Auteur: Erik Versluis fysiotherapeut
Gepubliceerd: 29-02-2023
⏱ Leestijd: 6 minuten
Een krakende schouder: oorzaken, symptomen en behandeling
Heb je last van een krakende schouder? Dit is een veelvoorkomend probleem waar veel vragen over worden gesteld. Maar moet je je zorgen maken?
Lees hier de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingen.
Oorzaak van een krakende schouder
Klikken in de schouder kan komen van het schoudergewricht zelf, kraakbeen, gewrichtskapsel of pezen. Dit fenomeen heet ‘crepitaties’.
Knappende luchtbelletjes
Knappende luchtbelletjes ontstaan door onderdruk in de gewrichten. Wanneer de druk wegvalt, ontsnappen koolzuurgassen in de vorm van belletjes, wat het krakende geluid veroorzaakt. Dit is een normaal natuurkundig proces.
In onderstaande video van een MRI van onze vingerkootjes is te zien wat er dan gebeurt. Het zwarte gedeelte met een gele pijl wijst de plek aan waar de gassen vrijkomen.
Peesscheuren en slijmbeursontstekingen
De slijmbeurs zorgt voor een soepele beweging tussen pezen , spieren en botten. Het is een dun vliesje wat zich tussen de pezen, spieren en botten begeeft en zorgt ervoor dat alle gladde weefsels soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bij een ontsteking kan de wrijving tussen deze structuren toenemen, wat een schurend geluid kan veroorzaken.
Meer informatie over de peesontsteking.
Slijtage van de schouder (artrose)
Al onze gewrichten worden omgeven door een kraakbeenlaag. Deze zeer gladde laag beschermt ons onderliggende bot en zorgt ervoor dat de gewrichten soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Zonder dit kraakbeen, zouden onze gewrichten snel haperen en slijten.
Als het zeer gladde kraakbeen beschadigt dan wordt het kraakbeenoppervlak onregelmatig. De versleten gewrichtsdelen (kop en de kom) gaan dan ten opzichte van elkaar schuren. Dit kan pijn en een krakend geluid veroorzaken.
Meer informatie over de versleten schouder.
Peesschedeontsteking
Veel van onze pezen lopen over gewrichten heen en worden omgeven door een omhulsel of koker. Dit wordt een ‘peesschede’ genoemd. In deze koker wordt de pees met synovia (‘olie’) gesmeerd.
Door overbelasting kan er in dit omhulsel een ontsteking ontstaan. De pees kan daardoor niet meer soepel door de peesschede glijden.
Dit kan een krakend geluid veroorzaken vergelijkbaar met het geluid bij lopen in verse sneeuw. Bij een peesontsteking in de pols en onderarm komt dit veel voor.
Instabiliteit van de pezen
Veel van onze pezen worden door weefselbandjes bij elkaar gehouden. Als deze bandjes beschadigen kunnen de pezen ten opzichte van elkaar verspringen, wat een klikkend geluid kan veroorzaken.. Een bekend voorbeeld zijn de pezen in ons enkelgewricht of de lange bicepspees in het schoudergewricht.
In onderstaande video is er sprake van instabiliteit van de bicepspees in de schouder. Deze pees ligt onder normale omstandigheden ingebed in een botgeultje en wordt met bandjes op de plaats gehouden.
Een krakend schouderblad
Een krakend schouderblad komt vaak voor. Dit is bij sommige mensen makkelijk op te wekken door de schouders op te trekken of in rondjes te draaien. Het kraken wordt verklaard door het verschuiven van de verschillende weefsellagen tussen het schouderblad en onze ribben. Dit is in het algemeen volkomen onschuldig.
In zeldzame gevallen kan een botafwijking van het schouderblad de oorzaak zijn.
Hypermobiel AC-gewricht
Het AC-gewricht ligt bovenop onze schouder. Het wordt gevormd door het uiteinde van schouderblad (Acromion) en sleutelbeen (Clavicula). Dit gewricht kan door overbeweeglijkheid (hypermobiliteit) of een val op de schouder instabiel worden.
De gewrichtsuiteinden kunnen onder deze omstandigheden verder dan gemiddeld van elkaar bewegen. Dit kan een klikkend geluid veroorzaken.
Meer informatie over het AC gewricht.
Behandeling van een krakende schouder
De behandeling van een krakende schouder hangt af van de oorzaak. In de meeste gevallen is er geen medische behandeling nodig en kan fysiotherapie en medicijnen (zoals ontstekingsremmers en pijnstillers) verlichting geven.
Een krakende of klikkende schouder kan het gevolg zijn van diverse schouderaandoeningen. Vaak kunnen deze symptomen na een operatie verdwijnen. Het proberen op te heffen van het kraken is meestal niet het doel van de operatie.