schouder fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Schouderklachten

Schouderklachten? Het is goed mogelijk dat jij of iemand in je omgeving wel eens last van de schouder heeft gehad. ‘Ik heb een slijmbeurs- of een peesontsteking’ zijn veel gehoorde uitspraken. Ook niet vreemd als je bedenkt dat schouderpijn bij ongeveer 31% van de bevolking voorkomt.

De meeste klachten ontstaan geleidelijk.  Ze hebben hun oorsprong in het gebied onder het schouderdak, daar waar de schouderpezen en slijmbeurzen zich bevinden. Dit zijn de niet-traumatische schouderklachten.

Traumatische schouderklachten zijn het gevolg van een ongeval. Bijvoorbeeld een schouder uit de kom (luxatie) of schouderbreuk.

Ook kalkvorming in de pezen kan pijn veroorzaken. Deze klachten kunnen je ernstig belemmeren bij het autorijden, aan- en uitkleden of reiken.

Herstellen van een schouderoperatie kan met pijn en stijfheid gepaard gaan. Dit is meestal het gevolg van de verplichte rust in een mitella.

Je schouder is een complex gewricht.
Het wordt gevormd door je bovenarm, schouderblad en sleutelbeen. De schouderkom is een onderdeel van het schouderblad. Het is klein, ondiep en zorgt zodoende voor een grote beweeglijkheid.

Net als bij het heupgewicht wordt de gewrichtskom van de schouder omgeven door een kraakbeenring, het labrum. Dit zorgt voor oppervlaktevergroting en meer stabiliteit.

De schouderkop en -kom worden omgeven door een gewrichtskapsel, een dunne laag bindweefsel. Dit kapsel én 4 diep gelegen schouderspieren, de rotator cuff, geven je schouder stabiliteit. Ze zorgen ervoor dat de kop goed in de kom wordt gehouden.

De behandeling van schouderklachten

De behandeling van schouderklachten hangt af van het type schouderprobleem. Schouderklachten kunnen namelijk meerdere oorzaken hebben. Overbelasting, verkeerd bewegen, een slechte houding, maar ook leeftijd en erfelijke factoren spelen een rol.

Uit wetenschappelijk studies, maar ook door mijn eigen ervaring als fysiotherapeut op een schouderpoli, weet ik dat veel schouderklachten door leefstijlaanpassingen in combinatie met een passend oefenprogramma, een goede herstelkans hebben.

Inzicht in je herstel

Vakkennis, ervaring en betrouwbare diagnostische mogelijkheden zoals echografie, zorgen voor een behandelplan dat op jouw wensen en behoeften is afgestemd. Persoonlijke begeleiding samen met een preventieprogramma helpen jou en je schouder verder naar een duurzaam herstel.

Hoe verder als je klachten blijft houden?

Maar je moet ook realistisch zijn. Niet iedereen herstelt voldoende, of naar alle tevredenheid. Fysiotherapie Middenweg kijkt dan samen met jou verder. Een afspraak bij je huisarts of medisch specialist behoren dan tot de mogelijkheden.

×
Top