Behandeling van het AC gewricht

Klachten AC gewricht

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd: 20 april 2020
Geactualiseerd op 18-08-2022

⏱ leestijd 6 minuten 

Behandeling van het AC gewricht

Behandeling van pijnklachten aan het AC gewricht vraagt tijd. Een periode van weken tot enkele maanden is zeker geen uitzondering.

De herstelduur wordt onder andere bepaald door leeftijd, klachtenduur en de ontstaanswijze van de klachten.

De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, injecties en soms een operatie. Maar wanneer wordt welke keuze gemaakt?

In dit artikel lees je over alles over het AC gewricht, de behandeling, herstel én de vooruitzichten.

Wat is het AC gewricht?

Het AC gewricht bestaat uit een verbinding van 2 botuiteinden; het Acromion. Dit is een onderdeel van het schouderblad. Het acromion maakt een verbinding met het uiteinde van het sleutelbeen (Clavicula)

ac gewricht anatomie Fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Het AC gewricht wordt gefixeerd door verschillende gewrichtsbandjes. Het gewricht heeft een sturende functie op het schouder en schouderblad. Daarnaast zitten er meerder spieren aan het gewricht vast.

Lokatie AC gewricht schouder

Oorzaken AC gewricht klachten

Klachten aan het ACgewricht kunnen een traumatische- of niet traumatische oorzaak hebben.

Niet-traumatische AC klachten

Niet-traumatische AC klachten ontstaan zonder trauma. Deze kunnen op alle leeftijden voorkomen en ontstaan vaak geleidelijk. Voorbeelden zij overbelasting bij klussen, sport en slechte houding.

Mijn ervaring is dat de meerderheid van de patiënten ouder dan 40 jaar is. Naarmate we ouder worden kan de conditie van onze gewrichten namelijk afnemen.

schouderpijn klussen ac gewricht fysiotherapie Middenweg amsterdam
Overbelasting (surmenage) van het gewricht zie ik als voornaamste oorzaak voor het ontstaan van klachten. De arm of schouder wordt in dit geval meer belast dan gemiddeld.

krachttraining schouderklachten
Ook goed getrainde krachtsporters kunnen klachten aan het AC gewricht ervaren. Een verkeerde trainingstechniek of te snelle opbouw bij schouderoefeningen zoals bankdrukken is een veel voorkomende oorzaak.

Een erg beweeglijk AC gewricht (hypermobiliteit) en een slechte, inactieve houding kunnen eveneens klachten veroorzaken. Dit wordt weer vaker bij de jonge patiënten populatie gezien.

Traumatische AC klachten

Traumatische AC klachten zijn het gevolg van een trauma. Een bekend voorbeeld is de val op de zijkant van de schouder. Deze klachten komen veel voor bij wielrenners of ijshockeyers (boardingletsels)

Tijdens de val kunnen de gewrichtsbandjes van het AC gewricht overrekken of zelfs scheuren. Het uiteinde van het sleutelbeen kan hierbij van zijn plaats schieten (luxeren) en omhoog komen. Dit is zichtbaar in de vorm van een bult op de schouder. (zie rode pijl op onderstaande afbeelding)

Dit wordt ook wel het ‘pianotoets fenomeen’ genoemd. Het uitstekende sleutelbeen is namelijk als een pianotoets in te drukken.

AC letsel fysiotherapie Middenweg amsterdam oost

 

 

 

 

 

Traumatische AC letsels worden ingedeeld in 5 gradaties, van mild tot ernstig.
Dit wordt in onderstaande video getoond.

Arthrose van het AC gewricht

Artrose ook wel slijtage van het AC gewricht genoemd, zien we in het algemeen op oudere leeftijd. De ruimte van het toch al smalle gewricht is door kraakbeenverlies verder afgenomen. Dit kan tot voortdurende pijn tijdens rust en bewegen leiden.

Pijn aanhoudende klachten kan een operatie uitkomst bieden. Daarover later meer.

Onderzoek AC gewricht

Onderzoek van het AC gewricht kan verricht worden met behulp van een röntgenfoto of echografie. De conditie van het gewricht kan hiermee goed in beeld worden gebracht.

Nu is het zo dat een eventueel gevonden afwijking zoals arthrose (slijtage) niet altijd tot klachten hoeft te leiden. Zeker op oudere leeftijd komen we steeds meer ‘afwijkingen’ tegen die passen bij de leeftijd. Vergelijk het maar met het krijgen van grijze haren.

Veel informatie kan de behandelaar uit de anamnese (het vraaggesprek) halen. Hoe zijn de klachten bijvoorbeeld ontstaan? Wat is de klachtenduur? En, bij welke bewegingen of activiteiten nemen de klachten toe?

Met het lichamelijk onderzoek wordt het AC gewricht op functie en optredende pijn beoordeelt. Dit wordt gedaan door observatie van de armbewegingen en provocatietesten. Dit zijn belastende bewegingen voor het AC gewricht. Een voorbeeld van zo’n test zie je hieronder.

Onderzoektest van het AC gewricht fysiotherapie middenweg amsterdam oost
Pijnklachten kunnen optreden bij het maximaal heffen of op de rug of voor je borst houden van je arm. Druk met de vingers op het gewricht veroorzaakt vaak de herkenbare pijn.

Soms kan er twijfel bestaan of de klachten hun oorsprong vinden in het AC gewricht of in de nabij gelegen schouderpezen. De arts kan dan besluiten tot het toedienen van een proefinjectie.
Hierbij wordt verdovingsvloeistof in het AC gewricht gespoten. De diagnose wordt waarschijnlijker als de pijnklachten vervolgens verminderen.

Herstel AC gewricht klachten

Behandeling van klachten aan het AC gewricht kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of een operatie. Een injectie kan een onderdeel van het fysiotherapeutisch behandeltraject zijn.

oefeningen AC gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam Oost

Fysiotherapie

De meeste aandoeningen van het AC gewricht kunnen zonder medisch ingrijpen behandeld worden. Dit geldt in het bijzonder voor de niet-traumatische klachten. Van belang is na te gaan welke factoren de klachten veroorzaakten of onderhouden. Met het geven van de juiste leefstijladviezen kunnen optimale herstelomstandigheden geboden worden.

De fysiotherapeut kan het bewegingsgedrag van de schouderregio analyseren. Met specifieke oefeningen kan de schouderfunctie gecorrigeerd of verbetert worden.

Bij een acuut letsel kan een ondersteunde tape op het AC gewricht aangebracht worden. Dit kan veel comfort en pijnverlichting bieden.

tape ac gewricht fysiotherapie Middenweg Amsterdam oost
Alle pijnlijke bewegingen dienen zoveel mogelijk vermeden te worden. Het gewricht krijgt zo voldoende rust en de gelegenheid te herstellen.

Het in kaart brengen van het algehele gezondheidsprofiel kan een onderdeel van het behandelproces zijn. Zo kunnen perioden van stress, bijkomende klachten, slecht slapen en lichamelijk inactiviteit een negatieve invloed op het herstel hebben.

Injectie in het AC gewricht

Bij aanhoudende pijn kan een (echogeleide) injectie in het AC gewricht de volgende keuze zijn. De klachten zijn dan meestal langer dan 3 maanden aanwezig. Een injectie kan onder echogeleide worden geven. De kans is dan namelijk groter dat de kleine gewrichtsruimte ook daadwerkelijk bereikt wordt.

Injectie AC gewricht fysiotherapie Middenweg

Opereren van het AC gewricht

Artrose ofwel slijtage van het gewricht kan verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijnklachten.
Als andere therapievormen geen effect hebben dan kan een operatie uitkomst bieden. De chirurg kan extra ruimte in het gewricht maken door een stukje bot van het sleutelbeen te verwijderen.

Dit wordt een ‘laterale clavicula resectie’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n operatie zie je in onderstaande animatie.

Bij een ontwrichting (luxatie) van het AC gewricht wordt in Nederland een afwachtend beleid aangehouden.
In sommige landen besluit men deze letsels wel te opereren. Tijdens deze operatie wordt het omhoog verplaatste sleutelbeen op een deel van het schouderblad teruggezet.

Uit recente literatuur blijkt overigens dat afwachten, dus zonder opereren, in het algemeen de voorkeur heeft. Er is namelijk geen verschil in uitkomsten. In beide gevallen wordt goed herstel van de schouderfunctie gezien.

Zonder operatie is het wel zo dat de ‘bult’ op de schouder zichtbaar blijft. Maar dit is ‘slechts’ een cosmetisch nadeel.

Samenvatting

  • Het AC gewricht wordt gevormd door een deel van het schouderblad en sleutelbeen.
  • De oorzaak kan door overbelasting, verkeerd bewegen of traumatisch zijn. Een val is een bekend voorbeeld.
  • Diagnose kan gesteld worden aan de hand van een foto, echo en lichamelijk onderzoek
  • Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, injecties of operatie.
  • Operaties worden met name bij slijtage (artrose) uitgevoerd. Alleen als afwachten geen effect heeft.
  • Functieherstel t.g.v. AC ontwrichting kan zonder operatie plaatsvinden.
Delen:
  • J.M. hendriks

    26 mei 2021 bij 16:03 Beantwoorden

    Zeer duidelijke uitleg. Komt volledig overeen met mijn klachten. Jammer dat jullie zo ver weg wonen. Ik woon nl. In Uden Nrd. Brabant. Ben een paar maanden geleden gevallen. Ik golf maar heb veel last van deze schouder. Zijn inmiddels foto’s gemaakt en het is het AC gewricht. Graag uw advies.
    Met vriendelijke groet,
    Fien Hendriks,
    Missielaan i3
    Uden

    • Erik Versluis

      27 mei 2021 bij 08:07 Beantwoorden

      Beste mevrouw Hendriks,

      Indien er sprake is van een verstuikt AC gewricht (Tossy letsel) dan kunnen bepaalde schouderbewegingen, waaronder maximaal heffen, op de rug brengen van de arm en voorlangs het lichaam bewegen (golfswing) nog een tijd pijnlijk zijn. Fysiotherapie in de vorm van schouderblad mobilisaties en oefentherapie kunnen het klachtenbeloop gunstig beïnvloeden. Ook geregeld per dag een ijspakking op de schouder leggen kan verlichting geven.

      Indien er sprake is van artrose (slijtage), ook dan moet er met een langere hersteltijd rekening worden gehouden.

      Ik zie veel verschillen in herstel van pijnklachten en functie. Dit kan weken tot een aantal maanden zijn. Over het algemeen komt de schouderfunctie weer goed terug.

      Mocht al het bovenstaande niet werken dan kan een injectie met ontstekingsremmend medicijn het herstelproces op gang helpen. U zou dit met de behandelend fysio / arts kunnen bespreken.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Wendelien Reiche

    26 juni 2021 bij 08:07 Beantwoorden

    Dank voor de goede uitleg.

    Ik kreeg volgende conclusie echo:
    Forse effusie AC gewricht en lichte effusie intra articulair glenohumeraal. Geen verdikking van het inferieur glenohumeraal kapsel. Geen afwijkingen aan de rotator cuff, bicepspees. zeer lichte effusie en verdikking van de bursa.

    Vraag: ik had begrepen dat het versterken van spieren weinig invloed heeft op het AC-gewricht, maar denk zelf dat beweging/oefening wel de doorbloeding stimuleert.

    Wat is uw visie?

    Met vriendelijke groet,
    Wendelien

    • Erik Versluis

      26 juni 2021 bij 14:06 Beantwoorden

      Beste Wendelien,

      Van belang is te weten hoe je klachten ontstaan zijn. Veel ‘afwijkingen’ op de echo zijn namelijk leeftijdsgerelateerd en hoeven geen klachten te geven.

      Als jouw AC gewrichtklachten traumatisch zijn (bv na een val) dan dient er de eerste weken binnen de pijngrens te worden bewogen. In de praktijk betekent dit veelal tot schouderniveau. Ook de arm voor het lichaam langs, of op de rug brengen kan pijn veroorzaken. Bij deze bewegingen komt nl veel spanning op het gewricht te staan. Probeer dit te matigen door bv eerst je aangedane arm in de mouw van je jas te steken.

      Na 6 weken neemt de pijn in het algemeen af en zou je mogelijk je arm verder kunnen bewegen. Ik raad zeker aan je arm zoveel mogelijk te gebruiken. Dit ondersteunt het herstel.

      Wees niet onzeker als de klachten na 6-8 weken nog aanwezig zijn. De hersteltijden kunnen per persoon variëren.

      In geval van aanhoudende pijn kan een ontstekingsremmende injectie tot veel klachten verlichting leiden.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Björn

    17 augustus 2021 bij 12:32 Beantwoorden

    2 maanden terug ben ik gevallen met de crossmotor waardoor ik een ac-luxatie heb opgelopen. Het was volgens het ziekenhuis niet de lichtste variant maar een daar boven.

    Loop bij de fysio (algemeen) en deze heeft bepaalde oefeningen meegegeven. De helft van deze oefeningen is gebaseerd op kracht en de andere op de beweging van de schouder. Deze oefeningen kan ik allemaal uitvoeren met weinig tot geen pijn. Echter voelt het wel de hele dag aan alsof mijn schouder soort van op slot zit. Het is net of iemand heel de tijd met een lichte kracht op mijn schouder druk. Wel kan ik mijn schouder goed bewegen.Als ik ‘een kip’ na doe, knakt het gewricht elke keer.
    Nu ben ik keeper(voetbal) en omdat ik geen echte pijn meer heb/had ben ik weer gaan proberen, maar bij de eerste beste keer dat ik op mijn zij viel/dook voelde ik gelijk dat het nog te vroeg kwam en had ook gelijk meer pijn.

    Nu zijn de klachten de afgelopen 3 weken eigenlijk niet afgenomen (noch toe genomen, behalve de dag nadat ik weer gekeept had)

    Nu vroeg ik me af of het herstel op de een of andere manier versneld kan worden zodat ik snel alles weer kan doen en laten zonder na te hoeven denken over mijn schouder?

    • Erik Versluis

      17 augustus 2021 bij 21:29 Beantwoorden

      Beste Bjorn,

      Mogelijk heb je een Tossy 2 letsel van het AC gewricht. Dit kan tot een lichte hoogstand (0,5 – 1 cm) van je sleutelbeen leiden. Naast beschadiging van een aantal gewrichtsbandjes ontstaat er zwelling in het gewricht. Dit verklaart mogelijk het gevoel alsof iemand met lichte kracht op je schouder duwt. Deze zwelling en dit gevoel zullen op termijn afnemen.

      Het knakken van het gewricht hoort bij de instabiliteit van het gewricht maar ook het gewrichtsvocht kan hier een aandeel in hebben. Dit zou op termijn minder kunnen worden.

      Ik kan mij voorstellen dat het op je zij vallen pijnlijk is. Veel AC letsels ontstaan op namelijk op deze wijze. Dit is een beweging die voorlopig (maanden) nog pijnlijk kan zijn. Je kunt dit vergelijken met iemand die flink door zijn enkel gezwikt is. Opnieuw zwikken zal 2 tot 3 maanden later nog steeds pijnlijk kunnen zijn.

      Ik merk in mijn praktijk dat de klachtenduur per persoon kan verschillen. In het algemeen kan men na 6 maanden weer goed functioneren.
      Het herstel kun je helaas niet versnellen. Je kunt dit proces wel ondersteunen door niet teveel bewegingen te maken die de pijn doen toenemen.

      Ik verwacht dat je pijnklachten en andere symptomen de komende tijd verder zullen gaan afnemen.

      Ik hoop je bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Maikel Bouwman

    25 augustus 2021 bij 16:47 Beantwoorden

    Hallo

    Ik ben 10 augustus hard gevallen met mijn wielrenner door een ongeval. Gevolg ac luxatie type 3. Dit is in Oostenrijk gebeurd.

    Daar zeiden binnen 14 dagen opereren. In Nl niet opereren en met rust en therapie moet alles weer goed komen. Ik wielren veel en doe geregeld aan fitness.

    Mijn klachten zijn buiten de pijn om beperking in bewegingen. Als ik een half uur gelopen heb dan begint de schouder te zeuren.. een stekende pijn. Dit heb ik ook onder mijn schouderblad. Ook hangt mijn rechterschouder af.

    Ik ben inmiddels beginnen met fysio.

    Toch lees ik vaak dat men zich laat opereren omdat de klachten aanhouden. Met name sporters laten zich opereren. Bij mij is het nog vers.

    Moet ik geduld hebben of is het raadzaam om toch evt laten opereren. Hoe sneller hoe beter.?

    Wanneer zou ik weer kunnen fietsen en fitness met gewichten kunnen doen?

    Kunnen jullie advies geven?

    • Erik Versluis

      26 augustus 2021 bij 08:37 Beantwoorden

      Beste Maikel.

      Dit soort letsels komen veel bij wielrenners voor. In NL is men inderdaad terughoudend met opereren omdat de schouder op termijn weer goed kan herstellen. Het AC gewricht blijft wel iets hoger staan maar dit is slechts een cosmetisch nadeel.

      10 augustus is nog relatief kort geleden. Dat je dus nog pijn en bewegingsbeperking ervaart is heel normaal. Dit zal de komende weken gaan afnemen. Het is goed je schouder-arm weer te oefenen op geleide van de pijn
      Je therapeut zal je daarin begeleiden. Houd rekening met 3 maanden revalidatietijd, maar schrik er niet van als dit nog wat langer duurt.

      Fietsen zou binnen 6 weken weer mogelijk moeten zijn. Ik kan mij wel voorstellen dat lange afstanden nog wat klachten kunnen opleveren. Dit moet je zelf even ervaren. Kwaad kan het niet.
      Fitness kun je nu al doen, zolang de oefeningen (nog) niet boven schouderniveau uitgevoerd worden. Ook hierbij geldt, binnen de pijngrens zijn alle oefeningen toegestaan. Stem dit even af met je fysio.

      Wat betreft opereren; ik ben 25 jaar werkzaam als fysiotherapeut en heb slechts 1 patiënt gehad die aan een Tossy 3 is geopereerd. Dit was in het buitenland. Vrijwel alle patiënten die ik heb gezien (en dat zijn er veel) zijn goed hersteld. Ik geef je dus het advies af te wachten.

      Ik hoop je vragen bij deze te hebben beantwoord. Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Maikel Bouwman

    26 augustus 2021 bij 14:41 Beantwoorden

    Hallo Erik

    Bedankt. Stemt mij wel gerust. Dat het lang kan duren besef ik mij. Ik hoop inderdaad de draad met sporten binnenkort wel weer op te kinnen pakken. Hopelijk krijg ik binnenkort groenlicht daarvoor.

    Nog een vraag.

    Ik ben gedeeltelijk aan het werk. Ik werk tot 14.00 daarna ben ik redelijk moe. Is dat normaal?

  • Loltsje meester

    28 augustus 2021 bij 07:48 Beantwoorden

    Ik.ben op 9 juni aan gereden door een auto Ik reed op mijn scootmobiel waar ik voorrang had en niet heb gekregen
    Nu hebben ze op 20 augustus een echo gemaakt en stast erbij dat in de pezen een scheurtje zit en dat iets van hydrops is
    Nu heb ik begrepen dat dat iets van slijtage is maar voor het ongeval kon ik nog wel haast alles doen met mijn linker schouder maar nu niet meer
    Nu krijg ik op 2 mei fysio
    Nu is mijn vraag helpt dat wel of is er een andere oplossing

    Groet Loltsje

    • Erik Versluis

      28 augustus 2021 bij 10:21 Beantwoorden

      Beste Loltsje

      Het is mij niet duidelijk of u op de schouder bent gevallen. Een flinke (spier) kneuzing in de scootmobiel kan ook verantwoordelijk zijn voor aanhoudende pijn. Deze klacht reageert goed op massage en oefentherapie.

      Op basis van de echobevindingen zal ik mij niet al te veel zorgen maken. Deze ‘afwijkingen’ zien we vaak op latere leeftijd. Hydrops (vocht in het gewricht) en een scheurtje in de pezen hoeven geen negatieve gevolgen op lange termijn te hebben. De slijtage komt zeker niet door het ongeval.

      Ik heb er alle vertrouwen in dat uw schouderfunctie met fysiotherapeutische begeleiding goed zal herstellen. Mocht dit op termijn niet tot verbetering leiden dan zou ik in overleg met uw fysiotherapeut en arts bespreken of er nog alternatieven zijn.

      Ik wens u veel strekte toe.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Carolien de Ruiter

    10 september 2021 bij 15:29 Beantwoorden

    In Augustus ben ik in de bergen gevallen op mijn schouder. Ik woon in de Dolomiten van italie. Hier zeiden ze dat ik me moest laten opereren.Tossy 3 was de Diagnose.
    De operatie is inmiddels achter de rug. Nu 3 weken geleden. De eerste 6 weken niet boven de 90°C mijn arm bewegen.
    Wat is jullie advies, wanneer mag ik weer gaan bewegen en welke bewegingen mag ik en wanneer weer gaan doen.

    • Erik Versluis

      11 september 2021 bij 09:58 Beantwoorden

      Beste mevrouw de Ruiter

      Zoals men heeft voorgeschreven zijn de eerste 6 weken alle bewegingen onder schouderniveau toegestaan. Er mag daarbij echter geen toename van pijn ontstaan.

      Vanaf de 7e week mag de arm geleidelijk aan weer meer boven schouderniveau belast worden. Dus niet geforceerd, zonder gewicht en met een rustig tempo. Voorwaarde is wel dat de schouder beweeglijk is. Deze kan na een operatie namelijk iets verstijven.

      Mocht dit niet met toenemende klachten gepaard gaan dan mag de belasting opgevoerd worden. Na 3 maanden zou volledig functieherstel weer mogelijk kunnen zijn.

      Ik wens u veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Sjoerd de Vries

    13 september 2021 bij 17:05 Beantwoorden

    Ik hb een vraag zeker mbt termen. Heb een onderzoek gehad in het ziekenhuis en nu is hun voor stel een reversed shoulder.
    Reden voor onderzoek:
    recidiverende klachten, ossale afwijkingen?
    Radiologie
    Resultaat beeldvormend onderzoek
    Verslag:
    Vergeleken met eerdere beeldvorming.
    Bekende tekenen van gonartrose links (zie oktober 2020), met onder andere opvallend uitgebreide osteofyt vorming botvorming aan caput humeri, in de onderzijde van glenohumeraal gewricht met tevens in het gewricht alhier ook los afgerond degeneratief kalk dan wel oud afgerond fragment van glenoïd. Forse hoogstand in glenohumeraal gewricht met afname glenohumerale ruimte. Sclerotische veranderingen in caput humeri conform.
    Uitgebreide omartrose, status quo

    Daarna een scan gehad met onderstaande uitslag.
    Reden voor onderzoek:
    CT preoperatief ter beoordeling glenoid en acromion.
    Verslag:
    CT schouder links:
    Blanco-CT. Reconstructies in 3 richtingen.
    Radiologie
    Resultaat beeldvormend onderzoek
    Bekende AC-degeneratie. Gedeformeerd acromion met lange botappositie naar anterieur. Uitgebreid periarticulaire ossificaties anteromediaal van het glenohumerale gewricht. Lichte remodellatie van het glenoïd secundaire omartrose, adequate bonestock.

    Wat is jullie iedee hierover ? Heb al jaren fysio gem 1 keer per week (valt wel divers ekeren uit om aan mijn 36 behandelingen per jaar te komen) Onderzoek in het MCL in Leeuwarden

    • Erik Versluis

      13 september 2021 bij 22:03 Beantwoorden

      Geachte heer de Vries,

      Er is een voorstel voor een reversed schouderprothese gedaan omdat er sprake is van uitgebreide slijtage van de schouder kop en kom.

      Ze spreken tevens over een forse hoogstand van de schouderkop. Dit betekent dat de schouderpezen geen tot nauwelijks functie meer hebben. Onder normale omstandigheden houden de pezen de schouderkop netjes in de kom.

      Bij een reversed prothese (omgekeerde prothese) krijgt de grote (intacte) schouderspier, genaamd Deltoideus, een betere heffunctie. Deze compenseert het functieverlies van de schouderpezen.

      Men stelt een gewrichtsvervangende operatie voor als het verlies van schouderfunctie niet meer met therapie te verbeteren is en de pijnklachten op de voorgrond blijft bestaan.

      Ik hoop u bij deze voldoende geïnformeerd te hebben.

      MvG Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • koen van haaren

    25 november 2021 bij 22:46 Beantwoorden

    hoi

    ik ben koen en ben 13 jaar
    ik merk dat ik ook een beetje een uitstekend bultje op mijn schouders heb bij allebei de kanten mijn moeder zegt dat het door het sporten komt ik sport nu 4 keer per week en heb zelf nergens last van wat zal ik doen?
    ik zie graag een reactie tegemoet

    • Erik Versluis

      26 november 2021 bij 09:37 Beantwoorden

      Beste Koen,

      De uitstekende bultjes op je schouders zijn de uiteinden van het sleutelbeen. Dit stukje bot vormt samen met een botstuk van het schouderblad het ‘AC gewricht.
      Dit gewrichtje is bij veel mensen wat duidelijker te zien.

      Je hoeft je hier dus geen zorgen om te maken dus blijf het sporten vooral doen.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • cj lemmens

    17 december 2021 bij 23:02 Beantwoorden

    Hallo

    Mijn leeftijd is 83 en is een scan gemaakt van mijn schouders ,sleutelbeen en scbouders ernstig ontkalkt Dat gaf hevige pijn als pijn bestrijding kreeg ik morfineplsisters maar dat heb ik afgebouwd omdat ik teveel bijwerkingen had en mezelf kwijt was Nu is mijn vraag kanik met fysio pijn bestrijden ,is er nog wat verlichting voor mij Opereren is geen optie gezien mijn leeftijd vond de orthopeet Kan ikeen advies krijgen bij voorbaat dank

    • Erik Versluis

      18 december 2021 bij 15:04 Beantwoorden

      Beste meneer/mevrouw Lemmens,

      Mogelijk bedoelt u met ontkalking ‘slijtage’. Botontkalking veroorzaakt doorgaans geen pijn. Daarnaast wordt botontkalking (osteoporose) minder in de schouderregio gezien.

      Fysiotherapie zou de pijn (voor een deel) kunnen verminderen en de functie van uw schouder en arm mogelijk kunnen verbeteren. Dit zou ik u zeker willen adviseren.

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis

  • Ron Lieshout.

    5 januari 2022 bij 10:46 Beantwoorden

    Ik ben jaren geleden gevallen in een kuil met skiën met mijn armen naar voren gestrekt. omhoog. Maar mijn rechterarm strekte flink door naar achteren.
    De boel deed pijn en zat flink vast ook kraakte mijn a.c gewricht. Door verschillende omstandigheden ben ik niet naar de fysio gegaan voor mijn schouder omdat de fysio maar één blessure per keer wilde helpen , ik had met die val ook mijn knie geblesseerd en zij doe dan maar mijn knie omdat ik niet goed kon lopen.

    Later ben ik gaan fitnessen met gewichten en is mijn schouder iets bewegelijker geworden maar de pijn en het kraken bleef. Drie jaar geleden ben ik begonnen met fysiotherapie en met schockwave 18 keer. Mijn bewegelijkheid werd beter naar alle kanten maar het kraken en pijn bij bepaalde bewegingen en uiterst gestrekte bewegingen bleef ! Leg je je vinger op mijn a.c dan voel je het klikken en kraken als ik mijn gestrekte arm naar voren omhoog breng.
    En jaar later heb ik 17 keer fysio gedaan met oefeningen voor mijn schouder en geen Schockwave , het ging daardoor ook weer iets beter minder pijn en bewegelijker , alleen met uiterste gestrekte bewegingen heb ik pijn, en als ik mijn schouder ineens beweeg een stekende pijn scheut die gelijk weer weg is. Ook als ik mijn schouder aanspan voel ik pijn in mijn A.C. Maar die pijnscheut met bewegen heb ik vaak/steeds en het kraken blijft. Vier jaar terug heb ik een echogeleide cortison injectie gehad in het A.C.. Een jaar terug heb ik bij een andere orthopeet twee keer een injectie in het a.c gehad en één keer in het schoudergewricht. Op de echogeleide prik zag men een verdikking van het a.c gewricht/kapsel. later na een echografisch onderzoek van de schouder zag men geen verdikking van het A.C. meer. Maar nu heb ik wel het idee dat het A.C. gewricht iets meer kraakt dan voor de injecties. Nu zegt mijn nieuwe orthopeed we kunnen een stukje van je sleutelbeen afhalen bij het A.C. dan gaat het kraken en de pijn weg. Nu heb ik een MRI gedaan. Hij had het over een ontsteking ik weet niet of hij bedoelde dat hij dat op de MRI zag. Mijn vorige orthopeet zij als we een stukje van je sleutelbeen afhalen heb je wel krachtverlies ik weet niet of dat waar is ?? Mijn nu andere orthopeet zegt weer dat je geen krachtverlies hebt ?? Nu vraag ik mij af is het wel verstandig dat ik een stukje van mijn sleutelbeen laat afhalen ?? Is de pijn en het kraken dan weg ?? En heb ik geen krachtverlies ?? Of als ik dat laat doen ben ik dan verder van huis. Nu wil hij een echografie laten doen deze nieuwe orthopeet en ik heb afgesproken om nog een keer een injectie in mijn A.C. te doen kijken wat dat nu doet. Want dat had ik ook afgesproken met mijn vorige orthopeet die ineens bij het ziekenhuis is weggegaan. Deze orthopeet zegt we kunnen ook ineens doorpakken met de operatie en hij stuurt informatie daarover. Maar mijn vorige orthopeed wilde eerst nog een injectie of injecties doen en daarna eventueel naar die operatie kijken. En eerst kijken of hij de pijn minder krijgt met injecties.

    Deze orthopeed wil doorpakken maar ik denk ho , laten we eerst het regiem van mijn vorige orthopeed eerst doen , dat was de afspraak voor hij weg ging ! Nu weet ik niet meer wat het verstandigste is laat ik een stukje van mijn sleutelbeen afhalen en verdwijnen dan mijn klachten maar heb ik dan wel krachtverlies ?? Of als ik dit laat doen loop ik dan het risico dat ik slechter af ben ?? Of kan ik beter nog voor de injecties gaan en kijken hoe dat uitpakt of de pijn weg gaat ?? En dan zit ik nog met het kraken gaat dat nog weg of word minder ! Heb ook het idee dat mijn schouder of eigenlijk mijn A.C. instabiel is geworden ?? Ik hoorde van mijn vorige orthopeet dat je maar drie cortison injecties per jaar mag hebben ?? Ik neem aan dat hij bedoeld drie injecties per jaar in één gewricht bijvoorbeeld het A.C. gewricht ??

    • Erik Versluis

      5 januari 2022 bij 13:31 Beantwoorden

      Beste Ron,

      Een injectie in het AC gewricht kan de ontsteking en pijn verminderen. Als deze pijn iedere keer terugkomt en je hindert tijdens je dagelijkse activiteiten dan kan een operatie helpen.

      Men heeft dan wel aangetoond dat er sprake is van slijtage (arthrose) in het gewricht. Door wat meer ruimte in gewricht te maken wordt voorkomen dat de botdelen tegen elkaar aanschuren en pijn veroorzaken.

      Je hoeft je geen zorgen te maken over optredend krachtverlies. Dit keert na 4-6 maanden weer volledig terug. Het is niet gezegd dat het kraken dan ook weg is. Kraken komt ook voor in normale gewrichten.

      Een maximum van 3 injecties per jaar wordt geadviseerd per regio. Dus 3 in het AC gewricht en 3 elders in de schouder. Een operatie wordt meestal voorgesteld als de klachten terugkomen en al langer dan een jaar duren.

      Ik hoop je voldoende geïnformeerd te hebben.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ron Lieshout.

    5 januari 2022 bij 10:56 Beantwoorden

    Ook heb ik wel eens het idee dat als ik warmte gel bolletjes pakking op mijn A.C. gewricht legt dat de pijn de volgende dag erger is in het A.C. gewricht vooral als de pakking heet is ?? Heb van de zomer de zelfde pakkingen uit de ijskast gedaan maar ook dat vond ik geen meerwaarde hebben op verbetering of minder pijn !

    • Erik Versluis

      5 januari 2022 bij 13:34 Beantwoorden

      Best Ron,

      Warmtepakkingen helpen naar mijn mening niet bij een pijnlijk AC gewricht. Kortdurende ijskompressen (5 minuten) doen dit wel.

      Mvg Erik Versluis

  • Ron Lieshout.

    11 januari 2022 bij 17:57 Beantwoorden

    Beste Eric Versluis.

    Dit stukje stond in de brief die naar mijn huisarts is gestuurd , na de röntgenfoto van mijn schouder. En daaronder de uitslag van mijn MRI schouder die naar mijn huisarts is verstuurd. Twee tegenstrijdige conclusies op de brief van de röntgen staat AC – gewricht is fraai !

    Maar op de MRI lees ik toch een andere conclusie ! Wat betekenen al die termen die in de MRI mail staan over mijn AC – gewricht ??
    Mijn nieuwe orthopeet was in een belafspraak ook niet duidelijk wat er op de MRI te zien is. Terwijl mijn vorige orthopeet dat zou uitleggen met de belafspraak maar die heeft ineens het ziekenhuis verlaten.
    Mijn nieuwe orthopeet heb ik ook nog niet gezien.

    Röntgen :

    Op 11 februari 2021 werd bovengenoemde patiënt op de polikliniek orthopedie onderzocht.
    Reden van consult: Pijnklachten schouder rechts Aanvullend onderzoek: Röntgen: 11-02-2021 X-schouder rechts:
    Milde degeneratieve afwijkingen gleno-humeraal. AC-gewricht is fraai.
    Geen calcificaties in de weke-delen.
    Diagnose / Conclusie: Pijnklachten en crepitaties AC-gewricht rechts Behandeling / Beleid: Patiënte heeft uitleg gehad over de diagnose en diens implicaties.
    Gezien de huidige klachten is besloten om een ECHO-geleide infiltratie te doen van het AC-gewricht rechts. Controle 6-8 weken na de infiltratie.

    MRI :
    26-11-2021
    MRI schouder rechts: Medische gegevens chronische progressieve pijn
    Verslag
    Geen hydrops, normaal beenmerg zonder bone bruise.
    Type 2 acromion. Forse artrose van het AC-gewricht met subcorticale
    cystevorming, beenmergoedeem aan weerszijden van het ACgewricht en
    osteofytvorming craniaal en inferieur.
    Dientengevolge enige subacromiaal impingement op de SSP musculotendinogene overgang
    Normale bicepspees, in de groeve gelegen.
    Subscapularis-, supra- en infraspinatuspees gb, geen tendinose of scheur.
    Normale spierbuiken, geen atrofie. Normaal kraakbeen.
    Voor zover beoordeelbaar zonder intra-articulair contrast: normaal labrum.
    Conclusie
    Forse AC-artrose met geringe subacromiale impingement.

  • Joost Zwart

    13 januari 2022 bij 12:33 Beantwoorden

    Beste Erik, ik ben man een van 58 met Tourette. Sinds een paar maanden knakken mijn beide AC gewrichten, bij bepaalde bewegingen. Ze doen geen pijn. Ik weet bijna zeker dat het komt doordat ik door m’n Tourette veel met m’n schouders en nek trek. En daardoor alles wat heb uitgerekt. Nu ben ik aan het proberen of ik die bewegingen kan tegenhouden om de zaak niet te verergeren cq te laten herstellen. Wat zou volgens u het beste plan zijn? Gaat dit later arthrose en of pijn opleveren? Na hoeveel tijd?
    Heel vriendelijk bedankt alvast voor uw antwoord!
    Joost

    • Erik Versluis

      13 januari 2022 bij 16:03 Beantwoorden

      Beste Joost,

      Het zou kunnen zijn dat beide AC gewrichten wat ‘losser’ worden als gevolg de bewegingen door Tourette. Ik verwacht overigens niet dat dit tot (versnelde) artrose gaat leiden.

      Het is sowieso moeilijk te bepalen hoe snel artrose optreedt. We weten dat na een breuk of kraakbeenbeschadiding artrose versneld kan optreden. Binnen welke termijn en met welke klachten dit gepaard gaat is niet te bepalen.

      Ik zou mij voor nu geen zorgen maken.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Joost Zwart

    14 januari 2022 bij 12:13 Beantwoorden

    Dank je Erik voor je snelle antwoord! Ben wel weer beetje gerustgesteld. Kan ik gewoon nog naar de sportschool, crosstrainer (knakken van ac gewrichtjes) gewichten en zo?

    • Erik Versluis

      14 januari 2022 bij 16:39 Beantwoorden

      Beste Joost,

      Je kunt wat mij betreft weer naar de sportschool. Dat knakken kan geen kwaad als dit geen pijnklachten ter plaatse van het AC gewricht veroorzaakt.

      Mogelijk kan het knakken door het trainen van de schouderspieren op termijn zelfs minder worden!

      Veel succes.

      Gr Erik Versluis

  • B. van Dijk

    24 januari 2022 bij 18:08 Beantwoorden

    Afgelopen weekend heb ik tijdens snowboarden een tossy 3 opgelopen. Duits ziekenhuis raadde operatie aan. Orthopeed vandaag zegt dat opereren niet nodig is omdat resultaat tussen wel/niet opereren op hetzelfde uitkomt. Ik ben 24 jaar jong en heel sportief aangelegd. Op diverse sportfora zoals mountainbike etc. lees ik ervaringverhalen van sporters die niet zijn geopereerd in 1e instantie maar vaak wel later omdat er toch problemen blijven. Bij een operatie wordt het sleutelbeen weer aan het schouderblad bevestigd (diverse methoden), bij niet opereren niet. De ligamenten zijn en blijven afgescheurd. Nu is mijn vraag: bij niet opereren groeien deze ligamenten toch niet weer aan sleutelbeen/schouderblad. Dan blijft het dus instabiel? Is het dan dat alleen littekenweefsel voor vastgroeien zorgt? Mijn voorkeur gaat nu uit naar wel opereren vanwege de resultaten op langere termijn. Wellicht dat ik dus een second opinion laat doen. Maar als ik lees dat u in 25 jaar maar 1 maal een tossy 3 operatie hebt meegemaakt; dan denk ik dat het moeilijk wordt een arts te vinden die wel opereert.

    • Erik Versluis

      25 januari 2022 bij 10:20 Beantwoorden

      Bij niet opereren blijft er bij een Tossy 3 een hoogstand van het sleutelbeen bestaan. De gescheurde sleutelbeen bandjes groeien dus niet meer vast.Er vormt zich geen littekenweefsel.Het beschadigde weefsel wordt door het lichaam opgeruimd en verdwijnt dus.

      Natuurlijk zijn er altijd mensen te vinden die op den duur nog wat klachten ervaren. De meerderheid kan echter zonder operatie weer prima functioneren met als enige nadeel dat er een ‘bult’op de schouder zichtbaar blijft.

      Je zou een second opinion kunnen aanvragen maar ik denk dat je het antwoord al gegeven hebt. Je hebt het letsel namelijk recent opgelopen, er is dus nog een hoop herstel de komende tijd te verwachten. Dit zal waarschijnlijk ook de mening van de behandelend arts zijn.

      In praktische zin is een operatie goed mogelijk. Je moet echter niet vergeten dat er een lang revalidatie traject volgt en er kans op een complicatie kan optreden (1%-2%). Dit geldt overigens bij alle operaties.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Willem Dejonghe

    6 februari 2022 bij 21:57 Beantwoorden

    Hallo ik ben Willem, ik ben bijna 16 jaar en ik heb al een hele tijd problemen met het feit dat mijn ac-gewricht uitsteekt. In jullie artikel vind ik alleen maar hoe je moet omgaan met klachten ervan maar ik heb eigenlijk geen klachten van het gewricht, ik vind het alleen vervelend dat het zo uitsteekt. Is er iets dat kan doen daartegen? Laat het me weten alstublieft.
    Mvg Willem Dejonghe

    • Erik Versluis

      7 februari 2022 bij 16:34 Beantwoorden

      Beste Willem,

      Dit is de normale anatomie van het gewricht. Bij de 1 steekt het AC gewricht wat meer uit dan de ander. Bij magere mensen of met een laag vetpercentage is het gewricht ook duidelijker te zien.

      Je kunt er helaas niets tegen doen. Het gewricht is wel iets te ‘camoufleren’ door je nek- en schouderspieren op volume te trainen. Deze spieren omgeven het gewricht namelijk.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Maria van Buggenum

    7 februari 2022 bij 13:48 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Vandaag 3 weken geleden ben ik tijdens het trekken van een sprintje opeens gevallen en op mijn schouder terecht gekomen. Ik kreeg pijn bij/in mijn sleutelbeen, maar constateerde dat er niets gebroken was. De hevige pijn die ik in eerste instantie had, werd seeds minder, tot gister toen ik opeens een helse pijn voelde in het AC-gewrichtje. Ik ben nu pas naar de huisarts gegaan en zij adviseerde mij met pijnstillers de komende week “te overleven”. Ik ben een vrouw van 70 jaar en geen stilzitter. Blijf rustig mijn zeer pijnlijk gewrichtje bewegen. Kunt u zich ook vinden in het advies van mijn huisarts?

    • Erik Versluis

      8 februari 2022 bij 08:02 Beantwoorden

      Beste mevrouw van Bruggenum.

      Als een breuk van het sleutelbeen is uitgesloten is de kans realistisch dat met pijnstilling en afwachten de klachten kunnen verminderen.

      Het is aannemelijk dat het gewricht als gevolg van de val verstuikt/gekneusd is en daar nog niet helemaal van hersteld is. Het AC-gewricht wordt het minst belast als u de komende dagen de arm onder schouderniveau beweegt en niet teveel door de pijn heen.

      Mochten de klachten niet afnemen dan is het raadzaam nogmaals uw huisarts of een fysiotherapeut te consulteren.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Christina

    8 februari 2022 bij 20:23 Beantwoorden

    Beste heer

    Ik heb ook last van mijn ac gewricht aldus mijn fysiotherapeut.

    2 maanden oefening en steeds meer pijn in de nacht. Momenteel erg beperkt in hand op de rug of boven het hoofd. Veel pijnscheuten bij een verkeerde beweging.

    Er is een injectie gegeven door de huisarts, meer aan de buitenkant van de schouder, dan bij het ac gewrichtje. Wordt deze normaal in het ac gerichtje gegeven?

    Had deze injectie niet middels een echogeleide injectie gegeven moeten worden? Na 3 prikken zat hij pas in de spier? Men weet dan toch niet waar de ontsteking zit?

    Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    Groetjes Christina

    • Erik Versluis

      8 februari 2022 bij 20:52 Beantwoorden

      Beste Christina,

      Het AC gewricht is van nature erg smal. Door arthrose (slijtage) kan deze ruimte nog smaller worden. Het wordt dan voor de behandelend arts lastig dit op de tast te doen. Vandaar dat injecties van het AC gewricht vaak onder echogeleide gedaan wordt.

      Ik kan niet beoordelen of je huisarts eht AC gewricht of de slijmbeurs heeft benaderd. Onder echogeleide kan het AC gewricht via de zijkant worden benaderd. Zonder echo is dit erg lastig. Mogelijk heeft hij de slijmeursregio geinjecteerd.

      Het AC gewicht bestaat overigens niet uit een spier. Of bedoel je misschien dat hij na 3 keer prikken in het gewricht zat? Ik kan mij dan voortstellen dat hij met de naald het gewricht heeft moeten aftasten.

      In de injectie bevindt zich naast de ontstekingsremmende vloeistof ook verdoving. Als de injectie goed geplaatst is zou je door de verdoving vrij snel afname van pijn moeten ervaren.

      Je zou het nog eens aan je huisarts kunnen vragen of hij de slijmbeurs of het AC gewricht heeft geinjecteerd.
      Wellicht zou je fysiotherapeut dit met hem kunnen opnemen?

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Christina

    9 februari 2022 bij 15:03 Beantwoorden

    Bedankt voor uw reactie.

  • René Koole

    22 februari 2022 bij 10:13 Beantwoorden

    Beste Eric,

    5 weken geleden ben ik gevallen met skiën.
    Heb er een as gewricht luxatie tossy 2 aan overgehouden.
    Gelijk ik behandeling bij mijn Fisio gegaan.
    Het verloop loopt voorspoedig zegt ze.
    Ik kan al meer dan patiënten die eerder met dit heeft behandeld.
    Ben nu sinds een week weer aan het werk. Ben timmerman met eigen bedrijf.
    Heb de Fisio gevraagd of het handig is om een brace te gaan dragen zodat ik er minder last van heb.
    Heb er één aangeschaft maar dit is nog niet wat ik er van verwacht. Kruipt omhoog en irriteert onder de oksels.
    Merk wel door de brace dat mijn schouders naar achter worden gehouden zodat het met bepaalde beweging minder gevoelig is.
    Mijn vraag is. Welk soort brace raad je aan voor werk in de bouw zodat ik verlichting heb met bewegingen.
    Mvg René

    • Erik Versluis

      22 februari 2022 bij 15:07 Beantwoorden

      Beste René,

      Ik zou je helaas geen brace kunnen aanbevelen waarmee je je werk goed kunt doen. Alle braces belemmeren je schouderfunctie zodanig, dat je niet goed meer in staat bent bovenhands te werken.
      Ter pijnvermindering wordt in het acute stadium nog wel eens dit soort braces aangeraden. https://www.lomed.nl/assortiment/orthoservice-acromion-2-0/

      Zoals je ziet ben je dan niet in staat je arm te gebruiken. Ik ben ook van mening dat je het AC gewricht nauwelijks met een brace kunt ondersteunen. Braces die je schouder naar achter trekken belemmeren je arm in de heffunctie. Daar zul je naar mijn mening dus niet veel mee opschieten.

      Ga er vanuit dat je pijnklachten geleidelijk zullen afnemen. ( 5 weken is nog relatief kort). Mogelijk kunnen je het overmatig bovenhands werken wat beperken door een trap(je) te gebruiken?

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Dani

    23 februari 2022 bij 00:19 Beantwoorden

    Beste Erik Versluis,

    Ik ben een jonge vrouw, eind 20, en loop al vanaf mijn 12e (volgens mij zomaar ontstaan) met schouderklachten. Vanaf mijn 16e tot heden ben ik bij verschillende fysio’s aan het trainen voor diverse complicaties (zoals o.a. scoliose, bechterev, crps na trauma en last van beide schouders). Ik heb dus hele goede ondersteuning alleen heb ik het gevoel dat mijn schouders alleen maar erger worden. Beide schouders heb ik last van sub luxaties en ze kunnen eigenlijk de hele dag door op verschillende plekken knarsen en knappen en ook de nek doet mee. Nu heb ik de laatste 2/3 jaren steeds meer last van de sub luxaties en voelt het geheel constant losjes aan ook is liggen op vooral rechter schouder na een paar minuten pijnlijk en door te knappen verlicht het maar een 5 min. Het vreemde is dat ik dezelfde pijn in mijn rechterheup krijg bij zij liggen.

    Ik krijg niet echt een duidelijk beeld/antwoord van wat dit nu allemaal in kan houden, heeft u misschien enig idee? En als therapie mij niet echt helpt wat zou dan evt wel kunnen helpen denkt u?

    B.v.d.!

    • Erik Versluis

      23 februari 2022 bij 21:01 Beantwoorden

      Beste Dani,

      Jouw schouder- nek en heupklachten komen mogelijk voort uit een vergrote beweeglijkheid van deze gewrichten. Dit wordt ook wel hypermobiliteit genoemd. Hypermobiliteit ofwel overbeweeglijkheid kan aangeboren of het gevolg zijn van een trauma (bv het uit de kom gaan van je schouder na een val).

      In jouw geval lijkt er sprake te zijn van aangeboren hypermobiliteit. Dit hebben veel vrouwen van jouw leeftijd.

      Operatief zijn deze klachten niet of moeilijk te behandelen. Enkel bij extreme klachten, zoals het herhaaldelijk en makkelijk uit de kom gaan van je schouder, kan een operatie soms uitkomst bieden. Fysiotherapie of andere vormen van revalidatie moeten dan echter geen effect hebben gehad.

      Ik ben van mening dat goede (schouder) fysiotherapie met zelfstandig onderhouden van je spierconditie je klachten voor een groot deel onder controle kunnen brengen. Dit vraagt wel discipline en doorzettingsvermogen.

      Veel van de door jou genoemde klachten nemen overigens af bij het ouder worden. We worden dan van nature wat stijver in onze gewrichten. Maar zoals gezegd zal fysieke training je op korte termijn verder kunnen brengen.

      Ik wens je veel succes.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Sabine

    19 maart 2022 bij 10:40 Beantwoorden

    Beste Erik Versluis,

    In mijn jeugd ben ik onderuit gegaan met mijn pony. Ik kwam op mijn schouder terecht. Toen eigenlijk geen klachten. Jaren later staat mijn schouder wel omhoog en iets naar voren. Veel therapien gehad maar nooit de diagnose blokkade vah het A-C gewricht gesteld. Omdat ik toch veel pijn heb toch weer verder gegaan. Nu ben ik bij een masseuse geweest en zij stelde dus de diagnose. Heel fijn na al die jaren, zeker 30 jaar mee rondgelopen. In eerste instantie denk je dan ook niet dat zo’n val de oorzaak kan zijn en leg je die link ook niet. Maar als ik nu naga lijkt het dat dus wel dat te zijn. Nu is de vraag of ik niet alsnog een mri of röntgenfoto moet laten maken. Wat zou jouw advies zijn? Ik hoor het graag.

    B.v.d.

    • Erik Versluis

      20 maart 2022 bij 20:20 Beantwoorden

      Beste Sabine,

      De diagnose ‘blokkade AC gewricht’ komt niet in de fysiotherapeutische/medische leerboeken voor. Als deze echt blokkeert dan kun je je arm niet meer heffen of voor- en achter je lichaam bewegen.

      Het kan wel zo zijn dat als gevolg van je val op de schouder er een ‘instabiliteit’ in het gewricht is opgetreden. Het Acromion kan dan iets meer dan normaal tov van het sleutelbeen (samen AC gewricht) bewegen. Dit kan soms een klikkend of licht blokkerend gevoel geven tijdens het bewegen.

      Dit zou met een echo of foto aangetoond kunnen worden. Omdat het al 30 jaar geleden is zal dit verder geen medische consequenties hebben denk ik.

      Vervroegde slijtage van het AC gewricht kan na een trauma optreden. Dit kan op den duur tot lokale pijn en problemen bij het heffen van je arm geven. Ook dit is met echo of een foto aan te tonen.

      Als je redelijk goed kunt functioneren en de pijn beheersbaar is dan verwacht ik dat verder onderzoek, behalve een diagnose, je niet verder zult brengen.

      Zoniet dan zou ik je schouder nog eens door een arts of fysiotherapeut laten onderzoeken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Lianne van der Palen

    22 maart 2022 bij 16:11 Beantwoorden

    Hallo Erik
    Enkele maanden geleden was ik gewoon aan het strijken en het was ineens alsof er iets in mijn schouder verkeerd schoot. Ik voelde flink wat pijn. Ik heb toen mijn schouder met tijgerbalsem ingesmeerd en de pijn ging stilaan weg. Sindsdien heb ik af en toe met een houding dat het er weer inschiet. En dan weer smeren en het versoepelt gelijk. Ik heb zo tussendoor geen klachten. En ik kan alles doen. Geen belemmeringen, ook niet met fitness. Dus alleen met die momenten dat iets scheef schiet lijkt het wel. Sinds enkele weken ontdekte ik een knobbel. Ook geen pijn hieraan als ik er op druk of er rondom heen. Met zoeken op internet kwam ik hierbij uit. Kan het zijn dat dit ook mijn ‘probleem’ is? Ik was niet van plan om naar een dokter of fysio te gaan zolang het blijft zoals het nu is. Is dat wijsheid?
    Ben benieuwd naar uw reactie.
    Groeten Lianne

    • Erik Versluis

      22 maart 2022 bij 21:47 Beantwoorden

      Beste Lianne,

      Als de ‘knobbel’ bovenop je schouder zit dan bedoel je waarschijnlijk het AC gewricht. Dit wordt vaak als een ontstane bult beschouwt maar is niets anders dan het uiteinde van het sleutelbeen.

      Het AC gewricht wordt tijdens het strijken best wel veel belast. Dit kan soms een klikkend gevoel of pijn tijdens het bewegen geven. Zeker als het gewrichtje van nature wat meer speling heeft, zoals we wel vaker bij vrouwen zien. In het geïrriteerde AC gewricht kan wat vocht komen en dit kan de (normale) bult iets doen vergroten.

      Ik verwacht dus eigenlijk niets bijzonders. Probeer bij het strijken niet te gebogen te staan, dit kan de belasting op het AC gewricht wat verminderen. Mogelijk kan het ook helpen als je de positie van je strijkplank iets veranderd.

      Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

      Sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Steve blockx

    23 maart 2022 bij 10:27 Beantwoorden

    Ik heb juist deze gekregen wat moet ik hier uit afleiden een operatie of kine

    CONCLUSIE:
    – Lichte tot matige tendinose in de anterieure supraspinatusinsertie met reserve voor heel ondiepe bursale zijde scheur aanliggend. Partiële dikte fissuur aan de articulaire zijde in het anterieure overgang middenste derde van de supraspinatus peesinsertie.
    – Lichte subacromiale bursitis op supraspinatus niveau
    – Discrete osteofytose caudaal aan de humeruskop. Lichte hydrops van het acromioclaviculair gewricht.

    • Erik Versluis

      24 maart 2022 bij 09:08 Beantwoorden

      Beste Steve,

      Ik weet niet wat je leeftijd is, maar dit soort ‘afwijkingen’ worden vaak gezien in de leeftijd van 40 jaar en ouder. De term ‘afwijking’ is dan ook niet helemaal op zijn plaats. Het hoort een beetje bij het ouder worden. Het hoeft dan ook niet te betekenen dat deze afwijkingen je klachten verklaren. Deze zie ik namelijk ook vaak bij mensen zonder schouderklachten.

      Een jaar of 20 geleden werd er overigens snel geopereerd. Dit betrof een soort ‘schoonmaakoperatie’ waarbij alle oneffenheden chirurgisch werden verwijderd. Naderhand bleek uit studies dat op lange termijn de niet-geopereerde groepen het net zo goed, of zelfs nog beter deden.

      Kortom; een afwachtend beleid (met fysiotherapie) zou ik eerst adviseren.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Robin Glissenaar

    4 april 2022 bij 22:58 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Allereerst dank voor deze zeer praktische uitleg. Het heeft mij een beter beeld gegeven van de blessure.

    In september 2021 ben ik tijdens een voetbalwedstrijd gevallen, waarna een tegenspeler op mij viel. Sindsdien heb ik meerdere malen geprobeerd om rust te houden voor mijn schouder. Soms 4 weken, soms 2 maanden. Toch heb ik het gevoel alsof het bij de minst geringe beweging (bijv. Mijn shirt aantrekken), er weer in schiet. Het voelt dan net alsof er sprake is van frictie in mijn schouder. Dan heb ik er vervolgens weer een aantal dagen licht last van.

    Ik heb daarnaast geprobeerd om, door middel van oefeningen, te herstellen. Echter blijft het voorkomen dat ik lichte last krijg in mijn schouder.

    Ik ben 23 jaar en fanatiek sportschoolbezoeker, en heb al sinds september vorig jaar niet mijn schouders en borst kunnen trainen. Ik merk dat het demotiverend werkt, waardoor ik minder vaak sport en dus ook weer in slechte gewoontes terecht kom. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar uw mening omtrent mijn situatie. Wellicht dat u mij uit de brand kunt helpen met wat essentieel advies.

    Ik hoor heel graag van u.

    Groet. Robin

    • Erik Versluis

      5 april 2022 bij 13:35 Beantwoorden

      Beste Robin,

      Is je schouder al eens door een fysiotherapeut of arts onderzocht?

      Het is op afstand en op basis van jouw verhaal wat lastig je schouderklacht in kaart te brengen. Je klachten kunnen passen bij een probleem van het AC gewricht. Een peesaandoening kan ook niet uitgesloten worden. Beide klachten kunnen een lange hersteltijd vragen.

      Door middel van een gedegen functieonderzoek, zonodig ondersteund met echografie, kan een duidelijk beeld van je schouderklacht verkregen worden.

      Op basis van deze gegevens kan vervolgens een passend behandelplan voorgesteld worden.

      Ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Lize

    7 mei 2022 bij 23:51 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Mijn sleutelbeen steekt een klein beetje omhoog maar wat vooral opvalt is een bult aan de voorkant bij mijn sleutelbeen. Als je er op drukt doet het zeer. Na lange tijd heb ik nu weer last. Zou dit het AC gewricht kunnen zijn? Zo ja, welk type? Het is mijn zwakke schouder (lees: slijmbeurs ontsteking gehad) en een jaar geleden met klussen boven mijn schouder is de bult en pijn ontstaan. Daarna minder last maar de bult is nooit weggegaan. Sinds deze week weer meer last.

    • Erik Versluis

      8 mei 2022 bij 11:47 Beantwoorden

      Beste Lize,

      Als de ‘bult’ zich op je schouder bevindt dan kan dit het AC gewricht zijn. Ter hoogte van je keel maakt het sleutelbeen verbinding met je borstbeen. Ook daar kan soms een bult worden gezien. Dit is overigens wel zeldzaam.

      Het is mogelijk dat je het AC gewricht met klussen wat overbelast hebt. Er kan dan wat vocht in het gewricht ontstaan welke de bult veroorzaakt. Let wel dat bij veel magere mensen er ook vaak een bult zichtbaar is. Dit is de normale anatomie van het AC gewricht.

      Ik hoop dat je met de info geholpen bent.

      Sterkte.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapeut

  • Ron Lieshout.

    23 mei 2022 bij 21:23 Beantwoorden

    Beste Erik.

    Is deze MRI uitslag verontrustend ? Betekend dit een operatie ? Ik ben nu 58 jaar !

    MRI :
    26-11-2021
    MRI schouder rechts: Medische gegevens chronische progressieve pijn
    Verslag
    Geen hydrops, normaal beenmerg zonder bone bruise.
    Type 2 acromion. Forse artrose van het AC-gewricht met subcorticale
    cystevorming, beenmergoedeem aan weerszijden van het ACgewricht en
    osteofytvorming craniaal en inferieur.
    Dientengevolge enige subacromiaal impingement op de SSP musculotendinogene overgang
    Normale bicepspees, in de groeve gelegen.
    Subscapularis-, supra- en infraspinatuspees gb, geen tendinose of scheur.
    Normale spierbuiken, geen atrofie. Normaal kraakbeen.
    Voor zover beoordeelbaar zonder intra-articulair contrast: normaal labrum.
    Conclusie
    Forse AC-artrose met geringe subacromiale impingement.

    • Erik Versluis

      24 mei 2022 bij 16:22 Beantwoorden

      Beste Ron,

      Vandaag de dag weten we dat we voorzichtig moeten zijn de bevindingen uit het MRI onderzoek te vertalen naar de klachten van de patiënt. Dit in het bijzonder als er geen trauma in de voorgeschiedenis is.

      Naarmate we ouder worden neemt de kans op afwijkingen namelijk toe. Dit geldt dus ook voor mensen zonder klachten. Degeneratie, ofwel slijtage van het AC gewricht wordt vaak gezien zonder dat klachten geeft.

      Mocht dit gewricht wel de bron van de pijnklachten zijn en rust en fysiotherapie niet helpen, dan kan men men een ontstekingsremmende injectie overwegen.

      Bij goed effect (weken tot maanden) kan dit 2-3 keer in een jaar herhaald worden. Het is dan mogelijk dat de pijnklachten blijvend verminderen.

      Een operatie kan worden overwogen als injecties maar tijdelijk werken en de schouder/arm in functie beperkt blijft. We spreken in de praktijk dan wel over een periode van 6-9 maanden waarin geen noemenswaardige verbetering optreedt. In dat geval kan er besloten worden operatief wat ruimte in het AC gewricht worden gemaakt (AC resectie).

      Een operatievoorstel wordt vaak in samenspraak met chirurg, patiënt en behandelend fysiotherapeut gedaan waarbij de voor- en mogelijke nadelen zorgvuldig moeten zijn afgewogen.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, fysioherapie Middenweg

  • R Dijkstra

    6 juni 2022 bij 21:51 Beantwoorden

    Goedenavond Mr Versluis
    Afgelopen zaterdag ben ik met een stilstaande motor op mijn rechterzij gevallen, na onderzoek is er een luxatie type 2 geconstateerd. Het is vrij pijnlijk, Nu heb ik gelezen dat het mogelijk is om de schouder in te laten tapen.
    Wat is uw advies?
    met vr gr Romke

    • Erik Versluis

      7 juni 2022 bij 08:31 Beantwoorden

      Beste Romke,

      In het acute stadium, zoals bij jou het geval is, kan een tape de pijnklachten verminderen. Met een bepaalde tape constructie kan het uiteinde van sleutelbeen wat naar beneden gedrukt worden. Dit leidt tot minder (rek) belasting van het gewricht.

      Ik adviseer tape voor 4-5 dagen. Dan zou de acute pijn wat minder moeten zijn. Zo niet, dan kan het langer toegepast worden.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Harold

    27 juni 2022 bij 11:01 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ruim vijf weken geleden ben ik hard gevallen op mijn schouder. Het gevolg is een beschadigd AC-gewricht, geconstateerd door de arts in het ziekenhuis in Bangkok waar ik woon. Hoewel de pijn veel minder – en beter te dragen is – dan vlak na de val, is deze er nog wel.

    Vanmorgen ben ik voor een follow-up naar het ziekenhuis gegaan. In het begin van het gesprek zei de arts dat een operatie niet noodzakelijk lijkt te zijn, maar na het bekijken van de foto’s stelde hij z’n mening bij. Blijkbaar staat het gewricht nog steeds te ver omhoog. Hij gaf mij als advies om 6 weken rust te houden en dan terug te komen. Mocht het dan niet beter zijn, dan wordt het wellicht wel een operatie.

    Is dit een advies dat overeenkomst met wat jij een patiënt zou meedelen? De ziekenhuizen in Thailand zijn namelijk hartstikke commercieel en ze verdienen liever te veel dan te weinig aan patiënten. Een advies uit Nederland vertrouw ik daarom wat meer. Alvast bedankt voor het meedenken.

    • Erik Versluis

      27 juni 2022 bij 21:26 Beantwoorden

      Beste Harold,

      Je hebt vrijwel zeker een Tossy letsel. De verklaart de hoogstand van je sleutelbeen. Ik snap niet waarom je arts 6 weken rust adviseert om daarna te beoordelen of het na 6 weken beter is. Hij/zij zal mogelijk willen beoordelen of de pijnklachten en functie respectievelijk zijn af- en toegenomen.

      De hoogstand van het sleutelbeen is namelijk blijvend, maar hoeft op latere termijn geen gevolgen voor je schouderfunctie te hebben. In Nederland opereert men daarom zelden en dan alleen bij hele heftige AC letsels waarbij meestal ook sprake is van een breuk van het sleutelbeen.

      Als jij een dergelijk letsel zou hebben sturen ze je niet 6 weken naar huis. Ik adviseer je dus af te wachten. Herstel van je schouderfunctie kan wel enige weken tot maanden in beslag nemen, maar zoals gezegd komt dit in vrijwel de meeste gevallen weer goed.

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis

  • Harold

    27 juli 2022 bij 12:28 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Veel dank voor de uitgebreide reactie op 27 juni. Het is nu een maand later en hoewel de pijnklachten zijn afgenomen, voel ik het toch nog wel bij het maken van bepaalde bewegingen. Is dit blijvend of verdwijnt de pijn uiteindelijk helemaal?

    Ik wil namelijk weer beginnen met sporten – in mijn geval rhythm cycling – en ik vraag me af of dat kwaad kan.

    Alvast bedankt voor je (vervolg)reactie.

    • Erik Versluis

      30 juli 2022 bij 12:57 Beantwoorden

      Beste Harold,

      Pijnklachten van het AC gewricht zullen zeker verminderen. Het is echter niet goed mogelijk aan te geven binnen welke termijn dat zal zijn. Dit verschilt per persoon. Je mag er vanuit gaan dat binnen 6 maanden er duidelijk verbetering heeft optreden. Dit kan dus ook sneller zijn!

      Wat mij betreft kun je rhythm cycling weer hervatten. Wees niet bang dat je het gewicht beschadigd, ook als het wat gevoelig is. Wellicht kun je eerst eens 20 minuten proberen en ervaren hoe het gaat. Daarna opbouwen in tijd, v 10 minuten erbij.

      Veel succes,

      Gr Erik Versluis

  • Cindy van Goethem

    30 juli 2022 bij 18:50 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Sinds anderhalve week heb ik veel last van mijn schouder met uitstraling tot de elleboog en soms de hand. Het is een constante, zeurende pijn. Mijn gewrichten zijn hypermobiel en ik doe veel computerwerk. Dan heb ik meer klachten als wanneer het weekend is. Oorzaak zou kunnen zijn dat onze hond erg hard aan de riem heeft getrokken maar dat weet ik niet zeker.
    Er zit een voelbare en zichtbare bobbel op het AC gewricht. Ik ben 49 jaar. Ik kan alleen nog op mijn rug slapen. De bobbel zit links maar als ik op mijn rechterzijde lig kan ik geen houding vinden waarbij ik geen zeurend gevoel heb. Bedankt voor uw advies.

    • Erik Versluis

      31 juli 2022 bij 10:19 Beantwoorden

      Beste Cindy,

      Een bobbel op je AC gewricht op de top van je schouder kan passen bij een zwelling van dit gewricht. Dit zou na de ruk aan de hondenriem ontstaan kunnen zijn.

      De bult moet dan wel pijnlijk bij druk en bewegen zijn. Vooral bij de wat magere mensen is een normaal AC gewricht namelijk zichtaar in de vorm van een ‘bult’ op de schouder. Dit is echter niet afwijkend!

      Zelden kan er sprake van een cyste, dit is een goedaardige zwelling die een verbinding met het AC gewricht heeft. Dit zien we meestal op oudere leeftijd en heeft te maken artrose (‘slijtage’) van het gewricht. Iets wat uiteindelijk bij iedereen op oudere leeftijd optreedt en niet altijd met klachten gepaard hoeft tegen.

      Gezien de relatief korte klachtenduur verwacht ik dat je klachten de komende weken zullen afnemen. Voor de nacht zou je kunnen proberen een kussentje onder je oksel en bovenarm links te gebruiken. Dit geeft wat ontlasting van je AC gewricht en schouder.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Diana van Zwam

    29 augustus 2022 bij 22:13 Beantwoorden

    Goedendag, ik heb al een hele tijd last van schouderklachten. Slijmbeurs en peesontsteking is de diagnose. Intussen al 3 x een corticosteroïden injectie gehad, maar klachten blijven aanwezig, vooral na inspanning. Waar ik echter nog meer last van heb is een flinke verdikking in mijn bovenarm , die waarschijnlijk is ontstaan na een dry-needling behandeling door een chiropractor. Tijdens één van de behandelingen heb ik zo’n ontzettende pijn gehad dat ik echt heb liggen huilen van de pijn, die echt wekenlang aangehouden heeft. Ik heb al aardig wat fysio behnadelingen achter de rug, met shockwave, massages, intapen en dus de dry needling. Ik vraag me af of er sprake zou kunnen zijn van dryneedling schade omdat er misschien een zenuw of spier verkeerd geraakt is. Heeft u enig idee of dat überhaupt zou kunnen? De orthopeed raadt nu een injectie in het ac gewricht aan, waar ik ernstig over twijfel.

    • Erik Versluis

      30 augustus 2022 bij 10:18 Beantwoorden

      Beste Diana,

      Zonder je schouder onderzocht te hebben is het lastig een diagnose te stellen.

      Ik heb de indruk dat men een beetje in het duister tast en zoekende is. Met dry needling en massage gaat men uit van een spierprobleem en shockwave bij peesontstekingen of kalk in de pees.
      Met de corticosteroid injecties is men vermoedelijk uitgegaan van een slijmbeurs/peesontsteking. Als dit daadwerkelijk zo is dan moeten 1 of 2 injecties effect hebben gehad.
      Het AC gewricht ligt anatomisch verder van de pezen af en kent een ander klachtenpatroon.

      Ik ben wel van mening dat passieve therapieën als dry needling, tapen, shockwave en massage slechts beperkt of tijdelijk effect hebben bij langdurige schouderklachten.

      Aanhoudende schouderklachten kunnen meerdere oorzaken hebben, zoals kalk in de pees, een bewegingsbeperking van de schouder door stijfheid, spierzwakte of een slecht bewegingsgedrag van de schouder. Dit kan met een adequaat functieonderzoek vastgesteld worden.

      Is er echografisch onderzoek gedaan? Een slijmbeurs- of peesontsteking of een probleem van het AC gewricht kan hiermee aangetoond worden.
      Er is een kans dat met dry needling (afhankelijk van de naaldlengte) de slijmbeurs is aangeprikt. Deze kan veel pijn veroorzaken. De naald is dan mogelijk te hoog in de schouder geplaatst.

      Zouden je klachten toch afkomstig zijn van het AC gewricht dan moet een injectie snel klachtenvermindering geven, zeker als dit onder echogeleide wordt gedaan.

      Ik wens je veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis

  • Mc bosman

    8 september 2022 bij 12:35 Beantwoorden

    goedendag Mr vetsluis.
    heb al 10jr n pianotoets kon nog veel met mijn arm doen zonder pijn ..maar heb al n jaar last van mijn spieren in de onder en bovenarm en net voor de grote vac verging ik van de pijn door mijn werkzaanheden .Nu kan ik mijn arm niet zonder pijn meer bewegen
    .Na dergelijke onderzoek met de echo en rontger onderzoek bleek ik gescheurde spieren te hebben .nu nog een mri scan als laatste ..nu is deze vraag .te vroeg gesteld. .maar zijn 64 jarige oude spieren te repareren.
    zal ik mijn kracht weer terug krijgen om weer wat te kunnen doen..
    dank u alvast

    • Erik Versluis

      9 september 2022 bij 09:31 Beantwoorden

      Beste meneer/mevrouw Bosman,

      Met ‘gescheurde spieren’ zal men de pezen bedoelen. Deze kunnen acuut scheuren door een ongeval maar ook geleidelijk als gevolg van de leeftijd. Dit worden degeneratieve scheuren genoemd en komen veel voor.

      Of dit geopereerd kan of moet worden hangt van een aantal factoren af. Hoe lang bestaan de klachten? Heeft u fysiotherapie gehad? Hoe is het gesteld met uw schouderfunctie? Dit zijn allemaal zaken die worden meegenomen in de besluitvorming.

      In het algemeen is het zo dat als de schouder en armfunctie nog redelijk goed is men liever afwacht met medisch ingrijpen. Oefentherapie kan dan voor verbetering zorgen.

      Een operatie kan geadviseerd worden als er sprake is van meerdere peesscheuren met een steeds slechter wordende schouderfunctie. Afhankelijk van de kwaliteit van de pezen wordt bepaald wat voor operatie het beste geschikt is.
      Bij slechte peeskwaliteit zal men kiezen voor het plaatsen van een schouderprothese.

      Uw behandelend specialist zal ongetwijfeld de voor u beste mogelijkheden met u bespreken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, Fysiotherapie Middenweg

  • Sabine Franken

    4 oktober 2022 bij 23:21 Beantwoorden

    Beste heer Versluis,
    Al enkele maanden heb ik last van mijn rechterschouder. Dit begon met pijnscheuren in de binnenkant van mijn bovenarm, voornamelijk bij onverwachte bewegingen. Sinds juni bij de fysio. De pijn verplaatste naar mijn schouder en Mijn schouder werd steeds meer stijf en ik kon niet eens meer op 90 graden komen.
    Op 15 september stond een echo gepland. Echter ben ik op 10 september van mijn paard gevallen met als gevolg een luxatie tossy 3 van het AC gewricht aan dezelfde schouder.
    Uit de scan bleek dat ik ook een slijmbeurs ontsteking en frozen shoulder heb.
    Nu , na 3,5 week heb ik nog steeds flink pijn als ik mijn arm langer dan 1,5/ 2 uur laat hangen of ondersteun op een niet ideale hoogte. Ik moet dan zo gaan zitten/liggen dat mijn arm goed ondersteunt wordt door kussens.
    Is het normaal dat ik hier nog zo veel last van heb? En wat adviseert u? Steeds de pijngrens opzoeken of juist rust blijven zoeken?
    Ik ben 41 jaar.

    • Erik Versluis

      5 oktober 2022 bij 21:21 Beantwoorden

      Beste Sabine,

      Ik denk dat je klachten tijdens het laten hangen van je arm van het AC gewricht afkomstig zijn. Hier komt namelijk rekspanning op te staan. Pijnklachten die bij het draaien van je arm optreden kunnen bij de frozen shoulder horen.

      Erg vervelend dat je op je schouder bent gevallen want dit kan de frozen shoulder meer ‘geactiveerd’ hebben, lees; meer irritatie hebben veroorzaakt.
      Het is volkomen normaal dat je nog veel last hebt. Besef wel dat in geval van beide aandoeningen je schouderfunctie uiteindelijk weer zal herstellen.

      Je mag bewegen maar probeer dit zonder pijntoename te doen. Mocht je gedurende de dag veel last hebben dan kan het af en toe gebruiken van een armsling je schouder wat rust geven. Dit geldt ook voor het gebruik van kussens onder je arm.

      Ik hoop dat ik voldoende antwoord op je vragen heb kunnen geven.

  • Henri

    5 oktober 2022 bij 03:49 Beantwoorden

    Dag,

    Uitslag echo en foto: Osteofyt formatie mediale zijde caput humeri. Oftewel enige slijtage schouderkop binnen in, zoals ik lees. Pijn bij plotse beweging en strekken armen boven de schouders. Nu sport ik graag. Ik heb geen pijn bij bank presses en dips, maar kan niet hangen, laat staan pull-ups.
    Tot in hoeverre kan ik de schouder belasten of welke oefeningen zijn er om de schouder meer te kunnen belasten zonder pijn? Hoe vergroot ik de bewegingsvrijheid? Ik hoor graag en dank alvast

    • Erik Versluis

      5 oktober 2022 bij 21:09 Beantwoorden

      Beste Henri,

      Als de osteofyten (botuitsteeksels) symptomen zouden veroorzaken dan zou dat mogelijk bij armbewegingen voor je lichaam langs optreden. Of tijdens het op de rug brengen van je arm. Ik weet dus niet zeker of de osteofyten een relatie met je klachten hebben. Het kan dus een toevalsbevinding zijn.

      Pijn bij plotse bewegingen kan optreden bij irritatie/stijfheid van het schouderkapsel (afname schouderbeweeglijkheid) , pees- of slijmbeurs irritatie, maar ook aandoeningen van het AC gewricht.

      Ik probeer tijdens mijn werk dus eerst te achterhalen in welk deel of structuur van de schouder het probleem zit. Komt het probleem voort uit schouderstijfheid dan zou ik oefeningen aanbevelen om de schouderbeweeglijkheid te verbeteren.

      In geval van pees/slijmbeurs problemen dienen de oefeningen tot aan de pijngrens te worden uitgevoerd. Toename of aanhoudende pijn na de oefeningen dient te worden vermeden.

      Dit geldt min of meer ook bij het AC gewricht. Dit gewricht wordt bij bovenhandse bewegingen belast. Deze mogen geoefend worden op gedoseerde wijze zonder pijntoename.

      Er is eigenlijk pas een goed (bewegings) advies te geven als je schouder goed is onderzocht. Mocht je dit nog niet gedaan hebben dan adviseer ik je je schouder eens door een fysiotherapeut met schouderexpertise te laten beoordelen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Michael de Zwaan

    7 oktober 2022 bij 18:56 Beantwoorden

    Is de hoogstand na ac luxatie 3 te verminderen door deze bijvoorbeeld een langere tijd in te drukken/tapen? is nu 2 weken geleden na de val.

    • Erik Versluis

      8 oktober 2022 bij 09:47 Beantwoorden

      Beste Michael,

      Dit zal helaas niet lukken. De bandjes die het sleutelbeen op zijn plaats houden zijn bij een Tossy 3 (AC luxatie 3 letsel) volledig gescheurd. Deze groeien niet meer aan elkaar.

      Daar komt bij dat tijdens het bewegen de krachten op het sleutelbeen zo groot zijn dat deze niet door tape op de plaats te houden is.

      Je zult overigens op termijn (zeker binnen een jaar) weer prima met je schouder kunnen functioneren.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Jordi

    22 december 2022 bij 07:27 Beantwoorden

    hoi, ik ben op 11 december met voetballen gevallen en nu heb ik ac luxatie tossy 3. Nu zou ik februari weer willen werken ik doe spouwmuur isolatie. Is dat haalbaar? Moet ooit met boor boven me macht werken. En zou ik op korte termijn ook weer kunnen voetballen of moet je daar langer de rust voor nemen? alvast bedankt voor reactie.

    • Erik Versluis

      22 december 2022 bij 14:04 Beantwoorden

      Beste Jordi,

      Bij een Tossy 3 mag je weer werken. Het kan wel zo zijn dat je schouder bij bovenhandse bewegingen nog pijnlijk is. De mate van pijn verschilt per persoon. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je iets beschadigd.

      Voetbal zou dus binnenkort ook weer moeten kunnen, echter een val en schouderduw kan nog wel pijnlijk zijn. Dus wat voorzichtigheid is wel aan te raden.

      Veel sterkte.

      Gr Erik Versluis

  • Gea Engelsman

    18 januari 2023 bij 13:49 Beantwoorden

    Beste Erik,
    31 oktober 2022 ben ik gevallen(val van paard in galop)en terecht gekomen op mijn rechterschouder. Er is toen een breuk in ac geconstateerd
    Op dit moment heb ik nog dagelijks pijn en met name in bovenarm en bij bep. bewegingen
    Ook heb ik regelmatig nekpijn. Kan dit nog verbeteren?
    Ik ben een vrouw van 65 jaar☺️

    • Erik Versluis

      19 januari 2023 bij 10:53 Beantwoorden

      Beste Gea,

      Mijn ervaring is dat breuken in het schoudergebied langdurig pijnklachten kunnen geven. Eerst zal dit bij rust en bewegen zijn. Daarna met name bij hefbewegingen van de arm.
      De nekpijn wordt vermoedelijk veroorzaakt door gespannen nekspieren. Door schouderpijn ga je wat verkrampt bewegen en belast je de nekspieren meer.

      Het is wel verstandig je schouder (onder fysiotherapeutische begeleiding) te oefenen. De pijnklachten worden in het algemeen na 5-6 maanden minder.

      Via deze link tref je een aantal rekoefeningen ( met name 2 en 3) voor de nekspieren. https://fysiotherapiemiddenweg.nl/rekoefeningen-bij-nekpijn-2/

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Wierd

    16 februari 2023 bij 22:33 Beantwoorden

    Beste Erik, ik vraag advies over mijn AC luxatie. Vorig jaar Juli 2022 aangereden terwijl ik aan het wielrennen was en een AC luxatie graad 3 er aan over gehouden. Na 3-4 maanden en wat fysio tussendoor kon ik zowat alles weer alleen nu vind ik me sleutelbeen nog steeds wel erg ver uitsteken (+- 8 maanden na me ongeluk). zeker als ik op me zij ga slapen of me schouder ophaal. ook voel ik me schouder nog wel af en toe met opdrukken of zwemmen. (ik sport veel) Niet perse pijnlijk maar wel nog het gevoel dat me schouder nogsteeds niet de oude is.
    is dit normaal en gaat er gewoon veel tijd over totdat dit helemaal geneest of zou langs de fysio gaan wel nog even verstandig zijn? Bedankt!

    • Erik Versluis

      17 februari 2023 bij 08:52 Beantwoorden

      Beste Wierd,

      Bij een luxatie graad III staat je sleutelbeen inderdaad omhoog. Dit wordt het pianotoets fenomeen genoemd. Je kunt het uiteinde van het sleutelbeen namelijk als een toets naar beneden drukken waarna deze weer omhoog veert.

      Dit zal helaas zo blijven, maar heeft op lange termijn geen negatieve gevolgen voor je schouderfunctie. Een fysio kan hier verder niets aan doen. De enige manier om het sleutelbeen weer op de plaats te krijgen is door middel van een operatie. Dit wordt in zeldzame gevallen gedaan bij patiënten die er teveel hinder van ondervinden.

      Ik hoop je vraag voldoende beantwoord te hebben.

      Mvg Erik Versluis

  • Xander Vink

    28 februari 2023 bij 17:30 Beantwoorden

    Beste Erik, mijn zoon is bij een sportwedstrijd op zijn schouder beland. Hier hebben we foto’s van laten maken maar er is niets gebroken. Wel heeft hij alle symptomen die hier staan beschreven. De huisarts heeft het afgedaan als een zwelling met het advies de arm te bewegen met pijnstilling. Wat adviseer jij en heeft het consequenties als hij het gewricht nu te zwaar belast (behalve pijn)?

    • Erik Versluis

      28 februari 2023 bij 21:06 Beantwoorden

      Beste Xander,

      Als er sprake is van een kneuzing van het AC gewricht dan mag hij de arm belasten op geleide van de pijn. Onder schouderniveau zullen de meeste bewegingen wel mogelijk zijn.

      Het heeft geen negatieve gevolgen als hij de arm te zwaar belast, het herstel van zwelling en pijn kan echter wel vertraging oplopen. Hij doet er dus verstandig aan hier rekening mee te houden. Als het meezit kan hij de arm weer binnen een paar weken (of eerder) weer pijnvrij belasten.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Jan Boersma

    22 maart 2023 bij 13:18 Beantwoorden

    Beste Erik, 2017 ben ik onderuit gegaan en daarbij was er sprake van anterieure luxatie van de schouder links met daarbij komend ruptuur van de supraspinatuspees. Okt, 2018 bleek bij mijn rechterschouder een massieve ruptuur rotator cuff rechts en een ruptuur supra en infraspinatus.. In 2022 bleek er volgens de orthopeed sprake van glenomerale artrose beiderzijds en AC artrose rechts. Ik kreeg ook klachten bij mijn borstbeen, waarschijnlijk door overcompensatie vanuit de sternocleidomastoidus. Ik oefen om mijn armbewegingen wat te verbeteren en te versterken, maar krijg daarbij meer last van de ac artrose. Wat moet voorrang krijgen de ac oefeningen of de versterkende armoefeningen.? Of kan ik beide tegelijkertijd doen? Mijn leeftijd is 81 jaar, maar ik hoop nog lang in beweging te blijven..
    Ik hoop dat je mij advies kunt geven.
    Jan

    • Erik Versluis

      23 maart 2023 bij 18:00 Beantwoorden

      Beste Jan,

      Het AC gewricht is niet heel specifiek te oefenen. Dit gewricht wordt vrijwel bij alle schouder-arm bewegingen belast. Bij een pijnlijke artrose (slijtage) van het AC gewricht zul je met name klachten ervaren bij bovenhandse bewegingen.

      Bij een massieve cuffscheur (betrokkenheid van minimaal 3 schouderpezen) zal je schouder minder sterk worden en zal er compensatie in de schoudergordel plaatsvinden. De schouder zal mogelijk bij het heffen van de arm meer opgetrokken worden. Dit kun je denk ik niet kunnen vermijden en mag worden beschouwd als een compensatiebeweging.

      Als je tijdens het oefenen pijn rond het AC gewricht (bovenop je schouder) ervaart dan zou ik hier rekening mee houden. Oefeningen die onder schouderniveau worden uitgevoerd belasten dit gewricht minder.
      Het is overigens goed om je schouder te blijven te trainen maar tracht dit wel binnen de pijngrens te doen.

      Mvg Erik Verskuis

  • Joke van der Steen

    23 maart 2023 bij 12:27 Beantwoorden

    Goededag,
    Hartelijk dank voor deze uitgebreide, zeer verhelderende uitleg omtrent het A.C gewricht.
    Hartelijke groet ,Joke

  • Max

    24 maart 2023 bij 13:54 Beantwoorden

    Goeiedag,
    Ik ben 1 week geleden lelijk gevallen met voetbal op mijn schouder. Ik ben naar het ziekenhuis geweest voor foto’s en daaruit blijkt dat mijn sleutelbeen een beetje omhoog steekt en er waarschijnlijk iets gescheurd zal zijn. ik kan nu al redelijk veel bewegingen weer maar kan alleen nog geen dingen tillen, mijn arm omhoog doen of mijn arm achter men rug of voorlangs krijgen.

    Nou is mijn vraag of er een kans is dat het sleutelbeen zelf nog meer hersteld en minder aanwezig zal zijn. ook vraag ik me af in welke graad ik zit op basis van mijn korte uitleg hierboven.

    Met vriendelijke groet,
    Max

    • Erik Versluis

      25 maart 2023 bij 12:14 Beantwoorden

      Beste Max.

      Ik vermoed dat je een graad 1-2 letsel hebt. Dit valt mee hoor en je schouderfunctie zal de komende weken verder herstellen.

      De bult kan ook deels door vocht worden veroorzaakt. Na ongeveer 6-8 weken zal dit afgenomen zijn. Als er een lichte hoogstand van het sleutelbeen is dan zal dit zo blijven. Het gescheurde bandje die de hoogstand veroorzaakt zal niet meer vastgroeien. Dit heeft verder ook geen behandeling nodig.

      Ik schat in dat je binnen 6-8 weken je arm -schouder weer pijnvrij kunt belasten.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Anoniem

    25 maart 2023 bij 21:04 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik heb een artro ct van mijn linkerschouder laten nemen wegens blijvende pijnklachten en zeurend gevoel.
    Op het resultaat stond dat ik een gave aflijning van het ac-gewricht heb. Er is ook geen kraakbeenletsel vastgesteld. Het enigte negatieve was een abnormaal kleine voorste labrum antero-inferieur.

    • Erik Versluis

      27 maart 2023 bij 12:56 Beantwoorden

      Beste,

      Vraag is even wat de oorzaak van je klachten is. Een overrekking of val op de schouder kan tot een letsel van het voorste labrum leiden. In dat geval ervaar je vooral pijnklachten bij boven-achterwaartse armbewegingen.
      AC gewricht klachten worden meer op de top van de schouder ervaren.

      Ben je onder behandeling van een orthopeed? Hij/zij zou je wellicht meer kunnen vertellen. Als men een kapsel-labrum probleem vermoed dan kan met nog wel eens een (diagnostische) injectie met verdoving en ontstekingremmer geven. Mocht de pijn afnemen dan zou deze structuur de oorzaak van je klachten kunnen zijn.

      Mvg Erik Versluis

  • Jesper

    31 maart 2023 bij 12:28 Beantwoorden

    Goedemiddag Erik,

    Bedankt voor alle bovenstaande informatie!

    Precies 20 dagen geleden ben ik tijdens een voetbalwedstrijd op mijn schouder gevallen. Na een röntgenfoto in het ziekenhuis bleek dat ik een AC-luxatie (graad 3) had. Na 1,5 week rust ben ik weer het veld opgegaan en begonnen met loopjes, pass-oefeningen en afronden. Daarnaast heb ik deze week (na 17 dagen) voor het eerst geplankt, met gewichten getraind en meegedaan met positiespel (als kaatser die niet aangevallen mocht worden). Dit gaat allemaal prima, dus daar ben ik blij mee! Ik laat de spieren rondom mijn schouder ook regelmatig masseren en dat helpt ook goed, dus dat is wellicht een goede tip voor anderen.

    Morgen (zaterdag 1 april) zit ik op precies 3 weken na de val. Ik vind het herstel tot nu toe redelijk snel/goed gaan. Als het herstel zo snel blijft gaan, heb ik het gevoel dat ik na 4/5 weken alweer helemaal mee kan trainen en wedstrijden kan spelen. Hoe kijk jij hier tegenaan? Daarnaast wilde ik nog graag weten wanneer ik mijn arm weer boven mijn schouder mag heffen, zou dat nu al mogen (dus gewoon met mijn handen helemaal het plafond aanraken)? Tot slot was ik benieuwd of het handig is om de bandjes in je schouder wat op te rekken. Als je nu je jas aantrekt of je schouders helemaal naar achteren rekt, voel je natuurlijk nog wat spanning op de bandjes. Maar als je dit wat rekt, voelt het daarna wel wat soepeler en kan je je schouder wat verder naar achteren bewegen. Ik weet alleen niet of dit goed voor het herstel is.

    Hoor graag van je!

    Gr. Jesper

    • Erik Versluis

      1 april 2023 bij 07:55 Beantwoorden

      Beste Jesper,

      Je herstel is sneller dan gemiddeld. Als je armbewegingen weer zo goed als pijnvrij uitgevoerd kunnen worden dan zou je wat mij betreft de trainingen kunnen hervatten. Als dit goed gaat ook de wedstrijden weer.

      Dit geldt ook voor het boven schouderniveau heffen van je armen. Als je niet al teveel pijn en obstructie ervaart dan kan dit weer. Je beschadigt overigens niets in je schouder hoor.

      De bandjes in je schouder (lees AC gewricht) kun je niet specifiek rekken. Ook als dit wel mogelijk zou zijn is dit niet verstandig. Een aantal zijn namelijk al overrekt of gescheurd (daar is sprake van bij een Tossy III letsel). Verder rekken zou het herstel alleen maar dwarszitten. Vergelijk het met een verrekte enkelband, die geef je rust met bv tape. Rekken zal de structuur meer irriteren.

      De spanning die je voelt kan veroorzaakt worden zwelling in het gewricht en irritatie van het gewrichtskapsel. Dat spanningsgevoel zal in de tijd afnemen. Wat jij mogelijk rekt of beweegt is het schouderblad. Deze heeft een verbinding met het AC gewricht. Deze mag je bewegen als dat een goed gevoel geeft.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Diana Korver

    3 april 2023 bij 11:38 Beantwoorden

    Beste Erik,

    ik heb al bijna 3 jaar last van mijn schouder. begon aan de voorkant van de schouder. en sinds tijdje heb ik last van AC gewricht. kan er niet op duwen, mijn arm op rug leggen doet enorm veel pijn, en ik kom ook niet ver. alsof alles vastzit. omhoog heffen doet niet veel pijn.
    schouder af laten hangen doet ook pijn.
    nu sport ik fanatiek en geef ik ook les, bodypump. hier ben ik nu mee gestopt omdat dit niet bevorderlijk is voor mijn schouder. hij brandt dan enorm in rust.

    is t nu verstandig om al oefeningen te gaan doen of moet ik het eerst laten rusten. al is rust lastig aangezien het de rechterschouder is en ik ook rechtshandig ben.
    Ben zelf bang dat dit een heel lang traject gaat worden aangezien ik allang pijnklachten heb.

    hoor graag je advies.

    alvast bedankt.

    groeten Diana

    • Erik Versluis

      4 april 2023 bij 09:02 Beantwoorden

      Beste Diana,

      Voor een duidelijker beeld over je schouder mis ik de nodige informatie.

      Hoe zijn je klachten ontstaan? Ben je onder behandeling geweest? En zo ja wat waren toen de bevindingen? Heb je therapie gehad? Zo ja, wat waren de effecten?

      Als ik een client(e) met langdurige klachten krijg dan zou ik oa. deze vragen stellen. Vervolgens zou ik de schouder beoordelen op functie zowel actief als passief (beweeglijkheid) , gevolgd door echografisch onderzoek. Mogelijk zijn er zaken die een verklaring kunnen geven voor de langdurige klachten.

      Mocht je nog niet eerder onder behandeling zijn geweest dan zou ik je schouder eerst een goed laten beoordelen door een fysiotherapeut met schouderexpertise.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Simone

    29 april 2023 bij 07:10 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Dank voor jouw verhelderende antwoorden. Ik ben afgelopen dinsdag gevallen en de conclusie op de SEH was: CR clavicula/schouder/thorax: AC-luxatie links Tossy 3, geen aanwijzingen voor fracturen, ribfracturen of pneumothorax.

    Ik ben een fanatiek wielrenner en heb veel fietsplannen de komende weken/maanden. Ik ben erg zoekende wanneer ik weer de weg op kan en wanneer ik op de tacx mag fietsen. Als ik uw antwoorden zo lees, kan je eigenlijk niks kapot maken (want alles is al kapot), klopt dat?

    Ik merk dat ik best wat bewegingsvrijheid heb, arm gaat nog niet heel makkelijk boven schouder (maar dit heb ik ook nog niet zoveel geprobeerd) en ik heb nog redelijk wat pijnstilling. Over een week moet ik terug naar de arts, maar ik merk dat ik nu al zoveel mogelijk wil doen om mijn conditie niet te verliezen en zo snel mogelijk weer lange afstanden, bergen en wedstrijden te kunnen fietsen.

    Wat is uw advies qua aanpak? 14 mei is de eerste tocht die ik graag zou fietsen (op het gemakje 80 of 130 km met wat heuvels).

    Groet,
    Simone

    • Erik Versluis

      29 april 2023 bij 08:56 Beantwoorden

      Beste Simone,

      Ik adviseer doorgaans bij een Tossy III letsel de armen de eerste 6 weken niet te veel boven schouderniveau te belasten. Het AC gewricht wordt in deze posities veel belast. Het klopt dat je verder niets stuk maakt, maar het herstel van zwelling en pijn kan wel vertraging oplopen.

      Als je geen pijndempende medicatie neemt (paracetamol / onstekingsremmers) dan kun je makkelijk op geleide van pijn bewegen. Zo kun je beter beoordelen waar je, zonder toename van klachten, fysiek toe in staat bent.

      Probeer de training op de Tacx fiets rustig op te bouwen. Als je niet teveel op de armen steunt, dan zou dat wel goed moeten gaan, lijkt mij. Ik weet alleen niet of dit praktisch makkelijk te realiseren is.

      Mijn ervaring mbt herstel van schouderfunctie (controle pijn en maximaal kunnen heffen van de arm) is dat hier 6 weken tot 3 maanden voor uitgetrokken moet worden. De marge is ruim maar de verschillen op individueel niveau zijn ook groot. En vreemd genoeg bepaald de graad van het Tossy letsel niet altijd de mate van klachten en herstelduur.

      Als de tacx training goed gaat dan zie ik geen belemmeringen voor 14 mei.

      Ik hoop dat je iets met deze antwoorden kunt.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Stef

    8 mei 2023 bij 00:10 Beantwoorden

    duidelijk en herkenbaar verhaal. heb zelf een ac luxatie 2e gradatie (1 band afgescheurd) en heb nu bijna 4 jaar na dato nog steeds last ervan. fysio helpt niet helaas en zou hier moeten leren leven ben ik bang.

    • Erik Versluis

      8 mei 2023 bij 12:42 Beantwoorden

      Beste Stef,

      Heb je je schouder nog eens door een orthopedisch chirurg laten beoordelen?

      Soms kan er artrose (slijtage) in het gewricht zijn opgetreden. Dit kan, naast instabiliteit, ook een verklaring voor aanhoudende schouderklachten zijn.

      Ik zie nu en dan patiënten die met succes geopereerd zijn.

      Mvg Erik Versluis

  • Julian Elenbaas

    17 mei 2023 bij 22:47 Beantwoorden

    Verslag van mijn echo schouder;

    Geen vocht in het gewricht, een enkel klein kalkje bij de aanhechting van de supraspinathuspees. De supraspinathuspees is iets imhogeen passend bij tendiopathir. Geen scheuren. Normaal ac gewricht.

    Conclusie verslag: geringe tekenen van Vugt tendinophatie. Geen scheuren . Normaal ac gewricht.

    En toch blijf ik pijn houden , waar kan dit aan liggen

    • Erik Versluis

      18 mei 2023 bij 21:26 Beantwoorden

      Beste Julian,

      Dit kan veel oorzaken hebben. Ik kan daar geen antwoord op geven zonder je schouder onderzocht te hebben.

      We weten ook dat eventuele afwijkingen op MRI, röntgenfoto en echo niet altijd de klachten van iemand hoeven te verklaren. Zeker als we ouder worden zien we peesverdikkingen, kleine- en grote peesscheuren en slijtage verschijnselen zonder dat er sprake is van lichamelijke klachten.

      Met passende schouderoefeningen zouden je klachten moeten kunnen herstellen.

      Mvg Erik Versluis

  • Ron van der Ent

    19 mei 2023 bij 09:22 Beantwoorden

    Hallo Eric, oktober 2019 heb ik een laterale clavicula resectie ondergaan die goed is verlopen, echter ik merk de laatste tijd toch een doffe pijn na het sporten. Ik zwem en deed regelmatig kracht training. Kracht training was ook de oorzaak van de artrose. Ik ben 58 jaar en wil graag weten wat ik verder kan doen om te blijven sporten. Zou het verkleving of irritatie aan de beurs kunnen zijn? en is fysiotherapie een oplossing. De orthopeed heeft recent een MRI gedaan en die blijkt goed te zijn. Hoor graag je advies.

    • Erik Versluis

      19 mei 2023 bij 10:39 Beantwoorden

      Beste Ron,

      Verklevingen sluit ik uit. Daar is de operatie te lang voor geleden. Het is mogelijk dat je klachten nu meer in het peesgebied van de schouder gelokaliseerd zijn.

      Hier is wel achter te komen door je schouder te laten onderzoeken. Ik zou je dan ook adviseren eens contact met een (schouder) fysiotherapeut op te nemen. Ik verwacht dat je met gerichte oefeningen verder komt.

      Het is in ieder geval gunstig dat er op de MRI geen afwijkingen zijn die van invloed kunnen zijn op het herstel van je schouderfunctie.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Ron van der Ent

    29 mei 2023 bij 15:08 Beantwoorden

    Bedankt voor de uitleg Eric, ik ga op zoek naar een ervaren schouder fysiotherapeut.

  • Ricardo baars

    5 juni 2023 bij 11:39 Beantwoorden

    Geachte
    ik ben 6 oktober 2022 geopereerd aan me schouder ze hebben ruimte gemaakt stukje sleutelbeen verwijderd maar nu bij zware inspanning bv trainen of met werken blijft de zwelling op me schouder terug komen en met rust slinkt ie weer beetje raar heeft u tips of info
    Vriendelijke groet ricardo

    • Erik Versluis

      5 juni 2023 bij 16:07 Beantwoorden

      Beste Ricardo,

      Het vocht kan mogelijk in het AC gewricht, bovenop de schouder, gelokaliseerd zijn. Dit gewricht is door de operatie wat ruimer en daardoor soepeler geworden. Het wordt bij zwaar tillen en bovenhandse bewegingen belast.

      Je zou er voor kunnen kiezen tijdelijk de belastingen aan te passen en kijken hoe het gaat. Mocht de zwelling minder worden dan zou je de intensiteit van de oefeningen weer kunnen opbouwen. Let wel dat het een jaar na de operatie kan duren voordat het gewricht weer op oude sterkte is.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Danny

    6 juni 2023 bij 14:06 Beantwoorden

    Hallo,

    Sinds ongeveer een week ondervind ik pijn wanneer ik druk op beide (links en rechts) AC-gewrichten. Verder heb ik geen last of pijn wanneer ik mijn schouders beweeg. Het doet alleen pijn wanneer ik met mijn vinger druk op het gewricht. Nu is mijn linker AC gewricht al mijn hele leven ‘dikker’ geweest. Hier ook al eens voor naar de huisarts geweest, maar geconcludeerd dat het bot hier dikker is en dus hoger uitsteekt dan bij mijn rechter AC-gewricht.

    Wat kan ik tegen deze pijn doen? Of moet ik hiermee toch even langs de fysio/huisarts?

    • Erik Versluis

      6 juni 2023 bij 21:19 Beantwoorden

      Beste Danny,

      IK verwacht geen bijzonderheden. Ik vermoed dat het dikkere bot het uiteinde van het sleutelbeen is. Deze zal bij jou vermoedelijk wat meer uitsteken, maar hoort bij je lichaamsbouw.

      Mogelijk heb je de gewrichten iets overbelast. Je zou kortdurend ijs op je schouder kunnen leggen om de pijn te verlichten. Dit kun je een paar keer per dag doen.

      Het is goed mogelijk dat je binnen een week geen klachten meer hebt.

      Mvg Erik Versluis

  • Anne brood

    10 juni 2023 bij 23:59 Beantwoorden

    Vorig jaar september heb ik een ongeluk gehad en heb hierbij m’n sleutelbeen gebroken, dit is geopereerd en een plaatje op gezet. Nu 7 maanden verder heb ik veel pijn en zijn ze er achter gekomen dat ook m’n ac gewricht uit de kom is. Ik word binnenkort geopereerd zodat het plaatje eruit kan.

    Ik heb veel pijn bovenop m’n schouder en het doet veel pijn bij het heffen. Ik heb ook soms het gevoel dat m’n het einde van m’n schouder verplaatst ofzo. Alsof het uit de kom schiet. Denk je dat er meer aan de hand is met dat ac gewricht? Er wordt gewacht met er iets aan te doen maar wat denk jij ervan? Ik ben Namenlijk bang dat ik nog een lange tijd hiermee zal lopen. Ik kan veel dingen ook niet zelf?
    Mijn vraag is dus hoe denk jij erover en wat zou jij doen?

    • Erik Versluis

      12 juni 2023 bij 10:48 Beantwoorden

      Beste Anne,

      Mogelijk was je AC gewricht door het ongeval al ‘uit de kom’ gegaan. Dit wordt een luxatie genoemd. Dit hoeft op lange termijn geen gevolgen voor je schouderfunctie te hebben. In Nederland wordt een AC luxatie dan ook weinig geopereerd.

      Ik vermoed dan ook dat je pijnklachten door het plaatje veroorzaakt worden. Het ‘verplaatsende’ gevoel in je schouder kan worden veroorzaakt door het AC gewricht. Hier is ten gevolge van de val meer speling in opgetreden.

      Het is goed mogelijk dat je na de operatie minder klachten zult hebben. Wellicht goed je daarna fysiotherapeutisch even te begeleiden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Luuk

    13 juni 2023 bij 10:22 Beantwoorden

    Hallo Erik,

    ik ben begin maart 2023 met voetbal op men schouder gevallen en heb daarbij een AC-Luxatie opgelopen. nou heb ik af en toe nog steeds pijn in de schouder en erger ik me aan het omhoog staan van mijn sleutelbeen.

    Ik zou graag zelf een operatie willen om de pijn te verminderen en de hoogstand van mijn schouder weg te halen. is er een manier dat ik recht kan krijgen op een operatie?

    • Erik Versluis

      13 juni 2023 bij 13:02 Beantwoorden

      Beste Luuk,

      Is Nederland zal men deze operatie niet snel doen. De pijn verdwijnt in de regel binnen 6 maanden. De hoogstand van je sleutelbeen zal uiteindelijk geen negatieve invloed op je schouderfunctie hebben. Opereren doen ze hier alleen bij ernstige vormen van AC luxaties (graad 4 en hoger).

      Ik weet uit ervaring dat er in België (privé klinieken) soms sneller wordt geopereerd, maar goed, je zou je vraag natuurlijk eerst eens aan een Nederlandse orthopedisch chirurg kunnen stellen.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Rens Schipper

    22 juni 2023 bij 23:08 Beantwoorden

    ik heb me ac gewricht overbelast met het trainen met gewichten, ik voelde pijn met bankdrukken, dumbell flys en dips. als ik op me acromion druk voel ik pijn, bij veel bovenhandse bewegingen krijg ik last en in de nacht als ik op me zij ga liggen voel ik pijn. ik had een rontgenfoto laten maken waarop blijkt dat er iets meer ruimte tussen me acromion en sleutelbeen zit.ik voel ook een klein bobbeltje op me acromion. het ziekenhuis dacht mogelijk aan een ac luxatie, maar dat is niet het geval.
    wat moet ik nu doen ? kan ik ooit nog krachttraining doen ?

    groetjes Rens

    • Erik Versluis

      23 juni 2023 bij 09:03 Beantwoorden

      Beste Rens,

      Een AC luxatie kan naar mijn mening niet ontstaan niet bij krachttraining. Hiervoor is een forse klap of val op de zijkant van je schouder voor nodig.

      De ruimte is je AC gewricht is wat vergroot. Dit hoort waarschijnlijk bij je lichaamsbouw en is niet iets om je zorgen over te maken. Wel kan het zijn dat jouw AC gewricht van nature wat beweeglijker is dan gemiddeld.

      Bij krachttraining zoals fly’s, bankdrukken en dips ontstaan er torsie krachten in het AC gewricht. Als de gewichten te zwaar zijn of het bewegingstempo te hoog dan kunnen de gewrichtsbandjes van het AC gewricht een beetje verrekken en pijn gaan doen. Het bobbeltje zou een beetje vocht kunnen zijn dat tegen het kapsel van het AC gewricht aandrukt.

      De pijn en zwelling zullen volledig herstellen als je je training kunt aanpassen op geleide van de pijn. Praktisch betekent dit de beweging minder ver /diep uitvoeren, het tempo vertragen, (tijdelijk) niet boven schouderniveau trainen en de gewichten zonodig verlagen. Schouderoefeningen zoals de “side raise’ en ‘front raise’ tot horizontaal uitvoeren. Dit is minder belastend voor het AC gewricht en je kunt op deze wijze toch goed je schouderspieren (Deltoideus) trainen.

      Je kunt de krachttraining wat mij betreft vervolgen, zij het tijdelijk in aangepaste vorm.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapeut

  • Ronald Mollers

    24 juni 2023 bij 12:38 Beantwoorden

    Hi, ik heb een overbelasting van mijn AC door boksen opgelopen en heb afgelopen woensdag de stap genomen om er toch een injectie in te laten zetten, omdat het herstel niet kwam. Dat voelde heel goed en ik heb/had hoede hoop. Ik schrijf had, omdat Ik gisteren gevallen ben met fietsen tegen een boom en precies met mijn volle gewicht op die ac terecht ben gekomen… ik ben nu bang dat ik het hersteld volledig heb verprutst en de injectie ook voor niets is geweest.
    Hebben jullie advies? Echt rustig aan doen, maar wel mobiliteit houden?
    Hartelijk dank.

    • Erik Versluis

      25 juni 2023 bij 13:20 Beantwoorden

      Beste Ronald,

      Vermoedelijk heb je het AC gewricht flink gekneusd. Soms kan er een ontwrichting (AC luxatie) optreden, maar dan zou het uiteinde van het sleutelbeen omhoog moeten staan. Dat je nu weer opnieuw klachten ervaart is niet bijzonder.

      Of er nu sprake is van wel of geen hoogstand, het gewricht dient voorlopig even ontzien te worden. Beweeg je arm op opgeleide van de pijn (in de regel zijn dit alle bewegingen onder schouderniveau).

      In het algemeen nemen de klachten binnen de 6 weken af. Een nieuwe injectie zou ik nu niet adviseren.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapoeut

  • Noortje

    2 juli 2023 bij 12:21 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Hoe groot acht jij de kans dat iemand van 53/stewardess met tossy 3 uiteindelijk weer fysiek zwaar werk bovenhands werk kan doen? Wat is jouw ervaring?

    Ik ben heel benieuwd. Alvast dank voor je tijd en moeite!

    • Erik Versluis

      3 juli 2023 bij 11:05 Beantwoorden

      Beste Noortje,

      De kans is groot dat zwaar werk weer mogelijk is. Het merendeel van de Tossy 3 letsels worden namelijk niet geopereerd omdat men weet dat volledig functieherstel weer mogelijk is.

      Binnen wat voor termijn na het trauma, dat verschilt per persoon. Mijn ervaring is dat binnen de 6 maanden de schouder weer volledig belastbaar is.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Noortje

    5 juli 2023 bij 12:43 Beantwoorden

    Dank je wel Erik voor je reactie en de ervaring die je deelt. Dat is bemoedigend en geruststellend om te lezen! Daar ga ik voor!

    Hartelijke groet, Noortje.

  • Dries

    1 augustus 2023 bij 18:52 Beantwoorden

    Duidelijke uitleg, bedankt!
    Ik heb een ac luxatie 2e graad, waarbij er een scheur zou zitten in de bovenste band. De dokter zegt dat deze niet volledig door is. Klopt het dat dit terug zal herstellen?
    Ik ga vaak fietsen en ook naar de gym. De gym mag ik 6 weken helemaal niet doen? Of kan ik na een 3-tal weken toch al bijvoorbeeld bepaalde oefeningen doen (bv biceps) die de schouder niet belasten?
    Fietsen mag volgens de dokter wel al vanaf volgende week, zolang ik niet te veel last heb.
    Alvast bedankt.

    • Erik Versluis

      2 augustus 2023 bij 08:36 Beantwoorden

      Beste Dries,

      Als er geen hoogstand van het sleutelbeen is kan er weer herstel optreden. Herstel van je schouderfunctie zal op termijn zeker plaatsvinden.
      Alle bewegingen boven schouderniveau of die pijnlijk zijn moet je voorlopig vermijden.

      Er zijn genoeg oefeningen die je kunt doen zonder dat ze het AC gewricht teveel belasten. Roeioefeningen / Pull/ biceps / triceps kunnen zeker gedaan worden. Cardio, buik- benen training zijn gewoon mogelijk. Fietsen kan inderdaad volgende week weer. Dus volledige rust is helemaal niet nodig.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Miguel Vdsch

    5 oktober 2023 bij 07:52 Beantwoorden

    Beste,

    Na radiografie en echografie is gebleken dat er (wellicht) lichte vorm van osteolyse kan zijn bij het AC gewricht. Klachten zijn niet afkomstig na een val maar eerder door belasting. Krachtsport en bovenhoofds heffen. Ik ben ook gediagnosticeerd met hypermobiliteit.

    Ik ben 37 jaar overigens. Klachten houden al een 2 tot 3 maanden aan. En lokken vooral uit bij bewegingen boven het hoofd.

    Een hyaluron infiltratie bood geen oplossing.

    • Erik Versluis

      5 oktober 2023 bij 10:18 Beantwoorden

      Goedendag,

      Osteolyse is verdwijnen van botweefsel door verlies van het mineraal calcium (kalk).

      U doet er het beste aan voorlopig af te wachten en en provocerende bewegingen te vermijden. Hyaluron is een soort ‘smeermiddel’. Dit heeft in het algemeen een beperkte werkingsduur. Het lost het probleem niet op.

      Mochten de klachten niet overgaan dan is het raadzaam een eventueel vervolgbeleid met de chirurg te bespreken. Bij aanhoudende klachten kan een operatie mogelijk uitkomst bieden. Afhankelijk van waar de osteolyse zit kan er ruimte in het AC gewricht gemaakt worden.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Muhammed

    16 oktober 2023 bij 15:54 Beantwoorden

    Beste,

    Ik heb al 5 maanden last van pijn in mijn rechterschouder (linkerschouder heb ik geen enkel probleem) en mijn linkerknie (rechterknie heb ik geen enkel probleem).
    Ik ga ook naar gym en ik train maar 3 dagen per week, terwijl ik let op mezelf dat ik mijn lichaam niet overbelast.

    Als ik bepaalde oefeningen doe om me te stretchen heb ik een beetje pijn in mijn schouder, maar niet veel. Ik ben ondertussen naar 2 dokters (orthopedie) gegaan,
    de ene dokter zei dat ik 2,3 maanden niet moest sporten en dat ik daarna als het nog steeds pijn deed een afspraak moest boeken.

    de andere dokter zei vandaag dat ik mijn gewricht in mijn schouder een beetje had belast en dat ik gewoon kan sporten en dat het op zich geen probleem is. Hij zei ook dat als ik bv. 2,3 maanden ging rusten dat er de kans is dat de pijn terug gaat komen dus dat ik gewoon mag sporten.

    Beide dokters hadden niet iets gevonden in de pijn dat ik had in mijn linkerknie en veronderstelden dat het ook door de fitness was, maar hadden een MRI scan geschreven. Als ik dus bepaalde bewegingen doe zoals mijn knie naar binnen buigen of druk opzetten (op de grond) met mijn voet, en naar mij trekken tegelijkertijd, hoor ik soms een krakend geluid en krijg ik het gevoel dat mijn linkerknie van binnen iets overbelast is.

    Ik begrijp nu echt niet wat ik moet doen en de volgende afspraak voor de MRI-scan is weer een maand wachten.
    Mijn vraag voor u is: Kan ik gaan sporten met deze pijn, zal dit verergeren of is het oke om te sporten.
    Kunnen we spreken van artrose van het AC-gewricht in dit geval? (want ik heb gelezen dat ouderen dat meestal hebben en ik ben maar 20 jaar oud)
    Wat kan ik nu het beste doen, 2,3 maanden afwachten en rusten of mag ik sporten zoals dat ik al deed?

    Als u deze vragen kunt beantwoorden zal u me echt een plezier doen, want nu zit ik met duizend vragen in mijn hoofd.

    Alvast heel erg bedankt voor de moeite!
    Met vriendelijke groeten
    Muhammed Simsek

    • Erik Versluis

      19 oktober 2023 bij 09:19 Beantwoorden

      Beste Muhammed,

      Wat mij betreft kun je sporten als je de pijnlijke bewegingen kunt vermijden. Dan worden je schouder en knie ontzien terwijl ze wel geoefend worden. Oefenen zal het herstelproces ondersteunen.

      Beide klachten zullen op termijn dan gaan herstellen. Gezien je leeftijd verwacht ik niet dat je artrose in je knie en schouder hebt.

      Een MRI scan kan wel meer duidelijkheid geven. Meniscusproblemen van de knie worden vaak gezien, maar daarvan weten we dat afwachten en oefeningen effect kan hebben. Slechts grote scheuren die de functie van de knie blijven belemmeren kunnen voor een operatie in aanmerking komen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Maria van Blitterswijk

    25 oktober 2023 bij 21:01 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Ik ben een vrouw van 57 en heb al 3 jaar pijn in mijn rechterschouder en rechter bovenarm. Na meerdere corticosteroïden injecties en aanhoudende pijn en bewegings beperkingen heeft mijn Orthopeet doen besluiten begin dit jaar een kijkoperatie uit te voeren. Tijdens deze kijkoperatie bleek mijn voorste biceps bijna afgescheurd te zijn. Deze is dan ook doorgenomen. Tevens heeft de Orthopedisch chirurg ruimte gemaakt bij het A.C. gewricht. Forse atrose aanwezig en een ontsteking is behandeld. Herstel en fysio volgde. Het heeft maanden geduurd eer de pijn minder was. Afgelopen september ben ik achterover gevallen op onze sloep. Dit gebeurde toen ik uit de boot op de kade wilde stappen. Ik verloor mijn evenwicht en viel achterover op mijn rechterschouderblad (onderzijde) op de stompe punt van de kunststof behuizing inboardmotor. Uiteraard was dit een pijnlijke val even ben ik blijven liggen en ben daarna geholpen bij het opstaan. De plek onder mijn schouderblad werd al snel blauw en was een paar weken pijnlijk. Ik heb hier niet naar laten kijken. Nu begint ook de voorzijde van mijn (geopereerde)schouder weer pijn te doen. Het is een scheurende pijn wat aanhoudt. Ik vraag mij af of dit eventueel met de val te maken heeft en hierdoor weer schade is ontstaan aan de voorzijde. De onderzijde van mijn schouderblad is alleen gevoelig bij aanraken. Wat zou u advies zijn in deze casus?
    Ook kan ik nog steeds niet mijn arm gestrekt boven mijn hoofd houden tijdens de slaap( dit is pijnlijk in de schouder)
    Alvast hartelijk dank voor uw te nemen moeite. mvg Maria

    • Erik Versluis

      27 oktober 2023 bij 14:07 Beantwoorden

      Beste Maria,

      Een harde val op het schouderblad kan in theorie tot een breuk van het schouderblad leiden. Deze letsels komen gelukkig in de praktijk wel minder voor. Ik vermoed dat je dan ook wel meer klachten zou hebben gehad. Pijn aan de voorzijde van de schouder hoeft niet te wijzen op nieuwe schade. Bij een val op de rug is dat ook niet aannemelijk.

      Het kan zijn dat naast de val op het schouderblad ook het schoudergewicht een klap heeft gehad. Dit kan tot een (tijdelijke) arhritis/capsulitis van het schoudergewricht leiden (=ontsteking van het schoudergewicht en kapsel).
      Soms kan de schouder verder gaan verstijven en tot een frozen shoulder leiden. https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/.

      Zonder je schouder onderzocht te hebben is het een beetje speculeren. Daarom adviseer ik je, mocht je dit nog niet gedaan hebben, nog eens contact met je behandelend fysiotherapeut op te nemen. Op basis van de onderzoeksbevindingen kan een passend advies en eventueel behandelplan worden gegeven.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Monica Gabriëlse

    29 november 2023 bij 22:11 Beantwoorden

    Beste Erik, na mijn echtscheiding 8 jaar geleden, waar een jarenlang moeizaam huwelijk aan vooraf is gegaan zijn mijn schouderklachten begonnen. Diverse ontstekingen in beide schouders (vooral rechts) met zodanig veel pijn dat ik mijn arm niet meer kon heffen reiken of roteren. Met daarbij een vastzittende en pijnlijke bovenrug, cuff-spieren, peesjes op het borstbeen en schoudergewricht. Met als gevolg slapeloze nachten door slapende armen en vingers, pijnlijke handpalm verdikte spieren rond de elleboog en het slikken van vele pijnstillers. Ik heb van alles geprobeerd fysiotherapie, dry needling, chiropractie osteopathie, therapie voor verwerking etc. Wellicht zijn deze klachten allemaal ten gevolge van stress, houding en lichaamsbouw. De klachten worden nu minder, maar met enige regelmaat bezoek ik nog de fysiotherapeut. Zij constateerde deze week dat mijn sleutelbenen ( vooral rechts) vast zaten. Zij heeft ze losgemaakt door ze naar beneden te duwen. Ook knakt mijn sleutelbeen regelmatig. Welke oefeningen kan ik doen? wat is de juiste behandeling waardoor ik verder kan herstellen? Mijn vraag is complex, maar mijn wanhoop is ook best groot. ik hoop dat u me advies kan geven,
    Alvast bedankt daarvoor! Monica

    • Erik Versluis

      30 november 2023 bij 18:14 Beantwoorden

      Beste Monica,

      Ik weet niet precies wat je fysiotherapeut hiermee bedoelt. Ik verwacht dat ze het in ‘lekentaal’ heeft verwoord.

      Het sleutelbeen vormt een gewricht met het borstbeen en het schouderblad. Het gewricht bij je borstbeen wordt voornamelijk belast tijdens het optrekken- en naar voren/achter bewegen van de schouders. Dit laatste geldt ook voor het deel grenzend aan je schouderblad. Dit deel wordt ook geactiveerd tijdens het heffen van je arm.

      Als je verbetering merkt nadat zij deze gewrichten heeft ’losgemaakt’ lees; gemobiliseerd, dan kun je oefeningen doen om deze beweeglijkheid te onderhouden.

      Op YouTube kun je een hoop oefeningen bekijken. Voorbeelden zijn:

      – pullover
      – wall push up
      – scaption
      – shoulder shrugs
      – bend over row
      – shoulder press.

      Voer de oefeningen langzaam en niet te zwaar uit. Je zou per oefeningen ongeveer 15-20 herhalingen moeten kunnen uitvoeren.

      Ik hoop dat je met deze info verder kunt.

      Mvg Erik Versluis

  • Sebastiaan

    7 december 2023 bij 18:47 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Eind juli 2023 ben ik met de elektrische fiets gevallen en heb ik een tossy 1-2 opgelopen in m’n linkerschouder (hoogstand van zo’n 0.5-1cm). Omdat ik in 1e instantie niet doorhad dat het een AC luxatie was dacht ik dat de klachten met veel bewegen wel weer weg zouden gaan. Ik heb daarom geen brace gehad en voor zover ik kon ben ik gewoon blijven bewegen (waaronder krachttraining 1x per week).

    Na 4 weken heb ik toch een scan laten maken die de AC luxatie liet zien. Vlak erna heb ik ook een terugval van de oorspronkelijke verbetering gehad vanwege krachttraining. Mede hierdoor ben ik vervolgens gestopt met krachttraining en ben ik naar een fysio gegaan. Ik heb mijn fysio oefeningen (gericht op rotator cuff) wekelijks 3-4x gedaan en sinds november heb ik het krachttrainen weer rustig opgepakt waarbij ik voornamelijk oefeningen die veel stress op het AC geven heb vermeden (borstoefeningen in algemeen, maar ook andere bovenhandse oefeningen).

    Nu is het 5 maanden later en ik kan m’n schouder zonder pijn bewegen en kan weer op de schouder slapen. Echter, met krachttraining blijf ik last houden als ik borstoefeningen doe met iets zwaardere gewichten (ook bicep curls met zwaardere gewichten geven last). Met de fysio heb ik besproken dat ik bij aanhoudende klachten een cortison injectie (onder echo geleide) kan proberen, maar heeft dat nog wel zin na zo’n lange periode?

    Daarnaast, welk traject zou jij aanraden als de situatie niet verbetert? Evt een orthopeed raadplegen?

    Alvast veel dank!

    Vriendelijke groet,
    Sebastiaan

    • Erik Versluis

      11 december 2023 bij 08:33 Beantwoorden

      Beset Sebastiaan,

      Een injectie zou de symptomen wat kunnen verminderen. Uit ervaring weet ik dat het herstel van de AC gewrichtfunctie lang kan duren, 9-12 maanden zijn geen uitzondering. Dit is echter ook afhankelijk van de belasting van de schouder.

      Krachtsporters of personen met zwaar lichamelijk bovenhandse werk kunnen langer hinder ondervinden. Je zou een injectie kunnen overwegen, maar je dient dan wel borst-schouderoefeningen die nu pijnlijk zijn een aantal weken (2-3) te mijden. Daarna de oefeningen met lagere gewichten en bewegingstempo hervatten.

      Een orthopeed zal, behoudens het kunnen geven van een injectie, niets kunnen doen. We weten namelijk dat volledig herstel op termijn weer optreedt. Alleen de ernstige Tossyletsels (graad 4 en verder) kunnen in aanmerking komen voor een operatie.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Paul Oude Alink

    9 januari 2024 bij 21:44 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Afgelopen weekend ‘s avonds met mijn E bike tegen een paaltje gefietst en daarbij gelanceerd en geluk bij een ongeluk op mijn schouder terecht gekomen. Dezelfde avond nog in ziekenhuis een röntgenfoto laten maken en bleek dat mijn banden van sleutelbeen afgescheurd waren. Daardoor een uitstekend sleutelbeen in mijn schouder. Heb nu nog pijn in mijn schouderblad, schouder en borstkas. Dit zal wel overgaan maar ik maak me zorgen over herstel van sleutelbeen. Bij elke beweging die ik maak voel ik deze verschuiven en blokkeren. Ik ben heel sportief aangelegd en fitness 4x per week. Daarnaast voor mijn werk als accountmanager vaak deelnemer bij evenementen tezamen met klanten. Wielrennen, golfen etc. Jaarlijks deelname ad Alpentocht. Ik rij motor en zit veel in de auto. Kortom een goed werkende schouder is voor mij belangrijk. Ik maak me zorgen dat ik veel van bovenstaande moet opgeven. Zijn deze zorgen terecht of moet ik deze relativeren? In de krokus ga ik normaliter skiën met mijn gezin. Over 1,5 maand dus. Kan ik gaan skiën, wellicht met bescherming/versteviging van het sleutelbeen.? Middels schouderband met klittenband? Om sleutelbeen op zijn plek te houden? Kortom ik vraag me af wat er mogelijk is, wat ik kan blijven doen. En mag doen? Op termijn wellicht operatie? Wat zijn jouw ervaringen daarbij? Komt het nog weer goed? Ik hoor/lees graag van je.

    Groeten
    Paul

    • Erik Versluis

      11 januari 2024 bij 09:18 Beantwoorden

      Beste Paul,

      Als je sleutelbeen na een val op de schouder uitsteekt of omhoog staat heb je vermoedelijk een Tossy III letsel opgelopen. Het is volkomen normaal dat je nu klachten hebt in de vorm van pijn, verschuivend- en blokkerend gevoel. Er is immers meer ruimte in het sleutelbeen gewricht (AC gewricht) gekomen.

      Dit type letsels worden in het algemeen in Nederland conservatief behandeld, dus zonder verder medisch ingrijpen. We weten namelijk dat, ondanks de hoogstand van het sleutelbeen wat cosmetisch minder fraai is, de schouderfunctie weer volledig kan herstellen.

      De activiteiten die je noemt zou je op termijn weer moeten kunnen uitvoeren, je moet wel rekening houden met een termijn van 6-8 weken en soms langer. De eerste weken zullen de hefbewegingen van je arm tot op schouderniveau pijnlijk kunnen zijn. In principe zou je moeten kunnen skiën.

      Een schouderband zou je kunnen proberen, in de regel zou je daar de eerste weken wat baat bij kunnen hebben. De hoogstand van het sleutelbeen zal echter niet veranderen.

      https://www.blessurewinkel.nl/product/rafys-ac-brace-stug-elastisch-dubbel/

      Een operatie wordt soms uitgevoerd bij mensen die op lange termijn (na 9 maanden) nog ernstige beperkingen van hun schouderfunctie ervaren.

      Mvg Erik Versluis

  • Bart Stokkermans

    11 januari 2024 bij 12:22 Beantwoorden

    Beste Erik,

    wat fijn dat jij al die mensen helpt met vragen over ac luxaties. Het zal je niet verbazen dat ik ook een vraag heb 🙂 . Ik heb al 30 jaar geleden (ik was 21 jaar) een ac luxatie tossy 3 opgelopen in oostenrijk bij het skien. Ik ben daarna binnen 2 weken geopereerd. De naam van de methode weet ik niet precies. Maar mijn sleutelbeen werd op een andere plek vastgemaakt en kreeg tijdelijk 2 pinnen (die uit mijn schouder staken) om de boel vast te zetten.
    Dat is verder prima gegaan. Maar ik heb nu al jaren last van een stijve bovenrug, vooral aan de linkerkant waar de operatie heeft plaatsgevonden (ik ben overigens rechts). Het zit zo vast dat het me maar niet lukt om met chiropractie, fysiotherapie of oefeningen dit losser te krijgen. De mobilitieit is zo zwak dat ik moeite heb om op een redelijk tempo te hardlopen of bepaalde fitnessoefeningen te doen. Ik zelf heb het idee dat het vast zit en dat wellicht een bepaalde behandelmethode om dit losser te maken zou kunnen helpen. Dus dat iemand dit handmatig los maakt en dat ik daarna weer de mobilitiet heb om oefeningen te doen om deze mobiliteit te handhaven. Wellicht met een beetje ‘geweld’. Maar ik heb het idee dat sommige fysiotherapeuten dat niet aandurfden omdat ze niet goed weten of ze dan iets kapot maken omdat ze niet goed bekend zijn met deze aandoening en operatie.
    Heeft u misschien nog suggesties voor behandelmethodes?

    groeten, Bart

    • Erik Versluis

      12 januari 2024 bij 10:17 Beantwoorden

      Beste Bart,

      Ik denk dat je je het beste kunt wenden tot een fysio/manueel therapeut met schouderexpertise.
      Het is wel van belang te onderzoeken wat deze stijfheid veroorzaakt. Na een degelijke operatie kan er een licht verlies in maximale heffunctie van je arm optreden. Dit heeft gevolgen voor de beweeglijkheid van je bovenrug en zou dat stijfheid van de betrokken regio kunnen verklaren.

      Om een degelijke bewegingsbeperking optimaal te behandelen dient veel accent op mobiliserende oefentherapie te worden gelegd. Manuele therapie/chiropractie kan hierbij van ondersteunende waarde zijn.

      Op het schoudernetwerk kun je mogelijk een collega met voldoende expertise op dit vlak vinden.

      https://www.schoudernetwerk.nl/

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Heidi Peters

    11 januari 2024 bij 23:39 Beantwoorden

    Beste,

    ik heb vorig jaar een barbotage gehad in mijn rechterschouder,na veel klachten ermee gehad te hebben zoals niet meer op schouder kunnen liggen ,pijn bij herhaaldelijk bewegen niet lang de arm omhoog kunnen houden enz.Nu ging het herstel goed en heb even rustig aan gedaan.,en daarna het sporten rustig opgepakt nu sinds 2 weken weer veel last bovenop mijn schouder,,heb het idee dat het door een oefening met sporten teveel is belast.Moet ik als deze klachten lang aanhouden weer contact opnemen met orthopedie?

    • Erik Versluis

      12 januari 2024 bij 10:26 Beantwoorden

      Beste Heidi,

      Ik denk niet dat dit nodig is. Het is na Barbotage (echogeleid aanprikken van de kalk met als doel deze zachter te maken) zo dat de kalk niet op korte termijn verdwenen is. Het oplossen gaat het geleidelijk en kan nu en dan met pijn gepaard gaan. Dit is een natuurlijk proces.

      Wel is het zo dat onder deze omstandigheden de schouderpezen nog niet hun juiste sterkte hebben bereikt. Het kan dan zijn dat je bij schouderbelastende oefeningen meer last zult krijgen.

      Ik zie geen reden weer naar de orthopeed te gaan. Indien je je schouder met oefeningen kunt ontzien (dus geen oefeningen doen die tot meer pijn leiden) dan verwacht ik dat je klachten spoedig zullen afnemen. Het is dus wel goed je oefeningen te blijven vervolgen.

      Gr Erik Versluis

  • Erwin

    6 februari 2024 bij 22:15 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Vandaag heb ik een foto en echo van mijn schouder laten maken. Het verslag van de arts in het ziekenhuis is ‘Verwijding AC-gewricht met minimale hoogstand passen bij Tossy 2 AC luxatie’. De persoon die de echo maakte zei geen scheuren in banden en pezen te zien, maar veel van wat ik lees op internet benoemd gescheurde banden bij Tossy 2. Kan het zijn dat er een minimale hoogstand is zonder dat er banden gescheurd zijn?

    Groeten,
    Erwin

    • Erik Versluis

      7 februari 2024 bij 21:50 Beantwoorden

      Beste Erwin.

      Bij een Tossy 2 het kaspel van het AC gewricht gescheurd. Dit kan weer herstellen. De hoogstand is minimaal. De geoefende echografist kan dit beoordelen.

      De overige sleutbeenbanden, welke meer aan de binnenzijde van het sleutelbeen zitten zijn echografisch slecht af te beelden. Als deze scheuren dan verplaatst het sleutelbeen omhoog en is er sprake van een Tossy III letsel.

      Is er geen hoogstand van het sleutelbeen dan kan dit een Tossy 1 of 2 letsel zijn. Klinisch is dit niet zo belangrijk, het beleid verandert namelijk niet. Volledig functie herstel van je schouder zal op termijn weer plaatsvinden.

      Mvg Erik Versluis

  • Lida kok

    7 februari 2024 bij 19:52 Beantwoorden

    ik heb pijn aan de andere kant van sleutelbeen twee injecties gehad maar komt terug eat raad u aan

    • Erik Versluis

      7 februari 2024 bij 21:37 Beantwoorden

      Beste Lida,

      Als de injecties niet helpen dan adviseer ik je met je huisarts of behandelend specialist te bespreken wat andere behandelopties zijn.

      Ik weet niet hoelang geleden de laatste injectie is gezet. Het is wel raadzaam enige weken de tijd te nemen. Soms treedt er na deze periode nog verbetering op.

      Mvg Erik Versluis

  • Wim Cobbaert

    18 februari 2024 bij 20:01 Beantwoorden

    Beste Erik, sinds een aantal weken merk ik een beenachtig knobbeltje op boven op de linkerschouder. Bij het bewegen van de schouder heb ik echter geen last. Het irriteert soms wel als ik lange tijd een jas draag. Verdwijnt dit opnieuw vanzelf of moet dit behandeld worden?

    • Erik Versluis

      18 februari 2024 bij 20:57 Beantwoorden

      Beste Wim,

      Dit zal het AC gewricht zijn, welke wordt gevormd door het uiteinde van je sleutelbeen en een botstuk van het schouderblad.

      Bij magere mensen kan dit gewricht wat meer uitsteken. Er kan een hoogstand van het sleutelbeen plaatsvinden na een val op je schouder, naar dat is in jouw geval niet aan de orde.

      Ook wat vocht in het gewricht kan tot een tijdelijk bobbeltje leiden. Dit kan ontstaan na schouderbelastende activiteiten.

      Ik zie voor nu geen reden voor behandeling en zou het dus nog even aankijken.

      Mvg Erik Versluis

  • Frank Vlug

    21 februari 2024 bij 14:48 Beantwoorden

    Beste heer Versluis, Erik

    Ik ben 19 december 2022 geopereerd aan mijn rechterschouder aan het AC gewricht, na reeds diverse injecties en fysio oefeningen te hebben gehad. Herstel zou van 3 tot 6 maanden aanlopen. We zijn nu 14 maanden verder maar ondanks mijn vele bezoekjes aan de behandelend arts en weer injecties is mijn arm/schouder nog steeds niet in orde. Ik doe netjes oefeningen van de fysio, maar ik wissel redelijke dagen af met hele slechte. Mijn schouder gewricht voel ik bijna de hele dag, dit voelt heel zwaar aan, ik kan repeterende bewegingen wel maken maar dan treedt de vermoeidheid heel snel in. Mijn arts wil me meer injecties geven en weer fysio. Ik heb de hoop opgegeven dat mijn schouder ooit nog de oude zal zijn en probeer me er maar bij neer te leggen. Met name in mijn werk heb ik veel last, computerwerk en met de muis werken is een ramp.

    • Erik Versluis

      21 februari 2024 bij 20:09 Beantwoorden

      Beste Frank,

      Ik kan uit je verhaal niet opmaken wat voor operatie je aan het AC gewricht hebt gehad.
      2 veelvoorkomende operatie zijn de AC plastiek; hierbij wordt er een klein stukje van het uiteinde van het sleutelbeen verwijderd. Dit wordt gedaan bij artrose waarbij de gewrichtsruimte te klein is geworden.

      Bij de andere operatie is sprake van een hoogstand van het sleuteleen als gevolg van een val op de schouder. Dit worden Tossyletsels genoemd. Bij een beperkte groep is een operatie gewenst als maanden revalideren niet tot verbetering leidt.

      Ik weet niet waar de injecties gegeven zijn. Als dat in het Ac gewricht is gegeven en het effect slechts tijdelijk is, dan zullen daaropvolgende injecties ook geen tot weinig resultaat hebben.

      Het is toch gissen over de oorzaak. Het komt sporadisch voor dat er iets te weinig van het sleutelbeen is weggehaald. Mogelijk ligt het probleem toch meer gelokaliseerd in de schouderpezen. Deze bevinden zich anatomisch niet ver van het AC gewricht.

      Wellicht zou je je schouder nog eens door een andere collega met schouderexpertise kunnen laten beoordelen? Het komt voor dat een andere fysiotherapeutische aanpak wel tot succes leidt.

      https://www.schoudernetwerk.nl/

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Marnix De Vos

    2 maart 2024 bij 09:02 Beantwoorden

    Beste,
    Ik heb bij een val met de fiets op 29/09/2023 naast een bekkenbreuk, schouderblad breuk en een paar gebroken ribben ook Tossy 3 letstel aan het sleutelbeen opgelopen.
    Gevolg was dat het sleutelbeen met een ferme bobbel boven de schouder uitstak. Ik ben erg sportief ondanks mijn 68 jaar en geef 3 maal per week karate les, fitness 3 maal per week en fiets een 10000 km per jaar. Op mijn aandringen heeft men het letsel van het AC gewricht op 11 december geopereerd met een Weaver Dunn procedure. Drie maanden na de operatie was ik weer actief en mijn sporten aan het opbouwen. Nu is plots het opwippen van het sleutelbeen terug verschenen ( vooral aan de achterzijde van de schouder ) wanneer ik met de arm naar voor en naar de ander schouder toe kruis. Als ik in mijn bed op de rechterzijde lig en de linkerarm hangt naar voor verschijnt er een bobbel op de achterkant van de schouder. Ik vrees dat één van de gerecupereerd ligamenten aan het AC gewricht is afgescheurd en daardoor het sleutelbeen weer opwipt bij bepaalde bewegingen. Wordt dit vanzelf beter en kan ik mijn oefeningen blijven doe ondanks het loszitten van het sleutelbeen ? Kan dit operatief terug hersteld worden door de ligamenten aan het AC gewricht voor de 2e keer te herstellen ? Graag uw mening en advies hieromtrent. Alvast mijn dank, Marnix

    • Erik Versluis

      3 maart 2024 bij 12:05 Beantwoorden

      Beste Marnix,

      Ik vermoed dat het fixatie materiaal weer los is gaan zitten. Dit leidt tot een hoogstand van het sleutelbeen.

      Indien dit daadwerkelijk beschadigd is zal dit niet herstellen. Nu wil dit niet betekenen dat je schouderfunctie dan ook achteruit zal gaan. Verreweg de meeste patiënten met een Tossy letsel kunnen prima zonder operatie functioneren.

      Je zou het nog eens met je behandelend orthopedisch chirurg kunnen bespreken. Ik weet uit ervaring overigens dat men niet snel geneigd is opnieuw te opereren.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Evelien

    5 maart 2024 bij 20:33 Beantwoorden

    Beste Erik,
    29 nov 23 geopereerd een open laterale clavicula resectie.door artrose aan de schouder ben 56 jaar. Heb 2x per wk fysio paar keer terugval gehad met veel pijn. Kan zelfs nog niet auto rijden, ook mijn werk nog niet hervat, begin me een beetje zorgen te maken. Komt dit ooit wel weer goed. Gebruik zelfs af en toe snachts nog oxycodon. Mvg Evelien

    • Erik Versluis

      6 maart 2024 bij 10:12 Beantwoorden

      Beste Evelien,

      Het komt veel voor dat mensen enkele maanden na een schouderoperatie nog pijn ervaren. Mijn ervaring is dat na 4-5 maanden het in het algemeen beter zal gaan.
      Het is wel van belang dat de geopereerde regio (AC gewricht) niet te veel tijdens de oefeningen belast wordt. Er dient dus binnen de pijngrens geoefend te worden.

      Geregeld ijs op de schouder leggen, voor de duur van 5 minuten kan de pijn verminderen.

      Mocht het toch niet goed gaan dan adviseer ik je dit te bespreken met je behandelend fysiotherapeut en orthopedisch chirurg.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Verslui

  • Bart Smeets

    6 maart 2024 bij 19:07 Beantwoorden

    Vorige week gevallen met fiets -> RX gemaakt van schouder -> conclusie AC luxatie graad 3. Sleutelbeen staat inderdaad wat omhoog en ik heb begrepen dat er dan gewrichtsbanden aan dit sleutelbeen afgescheurd zijn. Schouder chirurg gezien en zijn advies is: operatie niet nodig, 3 weken schouder zo weinig mogelijk bewegen, ik heb een draagband voor m’n arm gekregen. Na deze 3 weken voorzichtig beginnen met oefeningen om de schouder weer los te maken. Ik merk inderdaad dat na een week de schouder al best stijf begint te worden, ik heb schrik voor wat dit na 3 weken zal zijn. Samen met de fysiotherapeut is het gelukt om met sporttape het sleutelbeen terug naar beneden te krijgen tot ongeveer de normale positie. De fysiotherapeut dacht ook dat gewrichtsbanden niet vanzelf herstellen of bijgroeien. Nu zit ik met 2 vragen:
    1. Als de gewrichtsbanden niet herstellen, waar ben ik op aan het wachten tijdens mijn 3 weken rust, wat gebeurt er intussen in mijn schouder?
    2. Heeft het zin om m’n sleutelbeen telkens opnieuw vast te tapen, zal het na enkele weken toch nog naar boven komen?

    • Erik Versluis

      7 maart 2024 bij 09:52 Beantwoorden

      Beste Bart.

      De gewrichtsbanden zullen bij een AC luxatie, ofwel Tossy 3 letsel niet meer herstellen. Tape kan het sleutelbeen naar beneden drukken, maar deze komt weer omhoog als de tape verwijderd wordt. Tapetoepassing wordt meestal gedaan om de pijn in de eerst periode te verlichten.

      3 weken rust is relatief begrip. Ik vermoed dat dit voorgesteld is om het gewricht wat rust te geven, zodat de pijnklachten sneller kunnen verminderen. Naar mijn mening kan de schouder onder schouder niveau bewogen worden. Dit belast het AC gewricht niet of nauwelijks. Je kunt dus bewegen binnen de pijngrens.

      Opnieuw tapen van het sleutelbeen heeft geen zin. De fixerende banden van het sleutelbeen werken niet meer en zullen niet meer vastgroeien. Ga er vanuit dat je schouderfunctie met een aantal maanden weer volledig zal herstellen.

      Mvg Erik Versluis

  • Bart Smeets

    7 maart 2024 bij 15:51 Beantwoorden

    Heel erg bedankt Erik voor je snelle antwoord!

  • Debbie Krijnen

    14 maart 2024 bij 13:14 Beantwoorden

    Beste Erik,
    Vanaf januari klachten aan schouder, Het begon aan mijn bovenarm, en ik dacht in eerste instantie dat ik verkeerd had gelegen of zo.
    Toen de klachten bleven aanhouden , ben ik naar de huisarts gegaan, om een echo te laten maken en ondertussen fyshio.
    Uitslag echo was:
    Beeld suspect voor incomplete volledige diktescheur anterieur bursale zijde supraspinatuspees met reactieve bursitis.
    Na aanhouden van pijn een verwijzing naar schouderspreekuur gekregen.
    Daar een rontgenfoto gemaakt en bleek inderdaad een scheur in pees te zijn, maar voornamelijk komt de pijn van ac gewricht.
    Na overleg met fyshio en orthopeed een echobegeleide injectie gekregen.
    Maar nu naar 2 weken nog geen resultaat.
    Wat kan ik doen als de injectie de pijn niet helpt?
    Ik hoor graag uw advies.
    Groetjes Debbie

    • Erik Versluis

      14 maart 2024 bij 16:40 Beantwoorden

      Beste Debbie,

      Als men vermoed dat de pijn uit het AC gewricht komt dan zou een echogeleide injectie snel pijnverlichting moeten geven. Naast ontstekingsremmer zit daar ook verdoving bij,
      Omdat je na 2 weken nog geen resultaat ervaart is het goed mogelijk dat de pijn van de schouderpees afkomstig is.

      Met een röntgenfoto kun je overigens geen peesscheur in beeld brengen. Dit kan alleen met een echo of MRI scan.
      Mocht er geen verbetering optreden dan zou ik nog een contact met je behandelend orthopeed opnemen.

      Mvg Erik Versluis

  • Cheryl

    22 maart 2024 bij 11:43 Beantwoorden

    sinds februari 2023 al schouder klachten, eerst dachten ze aan een slijmbeursontsteking. ze hebben hierbij ook een injectie gegeven.
    vervolgens ging de pijn niet over. toen heeft het ziekenhuis een echo gemaakt waarbij ze geen slijmbeursontsteking konden vinden en ook het ac gewricht geen bijzonderheden.
    kortom, ze dachten dat het aan mijn spieren lag.
    hiervoor fysiotherapie gehad en mn klachten werden wel iets minder.. maar de intense pijn is nooit helemaal weg gegaan. waardoor ik nu een jaar later weer bij de dokter ben geweest omdat de pijn steeds erger werd. ook fysio leek het eerder erger te maken dan beter.
    doorgestuurd naar het ziekenhuis, foto laten maken en bij de orthopeet geweest.
    hij drukte toen op mijn ac gewricht en ik verging van de pijn. hij vroeg, is dat de pijn die je dagelijks voelt? ik zei ja! (hij had de foto’s ook al gezien natuurlijk) Dus nu op 16 april krijg ik een injectie in het ac gewricht. en dan na 6 weken weer kijken hoe of wat. maar dit stond er in mijn dosier

    iets vernauwd aspect van het AC-gewricht zonder haakvorming of peri-articulaire verkalkingen.

    ik heb ook complete verdikking /zwelling op mn schouder.
    dus ik vraag mij af, omdat het maar iets vernauwd is… is dit het wel echt? en zo ja wat kan ik er nog meer aan doen? want de pijn is echt mega heftig. zelfs als ik stil zit. en moet uiteraard gewoon werken, wel wat aangepast maar eigenlijk alles wat ik doe.. doet zeer. en het kraakt ook, ik ben 1.5 geleden gaan zwemmen . en bij elke schoolslag voel ik het kraken. of als er botten langs elkaar knarsen. wat kan dit zijn? en wat moet ik doen? of eigenlijk wat moet ik er niet mee doen?

    groetjes

    • Erik Versluis

      24 maart 2024 bij 08:51 Beantwoorden

      Beste Cheryl.

      Het is zeer aannemelijk dat de pijn uit je AC gewricht afkomstig is, ondanks het feit de röntgenfoto geen bijzonderheden laat zien.
      Naar mijn mening kun je niet meer dan een jaar alleen maar last van je spieren hebben.

      Herkenbare drukpijn op het gewricht is een belangrijk diagnostisch gegeven. Klachten van het AC gewricht kunnen het gevolg zijn van herhaaldelijk overbelasting, zoals zwemmen. (Lichte) artrose of vergrote beweeglijkheid van het gewricht kunnen het herstel vertragen.

      Een lokale injectie kan veel doen. Als de pijn verdwijnt, ook als is het maar voor enkele weken, betekent dat je klachten hier ook daadwerkelijk uit afkomstig zijn. Het is ook goed mogelijk dat je klachten na een injectie volledig verdwijnen.

      Mogelijk weet je na 16 april meer. Mocht je bij zwemmen meer last krijgen dan zou ik hier voorlopig even mee stopppen.

      Mvg Erik Versluis

  • Cheryl

    24 maart 2024 bij 22:08 Beantwoorden

    super bedankt voor de reactie!

    zwemmen laat ik er inderdaad even bij zitten.
    de orthopeet vertelde mij dat het wel op de foto te zien is dat het vernauwd is. maar een jaar geleden tijdens de echo was er niets te zien aan het ac gewricht. daarom verbaasd het me zo.

    en kan het zijn dat ik daarom ook het gevoel heb , alsof mijn botten tegen elkaar aan schuren? alsof je geklik of gekraak voelt?

    en ik wil wel graag gewoon werken. ik werk in de supermarkt bij een broodafdeling en we tillen daar veel zware dozen boven onze macht. en ook de brood snij machine is een constante zelfde beging met m’n armen (schouder)
    gelukkig helpen mijn collega’s mij met de zware dingen en het snijden van brood. maar eerlijk gezegt probeer ik tot 16 april wel te werken, maar eigenlijk doet alles zeer wat ik ook doe. zelfs de was ophangen gaat bijna niet.

    heeft u voor mij tips wat ik mag en kan doen hieraan. ik ben bang dat ik het door het werken alleen maar erger maak. ook omdat het kraakt/klikt ben ik bang iets stuk te maken in mijn schouder.
    ik verga ook met alles van de pijn, maar ik ben vaak iemand die erg over mijn grenzen heen gaat. (vandaar ook een jaar mee gelopen )

    hopelijk kunt u mij meer vertellen wat verstandig is om wel of juist niet te doen met deze pijnlijke ac gewricht.

    met vriendelijke groet cheryl

  • Brigitte van der Lelij

    26 maart 2024 bij 18:05 Beantwoorden

    Vorige week ben ik geopereerd aand mijn schouder na 5 injecties over een periode van een half jaar, Nu krijg ik een verwijzing naar de fysio en daarin staat de diagnose arthroscopische subacromiale decompressie en open AC resectie. Ik heb nog erg veel pijn en loop in een sling. Hoe lang gaat dit duren en wat betekent het precies. Het hangen met mijn arm vind ik het lekkerst.

    Met vriendelijke groet Brigitte

    • Erik Versluis

      27 maart 2024 bij 11:41 Beantwoorden

      Beste Brigitte,

      Bij een arthroscopische subacromiale decompressie wordt er door middel van een kijkoperatie ruimte gemaakt in het schoudergewricht. Dit zorgt voor minder belasting van de pezen en slijmbeurzen in de schouder.
      In deze animatie zie je de procedure :

      https://www.faoconline.com/home/videos/shoulder/subacromial-decompression

      Bij een open AC resectie wordt er geen kijkoperatie gedaan maar een opening in de huid gemaakt om toegang tot het AC gewricht te krijgen. Bij deze procedure wordt een stukje van het uiteinde van het sleutelbeen verwijderd. Zou krijgt het AC gewricht meer ruimte.

      Zie hier een animatie; https://www.ypo.education/orthopaedics/shoulder/distal-clavicle-excision-t620/video/

      Het herstel van deze ingreep varieert van 6 weken tot 3 maanden. Je fysiotherapeut kan je hier meer over vertellen.

      Veel succes.

      Mvg Erik Versluis

  • Jelle Galmart

    30 maart 2024 bij 17:26 Beantwoorden

    Beste,
    Ik ben begonnen met calisthenics maar na een 5 maand begon men sleutelbeen pijn te doen met een ronde beweging met schouder naar voren. Alsof er steeds iets knakt, het geluid hoor je wel erg.

    Weet u hier iets mee te doen ?
    Mvg

    • Erik Versluis

      2 april 2024 bij 09:54 Beantwoorden

      Beste Jelle,

      Je klachten kunnen afkomstig zijn van het AC gewricht. Dit wordt gevormd door het uiteinde van je sleutelbeen en deel van het schouderblad. Bij oefeningen zoals opdrukken en pull up wordt dit gewricht flink belast. Het kan zijn dat je van nature wat beweeglijker in de dit gewricht bent. Dit kan het knakken verklaren maar hoeft in principe geen problemen te geven.

      Als het knakken wel met pijn gepaard gaat adviseer ik je hier met de oefeningen rekening te houden. Dit betekent niet teveel door de pijn heen trainen. In ieder geval voorkomen dat de klachten toenemen.

      Er zijn bij Calisthenics genoeg oefeningen te kiezen die goed uitvoerbaar zijn.

      Veel succes,

      Mvg Erik Versluis

  • Henrik Misakyan

    6 april 2024 bij 14:46 Beantwoorden

    Beste

    Ik ben een 16 jarige jongen die woont in België. Ik boks/worstel 1 keer per week en gym 3 keer per week. Ik heb een hevige gym sessie gehad waarbij ik ook gebankdrukt heb. Vooral de laatste rep lukte net, maar zeer moeilijk. Op het moment zelf voelde ik niks. Later zag ik pas dat de uiteinde van mijn rechter sleutelbeen een klein beetje naar boven stond. Bij de eerste dagen na die gym sessie voelde ik een heel harde steek bij sommige random bewegingen met mijn schouder.

    Na een aantal dagen ben ik bij de huisarts geweest en zei ze dat mijn ligamenten waarschijnlijk gescheurd zijn. Nu moet ik een 8 verband aan doen. Ik denk dat het door die 8 verband is dat de pijn verzacht was, maar het is natuurlijk wel niet evident om die verband elke dag aan te doen (bv. op school, sneller zweten…). Nu wil ik zeer graag verder sporten (boksen, gym) en kan niet wachten, maar dat moet wel.

    Nu voel ik alleen pijn als ik iets optil (vermijd ik volledig), voor de rest helemaal niet. Bij bepaalde bewegingen hoor ik een kleine krak. Wat kan ik het best doen om het zo snel mogelijk te genezen (oefeningen, verwarming…) Hoelang zal dit waarschijnlijk duren?
    Alvast dank voor de hulp!

    Met vriendelijke groeten
    Henrik Misakyan

    • Erik Versluis

      7 april 2024 bij 11:36 Beantwoorden

      Beste Henrik,

      Je hebt waarschijnlijk het AC gewricht en de gewrichtsbandjes hiervan overbelast/overrekt. Bij bankdrukken komt er namelijk veel spanning op het gewicht te staan.

      Ik verwacht niet dat je banden gescheurd zijn. Dit gebeurt meestal bij een val op je schouder. Er kan een lokale gewrichtsontsteking ontstaan welke te dienste staat van het herstel. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Hierbij kan vocht in het gewricht ontstaan, wat de kleine bult mogelijk kan verklaren.

      Het herstel (afname pijn en verbetering van de schouderfunctie) kan een aantal weken duren. 6-8 weken zijn geen uitzondering.
      Je kunt blijven trainen maar probeer dit indien mogelijk binnen de pijn te doen. Mogelijk moet je je schouderoefeningen tijdelijk onder schouderniveau (tot horizontaal) uitvoeren.

      Een verband acht ik niet noodzakelijk. Geregeld een ijscompres op je schouder leggen (5 minuten) kan ook de pijn verminderen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Henrik Misakyan

    7 april 2024 bij 20:41 Beantwoorden

    Beste

    Voor het bankdrukken had ik een schuine koprol gedaan waarbij ik een klein beetje verkeerd geland was op mijn schouder. Ik dacht dat het waarschijnlijk niet zoveel mee te maken had, want bij het bankdrukken had vooral veel druk gezet. Dus die koprol kan er ook iets mee te maken hebben? Zou ik voor de zekerheid een scan laten nemen van mijn schouder? Ik voel ook heel duidelijk dat het uiteinde van mijn sleutelbeen dus naar boven staat.
    Hartelijk dank voor uw informatierijke feedback en de tijd die u neemt om mensen te helpen.

    Met vriendelijke groeten
    Henrik Misakyan

    • Erik Versluis

      8 april 2024 bij 20:51 Beantwoorden

      Beste Henrik,

      Een verkeerde landing op je schouder kan zeker het uiteinde van je sleutelbeen veel belasten.

      Met een röntgenfoto of een echo onderzoek kan een hoogstand van het sleutelbeen aangetoond worden. Echter, het beleid zal niet veranderen. De vraag is dus of een dokter dit zinvol vindt.

      Klachten aan het AC gewricht welke het gevolg zijn van een trauma worden in Nederland zelden medisch (operatief) behandelt. Alleen in geval van een extreme hoogstand van het sleutelbeen welke gepaard gaat met ernstige functie beperkingen kunnen voor een operatieve ingreep in aanmerking komen.

      Mvg Erik Versluis

  • Aleina

    20 april 2024 bij 01:38 Beantwoorden

    Dag, ik ben een vrouw van 28. Twee jaar terug heb ik in een fabriek gewerkt. Die hele dag tilde kratten half omhoog met mijn rechterarm. Sindsdien heb ik last van mijn schouder bij die arm. Ik ben ondertussen paar keer naar de dokter geweest. Foto laten maken en op de foto zijn er geen afwijkingen te zien. Volgens de fysio gaat het om mijn AC gewricht. Ik ben ook naar de fysio geweest. De klachten heb ik nu voornamelijk bij het sporten. Dit kan ik dus al twee jaar niet meer doen door de pijn. De fysio lijkt ook niet te helpen. Wat kan ik nog doen tegen de pijn, want ik wil weer normaal kunnen sporten.

    • Erik Versluis

      20 april 2024 bij 12:09 Beantwoorden

      Beste Aleina,

      Ik vermoed dat je klachten afkomstig zijn van je schouderpezen. Een probleem van het AC gewricht is overigens ook niet uit te sluiten.

      Met echografisch onderzoek zijn deze structuren goed in beeld te brengen. Ik verwacht gezien je nog jonge leeftijd overigens geen structurele afwijkingen.

      Op basis van de bevindingen uit het echografisch onderzoek kan mogelijk een passend (oefentherapeutisch) behandelplan voor je kunnen worden samengesteld.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Cheryl

    23 april 2024 bij 22:56 Beantwoorden

    goede avond,

    ik heb eindelijk mijn injectie gekregen in mijn ac gewricht met behulp van een echo.
    het was de eerste 3 dagen erger wat ik had verwacht, maar we zijn nu een week verder en ik merk nul verschil qua pijn dan voor de prik.
    ik kan mijn werk niet hervatten zoals ik zou willen.
    ik heb het gevoel dat mijn botten tegen elkaar aankomen met bewegen.

    dit is wat er in mijn dosier staat:

    Verslag
    Echografie schouder links:
    Milde degeneratieve veranderingen aan het AC gewricht. Intacte supraspinatus-, subscapularis- en infraspinatuspees met een homogeen aspect. Normaal aspect van de subacromiale bursa. Intact caput longum bicepspees met een normale ligging in de sulcus bicipitalis.

    Echogeleide injectie AC-gewricht links:
    Time-out procedure.
    Bijwerkingen besproken.
    Standaard steriele omstandigheden.
    Vanuit lateraal werd het AC-gewricht geïnjecteerd met 2 ml Kenacort 40 mg/ml / Bupivacaïne 2,5 mg/ml (1:1).

    Conclusie
    Milde AC-artrose, waarvoor echogeleide injectie.
    Intacte rotatorcuff met een normaal aspect.

    maar wat is de reden dat ik nog steeds zo veel pijn kan hebben?
    ik ga ook naar de fysiotherapeut, oefeningen maken juist dat ik meer pijn krijg (dan voel ik mijn botten ook langs elkaar bewegen en voel ik krak)

    wat kan ik het beste doen?

    met vriendelijke groet cheryl

    • Erik Versluis

      25 april 2024 bij 20:37 Beantwoorden

      Beste Cheryl,

      Het kan even duren voor je de effecten van een injectie bemerkt. Op basis van de echobevindingen vermoed ik wel dat ze de juiste diagnose en behandeling hebben verricht.

      Als de oefeningen je alleen maar meer pijn doen dan is het beter deze na te laten of oefeningen binnen de pijngrens te blijven doen. Dit kan je behandelend fysiotherapeut voor je kunnen bepalen.

      Het knakken in het gewricht kan veroorzaakt worden door vocht en de injectievloeistof. Deze zorgen ervoor dat het gewricht als het ware een beetje opgeblazen wordt. Dit zal mogelijk in de toekomst verdwijnen.

      Als je herstel toch uitblijft dan zou ik je adviseren weer contact op te nemen met je behandelend arts.

      Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top