Behandeling van het AC gewricht

AC gewricht klachten fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
20 april 2020
⏱ 6 minuten leestijd

Behandeling van het AC gewricht

Behandeling van pijnklachten aan het AC gewricht vraagt om geduld. Een periode van weken tot enkele maanden is zeker geen uitzondering.

De herstelduur wordt onder andere bepaald door leeftijd, klachtenduur en de oorzaak van de klachten.

De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, injecties of uiteindelijk een operatie. Maar wanneer wordt welke keuze gemaakt?

Alles wat je over de behandeling, het herstel én de vooruitzichten wilt weten lees je hier.

Wat is het AC gewricht?

Het AC gewricht bestaat uit een verbinding van 2 botuiteinden; het Acromion, behorend bij het schouderblad. Deze heeft een verbinding met het uiteinde van het sleuteleen (Clavicula)

ac gewricht anatomie Fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Het gewrichtje wordt gefixeerd door verschillende gewrichtsbandjes.

Lokatie AC gewricht schouder
Het AC gewricht heeft een sturende functie op het schouder en schouderblad. Daarnaast is het gewricht een aanhechtingsplaats voor spieren.


Oorzaken AC gewricht klachten 

AC klachten kunnen een traumatische of  niet-traumatische oorzaak hebben.

Niet-traumatische AC klachten

Niet-traumatische AC klachten ontstaan zonder trauma. Deze kunnen op alle leeftijden voorkomen en hebben geen acuut ontstaansmoment.

Mijn ervaring is dat de meerderheid van de patiënten ouder dan 40 jaar is. Naarmate we ouder worden neemt de conditie van pezen en gewrichten namelijk af.

schouderpijn klussen ac gewricht fysiotherapie Middenweg amsterdam
Overbelasting (surmenage) van het gewricht is de voornaamste oorzaak. De arm of schouder wordt in dit geval meer belast dan gemiddeld. Bij te korte rust- en hersteltijd kunnen dan makkelijk klachten ontwikkelen.

Vergelijk het met een sporter die te intensief en te vaak traint. Hij of zij raakt overtraind en is vatbaar voor het krijgen van blessures.

Voorbeelden van overbelasting zijn: langer dan gemiddeld achter de computer zitten of veel bovenhandse klussen in huis. Dit zijn activiteiten die, zeker nu in de Corona crisis, veel voorkomen.

krachttraining schouderklachten
Ook goed getrainde krachtsporters kunnen klachten aan het AC gewricht ervaren. De oorzaak is veelal te vinden in een verkeerde trainingstechniek. Bankdrukken is een bekend voorbeeld.

Ook een erg beweeglijk AC gewricht (hypermobiliteit) en een slechte, inactieve houding kunnen klachten veroorzaken.

Traumatische AC klachten

Traumatische AC klachten zijn het gevolg van een trauma. Een bekend voorbeeld is de val op de zijkant van de schouder. Deze klachten komen veel voor bij wielrenners of ijshockeyers (boardingletsels)

Tijdens de val kunnen de gewrichtsbandjes overrekken of scheuren. Het AC gewricht kan hierdoor ontwrichten (luxeren). Het uiteinde van het sleutelbeen kan tijdens het trauma van het schouderblad losschieten.

Traumatische AC letsels worden ingedeeld in graad I tot VI.
Dit laat onderstaande animatie zien op fraaie wijze zien.

Een ontwrichting is aan de buitenkant zichtbaar als een bult. Dit is geen zwelling maar het omhoogstaande deel van het sleutelbeen (rode pijl).  Dit wordt ook wel het ‘pianotoets fenomeen’ genoemd. Het uitstekende sleutelbeen is namelijk als een pianotoets in te drukken.

AC letsel fysiotherapie Middenweg amsterdam oost
Hoogstand van het sleutelbeen

Arthrose van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het AC gewricht zien we in het algemeen op oudere leeftijd. De ruimte van het toch al smalle gewricht is door kraakbeenverlies verder afgenomen. Dit kan tot voortdurende pijn tijdens rust en bewegen leiden.

De praktijk leert wel dat de ernst van de slijtage niet altijd overeenkomt met de ernst van de pijnklachten. Zo zie ik geregeld patiënten met flinke artrose maar weinig klachten. Omgekeerd komt het ook voor dat minimale slijtage van het AC gewricht juist tot veel klachten leidt.


Onderzoek AC gewricht

Onderzoek van het AC gewricht kan verricht worden met behulp van een röntgenfoto of echografie. De conditie van het gewricht kan hiermee goed in beeld worden gebracht. De toestand van het gewricht zegt echter niets over de ernst van de klachten of beperkingen.

Deze informatie komt uit de anamnese, het vraaggesprek. Hoe zijn de klachten bijvoorbeeld ontstaan? Wat is de klachtenduur? En, bij welke bewegingen of activiteiten nemen de klachten toe?

Het lichamelijk onderzoek beoordeelt op functie en optredende pijn. Dit wordt gedaan door observatie van de armbewegingen en provocatietesten. Dit zijn belastende bewegingen voor AC gewricht. Een voorbeeld van zo’n test zie je hieronder.

Onderzoektest van het AC gewricht fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Pijnklachten kunnen optreden bij het maximaal heffen, op de rug of voor je borst houden van je arm. Druk met de vingers op het gewricht veroorzaakt vaak de herkenbare pijn.

Soms kan er twijfel bestaan of de klachten hun oorsprong vinden in het AC gewricht of in schouderpezen. De arts kan dan besluiten tot het toedienen van een proefinjectie.
Hierbij wordt verdovingsvloeistof in het AC gewricht gespoten. De diagnose wordt waarschijnlijker als de pijnklachten vervolgens verminderen.


Herstel AC gewrichtklachten

Behandeling van AC gewricht klachten kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operaties. Een injectie kan een onderdeel van het fysiotherapeutisch behandeltraject zijn.

oefeningen AC gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Conservatief beleid met fysiotherapie

De meeste aandoeningen van het AC gewricht kunnen zonder medisch ingrijpen behandeld worden. Zo’n conservatie beleid geldt in het bijzonder voor de niet-traumatische klachten. Van belang is na te gaan welke factoren de klachten veroorzaakten of onderhouden.

De fysiotherapeut kan het bewegingsgedrag van de schouderregio analyseren.  Met specifieke oefeningen kan de functie gecorrigeerd of verbeterd worden. Bij een acuut letsel kan een ondersteunde tape op het AC gewricht aangebracht worden. Dit kan veel comfort en pijnverlichting bieden.

tape ac gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam oost
Het spreekt eigenlijk voor zich dat alle pijnlijke bewegingen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Het gewricht krijgt zo ‘rust’ en de gelegenheid te herstellen.

Het in kaart brengen van het algehele gezondheidsprofiel kan een onderdeel van het behandelproces zijn. Zo kunnen perioden van stress, bijkomende klachten, slecht slapen en lichamelijk inactiviteit een negatieve invloed op het herstel hebben.

Injectie in het AC gewricht

Bij aanhoudende pijn kan een injectie in het AC gewricht de volgende keuze zijn. De klachten zijn dan vaak wel langer dan 3 maanden aanwezig.

Mijn ervaring is dat injectietherapie vaker wordt toegepast in de leeftijdcategorie 40 jaar en ouder.
Bij deze groep kan namelijk (geringe) slijtage van het AC gewricht een mede oorzaak zijn voor de langere klachtenduur.

Vaak wordt een injectie onder echogeleide geven. De kans is dan namelijk groter dat de kleine gewrichtsruimte ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Opereren van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het gewricht kan verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijnklachten.
Indien andere therapievormen geen effect hebben dan kan een operatie uitkomst bieden. De chirurg kan extra ruimte in het gewricht maken door een stukje bot van het sleutelbeen te verwijderen.

Dit wordt een ‘laterale clavicula resectie’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n operatie zie je in onderstaande animatie.

Bij een ontwrichting (luxatie) van het AC gewricht wordt in Nederland een afwachtend beleid aangehouden.
In sommige landen besluit men deze letsels wel te opereren. Tijdens deze operatie wordt het omhoog verplaatste sleutelbeen op een deel van het schouderblad teruggezet.

Uit recente literatuur blijkt overigens dat afwachten, dus zonder opereren, de voorkeur heeft. Er is namelijk geen verschil in uitkomsten. In beide gevallen wordt goed herstel in functie gezien.

Zonder operatie is het wel zo dat de ‘bult’ op de schouder zichtbaar blijft. Maar dit is ‘slechts’ een cosmetisch nadeel.

Samenvatting

 • Het AC gewricht wordt gevormd door een deel van het schouderblad en sleutelbeen.
 • De oorzaak kan door overbelasting, verkeerd bewegen of traumatisch zijn. Een val is een bekend voorbeeld.
 • Diagnose kan gesteld worden aan de hand van een foto, echo en lichamelijk onderzoek
 • Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operatie.
 • Operaties worden met name bij slijtage (artrose) uitgevoerd. Alleen als afwachten geen effect heeft.
 • Functieherstel t.g.v. AC ontwrichting kan zonder operatie plaatsvinden.

Heb je toch nog vragen? Je kunt ze stellen in het reactieformulier.

Delen:
 • J.M. hendriks

  26 mei 2021 bij 16:03 Beantwoorden

  Zeer duidelijke uitleg. Komt volledig overeen met mijn klachten. Jammer dat jullie zo ver weg wonen. Ik woon nl. In Uden Nrd. Brabant. Ben een paar maanden geleden gevallen. Ik golf maar heb veel last van deze schouder. Zijn inmiddels foto’s gemaakt en het is het AC gewricht. Graag uw advies.
  Met vriendelijke groet,
  Fien Hendriks,
  Missielaan i3
  Uden

  • Erik Versluis

   27 mei 2021 bij 08:07 Beantwoorden

   Beste mevrouw Hendriks,

   Indien er sprake is van een verstuikt AC gewricht (Tossy letsel) dan kunnen bepaalde schouderbewegingen, waaronder maximaal heffen, op de rug brengen van de arm en voorlangs het lichaam bewegen (golfswing) nog een tijd pijnlijk zijn. Fysiotherapie in de vorm van schouderblad mobilisaties en oefentherapie kunnen het klachtenbeloop gunstig beïnvloeden. Ook geregeld per dag een ijspakking op de schouder leggen kan verlichting geven.

   Indien er sprake is van artrose (slijtage), ook dan moet er met een langere hersteltijd rekening worden gehouden.

   Ik zie veel verschillen in herstel van pijnklachten en functie. Dit kan weken tot een aantal maanden zijn. Over het algemeen komt de schouderfunctie weer goed terug.

   Mocht al het bovenstaande niet werken dan kan een injectie met ontstekingsremmend medicijn het herstelproces op gang helpen. U zou dit met de behandelend fysio / arts kunnen bespreken.

   Met vriendelijke groet,

   Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Wendelien Reiche

  26 juni 2021 bij 08:07 Beantwoorden

  Dank voor de goede uitleg.

  Ik kreeg volgende conclusie echo:
  Forse effusie AC gewricht en lichte effusie intra articulair glenohumeraal. Geen verdikking van het inferieur glenohumeraal kapsel. Geen afwijkingen aan de rotator cuff, bicepspees. zeer lichte effusie en verdikking van de bursa.

  Vraag: ik had begrepen dat het versterken van spieren weinig invloed heeft op het AC-gewricht, maar denk zelf dat beweging/oefening wel de doorbloeding stimuleert.

  Wat is uw visie?

  Met vriendelijke groet,
  Wendelien

  • Erik Versluis

   26 juni 2021 bij 14:06 Beantwoorden

   Beste Wendelien,

   Van belang is te weten hoe je klachten ontstaan zijn. Veel ‘afwijkingen’ op de echo zijn namelijk leeftijdsgerelateerd en hoeven geen klachten te geven.

   Als jouw AC gewrichtklachten traumatisch zijn (bv na een val) dan dient er de eerste weken binnen de pijngrens te worden bewogen. In de praktijk betekent dit veelal tot schouderniveau. Ook de arm voor het lichaam langs, of op de rug brengen kan pijn veroorzaken. Bij deze bewegingen komt nl veel spanning op het gewricht te staan. Probeer dit te matigen door bv eerst je aangedane arm in de mouw van je jas te steken.

   Na 6 weken neemt de pijn in het algemeen af en zou je mogelijk je arm verder kunnen bewegen. Ik raad zeker aan je arm zoveel mogelijk te gebruiken. Dit ondersteunt het herstel.

   Wees niet onzeker als de klachten na 6-8 weken nog aanwezig zijn. De hersteltijden kunnen per persoon variëren.

   In geval van aanhoudende pijn kan een ontstekingsremmende injectie tot veel klachten verlichting leiden.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Björn

  17 augustus 2021 bij 12:32 Beantwoorden

  2 maanden terug ben ik gevallen met de crossmotor waardoor ik een ac-luxatie heb opgelopen. Het was volgens het ziekenhuis niet de lichtste variant maar een daar boven.

  Loop bij de fysio (algemeen) en deze heeft bepaalde oefeningen meegegeven. De helft van deze oefeningen is gebaseerd op kracht en de andere op de beweging van de schouder. Deze oefeningen kan ik allemaal uitvoeren met weinig tot geen pijn. Echter voelt het wel de hele dag aan alsof mijn schouder soort van op slot zit. Het is net of iemand heel de tijd met een lichte kracht op mijn schouder druk. Wel kan ik mijn schouder goed bewegen.Als ik ‘een kip’ na doe, knakt het gewricht elke keer.
  Nu ben ik keeper(voetbal) en omdat ik geen echte pijn meer heb/had ben ik weer gaan proberen, maar bij de eerste beste keer dat ik op mijn zij viel/dook voelde ik gelijk dat het nog te vroeg kwam en had ook gelijk meer pijn.

  Nu zijn de klachten de afgelopen 3 weken eigenlijk niet afgenomen (noch toe genomen, behalve de dag nadat ik weer gekeept had)

  Nu vroeg ik me af of het herstel op de een of andere manier versneld kan worden zodat ik snel alles weer kan doen en laten zonder na te hoeven denken over mijn schouder?

  • Erik Versluis

   17 augustus 2021 bij 21:29 Beantwoorden

   Beste Bjorn,

   Mogelijk heb je een Tossy 2 letsel van het AC gewricht. Dit kan tot een lichte hoogstand (0,5 – 1 cm) van je sleutelbeen leiden. Naast beschadiging van een aantal gewrichtsbandjes ontstaat er zwelling in het gewricht. Dit verklaart mogelijk het gevoel alsof iemand met lichte kracht op je schouder duwt. Deze zwelling en dit gevoel zullen op termijn afnemen.

   Het knakken van het gewricht hoort bij de instabiliteit van het gewricht maar ook het gewrichtsvocht kan hier een aandeel in hebben. Dit zou op termijn minder kunnen worden.

   Ik kan mij voorstellen dat het op je zij vallen pijnlijk is. Veel AC letsels ontstaan op namelijk op deze wijze. Dit is een beweging die voorlopig (maanden) nog pijnlijk kan zijn. Je kunt dit vergelijken met iemand die flink door zijn enkel gezwikt is. Opnieuw zwikken zal 2 tot 3 maanden later nog steeds pijnlijk kunnen zijn.

   Ik merk in mijn praktijk dat de klachtenduur per persoon kan verschillen. In het algemeen kan men na 6 maanden weer goed functioneren.
   Het herstel kun je helaas niet versnellen. Je kunt dit proces wel ondersteunen door niet teveel bewegingen te maken die de pijn doen toenemen.

   Ik verwacht dat je pijnklachten en andere symptomen de komende tijd verder zullen gaan afnemen.

   Ik hoop je bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Maikel Bouwman

  25 augustus 2021 bij 16:47 Beantwoorden

  Hallo

  Ik ben 10 augustus hard gevallen met mijn wielrenner door een ongeval. Gevolg ac luxatie type 3. Dit is in Oostenrijk gebeurd.

  Daar zeiden binnen 14 dagen opereren. In Nl niet opereren en met rust en therapie moet alles weer goed komen. Ik wielren veel en doe geregeld aan fitness.

  Mijn klachten zijn buiten de pijn om beperking in bewegingen. Als ik een half uur gelopen heb dan begint de schouder te zeuren.. een stekende pijn. Dit heb ik ook onder mijn schouderblad. Ook hangt mijn rechterschouder af.

  Ik ben inmiddels beginnen met fysio.

  Toch lees ik vaak dat men zich laat opereren omdat de klachten aanhouden. Met name sporters laten zich opereren. Bij mij is het nog vers.

  Moet ik geduld hebben of is het raadzaam om toch evt laten opereren. Hoe sneller hoe beter.?

  Wanneer zou ik weer kunnen fietsen en fitness met gewichten kunnen doen?

  Kunnen jullie advies geven?

  • Erik Versluis

   26 augustus 2021 bij 08:37 Beantwoorden

   Beste Maikel.

   Dit soort letsels komen veel bij wielrenners voor. In NL is men inderdaad terughoudend met opereren omdat de schouder op termijn weer goed kan herstellen. Het AC gewricht blijft wel iets hoger staan maar dit is slechts een cosmetisch nadeel.

   10 augustus is nog relatief kort geleden. Dat je dus nog pijn en bewegingsbeperking ervaart is heel normaal. Dit zal de komende weken gaan afnemen. Het is goed je schouder-arm weer te oefenen op geleide van de pijn
   Je therapeut zal je daarin begeleiden. Houd rekening met 3 maanden revalidatietijd, maar schrik er niet van als dit nog wat langer duurt.

   Fietsen zou binnen 6 weken weer mogelijk moeten zijn. Ik kan mij wel voorstellen dat lange afstanden nog wat klachten kunnen opleveren. Dit moet je zelf even ervaren. Kwaad kan het niet.
   Fitness kun je nu al doen, zolang de oefeningen (nog) niet boven schouderniveau uitgevoerd worden. Ook hierbij geldt, binnen de pijngrens zijn alle oefeningen toegestaan. Stem dit even af met je fysio.

   Wat betreft opereren; ik ben 25 jaar werkzaam als fysiotherapeut en heb slechts 1 patiënt gehad die aan een Tossy 3 is geopereerd. Dit was in het buitenland. Vrijwel alle patiënten die ik heb gezien (en dat zijn er veel) zijn goed hersteld. Ik geef je dus het advies af te wachten.

   Ik hoop je vragen bij deze te hebben beantwoord. Veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Maikel Bouwman

  26 augustus 2021 bij 14:41 Beantwoorden

  Hallo Erik

  Bedankt. Stemt mij wel gerust. Dat het lang kan duren besef ik mij. Ik hoop inderdaad de draad met sporten binnenkort wel weer op te kinnen pakken. Hopelijk krijg ik binnenkort groenlicht daarvoor.

  Nog een vraag.

  Ik ben gedeeltelijk aan het werk. Ik werk tot 14.00 daarna ben ik redelijk moe. Is dat normaal?

 • Loltsje meester

  28 augustus 2021 bij 07:48 Beantwoorden

  Ik.ben op 9 juni aan gereden door een auto Ik reed op mijn scootmobiel waar ik voorrang had en niet heb gekregen
  Nu hebben ze op 20 augustus een echo gemaakt en stast erbij dat in de pezen een scheurtje zit en dat iets van hydrops is
  Nu heb ik begrepen dat dat iets van slijtage is maar voor het ongeval kon ik nog wel haast alles doen met mijn linker schouder maar nu niet meer
  Nu krijg ik op 2 mei fysio
  Nu is mijn vraag helpt dat wel of is er een andere oplossing

  Groet Loltsje

  • Erik Versluis

   28 augustus 2021 bij 10:21 Beantwoorden

   Beste Loltsje

   Het is mij niet duidelijk of u op de schouder bent gevallen. Een flinke (spier) kneuzing in de scootmobiel kan ook verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijn. Deze klacht reageert goed op massage en oefentherapie.

   Op basis van de echobevindingen zal ik mij niet al te veel zorgen maken. Deze ‘afwijkingen’ zien we vaak op latere leeftijd. Hydrops (vocht in het gewricht) en een scheurtje in de pezen hoeven geen negatieve gevolgen op lange termijn te hebben. De slijtage komt zeker niet door het ongeval.

   Ik heb er alle vertrouwen in dat uw schouderfunctie met fysiotherapeutische begeleiding goed zal herstellen. Mocht dit op termijn niet tot verbetering leiden dan zou ik in overleg met uw fysiotherapeut en arts bespreken of er nog alternatieven zijn.

   Ik wens u veel strekte toe.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Carolien de Ruiter

  10 september 2021 bij 15:29 Beantwoorden

  In Augustus ben ik in de bergen gevallen op mijn schouder. Ik woon in de Dolomiten van italie. Hier zeiden ze dat ik me moest laten opereren.Tossy 3 was de Diagnose.
  De operatie is inmiddels achter de rug. Nu 3 weken geleden. De eerste 6 weken niet boven de 90°C mijn arm bewegen.
  Wat is jullie advies, wanneer mag ik weer gaan bewegen en welke bewegingen mag ik en wanneer weer gaan doen.

  • Erik Versluis

   11 september 2021 bij 09:58 Beantwoorden

   Beste mevrouw de Ruiter

   Zoals men heeft voorgeschreven zijn de eerste 6 weken alle bewegingen onder schouderniveau toegestaan. Er mag daarbij echter geen toename van pijn ontstaan.

   Vanaf de 7e week mag de arm geleidelijk aan weer meer boven schouderniveau belast worden. Dus niet geforceerd, zonder gewicht en met een rustig tempo. Voorwaarde is wel dat de schouder beweeglijk is. Deze kan na een operatie namelijk iets verstijven.

   Mocht dit niet met toenemende klachten gepaard gaan dan mag de belasting opgevoerd worden. Na 3 maanden zou volledig functieherstel weer mogelijk kunnen zijn.

   Ik wens u veel sterkte.

   Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

 • Sjoerd de Vries

  13 september 2021 bij 17:05 Beantwoorden

  Ik hb een vraag zeker mbt termen. Heb een onderzoek gehad in het ziekenhuis en nu is hun voor stel een reversed shoulder.
  Reden voor onderzoek:
  recidiverende klachten, ossale afwijkingen?
  Radiologie
  Resultaat beeldvormend onderzoek
  Verslag:
  Vergeleken met eerdere beeldvorming.
  Bekende tekenen van gonartrose links (zie oktober 2020), met onder andere opvallend uitgebreide osteofyt vorming botvorming aan caput humeri, in de onderzijde van glenohumeraal gewricht met tevens in het gewricht alhier ook los afgerond degeneratief kalk dan wel oud afgerond fragment van glenoïd. Forse hoogstand in glenohumeraal gewricht met afname glenohumerale ruimte. Sclerotische veranderingen in caput humeri conform.
  Uitgebreide omartrose, status quo

  Daarna een scan gehad met onderstaande uitslag.
  Reden voor onderzoek:
  CT preoperatief ter beoordeling glenoid en acromion.
  Verslag:
  CT schouder links:
  Blanco-CT. Reconstructies in 3 richtingen.
  Radiologie
  Resultaat beeldvormend onderzoek
  Bekende AC-degeneratie. Gedeformeerd acromion met lange botappositie naar anterieur. Uitgebreid periarticulaire ossificaties anteromediaal van het glenohumerale gewricht. Lichte remodellatie van het glenoïd secundaire omartrose, adequate bonestock.

  Wat is jullie iedee hierover ? Heb al jaren fysio gem 1 keer per week (valt wel divers ekeren uit om aan mijn 36 behandelingen per jaar te komen) Onderzoek in het MCL in Leeuwarden

  • Erik Versluis

   13 september 2021 bij 22:03 Beantwoorden

   Geachte heer de Vries,

   Er is een voorstel voor een reversed schouderprothese gedaan omdat er sprake is van uitgebreide slijtage van de schouder kop en kom.

   Ze spreken tevens over een forse hoogstand van de schouderkop. Dit betekent dat de schouderpezen geen tot nauwelijks functie meer hebben. Onder normale omstandigheden houden de pezen de schouderkop netjes in de kom.

   Bij een reversed prothese (omgekeerde prothese) krijgt de grote (intacte) schouderspier, genaamd Deltoideus, een betere heffunctie. Deze compenseert het functieverlies van de schouderpezen.

   Men stelt een gewrichtsvervangende operatie voor als het verlies van schouderfunctie niet meer met therapie te verbeteren is en de pijnklachten op de voorgrond blijft bestaan.

   Ik hoop u bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

   MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • koen van haaren

  25 november 2021 bij 22:46 Beantwoorden

  hoi

  ik ben koen en ben 13 jaar
  ik merk dat ik ook een beetje een uitstekend bultje op mijn schouders heb bij allebei de kanten mijn moeder zegt dat het door het sporten komt ik sport nu 4 keer per week en heb zelf nergens last van wat zal ik doen?
  ik zie graag een reactie tegemoet

  • Erik Versluis

   26 november 2021 bij 09:37 Beantwoorden

   Beste Koen,

   De uitstekende bultjes op je schouders zijn de uiteinden van het sleutelbeen. Dit stukje bot vormt samen met een botstuk van het schouderblad het ‘AC gewricht.
   Dit gewrichtje is bij veel mensen wat duidelijker te zien.

   Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken dus blijf het sporten vooral doen.

   Veel succes.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • cj lemmens

  17 december 2021 bij 23:02 Beantwoorden

  Hallo

  Mijn leeftijd is 83 en is een scan gemaakt van mijn schouders ,sleutelbeen en scbouders ernstig ontkalkt Dat gaf hevige pijn als pijn bestrijding kreeg ik morfineplsisters maar dat heb ik afgebouwd omdat ik teveel bijwerkingen had en mezelf kwijt was Nu is mijn vraag kanik met fysio pijn bestrijden ,is er nog wat verlichting voor mij Opereren is geen optie gezien mijn leeftijd vond de orthopeet Kan ikeen advies krijgen bij voorbaat dank

  • Erik Versluis

   18 december 2021 bij 15:04 Beantwoorden

   Beste meneer/mevrouw Lemmens,

   Mogelijk bedoelt u met ontkalking ‘slijtage’. Botontkalking veroorzaakt doorgaans geen pijn. Daarnaast wordt botontkalking (osteoporose) minder in de schouderregio gezien.

   Fysiotherapie zou de pijn (voor een deel) kunnen verminderen en de functie van uw schouder en arm mogelijk kunnen verbeteren. Dit zou ik u zeker willen adviseren.

   Veel sterkte!

   Mvg Erik Versluis

 • Ron Lieshout.

  5 januari 2022 bij 10:46 Beantwoorden

  Ik ben jaren geleden gevallen in een kuil met skiën met mijn armen naar voren gestrekt. omhoog. Maar mijn rechterarm strekte flink door naar achteren.
  De boel deed pijn en zat flink vast ook kraakte mijn a.c gewricht. Door verschillende omstandigheden ben ik niet naar de fysio gegaan voor mijn schouder omdat de fysio maar één blessure per keer wilde helpen , ik had met die val ook mijn knie geblesseerd en zij doe dan maar mijn knie omdat ik niet goed kon lopen.

  Later ben ik gaan fitnessen met gewichten en is mijn schouder iets bewegelijker geworden maar de pijn en het kraken bleef. Drie jaar geleden ben ik begonnen met fysiotherapie en met schockwave 18 keer. Mijn bewegelijkheid werd beter naar alle kanten maar het kraken en pijn bij bepaalde bewegingen en uiterst gestrekte bewegingen bleef ! Leg je je vinger op mijn a.c dan voel je het klikken en kraken als ik mijn gestrekte arm naar voren omhoog breng.
  En jaar later heb ik 17 keer fysio gedaan met oefeningen voor mijn schouder en geen Schockwave , het ging daardoor ook weer iets beter minder pijn en bewegelijker , alleen met uiterste gestrekte bewegingen heb ik pijn, en als ik mijn schouder ineens beweeg een stekende pijn scheut die gelijk weer weg is. Ook als ik mijn schouder aanspan voel ik pijn in mijn A.C. Maar die pijnscheut met bewegen heb ik vaak/steeds en het kraken blijft. Vier jaar terug heb ik een echogeleide cortison injectie gehad in het A.C.. Een jaar terug heb ik bij een andere orthopeet twee keer een injectie in het a.c gehad en één keer in het schoudergewricht. Op de echogeleide prik zag men een verdikking van het a.c gewricht/kapsel. later na een echografisch onderzoek van de schouder zag men geen verdikking van het A.C. meer. Maar nu heb ik wel het idee dat het A.C. gewricht iets meer kraakt dan voor de injecties. Nu zegt mijn nieuwe orthopeed we kunnen een stukje van je sleutelbeen afhalen bij het A.C. dan gaat het kraken en de pijn weg. Nu heb ik een MRI gedaan. Hij had het over een ontsteking ik weet niet of hij bedoelde dat hij dat op de MRI zag. Mijn vorige orthopeet zij als we een stukje van je sleutelbeen afhalen heb je wel krachtverlies ik weet niet of dat waar is ?? Mijn nu andere orthopeet zegt weer dat je geen krachtverlies hebt ?? Nu vraag ik mij af is het wel verstandig dat ik een stukje van mijn sleutelbeen laat afhalen ?? Is de pijn en het kraken dan weg ?? En heb ik geen krachtverlies ?? Of als ik dat laat doen ben ik dan verder van huis. Nu wil hij een echografie laten doen deze nieuwe orthopeet en ik heb afgesproken om nog een keer een injectie in mijn A.C. te doen kijken wat dat nu doet. Want dat had ik ook afgesproken met mijn vorige orthopeet die ineens bij het ziekenhuis is weggegaan. Deze orthopeet zegt we kunnen ook ineens doorpakken met de operatie en hij stuurt informatie daarover. Maar mijn vorige orthopeed wilde eerst nog een injectie of injecties doen en daarna eventueel naar die operatie kijken. En eerst kijken of hij de pijn minder krijgt met injecties.

  Deze orthopeed wil doorpakken maar ik denk ho , laten we eerst het regiem van mijn vorige orthopeed eerst doen , dat was de afspraak voor hij weg ging ! Nu weet ik niet meer wat het verstandigste is laat ik een stukje van mijn sleutelbeen afhalen en verdwijnen dan mijn klachten maar heb ik dan wel krachtverlies ?? Of als ik dit laat doen loop ik dan het risico dat ik slechter af ben ?? Of kan ik beter nog voor de injecties gaan en kijken hoe dat uitpakt of de pijn weg gaat ?? En dan zit ik nog met het kraken gaat dat nog weg of word minder ! Heb ook het idee dat mijn schouder of eigenlijk mijn A.C. instabiel is geworden ?? Ik hoorde van mijn vorige orthopeet dat je maar drie cortison injecties per jaar mag hebben ?? Ik neem aan dat hij bedoeld drie injecties per jaar in één gewricht bijvoorbeeld het A.C. gewricht ??

  • Erik Versluis

   5 januari 2022 bij 13:31 Beantwoorden

   Beste Ron,

   Een injectie in het AC gewricht kan de ontsteking en pijn verminderen. Als deze pijn iedere keer terugkomt en je hindert tijdens je dagelijkse activiteiten dan kan een operatie helpen.

   Men heeft dan wel aangetoond dat er sprake is van slijtage (arthrose) in het gewricht. Door wat meer ruimte in gewricht te maken wordt voorkomen dat de botdelen tegen elkaar aanschuren en pijn veroorzaken.

   Je hoeft je geen zorgen te maken over optredend krachtverlies. Dit keert na 4-6 maanden weer volledig terug. Het is niet gezegd dat het kraken dan ook weg is. Kraken komt ook voor in normale gewrichten.

   Een maximum van 3 injecties per jaar wordt geadviseerd per regio. Dus 3 in het AC gewricht en 3 elders in de schouder. Een operatie wordt meestal voorgesteld als de klachten terugkomen en al langer dan een jaar duren.

   Ik hoop je voldoende geïnformeerd te hebben.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Ron Lieshout.

  5 januari 2022 bij 10:56 Beantwoorden

  Ook heb ik wel eens het idee dat als ik warmte gel bolletjes pakking op mijn A.C. gewricht legt dat de pijn de volgende dag erger is in het A.C. gewricht vooral als de pakking heet is ?? Heb van de zomer de zelfde pakkingen uit de ijskast gedaan maar ook dat vond ik geen meerwaarde hebben op verbetering of minder pijn !

  • Erik Versluis

   5 januari 2022 bij 13:34 Beantwoorden

   Best Ron,

   Warmtepakkingen helpen naar mijn mening niet bij een pijnlijk AC gewricht. Kortdurende ijskompressen (5 minuten) doen dit wel.

   Mvg Erik Versluis

 • Ron Lieshout.

  11 januari 2022 bij 17:57 Beantwoorden

  Beste Eric Versluis.

  Dit stukje stond in de brief die naar mijn huisarts is gestuurd , na de röntgenfoto van mijn schouder. En daaronder de uitslag van mijn MRI schouder die naar mijn huisarts is verstuurd. Twee tegenstrijdige conclusies op de brief van de röntgen staat AC – gewricht is fraai !

  Maar op de MRI lees ik toch een andere conclusie ! Wat betekenen al die termen die in de MRI mail staan over mijn AC – gewricht ??
  Mijn nieuwe orthopeet was in een belafspraak ook niet duidelijk wat er op de MRI te zien is. Terwijl mijn vorige orthopeet dat zou uitleggen met de belafspraak maar die heeft ineens het ziekenhuis verlaten.
  Mijn nieuwe orthopeet heb ik ook nog niet gezien.

  Röntgen :

  Op 11 februari 2021 werd bovengenoemde patiënt op de polikliniek orthopedie onderzocht.
  Reden van consult: Pijnklachten schouder rechts Aanvullend onderzoek: Röntgen: 11-02-2021 X-schouder rechts:
  Milde degeneratieve afwijkingen gleno-humeraal. AC-gewricht is fraai.
  Geen calcificaties in de weke-delen.
  Diagnose / Conclusie: Pijnklachten en crepitaties AC-gewricht rechts Behandeling / Beleid: Patiënte heeft uitleg gehad over de diagnose en diens implicaties.
  Gezien de huidige klachten is besloten om een ECHO-geleide infiltratie te doen van het AC-gewricht rechts. Controle 6-8 weken na de infiltratie.

  MRI :
  26-11-2021
  MRI schouder rechts: Medische gegevens chronische progressieve pijn
  Verslag
  Geen hydrops, normaal beenmerg zonder bone bruise.
  Type 2 acromion. Forse artrose van het AC-gewricht met subcorticale
  cystevorming, beenmergoedeem aan weerszijden van het ACgewricht en
  osteofytvorming craniaal en inferieur.
  Dientengevolge enige subacromiaal impingement op de SSP musculotendinogene overgang
  Normale bicepspees, in de groeve gelegen.
  Subscapularis-, supra- en infraspinatuspees gb, geen tendinose of scheur.
  Normale spierbuiken, geen atrofie. Normaal kraakbeen.
  Voor zover beoordeelbaar zonder intra-articulair contrast: normaal labrum.
  Conclusie
  Forse AC-artrose met geringe subacromiale impingement.

 • Joost Zwart

  13 januari 2022 bij 12:33 Beantwoorden

  Beste Erik, ik ben man een van 58 met Tourette. Sinds een paar maanden knakken mijn beide AC gewrichten, bij bepaalde bewegingen. Ze doen geen pijn. Ik weet bijna zeker dat het komt doordat ik door m’n Tourette veel met m’n schouders en nek trek. En daardoor alles wat heb uitgerekt. Nu ben ik aan het proberen of ik die bewegingen kan tegenhouden om de zaak niet te verergeren cq te laten herstellen. Wat zou volgens u het beste plan zijn? Gaat dit later arthrose en of pijn opleveren? Na hoeveel tijd?
  Heel vriendelijk bedankt alvast voor uw antwoord!
  Joost

  • Erik Versluis

   13 januari 2022 bij 16:03 Beantwoorden

   Beste Joost,

   Het zou kunnen zijn dat beide AC gewrichten wat ‘losser’ worden als gevolg de bewegingen door Tourette. Ik verwacht overigens niet dat dit tot (versnelde) artrose gaat leiden.

   Het is sowieso moeilijk te bepalen hoe snel artrose optreedt. We weten dat na een breuk of kraakbeenbeschadiding artrose versneld kan optreden. Binnen welke termijn en met welke klachten dit gepaard gaat is niet te bepalen.

   Ik zou mij voor nu geen zorgen maken.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

 • Joost Zwart

  14 januari 2022 bij 12:13 Beantwoorden

  Dank je Erik voor je snelle antwoord! Ben wel weer beetje gerustgesteld. Kan ik gewoon nog naar de sportschool, crosstrainer (knakken van ac gewrichtjes) gewichten en zo?

  • Erik Versluis

   14 januari 2022 bij 16:39 Beantwoorden

   Beste Joost,

   Je kunt wat mij betreft weer naar de sportschool. Dat knakken kan geen kwaad als dit geen pijnklachten ter plaatse van het AC gewricht veroorzaakt.

   Mogelijk kan het knakken door het trainen van de schouderspieren op termijn zelfs minder worden!

   Veel succes.

   Gr Erik Versluis

 • B. van Dijk

  24 januari 2022 bij 18:08 Beantwoorden

  Afgelopen weekend heb ik tijdens snowboarden een tossy 3 opgelopen. Duits ziekenhuis raadde operatie aan. Orthopeed vandaag zegt dat opereren niet nodig is omdat resultaat tussen wel/niet opereren op hetzelfde uitkomt. Ik ben 24 jaar jong en heel sportief aangelegd. Op diverse sportfora zoals mountainbike etc. lees ik ervaringverhalen van sporters die niet zijn geopereerd in 1e instantie maar vaak wel later omdat er toch problemen blijven. Bij een operatie wordt het sleutelbeen weer aan het schouderblad bevestigd (diverse methoden), bij niet opereren niet. De ligamenten zijn en blijven afgescheurd. Nu is mijn vraag: bij niet opereren groeien deze ligamenten toch niet weer aan sleutelbeen/schouderblad. Dan blijft het dus instabiel? Is het dan dat alleen littekenweefsel voor vastgroeien zorgt? Mijn voorkeur gaat nu uit naar wel opereren vanwege de resultaten op langere termijn. Wellicht dat ik dus een second opinion laat doen. Maar als ik lees dat u in 25 jaar maar 1 maal een tossy 3 operatie hebt meegemaakt; dan denk ik dat het moeilijk wordt een arts te vinden die wel opereert.

  • Erik Versluis

   25 januari 2022 bij 10:20 Beantwoorden

   Bij niet opereren blijft er bij een Tossy 3 een hoogstand van het sleutelbeen bestaan. De gescheurde sleutelbeen bandjes groeien dus niet meer vast.Er vormt zich geen littekenweefsel.Het beschadigde weefsel wordt door het lichaam opgeruimd en verdwijnt dus.

   Natuurlijk zijn er altijd mensen te vinden die op den duur nog wat klachten ervaren. De meerderheid kan echter zonder operatie weer prima functioneren met als enige nadeel dat er een ‘bult’op de schouder zichtbaar blijft.

   Je zou een second opinion kunnen aanvragen maar ik denk dat je het antwoord al gegeven hebt. Je hebt het letsel namelijk recent opgelopen, er is dus nog een hoop herstel de komende tijd te verwachten. Dit zal waarschijnlijk ook de mening van de behandelend arts zijn.

   In praktische zin is een operatie goed mogelijk. Je moet echter niet vergeten dat er een lang revalidatie traject volgt en er kans op een complicatie kan optreden (1%-2%). Dit geldt overigens bij alle operaties.

   Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

Plaats een Reactie

×
Top