Slijmbeursontsteking schouder fysiotherapie Middenweg

Slijmbeurs-
ontsteking van de schouder

Een slijmbeursontsteking van de schouder is een vervelende klacht. Het veroorzaakt veel pijn in je schouder en kan je arm- en schouderfunctie behoorlijk beperken.

Functie slijmbeurs

De functie van de slijmbeurs is het verminderen van wrijving tussen de pezen en spieren. Het bestaat uit 2 dunne vliesjes die voorzien zijn van veel zenuwen.

Tussen deze vliesjes bevindt zich een vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de vliesjes goed ten opzichte van elkaar kunnen verglijden.

Diagnose slijmbeursontsteking

De diagnose ‘slijmbeursontsteking van de schouder’ is met alleen lichamelijk onderzoek moeilijk te stellen. Spier- en schouderpeesklachten kunnen namelijk soortgelijke symptomen geven.

Met behulp van echografisch onderzoek kunnen gedetailleerde opnames van de slijmbeursontsteking worden gemaakt. Zo kan de ontsteking duidelijk in beeld worden gebracht.

echografie fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost heeft veel ervaring in echografisch onderzoek en behandeling van slijmbeursklachten in de schouder.

Oorzaak schouder slijmbeursontsteking

Als de slijmbeurs en schouderpezen overbelast worden kunnen deze beschadigen. Overbelastingsklachten ontstaan door herhaalde bewegingen die we niet gewend zijn. Bijvoorbeeld veel klussen,  lang tuinieren of na maanden rust weer eens gaan sporten.

Een trauma, zoals een val op de schouder of een ruk aan de hondenriem kan ook tot een slijmbeursontsteking van de schouder leiden.

Een ontsteking treedt op na weefselbeschadiging. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam en ligt aan de basis van het herstel. Je hoeft je er dus geen zorgen over te maken.
De ontstoken slijmbeurs vult zich met vocht en kan als een soort blaar opzwellen. Dit zorgt ervoor dat je pijn in rust en bij het bewegen kunt ervaren.

Een apart geval is de acute slijmbeursontsteking. Deze kan zonder aanleiding ontstaan en bijzonder pijnlijk zijn. Een acute slijmbeursontsteking kan het gevolg zijn van opgehoopte kalk in de schouderpezen. Een echografisch beeld met kalk in de pees worden hierboven met rode pijlen weergegeven.

echobeeld-kalk- schouder- pees

De kalk breekt los en dringt de slijmbeurs van de schouder binnen. Dit leidt tot een heftige ontstekingsreactie. Gelukkig treedt herstel meestal binnen een aantal dagen op.

Uitgebreide informatie over deze aandoening kun je lezen in mijn blog; ‘Peesverkalking in de schouder’

Wat te doen bij een slijmbeursontsteking?

Wat kun je doen aan een slijmbeursontsteking in de schouder?

Een slijmbeursontsteking is een alarmsignaal van het lichaam. Een natuurlijke reactie op overbelasting. Bewegen mag, maar probeer dit binnen de pijngrens te doen. Meestal is dit onder schouderniveau goed mogelijk.

Het herstel verloopt in het algemeen voorspoedig. Na een paar dagen merk je dat je de arm weer beter kunt heffen.

Mitella bij een slijmbeursontsteking.

Een mitella heeft eigenlijk alleen nut bij een acute slijmbeursontsteking. De schouder dient in dit geval een paar dagen ontlast te worden. Na 3 tot 4 dagen is de ontsteking en pijn flink verminderd. De mitella kun je daarna aflaten.

Medicatie bij een slijmbeursontsteking

De huisarts kan de eerste weken paracetamol en een ontstekingsremmer voorschrijven.

Injectie bij een slijmbeursontsteking

injectie-slijmbeurs-schouder

Een injectie kan in de schouder door de huisarts of medisch specialist worden gegeven. Dit kan worden overwogen als de klachten niet binnen 6 weken verbeteren. Een injectie dempt de ontsteking waarna de pijnklachten afnemen.

Je dient de eerste weken je arm nog niet zwaar te belasten. De conditie van de pezen is namelijk nog beperkt. Een oefenprogramma moet ervoor zorgen dat de schouder weer geleidelijk aansterkt.

slijmbeurs-schouder-oefening
Oefeningen bij een slijmbeursontsteking.

Studies tonen aan dat oefentherapie na een slijmbeursonsteking gunstige effecten heeft op de langere termijn. Het aanbod van schouderoefeningen is echter groot.

Van belang is dat de oefeningen moeten worden afgestemd op herstel van dagelijkse activiteiten of sport. Een bovenhandse sporter moet bijvoorbeeld op een andere manier geoefend te worden als een niet-sporter.

De kwaliteit van het bewegen is in het algemeen belangrijker dan de zwaarte van gewichten. De ‘stuurspieren’ van de schouder kunnen met relatief lichte weerstand geactiveerd en geoefend worden.

Herstel van de slijmbeursontsteking

Het herstel van een slijmbeursontsteking  in de schouder vraagt tijd en aandacht. Een zogenaamde ‘quick fix’ bestaat helaas niet, zelfs niet met een injectie.

Vermijden van te zware bovenhandse schouderbelastingen en pijn is belangrijk.  Met passende oefentherapie kan het herstel worden bevordert.
schouderklachten-verkeerde houding-bureauwerk

Een goede lichaamshouding, stimuleren van (afwisselende) lichamelijke activiteit en goed leren bewegen van de schouder zijn belangrijke aandachtspunten in het behandeltraject.

Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat met een oefenprogramma goede resultaten behaald kunnen worden. Maar niet iedereen herstelt naar tevredenheid.
Degeneratieve afwijkingen (slijtage) van het schoudergewricht en pezen kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn.

De orthopedisch chirurg kan in dat geval de ontstoken door middel van een kijkoperatie verwijderen. Dit levert in het algemeen goed functieherstel op.

 

×
Top