Contractbeëindiging zorgverzekeraar

contract fysio middenweg

Beëindiging contract

Zorgverzekeraars houden de behandeltarieven voor fysiotherapie al jaren onder de kostprijs. Voor 2023 bedraagt dit zelfs 30%. Daarnaast compenseren zij niet of nauwelijks voor de hoge inflatie.

Ondanks jarenlange protesten van onze beroepsgroep is hier helaas geen verandering in opgetreden. Sommige zorgverzekeraars hebben de contracttarieven voor 2023 zelfs zo laag gehouden dat de behandelingen verliesgevend gaan worden.

Voor veel collega’s en Fysiotherapie Middenweg rest er niets anders dan geen contract meer met de onder vermelde zorgverzekeraars aan te gaan.

Contract, weigeren of tekenen!

Vanuit bedrijfseconomisch oogpunt is het voor veel fysiotherapeuten financieel niet haalbaar volledig zonder contracten te werken. In de praktijk betekent dit namelijk dat de cliënt een factuur meekrijgt. Deze wordt maar gedeeltelijk door de verzekeraar vergoed. Het restantbedrag dient de cliënt zelf bij te betalen.

Deze eigen bijdrage is voor veel mensen financieel niet haalbaar. Zij besluiten (vaak met tegenzin) de behandeling dan toch maar bij een gecontracteerde praktijk te laten plaatsvinden. Daar wordt immers de behandeling volledig vergoed. Wel met een tarief dat dus ver onder onze kostprijs ligt.

Contract fysiotherapie Middenweg

Omdat fysiotherapeuten willen voorkomen dat een deel van hun cliënten weggaan zien zij zich genoodzaakt toch contracten met sommige verzekeraars aan te gaan.

En veel verzekeraars weten dit. Zij kunnen de contracteisen dus ieder jaar aanscherpen en de tarieven laag houden. Je kunt dan ook gerust spreken van een ‘contractuele wurgconstructie’

Geen contract meer in 2023

Fysiotherapie Middenweg heeft besloten voor 2023 géén contract meer aan te gaan met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

De tarieven van deze verzekeraars zijn zo belachelijk laag dat de behandeling de kosten niet kan dekken. Omgerekend zou er slechts een netto behandeltijd van 12 minuten kunnen plaatsvinden. Zo kunnen en willen wij niet werken.

 

Fysiotherapie Middenweg in 2023

Wat betekent dit nu als jij in 2023 bij deze verzekeraar verzekerd bent? Net als voorheen kun je gewoon weer in behandeling komen.

Je ontvangt aan het einde van het behandeltraject een factuur die je bij je zorgverzekeraar kunt indienen. De hoogte van de vergoeding verschilt wel per verzekeraar, dus je doet er goed aan hier even naar te informeren.

Twijfel over overstappen?

Of je nu veel of weinig gebruik van de fysiotherapeut denkt te maken, het is raadzaam om voor 2023 nog eens goed naar de verschillende polissen te kijken. Veel polissen zijn flink versoberd en de zorgkeuzevrijheid kan beperkt zijn.

Mocht je in 2023 verwachten niet veel naar de fysiotherapeut te gaan dan kan slechts een basisverzekering mogelijk goedkoper zijn. Met een aanvullende verzekering betaal je namelijk maandelijks je premie, of je er nu wel of niet gebruik van maakt.

In onderstaand overzicht zie je de aanbevolen polissen Fysiotherapie voor 2023.

polissen fysiotherapie

Vóór 1 januari 2023 dien je je basisverzekering hebben gekozen. Je hebt tot 31-01-2023 de tijd om een aanvullende verzekering te kiezen of te veranderen.

 

Delen:

Plaats een Reactie

×
Top