Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd op 27 maart 2019
⏱ Leestijd 6 minuten
Peesverkalking in de schouder
Kalk in de schouder kan aanhoudende of terugkerende schouderklachten veroorzaken.
De kans hierop neemt toe na het 40e levensjaar. Schouderklachten door kalkvorming kunnen variëren van lichte, wisselende klachten tot zeer heftige schouderpijn.
In dit artikel lees je meer over de diagnose, behandeling en het herstel.
Kalk in de schouderpees
Peesverkalking in de schouder, ook wel ‘tendinitis calcarea’ genoemd, is een ontsteking van de schouderpees door opgehoopte kalk. Deze kalk bestaat uit calciumkristallen (zouten) die in de loop van de tijd samensmelten tot een vaste massa.
Calcium is essentieel voor ons lichaam. Het vormt bijvoorbeeld de grondstof voor ons gebit en skelet. Je kunt de structuur van kalk in de schouderpees vergelijken met uitgedroogde tandpasta.
Ontstaan van kalkvorming
Kalkvorming in de schouderpezen ontstaat vermoedelijk door ‘degeneratie’, het ouder worden van de pees. Dit kan beginnen vanaf het 40e levensjaar. Ook langdurige overbelasting kan leiden tot kalkvorming.
De ontwikkeling van kalk verloopt in 3 fasen:
- Formatie / groei fase: Kalk groeit geleidelijk in omvang.
- Rustfase: Kalk heeft een vast volume bereikt en kan drukverhoging in de pees geven, wat tot wisselende klachten leidt.
- Oplosfase: Kalk lost op en neemt in omvang af, wat geleidelijk of acuut kan gebeuren en soms hevige pijn veroorzaakt.
Klachten bij kalk in de schouder
Als de hoeveelheid kalk in de pees toeneemt kan dit leiden tot zwelling van de schouderpezen en druk op de slijmbeurs. Dit veroorzaakt pijn bij het heffen van de arm. Dit treedt vaak op als de arm horizontaal geheven is.
De pijnklachten kunnen flink toenemen als de kalk gaat oplossen. Dit kan geleidelijk gebeuren met wisselende klachten, of acuut waarbij de kalk in de slijmbeurs doordringt. Dit leidt tot een hevige en zeer pijnlijke slijmbeursontsteking.
Het oplossen van de kalk in de slijmbeurs is een natuurlijk proces en vormt de inleiding van het herstel. In de slijmbeurs bevinden zich namelijk cellen die het kalkmateriaal als het ware verteren. Het lichaam ontdoet zich dus op een natuurlijke wijze van de kalk. Na een aantal dagen neemt de pijn af en treedt geleidelijk herstel van de schouderfunctie op.
Kalk in de schouder hoeft overigens niet altijd tot klachten te leiden. Bij veel personen verloopt het ontstaan én verdwijnen zonder symptomen. Hier is geen duidelijke verklaring voor te vinden.
Diagnose ‘kalk in de schouder’
De diagnose is eenvoudig te stellen met behulp van een röntgenfoto of echografisch onderzoek. Bij sommige mensen is het zelfs van buitenaf zichtbaar in de vorm van een bult (zie foto).
Behandeling peesverkalking.
Bij aanhoudende klachten zijn er meerdere behandelmogelijkheden.
1. Oefeningen bij peesverkalking
Door een verkeerde lichaamshouding of verkeerd bewegen van de schouder- en schouderbladspieren kan kalk in de pees onnodig veel belast worden. Dit kan tot overmatige irritatie van de pezen en slijmbeurs leiden.
Een correcte houding, spierfunctie training en kwalitatief goed leren bewegen kan de irritatie verminderen.
Fysiotherapie Middenweg deelt de oefeningen in in 3 fasen.
- Fase 1 Pijnlijke fase.
- Fase 2 Minder pijnlijke fase met geleidelijk herstel van armfunctie
- Fase 3 Pijnklachten staan op de achtergrond. Focus op dagelijkse bewegingen.
Bij alle fasen kan er geoefend worden. De zwaarte en type oefening is afgestemd op de pijn en schouderfunctie van dat moment.
2. Injecties in de slijmbeurs
Een cortisone injectie in de slijmbeurs kan geadviseerd worden als de pijnklachten aanhouden. Cortisonen zijn krachtige ontstekingsremmers en kunnen de pijn snel verminderen. Het heeft echter geen invloed op het oplosproces van de kalk.
3. Shockwave therapie (ESWT)
Shockwavetherapie wordt de laatste jaren steeds meer door artsen en fysiotherapeuten toegepast.
Deze behandelvorm vindt zijn oorsprong in de niersteenvergruizing en wordt nu ook toegepast in de behandeling van peesklachten. Met behulp van krachtige geluidsgolven wordt geprobeerd de kalk ‘zachter’ te maken zodat het makkelijker door het lichaam kan worden opgelost.
Er is wetenschappelijk bewijs dat dit bij juiste dosering en toepassing tot klachtenafname kan leiden. De behandeling kan wel als pijnlijk worden ervaren.
4. Echogeleid aanprikken van de kalk (barbotage)
Kalk kan echogeleid worden aangeprikt en met een zoutoplossing worden ingespoten. Dit wordt barbotage genoemd (zie foto). De kalk wordt zachter en kan makkelijker door het lichaam worden opgenomen. Mijn ervaring is dat dit nog wel weken tot maanden kan duren.
5. Operatief verwijderen van de kalk
Operatief verwijderen van de kalk is de laatste en meest ingrijpende behandeling. Deze methode past men toe als de andere behandelmethoden niet helpen.
Door middel van een kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg een klein sneetje in de pees om vervolgens de kalk er uit de drukken of krabben. Een fraaie demonstratie vind je in de volgende video van orthopedisch chirurg Pol Huijsmans.
Samenvatting ‘peesverkalking in de schouder’
- Peesverkalking in de schouder kan na ons 40e levensjaar voorkomen of bij chronische overbelasting voorkomen
- Veroorzaakt vervelende maar onschuldige klachten.
- Kalk is een ophoping van calcium kristallen in ‘oudere’ of chronisch overbelaste pezen.
- Diagnose is te stellen met behulp van een röntgenfoto of echo.
- Behandelingen variëren van schouderfysiotherapie en injecties tot operatief ingrijpen.
Bron.
- The Shoulder, C. Rockwood and F. Matsen
- Calcific tendinitis of the rotator cuff; state of the art in diagnosis and treatment. J. Orthopaed Traumatol. (2016), J, Morolla et al.
kees sellis
10 juli 2020 bij 07:47Bij mij is ook peesverkalking geconstateerd maar de orthopeed heeft er een spuit in gedaan hij zegt 6 tot 13 weken moet het werken ik ben van de naproxen en tramadol voor erge pijn en 8 paracetamol alleen paraetamol gebruik ik nog als het nodig is maar steeds meer ik wil graag dat er een ander na kijkt een succenapinium wil ik graag hij opereert maar een paar keer per jaar als ik kijk er xijn verschillende behandelingen zoals aanprikken van de pees hier ben ik wel klaar ik loop er al vanaf 6 februari mee spuiten van de huisarts er in gdhad het helpt even zit bij orthopeed dr janus isala te zwolle help mij a u b
Mol
Erik Versluis
16 juli 2020 bij 09:13Geachte heer Sellis,
Wij hebben elkaar al even telefonisch gesproken. Schouderklachten op basis van kalkophoping in de schouderpezen kan langdurig aanwezig zijn. Vaak lost de kalk in de loop van de tijd op en zijn de klachten verdwenen. Dit oplossen kan ook traag verlopen, dit kan gepaard gaat met wisselende klachten.
De volgorde van behandeling heb ik in het artikel beschreven. Een injectie kan na, of tijdens fysiotherapie gegeven worden als de pijn heftig aanwezig blijft. Dit kan effect hebben op de langere termijn. De hoeveelheid kalk neemt er niet door af.
Mocht dit niet werken dan is shockwave therapie een alternatief wat goede resultaten kan opleveren. Dooor middel van krachtige geluidsgolven wordt gepoogd de kalk als het ware ‘zachtere maken waarna het oplossen versnelt. Deze behandeling wordt door fysiotherapeuten gegeven.
Mocht dit toch geen gewenst effect hebben dan kan Barbotage de volgende stap zijn. De radioloog of orthopedisch chirurg prikt de kalk met een naald onder echogeleide aan en spuit er een zoutoplossing in. Dit verweekt de kalk als het ware. De effecten zijn na een paar maanden merkbaar, zo ervaar ik dat.
Opereren is de laatste optie. Dit wordt overigens niet veel gedaan. Door met een kijkoperatie een sneetje in de pees te maken wordt de kalk uit de pees gedrukt. Een revalidatie van tenminste 6 weken volgt.
Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut
Jan Willem Bakker
29 augustus 2020 bij 09:52Hi Erik, Na maanden van klachten (vervelend van soort tot op het laatst waarbij het flink ontstoken was) ben ik begin maart uiteindelijk geholpen middels barbotage. Dat ging vrij gemakkelijk volgens de behandelend arts omdat de kalksubstantie redelijk zacht was. Opmerkelijk ook dat ik na een week volledig pijnvrij was en alles weer kon doen. Sinds 3 dagen lijkt het er echter op dat er weer iets zit te prutten in dezelfde schouder op dezelfde plek. Het voelt hetzelfde, alsof er iets ontstoken is. Mijn vraag; kan kalkvorming zo kort na de barbotage terugkomen? Hoor graag je ervaringen.
Erik Versluis
31 augustus 2020 bij 21:27Beste Jan Willem,
Mijn ervaring is dat kalk niet zo snel kan terugkomen. Tijdens de ingreep wordt als het goed is een injectie met verdoving en ontstekingsremming gegeven. Deze werkt een aantal dagen.
Het is mogelijk dat de klachten daarna weer (tijdelijk) gaan toenemen. Tijdens de behandeling wordt de schouderpees herhaaldelijk aangeprikt ten einde het kalkdepot bereiken. Dit kan tot zwelling van de pees en slijmbeurs leiden welke in de loop van de tijd weer zal afnemen. Dat ‘prutten’ mag als subacromiale pijn beschouwt worden.
De ervaringen van mijn patiënten zijn in het algemeen goed. De hersteltijd (pijn en functie) kan enige weken tot maanden duren.
Met vriendelijke groet
Erik Versluis, fysiotherapeut
Renee Sanders
10 november 2020 bij 11:24Beste Erik,
Ik ben een sportieve vrouw van 59. Ik heb al zeker 0 jaar schouderklachten, het is begonnen met een slijmvliesontsteking, daarna is de pijn blijven zeuren. Vanwege een toename aan mobiliteitsproblemen ben ik een half jaar geleden verwezen naar de orthopeed. Deze constateerde bij echo-onderzoek dat er sprake is van een persverklaring van ca. 1,5 cm. Omdat de pijn voor mij draaglijk was en ik met fysio en een personal trainer werkte aan verstevigen van de spier en het creëren van ruimte in de schouder hebben we besloten om nu niet in te grijpen.
Onlangs was ik op vakantie in Curacao en ontstond er een acute ontsteking die gepaard ging met heftige, scherpe pijn. Mogelijk getrieerd door het vele zwemmen wat ik normaal niet doe?
Terug in Nederland heeft de huisarts een Cortisoneninjectie toegediend in de schouder en heb ik een week Naproxen, Tramadol en Paracetamol geslikt. De pijn is nu, na een week, weer draaglijk en vergelijkbaar met voor de acute ontsteking.
Mijn vraag is nu vooral: hoe nu verder? Ik las ergens dat een acute slijmbeursontsteking kan worden veroorzaakt door het ontsnappen van kalk uit de pees. Dat zou het begin van spontaan herstel zijn. Maar hoe kom ik daar achter? Moet ik het gewoon even tijd geven? Mag ik mijn schouder intussen welk wee voorzichtig gaan belasten?
Graag advies!
Met vrindelijke groet,
Renee Sanders
Erik Versluis
11 november 2020 bij 16:15Beste Renee,
Ik kan uit de eerste zin niet opmaken hoelang je al klachten hebt. Als dit op basis van kalk in de schouderpees is dan kan ik mij voorstellen dat je hier al geruime tijd last van hebt. De heftige pijn kan inderdaad veroorzaakt zijn door het zwemmen. De kalk kan dan als gevolg van de schouderpeesbelasting gaan ‘werken’ en (deels) uitbreken naar de slijmbeurs. Dit gaat gepaard met een slijmbeursontsteking, een pijnlijke situatie.
Zou je dit zeker willen weten dan kan een echografisch onderzoek uitkomst bieden. Mocht de slijmbeurs vol met kalk zitten dan is het zeer waarschijnlijk dat je klachten binnen afzienbare tijd verdwenen zijn. Ik maak in de praktijk ook mee dat niet al het kalk uit de pees verdwenen is. Dit kan op termijn nu en dan weer tijdelijk toename van klachten geven. Dit is overigens een natuurlijk proces. Op den duur zullen de klachten nauwelijks meer optreden.
De schouder mag geoefend en belast worden maar probeer toename van pijn te voorkomen. Dit komt het herstel ten goede. Je zou dit met je personal trainer kunnen bespreken. Mochten dynamische oefeningen toch te pijnlijk zijn dan kun je er voor kiezen statische (isometrische) oefeningen te doen,. Hierbij span je de spier aan zonder dat er beweging plaatsvindt. Dit soort oefeningen kent je trainer ongetwijfeld.
Veel succes. Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
Jd Stal
29 december 2020 bij 10:08Hoi Erik , Ik heb al vele jaren last van kalk in de pezen . Echt heftige pijnen elke dag al aardig wat injecties gehad in mijn slijmbeurs aan de orthopeed gevraagd of hij de kalk kan verwijderen de orthopeed zeg dit kan maar de pijn gaat niet weg plus het is heel pijnlijk om te laten doen want u heeft in iedere pees van u schouder kalk Er is niet een pees die niet is aangedaan word er een beetje hopeloos van elke dag zoveel pijn heb ook al een keer de second opinion gehad die zei ook dat hij er niets aan kon doen Ik had ook zo’n bult net als die afbeelding bij jou op je site van die dame bij de schouder ze zeggen dat na zoveel jaar de kalk vanzelf oplost maar het wordt steeds erger ik ben nu 59 Ik heb die klachten al zeker 20 jaar en het wordt steeds erger . De orthopeed zeg ja u heeft het syndroom van Sjögren dat maakt het er ook niet beter op ik weet het niet meer maar wel dat de pijn niet te houden deze is misschien Shockwave therapie een optie volgens de orthopeed ook niet maar ja ik weet het onderhand niet meer . Ik heb ook Impingment beide schouders met tendinitis met calcarea van de subscapularipees en suprapinatuspees beiderzijds . Plus artrose bij schouder en nek .Ik heb 24 november weer injectie gehad . Twee dagen erna kreeg ik heftige pijn door heel mijn arm mijn uren hebt het geduurd dag daarna kon ik mijn arm niet meer optillen ben naar een vervanger de orthopeed geweest die zegt waarschijnlijk een scheur in de pees en daar moet je dan mee doen Misschien weet jij een oplossing ? Mvg Jd Stal
Erik Versluis
30 december 2020 bij 21:57Beste heer/mevrouw,
Zonder uw schouder beoordeeld te hebben vind ik het erg moeilijk een oordeel te geven. Ik vraag mij wel af of de kalk verantwoordelijk is voor uw schouderklachten. Een klachtenperiode van 20 jaar komen we in de praktijk eigenlijk niet tegen. Weghalen van de kalk is geen optie aangezien dit de pezen geen goed doet.
Shockwavetherapie kan werken, maar dan moet men er van overtuigd zijn dat een kalkfragment verantwoordelijk is voor de klachten. Dat lijkt mij in u geval moeilijk aan te tonen.
Ik verwacht niet dat de geconstateerde peesscheur verantwoordelijk is voor de toename van uw schouderpijn. Deze komen op uw leeftijd vaker voor en geeft slechts tijdelijk klachten
Ik ben het met de orthopeed eens dat Sjogren het er niet beter op maakt. Het zou mijns inziens zelfs een herstelbelemmerende invloed kunnen hebben.
Heeft uw rheumatoloog nog een oordeel over uw schouderklachten kunnen geven? En bent u bij een (schouder) fysiotherapeut onder behandeling geweest?
Zo niet, dan is het wenselijk ook de mening van deze disciplines nog eens te vernemen.
Ik hoop dat ik u iets duidelijkheid heb kunnen geven. Maar laat het mij in geval van verdere vragen gerust weten.
MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
D de R
10 januari 2021 bij 08:31Beste Erik,
In september met tennis gevallen op mijn schouder. Sindsdien pijnklachten. Tot december heb ik fysiotherapie ervoor gehad. Daarnaast ook een injectie. Afgelopen week bij een sportarts is er kalk geconstateerd. Hij zegt dat dit een restant kan zijn van een scheur in die pees. Ik lees echter dat kalk door overbelasting komt. Hij wil nu een barbotage uitvoeren. Raadt u dit ook aan?
Erik Versluis
10 januari 2021 bij 18:51Beste Danielle,
Kalk kan zich ontwikkelen in microscheurtjes in het peesweefsel. Dit ontwikkelt zich meestal in een periode van jaren. Het is mij niet duidelijk of je tijdens je val je schouderpees hebt gescheurd. Het lijkt mij niet aannemelijk dat de formatie van kalk na de val ontstaan is.
Kalk kan inderdaad door chronische overbelasting ontstaan en op den duur tot klachten leiden. Het is ook goed mogelijk dat de val op je schouder de kalk ‘in beweging’ heeft gezet.
Een barbotage kan de klachten zeker verminderen, hoewel dit wel een aantal weken kan vragen. Dit wordt meestal gedaan als fysiotherapie, injectie en shockwavetherapie geen effect hebben gehad.
De termijn vind ik nog wel redelijk kort. Een afwachtende periode van 6 maanden kan mogelijk nog tot verbetering leiden. Maar ik kan mij voorstellen dat aanhoudende pijnklachten, beperkingen in het dagelijks leven en verstoorde nachtrust een reden kunnen zijn voor het kiezen van een barbotage ingreep.
Zou je shockave therapie nog niet gedaan hebben, dan zou je dit eerst nog kunnen overwegen. Veel wetenschappelijke studies beschrijven positieve effecten van deze behandelmethode.
Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
Yvonne Boermans
28 januari 2021 bij 10:16Hallo
De fysio heeft middels een echo geconstateerd dat ik kalk in mijn rechterschouderpees heb. Er waren veel wolkjes te zien, stadium 2, zei de fysio. Ik heb er nu een half jaar echt veel last van, veel pijn en kan mijn arm niet goed meer optillen. Ik ben 53, heb jaren ( 15 ) in de zorg gewerkt en heb door mijn beroep als verzorgende op een somatische afdeling en door onderbezetting van het personeel mijn lichaam overbelast. Hier ben ik 3 jaar geleden mee gestopt. Ik werk nu als kookondersteuner op een PG afdeling en doe lichter werk.
Ik krijg nu fysio en oefeningen om mijn schouder sterker te maken.
Eerst leek het oefenen te werken, had even wat minder klachten, maar het wordt nu weer erger.
Ik heb 2 vragen: kan deze schouderpeesverkalking veroorzaakt zijn door jaren overbelasting door mijn fysieke werk in de zorg?
Hoe kan het dat ik nu weer meer last krijg? hoe lang moet ik oefeningen doen en komt er nog een spontane uitbarsting van de kalk? Wanneer wordt er besloten om shockwavetherapie te doen? Na hoeveel weken fysio en oefeningen?
Groetjes van Yvonne Boermans
Erik Versluis
28 januari 2021 bij 17:58Beste Yvonne,
Schouderpeesverkalking is leeftijd gerelateerd. Op jonge leeftijd (onder 30 jaar) komen we het vrijwel niet tegen.
Langdurige overbelasting kan een oorzaak zijn, echter de wetenschap is daar niet helemaal duidelijk over. Ook bij mensen met een relatief inactief kunnen kalk in de schouderpezen krijgen.
Je zou meer klachten kunnen krijgen door te te zware oefeningen, maar ook het oplossen van de kalk kan tot terugkerende, wisselende pijnklachten leiden. Gezien de wolkjes kalk in jouw schouder ga ik daar vanuit. Op den duur zullen de klachten verdwijnen. Een oefenprogramma van 3 maanden kan je een eind verder helpen, maar klachten kunnen zoals aangegeven tijdelijk terugkomen.
Shockwavetherapie is naar mijn mening alleen doeltreffend bij compacte, grote kalkformaties. Dit heeft als doel de kalk in de oplosfase te brengen. Maar daar is bij jou mogelijk al sprake van.
Mochten de pijnklachten toch hinderlijk aanwezig blijven dan kan een (echogeleide) injectie in de slijmbeurs tot klachtenvermindering leiden.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
Sadika
28 februari 2021 bij 19:52Hallo,
Ik ben 48 jaar en heb als baby polio gehad en sinds 2015 de diagnose post polio syndroom (pps). Ik loop mijn hele leven al met krukken. Maar sinds de pps kan ik niet lang meer lopen (max 200 meter).
Ik heb nu ongeveer 2 jaar last van kalk in mijn schouders. Ik kreeg hier tot september 2020 shockwave therapie voor. Na een aantal behandelingen was de pijn in mijn linkerschouder helemaal weg. Helaas gold dat niet voor mijn rechterschouder. De pijn was wisselend onverdraaglijk en mild. Sinds een week is de pijn echter enorm toegenomen. Ik kan mijn arm nauwelijks bewegen. Gek genoeg is lopen op mijn krukken niet pijnlijk maar elke andere beweging wel. De pijn is soms zo heftig dat ik er niet van kan slapen. Ik weet niet meer wat ik kan doen en of dit nog wel om kalkvorming/opruiming gaat. Zo’n pijn heb ik nooit eerder ervaren.
Hopelijk heeft u nog advies of tips voor mij. Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Sadika
Erik Versluis
1 maart 2021 bij 21:01Beste Sadika,
Ik vermoed dat je een slijmbeursontsteking hebt ten gevolge van oplossend kalk in je schouderpees.(bursitis calcarea). Een natuurlijk maar erg pijnlijk fenomeen welke zowel in rust als bij armbewegingen aanwezig kan zijn.
Ik kan uit je verhaal niet opmaken of je al eerder injecties hebt gekregen. Een ontstekingsremmende injectie in of nabij de slijmbeurs kan tot snelle klachtenverlichting leiden. Met een echo onderzoek is de diagnose met redelijke zekerheid te stellen.
Mocht de pijn nog steeds heftig aanwezig zijn dan is dit een overweging waard en wellicht goed dit met je therapeut of behandelend arts te bespreken.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
Gwen van der Plank
6 maart 2021 bij 18:10Beste Erik,
Ik heb sinds 3 weken veel last van beide schouders. Nu is er gisteren een echo gemaakt van beide schouders. Links zagen ze wat kalk stukjes die zacht blijken te zijn en rechts had ik veel vocht in mijn schouder wat ws door artrose komt. Nu gaat het met rechts iets beter, maar bij links heb ik vorige week het een nacht en avond uitgegild van de pijn, zonder dat ik mijn linker arm bewoog. Nu voel ik nog steeds pijn bij bewegen, maar niet zoveel meer bij stil zitten. Ook doet mijn bovenarm aan de voorzijde pijn, maar af en toe voel ik ook jeuk. De Fysio waar ik was zei dat de kalk die er zit niet veel is en ws wel opgenomen wordt door mijn lichaam. Nu is mijn vraag is mijn lichaam al bezig om het weg te werken of moet ik er meer aan laten doen? Ik slik inmiddels 6 paracetamol en 3 x 1 dyclofinac.
Ik hoor het graag van u,
Met vriendelijke groet,
Gwen van der Plank
Erik Versluis
7 maart 2021 bij 19:13Beste Gwen.
Ik vermoed dat de kalkrestanten aan het oplossen zijn. Dit oplossen vindt plaats in de slijmbeurs en kan tot een slijmbeursontsteking leiden. Dit kan zeer pijnlijk zijn, maar staat ten dienste van het herstelproces.
Paracetamol kan pijnverlichtend werken maar grijpt niet aan op de ontsteking. Diclofenac doet dit wel maar kan maag-darm bezwaren geven. Mocht dit niet werken dan zou ik hier dan ook mee stoppen.
Omdat de hevige pijn nu minder is ga ik er vanuit dat het ergste wel achter de rug hebt en het herstelproces voorspoedig verloopt. Dit zou je de komende weken dus moeten merken.
Diclofenac is niet goed weken achtereen te slikken. Mocht je toch teveel belemmert worden in je dagelijks leven dan kan een injectie in de slijmbeurs veel verlichting geven.
Veel sterkte.
Met vriendelijke groet,
Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg
Maar
Tina Renken
24 juli 2021 bij 10:00Beste Erik,
Ik hoor graag je mening over mijn situatie aangezien ik niet zo goed weet wat te kiezen qua behandeling (of geen behandeling)
Twee en een halve week geleden kreeg ik schouderklachten die in een paar dagen zo heftig werden dat ik mijn arm niet meer kon bewegen door de pijn. Als ik mijn arm niet bewoog had ik geen of nauwelijks pijn. Fysio heeft via echo laten zien dat ik kalk inmijn supraspinatus pees heb en stelde shockwave voor. Niet direct omdat de schouder nog te pijnlijk was maar de week erna. Aan het einde van de week daarop was de pijn voor een groot deel verdwenen en kon ik mijn arm weer beter bewegen. Daarom zag ik de noodzaak van shockwave niet in. Ook omdat ik bang was voor de acute pijn die soms kan optreden doordat kalk uit de pees zou kunnen gaan door de behandeling. Wat ik mij afvraag is of kalk in de pees altijd de oorzaak is van een peesontsteking. Dus als de pees ontstoken is en je vindt er kalk in is dat dan ook de oorzaak van de ontsteking of kan dat ook gewoon overbelasting zijn? Ik doe crossfit en heb de weken voorafgaand aan dit letsel flink opgebouwd in gewicht en toevallig ook meer overhead oefeningen gedaan. Vandaar dat ik dacht dat het daar aan zou kunnen liggen.
Daarnaast vraag ik mij af wat de ervaringen zijn met shockwave wanneer je nog niet zo lang klachten hebt zoals ik en als de klachten zonder behandeling ook lijken te verdwijnen op korte termijn. Nu na bijna 2 weken relatieve rust kan ik mijn arm bijna weer normaal gebruiken namelijk en heb ik geen noemenswaardige pijn meer. Verder vraag ik me af hoe ik kan voorkomen dat de klachten terugkomen. Kan dat ook zonder shockwave?
Erik Versluis
25 juli 2021 bij 10:41Beste Tina,
Als ik je verhaal zo lees vermoed ik dat je een slijmbeursontsteking hebt gehad. Deze zijn, zoals je schrijft, erg heftig en bewegen is daarbij onmogelijk.
Je klachten zijn zeker te wijten aan de aanwezig kalk in je schouderpees. Dit kan mogelijk al maanden tot jaren symptoomloos in de pees aanwezig zijn. Door het trainen met oa. overhead oefeningen is dit kalk onder mechanische druk komen te staan en deels gaan verbreken en gaan oplossen.
Dit oplossen vindt plaats in de slijmbeurs waar cellen zijn die het materiaal als het ware ‘op eten’. Dit is een natuurlijk en gewenst proces. Nadeel is wel dat het tijdelijk met flinke klachten (slijmbeurs ontsteking) gepaard kan gaan.
Soms kan het kalkdepot massaal in de slijmbeurs doorbreken en daar oplossen. Dit geeft op den duur nauwelijks schouderklachten meer. In de meeste gevallen is het een geleidelijk proces. De schouderklachten kunnen dan nu en dan tijdelijk terugkeren.
Peesontstekingen/slijmbeurs ontstekingen komen ook zonder kalk voor, maar zijn naar mijn mening veel minder heftig en beperkend.
Omdat je klachten nu afnemen en het kalk door de oefeningen al in een staat van oplossen is gebracht acht ik Shockwave op dit moment niet nodig. Deze behandelmethode wordt namelijk vaak succesvol toegepast bij patiënten met langdurige schouderklachten obv kalk, waarbij het oplosproces niet op gang komt.
Voor mij weegt overigens het herstel van pijn en functie zwaarder dan de hoeveelheid zichtbare kalk op de echo.
Relatieve rust is, zoals je gedaan hebt goed. Ik zou de komende 6 weken de gewichten nog even in zwaarte verminderen en wellicht de herhalingen wat uitbreiden. Trainen binnen de pijngrens is belangrijk.
Ik hoop je voor nu voldoende geïnformeerd te hebben.
Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
Arno Leusink
1 september 2021 bij 12:49Beste Erik
Ik ben 10 jaar geleden op m’n schouder gevallen tijdens het voetballen en sindsdien erg veel last van zeker als ik er een nacht op heb gelegen.Zijn de dag erna na ziekenhuis geweest maar was niks te zien op foto’s. Nu dik een jaar begonnen met krachttraining en het belemmerde me zo dat ik toch weer een echo heb laten maken. De arts zei dat ik idd kalkspatjes in m’n linkerschouder heb maar volgens de huisarts is het te weinig om weg te laten maar tijdens de krachttraining doet het wel erg zeer. Wat zou u advies zijn? Op de sportschool zeiden mensen ook al gewoon een injectie ofzo, ik wil wel graag iets proberen maar heb niet de luxe om in de ziektewet te raken ofzo
Erik Versluis
1 september 2021 bij 17:37Beste Arno,
Dat je al 10 jaar klachten hebt vind ik wel lang. Ik vermoed niet dat de geconstateerde kalkspatjes hier de oorzaak van zijn. Mogelijk kan er wat instabiliteit in je schouder zijn opgetreden wat door de krachttraining verergert. Ook een foute trainingstechniek en opbouw kan tot aanhoudende klachten leiden.
Een injectie raad ik bij langdurige schouderklachten in ieder geval af. Dit heeft slechts een tijdelijk effect.
Als ik jou was zou ik je schouderfunctie en trainingsprogramma eens door een (schouder) fysiotherapeut laten analyseren. Een kleine aanpassing van het schema of correctie van een oefening kan al verschil maken.
Mocht dit op termijn toch geen verbetering geven dan adviseer ik je eens afspraak bij een schouderorthopeed te maken.
Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg.
Anoniem
1 september 2021 bij 20:42Bedankt voor je reactie maar heb al eens bij een fysiotherapeut gelopen wiens expertise de schouder is. Door Corona laatste half jaar niet getraind en schouderklachten blijven aanwezig.
Erik Versluis
2 september 2021 bij 08:00Dan zou ik met dit verhaal toch eens orthopedisch chirurg benaderen. Deze is dan sneller geneigd verder onderzoek te doen.
Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
Anoniem
2 september 2021 bij 16:32Dankje wel, op de echo was alleen een paar kalkspatjes te zien en verder was de schouder prima zeiden ze. Kunnen ze met een mri meer zien? Ik werk gewoon en kan eigenlijk alles doen alleen met krachttraining zeurt het weleens of als ik er een nacht op heb gelegen doet het zeer. Maar aan de andere verhalen te lezen heb ik het zo erg nog niet haha. Maar zoals ik al zei ik ben Bakker en begin over 4 weken bij een andere Bakkerij dus kan me niet veroorloven om in de ziektewet te raken. Met m’n handen voor m’n lichaam en dan een gewicht net zo hoog tillen als m’n neus geeft mij de meeste klachten
Erik Versluis
3 september 2021 bij 11:47Op afstand een advies geven, zonder je schouder beoordeeld te hebben is lastig. Tal van factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor het aanhouden van je klachten.
Zo kan een lichte stijfheid in 1 bewegingsrichting, minder kracht van 1 spiergroep of foutief bewegen van het schouderblad verantwoordelijk zijn voor het aanhouden van klachten.
Deze zijn fysiotherapeutisch te behandelen, mits dit natuurlijk geconstateerd is.
Op een MRI kun je meer zien. De vraag is alleen of dat wat men eventueel ziet een verklaring voor de klachten kan zijn. Niet alle geconsateerde afwijkingen op de MRI hoeven klachten te geven.
Zonder het afnemen van een anamnese vraaggesprek (waarbij de behandelaar een beeld probeert te krijgen van de oorzaak, het klachtenverloop en pijnlijke bewegingen) en lichamelijk onderzoek is aanvraag van een MRI in mijn ogen zinloos.
Je zou met je werk nog eens kunnen proberen een til- hef techniek te gebruiken die jet minste klachten oplevert.
Mvg Erik Versluis
Saliha Bakish
11 september 2021 bij 00:18Ik heb voor de tweede keer dit jaar een kalkdoorbraak in mijn rechterschouder. De eerste keer was zeer heftig en duurde ongeveer 4 dagen. Dit was in april. Nu heb ik er weer enorm veel last van. Precies dezelfde pijn als.in april. Alleen nu duurt het al 10 dagen. En de laatste week is het extreem pijnlijk. Ik slik brufen bruis 600 mg en begin mij een beetje zorgen te maken omdat het zo lang duurt dit keer.
Ik lees in uw stukje dat de oplosfase maar een paar dagen pijnlijk is. Waardoor ik begin te twijfelen of het wellicht iets anders kan zijn. Kan een kalkdoorbraak inderdaad langer dan een paar dagen duren? Of moet ik toch aan iets anders denken?
Erik Versluis
12 september 2021 bij 20:36Beste Saliha
Een kalkdoorbraak in de slijmbeurs kan volledig maar ook geleidelijk gebeuren. Bij een volledige doorbraak heeft alle kalk zich als het ware in de slijmbeurs gewurmd. Dit is goed op een echobeeld te zien.
Ik vermoed in jouw geval dat dit geleidelijk en gefaseerd gebeurt. Het kan helaas 10 of meer dagen duren voordat de ontsteking op zijn retour is.
Om hier zeker van te zijn dient er weer een echo gemaakt te worden.
Mocht de medicatie onvoldoende pijndemping geven dan zou je huisarts mogelijk een zwaardere ontstekingsremmer kunnen geven. Regelmatig een ijspakking op de schouder leggen en het tijdelijk dragen van een mitella kan ook voor pijnverlichting zorgen.
Ik hoop dat je iets met deze adviezen kunt.
Veel sterkte!
Mvg Erik Versluis Fysiotherapie Middenweg
Jaklien Jacobs
22 oktober 2021 bij 14:26Ik heb sinds twee jaar last van mijn schouder! Uit onderzoek ik gebleken dat ik kalk in mijn rechter schouderpees heb zitten! Nu heb ik veel uitstralingspijn in mij.ln elleboog! Is dat normaal!? Heb eigenlijk meeste last in de nacht! Heeft u nog tips?
Erik Versluis
22 oktober 2021 bij 20:48Beste Jaklien,
Uitstralende pijn bij schouderklachten komt veel voor. Wel moet worden uitgesloten of deze niet vanuit de nek op te wekken zijn.
Nachtelijke pijn wordt mogelijk veroorzaakt door druk van de kalk op de slijmbeurs. Hier bevinden zich veel pijnzenuwen in.
Op den duur zal het kalk oplossen waarna de klachten verdwijnen. Dit proces is te versnellen door barbotage. Met deze methode prikt men met een naald, onder echogeleide, de kalk aan. Dit zal de druk op de slijmbeurs en pees doen verminderen.
Voor deze methode wordt gekozen als fysiotherapie, shockwavetherapie (geluidsgolven) en injecties de klachten niet verminderen.
Ik hoop dat ik je vraag heb kunnen beantwoorden.
Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg.
Marloes van Houten
2 maart 2022 bij 07:21Hallo,
Ik heb al zo’n 2 jaar last van pijnlijke schouder . Dit bleek kalk in pees te zijn . Inmiddels twee keer barbotage gehad. De kalk was zo hard dat het moeilijk was het aan te prikken. Nu 2 maanden na de laatste barbotage nemen de klachten behoorlijk toe nadat ze de eerste 6 weken bijna weg waren . Veel pijn met slapen maar ook overdag met bewegen en soms ook in rust.
De klachten zijn zelfs erger dan voor de eerste barbotage.
Is dit een normaal herstel proces waarbij ik geduld moet hebben?
Zoja moet ik wel of geen oefeningen doen ?
Op dit moment heb ik heel veel spijt van de barbotage…..
Erik Versluis
2 maart 2022 bij 21:26Best Marloes,
De eerste weken na barbotage verlopen vaak goed. Dit komt door een toegediende ontstekingsremmer tijdens de barbotage behandeling.
Mijn ervaring is dat veel mensen (tijdelijk) weer toename van klachten kunnen ervaren. Deze klachten kunnen het gevolg zijn een geïrriteerde schouderpees. Door het aanprikken van de kalk wordt ook de pees geraakt. Deze kan pijn veroorzaken.
Het zou ook kunnen zijn dat de kalk door de behandeling aan het oplossen is. Dit gaat gepaard met een slijmbeursontsteking en is een natuurlijk, maar pijnlijk proces. Dit is met een echo in te beoordelen. Oefeningen kunnen pijnverlichtend werken, als zij binnen de pijngrens worden uitgevoerd.
Ik weet niet of je door een fysiotherapeut wordt begeleid. Zo niet, dan raad ik je aan je te laten begeleiden. Op termijn (dit kan een paar maanden duren) zou er wel verbetering moeten optreden. Bij aanhoudende pijn en verstoorde nachtrust zou een ontstekingsremmende injectie mogelijk nog verlichting kunnen geven.
Ik wens je veel sterkte toe.
Mvg Erik Versluis
Petra van Eenennaam
5 mei 2022 bij 14:39Beste Erik,
Ik heb al sinds november klachten aan mijn schouder. In dec,onsteking remmers gebruikt, die
hadden geen effect, injectie gehad van de huisarts. maar dat had maar heel kort effect. In de tijd wel steeds met fysio aan het oefenen geweest. Nu worden de klachten weer erger en hebben we een echo laten maken en zit er toch wat kalk op mijn pees, mijn slijmbeurs is ook wat vergroot. Wat is handig om te doen, door gaan met de spieren trainen of toch een verwijzing naar de orthopeed vpor evt barbotage.
Erik Versluis
6 mei 2022 bij 19:14Beste Petra,
Veel peesklachten door kalk herstellen weer op natuurlijke wijze. De hersteltijd kan wel variëren van enkele maanden tot een jaar!
Als in jouw geval de oefeningen en injecitie niet helpen dan zou een volgende stap shockwave therapie (ESWT) kunnen zijn.
Shockwaves zijn krachtige geluidsgolven die op het kalkdepot worden gericht met als doel de kalk ‘zachter’ te maken. Recente studies wijzen uit dat dit tot klachtenvermindering kan leiden. Dit is een gevoelige behandeling maar minder belastend dan barbotage.
Als dit niet werkt dan zou barbotage de volgende stap zijn. Het is dan wel belang dat de kalk zeer dicht /compact is en tegen de slijmbeurs drukt. Als de kalk aan het oplossen is (natuurlijk proces) dan heeft deze behandeling geen zin. Dan is er namelijk op korte termijn al herstel te verwachten. De staat waarin de kalk zich bevindt is met echografie goed te beoordelen.
Houdt er wel rekening mee dat je ook na een barotage ingreep nog enkele weken tot maanden schouderpijn kun ervaren.
Ik wens je veel sterkte.
mvg Erik Versluis
Cindy v D
28 juli 2022 bij 16:12Beste Erik,
Vorig jaar kreeg ik het in beide schouders. De linker ging ontsteken en heb doorgewerkt. Daarna was t over. Bij de rechter schouder 2 spuiten gehad. De eerste was t 11 dagen over en weer terug. De tweede spuit was n injectie die de eerste injectie omhoog zou laten komen. Weer 11 dagen goed. De reden voor de spuiten is omdat ik er aanhoudende migraine van kreeg. Nu heb ik t weer alleen de rechter schouder heel hevig omdat ik boven mijn macht werk. Mijn vraag is: is het zo dat als het gaat ontsteken het lichaam de kalk zelf opruimt. En dat je juist door de injecties de ontsteking tegenhoudt en niet opruimt waardoor t chronisch wordt ?
Dit omdat ik geen last meer heb van de linker schouder.
Groet Cindy
Erik Versluis
29 juli 2022 bij 10:12Beste Cindy,
Een ontstekingsproces van de pees- of slijmbeurs staat in jouw geval ten dienste van het herstel. Als de kalk wordt opgeruimd (resorptieproces) gaat dit gepaard met ontstekingspijn. Beschouw dit als een afweerreactie en dus nuttige reactie van het lichaam. Je opmerking is dus juist.
Het injecteren van de schouder doet niets aan het verminderen van de kalk. Het remt slechts de ontsteking en pijn. Dit kan dan natuurlijk wel een gunstige invloed op het bewegen hebben. Het bijeffect van een corticosteroid injectie is dat het afweersysteem van het lichaam tijdelijk onderdrukt wordt. Het klopt dat het ‘opruimproces’ dan ook verstoord wordt. Hoeveel, en hoeveel langer het herstel dan gaat duren kunnen we helaas niet in maat en getal uitdrukken.
Mijn ervaring is dat zolang er nog kalkmateriaal in de pees aanwezig is dit nu en dan met perioden van pijn gepaard kan gaan, tot de fase dat de pees helemaal ‘schoon’ is.
Met groet,
Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg
Mirella Ballet
17 oktober 2022 bij 17:37Hallo,
Mijn man is al zeker een half jaar aan `t sukkelen met zijn arm/schouder, het is begonnen met een ontsteking en kalk in z’n schouder.
Inmiddels 18x kinesistherapie gedaan + chockwave. leek toen iets beter te gaan, maar de pijn blijft.
Nu een maand verder verergert de pijn. Wat kan hij het beste doen?
Erik Versluis
18 oktober 2022 bij 15:46Beste Mirella,
Een injectie in de slijmbeurs is in Nederland dan meestal de vervolgstap. Mocht ook dit geen verbetering geven dan zou ‘barbotage’ (onder echogeleide aanprikken van de kalk) kunnen helpen. Dit wordt doorgaans door een radioloog of orthopedisch chirurg gedaan.
Met vriendelijke groet,
Erik Versluis, fysiotherapeut
Peter van der Stouwe
15 november 2022 bij 16:58Hallo,
Een aantal jaren geleden heb ik diverse behandelingen aan mijn linker schouder gehad; shockwave, barbotage en uiteindelijk operatief behandeld. Het herstel heeft bij mij bijna een jaar geduurd. Ik kon mijn arm voor een lange periode nauwelijks meer bewegen. Wel 2 keer per week therapie moeten volgen.
Behandeling is 8 jaar geleden geweest ( ben nu 55 ) en inmiddels komt het lichtelijk terug. in mijn linker schouder.
Het probleem is nu dat mijn rechterarm enorm veel pijn doet. Tegelijkertijd blijf ik wel actief door fitnessen. De pijn verbijt ik maar, want ik wil sporten.
Slapen op mijn schouder is onbegonnen werk. Wat is wijsheid? doorsporten of weer een zeer langdurige pijnlijke behandeling met 3/4 jaar fysiotherapie?
Barbotage en shockwave brachten mij helemaal niets en langdurig “gehandicapt” zijn
Erik Versluis
16 november 2022 bij 13:09Beste Peter,
Ik weet niet of je schouderklachten rechts ook het gevolg van kalk zijn. Dat zou je dan moeten laten beoordelen. Ik ben er overigens geen voorstander van dit dan direct met barbotage of een operatie te laten behandelen.
Het herstel van deze klachten kan vaak via natuurlijke weg met oefeningen plaatsvinden. Je dient wel rekening dient te houden met handelingen of activiteiten die je klachten doen verergeren. Er zijn met fitness genoeg schouderoefeningen te doen die binnen de pijn mogelijk zijn. Laat je zondig even door een trainer hierin bijstaan.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Jerry cator
20 november 2022 bij 11:37hallo Erik,heb 6 weken echt last van rechter schouder.
linker schouder begint ook al
dit heb ik al jaren
fysio hielp toen
massage helpt niet over gegaan maar scookwave drie behandelingen gehad
pijn verergerd
vooral met slapen zit rechtop te slapen .ben hartpatiënt gebruik al veel medicijnen
Erik Versluis
21 november 2022 bij 21:02Beste Jerry,
Ik kan op basis van je verhaal niet goed inschatten wat het mogelijke probleem is. Als je shockwave therapie hebt gehad vermoed ik dat ze dit vanwege kalk in je schouderpezen gedaan hebben.
Kalk in pezen kunnen nu en dan pijnlijke klachten veroorzaken, met name als de kalk aan het oplossen is. Dit leidt tot een slijmbeursontsteking die gedurende dagen tot weken aanwezig kan zijn. Dit is overigens een natuurlijk proces en staat aan de basis van het herstel.
Met een echografisch onderzoek kun je dit goed laten. beoordelen. Ik weet niet of je bij een fysiotherapeut loopt, anders raad ik je aan deze nog eens te benaderen. Mogelijk kan hij/zij je met wat tips of behandelingen verder helpen.
Veel succes.
mvg Erik Versluis
Jacquelien Warnders
4 december 2022 bij 02:49ik ben ongeveer 12 jaar geleden geopereerd aan een kalk schouder. eerst de linker en een jaar later rechts. Nu krijg ik weer dezelfde klachten aan mijn linker schouder en bovenarm. Kan een kalk schouder terugkomen na een operatie?
Erik Versluis
4 december 2022 bij 19:49Beste Jaqueline,
Het is technisch niet altijd mogelijk alle kalk uit een pees te verwijderen. Er kan dus wat in de pees achterblijven dat op en duur weer tot tijdelijke klachten kan leiden.
Ik heb nog niet meegemaakt dat kalk weer terugkomt.
Er kan natuurlijk ook een andere oorzaak voor je schouderklachten zijn. Met een goed schouderonderzoek en echografie kan de schouderfunctie en conditie van je schouderpezen beoordeelt worden.
Veel sterkte!
Erik Versluis
Gwen Van der plank
19 maart 2023 bij 20:43Goedenavond
Ik heb sinds vandaag last van mijn linker schouder, heb dit vorig jaar zomer ook gehad. Toen zagen ze dag het kalk was. Heb nu weer heftig pijn.
Er zit dan ook weer een bal op de voorkant van mijn schouder.
Hoe kan ik het beste de pijn tegen gaan, kan dit met koelen of juist een warme kruik?
Ik hoor het graag.
Erik Versluis
21 maart 2023 bij 10:19Beste Gwen,
Het is mogelijk dat je een slijmbeursontsteking hebt als gevolg van kalk dat aan het oplossen is. Deze ontsteking staat ten dienste van het herstel en zal mogelijk binnen een week afnemen.
Om de pijn te verminderen is koelen met ijs beter dan een warme kruik.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Maartje
20 maart 2023 bij 20:32Wat een goede adviezen geeft u! Hopelijk nog net op tijd voor mij. a
Aanstaande donderdag staat er voor mij een barbotage gepland ivm behoorlijke kalklaag in rechterschouder (ik dacht dat ze het hadden over 9 a 10 cm).
dit is zeer waarschijnlijk ontstaan door overbelasting tijdens bokslessen, zo’n 4 jaar geleden.
De klachten zijn wisselend en nemen sterk af bij periodes van rust. Ik wil echter graag weer goed gaan trainen.
De orthopeed van Bergman heeft as donderdag dus een barbotage ingepland.
Is dit denkt u wel de juiste ingreep of zou ik eerst shockwave (deze optie is niet eens besproken) moeten proberen?
veel dank voor uw reactie.
Maartje (44)
Erik Versluis
21 maart 2023 bij 12:55Beste Maartje,
Ik denk dat ze een kalklaag van 9-10 mm bedoelen. Een barbotage wordt in de regel geadviseerd bij langdurige schouderklachten als gevolg van kalkophoping welke niet verbetert na fysiotherapie, injecties of shockwave therapie.
Shockwavetherapie kan goede resultaten opleveren. Dit wordt bevestigd door recente wetenschappelijke studies. Echter, op korte termijn kan barbotage de ‘hardheid’ van de kalk sneller doen verminderen. Het is echter niet zo dat deze verwijderd wordt. Het oplossen van kalk verloopt langzaam. Zolang dit gaande is kunnen er (nu en dan) klachten worden ervaren.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Tossania Jonker
31 maart 2023 bij 00:06hoi, ik heb sinds mijn 30ste al peesverkaling aan beide schouders.
ik heb eigenlijk alle behandelingen gehad op de barbortage en operatie na. ik ben nu 42 en heb al die tijd altijd wel beperkingen eraan over gehouden en ontstekingen komen en gaan maar op moment heb ik ook last van pijn in mijn handen, dicht knijpen gaat moeizaam, dit is niet echt een symptoom dat bij de beschrijving van peesverkalking staat en mijn schouder knoept bij beweging maar geen pijn.
is het nu weer een ophoping?
mvg tossania
Erik Versluis
31 maart 2023 bij 15:35Beste Tossania,
Zolang er nog kalk in je pezen zit kun je perioden van meer pijn ervaren. Dit gebeurt als de kalk in de slijmbeurs aan het oplossen is. Hierin wordt het kalk als het ware opgeruimd. De slijmbeurs kan tijdens dit proces gaan ontsteken. Dit ervaar je in de vorm van pijn tijdens het gebruik van je arm.
Je klachten zijn vervelend maar staan ten dienste van het herstel. Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken. Er is dus geen sprake van ophoping.
Het kan kloppen dat je pijn ervaart tijdens het dichtknijpen van je hand. Je spant hier namelijk ook je schouderspieren en pezen bij aan die nauw verbonden zijn met de slijmbeurs.
Als de kalk daadwerkelijk aan het oplossen is dan zal een barbotage (echogeleid aanprikken van de kalk) of opereren (waarbij de kalk middels sneetjes in de pees wordt verwijdert) je niet verder helpen. De natuur doet eigenlijk zijn werk! Deze methodes proberen hetzelfde doel na te streven.
Ik vermoed dat geduld en adequate schouderoefeningen je op termijn verder kunnen helpen.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Katty Vermoesen
9 april 2023 bij 11:33Beste,
ik heb 5 jaar geleden verkalking gehad in beide schouders. Met fysio en cortisonespuiten is dit verdwenen. Op de laatste echo zag men dat de kalk aan het oplossen was. Nu is mijn vraag kan deze kalk terugkomen of is dit eenmalig en na oplossen komt dit dan niet meer terug ?
Bedankt.
Katty Vermoesen
Erik Versluis
10 april 2023 bij 09:44Beste Katty,
Er is geen wetenschappelijk bewijs voorhanden dat kalk na op het oplossen weer terugkomt.
MvG Erik versluis
Sjors Driessen
12 april 2023 bij 10:02Hallo Erik,
Ik heb nu 2x keer een barbotage gehad (4 november 2022 en 19 januari), 1x is mijn bicep aanprikt ( 28-03-2023 met twee vloeistoffen en ik heb een keer een cortisonen injectie (07-07-2022) van de huisarts gekregen. Ook zou ik voor de derde keer een barbotage krijgen (20-03-2023), maar tijdens de echo heeft de behandelde arts een klein beginnend scheurtje ontdekt in de pees, waardoor het aanprikken voor de derde keer een te groot risico is geworden omdat mijn pees anders kan gaan scheuren. Nu moet ik (09-05-2023) weer terug komen voor een schouderfoto en een afspraak met de orthopeed. Als ik uw expertise mag vragen wat denkt u dat de orthopeed kan gaan beslissen? Zal de orthopeed deze keer voor een operatie kiezen, aangezien mijn schouder instabiel is, en weinig kracht heeft, en ik slapeloze nachten beleefd van het niet kunnen slapen door de irritatie in mijn bovenarm/schouder. Ook blijft het tillen van 2 kg of erboven, of de arm in 90 graden buigen een groot probleem. Overigens heb ik wel fysio, maar dat heeft nog weinig baat gehad. Ik heb maanden geleden al met de orthopeed gesproken over een operatie, en de orthopeed vertelde mij dat drie keer aanprikken echt de max is en dat er daarna geopereerd gaat worden. Maar goed drie keer aanprikken is niet een optie vanwege de kleine scheur die is ontstaan. Wat zou dan de volgende stap worden in uw ogen? Ik ben ook gestopt met de medicatie (ongeveer een maand) omdat ik mij na 1 jaar medicijn gebruik wazig in mijn hoofd begint te voelen. Concentratieproblemen en alleen maar moe zijn en willen slapen. Dit komt door de Tramadol en Oxy in combinatie met paracetamol. Maar ja, ik zit wel nog steeds met de pijn, en de oplossing is er nog steeds niet.
Erik Versluis
12 april 2023 bij 13:54Beste Sjors,
Om de kalk operatief te verwijderen moet men er wel zeker van zijn dat dit de oorzaak van de aanhoudende pijnklachten is. Je spreekt ook over een instabiele schouder met zwakte in de arm . Dit hoeft geen verband te houden met de aanwezige kalk maar kan een andere oorzaak hebben.
Besef wel dat als de orthopeed de kalk operatief wil verwijderen dit alleen kan door de pees met een snede te openen. Er wordt dus nieuwe peesschade gecreëerd. Bij een grote snede in de pees kan de chirurg deze eventueel wel weer hechten.
Als ik het zo inschat heeft de medicatie geen toegevoegde waarde. Je houdt pijn en de bijwerkingen zijn aanzienlijk. Stoppen lijkt mijn dan ook beter. Overleg zonodig met je arts.
Ik hoop dat je orthopeed je duidelijkheid kan bieden over het vervolgbeleid.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Karin Maarse vd berg
12 april 2023 bij 19:43Hallo,ik heb ook behoorlijke kalkafzetting in de schouder en mij is barbotage geadviseerd. Maar ik heb ook een kapotte rug en daar drie injecties ingehad. Sindsdien ben ik heel bang voor spuiten en mijn orthopeed wil de barbotage niet met een roesje doen
Erik Versluis
13 april 2023 bij 10:38Beste Karin,
Zonder injectie is de barbotage te pijnlijk. Nu zijn de injecties in de schouder in het algemeen minder pijnlijk dan in de rug.
Ik zou mij daar dus niet al teveel zorgen over maken.
Mvg Erik Versluis
Sjors Driessen
13 mei 2023 bij 09:35Hallo Erik Versluis,
De ene arts zegt tegen mij dat het aanprikken van de pees (door kalkophoping in schouder/bovenarm) in korte periode (2x gebeurd in 4 maanden tijd) een scheurtje heeft veroorzaakt in de pees, en de andere arts zegt tegen mij dat het scheurtje is ontstaan in de pees door de kalk. Dat niet alleen de slijmbeurs de kalk absorbeert, maar ook de pees de kalk absorbeert, en een gat (scheur) kan veroorzaken in de pees. Ik ben ten einde raad wie ik nu moet geloven.
Wat is uw expertise hierover?
Mvg Sjors Driessen
Erik Versluis
18 mei 2023 bij 21:20Beste Sjors,
Zo ver ik weet zijn er geen studies bekend die aantonen dat peesscheuren door kalk ontstaan. Ik zie veel mensen met heel veel kalk in schouderpezen en constateer met het echo onderzoek geen scheuren als de kalk verdwenen is.
Je kunt met prikken een aantal vezels beschadigen maar ik geloof niet dat dit tot een scheur leidt. Ook in de literatuur spreekt men over minimale schade tgv het aanprikken.
Ik weet niet of kalk in de pees oplost. Om dat aan te tonen moet je mensen lang in het herstelproces echografisch blijven observeren. Zover ik kan beoordelen vind het oplosproces in de slijmbeurs plaatst. Dit leidt tot slijmbeurs ontsteking die goed in beeld te brengen is.
Ik weet je leeftijd niet, maar scheurtjes in pezen kunnen boven de 50 jaar aanwezig zijn, zonder dat deze symptomen opleveren. Ook als dat wel is zou je daar op den duur geen klachten aan hoeven over te houden.
Het kan zijn dat jouw pees door de ingrepen flink geïrriteerd is. Het herstel kan daardoor een aantal maanden in beslag nemen. Maar met gedoseerde oefentherapie zou je verder moeten komen.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Mariëlle Ridder
1 oktober 2023 bij 21:40Hallo Erik,
ik heb geen kalk in m’n schouder, maar allemaal plekjes bij de aanhechting van mijn achillespees aan de hiel. Hierdoor heb ik pijn bij elke stap die ik doe.
In oktober vorig jaar heb ik voor de 1e keer een barbotage behandeling gehad en met succes. Ik was binnen een week van de pijn af en dit heeft circa 8 maanden geduurd.. Hierna heb ik de 2e barbotage behandeling gehad en weer was ik binnen 1 week van de pijn af . Helaas kwam het na 1 maand weer terug. 3 Maanden na de 2e behandeling heb ik de 3e behandeling gehad, maar nu zonder cortison injectie erachteraan. De arts vond dit te snel op de vorige. Dit is nu 1 maand geleden en ik heb nog net zoveel pijn als daarvoor.
Eerlijk gezegd weet ik niet meer waar ik nu goed aandoe.
Ik hoop een beetje dat je mij advies kan geven.
Erik Versluis
2 oktober 2023 bij 17:06Beste Marielle
Ik heb geen ervaring met barbotage bij achillespeesklachten. Met barbotage zal de kalk overigens niet meteen verdwijnen. Dit moet oplossen in het lichaam en daar kan een tijd overheen gaan. Bij de schouder gaat dit volgens mij sneller dan bij de achillespees. Het blijven injecteren van de pees is niet verstandig. Dit maakt de pees namelijk zwakker. Zeker bij de achillespees moet men daar terughoudend bij zijn.
Heb je al oefeningen geprobeerd? Om lange termijn heeft dit zijn nut namelijk wel bewezen. Alernatieve behandeling kan shockwave therapie zijn. Dit kan een positief effect op de pijnklachten hebben.
Bespreek dit anders nog eens met je fysiotherapeut.
Mvg Erik Versluis
Nicole
13 november 2023 bij 19:54Hallo
In oktober 2022 kreeg ik pijn in mijn bovenarm. Na echo bleek dat er kalk zat in de schouderpees. In februari een barbotage gehad en cortisonen injectie . Pijnklachten waren toen verdwenen. Echter na 6 weken begon het weer opnieuw. Dokter stelde voor om nog een keer barbotage uit te voeren en cortisone injectie. Dit is in juni gebeurd. Wederom waren de pijnklachten toen weg. Maar na een week of 8 kwamen de klachten weer terug. Bij de chiropractor terecht gekomen. Echo gehad. Hij gaf aan dat er een peesontsteking zat. Inmiddels 6 x shockwave gehad maar de pijn wordt niet minder. Al met al ben ik er nu dus al meer dan een jaar mee bezig. Is dit gewoon een kwestie van geduld? Zou het ook wat anders kunnen zijn?
Erik Versluis
14 november 2023 bij 12:17Beste Nicole,
De injectie met cortisonen zorgt ervoor dat de pijnklachten tijdelijk zijn verdwenen. De oorzaak (vermoedelijk aanwezige kalk in je schouder) wordt met een babotage echter niet meteen weggenomen. Doel van de ingreep is de kalk zacht te maken waarna het lichaam het makkelijker kan opnemen. Shockwave heeft hetzelfde doel maar wordt in de praktijk meestal voor de barbotage toegepast.
Het oplossen van kalk is een traag proces en kan met wisselende pijnklachten gepaard gaan. De peesontsteking kan ook voor een deel door de barbotage komen. Er wordt met deze methode immers herhaaldelijk in de kalk/pees geprikt.
Ik verwacht niet dat er wat anders aan de hand is, anders hadden ze dat wel met de echo kunnen zien.
Met gedoseerd oefenen van je schouder- en schouderbladspieren moeten de klachten op termijn beheersbaar worden.
Veel succes
Mvg Erik Versluis
Monique Kloosterboer
14 november 2023 bij 13:57In jl. september kreeg ik acute pijn in mijn linker schouder: vóór-zij en achterkant. Er is in het verleden al weleens kalk geconstateerd en een barbotage aangeraden, die ik geweigerd heb. Alles is toen vanzelf weer over gegaan. Nu komen de klachten weer terug, sinds ruim 2 weken. Ik doe al 2 jaar aan intensieve (kracht) training met een PT, die ook fysiotherapeut is. Hij constateerde een slijmbeursontsteking, met Ibuprofen en “dóór” bewegen op de training, is dit vanzelf overgegaan. Nu heb ik weer dezelfde heftige pijn (die ik onderdruk met Ibuprofen) alleen verergeren de klachten enorm ná de aangepaste training dezelfde dag. Vooral in de middag en snachts kun je het wel uit schreeuwen, zo’n pijn doet het dan. Zelfs rustige yoga oefeningen verergeren mijn pijnklachten enorm. Ik wil nu een stop invoeren met al dit aangepast bewegen om mijn schouder helemaal tot rust te laten komen.
De Ibuprofen wil ik mee stoppen daar ik die al een week gebruik. Graag jou deskundig advies hoe hier nu verder mee om te gaan.. indien leeftijd een issue zou kunnen zijn, ik ben 65 jaar en zeer actief..
Erik Versluis
15 november 2023 bij 09:28Beste Monique,
Je leeftijd heeft niets met je klachten te maken. Ik vermoed dat je een slijmbeursontsteking hebt als gevolg van resterend kalk dat aan het oplossen is. Dit kan met heel veel pijn gepaard gaan maar is een gunstig fenomeen. Het lichaam is bezig het kalk op te ruimen.
Ibuprofen dempt mogelijk de pijn wel maar remt het ‘opruim’ proces. Het is immers een ontstekingsremmer en de ontsteking is, zo gek het ook mag klinken, nodig voor het herstel.
Je dient zeker NIET door te bewegen. Dit irriteert de betrokken weefsel teveel. Ijs comppressen op de schouder en bewegen binnen de pijngrens kunnen de klachten verlichten. Bij hevige pijn kunt je tijdelijk je arm in een sling dragen. Hiermee ontlast je de pezen en slijmbeurs.
Ik hoop dat je met deze info even verder kunt.
Mvg Erik Versluis
Marlot
26 januari 2024 bij 20:45Beste Erik,
Ik lees hier allerlei berichten dus ik probeer het ook maar even omdat ik veel herkenbare verhalen lees.
Ik heb vorig jaar februari voor het eerst fysio gehad omdat ik veel last had van mijn linker schouder/schouderblad. Hier heb ik oefeningen voor gehad en toen leek het beter te gaan. Sinds een periode van zo’n maand of 5, heb ik weer erg veel last van deze schouder. Een exacte plek kan ik niet echt aanwijzen maar het is meer het schouderblad dan de schouder zelf, wat soms iets door lijkt trekken naar de voorkant van m’n schouder. Ik heb inmiddels een aantal dry needling behandelingen gehad, wat voor een dag of 2 leek te helpen. Nu heeft mijn fysio afgelopen week een echo gemaakt waarop wat vocht te zien was in mijn slijmbeurs en wat kalk in de pees. Hij is begonnen met shockwave, nu 2 keer, maar ik heb er echt veel last van. Vooral wanneer ik in bed lig, op de bank lig en tijdens het trainen van mijn crossfit oefeningen. Opdrukken, dat zijn oefeningen waarbij ik het erg voel. Klinkt dit verhaal logisch, of raadt u aan verder te kijken d.m.v. een röntgenfoto in het ziekenhuis?
Met vriendelijke groet,
Marlot
Erik Versluis
28 januari 2024 bij 21:16Beste Marlot,
Mijn ervaring is dat klachten op basis van kalk of slijmbeursproblemen meer in de schouder en bovenarm regio worden ervaren.
Klachten in de regio van je schouderblad kunnen ook van een spier afkomstig zijn. De Infraspinatus (onderdoornspier) kan bij schouderklachten vaak pijnlijk en gespannen zijn. Rekoefeningen welke later plaats kunnen maken voor krachtoefeningen kunnen helpen.
Klachten rond je schouderblad kunnen ook afkomstig zijn vanuit de borstwervels en ribverbindingen met de wervels. Oefeningen ter verbetering van de beweeglijkheid van deze regio kunnen effectief zijn.
Mocht kalk de boosdoener zijn dan kan shockwave therapie effectief zijn. Wel kunnen daar 5 behandelingen voor nodig zijn.
Een röntgenfoto brengt alleen botstructuren in beeld. Bij vermoeden van artrose (slijtage) kan hier een indicatie voor zijn. Operatieve behandeling hiervan doet men alleen bij aanhoudende pijn en functieverlies en aantoonbaar forse artrose. In jouw situatie acht ik dat niet waarschijnlijk.
Ik hoop dat je met deze informatie even verder komt.
Mvg Erik Versluis
Martin
6 februari 2024 bij 18:33Hallo Erik,
ik ben al meermaals naar de fysio geweest voor mijn schouder, dry needling, shockwave en oefeningen en dit heeft nog niet echt tot resultaat gebracht. Ik ben laatst naar de dokter gegaan en die heeft me doorverwezen voor echo en rontgen. Het lijkt er tot nu toe op dat er niet zoveel te zien is. Ik heb wel een stekende pijn aan de voorkant van mijn schouder wat een beetje voelt als de plek van de biceppees (voorkant en wordt erger naarmate elleboog verder naar achter wordt gebracht) . Wat zou u adviseren? Is het gewoon een kwestie van heel rustig opbouwen? Heb eigenlijk alleen echt last tijdens inspanning en vooral tijdens het trainen van borst. Nog handig en bijzonder om te vermelden: na het trainen van borst kraakt mijn schouder enorm en voelt hij een beetje instabiel, het voelt net alsof er elk moment iets kan scheuren, terwijl de echo en rontgen dit blijkbaar niet echt ondersteunen. Wat denkt u hierover?
Erik Versluis
7 februari 2024 bij 21:22Beste Martin,
Het is lastig hier een duidelijke mening over te geven.
Om een betere inschatting van je klachten te kunnen maken is het van belang te weten wanneer en hoe je schouderklachten ontstaan zijn. Welke bewegingen zijn nog meer pijnlijk en ervaar je krachtverlies. Deze gegevens zijn nodig om tot een betere inschatting van het probleem te komen.
Klachten aan de voorzijde van de arm kunnen afkomstig zijn van de bicepspees. Deze lange pees loopt bovenin door in je schouder en kan boven de 50 jaar de oorzaak van aanhoudende schouderklachten zijn.
https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-de-bicepspees/
Ook het AC gewricht kan een rol spelen. Dit gewricht ligt bovenop je schouder en wordt gevormd door een botstuk van het schouderblad en uiteinde van je sleutelbeen.
https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/
Mijn ervaring is dat (kleine) afwijkingen van deze regio’s bij echografisch- en lichamelijk onderzoek vaak worden gemist. Kraken van de schouder is een veel gevallen onschuldig maar kan ook gerelateerd zijn aan een instabiele schouder.
Alle genoemde oorzaken vragen een (iets) andere benadering.
Het komt voor dat er twijfel over de oorzaak blijft bestaan. In geval van aanhoudende klachten kan dan een ontstekingsremmende injectie worden gegeven. Dit kan de diagnose bevestigen en in veel gevallen ook uitsluiten als in het laatste geval geen pijnvermindering optreedt.
Mvg Erik Versluis
Martin de Blik
8 februari 2024 bij 12:51Beste Erik,
ik heb zojuist het verslag van de echo en rontgen teruggekregen. Conclusies: Normale echo schouder onderzoek. En:Normaal beeld ac gewricht, normale subacromiale ruimte en geen verkalkingen. Ik heb al lange tijd last hiervan. Mijn schouderklachten zijn al bijna een jaar geleden ontstaan, op een geleidelijke manier. het begon met alleen een irritant klikkend gevoel tijdens het bankdrukken. Nu is het dus nog steeds erg veel klikken, niet alleen tijdens het sporten maar eigenlijk bijna elke keer als mijn elleboog van achter naar vorenbeweegt waarbij hij voorbij de borst komt. Verder ben ik 20 jaar. Ik heb wel het gevoel soms dat mijn schouder instabiel voelt inderdaad. In het verslag van de echo stond echter wel “geen luxatie uit sulcus bij exorotatie”. Welke bewegingen pijnlijk zijn zijn niet echt verklaarbaar, soms als ik bijvoorbeeld plastic moet lostrekken dan doet de voorzijde pijn vanwege de kracht die hiervoor nodig is, dit irriteert het ook meer. Krachtsverlies valt mee, dit is voorsl vanwege de pijn een klein beetje.
Erik Versluis
11 februari 2024 bij 20:37Beste Martin,
Er lijkt bij jou sprake zijn van wat vergrote beweeglijkheid in je schouder. Als er op echo en foto niets te zien is dan zou dit met gericht lichamelijk onderzoek onderzocht en aangetoond kunnen worden.
Met gerichte training van je schouderspieren, waaronder de zogenaamde rotaror cuff spieren zou je verder moeten kunnen komen.
Ik adviseer je dit bij een fysiotherapeut met schouderexpertise te doen.
Mvg Erik Versluis
M. D
11 februari 2024 bij 20:22Dag Erik, ik heb op 17 oktober een barbotage gehad aan mijn schouder, ze vonden dit noodzakelijke omdat er op meerdere plekken kalk te zien was. Ik vond de barbotage behoorlijk pijnlijk, en ben hiervoor doorverwezen naar de orthopeed. De orthopeed vertelde mij dat er best nog veel kalkplekjes te zien waren maar dat een barbotage ook een pees kan raken, en waarschijnlijk dat ik daarom zoveel pijn had. Op dat moment kreeg ik een cortisoneinjectie en dat ging goed. Nu ben ik inmiddels 8 weken verder en loop ik elke week bij de fysio en oefen ik mijn oefeningen thuis uit. Ik ervaar weer dezelfde pijn als voorheen. Is het slim om nog een barbotage te doen? Ik heb het idee dat het niet oplost met fysio oefeningen ?
Erik Versluis
11 februari 2024 bij 20:47Beste MD,
Een barbotage lost de kalk helaas niet op. De procedure maakt de kalk zachter waardoor deze makkelijker door het lichaam opgenomene kan worden. Ook de druk in de pees zou op deze manier minder moeten worden.
Mijn ervaring is dat veel mensen na een aantal weken weer klachten krijgen. De cortisone injectie is dan namelijk uitgewerkt. Oefentherapie en de factor tijd zouden op den duur je klachten moeten doen verminderen. Meerdere kalkplekjes zijn naar mijn mening ook geen indicatie voor barbotage.
Ik weet niet hoelang je al klachten ervaart, maar een (wisselende) klachtenduur van enkele maanden (ook na barbotage) komt veel voor. 3-6 maanden herstel kunnen nodig zijn.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
M. D
11 februari 2024 bij 22:57Mijn klachten in mijn schouder begon 5 jaar geleden al, we dachten zelf telkens aan een slijmbeursontsteking, elk half jaar een injectie voor de pijn. Totdat ik bij een andere huisarts kwam en die vond mij nog best wel jong voor dit soort spuiten. Doorverwezen naar de radiologie en bleek idd dat er kalkplekjes zaten in erge mate vandaar die barbortage.Ben inmiddels 33 maar wel 5 jaar al aan de gang. Ook zitten er kalkplekjes in mijn heup wat ook pijn geeft.. het is gewoon heel frustrerend vooral nu de spuit is uitgewerkt naar zoveel weken. Dus u raad mij ook aan om zoveel mogenlijk te oefenen ook al blijf ik de pijn voelen? Ik werk in de zorg een hierdoor kan ik mijn werkzaamheden niet verrichten.
Martin de Blik
14 februari 2024 bij 22:35Hallo Erik,
zou deze grote beweeglijkheid (hypermobiliteit?) dan van nature al aanwezig zijn?? Ik heb vroeger nooit last ervan gehad met trainen etc maar nu sinds een jaar wel.
groeten,
Erik Versluis
16 februari 2024 bij 10:15Hypermobiliteit van de schouder is in het algemeen aangeboren. Dit hoeft doorgaans niet tot klachten te leiden. Hypermobiliteit kan ook met instabiliteit ofwel ‘motor control impairment’ gepaard gaan. Dit kan wel tot klachten leiden.
De spieren van het schouderblad en schouder zijn in dat geval niet in staat de bewegingen goed te controleren.
Dit kan met gerichte coördinatie oefeningen behandeld worden.
Gr Erik Versluis
Martin
19 februari 2024 bij 15:22Hallo Erik,
heeft u nog aanbevelingen voor een schouder gerichte fysio omgeving Nootdorp/Rotterdam?
Groetjes,
Erik Versluis
19 februari 2024 bij 18:38Beste Martin,
Deze kun je vinden via onderstaande link:
https://www.schoudernetwerk.nl
Mvg Erik Versluis
Noel Hofman
20 februari 2024 bij 19:24Hallo,
Ongeveer vier weken geleden werd ik wakker met zeer hevige pijn in mijn schouder en bovenarm links. Ik kon de schouder toen niet meer bewegen en er was veel pijn (ook in de nacht). Er is geen oorzaak te bedenken hiervoor. Vorige week is er een echo gemaakt bij de fysio; er was wat kalk te zien in de infraspinatuspees. De slijmbeurs kon niet worden onderzocht vanwege de pijn en beperking. De fysio dacht aan een beginnende frozen shoulder. Wat is het verschil tussen klachten op basis van kalk en een frozen shoulder? Ik ben sinds 4 dagen gestart met 1200 mg ibuprofen op aanraden van de fysio voor 14 dgn en onbelaste oefeningen zoals pendelen etc. De fysio gaf aan geen shockwave te willen toepassen ivm beginnende frozen shoulder. Er is een belafspraak voor over 4 wk. De pijn is ietsjes afgenomen tov het begin, maar ik heb nog steeds pijn in de nacht, naar buiten draaien onderarm pijnlijk en beperkt, zijwaarts en omhoog brengen arm zijn pijnlijk en wat beperkt, ook aankleden en jas aantrekken zijn pijnlijk en beperkt, Onverwachte bewegingen zijn zo ontzettend pijnlijk dat ik er minuten van moet bijkomen. In rust is er afwisselend geen pijn tot zeurende pijn tot in de onderarm. Ik weet even niet goed wat hiermee aan te moeten en ik word er moedeloos van. Werkt ibuprofen pas na een week als er een spiegel is opgebouwd (ik vind het tot nu toe niet tot matig werken)? Is een beginnende frozen shoulder juist? Is het de kalk? Ik ben zelf angstig voor naalden en zie een injectie etc niet zitten.
Erik Versluis
20 februari 2024 bij 21:19Beste Noel,
Flinke schouderpijn op basis van kalk in je schouderpees heeft klinisch gelijkenis met een frozen shoulder. Oplossend kalk kan tot een flinke slijmbeurs ontsteking leiden. Dit is goed met echo te beoordelen.
Als kalk de boosdoener is dan kan ik de schouder passief (dus zonder dat de patiënt aanspant) redelijk bewegen. Het drukken ter plaatse van de slijmbeurs en schouderpezen is dan ook erg pijnlijk. Ook is mijn ervaring dat de persoon in het verleden al bekend is met wisselende schouderklachten. De kalk kan de pees dan in wisselend mate irriteren. Meestal zijn de klachten na een week toch wel sterk verminderd. Dit is anders bij een frozen schoulder. Daar nemen de klachten in de beginfase gedurende weken alleen maar toe.
In geval van een beginnende frozen shoulder kan de schouder passief door pijn niet goed bewogen worden. De draaibeweging naar buiten is dan met name erg pijnlijk. Deze klachten ontstaan geleidelijk en nemen zoals gezegd de eerste weken alleen maar toe. Op de schouderdrukken (ter plaatse van de schouderpezen) is meestal niet pijnlijk.
Frozen shoulders komen in het algemeen tussen de 40 en 70 jaar voor. Mensen met diabetes, schilklier problemen of longaandoening zijn vatbaar voor het ontwikkelen van deze aandoening. Vrouwen meer dan mannen.
Meer over de frozen shoulder kun je hier lezen:
https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/
Mijn ervaring is dat ontstekingsremmers in tabletvorm maar gedeeltelijk werken. Een cortisone injectie kan veel verlichting bieden en de nachtelijke pijnklachten verminderen. De wetenschap laat zien dat dit icm gedoseerd oefenen van de schouder tot goede verbetering kan leiden.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Noel Hofman
20 februari 2024 bij 21:48Hallo Erik,
Bedankt voor de reactie.
Ik heb nooit schouderklachten gehad en het was er ineens van de een op andere dag. De bewegingsuitslagen van de fysio heb ik genoteerd: exorotatie actief 15-20 gr en pijnlijk op het einde, abductie pijnlijk rond de 80 gr en 110 gr (ik kan door tot 160 gr), anteflexie 160 gr en op het einde pijnlijk, endorotatie door een hand op de rug te leggen pijnlijk en mogelijk tot de bil. Hij heeft de arm ook naar voren, opzij bewogen en naar buiten gedraaid. Het geeft dezelfde uitslagen ongeveer met pijn op het einde. Op de schouder drukken en de pezen zowel voor-zij als achter zijn pijnlijk (dat heeft de fysio ook gedaan) Ik ben een vrouw van 44 jr en heb geen gezondheidsklachten. Kan een frozen shoulder van de ene op de andere dag beginnen? Mocht het kalk zijn, kan het dan wel van de ene op de andere dag beginnen? Kan het opnemen van het kalk door het lichaam dan weken duren? Ik heb veel angst voor naalden, dus een injectie durf ik echt niet aan.
Gr Noel
Erik Versluis
5 maart 2024 bij 14:32Beste Noel.
Een frozen shoulder ontstaat geleidelijk en verschilt met schouderklachten obv kalk in de schouderpees. Dit kan namelijk acuut ontstaan als gevolg van kalk dat in de slijmbeurs doorbreekt. Dit geeft een heftige ontstekingsreactie waardoor je een paar dagen door pijn niet kunt bewegen.
Naarmate de pijn afneemt neemt de beweeglijkheid weer geleidelijk toe. Dit is bij een frozen shoulder anders. Hierbij wordt de schouder alsmaar pijnlijker en neemt de beweeglijkheid steeds verder af.
Een slijmbeurs ontsteking door kalk is een gewenst en natuurlijk proces. Het lichaam ruimt de kalk onder deze omstandigheden op. Een injectie kan pijn vermindering geven, maar dempt de ontsteking. En deze is nu juist zo belangrijk voor het zogenaamde ‘opruimproces’. Dus wat mij betreft heeft een injectie voor de langere termijn geen toegevoegde waarde.
Mvg Erik Versluis
M. D
9 maart 2024 bij 22:29Dag Erik, kan het ook zo zijn dat een cortisoneinjectie minder in de heup doet dan in de schouder? Schouder en heup beiden kalkjes zitten , maar merk niet dat een cortisone injectie echt helpt in mijn heup😣 loop helemaal vast. Ik heb alles al gedaan&fysio&barbortage. Operatie nog mogenlijk ? Weet u zo ook welk ziekenhuis er in gespecialiseerd is?
Erik Versluis
11 maart 2024 bij 12:05Beste MD,
Injecties nabij de pezen of slijmbeurs van de heup werken naar mijn ervaring niet of slechts tijdelijk. Dit komt het probleem nooit alleen afkomstig is van de slijmbeurs. in geval van de heup is dan ook maar de vraag of een beetje kalk in de heuppezen de oorzaak is van de klahchten.
Voor zover ik weet wordt er geen barbotage van de heup gedaan. Ik ken dan ook geen ziekenhuizen die dit doen.
Hardnekkige peesklachten van de heup worden in de regel met oefentherapie behandeld. Dit leidt op langere termijn tot de beste resultaten. Shockwave therapie kan daarbij een positief effect op de pijnklachten hebben.
Mvg Erik Versluis
T
8 april 2024 bij 20:53Na 5 jaar schouderklachten, die steeds erger worden en fysio verder ben ik vandaag gezien door een orthopeed. Ook deze diagnose gekregen, opmerkelijk want ik ben pas 32 jaar oud. Advies was paracetanol en ibrufen (wat ik al jaren doe). Moet vanzelf overgaan, ik dacht vanzelf overgaan? Ben al zoveel jaar verder en het word alleen maar erger. Vooral in rust (in bed) is de pijn ondraaglijk. Komt dit door de ontsteking in mijn pees? Ik heb liever een wat zwaarder kuurtje dan nog voor lange tijd paracetamol en ibrufen te slikken.
Erik Versluis
9 april 2024 bij 17:13Beste T,
Ook op 32 jarige leeftijd kan er aanwezigheid van kalk in je schouder zijn. Wel komt dit minder vaak voor dan bij ouderen.
De formatie van kalk gaat geleidelijk. Het kan er dus al jaren zitten voordat je er last van krijgt.
Als de kalk gaat oplossen dan probeert het lichaam dit te verwijderen. Dit kan met een slijmbeurs ontsteking gepaard kan en veel (tijdelijke) pijn geven. Mijn ervaring is dat pijnmedicatie in tabletvorm minder goed werkt.
Uit studies weten we dat shockwave therapie (ESWT) vaak goed resultaten kan geven. Mocht dit niet werken dan kan een injectie in de slijmbeurs ook de nodige verlichting geven. Dit kan echter wel van tijdelijke aard zijn.
Verder kunnen specifieke oefeningen gegeven door een schouderfysiotherapeut je ook op weg helpen.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Elmar
14 april 2024 bij 14:23Beste, ik heb een maand geleden een cortisone spuit gekregen maar daar voel ik geen effect van, durf zelfs te zeggen nog meer pijn vooral ‘‘s nachts….. wat nu ?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet
Erik Versluis
15 april 2024 bij 21:40Beste Elmar,
Een injectie werkt niet altijd direct. Wanneer heb je deze gekregen? Mocht dit recent zijn geweest dan moet je rekening houden met 1-2 weken eer je kan spreken van een effect of niet.
Als deze is toegepast ivm kalk in je schouderpees dan komt het wel vaker voor dat de injectie niet of slechts tijdelijk werkt.
Mocht de injectie al meer dan 2 weken geleden zijn gegeven dan zou je je situatie nog eens met je behandelend arts kunnen bespreken.
Mvg Erik Versluis
Ruud Kruit
2 mei 2024 bij 00:08Beste heer Versluis, Vandaag zijn van mijn rechterschouder röntgenfoto’s gemaakt omdat ik veel pijn in mijn rechterschouder heb. Het is net alsof er spieren, of iets anders, over elkaar heen gaan en dan hoor en voel ik een hard “pok” geluid. Eerst leek het er op dat het op één plaats zat maar er zijn ook meerdere en wat zachtere “pok” geluiden te horen en ik weet niet zeker of dat hetzelfde is als die harde “pok” geluiden maar ze doen wel pijn. De waarnemende huisarts heeft het verslag van de radiologie via MijnGezondheid.net naar mij gestuurd en daar staat o.a. in “Verkalking craniaal van hettuberculum majus, Deze laatste verkalking bevindt zich waarschijnlijk in het verloop van de supraspinatuspees”. Ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet want er staat geen verdere reactie van de waarnemende huisarts bij. Nu moet ik wachten tot mijn eigen huisarts terug is van vakantie en in die tussentijd blijf ik met de pijn in mijn schouder zitten. Heeft u enig idee wat de behandeling voor mijn schouder kan zijn? (graag in Jip en Janneke taal want ik kan niet veel met medische termen.
Erik Versluis
3 mei 2024 bij 08:21Beste heer Kruit,
U heeft heeft kalk in Supraspinatuspees. Deze pees zit vast aan het tuberculum majus. Dit is een botrichel en aanhechtingsplaats voor pezen.
De Supraspinatus zorgt ervoor dat u uw arm kunt optillen. Als deze pees gaat irriteren door bv kalkophoping of een ontsteking dan kan dit met wat zwelling en verdikking van het weefsel gepaard gaan.
Daarbij kan een schurend of knakkend geluid optreden. Ik leg hierbij de nadruk op ‘kan’, er kunnen namelijk meerdere (onschuldige) aandoeningen knakkende sensaties veroorzaken.
Als ik u was zou ik uw schouder eens door een fysiotherapeut laten onderzoeken. Als hij of zij ook nog beschikt over een echografie apparaat dan kan er in het algemeen een goed diagnose gesteld worden.
Mvg Erik Versluis
Ruud (Kruit)
4 mei 2024 bij 01:38Beste heer Versluis, De fysiotherapeute had al een echografie gemaakt en naar de vervangende huisarts gestuurd. Aan de hand van de echografie heeft hij röntgenfoto’s laten maken en vanmiddag bloedvaten laten doormeten, met dat laatste was niets aan de hand.. Hij heeft de echografie, en de röntgenfoto’s naast elkaar gelegd en bestudeerd en liet mij vanmiddag naar de praktijk komen. Hij heeft nogmaals mijn schouder onderzocht en de doffe “pok” geluiden waren voor mij en de vervangende huisarts duidelijk te horen en waren geen knakkende geluiden. Het onderzoek aan mijn schouder was erg pijnlijk. Hij heeft niet gewacht tot de huisarts maandag in de praktijk terug was maar heeft mij doorverwezen naar de orthopedisch chirurg. De vervangende huisarts is in dienst van de huisartsenpraktijk dus mijn huisarts zal maandag alles kunnen bekijken. Ik weet niet wat ik van een orthopedisch chirurg kan verwachten.
Erik Versluis
6 mei 2024 bij 10:14Beste heer Kruit,
De orthopedisch chirurg is een medisch specialist op gebied van het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, pezen etc). Hij of zij kan mogelijk met goed (aanvullend) onderzoek de herkomst van uw klachten achterhalen.
Wat het lastig kan maken is dat hetgeen op een echo of röntgenfoto wordt gezien niet altijd in verband kan worden gebracht met de klachten. Zeker als we wat ouder worden is de kans groot dat er op een echo, MRI scan, of röntgenfoto ‘afwijkingen’ worden gezien die bij de leeftijd horen welke geen symptomen veroorzaken.
Het door u ervaren ‘pokgeluid’ kan duiden op een obstructie in het schoudergewricht. Maar meestal ontstaat dit na een trauma, zoals een schouder op de kom of val op de schouder. Ik kan dit dus niet duiden zonder de schouder onderzocht te hebben.
Mvg Erik Versluis
Ruud Kruit (gewoon Ruud)
8 mei 2024 bij 23:54Beste Erik, mijn fysiotherapeute heeft de echo gemaakt en ook mijn schouder onderzocht maar kon niet precies vertellen wat er aan de hand was. De geluiden in mijn schouder zijn geen “knak” geluiden maar een zwaarder doffer geluid (ik noem dat een “pok” geluid) en ze zei dat ze zulke harde geluiden niet eerder had gehoord en dat de huisarts mij maar door moest verwijzen voordat ze het erger maakt. Zelfs de visite vond dat ik een eng geluid met mijn schouder maakte terwijl ik dacht dat ik ver genoeg van de visite zat dat ze dat niet zouden horen. De huisarts had röntgenfoto’s laten maken en zowel op de echo als op de röntgenfoto’s was kalkophoging te zien. Ik heb op 23 mei een afspraak bij een orthopedisch chirurg en zal hem vragen of een er nog een MRI scan moet worden gemaakt of dat hij andere onderzoeken wil doen. Zo doorlopen is voor mij geen optie want ik heb dag en nacht pijn aan mijn rechterschouder. U zei “Ik kan dit dus niet duiden zonder de schouder onderzocht te hebben”. Dan zou ik met die pijnlijke schouder 2 uur moeten rijden en ook 2 uur weer terug, dat is voor mij geen optie. Ik moet namelijk uit Friesland komen maar ben van oorsprong Zaankanter (Zaandam).
Erik Versluis
10 mei 2024 bij 08:17Beste Ruud,
Ik denk dat het daarom goed is dat je een afspraak bij een orthopeed hebt.Mogelijk kunnen ze mbv extra beeldvorming (scan) een duidelijker beeld van je schouderklacht krijgen.
Sterkte.
Mvg Erik Versluis
Lenny
30 mei 2024 bij 16:58Beste Erik,
Ik ben op jouw website terecht gekomen en wil je allereerst bedanken voor de uitgebreide, duidelijke en complete uitleg.
Ik heb sinds september ‘23 af en toe last van mijn linkerschouder gekregen. Ik doe 2-3 x per week krachttraining en loop ook 2 x per week 5-10 km hard en heb daarbij een zittend beroep, dus wandel veel tussendoor.
Sinds dit voorjaar is de pijn erger geworden en de fysio constateerde 3 maanden geleden een GIRD (werpschouder) en repte niet over kalk.
Na 4 weken van specifieke oefeningen voor deze blessure ben ik teruggegaan want er was weinig verbetering. Ik kreeg er nóg een oefening bij (met elastiek om beide handen de onderarmen naar buiten proberen te drukken).
Sinds 4 dagen heb ik ineens veel hevigere pijn maar ik ik kon het nog een soort van dragen. Gisteravond begon er ineens een vlammende pijn en ik wilde vannacht bijna naar de spoedpost, zo pijnlijk.
Een echo bij de huisarts wees uit dat er een flink stuk kalk zit wat op de zenuwbaan drukt.
De huisarts stelde een injectie voor en wil volgende week een barbotage verrichten (hij doet vaker kleine chirurgische ingrepen samen met de fysio). Ik vind dat allemaal erg heftig en heb nu vooralsnog paracetamol met ibuprofen voor de ergste pijn.
Ik heb – na veel vragen en antwoorden gelezen te hebben – eigenlijk 3 vragen:
– hoe weet je of de kalk hard of zacht is?
– ik heb voorkeur voor een natuurlijk genezingsproces en wil eigenlijk helemaal geen spuit en geprik in die kalkafzetting. Stel dat ik, mocht de pijn dragelijker worden, kies voor liposomale curcumine, heb jij dan de ervaring dat dit de pijn kan verminderen? En is er überhaupt kans (of een truc) waardoor de kalk vanzelf gaat verdwijnen?
– raad je mij in dit geval shockwave therapie aan of juist niet.
Kortom: wat is wijsheid als je niet per se een spuit of barbotage wil maar wel enorme pijn hebt.
Dank alvast voor je advies!
Erik Versluis
31 mei 2024 bij 18:43Beste Lenny,
Je verhaal gelezen te hebben vind ik een GIRD niet waarschijnlijk. GIRD staat voor Glenohumeral Internal Rotation Deficit. Dit houdt in dat de binnenwaartse draaimogelijkheid van de schouder beperkt is. Dit wordt veroorzaakt door verstijving van de weefselstructuren in de achterzijde van de schouder.
Dit is een ‘afwijking’ die veel bij bovenhandse sporters, zoals tennissers gezien wordt. Als jij deze sporten niet beoefend vind ik dit bij jou onwaarschijnlijk. Er zijn meerdere aandoeningen die tot een beperking van de binnenwaartse draai (bv arm op de rug brengen) van de schouder kunnen leiden.
Een aandoening die veel voorkomt is irritatie van de schouderpezen door kalk. Bij het naar binnen draaien van de arm komt er veel rekspanning op de pees en aangrenzende slijmbeurs. Dit kan pijn geven en je verhinderen je arm verder naar binnen te draaien.
Ik vermoed dat dit de onderliggende oorzaak is en was. Als de kalk gaat oplossen kan dit tot een heftige slijmbeursontsteking leiden. Dit is erg vervelend maar wel een natuurlijk proces. Het lichaam ontdoet zich op deze wijze van het kalkmateriaal.
Eigenlijk gebeurt nu bij jou op een natuurlijke wijze wat je huisarts middels barbotage (onder echogeleide aanprikken van de kalk) tracht te bereiken; het versneld doen laten oplossen van de kalk.
Of kalk hard of zacht is is met echografie te beoordelen. Bij zachte kalk is er een heldere dichte massa waarneembaar. Het is met de echo mogelijk door de kalk heen te kijken en de onderliggende weefsels te zien.
Bij harde kalk worden de echogolven (geluidsgolven) teruggekaatst. Dit veroorzaak een schaduw onder de kalk. Dit noemen we ook wel een slagschaduw en stelt de onderzoeker niet in staat de structuren onder de kalk waar te nemen.
Zoals ik boven al beschreef hoort de pijn die je ervaart bij het natuurlijk herstelproces. Uiteindelijk zal de kalk volledig verdwijnen. Je zou het beloop dus kunnen afwachten. Afwachten kan zeker geen kwaad. Als de pijn hevig is kun je regelmatig een ijspakking voor 5 minuten op je schouder leggen (niet op de blote huid) en je arm binnen de pijn proberen te blijven bewegen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van liposomale Curcumine. Ik kan je het gebruik hiervan dan ook niet adviseren.
Er is wetenschappelijk bewijs dat shockwave therapie kan helpen. Dit geldt dan met name bij de mensen met langdurige schouderklachten waarbij de kalk in een te harde formatie blijft en niet oplost of zachter wordt.
Bij heftige aanhoudende pijn kan een ontstekingsremmende injectie in de slijmbeurs tot verlichting leiden. Dit kan echter slechts van tijdelijke aard zijn. Een injectie ondersteunt namelijk niet het ‘opruimproces’van de kalk. Sterker nog, dit heeft een remmende invloed op het herstelproces.
Ik hoop dat je even verder met deze info kunt.
Mvg Erik Versluis
Lenny
2 juni 2024 bij 22:15Beste Erik,
Veel dank voor je heldere antwoord en uitleg. De pijn was gister ondraaglijk en vandaag beter te handelen. Ik vermoed dat overbelasting (computerwerk, moestuinieren – ik schoffel en schep regelmatig -, huishouden, krachttraining en hardlopen) de oorzaak is.
De klachten zijn in september begonnen en sinds kort dus enorm hevig. Ik vermoed dar het oplossen in gang is gezet.
Het is een lastig dilemma, wel of niet ingrijpen in een natuurlijk proces…ik kan nu in elk geval een weloverwogen beslissing nemen en op jouw advies vertrouwende, denk ik dat ik het nog even afwacht. Ik kan alleen niet echt iets terug vinden over de duur van een slijmbeursontsteking en het opruimproces, of verschilt dat heel erg tussen de ene en de andere persoon? Alvast dank voor al je advies!
Erik Versluis
7 juni 2024 bij 10:08Beste Lenny,
Het is moeilijk een tijdsindicatie te geven met betrekking tot herstel van een slijmbeursontsteking of het oplossen van kalk. Dit kan per persoon verschillen.
Mijn ervaring is dat een heftige, acute slijmbeursontsteking door het oplossen van kalk binnen een week minder wordt en tot afname van pijn leidt. Soms constateer ik met de echo dat de slijmbeurs vol kalk zit. Mijn ervaring is dat dit het opruim proces aanzienlijk versneld.
In de meeste gevallen verloopt dit veel langzamer en geleidelijker. Er kunnen dan perioden van (kortdurende) terugkerende klachten zijn.
Mvg Erik Versluis
Frenk Raijmakers
7 juni 2024 bij 09:44Beste Erik,
Is er een verband tussen peesverkalking en aderverkalking ?
Erik Versluis
7 juni 2024 bij 10:13Beste Frenk,
Aderverkalking en kalk in de schouderpees staan volledig los van elkaar. De enige overeenkomst is dat beide processen op latere leeftijd ontstaan.
Adverkalking kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Dit geldt niet voor kalk in onze pezen.
Mvg Erik Versluis
Selena Hope
22 juli 2024 bij 02:08beste meneer versluis, een vraagje, ik loop al meer dan 1jaar bij mij huisarts met klachten in mijn schouder, ik heb inmiddels 3 keer z,n puistjes ingekregen, ik heb meeder keer foto en schen laten maken eerst was het atorse dat men zag dan een versleten schouder ik weet het niet meer..maar wat ze ook doen niest help ook paar keren fysiotherapeut gehad maar niest help mijn pijnen zijn nu zo erg dat mijn ene arm niet richt naar boven kan ik ga slapen met pijn en sta zo weer op en ik weet geen raad meer wat is het beste dat u mij kan adviseren ,en wat is het dat u denk dat ik heb uit u ervaring
Erik Versluis
22 juli 2024 bij 10:37Beste Selena,
Arthrose en versleten schouder betekenen hetzelfde. Vaak kunnen met oefeningen en injecties de pijn verminderen en de schouderfunctie verbeteren. Daar moet dan wel een aantal maanden de tijd voor worden genomen.
Soms kan de artrose zo erg zijn dat behandelingen niet meer helpen. Dan kan een verwijzing naar de orthopedisch chirurg of pijnspecialist de volgende stap zijn.
Je fysiotherapeut zou dat met je huisarts kunnen bespreken.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Frenk Raijmakers
31 juli 2024 bij 15:05Dag Erik,
Het is nu 4 weken geleden dat ik een barbotage Behandeling heb gehad aan mijn rechter schouder. Ik heb wel minder klachten als voorheen, Maar bijvoorbeeld met gestrekte arm iets oppakken of mijn arm boven schouderhoogte blijft pijnlijk. Kan dat nog verbeteren of is een volgende barbotage nodig?
Mvg,
Frenk
Erik Versluis
1 augustus 2024 bij 08:28Beste Frenk,
Het is volkomen normaal dat je nog klachten ervaart. Het is een misverstand te denken dat je met barbotage de kalk verwijderd en daardoor van je klachten af zou moeten zijn.
De kalk wordt door ingreep zachter waardoor de druk op de pees en slijmbeurs zou kunnen verminderen. Ook probeert men met barbotage het oplosproces van de kalk te bespoedigen. Het wordt dus niet opgezogen of verwijderd. Dit kan alleen met een operatie gedaan worden, maar dit wordt zelden gedaan.
Het feit dat je na de ingreep een periode geen klachten hebt komt door de ontstekingsremmende injectie die daarbij is gegeven.
Ik denk dat het voor nu verstandig is het natuurlijk beloop de tijd te geven en je schouder (onder begeleiding van een fysio) weer te gaan oefenen.
Mvg Erik Versluis
Linda
24 oktober 2024 bij 19:29Beste Frenk.
Ik heb al maanden last van mijn schouder en bovenarm. Mijn bovenarm is het ergst. Ik kan mijn bovenarm zij en voorwaarts nog maar een klein stukje omhoog krijgen. Ook krijg ik bij bepaalde bewegingen een enorme pijnscheut in mijn bovenarm. Steeds op dezelfde plek. Het voelt dan alsof er iets afscheurt van binnen. Die pijnscheuten zijn echt vreselijk.
Nu zijn er deze week foto’s en een echo gemaakt en toen is lineaire verkalking in de supraspinatuspees gevonden. Kan dat deze erge pijnscheuten in mijn bovenarm ook veroorzaken of is dat toch iets anders ?
(Ik ben dit jaar aan dezelfde kant ook borstbesparend geopereerd plus 1 okselklier eruit en de hele borst is bestraalt. Oksel niet meebestraalt. De klachten begonnen ongeveer 6 weken na de laatste bestraling. Al die tijd ook fysio gehad maar dat heeft niks geholpen)
Mvg Linda
Erik Versluis
25 oktober 2024 bij 08:04Beste Linda,
Ik vermoed dat je pijnklachten afkomstig zijn van de pees en slijmbeurs. Als het aanwezig kalk gaat oplossen veroorzaakt dit een slijmbeursontsteking. Bewegen van de arm is dan erg pijnlijk. De klachten kunnen een aantal dagen hevig zijn waarna ze weer geleidelijk verminderen. Deze klachten kunnen geregeld terugkomen zolang de kalk nog niet is opgelost.
Soms kan er een ‘frozen shoulder’ ontwikkelen. De schouder is dan in het begin erg pijnlijk en wordt geleidelijk steeds stijver en minder beweeglijk. Dit is met lichamelijk onderzoek aan te tonen.
Zie ook; https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/
Bestraling kan ook tot verminderde schouderbeweeglijkheid leiden, maar mijn ervaring is dat dit niet met zoveel pijn gepaard gaat.
Als de pijn op de voorgrond blijft staan dan zou een ontstekingsremmende injectie verlichting kunnen bieden.
Mvg Erik Versluis
Sylvia van Delft
31 oktober 2024 bij 07:20Hi Erik, ik ben een vrouw van 53 jaar en ik ben vorige maand gediagnosticeerd met ziekte van Graves, een te snel werkende schildklier en ik ben hiervoor onder behandeling bij de internist.. Ik zou je graag het volgende willen voorleggen. Nav een acute, intense pijn vorige week op vrijdagnacht en een lichamelijk onderzoek (wat veel pijn deed, arm weinig beweegbaar) bij mijn huisarts, zijn afgelopen maandag foto’s gemaakt van mijn schouder. De conclusie : beeld van tendinitis calcarea en beginnende artrose. (Fase 1,2).
Mijn ervaringen (ineens intense arm-schouderpijn in de nacht ) strookte m.i. volledig met de symptomen van de tendinitis. Ik was verbaasd toen de huisarts mij de diagnose van een frozen shoulder gaf. Mijn vraag: is de frozen shoulder het gevolg van de verkalkte pees? Is de ineens en acute pijn die ik het afgelopen weekend heb gevoeld het gevolg van het ontstaan van de frozen shoulder of is eerder de verkalkte pees de oorzaak hiervan?
De intense pijn is weg, godzijdank, nu ‘leef’ ik op (4000 mg) paracetamol en naproxen(1000 mg) per dag. Afspraak fysiotherapie over 2 weken. Is dit de juiste weg?. En waar doe ik qua werken (ik ben secretaresse) en bewegen goed aan om te doen? Ik dank je alvast hartelijk voor je reactie. Groet, Sylvia
Erik Versluis
31 oktober 2024 bij 08:36Beste Syvia,
Op basis van je verhaal verwacht ik niet dat er sprake is van een frozen shoulder. Deze aandoening ontwikkelt zich namelijk heel langzaam, en gaat in het beginstadium gepaard met toenemende pijn. De schouder wordt in de loop van de maanden vervolgens steeds stijver, tot het moment dat alle bewegingsrichtingen van de arm en schouder beperkt zijn.
Acute intense pijn past niet bij een frozen shoulder. Ik vermoed dat een deel van de kalk in de slijmbeurs in doorgedrongen en tot een slijmbeursontsteking heeft geleid. Dit zorgt er ook voor dat je je arm niet meer kunt gebruiken, echter niet door stijfheid maar door pijn. Dit wordt vaak ten onrechte als een frozen shoulder gediagnosticeerd.
Wel is het zo dat een frozen shouder zich na een forse slijmbeursontsteking kan gaan ontwikkelen. Patiënten met schildklierproblemen en diabetes zijn hier vatbaarder voor. Maar de diagnose kan pas dan pas op de latere termijn gesteld worden, als er daadwerkelijk verstijving is opgetreden.
Dus als de beweeglijkheid van je schouder binnenkort weer volledig hersteld mag je er vanuit gaan dat er sprake is geweest van een slijmbeursontsteking.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Sylvia van Delft
31 oktober 2024 bij 14:47Hartelijk dank voor je duidelijke uitleg Erik! Ik ga er mee aan de slag.
tomy jonckheere
12 november 2024 bij 15:57Hoi,
Ik ben 36 jaar en doe nu 5 jaar krachttraining,
18maand terug begon ik last te krijgen van de linkse voorkopschouder. Ik liet een echo nemen vastelling slijmbeursonsteking(waarschijnlijk door overbelasting) vervolgens doorverwezen naar kine 36 beurten gehad veranderde niks,doorverwijzing hospital 2x cortisone ingespoten door arts, tijdelijk geholpen kwam dubbel zo hard terug.Vervolgens 3 keer shockwave gehad in hospital verspreid over 3 maanden vorige dinsdag laatste sessie gehad.de schouder is volledig behandeld geweest in de 3 sessies. Ik blijf last hebben ik hen de neiging te zeggen het nu aan de zijkant leeft.ik train nog maar licht en zeker geen borst of schouder oefeningen (press bewegingen) mij vraag is wat kan er nog kunnen die klachten nog weggaan door de laatste sessie of maak ik een nieuwe afspraak eventueel voor een botscan ofzo?ik ben eigenljjk ten einde raad dit ik dit hier post.
dankuwel bij voorbaat
Erik Versluis
12 november 2024 bij 21:16Beste Tomy,
Zonder je schouder onderzocht te hebben is het moeilijk in te schatten wat er aan de hand is.
Mijn ervaring is wel dat een slijmbeursontsteking nooit op zichzelf staat. Dit gaat meestal samen met een peesaandoening en zou met een echo te zien moeten zijn. Mijn ervaring is dat shockwave therapie bij langer bestaande peesklachten maar tijdelijk of geen effect heeft.
Bij krachtsporters zie ik vaak 2 soorten klachten die nog wel eens over het hoofd gezien kunnen worden.
1) Een irritatie van de lange bicepspees, welke door de schouder loopt en een lange hersteltijd kent.
2) Een irritatie van het AC gewricht. Dit gewricht ligt op de schouder en wordt gevormd door een deel van het sleutelbeen en stukje schouderblad. Dit gewricht kan bij bankdrukkken flink belast worden en klachten veroorzaken.
Je zou dit eens aan je kinesisten kunnen vragen.
Meer info over bicepspees klachten:
https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-de-bicepspees/
Meer info over het AC gewricht:
https://fysiotherapiemiddenweg.nl/nieuws/behandeling-van-het-ac-gewricht/
Veel sterkte.
Met vriendelijke groet,
Erik Versluis
Joyce Bosch
13 november 2024 bij 21:08Goedenavond, 8 jaar geleden had ik hevige pijn aan mijn schouder en kon ik deze niet bewegen. injectie gehad en op echo bleek 12 mm kalk. na 10 dagen was de pijn weg. Nu heb ik hetzelfde gehad, heftige pijn, injectie waarna de ergste pijn verdween Het begon nadat ik een spier leek te verrekken bij mijn schouderblad. Nu echter is de pijn weer zeurend aanwezig, ook in mijn schouderblad ( triggerpoint daar). op echo bleek kalk iets toegenomen , 14 mm en aanwezig in de supraspinatuspees ( tenditus calcerea) . wat is nu het beste om te doen en wat zegt het dat de pijn toch weer toeneemt? de start van het pijnlijke proces was half oktober.
Erik Versluis
14 november 2024 bij 10:08Beste Joyce,
Acute hevige pijn in de schouder is vaak het gevolg van kalk in de schouderpees die aan het oplossen is. Dit oplossen gebeurt in de slijmbeurs waar het door het lichaam als het ware wordt opgeruimd. Dit proces gaat gepaard met een slijmbeursontsteking, wat veel pijn kan veroorzaken. Dit is een natuurlijke, lichamelijke reactie en ondersteunt het herstelproces.
Als er een ontstekingsremmende injectie wordt gegeven zal de ontsteking en daarmee gepaard gaande pijn verminderen. Dit is prettig, echter het opruimproces van de kalk wordt hierdoor wel verstoord waardoor het restant langer in de pees kan blijven zitten.
Het oplossen van kalk in pezen kan overigens heel geleidelijk gaan. Dit kenmerkt zich door korte of langere perioden zonder klachten, maar ook met perioden van (tijdelijk) terugkerende klachten. Ik vermoed dat daar bij jou sprake van is.
Vaak kunnen met gerichte oefeningen de klachten verminderen. Als dit niet lukt, dan kan met shockwavetherapie (ESWT) de kalk ‘zachter’ gemaakt worden waardoor het sneller oplost.
Veel sterkte.
Mvg Erik Versluis
Miranda
1 december 2024 bij 08:48als ik kalk laat verwijderen hoe lang mag je dan niet werken.
Erik Versluis
2 december 2024 bij 21:26Beste Miranda,
Niet werken na ‘verwijderen’ van kalk in de pees is geen kwestie van niet mogen. Vaak is het door napijn tijdelijk niet mogelijk. Mensen met schouderbelastend werk zullen minder snel hun werk kunnen hervatten dan mensen met bv bureauwerk.
Mijn ervaring is dat er na de ingreep veel variatie bestaat in pijnvermindering en herstel van schouderfunctie. Een fysiotherapeut zou dan ook een passend en persoonlijk oefenschema voor je kunnen maken.
Besef wel dat met barbotage (onder echogeleide aanprikken van de kalk) de kalk niet meteen verdwijnt, het wordt er ook niet uitgezogen. De kalk wordt na de ingreep zachter waardoor het makkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Dit proces verloopt heel langzaam. Tijdelijke klachtentoename kan dan voorkomen.
Werken is over het algemeen mogelijk als de pijn je schouderfunctie niet (teveel) belemmert.
Mvg Erik Versluis