Herstel na een schouderpeesoperatie

Herstel na een schouderpees operatie

Auteur: Erik Versluis, fysiotherapeut
Gepubliceerd: 23-07-2023
⏱ Leestijd: 7 minuten

Herstel na een schouderpees
operatie

Het herstel na een schouderpeesoperatie vraagt geduld en een serieuze aanpak. De kwaliteit van de revalidatie is namelijk bepalend voor het uiteindelijke succes.

Een operatie kan nodig zijn bij één of meerdere gescheurde schouderpezen. Maar niet iedere peesscheur komt voor een operatie in aanmerking en daar zijn een aantal redenen voor.

In dit artikel bespreek ik de operatie, het herstel en de rol van de fysiotherapie tijdens het herstel.


Wanneer een schouderpees
operatie?

Voordat we dieper ingaan op de rol van fysiotherapie is het belangrijk om te begrijpen wat een schouderpeesoperatie inhoudt.

Een operatie kan nodig zijn bij één of meerdere peesscheuren in de schouder. Onbehandeld zou dit tot kracht- en functieverlies van schouder en arm kunnen leiden.

Nu komen niet alle peesscheuren in aanmerking voor een hersteloperatie. Het wel of niet opereren is afhankelijk van de leeftijd, de ernst van de schouderbeperking, de conditie van de pezen en de mening van zowel patiënt als chirurg.

Bij ouderen is vanwege de matige peessterkte een scheur vaak niet meer te herstellen. Er moet dan naar een alternatief worden uitgekeken. Daarover later meer.

Functie schouderpees

De pees is een belangrijke structuur. Hij vormt de verbinding tussen spier en bot en brengt de spierkracht over op het gewricht. Zo komen onze schouder- en armbewegingen tot stand. Bij een peesscheur kunnen de spierkrachten dus niet meer goed worden overgebracht.

pees fysiotherapie middenweg

Hoe ontstaat een peesscheur?

Een scheur van de schouderpees kan acuut, bijvoorbeeld door een val optreden. De meeste scheuren ontstaan echter geleidelijk in de tijd. Dit worden ‘degeneratieve scheuren’ genoemd. Naarmate we ouder worden neemt de kans hierop toe.

Zo weten we dat ongeveer de helft van de 80-jarigen één of meerdere peesscheuren in de schouder heeft. Bijzonder is dat het grootste deel van deze groep niet of nauwelijks klachten ervaart. Een operatie is om die reden dan ook niet altijd noodzakelijk.

In mijn artikel ‘de gescheurde schouderpees’ leg ik uit hoe dat mogelijk is.

Schouderpees letsel na val. Fysiotherapie Middenweg

 Operatie schouderpezen

De bicepspees van de bovenarm en de 2 schouderpezen van de zogenaamde ‘rotator cuff’ zijn het meest aangedaan. Deze kunnen operatief worden behandeld. Afhankelijk van het type peesschade kan worden gekozen voor het verwijderen van de pees of hechten.

Operatie van de bicepspees

De lange bicepspees loopt vanaf de bovenarm tot diep in schouder. Als we ouder worden wordt deze structuur deze minder sterk, kan pijn veroorzaken en vervolgens zijn functie verliezen. Vergelijk dit met een touw dat gaat rafelen.

In tegenstelling tot de pezen van de rotator cuff kan de functie van de lange bicepspees niet hersteld worden. Mocht een operatie nodig zijn dan wordt deze pees gedeeltelijk verwijderd. Na de ingreep zal er een gering krachtverlies optreden maar dit is in het dagelijks leven nauwelijks merkbaar.

> Meer lezen over behandeling van de bicepspees

Operatie rotator cuff pezen

De Supraspinatus en Infraspinatus zijn 2 pezen van de rotator cuff die het vaakst zijn aangedaan. Ze worden hieronder afgebeeld. Grote scheuren kunnen tot groot krachtverlies in de schouder leiden.

Operatieve hechting van deze pezen kan de schouderpijn verminderen en de functie verbeteren. Ook wordt zo de kans minder groot dat de peesscheur op den duur groter wordt.

Schouderpezen fysiotherapie Middenweg

Revalidatie na schouderpees
operatie

Na de operatie kan de revalidatie al snel starten. Deze tijdsduur van het traject bedraagt in het algemeen 3 tot 6 maanden. Bij sporters of mensen met zwaar werk kan dit 6 tot 9 maanden zijn.

Bij een gecompliceerd verloop, zoals het ontstaan van een schouderverstijving, kan het herstel tot een jaar en soms langer duren.

Het behandeltraject bestaat uit 3 fasen:

  1. Beschermingsfase
  2. Functionele fase
  3. Functionele/sport specifieke fase

Beschermingsfase 1-6 weken

Je zult de eerste 6 weken een armsling of zogenaamde immobilizer moeten dragen. Dit heeft als doel de operatief gehechte en vastgezette schouderpees te laten vastgroeien. De eerste zes weken is het operatiegebied namelijk nog erg kwetsbaar.

Maar ook na deze periode mag de schouder nog niet te zwaar belast worden. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat de pees weer een redelijke stabiele verbinding met het bot heeft gevormd.

schouder-uit de komt-mitella-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-osst-watergraafsmeer

Aandachtspunten

De schouder mag in de beschermingsfase ‘passief’ worden bewogen. Passief betekent dat de arm tijdens het bewegen wordt ondersteund. Dit kan door de behandelend fysiotherapeut of jezelf worden gedaan.

De oefeningen hebben als doel de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren en stijfheid te voorkomen.

Een voorbeeld van een passieve oefening zie je hier. Meer oefeningen uit deze fase verschijnen binnenkort op deze website!

Ondanks de oefeningen is het mogelijk dat de schouder in deze periode wat gaat verstijven. Vanwege het gebruik van de armsling is dit niet te voorkomen.

Ik vind dit niet zo bezwaarlijk, het geeft de schouder tijdelijk nog wat extra bescherming. De stijfheid zal in de loop van de tijd met oefeningen verminderen.

Ook de elleboog kan door de armsling stijf worden. Het buigen en strekken van je elleboog kan daardoor moeilijker gaan. De stijfheid kun je verminderen door de elleboog langs je lichaam te houden en te buigen en strekken. Dit is niet belastend voor je schouder! Bij alle oefeningen geldt dat de armsling af mag.

Functionele fase: 7 weken tot 3 maanden

Na 6 weken mag de sling af en maken de passieve oefeningen plaats voor actieve oefeningen. Je mag zelf dus meer doen. De oefeningen zullen de eerste tijd nog onder schouderniveau plaatsvinden. Hefbewegingen met gewicht moeten in deze periode ook nog worden vermeden.

Na 3 maanden zouden de normale bovenhandse bewegingen zonder weerstand weer mogelijk moeten zijn. Uiteraard kan dit alleen met een goede beweeglijkheid van de schouder.

Aandachtspunten 

In de functionele fase worden de oefeningen in zogenaamde ‘gesloten keten vormen’ uitgevoerd. Dit betekent dat de hand contact heeft met een vast punt als de arm van het lichaam wordt bewogen.

Een voorbeeld is een schuifbeweging met de hand over de tafel. (zie onderstaande video). Uit recente studies met EMG (=spierfunctieonderzoek met elektrodes) weten we dat onze schouder-spieren en pezen niet te zwaar worden belast.

Met de schuifoefeningen wordt de beweeglijkheid en spierfunctie van de schouder geoefend.

Meer oefeningen uit de activatiefase verschijnen binnenkort op deze website!

Functionele/sportspecifieke fase: 3-6 maanden

De functionele- en sportspecifieke fase richt zich op het optimaliseren van alle dagelijks schouderfuncties. Dit houdt in dat je alle normale activiteiten uit het dagelijks leven weer zou moeten kunnen uitvoeren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld tillen, reiken en voorwerpen van hoogte kunnen pakken .

Daarna worden sportspecifieke bewegingen van onderhands (3-4 maanden) naar bovenhandse belastingen (5-6 maanden) geoefend.

Aandachtspunten

Met gebruik van een lichte weerstand worden de bewegingen in voor- en opwaartse richting tot boven het hoofd geoefend. Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van gewichten of oefenelastieken.

De oefeningen die hier worden demonstreert zijn gericht op het herstel van de hef- en reikfunctie.

Meer oefeningen verschijnen binnenkort op deze website!

Herstelduur na schouderpees
operatie

Herstel na een schouderpeesoperatie betekent herstel van de schouderfunctie. Gemiddeld genomen kun je je arm na 3 maanden weer normaal gebruiken. Er mag dan geen verstijving in de schouder zijn opgetreden. Dit zou namelijk de hef- en reikfuncties nog een tijdje kunnen beperken.

De vastgezette en gehechte schouderpees heeft na 3 maanden weer een redelijk stabiele verbinding met het bot. Dit betekent dat zware schouderbelasting tot die tijd nog moet worden vermeden.

hersteltijd-schouder uit de kom-fysiotherapie-middenweg-amsterdam-oost
Bovenhands zwaar werk of sport is na 6 maanden weer toegestaan. Ook hier geldt dat de schouderbeweeglijkheid en kracht dit wel moet toelaten.

Bij hechting van grote peesscheuren dient de revalidatie voorzichtiger te verlopen. Het herstel van je schouder- en armfunctie neemt hierdoor meer tijd in beslag. Volledig herstel van armkracht is vaak niet meer mogelijk.

Resultaten na een schouderpeesoperatie?

Toch zijn na een schouderpeesoperatie de resultaten in het algemeen goed te noemen. Zoals ik al eerder beschreef moet bij grote peesscheuren rekening worden gehouden met functie- en krachtverlies. Dit zal met name merkbaar zijn bij bovenhandse activiteiten en sport.

We weten dat hechting van grote peesscheuren op termijn weer nieuw letsel kan geven. De pees is simpelweg niet meer van goede kwaliteit en niet meer in staat goed vast te groeien. Roken, ongezond leefgedrag en een te snelle revalidatie kunnen een negatieve invloed hebben op het herstel. Hier dient dus rekening mee te worden gehouden.

Gehechte schouderpees fysiotherapie Middenweg

Alternatieven voor een schouderpeesoperatie?

Niet alle schouderpeesletsels komen in aanmerking voor een operatie. Zo weten we dat ondanks een peesscheur de schouderfunctie met fysiotherapie weer goed kan herstellen. Dit wordt ook bevestigd door recente wetenschappelijke studies. Afwachten kan dus zeker lonen!

Grote peescheuren kunnen moeilijk te hechten zijn. Bij jongere patiënten kan men er dan voor kiezen de intacte pezen van andere schouderspieren te verplaatsen. Deze worden vastgezet op de plek waar de gescheurde schouderpees vastzat. Dit wordt een ‘peestranfer’ of ‘peestranspositie’ genoemd.

Als de pezen op oudere leeftijd niet meer te herstellen zijn dan kan er worden gekozen voor een omgekeerde schouderprothese. Dit wordt ook wel een ‘reversed schouderprothese’ genoemd. Voorwaarde voor de operatie is dat er sprake is van aanhoudende pijn en verslechtering van schouderfunctie.

schouderprothese omgedraaid fysiotherapie middenweg amsterdam oost

Meer over dit type schouderprothese kun je lezen in: ‘Herstel na een schouderprothese’ 

Samenvatting

  • Een operatie van de schouderpezen kan nodig zijn na een ongeval of aanhoudende pijn en functiebeperkingen die niet met afwachten en fysiotherapie te verhelpen zijn.
  • De bicepspees en de pezen van de rotator cuff worden het vaakst geopereerd. De bicepspees kan niet gehecht worden en kan operatief deels worden verwijderd. Dit leidt nauwelijks tot verlies van schouderfunctie.
  • Na de operatie start het revalidatie traject. Deze bestaat eerst uit rust en passieve ondersteunende oefeningen. Na 6 weken worden de oefeningen opgevoerd en mag je zelf meer doen. Richting de 3 maanden wordt je schouder geoefend op het behalen van de dagelijkse functies. Sporter en mensen met zwaar werk moeten langer wachten. Dit kan tot 6 maanden duren.
  • Het herstel verschilt per persoon. In het algemeen kun je aannemen dat na 3 maanden je arm weer goed kunt gebruiken. Bij sporters en mensen met zwaar werk kan dit 6 maanden duren.
  • Een stijve schouder kan het herstelproces vertragen. Die is helaas niet altijd te voorkomen.
  • Als de peesscheur niet te hechten is dan kan een verplaatsing van een nabij gelegen pees tot de mogelijkheden behoren. Dit wordt meestal gedaan bij jonge mensen met groot peesletsel.
  • Bij ernstig verlies van schouderfunctie kan in geval van groot peesletsel een prothese noodzakelijk zijn. Dit zien we vooral bij de oudere patiënt.
Delen:
  • Hans Oostendorp

    29 december 2023 bij 19:05 Beantwoorden

    Ik heb een afgescheurde supraspunatuspees. Met fysio kan ik weer redelijk bewegen. Kracht is er alleen dichtbij het lichaam. Met een gestrekte arm boven ellebooghoogte net genoeg om een kopje of glas te pakken of terug te zetten. Ga ik de aangereikte ‘krachtoefeningen’ doen dan werkt het tegen me. Meer pijn, vooral ’s nachts. Met wat meer rust en alleen bewegingsoefeningen bereik ik een soort balans. Krachtoefeningen doen lijkt een te ambitieus doel van de fysiotherapeut (overigens de 2de in lijn). Nu vraag ik me stellig af om een hersteloperatie te laten uitvoeren. Ik ben 71 nu en een ‘doehetzelf-er’. Wel met beleid, want wie niet sterk is moet slim zijn.

    • Erik Versluis

      2 januari 2024 bij 21:05 Beantwoorden

      Beste Hans,

      Een scheur van de Supraspinatuspees wordt op latere leeftijd zelden tot nooit hersteld. De schouderfunctie herstelt in het algemeen weer binnen het jaar.

      Krachtverlies zal op termijn minimaal zijn, zeker als de pijnklachten afnemen. Het is wel goed de schouder te blijven oefenen. De keuze in oefenvormen is groot. Deze dienen echter wel binnen de pijn uitgevoerd te worden.

      Via onderstaande link tref je een aantal oefeningen, in opbouwende vorm van fase 1 naar 3. Mogelijk zou dit je wat verder kunnen brengen.

      Mvg Erik Versluis

      https://fysiotherapiemiddenweg.nl/oefeningen-gescheurde-schouderpees/

  • Jaap Kaan

    16 januari 2024 bij 08:05 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Man, 70 jaar,, fanatiek golfer, 3 tot 4 x p/wk en 1 a 2 x fitness voor spieronderhoud.
    d.d. 21 nov 2023 uitgegleden op houten brug en hard op R-schouder gevallen. Uitslag van X, echo en MRI: geen botbreuk, wel totale ruptuur van SSP en ISP + partiële ruptuur biceps. Orthopeed vond kwaliteit pezen en spieren van goede kwaliteit en heeft besloten om mij op 14 februari a.s. te opereren, dwz. cuffrepair + bicepstenotomie. Juist die SSP en de ISP zijn essentieel voor golfen en mijn idee is dat ik niet zonder kan en operatie de enige weg is. Nu hoorde ik van iemand die ook 2 schouderpees rupturen heeft en op een eerder moment zijn biceps moest missen, zonder operatie weer zonder beperking kan golfen! Ik zie tegen de ingreep op door de verhalen over maandenlange schouderpijn en beperkingen na operatie. Nu bijna 8 weken verder, activiteiten beperkt, kan arm nauwelijks heffen; pijn vlamt overdag en ‘s nachts soms op. Wat is jouw visie?

    Mvg
    Jaap

    • Erik Versluis

      16 januari 2024 bij 19:25 Beantwoorden

      Beste Jaap,

      De reden dat je chirurg besluit te opereren is vanwege de goede kwaliteit van je schouderpezen. Dat is best bijzonder en heel positief.

      Het klopt dat er mensen zijn die met hetzelfde peesletsel prima kunnen functioneren. Zou je niets doen dan verwacht ik dat dit op lange termijn (kwestie van maanden) ook mogelijk is.

      Zonder operatie is de kans wel groter dat de bestaande scheuren groter worden, zover dat dit op termijn tot veel kracht- en functieverlies kan leiden. In dat stadium kan men dan alleen nog een prothese plaatsen. Hechten van de scheuren is dan namelijk niet meer mogelijk.

      Mijn ervaring is dat maandenlange schouderpijn na opereren niet veel voorkomt. Na 8-12 weken kun je in het algemeen weer aardig functioneren. Wel zijn de eerste 6 weken vervelend omdat je arm in die periode in een sling (immobilizer) moet zitten.

      Aan zowel niet als wel opereren zijn er dus voor- en nadelen te benoemen. Ik denk wel dat een operatie je uiteindelijk verder kan brengen, met betere succeskans op lange termijn.

      Ik wens je veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Jaap Kaan

    16 januari 2024 bij 20:23 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Wat ben jij snel! Hartelijk bedankt voor je duidelijke uiteenzetting! Hier heb ik echt wat aan. Je bent een bijzonder mens en ik denk dat velen op dit forum die mening zijn toegedaan. Jouw antwoorden zijn altijd met aandacht, kennis van zaken en duidelijk. Mijn complimenten en bedankt voor je goede wensen.
    Met hartelijke groet,
    Jaap

    • Erik Versluis

      17 januari 2024 bij 16:35 Beantwoorden

      Graag gedaan!

      Gr Erik Versluis

  • Hennie Cinjee

    24 mei 2024 bij 20:05 Beantwoorden

    16 jan. geopereerd na verbrijzelde schouder mijn leeftijd 73…een prothese omgekeerde .hetvgaat redelijk maar ik vind mijn arm nog erg dik ..vergeleken met andere arm…is datcerg…Mijn arts maak zich niet druk erom ,maar iknvindchet zorgelijk
    Met vriendelijke groet Hennie Cinjee

    • Erik Versluis

      25 mei 2024 bij 09:24 Beantwoorden

      Beste Hennie,

      Ik ga er vanuit dat je arts je situatie goed inziet.
      Op latere leeftijd wordt de weefselvochtafvoer in ons lichaam wat minder. Na een lichamelijk trauma of operatie kan het dan langer duren voordat het vocht door het lichaam is afgevoerd.

      Mvg Erik Versluis

  • Schoeters linda

    4 juni 2024 bij 21:52 Beantwoorden

    Beste , ben een vrouw van 65 j , 27 februari 2024 geoppereerd aan linker schouder wegens 2 scheuren in pees . Had daarvoor heel veel pijn en eigenlijk was ik blij met de operatie omdat ik dacht dat de pijn dan zou beteren , heb ook artrose in de schouder . Nu nu 3,5 maanden verder heb ik s avonds en bij een verkeerde beweging nog heel veel pijn en veel vocht in mijn bovenarm . Is het normaal dat ik mijn arm nog niet boven de elleboog kan gebruiken wegens steken in schouder ?kan ook nog geen krachtoefeningen beginnen , ik heb spijt dat ik deze operatie heb laten uitvoeren . Kan u mij wat raad geven aub of mij wat moed inpraten om door te gaan ? Hartelijk dank alvast

    • Erik Versluis

      6 juni 2024 bij 10:41 Beantwoorden

      Beste Linda,

      De eerste maanden na een schouderpees operatie kunnen de schouder en arm nog pijnlijk bij het bewegen zijn. Na 6 maanden moet het in het algemeen toch wel een stuk beter gaan.

      Ik weet niet of je onder behandeling bij een fysiotherapeut bent. Als het verloop niet naar wens gaat dan kan hij/zij met de behandelend orthopedisch chirurg overleggen. Dat is in ieder geval mijn werkwijze.

      Krachtoefeningen zijn in deze periode niet aan de orde. Van belang is dat de schouder zijn beweeglijkheid weer terugkrijgt. Vervolgens zou je arm geoefend moeten worden in het weer kunnen reiken en heffen. Hier zijn geen gewichten of andere weerstanden voor nodig.

      Mvg Erik Versluis

  • Vanderstraeten els

    17 juni 2024 bij 17:59 Beantwoorden

    ik heb een scheurtje in de schouder ik heb spuiten gehad maar niks help nu moet ik een operatie laten doen mag je dan na de operatie op vakantie gaan

    • Erik Versluis

      18 juni 2024 bij 10:42 Beantwoorden

      Beste Els.

      Na een orthopedische operatie wordt het een aantal weken afgeraden te vliegen. De duur is ook afhankelijk van het type operatie en de gezondheidstoestand van de patiënt.

      Dit is overigens een vraag die je beter aan je behandelend arts kan stellen.

      Mvg Erik Versluis
      .

  • Erika bok

    16 augustus 2024 bij 19:06 Beantwoorden

    Beste ik heb n operatie gehad ,aan mijn schouder n slijmbeurs stuk biceps gescheurd zenuwen aangetast ,t proces duurt 3 maanden tot n jaar ,
    Eerst de basisoefeningen gehad ,daar ik in t verleden meerdere schouderoperatie heb gehad ,hand en Triggerfinger s,weefsel uit mijn been gehaald dat boven in de rotarknop ,gelegd,ik had fysio,en t is overmorgen 2 maanden geleden en ze zetten me al aan de aperaten dit is te vroeg en ik verga nu nog meer van de pijn,en dan werd gezegd dat gaat goed,ik kan u zeggen ,ik voel me geforceerd ,dit kan toch niet,ik heb al veel operaties gehad,normaal is t toch 3 maanden dat je aan aperaten mag.
    Ik ben 72 jaar ,ik verga nu van de pijn maar een keer in de week fysio thuis strekoefeningen,ik ben hier niet blij mee

    • Erik Versluis

      18 augustus 2024 bij 09:57 Beantwoorden

      Beste Erika,

      Het is mij niet duidelijk welke oefeningen je krijgt maar het is in dit stadium niet goed als je meer pijn door de oefeningen ervaart.

      Alle oefeningen moeten moet rustig, niet te zwaar en binnen de pijn uitgevoerd worden. Als de schouder verstijfd is dient het accent eerst op verbetering van de schouderbeweeglijkheid te worden gelegd. Het zou dan nog te vroeg zijn om op apparaten te oefenen, zeker als daarbij de arm daarbij omhoog gebracht moet worden.

      Het gebruik van oefenapparaten is niet aan tijd gebonden. Er zijn bijvoorbeeld apparaten die een paar weken na je operatie gebruik kunnen worden. Ook hierbij geldt: de armbewegingen moeten makkelijk en zonder teveel pijntoename kunnen worden uitgevoerd.

      Mijn ervaring is dat mensen tot 3 maanden na de operatie best wat pijn kunnen ervaren. Deze zouden geleidelijk moeten afnamen, maar zeker niet toenemen!

      Een keer in de week alleen strekoefeningen doen is wat mij betreft te weinig. Er zijn oefeningen die pijnverlichtend kunnen werken. Dit worden isometrische oefeningen genoemd waarbij de spieren 30 seconden licht worden aangespannen zonder te bewegen, bv duwen tegen een muur.

      Op deze site kun je een aantal voorbeelden van de oefeningen zien. Deze zou je eens kunnen proberen.

      https://www.verywellhealth.com/isometric-shoulder-exercises-2696516

      Mocht er geen vooruitgang optreden dan zou ik het toch nog eens met je behandelend fysiotherapeut en chirurg bespreken.

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Jerry Inniger

    24 augustus 2024 bij 09:30 Beantwoorden

    Beste Erik,

    Ik ben een sportieve man van 57 jaar en heb afgelopen maart met een ski ongeluk mijn suprinatuspees volledig gescheurd.
    Ik ben hier 2,5 week geleden aan geopereerd.
    Geen pijn in rust, ben begonnen met wat fysiotherapie oefeningen eerste stadium.
    Ik heb een vraagje over de immobilizer, mag deze af als ik in de gym op de hometrainer fiets of op de loopband loop?
    Het is erg vervelend als je gaat zweten met een immobilezer om.
    Ik let wel goed op dat ik de arm continu precies zo voor mijn lichaam hou als dat hij in de immobilizer zou zitten.
    Heb het gisteren geprobeerd, geen pijn en last gehad.
    Met vriendelijke groet,
    Jerry

    • Erik Versluis

      24 augustus 2024 bij 19:15 Beantwoorden

      Beste Jerry,

      De eerste 6 weken na een schouderpees operatie dienen de hef- en draaibewegingen van je schouder en arm vermeden te worden.

      Als je je arm zonder immobilizer bij je lichaam kunt houden en fixeren is dit een veilige houding. Op de fiets is dat naar mijn mening makkelijker en veiliger dan op een loopband. Als je daar je evenwicht verliest en je arm in een reflex beweegt zou dat de gehechte pees kunnen schaden.

      Lopen op de loopband is dus een risico afweging, maar ik zou als behandelaar het mijn cliënt(e) niet adviseren. In de buitenlucht lopen met sling om is een goed alternatief 😉

      Het nut van een sling/immobilizer is ook dat anderen kunnen zien dat je wat mankeert, zowel in het publieke en sociale leven. Het zal niet de eerste keer zijn dat een schouderpatient nietsvermoedend op de nek wordt gesprongen of een bemoedigende tik op de geopereerde schouder krijgt, van iemand die niet van de situatie afweet.

      Met vriendelijke groet,

      Erik Versluis

  • Janneke Cromvoort

    27 november 2024 bij 05:25 Beantwoorden

    Hoi Erik,
    Ik ben vrouw 44 jr en twee maanden geleden toen ik in de trein een zware weekendtas over mijn schouder wilde hangen voelde ik iets knappen aan de achterkant van mijn schouder. Sindsdien doet het pijn, vooral als ik mijn arm boven schouderhoogte naar achteren beweeg. Ik hoopte dat het wel over zou gaan maar nee, na 2 maanden nog steeds niet. Wel iets minder erge pijn, en de schouder is ietwat stijf. Denk je dat hier sprake van een peesscheur zou kunnen zijn, en zo ja, is er een grote kans op opereren? Daar zou ik gezien de hersteltijd niet erg blij van worden! Ik hoop nog steeds dat ik het zou kunnen afwachten… Bedankt!
    Mvg, Janneke

    • Erik Versluis

      27 november 2024 bij 16:56 Beantwoorden

      Beste Janneke,

      Op basis van de gemaakte beweging verwacht ik niet dat je een schouderpees hebt gescheurd. Ook als dat wel zo zijn dan is een operatie meestal niet nodig. Een pees- of slijmbeursontsteking is waarschijnlijker. Dit herstelt in het algemeen weer goed.

      Als je twijfelt dan zou je een echografie van je schouder kunnen laten maken. Veel (schouder) fysiotherapeuten hebben zich ook in deze onderzoeksvorm bekwaamt.

      Zie voor info: https://www.schoudernetwerk.nl

      Veel sterkte.

      Mvg Erik Versluis

  • Janneke Cromvoort

    27 november 2024 bij 18:08 Beantwoorden

    Oh dat lijkt gelukkig mee te vallen. Dankjewel voor je advies!

  • Luc Meurisse

    27 november 2024 bij 18:31 Beantwoorden

    Hallo, ik ben 57 j en wordt op 17/12 geopereerd. 1 pees volledig af en moet weer gehecht worden, ik rook en drink niet en ik doe triatlon als hobby. Tis zeer geruststelling om eens positieve reacties te lezen na operatie. Meeste die ik al gelezen en gehoord heb waren zeer negatief. Dit forum heeft mij moed. Bedankt

    • Erik Versluis

      27 november 2024 bij 21:13 Beantwoorden

      Dat is goed te horen Luc.

      Veel succes en sterkte met je herstel.

      Mvg Erik Versluis

Plaats een Reactie

×
Top