Enkelklachten fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Enkelklachten

Enkelklachten komen het meest voor in de leeftijd van 15-24 jaar, mannen meer dan vrouwen. De enkelverstuiking is een bekend letsel. Tijdens een flinke verstuiking overrekken of scheuren de enkelbanden.
Dit gaat gepaard met pijn en zwelling. Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost bied jou snelle en passende begeleiding bij je enkelherstel.

Een bloeduitstorting zie je vaak aan de buitenzijde van de enkel. Deze kan uitzakken naar de buitenzijde van de voet. De enkelklachten beperken de scharnierfunctie. Wandelen en trap af lopen kunnen dan pijnlijk zijn en moeizaam gaan.

De enkel is de verbinding tussen de voet en het onderbeen. Het bestaat uit het bovenste- en onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht stelt je in staat de voet omhoog en naar beneden te bewegen. Het onderste spronggewricht staat het naar binnen en buiten bewegen van je voet toe. De gewrichten van je enkel worden beschermt door kraakbeen en gewrichtsbanden.

Slijtage (artrose) van de enkel ontstaat niet zomaar. Dit heeft vrijwel altijd een oorzaak. Regelmatig door de enkel zwikken óf een enkelbreuk vergroten de kans op het ontstaan van vervroegde slijtage. Ook mensen met reumatische aandoeningen kunnen eerder slijtage ontwikkelen.

enkelklachten

De behandeling van enkelklachten

De behandeling van enkelklachten richt zich eerst op ondersteuning en bescherming van de enkel. Dit kan bijvoorbeeld met tape worden gedaan.
Na een enkelbandletsel moeten de beschadigde banden rust krijgen. Deze mogen de eerste weken niet gerekt worden. De tape wordt zo aangelegd dat je wel normaal kunt lopen. De zwelling zal geleidelijk verminderen waarna de tape afgebouwd kan worden.

De stabiliteit van de enkel kan nog wel lang verminderd zijn. Daarom wordt er na het verwijderen van de tape gestart met oefentherapie. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van beweeglijkheid en stabiliteit. De spieren moeten namelijk de beschermende functie van de gewrichtsbanden ondersteunen.

Herstel van je enkelklacht

Herstel van je enkelklacht wordt goed gecontroleerd. De beweeglijkheid en zwelling van de enkel wordt wekelijks beoordeeld. Opbouw van de oefeningen vindt geleidelijk plaats en is afgestemd op je persoonlijke situatie en het natuurlijk herstel.

Zwelling en pijnklachten zijn leidend in je revalidatie. Bij sporters wordt met behulp van sportspecifieke testen bepaald of terugkeer in de sport verantwoord is.

Als je enkelklachten blijft houden?

Een klein percentage van de patiënten houdt enkelklachten. In veel gevallen vraagt dit geduld en is verder medisch onderzoek niet nodig.

Bij aanhoudende pijnklachten of zwelling kan na overleg met je huisarts naar een behandelalternatief worden gekeken. Soms kan naar de mening van de orthopedisch chirurg gevraagd worden.

 

×
Top