Heupklachten

Heupklachten kunnen verschillende oorzaken hebben: overbelasting in het dagelijks leven, tijdens sport, door een ongeval maar ook door te weinig bewegen. Artrose en de slijmbeurspeesirritatie komen het vaakst voor.

Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht. De heupkop is gelegen in een diepe gewrichtskom. Rondom de kom bevindt zich een kraakbeenring van 3 tot 5 milimeter breed. Dit is het ‘labrum’. Het zorgt voor een vacuüm en garandeert zo een optimale verbinding tussen de heupkop en -kom.
De heup gaat dan ook  zelden ‘uit de kom’.

Liespijn tijdens het opstaan, als je gaat zitten of  bij het benen over elkaar kruisen, kan duiden op artrose of beschadiging van het labrum.

animatie heupgewricht bewegingen

De behandeling van heupklachten

De behandeling van heupklachten kan vaak door de fysiotherapeut gedaan worden. Medisch ingrijpen is pas nodig indien herstel op een natuurlijke wijze niet meer mogelijk is. Afwijkingen op scans en foto’s hoeven niet altijd verantwoordelijk voor de klachten te zijn.  Zo weten we dat heupslijtage (arthrosis) ook voorkomt bij mensen zonder klachten.

Verkeerd of te weinig bewegen, een beperkte spierfunctie of beperkte beweeglijkheid van het heupgewricht kunnen verantwoordelijk zijn voor (het in stand houden van) de klachten. Dit is met fysiotherapeutische begeleiding goed te herstellen.

Inzicht in je herstel

De voortgang van het herstel wordt geregistreerd door functiemetingen en vragenlijsten, die specifiek bedoeld zijn voor de heupregio. Door middel van echografisch onderzoek kunnen de diverse weefselstructuren nauwkeuriger beoordeeld worden.

Hoe verder als je klachten blijft houden?

Fysiotherapie Middenweg zorgt voor volledige begeleiding op weg naar herstel, ook als het niet de gewenste kant op gaat. In samenspraak met je huisarts of medisch specialist wordt in dat geval een passend behandelvoorstel of aanvullend onderzoek gedaan.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust op het gratis digitale spreekuur.

×
Top