Heupklachten fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Heupklachten

Heupklachten kunnen verschillende oorzaken hebben: overbelasting in het dagelijks leven, tijdens sport, door een ongeval maar ook door te weinig bewegen. Artrose (slijtage), slijmbeurs- en peesklachten komen bij Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost veel voor.

Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht. De heupkop is gelegen in een diepe gewrichtskom. Rondom de kom bevindt zich een kraakbeenring van 3 tot 5 milimeter breed. Dit is het ‘labrum’. Het zorgt voor een vacuüm en garandeert een optimale verbinding tussen de heupkop en -kom. De heup gaat dan ook  zelden ‘uit de kom’.

Liespijn tijdens het opstaan, als je gaat zitten of tijdens het benen over elkaar kruisen, kan duiden op artrose of beschadiging van het labrum.

animatie heupgewricht bewegingen

Pijn in de heup

Pijn in de heup kan ontstaan door een pees- of slijmbeurs ontsteking. Dit wordt vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien. Overbelasting of te zwakke heupspieren kunnen hier de oorzaak van zijn.

Soms wordt er een injectie in de slijmbeurs gegeven. Dit kan de pijn verminderen. Het oefenen en versterken van de spieren kan herhaling van de klachten op lange termijn voorkomen.

Stijfheid in de heup

Een stijve heup kan het gevolg zijn van arthrose (slijtage). Dit kan mét en zonder pijn gepaard gaan. De pijn kan diep in de heup of lies gevoeld worden.

Uit onderzoek weten we dat een oefenprogramma de heupfunctie kan verbeteren en pijnvermindering kan geven. Een operatie, zoals het vervangen van de heup, kan hierdoor lang uitgesteld worden.

Een liesblessure kan ook diep in de heup gevoeld worden. De heup is in dit geval beweeglijk maar het aanspannen van de liesspieren kan pijnlijk zijn.

De behandeling van heupklachten

De behandeling van heupklachten kan vaak door de fysiotherapeut gedaan worden. Medisch ingrijpen is pas nodig indien herstel op een natuurlijke wijze niet meer mogelijk is.

Afwijkingen op scans en foto’s hoeven overigens niet altijd verantwoordelijk voor de klachten te zijn.  Zo weten we dat heupslijtage (arthrosis) ook voorkomt bij mensen zonder klachten.

Verkeerd of te weinig bewegen, een beperkte spierfunctie of beperkte beweeglijkheid van het heupgewricht kunnen verantwoordelijk zijn voor (het in stand houden van) de klachten. Dit is met fysiotherapeutische begeleiding goed te herstellen.

Inzicht in je heupherstel bij Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost

Bij fysiotherapie Middenweg word je voortgang van je heupherstel geregistreerd door functiemetingen en vragenlijsten die specifiek bedoeld zijn voor de heupregio. Door middel van echografisch onderzoek kunnen spieren, pezen en banden van de heup nauwkeurig op hun conditie beoordeeld worden.

Hoe nu verder als je heupklachten blijft houden?

Fysiotherapie Middenweg begeleid je heupklachten op weg naar herstel. Ook als het niet de gewenste kant op gaat. In samenspraak met je huisarts of medisch specialist wordt in dat geval een passend behandelvoorstel of aanvullend onderzoek gedaan.

 

×
Top