Behandeling van het AC gewricht

Behandeling AC klachten van de schouder

AC gewricht klachten fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost
Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
20 april 2020
⏱ 6 minuten leestijd

Behandeling van het AC gewricht

Behandeling van pijnklachten aan het AC gewricht vraagt om geduld. Een periode van weken tot enkele maanden is zeker geen uitzondering.

De herstelduur wordt onder andere bepaald door leeftijd, klachtenduur en de oorzaak van de klachten.

De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, injecties of uiteindelijk een operatie. Maar wanneer wordt welke keuze gemaakt?

Alles wat je over de behandeling, het herstel én de vooruitzichten wilt weten lees je hier.

Wat is het AC gewricht?

Het AC gewricht bestaat uit een verbinding van 2 botuiteinden.
Het Acromion, behorend bij het schouderblad en de Clavicula,
het buitenste deel van het sleutelbeen. Het gewrichtje wordt gefixeerd door verschillende gewrichtsbandjes.

Een belangrijke functie van het AC gewricht is de schouder en schouderblad te sturen tijdens het heffen van de arm. Daarnaast is het gewricht een aanhechtingsplaats voor spieren.


Oorzaak klachten AC gewricht

AC klachten kunnen een traumatische of  niet-traumatische oorzaak hebben.

Niet-traumatische AC klachten

Niet-traumatische AC klachten ontstaan zonder trauma. Deze kunnen op alle leeftijden voorkomen en hebben geen acuut ontstaansmoment.

Mijn ervaring is dat de meerderheid van de patiënten ouder dan 40 jaar is. Naarmate we ouder worden neemt de conditie van pezen en gewrichten namelijk af.

schouderpijn klussen ac gewricht fysiotherapie Middenweg amsterdam
Overbelasting (surmenage) van het gewricht is de voornaamste oorzaak. De arm of schouder wordt in dit geval meer belast dan gemiddeld. Bij te korte rust- en hersteltijd kunnen dan makkelijk klachten ontwikkelen.

Vergelijk het met een sporter die te intensief en te vaak traint. Hij of zij raakt overtraind en is vatbaar voor het krijgen van blessures.

Voorbeelden van overbelasting zijn: langer dan gemiddeld achter de computer zitten of veel bovenhandse klussen in huis. Dit zijn activiteiten die, zeker nu in de Corona crisis, veel voorkomen.

krachttraining schouderklachten
Ook goed getrainde krachtsporters kunnen klachten aan het AC gewricht ervaren. De oorzaak is veelal te vinden in een verkeerde trainingstechniek. Bankdrukken is een bekend voorbeeld.

Ook een erg beweeglijk AC gewricht (hypermobiliteit) en een slechte, inactieve houding kunnen klachten veroorzaken.

Traumatische AC klachten

Traumatische AC klachten zijn het gevolg van een trauma. Een bekend voorbeeld is de val op de zijkant van de schouder. Deze klachten komen veel voor bij wielrenners of ijshockeyers (boardingletsels)

Tijdens de val kunnen de gewrichtsbandjes overrekken of scheuren. Het AC gewricht kan hierdoor ontwrichten (luxeren). Het uiteinde van het sleutelbeen kan tijdens het trauma van het schouderblad losschieten.

Traumatische AC letsels worden ingedeeld in graad I tot VI.
Dit laat onderstaande animatie zien op fraaie wijze zien.

Een ontwrichting is aan de buitenkant zichtbaar als een bult. Dit is geen zwelling maar het omhoogstaande deel van het sleutelbeen (rode pijl).  Dit wordt ook wel het ‘pianotoets fenomeen’ genoemd. Het uitstekende sleutelbeen is namelijk als een pianotoets in te drukken.

AC letsel fysiotherapie Middenweg amsterdam oost
Hoogstand van het sleutelbeen

Arthrose van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het AC gewricht zien we in het algemeen op oudere leeftijd. De ruimte van het toch al smalle gewricht is door kraakbeenverlies verder afgenomen. Dit kan tot voortdurende pijn tijdens rust en bewegen leiden.

De praktijk leert wel dat de ernst van de slijtage niet altijd overeenkomt met de ernst van de pijnklachten. Zo zie ik geregeld patiënten met flinke artrose maar weinig klachten. Omgekeerd komt het ook voor dat minimale slijtage van het AC gewricht juist tot veel klachten leidt.


Onderzoek AC gewricht

Onderzoek van het AC gewricht kan verricht worden met behulp van een röntgenfoto of echografie. De conditie van het gewricht kan hiermee goed in beeld worden gebracht. De toestand van het gewricht zegt echter niets over de ernst van de klachten of beperkingen.

Deze informatie komt uit de anamnese, het vraaggesprek. Hoe zijn de klachten bijvoorbeeld ontstaan? Wat is de klachtenduur? En, bij welke bewegingen of activiteiten nemen de klachten toe?

Het lichamelijk onderzoek beoordeelt op functie en optredende pijn. Dit wordt gedaan door observatie van de armbewegingen en provocatietesten. Dit zijn belastende bewegingen voor AC gewricht. Een voorbeeld van zo’n test zie je hieronder.

Onderzoektest van het AC gewricht fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Pijnklachten kunnen optreden bij het maximaal heffen , op de rug of voor je borst houden van je arm. Drukken op het gewricht veroorzaakt vaak de herkenbare pijn.

Soms kan er twijfel bestaan of de klachten hun oorsprong vinden in het AC gewricht of de naburige schouderpezen. De arts kan dan besluiten tot het toedienen van een proefinjectie.
Hierbij wordt verdovingsvloeistof in het AC gewricht gespoten. De diagnose wordt waarschijnlijker als de pijnklachten vervolgens verminderen.


Herstel van het AC gewricht

Behandeling van AC gewricht klachten kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operaties. Een injectie kan een onderdeel van het fysiotherapeutisch behandeltraject zijn.

oefeningen AC gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Conservatief beleid met fysiotherapie.

De meeste aandoeningen van het AC gewricht kunnen zonder medisch ingrijpen behandeld worden. Zo’n conservatie beleid geldt in het bijzonder voor niet-traumatische klachten. Van belang is na te gaan welke factoren de klachten veroorzaakten of onderhouden.

De fysiotherapeut kan het bewegingsgedrag van de schouderregio analyseren en met specifieke oefeningen corrigeren of verbeteren. Bij een acuut letsel kan een ondersteunde tape op het AC gewricht aangebracht worden. Dit kan veel comfort en pijnverlichting bieden.

tape ac gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam oost
Het spreekt eigenlijk voor zich dat alle pijnlijke bewegingen zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Het gewricht krijgt zo ‘rust’ en de gelegenheid te herstellen.

Het in kaart brengen van het algehele gezondheidsprofiel kan een onderdeel van het behandelproces zijn. Zo kunnen perioden van stress, bijkomende klachten, slecht slapen en lichamelijk inactiviteit een negatieve invloed op het herstel hebben.

Injectie in het AC gewricht

Bij aanhoudende pijn kan een injectie in het AC gewricht de volgende keuze zijn. De klachten zijn dan vaak wel langer dan 3 maanden aanwezig.

Mijn ervaring is dat injectietherapie vaker wordt toegepast in de leeftijdcategorie 40 jaar en ouder.
Bij deze groep kan (geringe) slijtage van het AC gewricht een mede oorzaak zijn voor het aanhouden van de klachten.

Vaak wordt een injectie onder echogeleide geven. De kans is dan namelijk groter dat de kleine gewrichtsruimte ook daadwerkelijk wordt bereikt.

Opereren van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het gewricht kan verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijnklachten.
Indien andere therapievormen geen effect hebben dan kan een operatie uitkomst bieden. De chirurg kan extra ruimte in het gewricht maken door een stukje bot van het sleutelbeen te verwijderen.

Dit wordt een ‘laterale clavicula resectie’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n operatie zie je in onderstaande animatie.

Bij een ontwrichting (luxatie) van het AC gewricht wordt in Nederland een afwachtend beleid aangehouden.
In sommige landen besluit men deze letsels wel te opereren. Tijdens deze operatie wordt het omhoog verplaatste sleutelbeen op een deel van het schouderblad teruggezet.

Uit recente literatuur blijkt overigens dat afwachten, dus zonder opereren, de voorkeur heeft. Er is namelijk geen verschil in uitkomsten. In beide gevallen wordt goed herstel in functie gezien.

Zonder operatie is het wel zo dat de ‘bult’ op de schouder zichtbaar blijft. Maar dit is ‘slechts’ een cosmetisch nadeel.

Samenvatting

  • Het AC gewricht wordt gevormd door een deel van het schouderblad en sleutelbeen.
  • De oorzaak kan door overbelasting, verkeerd bewegen of traumatisch zijn. Een val is een bekend voorbeeld.
  • Diagnose kan gesteld worden aan de hand van een foto, echo en lichamelijk onderzoek
  • Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operatie.
  • Operaties worden met name bij slijtage (artrose) uitgevoerd. Alleen als afwachten geen effect heeft.
  • Functieherstel t.g.v. AC ontwrichting kan zonder operatie plaatsvinden.

Heb je toch nog vragen? Je kunt ze stellen in het reactieformulier.

Delen:

Plaats een Reactie

×
Top