Enkelklachten fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Enkelklachten

Enkelklachten komen het meest voor in de leeftijd van 15-24 jaar, mannen meer dan vrouwen. Klachten als gevolg van een enkelverstuiking is bij de meesten wel bekend. Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost biedt jou snelle en passende begeleiding bij je enkelherstel.

De enkel is het gewricht tussen de voet en het onderbeen. Het wordt gevormd door het bovenste- en onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht stelt je in staat de voet omhoog en naar beneden te bewegen.

Het onderste spronggewricht staat het zijwaarts kantelen van je voet toe. De gewrichten van je enkel worden beschermt door het gewrichtskapsel, kraakbeen, gewrichtsbanden en onderbeenspieren.

Slijtage (artrose) van de enkel komt minder vaak voor. Regelmatig door de enkel zwikken óf een enkelbreuk vergroten de kans op het vroegtijdige ontstaan slijtage. Ook mensen met rheumatische aandoeningen kunnen eerder enkelslijtage ontwikkelen.

enkelklachten

Een stijve enkel

Een stijve enkel wordt vaak gezien na een operatie, breuk of flinke enkelverstuiking. Je zult merken dat het wandelen en trap af lopen minder goed gaat. Gelukkig is de enkel met mobilisaties en oefeningen weer goed soepel te krijgen,

Als je een tijd gips hebt gedragen kan het herstel wat langer duren. Ook artrose (slijtage) kan tot een stijve enkel leiden. Dit zien we meestal op oudere leeftijd.

Een verstuikte enkel

Een verstuikte enkel ook wel ‘inversietrauma’ genoemd ontstaat wanneer de enkel naar binnen klapt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het verstappen of het springen op de voet van een tegenstander, zoals bij volleybal.

Je kunt je enkelbanden oprekken of zelfs scheuren. Je enkel wordt dan snel dik en na een aantal dagen zie je een bloeduitstorting. Bij een ernstige verstuiking kan er een botbreuk optreden. Gipsbehandeling of een operatie kan dan nodig zijn.

Door middel van tape en een oefenprogramma kan de enkel weer goed herstellen. De kans op een herhaling wordt hiermee verkleind.

De behandeling van enkelklachten

De behandeling van acute enkelklachten richt zich eerst op ondersteuning en bescherming van de enkel. Dit kan bijvoorbeeld met tape worden gedaan.
Na een enkelbandletsel moeten de beschadigde banden rust krijgen. De tape wordt zo aangelegd dat je wel normaal kunt lopen. De zwelling zal geleidelijk verminderen waarna de tape afgebouwd kan worden.

De stabiliteit van de enkel kan nog wel lang verminderd zijn. Daarom wordt er na het verwijderen van de tape gestart met oefentherapie. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van beweeglijkheid en stabiliteit. De spieren moeten namelijk de beschermende functie van de gewrichtsbanden ondersteunen.

Herstel van je enkelklacht

Herstel van je enkelklacht wordt goed gecontroleerd. De beweeglijkheid en zwelling van de enkel wordt wekelijks beoordeeld. Opbouw van de oefeningen vindt geleidelijk plaats en is afgestemd op je persoonlijke situatie en het natuurlijk herstel.

Zwelling en pijnklachten zijn leidend in je revalidatie. Bij sporters wordt met behulp van sportspecifieke testen bepaald of terugkeer in de sport verantwoord is.

Als je enkelklachten blijft houden?

Een klein percentage van de patiënten houdt enkelklachten. In veel gevallen vraagt dit geduld en is verder medisch onderzoek niet nodig.

Bij aanhoudende pijnklachten of zwelling kan na overleg met je huisarts naar een behandelalternatief worden gekeken. Soms kan naar de mening van de orthopedisch chirurg gevraagd worden.

 

×
Top