kniegewricht fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Heb je knieklachten?

Knieklachten komen in de huisartsenpraktijk na nek- en rugklachten het meeste voor. Vaak ontstaan knieklachten na een ongeluk of lichamelijke overbelasting. De plaats van de pijn kan verschillen. Zo kan dit diep in de knie zijn of juist meer aan de oppervlakte. Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost onderzoekt en behandelt veel voorkomende chronische knieklachten.

Bouw van de knie

De knie scharniert het boven- en ondereen. Aan de voorzijde bevindt zich de knieschijf. Dit ronde beweeglijke botstuk zorgt voor een goede hefboomfunctie zodat de bovenbeenspieren optimale kracht kunnen leveren.

Midden in de knie bevinden zich 2 kruisbanden en 2 meniscussen. Dit zijn 2 wigvormige kraakbeenschijfjes. Beide structuren hebben een belangrijke functie in de stabiliteit en bescherming van de knie.

We kennen allemaal wel iemand die een kruisband of meniscus heeft gescheurd.  Onbehandeld kan dit, zeker op jonge leeftijd, negatieve gevolgen hebben voor de kniefunctie op langere termijn.

bewegend röntgenbeeld kniegewricht

Verdraaide knie

Je kunt je knie verdraaien of er doorheen zwikken. Dit kan tot pijn en ongemak leiden. Bij een verdraaiing van je knie kun je meniscus- of kniebandletsel oplopen. De optredende zwelling zorgt ervoor dat je je knie niet goed kunt buigen.

Gelukkig kan er in de meeste gevallen met een goed behandelplan volledig herstel optreden.

Meniscus

De meniscus is een halve maanvormig schijfje welke zich in de knie bevindt. Je hebt er twee van, één aan de binnen- en één aan de buitenzijde van de knie.
Het bestaat uit kraakbeen en beschermt je knie tegen slijtage. Daarnaast zorgen ze voor schokdemping en sturen de bewegingen in het kniegewricht.

Letsel van de meniscus kan je kniefunctie dus ernstig belemmeren. Gelukkig hoeven niet alle meniscusaandoeningen meer geopereerd te worden.

Meer hierover kun je lezen in mijn artikel: herstel van de meniscus zonder operatie

De behandeling van een knieblessure

De behandeling van een knieblessure garandeert optimaal herstel. Dit is mogelijk na een knieoperatie, chronische kniepijnklachten of een knieverdraaiing.

De behandeling hangt deels af van de wensen van de patiënt. Welke functie is bijvoorbeeld belangrijk in het dagelijks leven? Bij sporters komen bijvoorbeeld de oefeningen overeen met de specifieke bewegingen in die sport.

Je kunt de sport weer hervatten als alle sport specifieke eindtesten goed zijn afgelegd. Een eindtest is bijvoorbeeld een oefenparcours of sprongfunctiemeting.

Inzicht in je herstel

Natuurlijk wil je weten of er vooruitgang is. Als je geen pijn meer hebt wil dat nog niet zeggen dat je kniefunctie is hersteld. Na afname of verdwijnen van de pijn begint het echte herstelproces. Terugkeer naar de oude functie.

Tijdens het hele traject wordt de kniefunctie beoordeeld op zwelling, beweeglijkheid en spierfunctie.

Bij Fysiotherapie Middenweg krijg je met behulp van echografisch onderzoek een goed beeld van de aanwezigheid van vocht in de knie of de toestand van kniebanden en pezen. Kniefunctie-vragenlijsten worden gebruikt om het functieherstel in kaart te brengen.

Hoe verder als je klachten blijft houden?

Fysiotherapie Middenweg houdt nauw contact met je huisarts of medisch specialist. Mocht het herstel niet volgens verwachting verlopen dan wordt er tijdig overlegd. Dit voorkomt vertraging in je revalidatie.

×
Top