schouder-slijmbeurs-ontsteking

Slijmbeurs-
ontsteking van de schouder

Een  slijmbeursontsteking is een vervelende klacht. Het veroorzaakt veel pijn in je schouder en kan je arm- en schouderfunctie behoorlijk beperken.

De functie van de slijmbeurs is het verminderen van wrijving tussen de pezen en spieren. Het bestaat uit 2 dunne vliesjes. Deze zijn voorzien van veel zenuwen.

Tussen deze vliesjes bevindt zich een vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de vliesjes goed ten opzichte van elkaar kunnen verglijden. Vergelijk het uiterlijk maar met een kleine blaar.

Wil je meer weten over de oorzaak, het herstel en de behandelmogelijkheden? Lees dan snel verder.

slijmbeurs-peesontsteking-schouder-echoecho

Diagnose slijmbeursontsteking

De diagnose ‘slijmbeursontsteking’ is met alleen lichamelijk onderzoek moeilijk te stellen.  Spier- en schouderpeesproblemen kunnen soortgelijke symptomen geven.

Met behulp van echografisch onderzoek kunnen gedetailleerde opnames van de slijmbeursontsteking worden gemaakt.

Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost heeft veel ervaring in echografisch onderzoek en behandeling van slijmbeursklachten in de schouder.

Oorzaak slijmbeursontsteking schouder

Als de slijmbeurs en schouderpezen overbelast worden kunnen deze beschadigen. Overbelastingsklachten ontstaan door herhaalde bewegingen die we niet gewend zijn. Bijvoorbeeld het hele weekend plafonds schilderen, lang tuinieren of na maanden rust weer eens gaan tennissen.

Een ontsteking ontstaat na weefselbeschadiging. Dit is overigens een natuurlijke reactie van het lichaam. Het ligt aan de basis van het herstel. Je hoeft je er dus geen zorgen over te maken.
De slijmbeurs vult zich met vocht en kan als een soort blaar opzwellen. Dit kan leiden tot pijn in rust en bij het bewegen.

Een trauma, zoals een val op de schouder of een ruk aan de hondenriem kan ook tot een slijmbeursontsteking van de schouder leiden.

Een apart geval is de acute slijmbeursontsteking. Deze kan zonder aanleiding ontstaan en erg pijnlijk zijn. Een acute slijmbeursontsteking kan het gevolg zijn van opgehoopte kalk in de schouderpezen.

echobeeld-kalk- schouder- pees

Echobeeld van kalkprop in de schouderpees

De kalk breekt los en dringt de slijmbeurs binnen. Dit leidt tot een heftige ontstekingsreactie. Gelukkig treedt herstel binnen een aantal dagen op.

Uitgebreide informatie over deze aandoening kun je lezen in mijn blog; ‘Peesverkalking in de schouder’

Wat te doen bij een slijmbeursontsteking?

Wat kun je doen aan een slijmbeursontsteking in de schouder?
Een slijmbeursontsteking is een alarmsignaal van het lichaam. Een natuurlijke reactie op overbelasting. Bewegen mag, maar binnen de pijngrens. Meestal is dit onder schouderniveau goed mogelijk.

Het herstel verloopt in het algemeen voorspoedig.  Na een paar dagen merk je dat je de arm weer beter kunt heffen.

Mitella bij een slijmbeursontsteking.

Een mitella heeft eigenlijk alleen nut bij een acute slijmbeursontsteking. De schouder dient een paar dagen volledig ontzien te worden. Na 3 tot 4 dagen is de ontsteking en pijn flink verminderd. De mitella heeft daarna geen functie meer.

Medicatie bij een slijmbeursontsteking

De huisarts kan de eerste weken paracetamol en een ontstekingsremmer voorschrijven.

Injectie bij een slijmbeursontsteking

injectie-slijmbeurs-schouder

Een injectie kan door de huisarts of medisch specialist in de schouder worden gegeven. Dit wordt overwogen als de klachten niet binnen 6 weken verbeteren. Een injectie leidt na een paar dagen al tot pijnafname.

Je dient de eerste weken je arm nog niet zwaar te belasten. De conditie van de pezen is namelijk nog beperkt. Een gedoseerd oefenprogramma dient de schouder weer geleidelijk aan te sterken.

slijmbeurs-schouder-oefening
Oefeningen bij een slijmbeursontsteking.

Studies tonen aan dat oefentherapie gunstige effecten op de langere termijn biedt. Het aanbod van schouderoefeningen is echter groot.

Deze moeten worden afgestemd op herstel van dagelijkse activiteiten of sport van de patiënt.  Een bovenhandse sporter dient bijvoorbeeld op een andere manier geoefend te worden dan een niet-sporter.

De kwaliteit van het bewegen is in het algemeen belangrijker dan de zwaarte van gewichten.  Deze zijn in de meeste gevallen dus niet nodig.

Herstel slijmbeursontsteking in de schouder

De herstelfase van een slijmbeursontsteking vraagt tijd en aandacht. Een zogenaamde ‘quick fix’ bestaat niet. Vermijden van overmatige bovenhandse schouderbelastingen en pijnprovocatie in combinatie met passende oefentherapie zijn belangrijke aandachtspunten.
schouderklachten-verkeerde houding-bureauwerk

Er dient aandacht te worden besteed aan een goede lichaamshouding, stimuleren van (afwisselende) lichamelijke activiteit en goed leren bewegen van de schouder.

Recente wetenschappelijke studies tonen aan afwachten met goed goed oefentherapeutisch programma goede resultaten laat zien. Een kleine groep patiënten herstelt helaas onvoldoende. Degeneratieve afwijkingen (slijtage) van het schoudergewricht en pezen kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn.

De orthopedisch chirurg kan in dat geval de ontstoken slijmbeurs via een kijkoperatie (gedeeltelijk) verwijderen. Dit levert in het algemeen goed functieherstel op.

 

×
Top