

Behandeling van een gebroken sleutelbeen

2,6% tot 10% van alle botbreuken in ons lichaam betreft ons sleutelbeen. De val op de schouder is de meest voorkomende oorzaak. We zien sleutelbeenbreuken dan ook veel bij wielrenners en mountainbikers.

In de meeste gevallen verloopt het herstel voorspoedig, maar soms is er een operatie nodig.

In dit artikel lees je meer over de sleutelbeenbreuk, de behandeling en het herstel.

Schouderpijn na een val

Je schouder kan na een val behoorlijk pijnlijk zijn. Dit stelt je de eerste dagen niet in staat je arm goed te gebruiken. Het is niet altijd goed in te schatten wat er precies aan de hand is.

Schouderletsels kunnen uiteenlopen van ‘slechts’ een kneuzing tot uitgebreid letsel zoals een breuk of peesscheur. Op basis van analyse van de val kan soms een goede inschatting van het probleem worden gemaakt.

Voor een betrouwbare diagnose is echter aanvullend onderzoek zoals röntgen of echografisch onderzoek nodig. Dit garandeert een optimale behandeling en herstel.

Behandeling van de bicepspees

Een aandoening van de bicepspees kan een oorzaak zijn voor aanhoudende schouderklachten. Bicepspeessaandoeningen worden in de praktijk echter niet altijd tijdig herkend. De symptomen hebben namelijk veel gelijkenis met andere schouderpeesaandoeningen.

Echografisch onderzoek kan dan van aanvullende waarde zijn en maakt een snel en adequaat behandelplan mogelijk.

In dit artikel lees je alles over bicepspeesklachten, de diagnose en behandelmogelijkheden.

Behandeling peesontsteking schouder

”Een peesontsteking van de schouder”

Het is een vaak gehoorde diagnose. Maar is deze diagnose zo makkelijk te stellen?

Het schoudergewricht is bestaat uit een grote verscheidenheid aan weefselstructuren die nauw met elkaar verbonden zijn. Met alleen lichamelijk onderzoek is het niet eenvoudig een ontsteking aan te tonen.

Met echografie kan de conditie van de verschillende schouderweefsels goed in beeld worden gebracht. Een peesontsteking of peesscheur kan zo duidelijk aangetoond worden.

Maar hoe verloopt de behandeling? In dit artikel lees je daar meer over.

Behandeling van de versleten schouder

Slijtage ofwel artrose van de schouder komt minder vaak voor. De diagnose laat dan ook vaak op zich wachten.

Lichamelijke klachten en beperkingen ontstaan meestal als de artrose in een vergevorderd stadium is.

Gelukkig zijn er goede behandelmogelijkheden en is een operatie niet altijd nodig.

Behandeling van het AC gewricht

Het AC gewricht bevindt zich bovenop de schouder. Het wordt gevormd door de benige uiteinden van sleutelbeen en schouderblad.

Het gewricht ligt dicht in de buurt van de schouderpezen.
Klachten van het AC gewricht worden nog weleens aangezien voor een pees- of slijmbeursontsteking.

Goede diagnostiek is daarom van belang.

Herstel na een schouderprothese

Je zou er niet snel aan denken maar ook onze schouder kan vervangen worden door een prothese.

Er is in dat geval sprake van ernstige artrose (slijtage) of slecht functionerende schouderpezen.

Toch kan met een goed fysiotherapeutisch beleid een operatie nog lang worden uitgesteld.

Snel herstel na schouder uit de kom

Een schouder uit de kom (luxatie) kan spontaan of door een trauma komen. Met een afwachtend beleid kun je goed herstellen maar soms is een operatie verstandiger.

Alles wat je wilt weten over de schouderluxatie, prognoses en behandeling lees je hier.

×
Top