Schouderklachten na vaccinatie

schouderklachten na vaccinatie

Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 30-10-2021
⏱ Leestijd: 6 minuten

Schouder-
klachten na vaccinatie

Nu er tijdens de Coronapandemie volop wordt gevaccineerd wordt er geregeld melding gemaakt van (aanhoudende) schouderklachten. Dit merk ik ook in mijn praktijk voor schouderfysiotherapie.

Meestal zijn schouderklachten na vaccinatie van korte duur. Dit wordt als een kortdurende bijwerking beschouwd.
Aanhoudende, heftige schouderklachten na (Covid-19) vaccinatie zijn zeldzaam maar worden wel in de literatuur gemeld.

Wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn?

Schouderpijn na vaccinatie bijzonder?

Veel mensen ervaren kortdurende schouderklachten na een (Covid-19) vaccinatie. Bekende symptomen zijn pijn, roodheid en soms zwelling ter plaatse van de injectie. Dit is een bekende en onschuldige bijwerking.

De schouder is een aantal dagen pijnlijk en het heffen van de arm zal een aantal dagen moeizaam kunnen gaan. .

schouderklachten na vaccinatieSIRVA

Hoewel zeldzaam, zijn er gevallen bekend waarbij sprake is van aanhoudende schouderklachten na vaccinatie.
In de internationale literatuur worden deze klachten ook wel beschreven als SIRVA; Shoulder Injury Related to Vaccine Administration.

SIRVA kenmerkt zich door snel optredende schouderpijn en bewegingsbeperking na toediening van een vaccinatie. Deze klachten kunnen weken tot soms wel maanden aanhouden.

Verklaring schouderpijn

Aanhoudende schouderklachten kunnen na vaccinatie meerdere oorzaken hebben. Met aanhoudende klachten bedoel ik dan de groep mensen die 5 dagen en langer pijn en beperkingen van de schouder ervaren.

Biologische variatie

Ieder mens is anders en kan verschillend reageren op pijnprikkels, voeding, blessures én vaccinatie. Factoren als geslacht, gewicht, lichaamsbouw, conditie en persoonseigenschappen kunnen hier bepalend in zijn. Dit wordt met een mooi woord ook wel  ‘biologische variatie’ genoemd.

Spierpijn

Schouderpijn na vaccinatie kan gelokaliseerd zijn in de Deltaspier (Deltoideus). Dit is de spier waar de prik in wordt gegeven. Als je deze spier tijdens de vaccinatie niet goed kunt ontspannen dan kan er lichte spierschade ontstaan. Dit kun je vergelijken met spierpijn. Deze klachten zijn na enkele dagen weer verdwenen.

Slijmbeursontsteking

In de literatuur worden gevallen beschreven waar een acute slijmbeursontsteking na vaccinatie optrad. De slijmbeurs bevindt zich deels onder de Deltoideus.
In deze spier wordt het vaccin geplaatst.

Slijmbeurs vaccinatie

Verkeerde injectietechniek

Men vermoedt dat een verkeerde injectietechniek een slijmbeursontsteking kan veroorzaken.
Normaal gesproken moet het vaccin in de schouderspier terecht komen. Echter, wanneer de injectie te hoog of te schuin gezet wordt kan de slijmbeurs geraakt worden.

De vaccinatievloeistof kan in de slijmbeurs terecht komen en een heftige afweer(immuun)reactie veroorzaken. Dit kan met veel pijn functieverlies gaan. Soms kan er koorts optreden.

Studies naar schouderklachten

Er zijn een aantal studies in de internationale literatuur die deze complicatie beschrijven.

Onderstaande afbeelding is overgenomen uit een zogenaamde ‘case studie’ (1). In deze studie wordt van één persoon de vaccinatie en de gevolgen daarvan uitgebreid beschreven.

vaccinatietechniek in de schouder

Deze persoon kreeg 30 minuten na vaccinatie ondraaglijke pijn en ontwikkelde ernstige schouderklachten. Deze waren het gevolg van een heftige slijmbeurs ontsteking.

Op de rechter foto zijn de lokatie van de slijmbeurs en juiste injectieplaats getekend aangegeven. Je kunt zien dat hoog in de schouder de slijmbeurs (bursa) vlak onder de schouderspier ligt (rood met zwarte belijning).

De juiste plaatsing van het vaccin wordt met de rode stip weergegeven. Een stuk lager zoals je ziet.

Voorkomen is beter dan genezen

Een goede injectietechniek kan ernstige- of langdurige schouderklachten mogelijk voorkomen. Zo wordt in een studie van I.F. Cook (5)  een wetenschappelijk onderbouwde injectietechniek beschreven. Complicaties zouden zo voor een groot deel te voorkomen zijn.

Procedure

De hand van de patient dient ontspannen op de heup te rusten. De wijsvinger van degene die het vaccin toedient wordt hoog op de schouder geplaatst. De duim aan de onderzijde van de schouderspier. De injectie wordt precies in het midden geplaatst (gele pijl)

Naaldkeuze

De lengte van de naald is 25 mm. Als deze loodrecht op de spier wordt ingebracht zal deze 5 mm in de spier doordringen. Dit is de gewenste diepte.

Bij vrouwen boven de 90 kg en mannen boven de 118 kg is het advies een langere naald te gebruiken. Bij personen onder de 60 kg kan een korte naald gebruikt worden.

Samenvatting

Schouderklachten na vaccinatie worden vaak gehoord. In de meeste gevallen is dit een kortdurende en onschuldige bijwerking .

Ernstige en aanhoudende schouderklachten komen voor. In de literatuur worden deze beschreven als SIRVA.  Een verkeerde vaccinatietechniek lijkt hier verantwoordelijk voor te zijn.

Schoudervaccinaties dienen niet te hoog en niet te laag in schouderspier geplaatst te worden. De slijmbeurs van de schouder maar ook het bot van de bovenarm kunnen in dat geval aangeprikt worden.

De gemiddelde naaldlengte moet 25 mm bedragen. Bij personen met overgewicht zal een langere naald gebruikt moeten worden. Bij magere personen kan men een korte naald gebruiken.

Literatuur

(1) Subacromial-subdeltoid bursitis following COVID-19 vaccination*
Skeletal Radiol. 2021 May 4 : 1–5.

(2) Risk of bursitis and other injuries and dysfunctions of the shoulder following vaccinations
Vaccin. 2017 Sep 5;35(37)

(3)(Pseudo)septische artritis na schoudervaccinatie
Tijdschrift voor Geneeskunde en Gezondheidszorg, 16 maart 2021

(4) Shoulder injury related to Sinovac COVID-19 vaccine: A case report
Ann Med Surg (Lond). 2021 Aug; 68: 102622.

(5) An evidence based protocol for the prevention of upper arm injury related to vaccine administration (UAIRVA)
Human Vaccin 2011;7:845-848, Cook IF

Delen:
  • Truus Janssen

    13 januari 2022 bij 23:19 Beantwoorden

    Beste lezer,
    10 maanden geleden ben ik verkeerd gevaccineerd (astrazeneca). Ik voelde meteen dat de naald verkeerd werd gezet. Het bleek een SIRVA. Ik ben bij de orthopeed geweest, niks aan te doen. Advies: naproxen en prednison. Gek genoeg had ik geen pijn in mijn schouder, maar in mijn bovenarm. Ik kon mijn arm niet meer helemaal optillen. Aan- en uitkleden doe ik nog steeds met veel pijn in de arm. Ik ben een aantal maanden geleden bij een schouder-fysio geweest. Conclusie..met weinig woorden..het zou tussen mijn oren zijn gaan zitten. De SIRVA was volgens hem allang verdwenen. Ik moest dagelijks wat gerichte oefeningen doen. Wat ik niet begrijp is dat ik niet bezig ben met die arm. Ik sport, ik hang evengoed de was op, doe het huishouden, ik werk. Ik ervaar geen enkele behoefte om op -onbewust niveau- deze klachten in stand te houden. Maar het gaat gewoon niet meer over. Ik durf er niet over te praten. Want al 10 maanden pijn in je arm en bewegingsbeperking? Dat zit vast tussen je oren. Ik begrijp er niets van. Ik zie in de spiegel dat mijn pijnlijke arm iets dikker is op die plek. Ik zie het echt duidelijk. De fysio zei: dat is vet. Ik heb een paar keer fysio gehad in deze praktijk, maar op een gegeven moment dacht ik: waar ben ik mee bezig? Dit gaat nergens heen. Het hielp niet. Ik voelde me niet serieus genomen. Ik ben geen klassieke zeurpiet. Maar wat is er aan de hand met mijn arm? Ik weet echt niet wat ik hier mee aanmoet. Misschien herkent u iets? Graag tips. Alvast hartelijk dank,
    Vriendelijke groet,
    Truus Janssen.

    • Erik Versluis

      14 januari 2022 bij 16:37 Beantwoorden

      Beste mevrouw Janssen,

      Schouderklachten door SIRVA kunnen maanden aanwezig zijn. Het is op afstand, zonder uw schouder beoordeeld te hebben, moeilijk een uitspraak te doen over uw schouderklacht.

      Het is mogelijk dat er in de loop van de tijd een bewegingsbeperking (stijfheid) van de schouder is opgetreden. Dit kan uw schouderklachten in stand houden.

      Het kan ook voorkomen dat de slijmbeurs is geraakt en chronisch ontstoken is. Dit zou met echografisch onderzoek beoordeeld kunnen worden.

      U zou nog eens een 2e mening van een schouderfysiotherapeut kunnen vragen. Op de site van schoudernetwerken Nederland kunt u een therapeut in uw buurt vinden.

      https://www.schoudernetwerk.nl

      Ik verwacht overigens wel dat uw schouderklachten weer zullen herstellen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis fysiotherapie Middenweg

  • Maria Weusten-Vandewallwall

    23 januari 2022 bij 18:20 Beantwoorden

    Ik heb 8 december de boosterprik gehad voelde meteen dat het verkeerd was
    Heb nu mijn linkerarm De Prik arm een slijmbeurs vlies ontsteking schouder ,elleboog ,pols doet pijn klachten met uit en aan kleden ben benieuwd of ik er nog van af kom
    .

    • Erik Versluis

      24 januari 2022 bij 09:25 Beantwoorden

      Beste Maria,

      Het kan inderdaad zijn dat de prik verkeerd (te hoog) gezet is.
      Je zal zeker van de slijmbeurs ontsteking afkomen, mijn ervaring is wel dat dit ten gevolge van vaccinatie wat langer kan duren.

      Wellicht is het verstandig je schouderfunctie nog eens door een fysiotherapeut te laten beoordelen. Vaak kun je met wat gerichte oefeningen sneller herstellen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anita Moors

    25 januari 2022 bij 13:25 Beantwoorden

    Goede middag Eris versluis,

    Mijn man heeft al maanden lang pijn in de arm, nu al 5 maanden sinds zijn tweede vaccinatie, einde augustus. Hij kan zijn arm moeilijk bewegen en wordt midden in de nacht wakker van de pijn. Een huisarts had cortisonen voorgeschreven. Deze zij dat het enkel door overbelasting was.
    Ben op zoek gegaan naar cortisone en ben uitgekomen op uw website en zie dus dat het probleem SILVA is.

    Is het wijs om cortisone spuit te laten zetten?
    Of zou dit slechter kunnen gaan worden? Wat is het beste om af te geraken van zijn pijnen en om terug normale beweging in zijn arm te krijgen?

    Groeten,
    Anita

    • Erik Versluis

      26 januari 2022 bij 10:19 Beantwoorden

      Dag Anita,

      Als er daadwerkelijk sprake is van een slijmbeursontsteking dan kan een injectie met cortisonen zeker helpen. Vaak moet dan wel blijken dat andere behandelvormen bv fysiotherapie en het ontzien van de arm geen verbetering geeft.

      Ik geloof niet dat het na een injectie slechter zou kunnen worden. Wel kan het zo zijn dat na 2-3 weken, of langer, de klachten weer terugkeren. Ik weet niet of de schouder van uw man al eens onderzocht is. Anders raad ik aan dit eerst eens bij een (schouder) fysiotherapeut te doen.

      Soms kan er sprake zijn van een ontsteking van het schouderkapsel die in de beginfase dezelfde symptomen geeft als die van een slijmbeursontsteking. Een injectie bij de slijmbeurs zal in dat geval minder effect hebben.

      Ik wens jullie veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Jacqueline Risselada

    31 januari 2022 bij 20:28 Beantwoorden

    Ik kreeg bij de injectie gelijk al pijn aan mijn arm. Sindsdien heb ik spierpijn uitstralend naar mijn hand en schouder en nek. Ben drie weken geleden gevaccineerd en lees dat dit dus kan. Hoop dat het over gaat.
    Ik kan mijn arm overigens wel gewoon bewegen.

    • Erik Versluis

      1 februari 2022 bij 08:01 Beantwoorden

      Beste Jaqueline,

      Dit is niet verontrustend hoor en komt geregeld voor. De reactie op een vaccinatie kunnen per persoon verschillen. Blijf je arm gewoon gebruiken. Ik verwacht dat je spierpijn spoedig verdwenen zal zijn.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Yvonne Werner

    11 februari 2022 bij 11:18 Beantwoorden

    Ik ben 15 december geboosterd. Dus bijna 2 maanden geleden. Toen de dame de prik zette, deed het pijn. Ben aardig wat injecties gewend en daar voel je normaal niks van. Heb nu Nog steeds last van mijn bovenarm bij het uittrekken van kleding of het omhoog doen van mijn arm. Ik kan hem wel helemaal omhoog doen maar niet zonder pijn. Denk niet dat het een slijmbeurs is omdat het geen pijn doet als ik de arm niet gebruik en de pijn ook niet zo heftig is als bij een slijmbeurs. Gaat dit nog over? Heb geen geld voor fysio. Vriendelijke groet Mw. Y. werner

    • Erik Versluis

      11 februari 2022 bij 21:53 Beantwoorden

      Beste Yvonne,

      Slijmbeursontstekingen hoeven niet altijd pijn in rust te geven. In theorie kun je er dus last van hebben. Ik zie overigens veel mensen met aanhoudende schouderklachten na een vaccinatie, zonder dat er duidelijke afwijkingen op de echo te zien zijn.

      Heftige complicaties na een vaccinatie zijn zeldzaam. Ga er dus vanuit dat je klachten geleidelijk aan zullen afnemen. Fysiotherapie acht ik op dit moment dan ook niet nodig.

      Je zou eventueel met pijnstilling, zoals paracetamol, kunnen proberen de pijnklachten wat doen te verminderen. Probeer je arm wel in beweging te houden maar vermijdt nog even activiteiten die tot toename van klachten gaan leiden.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Wil Pansters

    20 februari 2022 bij 20:59 Beantwoorden

    Ook ik loop sinds mijn vaccinatie met klachten in schouder en armen.Schouders geven vaak pijnscheuten bij een til beweging of blokkeren op een of andere manier..
    Armen voelen vaak warm met tintelingen aan .

    • Erik Versluis

      21 februari 2022 bij 10:49 Beantwoorden

      Beste Wil,

      Het is goed mogelijk dat de grote schouderpier (Deltoideus) pijnlijk en gespannen is. Fysiotherapeutische behandeling zouden je klachten mogelijk kunnen doen verminderen.

      Ik weet niet hoelang je al klachten hebt, maar ik verwacht 6-8 weken na vaccinatie wel verbetering.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anita karsemeijer

    24 februari 2022 bij 05:23 Beantwoorden

    Goedemorgen,
    Ik kwam door googke op u site, en ook ik heb last van .mijn schouders, vooral waar ik de spuit gehad heb ( 8 dec gevaccineerd) bewegingen zijn pijnlijk, ( ook als ik mijn arm onder mijn hoofd wil leggen wannneer ik in bed ligt.
    Mijn andere arm voel ik een heel klein beetje.
    Maar kan je door de vaccinatie last krijgen van beide schouders/ bovenarmen.
    Hoewel rechts erg is , en links heel minimaal
    Mvg Anita

    • Erik Versluis

      24 februari 2022 bij 12:13 Beantwoorden

      Beste Anita,

      Het komt voor dat je ook last kan krijgen van je andere schouder. Waarschijnlijk komt dit omdat je je pijnlijke, gevaccineerde arm, meer ontziet en meer doet met je andere arm.

      Klachten aan de andere schouder zie ik niet alleen na vaccinatie maar ook bij chronische peesontstekingen of stijfheid van de schouder, zoals te zien bij een frozen shoulder: https://fysiotherapiemiddenweg.nl/frozen-shoulder-oorzaak-symptomen-fases-behandeling/
      Als de pijnlijke arm herstellende is zal dit ook een positieve uitwerking hebben op de andere arm.

      Wat betreft de pijn na vaccinatie is mijn ervaring dat de klachten tot wel 3 maanden kunnen duren. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat er iets beschadigd is. Hevige complicaties, zoals te lezen in mijn artikel komen voor, treden acuut op maar zijn zeldzaam.

      Ga er dus vanuit dat je schouderklachten binnen afzienbare termijn zullen afnemen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Ariane De Wolf

    25 februari 2022 bij 09:15 Beantwoorden

    Beste
    Ook ik heb sinds mijn vaccin pijn in mijn linkerarm, vooral ‘s nachts. Ik kan er niet op liggen maar overdag is de zeurderige pijn er soms ook. Ben bij huisarts geweest en die denkt dat het uit mijn nek komt( volgens hem zeker niet uit schouder) en heb al week voltanken genomen maar zonder enige verbetering. De pijn zit echt precies diep in midden van bivenarm.

    • Erik Versluis

      27 februari 2022 bij 09:54 Beantwoorden

      Beste Ariane,

      Als de pijn afkomstig is uit je nek dan ben je meestal wel in staat op je schouder te liggen. Ook is het zo dat schouder/armklachten afkomstig uit de nek meer verspreid in de (onder)arm tot aan de hand gevoeld kunnen worden. Omhoog en achter kijken (links en rechtsom) zouden de klachten kunnen verergeren.

      Schouder-arm klachten die erger worden, of voelbaar zijn bij heffen van je arm zijn in het algemeen afkomstig uit de schouder.

      Als Voltaren niet helpt dan kun je daar wat mij betreft mee stoppen. Overleg dit zonodig even met je huisarts, als dit op recept is gegeven.

      Masssage en lichte oefeningen voor de spier waar het vaccin in is gezet zou je kunnen helpen.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Martha

    25 februari 2022 bij 11:25 Beantwoorden

    Beste, ik heb in december jl mijn booster gekregen. Nu voel ik de plaats van de prik soms. Momenteel ben ik onder behandeling bij de fysio mbt kalk in de schouder en krijg hiervoor shockwave etc.
    In het midden van mijn schouders ervaar ik heel vaak rillingen. Net of er stroom op staat. Soort van kippenvel in erge mate. Ik hoopte dat het met de behandeling van de fysio af zou nemen. Helaas.
    Ik heb een lieve man die mij vaak masseert en dat helpt dan heel even.
    Kan dit ook met de boosterprik te maken hebben? Ik heb er behoorlijk last van iig..

    • Erik Versluis

      27 februari 2022 bij 10:15 Beantwoorden

      Beste Martha,

      Schouderklachten na een booster of op basis van kalk in je pezen kunnen op elkaar lijken. Vraag is of je schouderklachten al voor de booster aanwezig waren. Dan lijkt mij dit meer gerelateerd aan de kalk.

      Wel is het zo dat de klachten na een booster of vaccinatie (tijdelijk) versterkt kunnen worden.
      Symptomen als kippenvel en rillingen vind ik niet passen bij kalk in schouderpezen. Dit veroorzaakt in het algemeen meer pijn en beperking bij het heffen van je arm.

      Ik zie momenteel veel mensen met schouderklachten na een boosterprik. De schouderspier is dan erg gevoelig bij druk of aanspannen. (lichtjes heffen van de arm). Bij de meesten zie ik geen bijzonderheden die van invloed op het herstel kunnen zijn. De hersteltijden kunnen variëren van enkele weken tot maanden. Ik zou mij er in ieder geval geen zorgen om maken.

      Masseren van de schouderspier of kortdurende ijscompressen (5 minuten), een paar keer dag kunnen de pijnklachten verminderen.
      Vraag ook aan je behandelend fysiotherapeut of hij/zij nog aanvullende tips heeft.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • Anoniem

    9 maart 2022 bij 19:55 Beantwoorden

    Dag eric

    Ik heb al Sinds 29 december last van mijn schouder rechts omdat ik toen de booster prik heb gehad en ik heb heel veel last van schouder wat is, er aan te doen ik zit nu aan de morfine en ik wordt snachts ook wakker van de pijn wat is, er aan te doen
    Met vriendelijke groeten van jolanda

    • Erik Versluis

      10 maart 2022 bij 14:05 Beantwoorden

      Beste Jolanda,

      Als je morfine gebruikt dan moet je schouder wel erg pijnlijk zijn. Ben je bij je huisarts of een fysiotherapeut geweest ? Zo niet, dan raad ik je eerst aan dit te doen.

      Ik kan op dit moment helaas niet beoordelen wat er met je schouder aan de hand zou kunnen zijn.

      Ik hoop dat je snel duidelijkheid hebt.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Helena de Jonge

    26 maart 2022 bij 13:38 Beantwoorden

    Goedemiddag, wat Truus Janssen in haar bericht beschrijft vind ik erg herkenbaar. Ik heb ook last van mijn arm, precies op de plek waar ik gevaccineerd ben. Ik merk dat ik steeds moeilijker bepaalde bewegingen kan maken, bijv mijn arm in de lucht houden, mijn arm in de mouw van mijn jas steken en mijn hand op mijn rug houden. Dus bij het aankleden en douchen erg onhandig. ’s Nachts word ik wakker omdat ik waarschijnlijk onbewust een beweging maak die pijn doet. Verder doet het niet echt pijn, maar omdat het steeds wat erger wordt beangstigt mij dat wel.
    Is er al meer nieuws? Of Truus, hoe gaat het nu met jou?

    • Erik Versluis

      28 maart 2022 bij 21:04 Beantwoorden

      Beste Helena,

      Ik zie geregeld mensen met schouderklachten welke na vaccinatie zijn opgetreden. Het is helaas niet altijd goed te bepalen of de klachten ook daadwerkelijk door de vaccinatie zijn gekomen of dat deze bijvoorbeeld al in ontwikkeling waren.

      In veel gevallen kan ik geen afwijkingen in de schouder constateren. Soms is er sprake van een slijmbeursontsteking of een pijnlijk gespannen schouderspier.

      Het herstel verschilt per persoon. Dit kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden. Ik zie vrijwel geen mensen die langer dan 6 maanden klachten na een vaccinatie ervaren.
      Ik verwacht dan ook dat je schouderklachten in de nabije toekomst zullen verminderen of verdwijnen.

      Mocht je toch twijfels houden laat dan je schouder eens door je huisarts of fysiotherapeut beoordelen. Vaak kan er een passende behandeling worden gegeven.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis, fysiotherapie Middenweg

  • B. Weiss

    30 maart 2022 bij 14:45 Beantwoorden

    Goedemiddag

    . Ik heb ook flinke schouderklachten nog. Zou van de booster in november kunnen komen, maar ik zelf had hier nog niet aan gedacht en dacht dat het door overbelasting kwam. Gebruikte eerst veel pijnstillers en loop nu sinds paar weken bij fysio. Vraag is: heb afspraak staan voor 2e booster deze week. Laat ik die beter in andere arm zetten of kan dat in dezelfde arm? Bernadette

    • Erik Versluis

      30 maart 2022 bij 16:34 Beantwoorden

      Beste Bernadette,

      Als je dit jaar schouderklachten hebt ontwikkeld verwacht ik niet dat dit met de vaccinatie te maken heeft. De klachten dienen in dat geval vrij snel ontstaan zijn. Ik ga er vanuit dat je in goede handen bij je fysiotherapeut bent.

      Ik zou de 2e booster injectie in je niet- pijnlijke schouder laten geven.

      Veel sterkte!

      Mvg Erik Versluis

  • V.M.L. van Marion

    17 april 2022 bij 09:55 Beantwoorden

    Ach Erik Versluis, wat fijn dat ik uw website aantrof nadat ik besloot Internet te raadplegen over de bovengenoemde klachten.

    Op 27 maart ging ik de laatste booster vaccinatie halen. Sindsdien kan ik mijn arm alleen door forceren omhoog krijgen en kan ik nauwelijks mijn bed opmaken. Naar achteren bewegen kan slechts moeizaam. Dus dank voor de vpprtreffe;ijke bevestiging van mijn klachten en de troostrijke woorden dat het weer over gaat. Dit helpt echt. Met vriendelijke groet,.

    Maar, helpt masseren door een fysiotherapeut wel? Ik bezoek niet zo vaak een fysiotherapeut en kunnen de klachten niet door het knijpen erger worden? Mijn pijn zeurt door tot in de rechtervingertoppen en aankleden doet wel eerst goed nadenken of dit nodig is.

    • Erik Versluis

      19 april 2022 bij 12:43 Beantwoorden

      Beste meneer/mevrouwe van Marion,

      Een behandeling van de schouder door de fysiotherapeut hoeft niet pijnlijk te zijn hoor. Er zal zeker niet hard geknepen worden.
      Ik kan mij echter goed voorstellen dat het de komende weken, ook zonder behandeling, beter zal gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Anoniem

    1 mei 2022 bij 23:31 Beantwoorden

    Wat fijn om te lezen dat er meer zijn die hier last van hebben, dacht al dat het aan mij lag. Sinds de eerste prik, nu 9 maanden geleden, heb ik pijn op de plek waar ik geprikt ben. Ik kon mijn arm niet optillen zonder pijn en er niet op slapen. Na enkele maanden werd het een stuk minder en sommige dagen zelfs helemaal geen pijn meer.

    Sinds kort ben ik aan het sporten en is de pijn weer helemaal terug. Ik kan nu nog aanwijzen waar ik geprikt ben, dat is precies de plek waar het weer pijn doet namelijk. Bewegen met de arm doet weer pijn en de plek aanraken is ook pijnlijk. Ik baal behoorlijk dat de pijn weer terug is. Ik vraag me af wat wijsheid is, want ik wil erg graag blijven sporten.

    • Erik Versluis

      2 mei 2022 bij 21:00 Beantwoorden

      Beste meneer/mevrouw,

      Als de vaccinatie, 9 maanden geleden, precies in de schouderspier is gezet dan lijkt het mij onwaarschijnlijk dat u daar nu nog last van zou kunnen krijgen.

      Het zou kunnen zijn dat uw klachten het gevolg zijn van de sporthervatting, zeker als de arm/schouders hierbij belast worden. De schouderpezen en slijmeurs kunnen dan pijn veroorzaken. De pijn kan exact in het gebied ervaren worden waar destijds de vaccinatie is gezet.

      Ik zou, als ik u was, de schouder eens door een fysiotherapeut laten beoordelen. Hij/zij kan dan een inschatting maken van uw schouderklachten en passende oefeningen en instructies geven.

      Ik wens u veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • De vries Gerard

    14 mei 2022 bij 15:17 Beantwoorden

    Dag Erik Versluis en anderen,
    Deze informatie was een uitkomst voor mij nadat ik na mijn booster prik half januari dit jaar, mijn (linker) prik arm nog nauwelijks kan gebruiken. Ik citeer hieronder:

    De vaccinatievloeistof kan in de slijmbeurs terecht komen en een heftige afweer(immuun)reactie veroorzaken.

    Ik lees hier iets over het gebruik van een kortere naald bij relatief dunnere mensen, mijn vraag is wordt daar standaard rekening mee gehouden door de mensen die de prikken zetten bij de GGD. Vooral het belasten van de linker arm is pijnlijk, ook jas aantrekken enz gaat moeizaam.

    Wat mij verheugd heeft is dat u zegt dat het waarschijnlijk in de loop van de tijd wel zal verdwijnen,

    graag een reactie

    groeten

    • Erik Versluis

      15 mei 2022 bij 21:27 Beantwoorden

      Beste Gerard,

      Bij volwassenen wordt een naaldlengte van 25-40 mm gebruikt. Het zou dus mogelijk zijn dat de naaldkeuze wordt afgestemd op de persoon. Korter moeten ze echter niet zijn omdat de kans dan aanwezig is dat er net boven de spier, in het onderhuids vetweefsel wordt geprikt. Dit kan vervelende complicaties geven.

      Langdurig pijnlijke schouderspieren na vcaccinatie kom ik geregeld tegen. Maar zoals gezegd nemen deze allemaal in de tijd af. Mocht er toch twijfel bestaan dan adviseer ik je je schouder eens door een fysiotherapeut te laten onderzoeken.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Hanneke

    17 mei 2022 bij 23:00 Beantwoorden

    Hallo, ook via googlen kwam ik op deze site terecht, ik heb vorig jaar juli mijn tweede coronaprik gehad, vrij snel daarna begonnen mijn schouderklachten, heftige steken in de linkerschouder/sleutelbeen, arm heffen moeizaam, jas of bh aantrekken ging moeizaam, haren doen ook al ellendig, deze klachten werden steeds erger, maar omdat ik geen zeur ben ging ik maar door, tot februari de pijn niet meer te doen was, naar de huisarts, kreeg pijnstillers mee het was een slijmbeursontsteking, heb toen gezegd het zal toch niet door de inenting komen? Maar daar werd lacherig op gereageerd, daarna fysiotherapie gehad, maar ook daar geen resultaat, 2 weken geleden dus begin mei terug naar de huisarts en een injectie gehad in mijn slijmbeurs, ah fijn na 1 dag kon ik al zeggen dit helpt voor ong 80 procent, de scherpe steken waren weg en kon mijn arm wat verder heffen dit ging daarna beter tot een bepaald punt en mijn schouder ophalen dat lukte helemaal niet. Eergisteren dus minder als 2 weken na de injectie met costoriden is de pijn weer bijna als vanouds, wat moet ik nu doen? Gr hanneke

    • Erik Versluis

      18 mei 2022 bij 13:27 Beantwoorden

      Beste Hanneke,

      De slijmbeurs kan door een verkeerd gezette vaccinatie ontsteken. Maar ook aandoeningen van de schouderpezen kunnen een slijmbeursontsteking in stand houden.

      Heb je je schouder al eens door een fysiotherapeut laten beoordelen. Een echografisch onderzoek kan naast een lichamelijk onderzoek mogelijk meer aan het licht brengen.
      Daarna kan er een passende behandeling worden voorgesteld.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • De vries Gerard

    20 mei 2022 bij 20:46 Beantwoorden

    Dag Erik Versluis en anderen,

    Dank voor de reactie, deze informatie maakt het allemaal wat dragelijker omdat u de ondervinding heeft dat het in de praktijk op termijn meestal zichzelf oplost/het medisch probleem wordt opgelost door tijdsverloop.

    Ik citeer:
    Langdurig pijnlijke schouderspieren na vaccinatie kom ik geregeld tegen.

    Mijn pijnklachten/symptomen bevinden zich echter niet in de schouder, maar lager in de bovenarm (boven het elle boog scharnier), ook lager dan op de plek waar de prink is gezet (boven in de bovenarm).
    Dit betekent echter niet dat dit in uw (medisch) jargon niet de schouder spieren kunnen zijn, kunt u hierop inhoudelijk reageren.

    groeten

Plaats een Reactie

×
Top