Behandeling van kalk in de schouderpees.

logo fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Peesverkalking
in de schouder.

peesverkalking schouder

Kalk in de schouderpezen kan een oorzaak van aanhoudende schouderklachten zijn.
De kans hierop wordt groter na ons 40e levensjaar.

De schouderklachten kunnen variëren van lichte, wisselende klachten tot zeer heftige schouderpijn.

Wat is ‘peesverkalking’ nu precies ? Wat zijn de klachten? Kan het kwaad? En, misschien wel de belangrijkste vraag;
‘is er wat aan te doen’?

Je leest het hier.

Kalk in de schouderpees.

schouderpees-kalk-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost-watergraafsmeer
Peesverkalking in de schouder wordt ook wel ‘tendinitis calcarea’ genoemd. Het is een ontsteking van de schouderpees als gevolg van opgehoopte kalk. Dit kalk bestaat uit calcium kristallen (zouten). Deze zijn in de loop van de tijd gaan ‘samensmelten’ tot een vaste massa.

Calcium heeft veel belangrijke functies in ons lichaam. Het vormt bijvoorbeeld de grondstof voor ons gebit en skelet. Je kunt de structuur van kalk in de pezen vergelijken met uitgedroogde tandpasta.

Kalk in de schouderpees komt meer bij vrouwen voor. De rechter schouder is het vaakst aangedaan.

Hoe ontstaat kalk in de schouderpezen?

Kalk in de schouderpezen ontstaat vermoedelijk door ‘degeneratie’, het ouder worden van de pees. Vanaf ongeveer ons 40e levensjaar kunnen we er mee te maken krijgen.

Ook langdurige overbelasting van de schouderpezen kan tot kalkvorming leiden. Dit proces gaat langzaam en kan wel 6 jaar in beslag nemen.

De ontwikkeling van kalk verloopt grofweg in 3 fases:

 • Formatie / groei fase:
  Kalk groeit geleidelijk in omvang. Dit kan mét of zonder klachten gepaard gaan.
 • Rustfase:
  Kalk heeft een vast volume bereikt en groeit niet meer verder. Dit kan met of zonder klachten gepaard gaan.
 • Oplosfase:
  Kalk lost op en neemt in omvang af. Dit kan geleidelijk of acuut gebeuren. Dit laatste kan met ernstige pijnklachten gepaard gaan.

Wat zijn de klachten bij kalk in de schouder?

Kalk in de schouder hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Bij veel personen verloopt het ontstaan én verdwijnen dan ook zonder klachten. We weten niet precies waarom dat zo is.

Het vermoeden bestaat dat als de hoeveelheid kalk in de pees gaat toenemen dit tot zwelling van de schouderpezen gaat leiden. De gevoelige slijmbeurs die over de pees ligt komt vervolgens onder druk te staan. Dit kan pijn veroorzaken. Je kan dit bijvoorbeeld merken aan pijn tijdens  het  heffen van je arm.

In het algemeen ervaart men de meeste klachten als de kalk gaat oplossen. Als dit geleidelijk gebeurt kunnen de klachten wisselen. De kalk kan ook massaal doorbreken naar de slijmbeurs en daar ophopen. Dit leidt tot een acute , zeer pijnlijke slijmbeursontsteking (bursitis calcarea)

Het klinkt misschien vreemd, maar dit is een natuurlijk en positief proces. In de slijmbeurs bevinden zich cellen die het kalkmateriaal als het ware verteren.
Het lichaam ontdoet zich dus op een natuurlijke wijze van de kalk.

Na een aantal dagen merk je afname van pijn en herstel van schouderfunctie.

Hoe wordt de diagnose’ kalk in de schouder’ gesteld?

peesverkalking in schouderDe diagnose is eenvoudig te stellen met behulp van een röntgenfoto of echografisch onderzoek.
Bij sommige patiënten is het buitenaf, in de vorm van een bult, zichtbaar is (zie foto). Fysiotherapie Middenweg in Amsterdam Oost beschikt over een modern echografie systeem om nauwkeurige schouderdiagnostiek te verrichten.

Wat is er aan peesverkalking te doen?

Het ontstaan en verdwijnen van kalk kan zoals gezegd zonder klachten verlopen. Mocht je wel aanhoudende klachten ervaren dan zijn er meerdere behandelmogelijkheden. Deze kunnen allen een positief effect hebben op het uiteindelijke resultaat.

Ik bespreek de verschillende behandelmogelijkheden hieronder. Deze volgorde wordt in de praktijk meestal aangehouden.

Schouderfysiotherapie

Door een slechte lichaamshouding en verkeerd bewegen van de schouder- en schouderbladspieren kan kalk in de pees onnodig veel belast worden.  Dit kan tot irritatie van de pezen en dus tot pijn leiden.

Vaak is dit op te heffen door houdingscorrectie, gedoseerde spierfunctie training en kwalitatief goed leren bewegen van de schouder en arm. Aanwezigheid van kalk hoeft bij een goede schouderfunctie en conditie dus geen klachten te geven.

Injecties

Een injectie in de slijmbeurs is de volgende keuze als de pijnklachten en ongemak aanhouden. De injectie remt de ontsteking van pezen en slijmbeurs. Door de afgenomen pijn kan het het oefenen van de schouderfunctie beter verlopen.

Shockwave therapie (ESWT)

Shockwavetherapie wordt de laatste jaren steeds meer door artsen en fysiotherapeuten toegepast.

Het heeft zijn oorsprong in de niersteenvergruizing en wordt nu ook toegepast in de behandeling van peesklachten. Met behulp van krachtige geluidsgolven, gericht op de kalk,  wordt geprobeerd deze ‘zachter’ te maken. Dit met als doel het oplossen te versnellen.

Er is wetenschappelijk bewijs dat dit bij juiste dosering en toepassing tot klachtenafname kan leiden. De behandeling kan wel als pijnlijk worden ervaren.

Echogeleid aanprikken van de kalk (barbotage)

kalk-schouderpees-injectie-echogeleidKalk kan echogeleid worden aangeprikt en met een zoutoplossing worden ingespoten. Dit wordt barbotage genoemd (zie foto).

Soms kan de vloeibaar gemaakte kalk met een naald worden opgezogen. Nadien wordt er een ontstekingsremmende vloeistof achtergelaten.

De kalkomvang neemt daarna in dichtheid en volume af. Na de behandeling kun je nog wel een aantal weken tot maanden klachten ervaren.

Operatief verwijderen van de kalk

Operatief  verwijderen van de kalk is de laatste en meest ingrijpende behandeling. Deze methode past men toe als de andere behandelmethoden niet helpen. Op deze manier is wel de meeste kalk te verwijderen.

Door middel van een kijkoperatie maakt de orthopedisch chirurg een klein sneetje in de pees om vervolgens de kalk er uit de drukken of krabben. Een fraaie demonstratie vind je in de volgende video van orthopedisch chirurg Pol Huijsmans.

Alles nog over peesverkalking in de schouder nog even voor je samengevat.

 • Peesverkalking in de schouder kan na ons 40e levensjaar voorkomen of bij chronische overbelasting.
 • Het kan vervelende klachten geven. Verder is het een onschuldige aandoening.
 • Niet iedereen heeft er last van.
 • Kalk is een geleidelijke ophoping van calcium kristallen in ‘oudere’ of chronisch overbelaste pezen.
 • Pijnklachten kunnen variëren van acuut tot chronisch en mild tot ernstig.
 • Diagnose is te stellen met met behulp van een röntgenfoto of echo.
 • Er zijn meerdere behandelmogelijkheden. Dit kan variëren van schouderfysiotherapie en injecties tot operatief ingrijpen.

Bewerkt op 27-03-2019

Bron.

 • The Shoulder, C. Rockwood and F. Matsen
 • Calcific tendinitis of the rotator cuff; state of the art in diagnosis and treatment. J. Orthopaed Traumatol. (2016), J, Morolla et al.
Delen:
 • kees sellis

  10 juli 2020 bij 07:47 Beantwoorden

  Bij mij is ook peesverkalking geconstateerd maar de orthopeed heeft er een spuit in gedaan hij zegt 6 tot 13 weken moet het werken ik ben van de naproxen en tramadol voor erge pijn en 8 paracetamol alleen paraetamol gebruik ik nog als het nodig is maar steeds meer ik wil graag dat er een ander na kijkt een succenapinium wil ik graag hij opereert maar een paar keer per jaar als ik kijk er xijn verschillende behandelingen zoals aanprikken van de pees hier ben ik wel klaar ik loop er al vanaf 6 februari mee spuiten van de huisarts er in gdhad het helpt even zit bij orthopeed dr janus isala te zwolle help mij a u b
  Mol

  • Erik Versluis

   16 juli 2020 bij 09:13 Beantwoorden

   Geachte heer Sellis,

   Wij hebben elkaar al even telefonisch gesproken. Schouderklachten op basis van kalkophoping in de schouderpezen kunnen langdurig aanwezigzijn. Vaak lost de kalk in de loop van de tijd op en zijn de klachten verdwenen. Dit oplossen kan ook traag verlopen, dit kan gepaard gaat met wisselende klachten. De volgorde van behandeling heb ik in het artikel beschreven. Een injectie kan na, of tijdens fysiotherapie gegeven worden als de pijn heftig aanwezig blijft. Dit kan effect hebben op de langere termijn. De hoeveelheid kalk neemt er niet door af. Mocht dit niet werken dan is shockwave therapie een alternatief wat goede resultaten kan opleveren. Dooor middel van krachtige geluidsgolven wordt gepoogd de kalk als het ware ‘zachtere maken waarna het oplossen versnelt. Deze behandeling wordt door fysiotherapeuten gegeven. Mocht dit toch geen gewenst effect hebben dan kan Barbotage de volgende stap zijn. De radioloog of orthopedisch chirurg prikt de kalk met een naald onder echogeleide aan en spuit er een zoutoplossing in. Dit verweekt de kalk als het ware. De effecten zijn na een paar maanden merkbaar, zo ervaar ik dat. Opereren is de laatste optie. Dit wordt overigens niet veel gedaan. Door met een kijkoperatie een sneetje in de pees te maken wordt de kalk uit de pees gedrukt. Een revalidatie van tenminste 6 weken volgt.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

Plaats een Reactie

×
Top