Behandeling van het AC gewricht

AC gewricht klachten fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
20 april 2020
⏱ 6 minuten leestijd

Behandeling van het AC gewricht

Behandeling van pijnklachten aan het AC gewricht vraagt om geduld. Een periode van weken tot enkele maanden is zeker geen uitzondering.

De herstelduur wordt onder andere bepaald door leeftijd, klachtenduur en de oorzaak van de klachten.

De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, injecties of uiteindelijk een operatie. Maar wanneer wordt welke keuze gemaakt?

Alles wat je over de behandeling, het herstel én de vooruitzichten wilt weten lees je hier.

Wat is het AC gewricht?

Het AC gewricht bestaat uit een verbinding van 2 botuiteinden; het Acromion, behorend bij het schouderblad. Deze heeft een verbinding met het uiteinde van het sleuteleen (Clavicula)

ac gewricht anatomie Fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Het gewrichtje wordt gefixeerd door verschillende gewrichtsbandjes.

Lokatie AC gewricht schouder
Het AC gewricht heeft een sturende functie op het schouder en schouderblad. Daarnaast is het gewricht een aanhechtingsplaats voor spieren.


Oorzaken AC gewricht klachten 

AC klachten kunnen een traumatische of  niet-traumatische oorzaak hebben.

Niet-traumatische AC klachten

Niet-traumatische AC klachten ontstaan zonder trauma. Deze kunnen op alle leeftijden voorkomen en hebben geen acuut ontstaansmoment.

Mijn ervaring is dat de meerderheid van de patiënten ouder dan 40 jaar is. Naarmate we ouder worden neemt de conditie van pezen en gewrichten namelijk af.

schouderpijn klussen ac gewricht fysiotherapie Middenweg amsterdam
Overbelasting (surmenage) van het gewricht is de voornaamste oorzaak. De arm of schouder wordt in dit geval meer belast dan gemiddeld. Bij te korte rust- en hersteltijd kunnen dan makkelijk klachten ontwikkelen.

Vergelijk het met een sporter die te intensief en te vaak traint. Hij of zij raakt overtraind en is vatbaar voor het krijgen van blessures.

Voorbeelden van overbelasting zijn: langer dan gemiddeld achter de computer zitten of veel bovenhandse klussen in huis. Dit zijn activiteiten die, zeker nu in de Corona crisis, veel voorkomen.

krachttraining schouderklachten
Ook goed getrainde krachtsporters kunnen klachten aan het AC gewricht ervaren. De oorzaak is veelal te vinden in een verkeerde trainingstechniek. Bankdrukken is een bekend voorbeeld.

Ook een erg beweeglijk AC gewricht (hypermobiliteit) en een slechte, inactieve houding kunnen klachten veroorzaken.

Traumatische AC klachten

Traumatische AC klachten zijn het gevolg van een trauma. Een bekend voorbeeld is de val op de zijkant van de schouder. Deze klachten komen veel voor bij wielrenners of ijshockeyers (boardingletsels)

Tijdens de val kunnen de gewrichtsbandjes overrekken of scheuren. Het AC gewricht kan hierdoor ontwrichten (luxeren). Het uiteinde van het sleutelbeen kan tijdens het trauma van het schouderblad losschieten.

Traumatische AC letsels worden ingedeeld in graad I tot VI.
Dit laat onderstaande animatie zien op fraaie wijze zien.

Een ontwrichting is aan de buitenkant zichtbaar als een bult. Dit is geen zwelling maar het omhoogstaande deel van het sleutelbeen (rode pijl).  Dit wordt ook wel het ‘pianotoets fenomeen’ genoemd. Het uitstekende sleutelbeen is namelijk als een pianotoets in te drukken.

AC letsel fysiotherapie Middenweg amsterdam oost
Hoogstand van het sleutelbeen

Arthrose van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het AC gewricht zien we in het algemeen op oudere leeftijd. De ruimte van het toch al smalle gewricht is door kraakbeenverlies verder afgenomen. Dit kan tot voortdurende pijn tijdens rust en bewegen leiden.

De praktijk leert wel dat de ernst van de slijtage niet altijd overeenkomt met de ernst van de pijnklachten. Zo zie ik geregeld patiënten met flinke artrose maar weinig klachten. Omgekeerd komt het ook voor dat minimale slijtage van het AC gewricht juist tot veel klachten leidt.


Onderzoek AC gewricht

Onderzoek van het AC gewricht kan verricht worden met behulp van een röntgenfoto of echografie. De conditie van het gewricht kan hiermee goed in beeld worden gebracht. De toestand van het gewricht zegt echter niets over de ernst van de klachten of beperkingen.

Deze informatie komt uit de anamnese, het vraaggesprek. Hoe zijn de klachten bijvoorbeeld ontstaan? Wat is de klachtenduur? En, bij welke bewegingen of activiteiten nemen de klachten toe?

Het lichamelijk onderzoek beoordeelt op functie en optredende pijn. Dit wordt gedaan door observatie van de armbewegingen en provocatietesten. Dit zijn belastende bewegingen voor AC gewricht. Een voorbeeld van zo’n test zie je hieronder.

Onderzoektest van het AC gewricht fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Pijnklachten kunnen optreden bij het maximaal heffen, op de rug of voor je borst houden van je arm. Druk met de vingers op het gewricht veroorzaakt vaak de herkenbare pijn.

Soms kan er twijfel bestaan of de klachten hun oorsprong vinden in het AC gewricht of in schouderpezen. De arts kan dan besluiten tot het toedienen van een proefinjectie.
Hierbij wordt verdovingsvloeistof in het AC gewricht gespoten. De diagnose wordt waarschijnlijker als de pijnklachten vervolgens verminderen.


Herstel AC gewrichtklachten

Behandeling van AC gewricht klachten kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operaties. Een injectie kan een onderdeel van het fysiotherapeutisch behandeltraject zijn.

oefeningen AC gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Conservatief beleid met fysiotherapie

De meeste aandoeningen van het AC gewricht kunnen zonder medisch ingrijpen behandeld worden. Zo’n conservatie beleid geldt in het bijzonder voor de niet-traumatische klachten. Van belang is na te gaan welke factoren de klachten veroorzaakten of onderhouden.

De fysiotherapeut kan het bewegingsgedrag van de schouderregio analyseren.  Met specifieke oefeningen kan de functie gecorrigeerd of verbeterd worden. Bij een acuut letsel kan een ondersteunde tape op het AC gewricht aangebracht worden. Dit kan veel comfort en pijnverlichting bieden.

tape ac gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam oost
Het spreekt eigenlijk voor zich dat alle pijnlijke bewegingen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Het gewricht krijgt zo ‘rust’ en de gelegenheid te herstellen.

Het in kaart brengen van het algehele gezondheidsprofiel kan een onderdeel van het behandelproces zijn. Zo kunnen perioden van stress, bijkomende klachten, slecht slapen en lichamelijk inactiviteit een negatieve invloed op het herstel hebben.

Injectie in het AC gewricht

Bij aanhoudende pijn kan een injectie in het AC gewricht de volgende keuze zijn. De klachten zijn dan vaak wel langer dan 3 maanden aanwezig.

Mijn ervaring is dat injectietherapie vaker wordt toegepast in de leeftijdcategorie 40 jaar en ouder.
Bij deze groep kan namelijk (geringe) slijtage van het AC gewricht een mede oorzaak zijn voor de langere klachtenduur.

Vaak wordt een injectie onder echogeleide geven. De kans is dan namelijk groter dat de kleine gewrichtsruimte ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Opereren van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het gewricht kan verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijnklachten.
Indien andere therapievormen geen effect hebben dan kan een operatie uitkomst bieden. De chirurg kan extra ruimte in het gewricht maken door een stukje bot van het sleutelbeen te verwijderen.

Dit wordt een ‘laterale clavicula resectie’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n operatie zie je in onderstaande animatie.

Bij een ontwrichting (luxatie) van het AC gewricht wordt in Nederland een afwachtend beleid aangehouden.
In sommige landen besluit men deze letsels wel te opereren. Tijdens deze operatie wordt het omhoog verplaatste sleutelbeen op een deel van het schouderblad teruggezet.

Uit recente literatuur blijkt overigens dat afwachten, dus zonder opereren, de voorkeur heeft. Er is namelijk geen verschil in uitkomsten. In beide gevallen wordt goed herstel in functie gezien.

Zonder operatie is het wel zo dat de ‘bult’ op de schouder zichtbaar blijft. Maar dit is ‘slechts’ een cosmetisch nadeel.

Samenvatting

 • Het AC gewricht wordt gevormd door een deel van het schouderblad en sleutelbeen.
 • De oorzaak kan door overbelasting, verkeerd bewegen of traumatisch zijn. Een val is een bekend voorbeeld.
 • Diagnose kan gesteld worden aan de hand van een foto, echo en lichamelijk onderzoek
 • Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operatie.
 • Operaties worden met name bij slijtage (artrose) uitgevoerd. Alleen als afwachten geen effect heeft.
 • Functieherstel t.g.v. AC ontwrichting kan zonder operatie plaatsvinden.

Heb je toch nog vragen? Je kunt ze stellen in het reactieformulier.

Delen:
 • J.M. hendriks

  26 mei 2021 bij 16:03 Beantwoorden

  Zeer duidelijke uitleg. Komt volledig overeen met mijn klachten. Jammer dat jullie zo ver weg wonen. Ik woon nl. In Uden Nrd. Brabant. Ben een paar maanden geleden gevallen. Ik golf maar heb veel last van deze schouder. Zijn inmiddels foto’s gemaakt en het is het AC gewricht. Graag uw advies.
  Met vriendelijke groet,
  Fien Hendriks,
  Missielaan i3
  Uden

  • Erik Versluis

   27 mei 2021 bij 08:07 Beantwoorden

   Beste mevrouw Hendriks,

   Indien er sprake is van een verstuikt AC gewricht (Tossy letsel) dan kunnen bepaalde schouderbewegingen, waaronder maximaal heffen, op de rug brengen van de arm en voorlangs het lichaam bewegen (golfswing) nog een tijd pijnlijk zijn. Fysiotherapie in de vorm van schouderblad mobilisaties en oefentherapie kunnen het klachtenbeloop gunstig beïnvloeden. Ook geregeld per dag een ijspakking op de schouder leggen kan verlichting geven.

   Indien er sprake is van artrose (slijtage), ook dan moet er met een langere hersteltijd rekening worden gehouden.

   Ik zie veel verschillen in herstel van pijnklachten en functie. Dit kan weken tot een aantal maanden zijn. Over het algemeen komt de schouderfunctie weer goed terug.

   Mocht al het bovenstaande niet werken dan kan een injectie met ontstekingsremmend medicijn het herstelproces op gang helpen. U zou dit met de behandelend fysio / arts kunnen bespreken.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Wendelien Reiche

  26 juni 2021 bij 08:07 Beantwoorden

  Dank voor de goede uitleg.

  Ik kreeg volgende conclusie echo:
  Forse effusie AC gewricht en lichte effusie intra articulair glenohumeraal. Geen verdikking van het inferieur glenohumeraal kapsel. Geen afwijkingen aan de rotator cuff, bicepspees. zeer lichte effusie en verdikking van de bursa.

  Vraag: ik had begrepen dat het versterken van spieren weinig invloed heeft op het AC-gewricht, maar denk zelf dat beweging/oefening wel de doorbloeding stimuleert.

  Wat is uw visie?

  Met vriendelijke groet,
  Wendelien

  • Erik Versluis

   26 juni 2021 bij 14:06 Beantwoorden

   Beste Wendelien,

   Van belang is te weten hoe je klachten ontstaan zijn. Veel ‘afwijkingen’ op de echo zijn namelijk leeftijdsgerelateerd en hoeven geen klachten te geven.

   Als jouw AC gewrichtklachten traumatisch zijn (bv na een val) dan dient er de eerste weken binnen de pijngrens te worden bewogen. In de praktijk betekent dit veelal tot schouderniveau. Ook de arm voor het lichaam langs, of op de rug brengen kan pijn veroorzaken. Bij deze bewegingen komt nl veel spanning op het gewricht te staan. Probeer dit te matigen door bv eerst je aangedane arm in de mouw van je jas te steken.

   Na 6 weken neemt de pijn in het algemeen af en zou je mogelijk je arm verder kunnen bewegen. Ik raad zeker aan je arm zoveel mogelijk te gebruiken. Dit ondersteunt het herstel.

   Wees niet onzeker als de klachten na 6-8 weken nog aanwezig zijn. De hersteltijden kunnen per persoon variëren.

   In geval van aanhoudende pijn kan een ontstekingsremmende injectie tot veel klachten verlichting leiden.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Björn

  17 augustus 2021 bij 12:32 Beantwoorden

  2 maanden terug ben ik gevallen met de crossmotor waardoor ik een ac-luxatie heb opgelopen. Het was volgens het ziekenhuis niet de lichtste variant maar een daar boven.

  Loop bij de fysio (algemeen) en deze heeft bepaalde oefeningen meegegeven. De helft van deze oefeningen is gebaseerd op kracht en de andere op de beweging van de schouder. Deze oefeningen kan ik allemaal uitvoeren met weinig tot geen pijn. Echter voelt het wel de hele dag aan alsof mijn schouder soort van op slot zit. Het is net of iemand heel de tijd met een lichte kracht op mijn schouder druk. Wel kan ik mijn schouder goed bewegen.Als ik ‘een kip’ na doe, knakt het gewricht elke keer.
  Nu ben ik keeper(voetbal) en omdat ik geen echte pijn meer heb/had ben ik weer gaan proberen, maar bij de eerste beste keer dat ik op mijn zij viel/dook voelde ik gelijk dat het nog te vroeg kwam en had ook gelijk meer pijn.

  Nu zijn de klachten de afgelopen 3 weken eigenlijk niet afgenomen (noch toe genomen, behalve de dag nadat ik weer gekeept had)

  Nu vroeg ik me af of het herstel op de een of andere manier versneld kan worden zodat ik snel alles weer kan doen en laten zonder na te hoeven denken over mijn schouder?

  • Erik Versluis

   17 augustus 2021 bij 21:29 Beantwoorden

   Beste Bjorn,

   Mogelijk heb je een Tossy 2 letsel van het AC gewricht. Dit kan tot een lichte hoogstand (0,5 – 1 cm) van je sleutelbeen leiden. Naast beschadiging van een aantal gewrichtsbandjes ontstaat er zwelling in het gewricht. Dit verklaart mogelijk het gevoel alsof iemand met lichte kracht op je schouder duwt. Deze zwelling en dit gevoel zullen op termijn afnemen.

   Het knakken van het gewricht hoort bij de instabiliteit van het gewricht maar ook het gewrichtsvocht kan hier een aandeel in hebben. Dit zou op termijn minder kunnen worden.

   Ik kan mij voorstellen dat het op je zij vallen pijnlijk is. Veel AC letsels ontstaan op namelijk op deze wijze. Dit is een beweging die voorlopig (maanden) nog pijnlijk kan zijn. Je kunt dit vergelijken met iemand die flink door zijn enkel gezwikt is. Opnieuw zwikken zal 2 tot 3 maanden later nog steeds pijnlijk kunnen zijn.

   Ik merk in mijn praktijk dat de klachtenduur per persoon kan verschillen. In het algemeen kan men na 6 maanden weer goed functioneren.
   Het herstel kun je helaas niet versnellen. Je kunt dit proces wel ondersteunen door niet teveel bewegingen te maken die de pijn doen toenemen.

   Ik verwacht dat je pijnklachten en andere symptomen de komende tijd verder zullen gaan afnemen.

   Ik hoop je bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Maikel Bouwman

  25 augustus 2021 bij 16:47 Beantwoorden

  Hallo

  Ik ben 10 augustus hard gevallen met mijn wielrenner door een ongeval. Gevolg ac luxatie type 3. Dit is in Oostenrijk gebeurd.

  Daar zeiden binnen 14 dagen opereren. In Nl niet opereren en met rust en therapie moet alles weer goed komen. Ik wielren veel en doe geregeld aan fitness.

  Mijn klachten zijn buiten de pijn om beperking in bewegingen. Als ik een half uur gelopen heb dan begint de schouder te zeuren.. een stekende pijn. Dit heb ik ook onder mijn schouderblad. Ook hangt mijn rechterschouder af.

  Ik ben inmiddels beginnen met fysio.

  Toch lees ik vaak dat men zich laat opereren omdat de klachten aanhouden. Met name sporters laten zich opereren. Bij mij is het nog vers.

  Moet ik geduld hebben of is het raadzaam om toch evt laten opereren. Hoe sneller hoe beter.?

  Wanneer zou ik weer kunnen fietsen en fitness met gewichten kunnen doen?

  Kunnen jullie advies geven?

  • Erik Versluis

   26 augustus 2021 bij 08:37 Beantwoorden

   Beste Maikel.

   Dit soort letsels komen veel bij wielrenners voor. In NL is men inderdaad terughoudend met opereren omdat de schouder op termijn weer goed kan herstellen. Het AC gewricht blijft wel iets hoger staan maar dit is slechts een cosmetisch nadeel.

   10 augustus is nog relatief kort geleden. Dat je dus nog pijn en bewegingsbeperking ervaart is heel normaal. Dit zal de komende weken gaan afnemen. Het is goed je schouder-arm weer te oefenen op geleide van de pijn
   Je therapeut zal je daarin begeleiden. Houd rekening met 3 maanden revalidatietijd, maar schrik er niet van als dit nog wat langer duurt.

   Fietsen zou binnen 6 weken weer mogelijk moeten zijn. Ik kan mij wel voorstellen dat lange afstanden nog wat klachten kunnen opleveren. Dit moet je zelf even ervaren. Kwaad kan het niet.
   Fitness kun je nu al doen, zolang de oefeningen (nog) niet boven schouderniveau uitgevoerd worden. Ook hierbij geldt, binnen de pijngrens zijn alle oefeningen toegestaan. Stem dit even af met je fysio.

   Wat betreft opereren; ik ben 25 jaar werkzaam als fysiotherapeut en heb slechts 1 patiënt gehad die aan een Tossy 3 is geopereerd. Dit was in het buitenland. Vrijwel alle patiënten die ik heb gezien (en dat zijn er veel) zijn goed hersteld. Ik geef je dus het advies af te wachten.

   Ik hoop je vragen bij deze te hebben beantwoord. Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Maikel Bouwman

  26 augustus 2021 bij 14:41 Beantwoorden

  Hallo Erik

  Bedankt. Stemt mij wel gerust. Dat het lang kan duren besef ik mij. Ik hoop inderdaad de draad met sporten binnenkort wel weer op te kinnen pakken. Hopelijk krijg ik binnenkort groenlicht daarvoor.

  Nog een vraag.

  Ik ben gedeeltelijk aan het werk. Ik werk tot 14.00 daarna ben ik redelijk moe. Is dat normaal?

 • Loltsje meester

  28 augustus 2021 bij 07:48 Beantwoorden

  Ik.ben op 9 juni aan gereden door een auto Ik reed op mijn scootmobiel waar ik voorrang had en niet heb gekregen
  Nu hebben ze op 20 augustus een echo gemaakt en stast erbij dat in de pezen een scheurtje zit en dat iets van hydrops is
  Nu heb ik begrepen dat dat iets van slijtage is maar voor het ongeval kon ik nog wel haast alles doen met mijn linker schouder maar nu niet meer
  Nu krijg ik op 2 mei fysio
  Nu is mijn vraag helpt dat wel of is er een andere oplossing

  Groet Loltsje

  • Erik Versluis

   28 augustus 2021 bij 10:21 Beantwoorden

   Beste Loltsje

   Het is mij niet duidelijk of u op de schouder bent gevallen. Een flinke (spier) kneuzing in de scootmobiel kan ook verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijn. Deze klacht reageert goed op massage en oefentherapie.

   Op basis van de echobevindingen zal ik mij niet al te veel zorgen maken. Deze ‘afwijkingen’ zien we vaak op latere leeftijd. Hydrops (vocht in het gewricht) en een scheurtje in de pezen hoeven geen negatieve gevolgen op lange termijn te hebben. De slijtage komt zeker niet door het ongeval.

   Ik heb er alle vertrouwen in dat uw schouderfunctie met fysiotherapeutische begeleiding goed zal herstellen. Mocht dit op termijn niet tot verbetering leiden dan zou ik in overleg met uw fysiotherapeut en arts bespreken of er nog alternatieven zijn.

   Ik wens u veel strekte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Carolien de Ruiter

  10 september 2021 bij 15:29 Beantwoorden

  In Augustus ben ik in de bergen gevallen op mijn schouder. Ik woon in de Dolomiten van italie. Hier zeiden ze dat ik me moest laten opereren.Tossy 3 was de Diagnose.
  De operatie is inmiddels achter de rug. Nu 3 weken geleden. De eerste 6 weken niet boven de 90°C mijn arm bewegen.
  Wat is jullie advies, wanneer mag ik weer gaan bewegen en welke bewegingen mag ik en wanneer weer gaan doen.

  • Erik Versluis

   11 september 2021 bij 09:58 Beantwoorden

   Beste mevrouw de Ruiter

   Zoals men heeft voorgeschreven zijn de eerste 6 weken alle bewegingen onder schouderniveau toegestaan. Er mag daarbij echter geen toename van pijn ontstaan.

   Vanaf de 7e week mag de arm geleidelijk aan weer meer boven schouderniveau belast worden. Dus niet geforceerd, zonder gewicht en met een rustig tempo. Voorwaarde is wel dat de schouder beweeglijk is. Deze kan na een operatie namelijk iets verstijven.

   Mocht dit niet met toenemende klachten gepaard gaan dan mag de belasting opgevoerd worden. Na 3 maanden zou volledig functieherstel weer mogelijk kunnen zijn.

   Ik wens u veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Sjoerd de Vries

  13 september 2021 bij 17:05 Beantwoorden

  Ik hb een vraag zeker mbt termen. Heb een onderzoek gehad in het ziekenhuis en nu is hun voor stel een reversed shoulder.
  Reden voor onderzoek:
  recidiverende klachten, ossale afwijkingen?
  Radiologie
  Resultaat beeldvormend onderzoek
  Verslag:
  Vergeleken met eerdere beeldvorming.
  Bekende tekenen van gonartrose links (zie oktober 2020), met onder andere opvallend uitgebreide osteofyt vorming botvorming aan caput humeri, in de onderzijde van glenohumeraal gewricht met tevens in het gewricht alhier ook los afgerond degeneratief kalk dan wel oud afgerond fragment van glenoïd. Forse hoogstand in glenohumeraal gewricht met afname glenohumerale ruimte. Sclerotische veranderingen in caput humeri conform.
  Uitgebreide omartrose, status quo

  Daarna een scan gehad met onderstaande uitslag.
  Reden voor onderzoek:
  CT preoperatief ter beoordeling glenoid en acromion.
  Verslag:
  CT schouder links:
  Blanco-CT. Reconstructies in 3 richtingen.
  Radiologie
  Resultaat beeldvormend onderzoek
  Bekende AC-degeneratie. Gedeformeerd acromion met lange botappositie naar anterieur. Uitgebreid periarticulaire ossificaties anteromediaal van het glenohumerale gewricht. Lichte remodellatie van het glenoïd secundaire omartrose, adequate bonestock.

  Wat is jullie iedee hierover ? Heb al jaren fysio gem 1 keer per week (valt wel divers ekeren uit om aan mijn 36 behandelingen per jaar te komen) Onderzoek in het MCL in Leeuwarden

  • Erik Versluis

   13 september 2021 bij 22:03 Beantwoorden

   Geachte heer de Vries,

   Er is een voorstel voor een reversed schouderprothese gedaan omdat er sprake is van uitgebreide slijtage van de schouder kop en kom.

   Ze spreken tevens over een forse hoogstand van de schouderkop. Dit betekent dat de schouderpezen geen tot nauwelijks functie meer hebben. Onder normale omstandigheden houden de pezen de schouderkop netjes in de kom.

   Bij een reversed prothese (omgekeerde prothese) krijgt de grote (intacte) schouderspier, genaamd Deltoideus, een betere heffunctie. Deze compenseert het functieverlies van de schouderpezen.

   Men stelt een gewrichtsvervangende operatie voor als het verlies van schouderfunctie niet meer met therapie te verbeteren is en de pijnklachten op de voorgrond blijft bestaan.

   Ik hoop u bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

   MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top