Behandeling van het AC gewricht

AC gewricht klachten fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
20 april 2020
Geactualiseerd op 18-08-2022

⏱ 6 minuten leestijd

Behandeling van het AC gewricht

Behandeling van pijnklachten aan het AC gewricht vraagt om geduld. Een periode van weken tot enkele maanden is zeker geen uitzondering.

De herstelduur wordt onder andere bepaald door leeftijd, klachtenduur en de oorzaak van de klachten.

De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, injecties of uiteindelijk een operatie. Maar wanneer wordt welke keuze gemaakt?

Alles wat je over de behandeling, het herstel én de vooruitzichten wilt weten lees je hier.

Wat is het AC gewricht?

Het AC gewricht bestaat uit een verbinding van 2 botuiteinden; het Acromion, behorend bij het schouderblad. Deze heeft een verbinding met het uiteinde van het sleuteleen (Clavicula)

ac gewricht anatomie Fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Het gewrichtje wordt gefixeerd door verschillende gewrichtsbandjes.

Lokatie AC gewricht schouder
Het AC gewricht heeft een sturende functie op het schouder en schouderblad. Daarnaast is het gewricht een aanhechtingsplaats voor spieren.


Oorzaken AC gewricht klachten 

AC klachten kunnen een traumatische-of  niet traumatische oorzaak hebben.

Niet-traumatische AC klachten

Niet-traumatische AC klachten ontstaan zonder trauma. Deze kunnen op alle leeftijden voorkomen en hebben geen acuut ontstaansmoment.

Mijn ervaring is dat de meerderheid van de patiënten ouder dan 40 jaar is. Naarmate we ouder worden kan de conditie van onze gewrichten afnemen.

schouderpijn klussen ac gewricht fysiotherapie Middenweg amsterdam
Overbelasting (surmenage) van het gewricht zie ik als voornaamste oorzaak van de schouderklachten. De arm of schouder wordt in dit geval meer belast dan gemiddeld. Bij te korte rust- en hersteltijd kunnen dan makkelijk klachten ontwikkelen.

Vergelijk het met een sporter die te intensief en te vaak traint. Hij of zij raakt overtraind en is vatbaar voor het krijgen van blessures.

Voorbeelden van overbelasting zijn: langer dan gemiddeld achter de computer zitten of het doen van bovenhandse klussen in huis.

krachttraining schouderklachten
Ook goed getrainde krachtsporters kunnen klachten aan het AC gewricht ervaren. Een verkeerde trainingstechniek bij bankdrukken is een veel voorkomende oorzaak.

Ook een erg beweeglijk AC gewricht (hypermobiliteit) en een slechte, inactieve houding kunnen klachten veroorzaken. Dit wordt weer vaker bij de jonge patiënten populatie gezien.

Traumatische AC klachten

Traumatische AC klachten zijn het gevolg van een trauma. Een bekend voorbeeld is de val op de zijkant van de schouder. Deze klachten komen veel voor bij wielrenners of ijshockeyers (boardingletsels)

Tijdens de val kunnen de gewrichtsbandjes van het AC gewricht overrekken of zelfs scheuren. Het gewricht kan hierdoor van zijn plaats schieten (luxeren). Het uiteinde van het sleutelbeen kan hierbij omhoog komen wat zichtbaar is als een harde bult op de schouder.

Een ontwrichting is aan de buitenkant zichtbaar als een bult. Dit is geen zwelling maar het omhoogstaande deel van het sleutelbeen (rode pijl).  Dit wordt ook wel het ‘pianotoets fenomeen’ genoemd. Het uitstekende sleutelbeen is namelijk als een pianotoets in te drukken.

Traumatische AC letsels worden ingedeeld in gradaties, 1 tot 5.
Dit laat onderstaande animatie zien op fraaie wijze zien.

 

AC letsel fysiotherapie Middenweg amsterdam oost
Hoogstand van het sleutelbeen

Arthrose van het AC gewricht

Artrose ook wel slijtage van het AC gewricht genoemd, zien we in het algemeen op oudere leeftijd. De ruimte van het toch al smalle gewricht is door kraakbeenverlies verder afgenomen. Dit kan tot voortdurende pijn tijdens rust en bewegen leiden.

Pijn aanhoudende klachten kan een operatie uitkomst bieden. Daarover later meer.


Onderzoek AC gewricht

Onderzoek van het AC gewricht kan verricht worden met behulp van een röntgenfoto of echografie. De conditie van het gewricht kan hiermee goed in beeld worden gebracht.

Nu is het zo dat een eventueel gevonden afwijking zoals arthrose (slijtage) niet altijd tot klachten hoeft te leiden. Zeker op oudere leeftijd komen we steeds meer ‘afwijkingen’ tegen die passen bij de leeftijd. Vergelijk het maar met het krijgen van grijze haren.

Veel informatie kan de behandelaar uit de anamnese (het vraaggesprek) halen. Hoe zijn de klachten bijvoorbeeld ontstaan? Wat is de klachtenduur? En, bij welke bewegingen of activiteiten nemen de klachten toe?

Met het lichamelijk onderzoek wordt het AC gewricht op functie en optredende pijn beoordeelt. Dit wordt gedaan door observatie van de armbewegingen en provocatietesten. Dit zijn belastende bewegingen voor het AC gewricht. Een voorbeeld van zo’n test zie je hieronder.

Onderzoektest van het AC gewricht fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Pijnklachten kunnen optreden bij het maximaal heffen, op de rug of voor je borst houden van je arm. Druk met de vingers op het gewricht veroorzaakt vaak de herkenbare pijn.

Soms kan er twijfel bestaan of de klachten hun oorsprong vinden in het AC gewricht of in de nabij gelegen schouderpezen. De arts kan dan besluiten tot het toedienen van een proefinjectie.
Hierbij wordt verdovingsvloeistof in het AC gewricht gespoten. De diagnose wordt waarschijnlijker als de pijnklachten vervolgens verminderen.


Herstel AC gewrichtklachten

Behandeling van klachten aan het AC gewricht kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of een operatie. Een injectie kan een onderdeel van het fysiotherapeutisch behandeltraject zijn.

oefeningen AC gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Conservatief beleid met fysiotherapie

De meeste aandoeningen van het AC gewricht kunnen zonder medisch ingrijpen behandeld worden. Dit geldt in het bijzonder voor de niet-traumatische klachten. Van belang is na te gaan welke factoren de klachten veroorzaakten of onderhouden. Met het geven van de juiste leefstijladviezen kunnen optimale herstelomstandigheden geboden worden.

De fysiotherapeut kan het bewegingsgedrag van de schouderregio analyseren. Met specifieke oefeningen kan de schouderfunctie gecorrigeerd of verbetert worden. Bij een acuut letsel kan een ondersteunde tape op het AC gewricht aangebracht worden. Dit kan veel comfort en pijnverlichting bieden.

tape ac gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam oost
Alle pijnlijke bewegingen dienen zoveel mogelijk vermeden te worden. Het gewricht krijgt zo voldoende rust en de gelegenheid te herstellen.

Het in kaart brengen van het algehele gezondheidsprofiel kan een onderdeel van het behandelproces zijn. Zo kunnen perioden van stress, bijkomende klachten, slecht slapen en lichamelijk inactiviteit een negatieve invloed op het herstel hebben.

Injectie in het AC gewricht

Bij aanhoudende pijn kan een injectie in het AC gewricht de volgende keuze zijn. De klachten zijn dan wel vaak langer dan 3 maanden aanwezig.

Mijn ervaring is dat injectietherapie vaker wordt toegepast in de leeftijdcategorie 40 jaar en ouder.
Bij deze groep kan namelijk (geringe) slijtage van het AC gewricht een mede oorzaak zijn voor de langere klachtenduur.

Een injectie kan onder echogeleide worden geven. De kans is dan namelijk groter dat de kleine gewrichtsruimte ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Opereren van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het gewricht kan verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijnklachten.
Als andere therapievormen geen effect hebben dan kan een operatie uitkomst bieden. De chirurg kan extra ruimte in het gewricht maken door een stukje bot van het sleutelbeen te verwijderen.

Dit wordt een ‘laterale clavicula resectie’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n operatie zie je in onderstaande animatie.

Bij een ontwrichting (luxatie) van het AC gewricht wordt in Nederland een afwachtend beleid aangehouden.
In sommige landen besluit men deze letsels wel te opereren. Tijdens deze operatie wordt het omhoog verplaatste sleutelbeen op een deel van het schouderblad teruggezet.

Uit recente literatuur blijkt overigens dat afwachten, dus zonder opereren, in het algemeen de voorkeur heeft. Er is namelijk geen verschil in uitkomsten. In beide gevallen wordt goed herstel van de schouderfunctie gezien.

Zonder operatie is het wel zo dat de ‘bult’ op de schouder zichtbaar blijft. Maar dit is ‘slechts’ een cosmetisch nadeel.

Samenvatting

 • Het AC gewricht wordt gevormd door een deel van het schouderblad en sleutelbeen.
 • De oorzaak kan door overbelasting, verkeerd bewegen of traumatisch zijn. Een val is een bekend voorbeeld.
 • Diagnose kan gesteld worden aan de hand van een foto, echo en lichamelijk onderzoek
 • Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operatie.
 • Operaties worden met name bij slijtage (artrose) uitgevoerd. Alleen als afwachten geen effect heeft.
 • Functieherstel t.g.v. AC ontwrichting kan zonder operatie plaatsvinden.

Heb je toch nog vragen? Je kunt ze stellen in het reactieformulier.

Delen:
 • J.M. hendriks

  26 mei 2021 bij 16:03 Beantwoorden

  Zeer duidelijke uitleg. Komt volledig overeen met mijn klachten. Jammer dat jullie zo ver weg wonen. Ik woon nl. In Uden Nrd. Brabant. Ben een paar maanden geleden gevallen. Ik golf maar heb veel last van deze schouder. Zijn inmiddels foto’s gemaakt en het is het AC gewricht. Graag uw advies.
  Met vriendelijke groet,
  Fien Hendriks,
  Missielaan i3
  Uden

  • Erik Versluis

   27 mei 2021 bij 08:07 Beantwoorden

   Beste mevrouw Hendriks,

   Indien er sprake is van een verstuikt AC gewricht (Tossy letsel) dan kunnen bepaalde schouderbewegingen, waaronder maximaal heffen, op de rug brengen van de arm en voorlangs het lichaam bewegen (golfswing) nog een tijd pijnlijk zijn. Fysiotherapie in de vorm van schouderblad mobilisaties en oefentherapie kunnen het klachtenbeloop gunstig beïnvloeden. Ook geregeld per dag een ijspakking op de schouder leggen kan verlichting geven.

   Indien er sprake is van artrose (slijtage), ook dan moet er met een langere hersteltijd rekening worden gehouden.

   Ik zie veel verschillen in herstel van pijnklachten en functie. Dit kan weken tot een aantal maanden zijn. Over het algemeen komt de schouderfunctie weer goed terug.

   Mocht al het bovenstaande niet werken dan kan een injectie met ontstekingsremmend medicijn het herstelproces op gang helpen. U zou dit met de behandelend fysio / arts kunnen bespreken.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Wendelien Reiche

  26 juni 2021 bij 08:07 Beantwoorden

  Dank voor de goede uitleg.

  Ik kreeg volgende conclusie echo:
  Forse effusie AC gewricht en lichte effusie intra articulair glenohumeraal. Geen verdikking van het inferieur glenohumeraal kapsel. Geen afwijkingen aan de rotator cuff, bicepspees. zeer lichte effusie en verdikking van de bursa.

  Vraag: ik had begrepen dat het versterken van spieren weinig invloed heeft op het AC-gewricht, maar denk zelf dat beweging/oefening wel de doorbloeding stimuleert.

  Wat is uw visie?

  Met vriendelijke groet,
  Wendelien

  • Erik Versluis

   26 juni 2021 bij 14:06 Beantwoorden

   Beste Wendelien,

   Van belang is te weten hoe je klachten ontstaan zijn. Veel ‘afwijkingen’ op de echo zijn namelijk leeftijdsgerelateerd en hoeven geen klachten te geven.

   Als jouw AC gewrichtklachten traumatisch zijn (bv na een val) dan dient er de eerste weken binnen de pijngrens te worden bewogen. In de praktijk betekent dit veelal tot schouderniveau. Ook de arm voor het lichaam langs, of op de rug brengen kan pijn veroorzaken. Bij deze bewegingen komt nl veel spanning op het gewricht te staan. Probeer dit te matigen door bv eerst je aangedane arm in de mouw van je jas te steken.

   Na 6 weken neemt de pijn in het algemeen af en zou je mogelijk je arm verder kunnen bewegen. Ik raad zeker aan je arm zoveel mogelijk te gebruiken. Dit ondersteunt het herstel.

   Wees niet onzeker als de klachten na 6-8 weken nog aanwezig zijn. De hersteltijden kunnen per persoon variëren.

   In geval van aanhoudende pijn kan een ontstekingsremmende injectie tot veel klachten verlichting leiden.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Björn

  17 augustus 2021 bij 12:32 Beantwoorden

  2 maanden terug ben ik gevallen met de crossmotor waardoor ik een ac-luxatie heb opgelopen. Het was volgens het ziekenhuis niet de lichtste variant maar een daar boven.

  Loop bij de fysio (algemeen) en deze heeft bepaalde oefeningen meegegeven. De helft van deze oefeningen is gebaseerd op kracht en de andere op de beweging van de schouder. Deze oefeningen kan ik allemaal uitvoeren met weinig tot geen pijn. Echter voelt het wel de hele dag aan alsof mijn schouder soort van op slot zit. Het is net of iemand heel de tijd met een lichte kracht op mijn schouder druk. Wel kan ik mijn schouder goed bewegen.Als ik ‘een kip’ na doe, knakt het gewricht elke keer.
  Nu ben ik keeper(voetbal) en omdat ik geen echte pijn meer heb/had ben ik weer gaan proberen, maar bij de eerste beste keer dat ik op mijn zij viel/dook voelde ik gelijk dat het nog te vroeg kwam en had ook gelijk meer pijn.

  Nu zijn de klachten de afgelopen 3 weken eigenlijk niet afgenomen (noch toe genomen, behalve de dag nadat ik weer gekeept had)

  Nu vroeg ik me af of het herstel op de een of andere manier versneld kan worden zodat ik snel alles weer kan doen en laten zonder na te hoeven denken over mijn schouder?

  • Erik Versluis

   17 augustus 2021 bij 21:29 Beantwoorden

   Beste Bjorn,

   Mogelijk heb je een Tossy 2 letsel van het AC gewricht. Dit kan tot een lichte hoogstand (0,5 – 1 cm) van je sleutelbeen leiden. Naast beschadiging van een aantal gewrichtsbandjes ontstaat er zwelling in het gewricht. Dit verklaart mogelijk het gevoel alsof iemand met lichte kracht op je schouder duwt. Deze zwelling en dit gevoel zullen op termijn afnemen.

   Het knakken van het gewricht hoort bij de instabiliteit van het gewricht maar ook het gewrichtsvocht kan hier een aandeel in hebben. Dit zou op termijn minder kunnen worden.

   Ik kan mij voorstellen dat het op je zij vallen pijnlijk is. Veel AC letsels ontstaan op namelijk op deze wijze. Dit is een beweging die voorlopig (maanden) nog pijnlijk kan zijn. Je kunt dit vergelijken met iemand die flink door zijn enkel gezwikt is. Opnieuw zwikken zal 2 tot 3 maanden later nog steeds pijnlijk kunnen zijn.

   Ik merk in mijn praktijk dat de klachtenduur per persoon kan verschillen. In het algemeen kan men na 6 maanden weer goed functioneren.
   Het herstel kun je helaas niet versnellen. Je kunt dit proces wel ondersteunen door niet teveel bewegingen te maken die de pijn doen toenemen.

   Ik verwacht dat je pijnklachten en andere symptomen de komende tijd verder zullen gaan afnemen.

   Ik hoop je bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Maikel Bouwman

  25 augustus 2021 bij 16:47 Beantwoorden

  Hallo

  Ik ben 10 augustus hard gevallen met mijn wielrenner door een ongeval. Gevolg ac luxatie type 3. Dit is in Oostenrijk gebeurd.

  Daar zeiden binnen 14 dagen opereren. In Nl niet opereren en met rust en therapie moet alles weer goed komen. Ik wielren veel en doe geregeld aan fitness.

  Mijn klachten zijn buiten de pijn om beperking in bewegingen. Als ik een half uur gelopen heb dan begint de schouder te zeuren.. een stekende pijn. Dit heb ik ook onder mijn schouderblad. Ook hangt mijn rechterschouder af.

  Ik ben inmiddels beginnen met fysio.

  Toch lees ik vaak dat men zich laat opereren omdat de klachten aanhouden. Met name sporters laten zich opereren. Bij mij is het nog vers.

  Moet ik geduld hebben of is het raadzaam om toch evt laten opereren. Hoe sneller hoe beter.?

  Wanneer zou ik weer kunnen fietsen en fitness met gewichten kunnen doen?

  Kunnen jullie advies geven?

  • Erik Versluis

   26 augustus 2021 bij 08:37 Beantwoorden

   Beste Maikel.

   Dit soort letsels komen veel bij wielrenners voor. In NL is men inderdaad terughoudend met opereren omdat de schouder op termijn weer goed kan herstellen. Het AC gewricht blijft wel iets hoger staan maar dit is slechts een cosmetisch nadeel.

   10 augustus is nog relatief kort geleden. Dat je dus nog pijn en bewegingsbeperking ervaart is heel normaal. Dit zal de komende weken gaan afnemen. Het is goed je schouder-arm weer te oefenen op geleide van de pijn
   Je therapeut zal je daarin begeleiden. Houd rekening met 3 maanden revalidatietijd, maar schrik er niet van als dit nog wat langer duurt.

   Fietsen zou binnen 6 weken weer mogelijk moeten zijn. Ik kan mij wel voorstellen dat lange afstanden nog wat klachten kunnen opleveren. Dit moet je zelf even ervaren. Kwaad kan het niet.
   Fitness kun je nu al doen, zolang de oefeningen (nog) niet boven schouderniveau uitgevoerd worden. Ook hierbij geldt, binnen de pijngrens zijn alle oefeningen toegestaan. Stem dit even af met je fysio.

   Wat betreft opereren; ik ben 25 jaar werkzaam als fysiotherapeut en heb slechts 1 patiënt gehad die aan een Tossy 3 is geopereerd. Dit was in het buitenland. Vrijwel alle patiënten die ik heb gezien (en dat zijn er veel) zijn goed hersteld. Ik geef je dus het advies af te wachten.

   Ik hoop je vragen bij deze te hebben beantwoord. Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Maikel Bouwman

  26 augustus 2021 bij 14:41 Beantwoorden

  Hallo Erik

  Bedankt. Stemt mij wel gerust. Dat het lang kan duren besef ik mij. Ik hoop inderdaad de draad met sporten binnenkort wel weer op te kinnen pakken. Hopelijk krijg ik binnenkort groenlicht daarvoor.

  Nog een vraag.

  Ik ben gedeeltelijk aan het werk. Ik werk tot 14.00 daarna ben ik redelijk moe. Is dat normaal?

 • Loltsje meester

  28 augustus 2021 bij 07:48 Beantwoorden

  Ik.ben op 9 juni aan gereden door een auto Ik reed op mijn scootmobiel waar ik voorrang had en niet heb gekregen
  Nu hebben ze op 20 augustus een echo gemaakt en stast erbij dat in de pezen een scheurtje zit en dat iets van hydrops is
  Nu heb ik begrepen dat dat iets van slijtage is maar voor het ongeval kon ik nog wel haast alles doen met mijn linker schouder maar nu niet meer
  Nu krijg ik op 2 mei fysio
  Nu is mijn vraag helpt dat wel of is er een andere oplossing

  Groet Loltsje

  • Erik Versluis

   28 augustus 2021 bij 10:21 Beantwoorden

   Beste Loltsje

   Het is mij niet duidelijk of u op de schouder bent gevallen. Een flinke (spier) kneuzing in de scootmobiel kan ook verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijn. Deze klacht reageert goed op massage en oefentherapie.

   Op basis van de echobevindingen zal ik mij niet al te veel zorgen maken. Deze ‘afwijkingen’ zien we vaak op latere leeftijd. Hydrops (vocht in het gewricht) en een scheurtje in de pezen hoeven geen negatieve gevolgen op lange termijn te hebben. De slijtage komt zeker niet door het ongeval.

   Ik heb er alle vertrouwen in dat uw schouderfunctie met fysiotherapeutische begeleiding goed zal herstellen. Mocht dit op termijn niet tot verbetering leiden dan zou ik in overleg met uw fysiotherapeut en arts bespreken of er nog alternatieven zijn.

   Ik wens u veel strekte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Carolien de Ruiter

  10 september 2021 bij 15:29 Beantwoorden

  In Augustus ben ik in de bergen gevallen op mijn schouder. Ik woon in de Dolomiten van italie. Hier zeiden ze dat ik me moest laten opereren.Tossy 3 was de Diagnose.
  De operatie is inmiddels achter de rug. Nu 3 weken geleden. De eerste 6 weken niet boven de 90°C mijn arm bewegen.
  Wat is jullie advies, wanneer mag ik weer gaan bewegen en welke bewegingen mag ik en wanneer weer gaan doen.

  • Erik Versluis

   11 september 2021 bij 09:58 Beantwoorden

   Beste mevrouw de Ruiter

   Zoals men heeft voorgeschreven zijn de eerste 6 weken alle bewegingen onder schouderniveau toegestaan. Er mag daarbij echter geen toename van pijn ontstaan.

   Vanaf de 7e week mag de arm geleidelijk aan weer meer boven schouderniveau belast worden. Dus niet geforceerd, zonder gewicht en met een rustig tempo. Voorwaarde is wel dat de schouder beweeglijk is. Deze kan na een operatie namelijk iets verstijven.

   Mocht dit niet met toenemende klachten gepaard gaan dan mag de belasting opgevoerd worden. Na 3 maanden zou volledig functieherstel weer mogelijk kunnen zijn.

   Ik wens u veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Sjoerd de Vries

  13 september 2021 bij 17:05 Beantwoorden

  Ik hb een vraag zeker mbt termen. Heb een onderzoek gehad in het ziekenhuis en nu is hun voor stel een reversed shoulder.
  Reden voor onderzoek:
  recidiverende klachten, ossale afwijkingen?
  Radiologie
  Resultaat beeldvormend onderzoek
  Verslag:
  Vergeleken met eerdere beeldvorming.
  Bekende tekenen van gonartrose links (zie oktober 2020), met onder andere opvallend uitgebreide osteofyt vorming botvorming aan caput humeri, in de onderzijde van glenohumeraal gewricht met tevens in het gewricht alhier ook los afgerond degeneratief kalk dan wel oud afgerond fragment van glenoïd. Forse hoogstand in glenohumeraal gewricht met afname glenohumerale ruimte. Sclerotische veranderingen in caput humeri conform.
  Uitgebreide omartrose, status quo

  Daarna een scan gehad met onderstaande uitslag.
  Reden voor onderzoek:
  CT preoperatief ter beoordeling glenoid en acromion.
  Verslag:
  CT schouder links:
  Blanco-CT. Reconstructies in 3 richtingen.
  Radiologie
  Resultaat beeldvormend onderzoek
  Bekende AC-degeneratie. Gedeformeerd acromion met lange botappositie naar anterieur. Uitgebreid periarticulaire ossificaties anteromediaal van het glenohumerale gewricht. Lichte remodellatie van het glenoïd secundaire omartrose, adequate bonestock.

  Wat is jullie iedee hierover ? Heb al jaren fysio gem 1 keer per week (valt wel divers ekeren uit om aan mijn 36 behandelingen per jaar te komen) Onderzoek in het MCL in Leeuwarden

  • Erik Versluis

   13 september 2021 bij 22:03 Beantwoorden

   Geachte heer de Vries,

   Er is een voorstel voor een reversed schouderprothese gedaan omdat er sprake is van uitgebreide slijtage van de schouder kop en kom.

   Ze spreken tevens over een forse hoogstand van de schouderkop. Dit betekent dat de schouderpezen geen tot nauwelijks functie meer hebben. Onder normale omstandigheden houden de pezen de schouderkop netjes in de kom.

   Bij een reversed prothese (omgekeerde prothese) krijgt de grote (intacte) schouderspier, genaamd Deltoideus, een betere heffunctie. Deze compenseert het functieverlies van de schouderpezen.

   Men stelt een gewrichtsvervangende operatie voor als het verlies van schouderfunctie niet meer met therapie te verbeteren is en de pijnklachten op de voorgrond blijft bestaan.

   Ik hoop u bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

   MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • koen van haaren

  25 november 2021 bij 22:46 Beantwoorden

  hoi

  ik ben koen en ben 13 jaar
  ik merk dat ik ook een beetje een uitstekend bultje op mijn schouders heb bij allebei de kanten mijn moeder zegt dat het door het sporten komt ik sport nu 4 keer per week en heb zelf nergens last van wat zal ik doen?
  ik zie graag een reactie tegemoet

  • Erik Versluis

   26 november 2021 bij 09:37 Beantwoorden

   Beste Koen,

   De uitstekende bultjes op je schouders zijn de uiteinden van het sleutelbeen. Dit stukje bot vormt samen met een botstuk van het schouderblad het ‘AC gewricht.
   Dit gewrichtje is bij veel mensen wat duidelijker te zien.

   Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken dus blijf het sporten vooral doen.

   Veel succes.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • cj lemmens

  17 december 2021 bij 23:02 Beantwoorden

  Hallo

  Mijn leeftijd is 83 en is een scan gemaakt van mijn schouders ,sleutelbeen en scbouders ernstig ontkalkt Dat gaf hevige pijn als pijn bestrijding kreeg ik morfineplsisters maar dat heb ik afgebouwd omdat ik teveel bijwerkingen had en mezelf kwijt was Nu is mijn vraag kanik met fysio pijn bestrijden ,is er nog wat verlichting voor mij Opereren is geen optie gezien mijn leeftijd vond de orthopeet Kan ikeen advies krijgen bij voorbaat dank

  • Erik Versluis

   18 december 2021 bij 15:04 Beantwoorden

   Beste meneer/mevrouw Lemmens,

   Mogelijk bedoelt u met ontkalking ‘slijtage’. Botontkalking veroorzaakt doorgaans geen pijn. Daarnaast wordt botontkalking (osteoporose) minder in de schouderregio gezien.

   Fysiotherapie zou de pijn (voor een deel) kunnen verminderen en de functie van uw schouder en arm mogelijk kunnen verbeteren. Dit zou ik u zeker willen adviseren.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis

 • Ron Lieshout.

  5 januari 2022 bij 10:46 Beantwoorden

  Ik ben jaren geleden gevallen in een kuil met skiën met mijn armen naar voren gestrekt. omhoog. Maar mijn rechterarm strekte flink door naar achteren.
  De boel deed pijn en zat flink vast ook kraakte mijn a.c gewricht. Door verschillende omstandigheden ben ik niet naar de fysio gegaan voor mijn schouder omdat de fysio maar één blessure per keer wilde helpen , ik had met die val ook mijn knie geblesseerd en zij doe dan maar mijn knie omdat ik niet goed kon lopen.

  Later ben ik gaan fitnessen met gewichten en is mijn schouder iets bewegelijker geworden maar de pijn en het kraken bleef. Drie jaar geleden ben ik begonnen met fysiotherapie en met schockwave 18 keer. Mijn bewegelijkheid werd beter naar alle kanten maar het kraken en pijn bij bepaalde bewegingen en uiterst gestrekte bewegingen bleef ! Leg je je vinger op mijn a.c dan voel je het klikken en kraken als ik mijn gestrekte arm naar voren omhoog breng.
  En jaar later heb ik 17 keer fysio gedaan met oefeningen voor mijn schouder en geen Schockwave , het ging daardoor ook weer iets beter minder pijn en bewegelijker , alleen met uiterste gestrekte bewegingen heb ik pijn, en als ik mijn schouder ineens beweeg een stekende pijn scheut die gelijk weer weg is. Ook als ik mijn schouder aanspan voel ik pijn in mijn A.C. Maar die pijnscheut met bewegen heb ik vaak/steeds en het kraken blijft. Vier jaar terug heb ik een echogeleide cortison injectie gehad in het A.C.. Een jaar terug heb ik bij een andere orthopeet twee keer een injectie in het a.c gehad en één keer in het schoudergewricht. Op de echogeleide prik zag men een verdikking van het a.c gewricht/kapsel. later na een echografisch onderzoek van de schouder zag men geen verdikking van het A.C. meer. Maar nu heb ik wel het idee dat het A.C. gewricht iets meer kraakt dan voor de injecties. Nu zegt mijn nieuwe orthopeed we kunnen een stukje van je sleutelbeen afhalen bij het A.C. dan gaat het kraken en de pijn weg. Nu heb ik een MRI gedaan. Hij had het over een ontsteking ik weet niet of hij bedoelde dat hij dat op de MRI zag. Mijn vorige orthopeet zij als we een stukje van je sleutelbeen afhalen heb je wel krachtverlies ik weet niet of dat waar is ?? Mijn nu andere orthopeet zegt weer dat je geen krachtverlies hebt ?? Nu vraag ik mij af is het wel verstandig dat ik een stukje van mijn sleutelbeen laat afhalen ?? Is de pijn en het kraken dan weg ?? En heb ik geen krachtverlies ?? Of als ik dat laat doen ben ik dan verder van huis. Nu wil hij een echografie laten doen deze nieuwe orthopeet en ik heb afgesproken om nog een keer een injectie in mijn A.C. te doen kijken wat dat nu doet. Want dat had ik ook afgesproken met mijn vorige orthopeet die ineens bij het ziekenhuis is weggegaan. Deze orthopeet zegt we kunnen ook ineens doorpakken met de operatie en hij stuurt informatie daarover. Maar mijn vorige orthopeed wilde eerst nog een injectie of injecties doen en daarna eventueel naar die operatie kijken. En eerst kijken of hij de pijn minder krijgt met injecties.

  Deze orthopeed wil doorpakken maar ik denk ho , laten we eerst het regiem van mijn vorige orthopeed eerst doen , dat was de afspraak voor hij weg ging ! Nu weet ik niet meer wat het verstandigste is laat ik een stukje van mijn sleutelbeen afhalen en verdwijnen dan mijn klachten maar heb ik dan wel krachtverlies ?? Of als ik dit laat doen loop ik dan het risico dat ik slechter af ben ?? Of kan ik beter nog voor de injecties gaan en kijken hoe dat uitpakt of de pijn weg gaat ?? En dan zit ik nog met het kraken gaat dat nog weg of word minder ! Heb ook het idee dat mijn schouder of eigenlijk mijn A.C. instabiel is geworden ?? Ik hoorde van mijn vorige orthopeet dat je maar drie cortison injecties per jaar mag hebben ?? Ik neem aan dat hij bedoeld drie injecties per jaar in één gewricht bijvoorbeeld het A.C. gewricht ??

  • Erik Versluis

   5 januari 2022 bij 13:31 Beantwoorden

   Beste Ron,

   Een injectie in het AC gewricht kan de ontsteking en pijn verminderen. Als deze pijn iedere keer terugkomt en je hindert tijdens je dagelijkse activiteiten dan kan een operatie helpen.

   Men heeft dan wel aangetoond dat er sprake is van slijtage (arthrose) in het gewricht. Door wat meer ruimte in gewricht te maken wordt voorkomen dat de botdelen tegen elkaar aanschuren en pijn veroorzaken.

   Je hoeft je geen zorgen te maken over optredend krachtverlies. Dit keert na 4-6 maanden weer volledig terug. Het is niet gezegd dat het kraken dan ook weg is. Kraken komt ook voor in normale gewrichten.

   Een maximum van 3 injecties per jaar wordt geadviseerd per regio. Dus 3 in het AC gewricht en 3 elders in de schouder. Een operatie wordt meestal voorgesteld als de klachten terugkomen en al langer dan een jaar duren.

   Ik hoop je voldoende geïnformeerd te hebben.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Ron Lieshout.

  5 januari 2022 bij 10:56 Beantwoorden

  Ook heb ik wel eens het idee dat als ik warmte gel bolletjes pakking op mijn A.C. gewricht legt dat de pijn de volgende dag erger is in het A.C. gewricht vooral als de pakking heet is ?? Heb van de zomer de zelfde pakkingen uit de ijskast gedaan maar ook dat vond ik geen meerwaarde hebben op verbetering of minder pijn !

  • Erik Versluis

   5 januari 2022 bij 13:34 Beantwoorden

   Best Ron,

   Warmtepakkingen helpen naar mijn mening niet bij een pijnlijk AC gewricht. Kortdurende ijskompressen (5 minuten) doen dit wel.

   Mvg Erik Versluis

 • Ron Lieshout.

  11 januari 2022 bij 17:57 Beantwoorden

  Beste Eric Versluis.

  Dit stukje stond in de brief die naar mijn huisarts is gestuurd , na de röntgenfoto van mijn schouder. En daaronder de uitslag van mijn MRI schouder die naar mijn huisarts is verstuurd. Twee tegenstrijdige conclusies op de brief van de röntgen staat AC – gewricht is fraai !

  Maar op de MRI lees ik toch een andere conclusie ! Wat betekenen al die termen die in de MRI mail staan over mijn AC – gewricht ??
  Mijn nieuwe orthopeet was in een belafspraak ook niet duidelijk wat er op de MRI te zien is. Terwijl mijn vorige orthopeet dat zou uitleggen met de belafspraak maar die heeft ineens het ziekenhuis verlaten.
  Mijn nieuwe orthopeet heb ik ook nog niet gezien.

  Röntgen :

  Op 11 februari 2021 werd bovengenoemde patiënt op de polikliniek orthopedie onderzocht.
  Reden van consult: Pijnklachten schouder rechts Aanvullend onderzoek: Röntgen: 11-02-2021 X-schouder rechts:
  Milde degeneratieve afwijkingen gleno-humeraal. AC-gewricht is fraai.
  Geen calcificaties in de weke-delen.
  Diagnose / Conclusie: Pijnklachten en crepitaties AC-gewricht rechts Behandeling / Beleid: Patiënte heeft uitleg gehad over de diagnose en diens implicaties.
  Gezien de huidige klachten is besloten om een ECHO-geleide infiltratie te doen van het AC-gewricht rechts. Controle 6-8 weken na de infiltratie.

  MRI :
  26-11-2021
  MRI schouder rechts: Medische gegevens chronische progressieve pijn
  Verslag
  Geen hydrops, normaal beenmerg zonder bone bruise.
  Type 2 acromion. Forse artrose van het AC-gewricht met subcorticale
  cystevorming, beenmergoedeem aan weerszijden van het ACgewricht en
  osteofytvorming craniaal en inferieur.
  Dientengevolge enige subacromiaal impingement op de SSP musculotendinogene overgang
  Normale bicepspees, in de groeve gelegen.
  Subscapularis-, supra- en infraspinatuspees gb, geen tendinose of scheur.
  Normale spierbuiken, geen atrofie. Normaal kraakbeen.
  Voor zover beoordeelbaar zonder intra-articulair contrast: normaal labrum.
  Conclusie
  Forse AC-artrose met geringe subacromiale impingement.

 • Joost Zwart

  13 januari 2022 bij 12:33 Beantwoorden

  Beste Erik, ik ben man een van 58 met Tourette. Sinds een paar maanden knakken mijn beide AC gewrichten, bij bepaalde bewegingen. Ze doen geen pijn. Ik weet bijna zeker dat het komt doordat ik door m’n Tourette veel met m’n schouders en nek trek. En daardoor alles wat heb uitgerekt. Nu ben ik aan het proberen of ik die bewegingen kan tegenhouden om de zaak niet te verergeren cq te laten herstellen. Wat zou volgens u het beste plan zijn? Gaat dit later arthrose en of pijn opleveren? Na hoeveel tijd?
  Heel vriendelijk bedankt alvast voor uw antwoord!
  Joost

  • Erik Versluis

   13 januari 2022 bij 16:03 Beantwoorden

   Beste Joost,

   Het zou kunnen zijn dat beide AC gewrichten wat ‘losser’ worden als gevolg de bewegingen door Tourette. Ik verwacht overigens niet dat dit tot (versnelde) artrose gaat leiden.

   Het is sowieso moeilijk te bepalen hoe snel artrose optreedt. We weten dat na een breuk of kraakbeenbeschadiding artrose versneld kan optreden. Binnen welke termijn en met welke klachten dit gepaard gaat is niet te bepalen.

   Ik zou mij voor nu geen zorgen maken.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Joost Zwart

  14 januari 2022 bij 12:13 Beantwoorden

  Dank je Erik voor je snelle antwoord! Ben wel weer beetje gerustgesteld. Kan ik gewoon nog naar de sportschool, crosstrainer (knakken van ac gewrichtjes) gewichten en zo?

  • Erik Versluis

   14 januari 2022 bij 16:39 Beantwoorden

   Beste Joost,

   Je kunt wat mij betreft weer naar de sportschool. Dat knakken kan geen kwaad als dit geen pijnklachten ter plaatse van het AC gewricht veroorzaakt.

   Mogelijk kan het knakken door het trainen van de schouderspieren op termijn zelfs minder worden!

   Veel succes.

   Gr Erik Versluis

 • B. van Dijk

  24 januari 2022 bij 18:08 Beantwoorden

  Afgelopen weekend heb ik tijdens snowboarden een tossy 3 opgelopen. Duits ziekenhuis raadde operatie aan. Orthopeed vandaag zegt dat opereren niet nodig is omdat resultaat tussen wel/niet opereren op hetzelfde uitkomt. Ik ben 24 jaar jong en heel sportief aangelegd. Op diverse sportfora zoals mountainbike etc. lees ik ervaringverhalen van sporters die niet zijn geopereerd in 1e instantie maar vaak wel later omdat er toch problemen blijven. Bij een operatie wordt het sleutelbeen weer aan het schouderblad bevestigd (diverse methoden), bij niet opereren niet. De ligamenten zijn en blijven afgescheurd. Nu is mijn vraag: bij niet opereren groeien deze ligamenten toch niet weer aan sleutelbeen/schouderblad. Dan blijft het dus instabiel? Is het dan dat alleen littekenweefsel voor vastgroeien zorgt? Mijn voorkeur gaat nu uit naar wel opereren vanwege de resultaten op langere termijn. Wellicht dat ik dus een second opinion laat doen. Maar als ik lees dat u in 25 jaar maar 1 maal een tossy 3 operatie hebt meegemaakt; dan denk ik dat het moeilijk wordt een arts te vinden die wel opereert.

  • Erik Versluis

   25 januari 2022 bij 10:20 Beantwoorden

   Bij niet opereren blijft er bij een Tossy 3 een hoogstand van het sleutelbeen bestaan. De gescheurde sleutelbeen bandjes groeien dus niet meer vast.Er vormt zich geen littekenweefsel.Het beschadigde weefsel wordt door het lichaam opgeruimd en verdwijnt dus.

   Natuurlijk zijn er altijd mensen te vinden die op den duur nog wat klachten ervaren. De meerderheid kan echter zonder operatie weer prima functioneren met als enige nadeel dat er een ‘bult’op de schouder zichtbaar blijft.

   Je zou een second opinion kunnen aanvragen maar ik denk dat je het antwoord al gegeven hebt. Je hebt het letsel namelijk recent opgelopen, er is dus nog een hoop herstel de komende tijd te verwachten. Dit zal waarschijnlijk ook de mening van de behandelend arts zijn.

   In praktische zin is een operatie goed mogelijk. Je moet echter niet vergeten dat er een lang revalidatie traject volgt en er kans op een complicatie kan optreden (1%-2%). Dit geldt overigens bij alle operaties.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Willem Dejonghe

  6 februari 2022 bij 21:57 Beantwoorden

  Hallo ik ben Willem, ik ben bijna 16 jaar en ik heb al een hele tijd problemen met het feit dat mijn ac-gewricht uitsteekt. In jullie artikel vind ik alleen maar hoe je moet omgaan met klachten ervan maar ik heb eigenlijk geen klachten van het gewricht, ik vind het alleen vervelend dat het zo uitsteekt. Is er iets dat kan doen daartegen? Laat het me weten alstublieft.
  Mvg Willem Dejonghe

  • Erik Versluis

   7 februari 2022 bij 16:34 Beantwoorden

   Beste Willem,

   Dit is de normale anatomie van het gewricht. Bij de 1 steekt het AC gewricht wat meer uit dan de ander. Bij magere mensen of met een laag vetpercentage is het gewricht ook duidelijker te zien.

   Je kunt er helaas niets tegen doen. Het gewricht is wel iets te ‘camoufleren’ door je nek- en schouderspieren op volume te trainen. Deze spieren omgeven het gewricht namelijk.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Maria van Buggenum

  7 februari 2022 bij 13:48 Beantwoorden

  Beste Erik,
  Vandaag 3 weken geleden ben ik tijdens het trekken van een sprintje opeens gevallen en op mijn schouder terecht gekomen. Ik kreeg pijn bij/in mijn sleutelbeen, maar constateerde dat er niets gebroken was. De hevige pijn die ik in eerste instantie had, werd seeds minder, tot gister toen ik opeens een helse pijn voelde in het AC-gewrichtje. Ik ben nu pas naar de huisarts gegaan en zij adviseerde mij met pijnstillers de komende week “te overleven”. Ik ben een vrouw van 70 jaar en geen stilzitter. Blijf rustig mijn zeer pijnlijk gewrichtje bewegen. Kunt u zich ook vinden in het advies van mijn huisarts?

  • Erik Versluis

   8 februari 2022 bij 08:02 Beantwoorden

   Beste mevrouw van Bruggenum.

   Als een breuk van het sleutelbeen is uitgesloten is de kans realistisch dat met pijnstilling en afwachten de klachten kunnen verminderen.

   Het is aannemelijk dat het gewricht als gevolg van de val verstuikt/gekneusd is en daar nog niet helemaal van hersteld is. Het AC-gewricht wordt het minst belast als u de komende dagen de arm onder schouderniveau beweegt en niet teveel door de pijn heen.

   Mochten de klachten niet afnemen dan is het raadzaam nogmaals uw huisarts of een fysiotherapeut te consulteren.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Christina

  8 februari 2022 bij 20:23 Beantwoorden

  Beste heer

  Ik heb ook last van mijn ac gewricht aldus mijn fysiotherapeut.

  2 maanden oefening en steeds meer pijn in de nacht. Momenteel erg beperkt in hand op de rug of boven het hoofd. Veel pijnscheuten bij een verkeerde beweging.

  Er is een injectie gegeven door de huisarts, meer aan de buitenkant van de schouder, dan bij het ac gewrichtje. Wordt deze normaal in het ac gerichtje gegeven?

  Had deze injectie niet middels een echogeleide injectie gegeven moeten worden? Na 3 prikken zat hij pas in de spier? Men weet dan toch niet waar de ontsteking zit?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Groetjes Christina

  • Erik Versluis

   8 februari 2022 bij 20:52 Beantwoorden

   Beste Christina,

   Het AC gewricht is van nature erg smal. Door arthrose (slijtage) kan deze ruimte nog smaller worden. Het wordt dan voor de behandelend arts lastig dit op de tast te doen. Vandaar dat injecties van het AC gewricht vaak onder echogeleide gedaan wordt.

   Ik kan niet beoordelen of je huisarts eht AC gewricht of de slijmbeurs heeft benaderd. Onder echogeleide kan het AC gewricht via de zijkant worden benaderd. Zonder echo is dit erg lastig. Mogelijk heeft hij de slijmeursregio geinjecteerd.

   Het AC gewicht bestaat overigens niet uit een spier. Of bedoel je misschien dat hij na 3 keer prikken in het gewricht zat? Ik kan mij dan voortstellen dat hij met de naald het gewricht heeft moeten aftasten.

   In de injectie bevindt zich naast de ontstekingsremmende vloeistof ook verdoving. Als de injectie goed geplaatst is zou je door de verdoving vrij snel afname van pijn moeten ervaren.

   Je zou het nog eens aan je huisarts kunnen vragen of hij de slijmbeurs of het AC gewricht heeft geinjecteerd.
   Wellicht zou je fysiotherapeut dit met hem kunnen opnemen?

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Christina

  9 februari 2022 bij 15:03 Beantwoorden

  Bedankt voor uw reactie.

 • René Koole

  22 februari 2022 bij 10:13 Beantwoorden

  Beste Eric,

  5 weken geleden ben ik gevallen met skiën.
  Heb er een as gewricht luxatie tossy 2 aan overgehouden.
  Gelijk ik behandeling bij mijn Fisio gegaan.
  Het verloop loopt voorspoedig zegt ze.
  Ik kan al meer dan patiënten die eerder met dit heeft behandeld.
  Ben nu sinds een week weer aan het werk. Ben timmerman met eigen bedrijf.
  Heb de Fisio gevraagd of het handig is om een brace te gaan dragen zodat ik er minder last van heb.
  Heb er één aangeschaft maar dit is nog niet wat ik er van verwacht. Kruipt omhoog en irriteert onder de oksels.
  Merk wel door de brace dat mijn schouders naar achter worden gehouden zodat het met bepaalde beweging minder gevoelig is.
  Mijn vraag is. Welk soort brace raad je aan voor werk in de bouw zodat ik verlichting heb met bewegingen.
  Mvg René

  • Erik Versluis

   22 februari 2022 bij 15:07 Beantwoorden

   Beste René,

   Ik zou je helaas geen brace kunnen aanbevelen waarmee je je werk goed kunt doen. Alle braces belemmeren je schouderfunctie zodanig, dat je niet goed meer in staat bent bovenhands te werken.
   Ter pijnvermindering wordt in het acute stadium nog wel eens dit soort braces aangeraden. https://www.lomed.nl/assortiment/orthoservice-acromion-2-0/

   Zoals je ziet ben je dan niet in staat je arm te gebruiken. Ik ben ook van mening dat je het AC gewricht nauwelijks met een brace kunt ondersteunen. Braces die je schouder naar achter trekken belemmeren je arm in de heffunctie. Daar zul je naar mijn mening dus niet veel mee opschieten.

   Ga er vanuit dat je pijnklachten geleidelijk zullen afnemen. ( 5 weken is nog relatief kort). Mogelijk kunnen je het overmatig bovenhands werken wat beperken door een trap(je) te gebruiken?

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Dani

  23 februari 2022 bij 00:19 Beantwoorden

  Beste Erik Versluis,

  Ik ben een jonge vrouw, eind 20, en loop al vanaf mijn 12e (volgens mij zomaar ontstaan) met schouderklachten. Vanaf mijn 16e tot heden ben ik bij verschillende fysio’s aan het trainen voor diverse complicaties (zoals o.a. scoliose, bechterev, crps na trauma en last van beide schouders). Ik heb dus hele goede ondersteuning alleen heb ik het gevoel dat mijn schouders alleen maar erger worden. Beide schouders heb ik last van sub luxaties en ze kunnen eigenlijk de hele dag door op verschillende plekken knarsen en knappen en ook de nek doet mee. Nu heb ik de laatste 2/3 jaren steeds meer last van de sub luxaties en voelt het geheel constant losjes aan ook is liggen op vooral rechter schouder na een paar minuten pijnlijk en door te knappen verlicht het maar een 5 min. Het vreemde is dat ik dezelfde pijn in mijn rechterheup krijg bij zij liggen.

  Ik krijg niet echt een duidelijk beeld/antwoord van wat dit nu allemaal in kan houden, heeft u misschien enig idee? En als therapie mij niet echt helpt wat zou dan evt wel kunnen helpen denkt u?

  B.v.d.!

  • Erik Versluis

   23 februari 2022 bij 21:01 Beantwoorden

   Beste Dani,

   Jouw schouder- nek en heupklachten komen mogelijk voort uit een vergrote beweeglijkheid van deze gewrichten. Dit wordt ook wel hypermobiliteit genoemd. Hypermobiliteit ofwel overbeweeglijkheid kan aangeboren of het gevolg zijn van een trauma (bv het uit de kom gaan van je schouder na een val).

   In jouw geval lijkt er sprake te zijn van aangeboren hypermobiliteit. Dit hebben veel vrouwen van jouw leeftijd.

   Operatief zijn deze klachten niet of moeilijk te behandelen. Enkel bij extreme klachten, zoals het herhaaldelijk en makkelijk uit de kom gaan van je schouder, kan een operatie soms uitkomst bieden. Fysiotherapie of andere vormen van revalidatie moeten dan echter geen effect hebben gehad.

   Ik ben van mening dat goede (schouder) fysiotherapie met zelfstandig onderhouden van je spierconditie je klachten voor een groot deel onder controle kunnen brengen. Dit vraagt wel discipline en doorzettingsvermogen.

   Veel van de door jou genoemde klachten nemen overigens af bij het ouder worden. We worden dan van nature wat stijver in onze gewrichten. Maar zoals gezegd zal fysieke training je op korte termijn verder kunnen brengen.

   Ik wens je veel succes.

   Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

 • Sabine

  19 maart 2022 bij 10:40 Beantwoorden

  Beste Erik Versluis,

  In mijn jeugd ben ik onderuit gegaan met mijn pony. Ik kwam op mijn schouder terecht. Toen eigenlijk geen klachten. Jaren later staat mijn schouder wel omhoog en iets naar voren. Veel therapien gehad maar nooit de diagnose blokkade vah het A-C gewricht gesteld. Omdat ik toch veel pijn heb toch weer verder gegaan. Nu ben ik bij een masseuse geweest en zij stelde dus de diagnose. Heel fijn na al die jaren, zeker 30 jaar mee rondgelopen. In eerste instantie denk je dan ook niet dat zo’n val de oorzaak kan zijn en leg je die link ook niet. Maar als ik nu naga lijkt het dat dus wel dat te zijn. Nu is de vraag of ik niet alsnog een mri of röntgenfoto moet laten maken. Wat zou jouw advies zijn? Ik hoor het graag.

  B.v.d.

  • Erik Versluis

   20 maart 2022 bij 20:20 Beantwoorden

   Beste Sabine,

   De diagnose ‘blokkade AC gewricht’ komt niet in de fysiotherapeutische/medische leerboeken voor. Als deze echt blokkeert dan kun je je arm niet meer heffen of voor- en achter je lichaam bewegen.

   Het kan wel zo zijn dat als gevolg van je val op de schouder er een ‘instabiliteit’ in het gewricht is opgetreden. Het Acromion kan dan iets meer dan normaal tov van het sleutelbeen (samen AC gewricht) bewegen. Dit kan soms een klikkend of licht blokkerend gevoel geven tijdens het bewegen.

   Dit zou met een echo of foto aangetoond kunnen worden. Omdat het al 30 jaar geleden is zal dit verder geen medische consequenties hebben denk ik.

   Vervroegde slijtage van het AC gewricht kan na een trauma optreden. Dit kan op den duur tot lokale pijn en problemen bij het heffen van je arm geven. Ook dit is met echo of een foto aan te tonen.

   Als je redelijk goed kunt functioneren en de pijn beheersbaar is dan verwacht ik dat verder onderzoek, behalve een diagnose, je niet verder zult brengen.

   Zoniet dan zou ik je schouder nog eens door een arts of fysiotherapeut laten onderzoeken.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

 • Lianne van der Palen

  22 maart 2022 bij 16:11 Beantwoorden

  Hallo Erik
  Enkele maanden geleden was ik gewoon aan het strijken en het was ineens alsof er iets in mijn schouder verkeerd schoot. Ik voelde flink wat pijn. Ik heb toen mijn schouder met tijgerbalsem ingesmeerd en de pijn ging stilaan weg. Sindsdien heb ik af en toe met een houding dat het er weer inschiet. En dan weer smeren en het versoepelt gelijk. Ik heb zo tussendoor geen klachten. En ik kan alles doen. Geen belemmeringen, ook niet met fitness. Dus alleen met die momenten dat iets scheef schiet lijkt het wel. Sinds enkele weken ontdekte ik een knobbel. Ook geen pijn hieraan als ik er op druk of er rondom heen. Met zoeken op internet kwam ik hierbij uit. Kan het zijn dat dit ook mijn ‘probleem’ is? Ik was niet van plan om naar een dokter of fysio te gaan zolang het blijft zoals het nu is. Is dat wijsheid?
  Ben benieuwd naar uw reactie.
  Groeten Lianne

  • Erik Versluis

   22 maart 2022 bij 21:47 Beantwoorden

   Beste Lianne,

   Als de ‘knobbel’ bovenop je schouder zit dan bedoel je waarschijnlijk het AC gewricht. Dit wordt vaak als een ontstane bult beschouwt maar is niets anders dan het uiteinde van het sleutelbeen.

   Het AC gewricht wordt tijdens het strijken best wel veel belast. Dit kan soms een klikkend gevoel of pijn tijdens het bewegen geven. Zeker als het gewrichtje van nature wat meer speling heeft, zoals we wel vaker bij vrouwen zien. In het geïrriteerde AC gewricht kan wat vocht komen en dit kan de (normale) bult iets doen vergroten.

   Ik verwacht dus eigenlijk niets bijzonders. Probeer bij het strijken niet te gebogen te staan, dit kan de belasting op het AC gewricht wat verminderen. Mogelijk kan het ook helpen als je de positie van je strijkplank iets veranderd.

   Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

   Sterkte.

   Mvg Erik Versluis

 • Steve blockx

  23 maart 2022 bij 10:27 Beantwoorden

  Ik heb juist deze gekregen wat moet ik hier uit afleiden een operatie of kine

  CONCLUSIE:
  – Lichte tot matige tendinose in de anterieure supraspinatusinsertie met reserve voor heel ondiepe bursale zijde scheur aanliggend. Partiële dikte fissuur aan de articulaire zijde in het anterieure overgang middenste derde van de supraspinatus peesinsertie.
  – Lichte subacromiale bursitis op supraspinatus niveau
  – Discrete osteofytose caudaal aan de humeruskop. Lichte hydrops van het acromioclaviculair gewricht.

  • Erik Versluis

   24 maart 2022 bij 09:08 Beantwoorden

   Beste Steve,

   Ik weet niet wat je leeftijd is, maar dit soort ‘afwijkingen’ worden vaak gezien in de leeftijd van 40 jaar en ouder. De term ‘afwijking’ is dan ook niet helemaal op zijn plaats. Het hoort een beetje bij het ouder worden. Het hoeft dan ook niet te betekenen dat deze afwijkingen je klachten verklaren. Deze zie ik namelijk ook vaak bij mensen zonder schouderklachten.

   Een jaar of 20 geleden werd er overigens snel geopereerd. Dit betrof een soort ‘schoonmaakoperatie’ waarbij alle oneffenheden chirurgisch werden verwijderd. Naderhand bleek uit studies dat op lange termijn de niet-geopereerde groepen het net zo goed, of zelfs nog beter deden.

   Kortom; een afwachtend beleid (met fysiotherapie) zou ik eerst adviseren.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Robin Glissenaar

  4 april 2022 bij 22:58 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Allereerst dank voor deze zeer praktische uitleg. Het heeft mij een beter beeld gegeven van de blessure.

  In september 2021 ben ik tijdens een voetbalwedstrijd gevallen, waarna een tegenspeler op mij viel. Sindsdien heb ik meerdere malen geprobeerd om rust te houden voor mijn schouder. Soms 4 weken, soms 2 maanden. Toch heb ik het gevoel alsof het bij de minst geringe beweging (bijv. Mijn shirt aantrekken), er weer in schiet. Het voelt dan net alsof er sprake is van frictie in mijn schouder. Dan heb ik er vervolgens weer een aantal dagen licht last van.

  Ik heb daarnaast geprobeerd om, door middel van oefeningen, te herstellen. Echter blijft het voorkomen dat ik lichte last krijg in mijn schouder.

  Ik ben 23 jaar en fanatiek sportschoolbezoeker, en heb al sinds september vorig jaar niet mijn schouders en borst kunnen trainen. Ik merk dat het demotiverend werkt, waardoor ik minder vaak sport en dus ook weer in slechte gewoontes terecht kom. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar uw mening omtrent mijn situatie. Wellicht dat u mij uit de brand kunt helpen met wat essentieel advies.

  Ik hoor heel graag van u.

  Groet. Robin

  • Erik Versluis

   5 april 2022 bij 13:35 Beantwoorden

   Beste Robin,

   Is je schouder al eens door een fysiotherapeut of arts onderzocht?

   Het is op afstand en op basis van jouw verhaal wat lastig je schouderklacht in kaart te brengen. Je klachten kunnen passen bij een probleem van het AC gewricht. Een peesaandoening kan ook niet uitgesloten worden. Beide klachten kunnen een lange hersteltijd vragen.

   Door middel van een gedegen functieonderzoek, zonodig ondersteund met echografie, kan een duidelijk beeld van je schouderklacht verkregen worden.

   Op basis van deze gegevens kan vervolgens een passend behandelplan voorgesteld worden.

   Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Lize

  7 mei 2022 bij 23:51 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Mijn sleutelbeen steekt een klein beetje omhoog maar wat vooral opvalt is een bult aan de voorkant bij mijn sleutelbeen. Als je er op drukt doet het zeer. Na lange tijd heb ik nu weer last. Zou dit het AC gewricht kunnen zijn? Zo ja, welk type? Het is mijn zwakke schouder (lees: slijmbeurs ontsteking gehad) en een jaar geleden met klussen boven mijn schouder is de bult en pijn ontstaan. Daarna minder last maar de bult is nooit weggegaan. Sinds deze week weer meer last.

  • Erik Versluis

   8 mei 2022 bij 11:47 Beantwoorden

   Beste Lize,

   Als de ‘bult’ zich op je schouder bevindt dan kan dit het AC gewricht zijn. Ter hoogte van je keel maakt het sleutelbeen verbinding met je borstbeen. Ook daar kan soms een bult worden gezien. Dit is overigens wel zeldzaam.

   Het is mogelijk dat je het AC gewricht met klussen wat overbelast hebt. Er kan dan wat vocht in het gewricht ontstaan welke de bult veroorzaakt. Let wel dat bij veel magere mensen er ook vaak een bult zichtbaar is. Dit is de normale anatomie van het AC gewricht.

   Ik hoop dat je met de info geholpen bent.

   Sterkte.

   Mvg Erik Versluis fysiotherapeut

 • Ron Lieshout.

  23 mei 2022 bij 21:23 Beantwoorden

  Beste Erik.

  Is deze MRI uitslag verontrustend ? Betekend dit een operatie ? Ik ben nu 58 jaar !

  MRI :
  26-11-2021
  MRI schouder rechts: Medische gegevens chronische progressieve pijn
  Verslag
  Geen hydrops, normaal beenmerg zonder bone bruise.
  Type 2 acromion. Forse artrose van het AC-gewricht met subcorticale
  cystevorming, beenmergoedeem aan weerszijden van het ACgewricht en
  osteofytvorming craniaal en inferieur.
  Dientengevolge enige subacromiaal impingement op de SSP musculotendinogene overgang
  Normale bicepspees, in de groeve gelegen.
  Subscapularis-, supra- en infraspinatuspees gb, geen tendinose of scheur.
  Normale spierbuiken, geen atrofie. Normaal kraakbeen.
  Voor zover beoordeelbaar zonder intra-articulair contrast: normaal labrum.
  Conclusie
  Forse AC-artrose met geringe subacromiale impingement.

  • Erik Versluis

   24 mei 2022 bij 16:22 Beantwoorden

   Beste Ron,

   Vandaag de dag weten we dat we voorzichtig moeten zijn de bevindingen uit het MRI onderzoek te vertalen naar de klachten van de patiënt. Dit in het bijzonder als er geen trauma in de voorgeschiedenis is.

   Naarmate we ouder worden neemt de kans op afwijkingen namelijk toe. Dit geldt dus ook voor mensen zonder klachten. Degeneratie, ofwel slijtage van het AC gewricht wordt vaak gezien zonder dat klachten geeft.

   Mocht dit gewricht wel de bron van de pijnklachten zijn en rust en fysiotherapie niet helpen, dan kan men men een ontstekingsremmende injectie overwegen.

   Bij goed effect (weken tot maanden) kan dit 2-3 keer in een jaar herhaald worden. Het is dan mogelijk dat de pijnklachten blijvend verminderen.

   Een operatie kan worden overwogen als injecties maar tijdelijk werken en de schouder/arm in functie beperkt blijft. We spreken in de praktijk dan wel over een periode van 6-9 maanden waarin geen noemenswaardige verbetering optreedt. In dat geval kan er besloten worden operatief wat ruimte in het AC gewricht worden gemaakt (AC resectie).

   Een operatievoorstel wordt vaak in samenspraak met chirurg, patiënt en behandelend fysiotherapeut gedaan waarbij de voor- en mogelijke nadelen zorgvuldig moeten zijn afgewogen.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysioherapie Middenweg

 • R Dijkstra

  6 juni 2022 bij 21:51 Beantwoorden

  Goedenavond Mr Versluis
  Afgelopen zaterdag ben ik met een stilstaande motor op mijn rechterzij gevallen, na onderzoek is er een luxatie type 2 geconstateerd. Het is vrij pijnlijk, Nu heb ik gelezen dat het mogelijk is om de schouder in te laten tapen.
  Wat is uw advies?
  met vr gr Romke

  • Erik Versluis

   7 juni 2022 bij 08:31 Beantwoorden

   Beste Romke,

   In het acute stadium, zoals bij jou het geval is, kan een tape de pijnklachten verminderen. Met een bepaalde tape constructie kan het uiteinde van sleutelbeen wat naar beneden gedrukt worden. Dit leidt tot minder (rek) belasting van het gewricht.

   Ik adviseer tape voor 4-5 dagen. Dan zou de acute pijn wat minder moeten zijn. Zo niet, dan kan het langer toegepast worden.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Harold

  27 juni 2022 bij 11:01 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Ruim vijf weken geleden ben ik hard gevallen op mijn schouder. Het gevolg is een beschadigd AC-gewricht, geconstateerd door de arts in het ziekenhuis in Bangkok waar ik woon. Hoewel de pijn veel minder – en beter te dragen is – dan vlak na de val, is deze er nog wel.

  Vanmorgen ben ik voor een follow-up naar het ziekenhuis gegaan. In het begin van het gesprek zei de arts dat een operatie niet noodzakelijk lijkt te zijn, maar na het bekijken van de foto’s stelde hij z’n mening bij. Blijkbaar staat het gewricht nog steeds te ver omhoog. Hij gaf mij als advies om 6 weken rust te houden en dan terug te komen. Mocht het dan niet beter zijn, dan wordt het wellicht wel een operatie.

  Is dit een advies dat overeenkomst met wat jij een patiënt zou meedelen? De ziekenhuizen in Thailand zijn namelijk hartstikke commercieel en ze verdienen liever te veel dan te weinig aan patiënten. Een advies uit Nederland vertrouw ik daarom wat meer. Alvast bedankt voor het meedenken.

  • Erik Versluis

   27 juni 2022 bij 21:26 Beantwoorden

   Beste Harold,

   Je hebt vrijwel zeker een Tossy letsel. De verklaart de hoogstand van je sleutelbeen. Ik snap niet waarom je arts 6 weken rust adviseert om daarna te beoordelen of het na 6 weken beter is. Hij/zij zal mogelijk willen beoordelen of de pijnklachten en functie respectievelijk zijn af- en toegenomen.

   De hoogstand van het sleutelbeen is namelijk blijvend, maar hoeft op latere termijn geen gevolgen voor je schouderfunctie te hebben. In Nederland opereert men daarom zelden en dan alleen bij hele heftige AC letsels waarbij meestal ook sprake is van een breuk van het sleutelbeen.

   Als jij een dergelijk letsel zou hebben sturen ze je niet 6 weken naar huis. Ik adviseer je dus af te wachten. Herstel van je schouderfunctie kan wel enige weken tot maanden in beslag nemen, maar zoals gezegd komt dit in vrijwel de meeste gevallen weer goed.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis

 • Harold

  27 juli 2022 bij 12:28 Beantwoorden

  Beste Erik,

  Veel dank voor de uitgebreide reactie op 27 juni. Het is nu een maand later en hoewel de pijnklachten zijn afgenomen, voel ik het toch nog wel bij het maken van bepaalde bewegingen. Is dit blijvend of verdwijnt de pijn uiteindelijk helemaal?

  Ik wil namelijk weer beginnen met sporten – in mijn geval rhythm cycling – en ik vraag me af of dat kwaad kan.

  Alvast bedankt voor je (vervolg)reactie.

  • Erik Versluis

   30 juli 2022 bij 12:57 Beantwoorden

   Beste Harold,

   Pijnklachten van het AC gewricht zullen zeker verminderen. Het is echter niet goed mogelijk aan te geven binnen welke termijn dat zal zijn. Dit verschilt per persoon. Je mag er vanuit gaan dat binnen 6 maanden er duidelijk verbetering heeft optreden. Dit kan dus ook sneller zijn!

   Wat mij betreft kun je rhythm cycling weer hervatten. Wees niet bang dat je het gewicht beschadigd, ook als het wat gevoelig is. Wellicht kun je eerst eens 20 minuten proberen en ervaren hoe het gaat. Daarna opbouwen in tijd, v 10 minuten erbij.

   Veel succes,

   Gr Erik Versluis

 • Cindy van Goethem

  30 juli 2022 bij 18:50 Beantwoorden

  Beste Erik,
  Sinds anderhalve week heb ik veel last van mijn schouder met uitstraling tot de elleboog en soms de hand. Het is een constante, zeurende pijn. Mijn gewrichten zijn hypermobiel en ik doe veel computerwerk. Dan heb ik meer klachten als wanneer het weekend is. Oorzaak zou kunnen zijn dat onze hond erg hard aan de riem heeft getrokken maar dat weet ik niet zeker.
  Er zit een voelbare en zichtbare bobbel op het AC gewricht. Ik ben 49 jaar. Ik kan alleen nog op mijn rug slapen. De bobbel zit links maar als ik op mijn rechterzijde lig kan ik geen houding vinden waarbij ik geen zeurend gevoel heb. Bedankt voor uw advies.

  • Erik Versluis

   31 juli 2022 bij 10:19 Beantwoorden

   Beste Cindy,

   Een bobbel op je AC gewricht op de top van je schouder kan passen bij een zwelling van dit gewricht. Dit zou na de ruk aan de hondenriem ontstaan kunnen zijn.

   De bult moet dan wel pijnlijk bij druk en bewegen zijn. Vooral bij de wat magere mensen is een normaal AC gewricht namelijk zichtaar in de vorm van een ‘bult’ op de schouder. Dit is echter niet afwijkend!

   Zelden kan er sprake van een cyste, dit is een goedaardige zwelling die een verbinding met het AC gewricht heeft. Dit zien we meestal op oudere leeftijd en heeft te maken artrose (‘slijtage’) van het gewricht. Iets wat uiteindelijk bij iedereen op oudere leeftijd optreedt en niet altijd met klachten gepaard hoeft tegen.

   Gezien de relatief korte klachtenduur verwacht ik dat je klachten de komende weken zullen afnemen. Voor de nacht zou je kunnen proberen een kussentje onder je oksel en bovenarm links te gebruiken. Dit geeft wat ontlasting van je AC gewricht en schouder.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Diana van Zwam

  29 augustus 2022 bij 22:13 Beantwoorden

  Goedendag, ik heb al een hele tijd last van schouderklachten. Slijmbeurs en peesontsteking is de diagnose. Intussen al 3 x een corticosteroïden injectie gehad, maar klachten blijven aanwezig, vooral na inspanning. Waar ik echter nog meer last van heb is een flinke verdikking in mijn bovenarm , die waarschijnlijk is ontstaan na een dry-needling behandeling door een chiropractor. Tijdens één van de behandelingen heb ik zo’n ontzettende pijn gehad dat ik echt heb liggen huilen van de pijn, die echt wekenlang aangehouden heeft. Ik heb al aardig wat fysio behnadelingen achter de rug, met shockwave, massages, intapen en dus de dry needling. Ik vraag me af of er sprake zou kunnen zijn van dryneedling schade omdat er misschien een zenuw of spier verkeerd geraakt is. Heeft u enig idee of dat überhaupt zou kunnen? De orthopeed raadt nu een injectie in het ac gewricht aan, waar ik ernstig over twijfel.

  • Erik Versluis

   30 augustus 2022 bij 10:18 Beantwoorden

   Beste Diana,

   Zonder je schouder onderzocht te hebben is het lastig een diagnose te stellen.

   Ik heb de indruk dat men een beetje in het duister tast en zoekende is. Met dry needling en massage gaat men uit van een spierprobleem en shockwave bij peesontstekingen of kalk in de pees.
   Met de corticosteroid injecties is men vermoedelijk uitgegaan van een slijmbeurs/peesontsteking. Als dit daadwerkelijk zo is dan moeten 1 of 2 injecties effect hebben gehad.
   Het AC gewricht ligt anatomisch verder van de pezen af en kent een ander klachtenpatroon.

   Ik ben wel van mening dat passieve therapieën als dry needling, tapen, shockwave en massage slechts beperkt of tijdelijk effect hebben bij langdurige schouderklachten.

   Aanhoudende schouderklachten kunnen meerdere oorzaken hebben, zoals kalk in de pees, een bewegingsbeperking van de schouder door stijfheid, spierzwakte of een slecht bewegingsgedrag van de schouder. Dit kan met een adequaat functieonderzoek vastgesteld worden.

   Is er echografisch onderzoek gedaan? Een slijmbeurs- of peesontsteking of een probleem van het AC gewricht kan hiermee aangetoond worden.
   Er is een kans dat met dry needling (afhankelijk van de naaldlengte) de slijmbeurs is aangeprikt. Deze kan veel pijn veroorzaken. De naald is dan mogelijk te hoog in de schouder geplaatst.

   Zouden je klachten toch afkomstig zijn van het AC gewricht dan moet een injectie snel klachtenvermindering geven, zeker als dit onder echogeleide wordt gedaan.

   Ik wens je veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis

 • Mc bosman

  8 september 2022 bij 12:35 Beantwoorden

  goedendag Mr vetsluis.
  heb al 10jr n pianotoets kon nog veel met mijn arm doen zonder pijn ..maar heb al n jaar last van mijn spieren in de onder en bovenarm en net voor de grote vac verging ik van de pijn door mijn werkzaanheden .Nu kan ik mijn arm niet zonder pijn meer bewegen
  .Na dergelijke onderzoek met de echo en rontger onderzoek bleek ik gescheurde spieren te hebben .nu nog een mri scan als laatste ..nu is deze vraag .te vroeg gesteld. .maar zijn 64 jarige oude spieren te repareren.
  zal ik mijn kracht weer terug krijgen om weer wat te kunnen doen..
  dank u alvast

  • Erik Versluis

   9 september 2022 bij 09:31 Beantwoorden

   Beste meneer/mevrouw Bosman,

   Met ‘gescheurde spieren’ zal men de pezen bedoelen. Deze kunnen acuut scheuren door een ongeval maar ook geleidelijk als gevolg van de leeftijd. Dit worden degeneratieve scheuren genoemd en komen veel voor.

   Of dit geopereerd kan of moet worden hangt van een aantal factoren af. Hoe lang bestaan de klachten? Heeft u fysiotherapie gehad? Hoe is het gesteld met uw schouderfunctie? Dit zijn allemaal zaken die worden meegenomen in de besluitvorming.

   In het algemeen is het zo dat als de schouder en armfunctie nog redelijk goed is men liever afwacht met medisch ingrijpen. Oefentherapie kan dan voor verbetering zorgen.

   Een operatie kan geadviseerd worden als er sprake is van meerdere peesscheuren met een steeds slechter wordende schouderfunctie. Afhankelijk van de kwaliteit van de pezen wordt bepaald wat voor operatie het beste geschikt is.
   Bij slechte peeskwaliteit zal men kiezen voor het plaatsen van een schouderprothese.

   Uw behandelend specialist zal ongetwijfeld de voor u beste mogelijkheden met u bespreken.

   Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Sabine Franken

  4 oktober 2022 bij 23:21 Beantwoorden

  Beste heer Versluis,
  Al enkele maanden heb ik last van mijn rechterschouder. Dit begon met pijnscheuren in de binnenkant van mijn bovenarm, voornamelijk bij onverwachte bewegingen. Sinds juni bij de fysio. De pijn verplaatste naar mijn schouder en Mijn schouder werd steeds meer stijf en ik kon niet eens meer op 90 graden komen.
  Op 15 september stond een echo gepland. Echter ben ik op 10 september van mijn paard gevallen met als gevolg een luxatie tossy 3 van het AC gewricht aan dezelfde schouder.
  Uit de scan bleek dat ik ook een slijmbeurs ontsteking en frozen shoulder heb.
  Nu , na 3,5 week heb ik nog steeds flink pijn als ik mijn arm langer dan 1,5/ 2 uur laat hangen of ondersteun op een niet ideale hoogte. Ik moet dan zo gaan zitten/liggen dat mijn arm goed ondersteunt wordt door kussens.
  Is het normaal dat ik hier nog zo veel last van heb? En wat adviseert u? Steeds de pijngrens opzoeken of juist rust blijven zoeken?
  Ik ben 41 jaar.

  • Erik Versluis

   5 oktober 2022 bij 21:21 Beantwoorden

   Beste Sabine,

   Ik denk dat je klachten tijdens het laten hangen van je arm van het AC gewricht afkomstig zijn. Hier komt namelijk rekspanning op te staan. Pijnklachten die bij het draaien van je arm optreden kunnen bij de frozen shoulder horen.

   Erg vervelend dat je op je schouder bent gevallen want dit kan de frozen shoulder meer ‘geactiveerd’ hebben, lees; meer irritatie hebben veroorzaakt.
   Het is volkomen normaal dat je nog veel last hebt. Besef wel dat in geval van beide aandoeningen je schouderfunctie uiteindelijk weer zal herstellen.

   Je mag bewegen maar probeer dit zonder pijntoename te doen. Mocht je gedurende de dag veel last hebben dan kan het af en toe gebruiken van een armsling je schouder wat rust geven. Dit geldt ook voor het gebruik van kussens onder je arm.

   Ik hoop dat ik voldoende antwoord op je vragen heb kunnen geven.

 • Henri

  5 oktober 2022 bij 03:49 Beantwoorden

  Dag,

  Uitslag echo en foto: Osteofyt formatie mediale zijde caput humeri. Oftewel enige slijtage schouderkop binnen in, zoals ik lees. Pijn bij plotse beweging en strekken armen boven de schouders. Nu sport ik graag. Ik heb geen pijn bij bank presses en dips, maar kan niet hangen, laat staan pull-ups.
  Tot in hoeverre kan ik de schouder belasten of welke oefeningen zijn er om de schouder meer te kunnen belasten zonder pijn? Hoe vergroot ik de bewegingsvrijheid? Ik hoor graag en dank alvast

  • Erik Versluis

   5 oktober 2022 bij 21:09 Beantwoorden

   Beste Henri,

   Als de osteofyten (botuitsteeksels) symptomen zouden veroorzaken dan zou dat mogelijk bij armbewegingen voor je lichaam langs optreden. Of tijdens het op de rug brengen van je arm. Ik weet dus niet zeker of de osteofyten een relatie met je klachten hebben. Het kan dus een toevalsbevinding zijn.

   Pijn bij plotse bewegingen kan optreden bij irritatie/stijfheid van het schouderkapsel (afname schouderbeweeglijkheid) , pees- of slijmbeurs irritatie, maar ook aandoeningen van het AC gewricht.

   Ik probeer tijdens mijn werk dus eerst te achterhalen in welk deel of structuur van de schouder het probleem zit. Komt het probleem voort uit schouderstijfheid dan zou ik oefeningen aanbevelen om de schouderbeweeglijkheid te verbeteren.

   In geval van pees/slijmbeurs problemen dienen de oefeningen tot aan de pijngrens te worden uitgevoerd. Toename of aanhoudende pijn na de oefeningen dient te worden vermeden.

   Dit geldt min of meer ook bij het AC gewricht. Dit gewricht wordt bij bovenhandse bewegingen belast. Deze mogen geoefend worden op gedoseerde wijze zonder pijntoename.

   Er is eigenlijk pas een goed (bewegings) advies te geven als je schouder goed is onderzocht. Mocht je dit nog niet gedaan hebben dan adviseer ik je je schouder eens door een fysiotherapeut met schouderexpertise te laten beoordelen.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Michael de Zwaan

  7 oktober 2022 bij 18:56 Beantwoorden

  Is de hoogstand na ac luxatie 3 te verminderen door deze bijvoorbeeld een langere tijd in te drukken/tapen? is nu 2 weken geleden na de val.

  • Erik Versluis

   8 oktober 2022 bij 09:47 Beantwoorden

   Beste Michael,

   Dit zal helaas niet lukken. De bandjes die het sleutelbeen op zijn plaats houden zijn bij een Tossy 3 (AC luxatie 3 letsel) volledig gescheurd. Deze groeien niet meer aan elkaar.

   Daar komt bij dat tijdens het bewegen de krachten op het sleutelbeen zo groot zijn dat deze niet door tape op de plaats te houden is.

   Je zult overigens op termijn (zeker binnen een jaar) weer prima met je schouder kunnen functioneren.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top